Inför VM i ishockey 1969

AIK:s Leif "Honken" Holmqvist och Anders "Ankan" Parmström.
 
¤ Vi ska kanske ta det lite elementärt. Ishockey kommer förstås från Kanada, redan 1910 gick det första Europamästerskapet. Svenska Ishockeyförbundet bildades 1922. Man började köra VM-turneringar 1924. Sverige är sällan bäst, men brukar i alla fall hålla sig på medaljplats. Förr vann alltid Kanada, numera är det Sovjet som är bäst.
 
Det man slåss om är en liten svart gummitrissa som kallas puck. En svensk landslagsspelare kan skjuta iväg pucken med hjälp av sin klubba i en hastighet av cirka 80 km/tim. Den starkaste kanadensaren, Bobby Hull, får upp pucken i en hastighet av 120 km/tim. Men så har han handleder som är tjocka som en ordinarie manlig vad också.
 
Det är en massa streck och ringar och prickar på isen dom spelar på. När domaren ska släppa ner pucken för att till exempel börja spelet på nytt efter en avblåsning, får bara två spelare stå inuti ringen, deras platser är markerade med streck, och resten av killarna i laget får hålla sig bakom den som tekar - som det heter när dom två i ringen ska försöka peta pucken till grabbarna i sitt respektive lag.
 
Varje lag får ha högst 17 spelare, varav två målvakter. Men bara sex får vara ute samtidigt: en målvakt, ett backpar (det är försvaret) och en kedja som består av en center, en högerforward och en vänsterforward. En match spelas i tre perioder, varje period omfattar 20 minuter i effektiv speltid. Det är bara grabbar i varje lag som har befogenheter att ta upp diskussion med domarna. Dels är det lagkaptenen, han känns igen på armbindeln som det står "C" på och dels är det kaptenens två assistenter, deras armbindlar är märkta med "A". Såna som snackar med domarn utan att ha dessa armbindlar får disciplinstraff, blir utvisade.
 
PUCKEN - var finns pucken någonstans?
 
¤ Utvisningarna sker på olika långa tider. Två minuter döms för mindre förseelser mot reglerna, fem minuter får den som delar ut en svårare tackling till exempel, eller behandlar någon så blodvite uppstår. Tio minuters utvisning får den som uppträder olämpligt, slänger sin klubba upp bland publiken eller skäller på domare eller tidtagare, exempelvis. Och den spelare som blir utvisad för resten av matchen har förmodligen burit sig väldigt illa åt.
 
Vi blev nyfikna på hur grabbarna ser ut under, så vi gick till Bertil Åsbrink, Tre Kronors materialförvaltare, och pratade hockeyutrustning. När landslaget ska ut och spela får trunkbärarna släpa på 400 kg utrustning. Varje utespelare ökar sin vikt med 10 kg när han är färdigklädd för en match, målvakten ökar 15 kg. För några år sedan såg ishockeyspelarna stöddigare ut än vad dom gör nu. Det beror på att det kommit bättre material i deras madrassering, det som tidigare mest var tjockt läder har blivit lättare och nättare i plast. Men det är inte dåligt med grejor dom måste ha på sig ändå, och särskilt billiga prylar är det inte heller. De benskydd som Honken har (han som står flitigast i Tre Kronors mål) kostar närmare tusenlappen. Fast det finns billigare sorter också, kan vi trösta föräldrar med barn i juniorklassen.
 
Så här såg spelarna ut fotograferade med vanlig blixt:
Till vänster Anders "Ankan" Parmström, AIK-center som tackade nej till VM
på grund av jobbet. Till höger Tre Kronors målvaktslejon i VM, Leif "Honken"
Holmqvist.
 
¤ Vi ska försöka räkna ut vad det kostar att klä en landslagsspelare. Underst: ett kraftigt underlivsskydd, cirka 80 kr. Ett par underbyxor, typ gymnastikbyxor, cirka 10 kr, undertröja i bomull med lång ärm, cirka 20 kr, ett par vanliga fotbollsstrumpor. Så kommer alla skydden: skulder- och axelskydd, ca 80 kr, armbågsskydd cirka 75 kr, benskydd (en back behöver kraftigare benskydd än en forward, han ska ju försvara vid anfallen, medan en forward behöver lättare benskydd så hans snabbhet inte blir hindrad) som alltså kan variera i pris mellan 45-80 kr, axelskydd, som kostar cirka 25 kr paret. Så drar man ett par damasker ovanpå alla skydden, knäpper fast dem med en damaskhållare, tillsammans cirka 50 kr. Och så på med de madrasserade byxorna, de går upp en bra bit ovanför magen och har skumplast och förstärkningar överallt och är stora som hus, inte konstigt att grabbarna ser oberörda ut när dom åker in i planket, det kan inte kännas mycket med all den madrasseringen. Men byxorna kostar cirka 170 kr. Och så på med landslagströjan, den komponerades förresten redan på 30-talet av gamle AIK-hövdingen Birger Nilsson, är i finaste silke och bomull och kostar cirka 85 kronor.
 
 
¤ Skridskor är också ganska viktigt för spelet. Och där duger bara det bästa, med ortopediskt uppbyggda skor och ordentligt med skyddsanordningar och helst i känguruskinn, och skenan ska vara byggd för rätt åkställning etc. Och då kostar dom också närmare 450 kr. Handskarna är viktiga, dom ska skydda på utsidan och vara så tunna på insidan att man känner i handflatan hur pucken ligger mot klubban. Ett par handskat kostar cirka 200 kr. Målvaktshandskar kostar lika mycket per styck som utespelarnas per par. Ett par ordinära målvaktsbenskydd kan man få för cirka 500 kr.
 
 
Enligt regler som gäller i Sverige och Finland ska spelarna ha hjälm, en av Svenska Ishockeyförbundet godkänd matchhjälm - cirka 20 kr. Munskydd är inte obligatoriskt. Under VM-turneringarna gäller internationella regler, men svenskarna bär hjälm i alla fall, för deras försäkringar gäller inte om de kör utan. Om målvakten har ansiktsskydd som går upp i pannan behöver han inte ha hjälm, enligt förbundets regler.
 
Vi trodde att den vanligaste skadan i det här spelet var utslagna tänder. Men Bertil Åsbrink försäkrar att de flesta spelarna har sina egna i behåll, däremot får de flesta känning av sina menisker (dom sitter i knäna). Och slutligen frågar vi varför alla klubbor lindas med isoleringsband, och fick veta att det till största delen beror på att klubborna håller litet längre då. Under en match slås 10-12 klubbor sönder, a' cirka 30 kr, på träningarna går det fler ändå. Vi kom upp i en summa av cirka 1 385 kr, för en vanlig utespelare.
 
¤ Förutom sammandrag varje kväll kommer följande matcher att direktsändas i TV från VM-ishockeyn:
Sverige-Finland (15/3), Tjeckoslovakien-Sverige (19/3), Tjeckoslovakien-Sovjet (21/3), Sovjet-Sverige (24/3), Sverige-Kanada (27/3), Sverige-Tjeckoslovakien (30/3).
 
-------------------------------------------------------------------
VI ¤ Den 15 mars 1969 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0