Bondbruden Maud Adams


Efter tio år som fotomodell i USA satsar Maud Adams-Wikström, 29,
från Mjölkudden i Luleå, på en filmkarriär. I den nya James Bond-filmen
"Mannen med den gyllene pistolen" skjuts hon till döds med en guld-
kula. Men helst av allt vill hon hem till Sverige och filma. För Ingmar
Bergman.



Svenskan Maud Adams-Wikström blir snart världsberömd som nästa biosäsongs vackraste mordoffer. Den långbenta 29-åriga toppmodellen från Mjölkudden, Luleå, skjuts till döds med en gyllene kula i Roger Moores nya James Bond-film "Mannen med den gyllene pistolen".

Men privat lever hon förstås och mår alldeles utmärkt bra, och är redan våldsamt omskriven i all världens press.
   - Helst av allt vill jag komma hem till Sverige igen och få filma för regissörer som Ingmar Bergman.
Det är inget fel på ambitionerna hos Maud, och efter Bond-filmen satsar hon på att bli skådespelerska. Hon spelar just nu in slutscenerna i Bond-filmen i London. Den har annars huvudsakligen spelats in på en ö utanför Bangkok, Thailand.

ANBUD FRÅN PLAYBOY
Sedan sätter hon sig på skolbänken i augusti, i Londons berömda scenskola Royal Academy of Dramatic Art. Maud är överöst av anbud från Playboy och andra glättade herrmagasin att vika ut sig naken för fina penger.
   - Men sånt nobbar jag. Tycker att det är klyftigare att se sexig ut med kläderna på. Och sån fotografering, med kläderna på, har hon också fått nog av som en av världens högst betalda fotomodeller.

KISSINGER-SÄLLSKAP
   - Nu har jag varit fotomodell i tio års tid och är rätt trött på det jobbet. Nu ska jag försöka bli aktris. Går inte det så kan jag alltid gå tillbaka igen till det som i alla fall har gett mig mycket pengar, frihet, resor och bekantskaper med massor av intressanta människor. Maud har under sin tid i New York och Hollywood omskvallrats som Henry Kissinger (med tidigare Bond-brud-erfarenhet av Jill St. John) och Paramount-chefen Bob Evans.

Vad som händer henne efter en roll som betraktas som bingo bland all världens filmflickor, och som skapat stjärnor som Ursula Andress och många fler. En Bond-brudsroll är mycket mera värd än en Miss World-titel. Säga vad man vill om filmerna, men det är 60- och 70-talets internationellt mest framgångsrika och inkomstbringande seriefilmer, som ses av miljoner världen över. Hur eftertraktansvärd den rollen är kan illustreras med att en annan svenska, den redan etablerade filmstjärnan Britt Ekland, 31, ringde och erbjöd sig själv till Bond-producenten Cubby Broccoli. Britt fick rollen, och Roger Moore omges nu av två svenskor.

UNDERHÅLLNINGSVÅLD
Men sköna Maud kan bli den nya Bond-filmens verkliga knallsensation. Där satsar för övrigt den 46-årige Roger Moore på olika sorters österländskt underhållningsvåld den här gången, karate, sumobrottning, judo, Kung Fu, thailändsk sparkboxning, med mera. Bland kompisarna i Luleå kallades Maud för Knotan. För tio år sedan vann hon en mannekängtävling. Gifte sig med engelske fotografen Roy Adams, och blev så småningom berömd fotomodell i Paris och New York, samt gjorde tre långfilmer i Hollywood.

Efter sju år tog äktenskapet slut. Maud har nu en amerikansk skådespelare som pojkvän.
   - Men jag föredrar att leva ensam efter ett så långt äktenskap, säger Maud, som hyr våning i London.
   - Jag ser i alla fall yngre ut nu än när jag var 19 år, hälsar hon till kompisarna i Luleå.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 14 juli 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0