Hortlax 15:5 i Hortlax socken

Gamla gula handlingar får mitt hjärta att slå fortare. Jag skulle nog allra helst trivts som fisken i vattnet av att vistas i ett arkiv i nån gammal källare, för att där ta del av som hänt i föregången tid. Vid ett tillfälle gjorde jag ett besök på Piteå-Tidningens vinda. Däruppe fanns alla nummer av tidningen sedan starten 1915. Jag har även varit i Skellefteå och forskat i Norra Västerbottens arkiv. Tänk vilken kulturskatt som dessa tidningar rymmer. När jag besökte redaktionssekreteraren Jan Lundquist på Piteå-Tidningen, så nämnde jag för honom, att tänk om man kunde publicera en slags bokfilm om alla berättelser och andra intressant fakta gällande hembygden.

I mina samlingar finns också många tidningar, Piteå-Tidningen, Norra Västerbotten, Expressen, Aftonbladet, Norrbottens-Kuriren, NSD samt olika veckotidningar. Ja, jag har t.o.m. en inbunden årgång av avsomnade Skellefteå Bladet från 1926. I en pärm i min bokhylla hittade jag dessa gulnade blad, som berättar på sitt speciella språk om den plats där jag/vi lever just här idag. I handlingarna åker vi tillbaka i tiden till året 1894, närmare bestämt den 21 december. Det var då som hemmansägaren E. M. Lindgren försålde en avstyckning ur hemmanet N:o 15, på 19/128 mantal:


"Till arbetaren Jonas Gustaf Lindberg i Hortlax försäljer undertecknad härmed till everdelig egendom en jordlägenhet ur hemmanet N:o 15, 19/128 mantal i Hortlaxby, Piteå socken, hvilken lägenhet tages ur nämnde hemmans skifte "Timb skiftet benämt i rektangulär form utgörande i längd mot "Alfredshem" 51,3 meter, i bredd mot "Tingsholmsvägen" 49,13 meter, för en öfverenskommen köpesumma af 65 kronor som är betalt och härmed kvitteras jemte en årlig afgäld till hemmansinnehafvaren af 1 mans sommardagsverke på afvsöndringstagarens egen kost, vid kallelse eller hvad Konungens Befallningshafvande finner skäligt fastställa. Köparen förbindes äfven att afstänga denna lägenhet från mina qvarblifvande egor. Detta köps lagfart bekostas af köparen och förbinder säljaren att tillhandahålla nödig åtkomsthandlingar.


Piteå & Hortlax den 24 augusti 1894.

E. M. Lindgren, hemmansegare., säljare.

Med omstående afhandling förklarar jag mig nöjd. Ort och dag som ofvan.

J. P. Lindberg, köpare.

Såväl säljarens som köparens namnteckningar bevittna:

P. A. Berglund  /  Anton Hedqvist."



Hortlax 15:5 i Hortlax socken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0