In till tidens ände

Tänk så fort en vecka går, snart helg igen. Och på detta sätt kommer det att fortgå "in till tidens ände". Har just kommit hem efter ett besök hos min mor. Och som vanligt när vi sitter vid köksbordet, så kommer automatiskt samtalet in på gamla tider. "Minns du.....kommer du ihåg......?" Javisst, kommer man ihåg. Men för många är det nästan nåt fult att låta sina tankar kretsa kring gamla tider och dess historia. Man ska ju aldrig titta bakåt - endast famåt, är det många som vill mena. Men jag skall inte ge mig in på några djupare funderingar, det allra bästa, är att låta varje individ få göra det som man tycker känns bäst. För vi är väl födda som fritt tänkande människor, åtminstone i den del av världen som vi bor på, eller har jag missat något? Det värsta som kan hända - tycker i alla fall jag - är om någon försöker sätta på mig en munkavle. "Jag tycker du ska göra si, jag tycker du ska göra så", det kan bli väldans rörigt om andra hela tiden skall lägga sig i ens allra mest privata. Att ha åsikter, är ju fullt naturligt. Och i ett fritt land som vårt, behöver man sannerligen inte skämmas eller be om ursäkt för att man har speciella åsikter om något.

Vi människor har något som de vilda rovdjuren inte har: AVUNDSJUKA. Denna sjukdom kan ibland sätta käppar i hjulen för den de drabbar. "Att kasta grus i maskineriet", är också ett annat ord för precis denna obotliga människoåkomma. När en avundsam person, inte tycker om att grannen köpt ny bil, eller att jobbarkompisen reser så ofta utomlands, är väl om något ett utslag för långt gången avundsjuka. När en annan person "sticker ut hakan" genom att medverka i någon sorts uppmärksammad situation, ja, då kommer glåporden som på beställning. För att återknyta till de vilda farliga rovdjuren, så finns det ett annan "art" som kan både gå över lik, och fullständigt slita sin offer i små stycken. Jag talar forfarande om människan. Ingen annan kan som vi göra varandra så illa, både i ord och handling. Jag hörde en gång en luttrad polisman som sa: "Jag slutar aldrig att överraskas, trots mina många år i polisyrket, om hur djävulskt utstuderande vi människor är i konsten att göra varandra illa".

Och tyvärr....vi kommer nog att tvingas leva med detta vi "människodjur". Allt från biblisk och förhistorisk tid, har människan haft en klar fiende: SIG SJÄLV. Och som sagt, denna form av sjukdom kommer att fortgå, ända in till tidens ände.......


På bilden syns min morfar, Sanfrid. En person som jag tyckte
väldigt mycket om. Hans sätt att vara, har lämnat avtryck åt-
minstone i mitt inre. Han var väl som folk var mest. Men en sak
avskydde han; "Falska profeter". Han var i bokstavlig mening
ingen djup religiös person. Men han läste ändå sin heliga skrift,
och gjorde ibland det som andra aldrig gjorde; han vände den
kinden till.
------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Roger

RÄTTELSE! Ett ord ramlade bort ï bildtexten. "Han vände den andra kinden till" ska det vara./Roger

2010-04-15 @ 16:33:07
Postat av: Lars Jonsson

Jag minns Sanfrid när han kom på besök till Vallen. Ofta blev det samtal om religiösa ting, och som ung pojke försökte jag alltid att hålla mig i närheten för att lyssna. Vad jag förstår så kunde han bibeln väldigt bra, för ofta blev det ganska långvariga diskussioner, oftast mellan mamma och Sanfrid. Under lång tid beundrade jag hans fina moped, en Monarped. Så småningom fick jag själv råd att köpa en likadan moppe.Sen dom julaftnar vi tillbringade på "hanshn" finns för alltid kvar i minnet. Risselfärden och mörkret, gatubelysning fanns inte den tiden, var en upplevelse.Kommer ihåg att vi en tid hämtade mjölk hos Lundgrens, förmodligen hade dom en ko under någon period. Jag vet att det alltid var väldigt roligt att vara på "hanshn" och ett antal nätter sov jag över. Glada minnen!

Hej

Hur stavar man "hanshn"?

2010-04-15 @ 18:36:21
Postat av: Douglas Söderlind

Hej Roger!

Har läst "In till tidens ände" håller med dej till 100%.

2010-04-16 @ 10:11:02
Postat av: Roger

Hej Lars! Jo, min morfar var oerhört intresserad av andliga saker. Jag minns också hans diskussioner om religiösa saker. Han kunde faktiskt sin bibel utantill. Om min morfar levt idag, skulle jag tro att han (kan tänkas) studerat teologi. Ordet "hanshn" är förresten första gången jag hör. Morfar o mormor hade några djur i lagår´n. Däribland en kossa. Roligt att du berättar om morfar, det är roligt att höra.

Ha det bra.

/Roger.

2010-04-16 @ 11:04:00
Postat av: Roger

Hej Douglas! Har länge haft den där texten och funderingarna i bakhuvudet. Jag blir så betryckt när jag ser hur mycket skit som förekommer mellan oss människor. Mycket bygger på rent missförstånd (se bara på Aschbergs Grannfejden) beklagligt när man inte kan samsas. Roten till det onda är de flesta gånger avundsamhet människor emellan. Djupt beklagligt!

/Roger.

2010-04-16 @ 11:08:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0