Cool Candys med Go´bitarna - del 7


Med LP:n Cool Candys Go´bitar fick bandet sitt breda genombrott. Tre av albumets 12 låtar hamnade på Svensktoppen. Men det var inte gruppens första besök på den åtråvärda listan. Redan den 15 december 1968 hamnade Som Varje Liten Pärla på listan, och stannade där i fyra veckor. Den 21 september 1969 var det dags igen. Elvis välkända Kiss Me Quick fick svensk text av Einar Svensson; Kyss Mig Ömt blev namnet, som också gjorde ett besök på listan. I sju veckor låg Lidköpings-stoltheter "De kalla karamellerna" kvar på listan med sitt alldeles speciella sound. Den 4 oktober 1970 placerade sig bandet återgen på Svensktoppen. Med låten, Vår Enda Sommar skrev Cool Candys definitivt in sig i det svenska folkets hjärta. Låten skrevs för övrigt av "alltiallon" trummisen, producenten, idésprutan himself: Einar Svensson. God hjälp med låtskrivandet hade han av Ingemar Fälth.

Cool Candys Go´bitar blev till en formidabel skivsuccé. Samtidigt som Einar Svensson slog på sina trummor i det egna bandet, fortsatte han med oförminskad kraft att producera andra band också. Som tidigare nämnts så fanns Ingmar Nordströms, Jan Öjlers, Leif Bloms, Berth Idoffs, Bob Stevens och Pelles m. fl. i grammofonbolaget Anettes stall. Även om det något år tidigare gått lite trögt, så hade Einar numera mycket mer vind i seglen. Succén med det egna bandets svenstoppsframgångar spädde på den popularitet som Cool Candys haft sedan 1950-talets mitt. Då hade gruppen ett klart jazzsound, men 1970 hade Cools blivit ett renodlat dansband. De "Kalla karamellerna" från Västergötland var med andra ord på stark frammarsch, vilket märktes på skivförsäljningen.



---------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 december 1970.
---------------------------------------------------


I september, 1970, alltså samma år som Cool Candys kom med den första i serien av "Go´Bitar", så inspelades deras första instrumentala LP: Sound 1. Einar Svensson var även här flitigt inblandad i de låtar som presenterades. Einars egen: Le Petit Sax en läcker låt som framhävde Gunnar Wahlgrens njutbara saxofon. Einar Svensson hade ett finger med i ytterligare låtar. Som arrangör hade han gett kända låtar som: Cotton Fields, La Paloma, Home On The Ranch och My Darling Clementine en ny fräsch kostym. Soundet från Lidköping visade härmed en imponerande musikalisk bredd både för publik som kritiker.

Skivkungen Bert Karlsson har i sin bok Mitt Liv Som Bert berättat om sin bekantskap med Einar Svensson:

Den här låten (Vår Enda Sommar) startade den stora dansbandsvågen med försäljning av hela album. Innan hade det mest varit singlar med Sven-Ingvars och liknande.

Jag gillade verkligen Einar. Om han inte kort senare drabbats av hjärntumör och dött, så skulle han ha blivit ett stort namn inom svensk skivindustri.



Einar kunde ha blivit nåt stort inom svensk skivindu-
stri om han inte drabbats av hjärntumör och dött,
säger Bert Karlsson i sin bok "Mitt Liv Som Bert".


Bert Karlsson fortsätter:

Einar spelade trummor i Cool Candys och hade dragit igång skivbolaget "Anette". Han blev en föregångare och inspirationskälla för mig, och faktum är att han egentligen är den som startade alltihop och ligger bakom vårt sound. Jag satt ofta i gästrummet i hans villakällare och lyssnade igenom hans skivsamling, där det bl. a. fanns många tyska plattor. Där hörde jag t. ex. väldigt tidigt den låt som senare blev "Göta Kanal".

Precis som jag gjorde sedan, så testade Einar sina låtar på alla möjliga, bland annat på mig. På det viset blev jag livligt insatt i Cool Candys första platta som han höll på att spela in. Och på den nivån fungerade vi jättebra ihop. Vi hade ungefär samma uppfattning om hur musik skulle låta. Einar var den smarte i bandet, och var egentligen den som var Cool Candys och skapade alltihop.



I september 1970 kom Cool Candys första instrumentalplatta, som fick
namnet "Sound 1". 1970 var också det år då den första LP:n kom, i
serien "Go´Bitar".
---------------------
Forts. följer----------


Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

"Cools 25-års jubilerar"? Liten lapsus av rubriksättaren tror jag. :)

2012-04-09 @ 12:09:57
URL: http://beji.webb.se
Postat av: Roger

Apropå namnet Cools, så använde Arne Nathansohn det ordet när vi talade i telefon. Likaså i en radiointervju som gjordes 2005.

2012-04-09 @ 20:01:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0