Historien om LARRY DEAN - del 9

¤ Vi skriver årtalet 1970. Staffan Sundin, 24, är elev på  folkhögskolan i Vindeln, för att som han sjäv säger: "försöka bli något". Vid sidan av skolarbetet håller Staffan som bäst att planera in en ny skivinspelning, den sjätte i ordningen. Vid samma skola finns vid den här tidpunkten också en blond tjej, bosatt i Vindeln, som heter Gunnel Lundberg. Gunnel blir blir Staffans draghjäp på en av skivans låtar. Som kompband på plattan agerar välkända Yngve Forssélls kör & orkester från Skellefteå. Inspelningen görs i Staffans f.d. hemstad Örnsköldsvik i inspelningsteknikern Hasse Lundgrens studio. Plattan ges ut på skivetiketten "Round Up". Vi låter ett tidningsklipp berätta:


Larry Dean t.v. har just klarat av sin sjätte inspelning. Denna gång
hjälpte Gunnel Lundberg till med sången i Hasse Lundgrens studio.


ÖRNSKÖLDSVIK. Staffan Sundin - mera känd som Larry Dean - och hemmahörande i Ö-vik kommer med en ny singelskiva. Den skall handla om "O, jag älskar dig mer och mer" och för denna inspelning får han hjälp av en helt ny stjärna Gunnel Lundberg med det sångliga inslaget. Den andra melodin heter "Majas visa", mera känd under titeln "När lillan kom till jorden". Det kommer naturligtvis att svänga en dek kring visan då Larry Dean och Gunnel Lundberg framför dem.

På söndag var det inspelningsdags och för den delen av skivan svarar Hasse Lundgren, som vid det här laget har en mycket påkostad anläggning. Västernorrlands Allehanda hälsade på just som man höll på med texten till Yngve Forssélls orkester som svarar för musiken. Tidigare har Larry Dean fem skivor på sitt samvete och med "O, jag älskar dig mer och mer" blir det alltså sex.

-----------------------------------------------------------------


Singelns omslagsbild...


...och lite besynnerliga baksida.


Larry Deans uppenbarelse samt sångliga insatser väcker omgivningens
nyfikenhet.


¤ Som den lite flyktiga fågel Staffan är, drar han återigen vidare på nya äventyr. Med Karlskrona-orkestern Tobbes skriver Staffan ettårskontrakt. Livet som dansmusiker innebär turnéer landet runt, såväl den södra som norra landsändan får besök av sextetten som också gästar Svensktoppen vid ett tillfälle.


TOBBES med nyförvärv och ny stil. Karlskronaorkestern Tobbes har vidtagit förändringar i bandet, och med hjälp av ett par nyförvärv från Umeå och Göteborg har skapats en ny stil. Svensktoppslåtar har tidigare dominerat Tobbes repertoar, men i och med att sångaren Larry Dean och organisten Anders Alexandersson knutits till orkestern har en markant stilförändring skett. Tobbes har de senaste två åren turnerat på olika håll i landet och har nyligen återkommit hem efter en längre norrlandsturné. Efter nära två års bortvaro från hemmapubliken spelar Tobbes i kväll på hemmaplan. På bilden ses fr. v. Larry Dean, Kaj Fromark, Magni Almqvist och Anders Alexandersson. I främre raden fr. v. Berne Andersson samt Conny Färm.


Sommaren 1971 gästar TOBBES med Larry Dean Logen i Långträsk.
Inte så värst långt från Staffan Sundins barndomshem i Älvsbyn.


Larry Deans engagemang i Tobbes basuneras ut i media.


Fr. v. Magni Almqvist, kapellmästare och saxofonist, Larry Dean, f.d.
rockkung, trummis numera sångare i Tobbes, längst t.h. gitarristen
Kaj Fromark.


Magni Almqvist och Staffan Sundin alias Larry Dean.


Fr. v. Conny Färm, Berne Andersson (skymd), Magni Almqvist, Larry
Dean, Kaj Fromark och Anders Alexandersson.


TOBBES från Karlskrona låg på Svensktoppen den 30 november 1969
med "Drömmar av guld". Fem veckor stannade bandet kvar, som högst
en femte plats.

-----------------------------------------------------------------------------------

¤ Hösten 1971 chockar Larry Dean norrmännen när han i sällskap med nakendansösen Ewa Ridderfors och trollkarlen Öivind Haraldsen gästar den norska (lite pryda) landsbygden. Showen går under namnet "Scandinavian Show" där Ewa Ridderfors från Stockholm bl. a. utför en nakendans. Trion med Larry Dean i spetsen hamnar på tidningarnas förstasidor.

"Miss Ewa" kastar av sig alla kläderna i cirkustältet, bortsett från en liten "truse", skriver norska "Nybrott" upprört. De inblandade är enbart glada över den PR som man får. Staffan Sundin "extraknäcker" även som live show artist, hemma i Stockholm något som är förbjudet i grannlandet Norge. "Den svenska synden" är vid den här tiden ett känt begrepp världen över.


Medlemmene av Variete Tropic: fra venstre Miss Ewa, tryllerikunstneren Aston og visesangeren Staffan Sundin. I Moss Dagblads redaksjon ga de i går en smakebit på forestillingen i Mossehallen.


  
- 12 september kan mossingene få oppleve sterk strip i Mossehallen. En dame som kellr seg Miss Ewa skal opptre på Basse Tivoli. Tivoliet er engasjert av arrangoren av salgmessen i Mossehallen som skal finne sted i det samme tidsrom.

Siden damen begynte sine opptredener i Norge 6, august, har det stått meget blest om hennes corpus. Sjokkerte uforberedte tilskure har rast i avisspaltene, og anmeldeser til politiet har funnet sted.

Miss Ewa har hele seg på det torre. Hennes opptreden skjer innenfor rammen av norsk lov. Men med dette skal publikum i Moss vaere forberedt. Miss Ewa, som forovrig er svensk, opptrer sammen med en tropp som kaller seg Variete Tropic. Troppens ovrige medlemmer er den norske tryllekunstneren Aston og den svenske visesangeren Staffan Sundin, eller Larry Dean, som er hans artistnavn.

Tryllerikunstneren Aston er innehaver av tre nordiske tryllemesterskap for juniorer og nordisk aerespris i trylling. Han har også vunnet konkurransen Magic International, der det var deltakere fra 14 land. Staffan Sundin er en kjent visesanger i Sverige, der han har vaert plassert på Svensktoppen da han var sanger i en visegruppe for om lag et år siden.

POLITI PÅ ALLE FORESTILLINGENE
Overalt i Norge har politiet overåket striptease-innslaget. Det vaert sterke reaksjoner mot at barn har kunnet se oppvisningen. Når er det imidlertid satt en aldersgranse på 16 år for den som skal beskue Miss Ewa. Men ryktene vet å fortelle at hun ikke bare lar seg beskue, men at hun også lar seg avkle på scenen av menn som måtte vaere villige.
----------------------------------------------------------

Så långt norsk media. Staffan Sundin var alltså under två månader "resande" i den svenska synden. Inom det lättklädda gardet skulle Staffan ingå vid sidan om musicerandet, några år framöver.

--------------------Text: ROGER LINDQVIST / Forts. följer... ----------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0