Sanfrids tidningsurklipp

Eftersom min morfar hade ett stort intresse av andliga frågor, samlade han på urklipp om ämnet. Hemma i morfars lilla etta trängdes skrivböckerna, postillorna och urklippen bl. a. i hans sekretär. En gång erbjöd jag mig att hjälpa honom att bringa lite ordning i urklippshögen. Det ville han gärna. Jag köpte honom en urklippspärm där jag klistrade in alla hans artiklar. Urklippen finns idag i min ägo. Allt handlade om religiösa spörsmål. Jag minns att han även hade en mycket bestämd åsikt i hur konfrimandernas utstyrsel såg ut. Man började nångång i slutet av 70-talet med en slags uniform med tillhörande kåpa över huvudet.
   - Det är inget annat än hedniskt, sa min morfar mycket bestämt.

Vari det hedniska låg vet jag inte, men han tyckte inte om att man "spökade" ut sig som de gjorde.
Att använda kyrkosalen till något annat än vad den var ämnad till, gjorde också morfar smått upprörd. Han intresserade sig inte bara för den svenska kyrkan, han följde också Lewi Pethrus förehavanden väldigt noga. Ja, jag hittade ibland tidskriften Vakna i hans bokhylla. Men vad som låg honom närmast hjärtat var den Laestadianska inriktningen. Om detta vittnar ett klipp som handlar om det stormöte som Laestadianerna höll i Svensbyn 1966.

I sina andliga disskussioner återkom han ständigt till prästen Lars Levi Laestadius (1800-1861) född i Jäckvik väster om Arjeplog. Laestadius var förutom präst, även författare, väckelseledare och vetenskapsman. Morfars andliga intresse följde honom under hela hans långa liv. På morfars läppar fanns nästan alltid ett bibelcitat, hämtat från den heliga skriften. Jag minns hans historier om kung David, om aposteln Paulus och mycket annat.

Även om han hade åsikter, var han aldrig fördömande. Jag minns att morfar hade som princip att aldrig tala ont om andra människor. Fanns han i ett sällskap där någon började baktala en viss person, så ville morfar inte vara med. Han hade den åsikten att gjorde man sin nästa något ont, ja, då fick man betala tillbaks på nåt sätt.


Mormor Beda och morfar Sanfrid på besök hos dottern Elly och hennes
man Sune i deras sommarstuga. Foto från ca 1960.


I morgon, fredag, öppnas Laestadianska Missionsförbundets 48:e stormöte i Svensbyn. I fjol höll mötet i Sangis och det är 13 år sedan stormötet höll i Svensbyn sist. Inledningspredikan höll då av kyrkoherde Manfred Björnegård, nu blir det prosten Torsten Nilsson som håller inledningspredikan klockan 11 på fredag.

Det helt nya tältet där stormötet skall hållas fredag, lördag och söndag har satts upp på samma trevliga plats år mötesdeltagarna som kommer från Sverige, Norge och Finland, även om antalet blir fyrasiffrigt, vilket det säkert kommer att bli om det blir vackert väder. Under mötet medverkar församlingens egna talare: präster och lekmannapredikanter och från Norge kommer Martin Nygård, John Amundsen och Mathias Mathisen. Sex predikningar per dag får den tusenhövdade skaran lyssna till.

Det är en stor och omfångsrik apparat som måste sättas igång på den plats där laestadianska stormötet skall hållas och mötesbestyrelsen i Svensbyn med Algot Eriksson som ordförande har sannerligen haft arbetssamma dagar under hela denna vecka. Männen som ordnat tältplatsen, ombesörjt resningen av tält och iordningställandet av sittplatser för mötesdeltagarna.

Kvinnorna har ordnat förläggningslokalerna i skolan, skaffat dit sängkläder och ordnat sovplatser för så många som skall övernatta där under de tre mötesdagarna och även sett till att det stora köksdepartementet kommer att fungera som det skall göra när hundratals hungriga män och kvinnor från längre bort liggande orter söker sig till skolans utspisningslokal när det blir matrast.

Algot Eriksson försäkrar emellertid att alla detaljer skulle vara klara i god tid före stormötets början. För de som inte kan få sovplats i skolan, så står enskilda hem i byn redo att ta emot nattgäster, så något problem är det inte i det fallet.


I morgon öppnas det 48:e laestadianska stormötet i Svensbyn.
Kvinnorna håller på med piskning av madrasser och övrig sängutrust-
ning som sedan bärs in i skolsalarna. Det är full rulle utanför skolan.


Männen som skall resa tältet håller på att samlas på tält-
platsen framför skolan.
------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Sommaren 1966.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0