Anders Behring Breivik, en "vanlig" norrman som blev mördare...

91 döda! Det är gårdagens dystra facit efter att en "vanlig" norrman löpt amok på norska Utöya. Dessförinnan, några timmar tidigare briserar bomben i det norska regeringskvarteren. Man vet nu att samma man, 32-årige Anders Behring Breivik, ligger bakom de båda hemska dåden. I regeringsbyggnaden, där också statsminister Jens Stoltenberg hade sitt arbetsrum, har man hittat sju döda. 84 döda ungdomar på ett sommarläger, 7 döda i centrala Oslo, fick plikta med sina liv. Summan, ofattbara: 91 döda!

Hade någon frågat mig igår vem som kunde tänkas vara gärningsmän, hade nog mitt svar inte blivt en "vanlig" ljushårig norrman. Tänk så fel man kan ha. Men det vitttnar även om hur vi människor är funtade. En människas inre kan ibland liknas vid en ocean. Ingen kan i förväg veta, när den där vida väldiga oceanen kommer upp i full stormsyrka. Samma med gärningsmannen, som endast hade en mindre trafikförseelse för tio år sedan på sitt samvete. Men vem kan veta i förväg? Svar: ingen på denna jord!

Men denna "vanliga" norrman med sitt ljushylta utseende, tog hela 91 människors oskyldiga liv. "Det värsta som hänt oss sedan andra världskriget" - var det någon som sa. Då kanske vi också förstår proportionerna av dådet i fråga. En attack på det fria samhället och dess demokratiska värderingar, som vi tyvärr sett så många gånger tidigare.
---------------------------------
Roger.


Anders Behring Breivik tog 91 oskyldiga människors liv i ett
vansinnesdåd igår den 22 juli. Tyvärr lär inte den här attacken mot
vårt fria samhälle vara den sista.
----------------------------------------------------------------------
Bild: www.expressen.se


Kommentarer
Postat av: Anne-Christine Håkansson El Grari

Om det är det han som har gjort detta vansinne dådet så hoppas jag att han får det straff han förkännar. Jag tänker på alla föräldrar som har mist sinna kära barn och de vänner som de har de kommer alltid att tänka på den 22 juli 2011 som den dag då deras liv har förändras. Jag tänker också på hur skört ett liv kan vara och att vi inte vet om vi övelever dagen så jag hoppas att ni tar reda på alla dagar ni kan få.

2011-07-23 @ 15:05:08
Postat av: Erika

Läste senast idag att han hade pumpat in mängder av anabola steroider, samt något annat för att bli riktigt aggressiv. Det är en sinnessjuk person som aldrig skall ut i samhället mer.

2011-07-24 @ 11:18:02
URL: http://mintidmittliv.bloggplatsen.se/
Postat av: Ilone

Jag instämmer inte att i att detta är en "ensam galning, en vanlig norrman eller vem som helst". Detta är en politisk terrorist, eller om man vill kan man också säga en "kristen funtamentalist" som länge har planerat sitt massmord mot det norska Arbetarpartiet. Dessa personer med samma åsikter finns även hos oss, även om de inte går till handling, men deras insändare och kommentarer i olika medier lobbar för samma åsikter, att skapa rädslor och främlingsfientlighet. Finns inga ord som räcker till för denna tradegi...

2011-07-24 @ 14:35:22
URL: http://www.vintersaga.wordpress.com
Postat av: Roger Lindqvist

Ja, du kära Ilone!

Egentligen borde jag inte ta den här diskussionen, nyss inkommen från rensning av trädgårdslandet. Men...vi måste nog titta åt både höger, vänster- och kanske mitt i mellan, för det lurar faror överallt. Med "julhandels-attacken" i centrala Stockholm i friskt minne, som kunnat utvecklats med djup tragik, vill jag även mena o påstå att det är ICKE enbart från höger hotet mot vårt samhälle kommer. Ständigt och jämt (man blir less) är det hotbilder p.g.a. att någon "vågat" göra en avbild av profeten Muhammed. Vi minns även Salman Rushdies "Satansverser" i vilken han skrev under sin egen dödsdom. Världen är full av liknande händelser. Vi minns också World Trade Center, ja, listan kan göras jättelång. Nu detta i vårt broderland Norge. Vi vanliga "problemfria" icke fundamentalister, sitter mitt mellan två krutdurkar. Tyvärr är det sådana som vi som får plikta med liv och lem när respektive falang bestämmer sig för att statuera exempel. Det finns inga ord som kan sättas på det som hände i Norge i fredags. Det finns inga bra ord att sättas på de som med avsikt planerade och ödelade tusentals oskyldiga liv i USA den 11 september 2001. Som sagt detta är mitt svar, nu skall jag dricka mig en kopp kaffe, ha det så gott!

Mvh Roger.

2011-07-25 @ 12:52:59
URL: http://rogerlindqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0