Hortlaxpojke mörkerdödad - 1961


Tillsammans med en kamrat, 15-årige Sture Wikström, Ängesviken, var den dödade pojken gående på väg hem efter ett besök i Piteå. Pojkarna gick på vägens vänstra sida. Nordsvahn befann sig vid olyckstillfället ett 20-tal meter efter sin kamrat, som berättar att han observerat hur Ivan kommit springande, tydligen för att hinna upp sin kamrat. Wikström hörde plötsligt en smäll och misstänkte då att Nordsvahn blivit påkörd. Själv måste Wikström kasta sig över plogkarmen vid vägen för att själv inte bli träffad av bilen.

Olycksbilen, som är hemmahörande i Uppsala, var på väg söderut och hade vid tillfället möte med tre fordon. En taxichaufför, som passerat pojkarna endast en liten stund tidigare, omtalar att han varit nära att köra på pojken, som han i det rådande mörkret inte uppmärksammade  förrän han var alldeles inpå honom, trots att 14-åringen bar reflexer på kläderna. Några ögonblick därefter skedde påkörningen. Den av de mötande bilarnas strålkastare delvis bländade föraren iakttog försent 14-åringen som med stor kraft påkördes bakifrån.



Han kastades flera meter och fick mycket svåra skallskador vid smällen. Efter påkörningen slog bilen runt och blev liggande på taket på riksvägen 20 - 30 meter längre bort i färdriktningen. Förutom att vindrutan krossades trycktes taket in vid ratten. En passerande bil förde den livlöse 14-åringen till lasarettet, där läkare endast kunde konstatera att livet flytt. Även föraren av olycksbilen och en passagerare fördes till lasarettet. Bilföraren konstaterades vid läkarundersökningen ha ådragit sig ögonskador av det kringflygande splittret från vindrutan. Han remitterades senare till ögonkliniken i Boden. Passageraren var däremot helt utan skador. Polisens jourtjänst, som omedelbart ryckte ut till olycksplatsen, föranstaltade om att ett blodprov togs på olycksbilens förare och passagerare. Detta är emellertid en rutinåtgärd vid dylika olyckor och någon misstanke om att det skulle vara sprit med i spelet föreligger inte, framhåller man hos polisen.

Polisen finner det anmärkningsvärt att tydlig ovilja visas hos flertalet bilister att bringa hjälp vid allvarligare olyckor. Trots att ett stort antal bilar snabbt kom till olycksplatsen vägrade flera förare att upplåta sina fordon för att transportera pojken till sjukhuset. Det var först sedan man förgäves vädjat till flera bilister att inskrida med hjälp, som en villig förare anmälde sig. Den under så tragiska omständigheter omkomne Ivan Kurt Nordsvahn, som var elev i Hortlax enhetsskolas högstadium, efterlämnar som närmast sörjande föräldrar, stuveriarbetaren Anton Nordsvahn och hans maka, bror och syster.

-----Piteå Tidningen den 2 april 1961-------


Kommentarer
Postat av: Leifkornelia

Great site, keep up the good work!

2011-12-14 @ 09:47:53
URL: http://leifkornelia.blogmakale.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0