Tunnbröd från Vistträsk




¤ Bagargänget som gör Vistträsks berömda tunnbröd. Fr. v. Doris
Nilsson, Viola Lundberg samt makarna Astrid och Ingvar Lundberg.



När Ingvar Lundberg i Lappurträsk 1972 byggde ut sitt tunnbrödsbageri kunde han, tillsammans med sin maka och två anställda, tredubbla produktionen. "Vistträsk tunnbröd" har fått ett mycket gott rykte som varande mört och gott. Avsättningen har säkrats inom den egna bygden, och dagens produktionskapacitet motsvarar gott och väl behovet under vintermånaderna. Men under turistsäsongen är efterfrågan betydligt större än vad som kan levereras. Turisterna har nämligen fått smak på det goda Vistträskbrödet och tar många paket med sig hem.

    - Det var min fru Astrid och en kusin, Estrid Ståhl, som började denna matbrödsproduktion 1969 och fann att deras produkt började efterfrågas. När jag i maj 1970 slutade med att köra lastbil kom rörelsen igång på allvar, och det lilla utrymmet på 20 kvm började bli alldeles för trångt. Halvtannat år senare ändrades en garagedel för ändamålet, och tunnbrödsbageriet fick därmed en yta på 45 kvm. Det gav utrymme för en större degmaskin, ett kavlingsbord och en ny elektrisk ugn och därmed en betydligt utökad kapacitet.

Frånsett förkavling finns löpande-band-principen i arbetsprocessen. Förutom makarna arbetar två anställda bagerskor. Degen går genom en viktmaskin som skär till exakt lika stora bitar, som sedan förkavlas och går ut på bandet, genom kavlingsmaskinen till ugnen, skärs till och viks för paketering. Kapaciteten utgör 110 kg bröd per arbetsdag.


¤ Fru Astrid Lundberg svarar för paketeringen
och kommer här med en trave kartonger av ny-
bakat bröd.

¤ RECEPTET HEMLIGT
    - Tillskärningsmaskinen är i hög grad arbetsbesparande, säger Lundberg. Den kan inställas på olika viktvolymer. För den här produktionen är den inställd på 290 gram för varje bröd, som går genom bandet. På Piteå-Tidningens fråga vilken hemlighet som ligger bakom tunnbrödet, och att det blir så mört och fint, säger Lundberg att det är det som är hemligheten med produktionen.
    - Redan från början lyckades min fru och hennes hjälpreda att få fram dessa egenskaper i det bröd de provade fram, och det är samma recept som vi använder fortfarande, även om arbetsprocessen genom utbyggnaden av lokalerna mekaniserats. Receptet är av naturliga skäl något som man firman vill bevara för egen del.

¤ TURISTERNA "HAMSTRADE"
Turisterna har, särskilt påtagligt i somras, så att säga "slagit ner" på firmans produkt. De har försett sig med några extra kilon, när de återvänt till sina respektive hemorter. En liten belysande episod kan i det sammanhanget berättas. När några Amerikabekanta till Lundberg var på besök under den gångna sommaren gjorde de en utflykt i Europa på återresan. När de stannade i Österrike, fick de lite överraskande se hur en "turistfamilj" satt och knaprade på flamugnsbröd från en brödkartong med firmanamnet "Vistträsk tunnbröd". Den familjen var säkert inte ensam om att ha fört denna produkt ut på den europeiska kontinenten.


¤ När det förkavlade brödet går genom kavlingsmaskinen till ugnen
för gräddning hjälps Viola Lundberg och Doris Nilsson åt.

¤ UMEÅBOR BLAND BRÖDKÖPARNA
    - Vi har mer och mer upplevt hur folk kommr uppifrån länet, Boden, Luleå och andra områden, för att köpa bröd, säger Ingvar Lundberg. Till och med från Umeå har vi haft besök. För oss som bakar ger det en känsla av tillfredsställelse att vår produkt fått ett så starkt gensvar.

Någon ytterligare utbyggnad av bageriet är inte aktuell, försäkrar ägaren. Bageriet är alldeles lämpligt stort för att ge en kontinuerlig verksamhet, låt vara att efterfrågan sommartid inte helt kan tillgodoses. Turistsäsongen i sig själv är alltför kort för att man i större skala kan satsa på den. En utbyggnad kan endast baseras på ett ökat avsättningsunderlag inom det egna leveransområdet.

-------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 22 mars 1973.


Kommentarer
Postat av: Billy Karlsson

Värdens godaste bröd.
Passar så väl till surströmming,
saltströmming,å blåjta å brötton,
eller vilken päroklämm som helst.

Svar: Håller med dig, mycket gott.
Roger Lindqvist

2013-05-06 @ 10:14:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0