Ford Torpedo årsmodell 1911


Ford Torpedo - 1911.


En pärla bland bilar, rullade under torsdagen på Piteås gator, en Ford Torpedo från 1911. En dåtidens lyxvagn, som inte var förunnad vem som helst. Det exemplar, som vi berättar om är Sveriges enda. Det finns tvåsitsiga av samma årsmodell men inte någon Torpedo. Torpedon har undergått en helrenovering hos veteranbilisten Sven Burman i Holmträsk. Ägare är en Skelleftebo. Bilen gick på torsdagen genom en besiktning och den klarades galant. Nu skall den köras till Skellefteå för att ställas upp i ett bilmuseum.

En lyxvagn av årgång 1911 föranleder givetvis stor uppmärksamhet och just den är bilen är nog den största sevärdhet som visats upp när det gäller gamla årsmodeller.

ENDAST ORIGINAL
Den inköptes från Amerika för fem år sedan för 20.000 kronor. Den var då i ett mycket dåligt skick men utrustad med nästan alla originaldelar. Detta med original är något som veteranbilsägarna håller styvt på. Det är närmast en dödssynd att sätta på någon modern grej.

KARBID OCH FOTOGEN
Fram till 1914 levererades Fordarna i fyra olika färger men sedan övergick man helt till svart. Torpedon har en ljusröd läcker färg, mahognypaneler, ekgolv och en massa andra fina saker. Den är försedd med karbidlyktor fram, ett karbidverk på ena fotsteget och parkeringsljusen är fotogenlampor. Maxfarten är 60 km/tim och det var 1911 en mycket hög fart. Men så är också Torpedon en sportvagn.

DÄCK 400 KR STYCK
Bara däcken, som är specialtillverkade, kostar 400 kronor per styck. I USA betingar en bil av detta slag mellan 6.000 och 7.000 dollar alltså cirka 30.000 kronor. - Något direkt marknadsvärde i Sverige är svårt att säga men det ligger mycket högt, säger Sven Burman som själv har ett par T-fordar. Han håller f n på med att renovera en Ford från 1910. 20 vilda hästar finns under motorhuven men motorn är av en mycket enkel modell. Plåten är rena pansaret.

----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ September 1972.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0