Stora Dansbandsboken 1963-2003

Stora Dansbandsboken utkom 2003 på förlaget "Life is Fab Publishing". Thomas Engström och Christer Svensson, presenterade svenska dansorkestrar, som under åren 1963-2003 funnits ute i våra Folkparker, dansrestauranger och Folkets Hus. Här finns både kända och okända band representerade. Fick kontakt med Thomas Engström när han sökte efter material till boken. Sände honom uppgifter dels om de band jag själv varit medlem i, men även om andra norrländska band. Jag vet att boken uppskattats ute i landet, åtminstone bland alla de tusen och åter tusen, som varje helg åker ut för att dansa. Och även till alla de, som tycker om dansbandsmusik. Förhoppningen är att det i framtiden skall komma en fortsättning på denna bok. Jag vet att det finns mycket mer material, som tyvärr inte kunde publiceras p.g.a. utrymmesskäl. Men den som lever får väl se?



Rolf Åhmans orkester från Älvsbyn, presenterades i den första delen
av Dansbandsboken.

Även Pitebandet Kjell-Bertils var med.

Så även OPUS också hemmahörande i Piteå.

Som tack för det researcharbete jag gjorde, bland de norrländska banden,
blev jag omnämnd i slutet av boken. Tyvärr så smög det sig in ett stavfel i
presentationen - Hortlax blev "Hortvar". (Sånt är livet) Jag kom i gott sällskap,
här finns även fd. Streaplerssångaren Gert Lengstrand med. Även Thorleif
Torstensson (Thorleifs) och Kjell Malmborg (Bengt-Hennings) finns omnämnda.

Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

Jag köpte boken själv när det begav sig, men blev tyvärr ganska besviken. Det var si och så med hur noga man forskat kring de olika bandens skivutgåvor - många uppgifter fattas och många är fel (rent generellt) - vilket gör att den tyvärr därför inte är särskilt tillförlitlig. Jag blev också besviken på det ganska torftiga språket och även hur man valt ut vilka band som skulle vara med i boken. Det hade varit bättre om man begränsat sig till de band som t ex gav ut skivor, än att ta med alla band som anmälde intresse att vara med.



Jag hade verkligen velat att dansbandsbranschen skulle få sitt praktverk - av samma typ som "Stora Popboken" eller "Stora schlagerboken" och andra böcker i samma stil. Tyvärr blev det inte så - fast det är å andra sidan inte för sent ännu.



Tack för en trevlig och välskriven blogg. /Bj.

2009-07-22 @ 13:33:46
URL: http://bjornsblaablogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0