Kyrkmarknad i Öjebyn 1971

Det har blivit en kär tradition att  varje sommar hälsa kyrkmarknaden välkommen till Öjebyn. Marknaden i "modern tid" återupplivades lagom till Piteå stads 350-årsjubileum 1971. Alltsedan dess har den pågått. När jag var i tonåren och medlem i kommunala musikskolan i Piteå, brukade vi alltid musicera på öppningsdagen. Vi marscherade runt området klädda i våra illröda uniformer och med den blå baskern vilande litegrann på sniskan. Urklippet som publiceras handlar om premiären den 2 juli 1971. Marknadsdagarna sträcker sig över fredag, lördag och söndag. Och bland de många utställarna finns en stor och färgstark personlighet nämligen "Vild Hasse" som troget stått i sitt stånd och salufört korv i många herrans år. Ja, Hasse fanns även med i sommarens upplaga, även om jag inte såg till honom.



81-årige Axel Ekberg säljer frukt och grönsaker vid den pågående
gammeldagsmarknaden i Öjebyn som avslutas på söndag.

- Kyrkorådet ringde mej och ville att jag skulle ta hand om gottståndet. Visst ställer jag upp svarade jag - ville inte gå miste om att få vara med om ytterligare en marknad i Öjebyn.
Det säger pensionären Axel Ekberg, 81-årig pitebo som varit med om 25 marknader i Öjebyn innan dessa avskaffades för precis 30 år sedan. Marknadshandeln i Öjebyn, med anor från 1400-talet "återuppstår" under tre dagar som en attraktion i den 350-årsjubilerande staden Piteå.

På fredagen kom handlare och hantverkare från olika orter inom och utom bygden till marknadsplatsen i Öjebyn - precis som för trettio år sedan då den sista marknaden hölls. Den marknaden avslutade en nära 600-årig tradition men när nu Piteå fyller 350 år, tyckte kyrkorådet i Piteå landsförsamling att det var lämpligt att "återuppliva" dessa marknader. 1971 års upplaga av marknaden "blåstes in" av Piteå musikkår som under en timme underhöll marknadsbesökarna. 15-talet stånd hade ställts upp på den gamla skolgården framför kyrkan.

GAMMAL GRÖNSAKSHANDLARE
Många äldre personer hälsade hjärtligt på 81-årige f.d. grönsakshandlare Axel Ekberg som under många år drivit handel i Piteå och varit med på många marknader i Öjebyn.
- Det är alltid trevligt att återuppliva gamla minnen. Redan har jag träffat många gamla kunder från marknadstiden, berättade Axel när PT:s medarbetare provsmakade  på gröna äpplen á 25 öre styck.
- Men visst var det mera "ruschigt" förr, menar Axel. Många handlade ju för flera månader framåt och marknaderna förr var ju praktiskt taget de enda stora träffpunkterna på året.
Igår kom en jämn ström av marknadsbesökare, gående mellan stånden. Uppskattningsvis 2.000 personer.
- Jag kommer speciellt ihåg marknaden 1918. Då var kriget slut och det blev plötsligt gott om frukt och grönsaker. På en enda dag sålde jag nära 8.000 liter frukt. Det var en Mikaelihelg....




På de "riktiga" marknaderna förr i världen basade Axel Ekberg över
många personer som stod vid de olika stånden. Men nu har han bara
två: dottersonen Lars-Gunnar Johansson och Seth Nordsvahn.

ÄVEN "TINGEL-TANGEL"
En marknad är ingen riktig marknad utan "tingeltangel". Skämtartiklar, pappersleksaker, dockor. Visst utbjuds sådana varor vid pågående marknaden men även hantverk av mycket hög kvalité erbjuds. Äkta paret Anna och Harald Nilsson, hitrest från Storsund, säljer näverslöjd med mera, Norrbottens museum säljer böcker om gångna tider, och antikvitetshandlare från Byske utbjuder ting från förr. Korvförsäljningen är en viktig del i en marknad. Man blir snabbt tom i magen av att spatsera omkring bland marknadsstånden, prata med bekanta eller bara sitta på en bänk och titta....
- Stans goaste, upplyste ungdomarna bakom korvgrytan. De tillhör Sommarkyrkan som emellanåt framträder på marknaden.

GUDSTJÄNSTER
Till marknadshandeln tillhör också utbudet av budskapet. I kyrkan samlades ett stort antal marknadsbesökare till gudstjänst på fredagen och sådana sammankomster hålls även idag och på söndag.


Gungstolar finns också att köpa på marknaden. Men hästar och
kreatur - neej!


Många äldre marknadsbesökare fick uppleva gamla minnen
när jubileumsmarknaden öppnades i Öjebyn i går. Mycket
fanns att köpa, bland annat antikviteter.


Många hantverkare från Pitebygden är med på marknaden. Här ses
garvare Assar Sandlund, Bölebyn med hugade spekulanter.
---------------------------------------------------------------------------------

Text: Ivar Johansson  Foto: Hans G. Pettersson
Piteå Tidningen den 3 juli 1971.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0