Öjeby-Foto




Fru Kerstin Gabrielsson tar en bild med den gamla kameran av märk-
et Norka - en kamera som pensionerades för länge sedan.

En välbekant byggnad i Öjebyn kommer när som helst att försvinna ur samhällsbilden för att bereda plats för ett nybygge av helt annan stil. Makarna Kerstin och Erik Gabrielsson har som bekant sålt sin fastighet i Öjebyn 34:25 till kyrkorådet som troligen kommer att uppföra andra byggnader på den plats där Öjeby-Foto har stått sedan 1902. Makarna Gabrielsson flyttar sin verksamhet till Piteå.

Det var fröken Maria Clausén - dotter till intendenten Clausén på Gran - som lät uppföra den fastighet som nu har tjänat ut och i den öppnade hon sin fotoateljé år 1902 och fortsatte i yrket i flera år framåt. 1915 blev hon sjuksyster på Öjeby sjukhem och Hilda Lundberg från Kinnbäck avporträtterade sedan kunderna i den här fastigheten. Efter henne i början av 20-talet kom fotografen Algot Nyberg och efter honom K G Berglund och det skedde i november 1945 och sedan 1947 har Gabrielssons varit ägare till fotofastigheten och bedrivit sitt yrke där i 21 år.

4.900 BRUDPAR
Under förvintern i år anställde fotograf Gabrielsson studentskan Maud Johansson från Nybyn för vissa arkivarbeten och ur fotoarkivet från 1902 och fram till i år fick hon fram många gamla uppgifter om bl a hur många brudpar som fotograferats under alla dessa år och 4.900 brudpar står anteckande i de gamla läggarna, såväl som namn på mera prominenta personer som låtit fotografera sig i denna ateljé, och man hittar sådan som biskoparna Jonsson och Hylander, skådespelerskan Signe Hasso, Teodoro Aspelin från Roknäs med bocken Pelle, samt namn på två nudister som avbildats i Adams-dräkt - han av Erik, hon av Kerstin Gabrielsson.

En katolsk nunna har också sitt namn i böckerna och datum när hon var där för fotografering. Sveriges sista kolportör C G Hjelm avporträtterades också här bara några år före sin död, då han var i Öjebyn för att diskutera med bodellisterna som då firade kyrkhelg där. Hundar och kattor och fåglar har också poserat framför kameran. Arkivet har också ett 60-tal värdefulla bilder från gamla Piteå, filmer och glasplåtar, gamla vyer från Öjebyn, Munksund, Hortlax och Norrfjärden m fl orter.

ARKIVET SPARAS
Fru Kerstin Gabrielsson är medlem av Svenska Fotografernas förbund och hon har fått anmaning att väl taga vara på det gamla och ur flera synpunkter ytterst värdefulla arkivet med all dess autentiska uppgifter om bilder. Herr Gabrielsson omtalar för Piteå-Tidningen att de har haft full sysselsättning under hela sin tid i Öjebyn. Samarbetet med den vidsträckta kundkrets, mellan myndigheterna på det profana och andliga området och allmänheten i övrigt har varit mycket gott. Förflyttningen till Piteå känns inte särdeles svår. Avståndet är ju så kort och så har de haft filial i stan så länge, att de redan känner sig hemma också där.

De gamla kyrkstugorna här i Öjebyn har alltid tillhört våra käraste vänner och både jag och Kerstin har förälskat sig så till den grad i dessa pittoreska kyrkstugor att vi har köpt oss en här, sade fotografen som i dag och flera dagar framöver mest ägnar sig åt förflyttningen in till stan.


Bilden som togs någon gång på 20-talet när det var seminarieexamen
visar en del av fotofastigheten Öjebyn 34:25 och utanför ser man bl a
rektor Andersson vid Öjebyseminariet, censorerna biskop Bergqvist,
Luleå och landstingsman K A Bäckström, Öjebyn.

---------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 15 maj 1968


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0