Att försöka förstå det ofattbara

Medan det norska folket i dag samlats till en minneshögtid över offren från Utöya, försöker vi också var och en, så smått förstå vad som egentligen hände den där svarta långa fredagen den 22 juli 2011. Den dagen när ondskan hemsökte ett fridfullt sommarläger. Men att försöka att förstå det ofattbara, tar inte bara tid, det kostar även på, känslomässigt. Frågan är om vi någonsin kommer att begripa vad det var som egentligen hände. Det kommer att ta år för alla de inblandade att ta sig igenom de traumatiska händelserna. År av återkommande tankar, sömnlösa vaknätter fyllda med tårar och åter tårar.

I massmedia sprids bilder från Utöya, bilder som verkar vara omöjliga att ta in för alla och envar. Vid en stenmur ligger tre ungdomar, alla tre brutalt avrättade genom mördarens kulor. Det är nästan så att man vill värja sig när man tittar på de motbjudande bilderna. Vanliga ungdomar, samlade kring politiska spörsmål, där den norske statsministern Jens Stoltenberg var tänkt närvara lördag den 23 juli. Nu blev det inte så. Istället satt en rödgråten statsminister Stoltenberg och tillika Kung Harald på varsin bänk under den minnesgudstjänst som gick av stapeln nu på förmiddagen.

I förhör har gärningsmannen, den 32-årige norrmannen, Anders Behring Breivik sagt: "Jag åkte till ön för att förstöra Arbeiderpartiets rekrytering av unga".

När de gamla går skall ju de unga ta vid, det är ju det som är själva poängen. De unga är ju de som har framtiden på sina skuldror. Ingen annan än en ondskans hantlangare resonerar exakt som Anders Behring Breivik. Men hur än många intensiva förhör Behring Breivik utsätts för, och hur än mycket han är beredd att avslöja, är jag rädd att vi aldrig någonsin kommer att förstå till fullo.

Ondskan kan uppstå i många olika skepnader. Den 22 juli 2011 besökte den det fridfulla Utöya i form av en "vanlig" 32-årig norrman: Anders Behring Breivik.
--------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.Ondskan kan uppstå i olika slags former. Den 22 juli 2011
uppenbarade den sig i Anders Behring Breiviks skepnad.
--------------------------------------------------------------------
Bild: www.expressen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0