ZARAH LEANDERS DÖD den 23 juni 1981

¤ EN STOR PRIMADONNA UR TIDEN ¤
 
Zarah Leander.                
 
¤ En av den svenska underhållningsbranschens största namn genom tiderna, Zarah Leander, har avlidit på Danderyds sjukhus i Stockholm. Hon var vid sin bortgång 74 år gammal.
 
Zarah Leander dog i sviterna av en hjärnblödning, som hon drabbades av i maj månad. Hennes tillstånd försämrades och vid 4-tiden på lördagsmorgonen somnade hon in. Leander hade redan på hösten 1978 drabbats av en svår hjärnblödning, från vilken hon aldrig riktigt hämtade sig. Den ändade en lysande primadonne-karriär. Die Leander gästspelade som gamla fru Armfelt i "Sommarnattens leende" på Folkan i Stockholm, men tvangs avbryta det bejublade engagemanget på grund av den svåra sjukdomen.
 
Efter hjärnblödningen på hösten 1978 drog sig Zarah Leander tillbaka till Lönö vid Bråviken. Hennes tillstånd förbättrades succesivt och året därpå samlade hon sig till ett sista och definitivt avsked. Hon kallade till presskonferens på Saltsjöbadens konvalescenthem, tackade för åren som gått och förklarade att hon aldrig mer tänkte visa sig offentligt. I lugn och avskildhet, endast tillsammans med sjuksystern och de allra närmaste, levde hon den sista tiden på Lönö.
 
Zarah Leander var det stora namnet i många filmer. Framförallt i Tyskland firade hon
stora triumfer. Här en scen ur filmen "Den stora kärleken", där hon i en scen ger
en konsert för skadade tyska soldater. Året var 1942 och Leander arbetade då för
UFA i Berlin.
 
¤ Med Zarah Leander gick den sista riktigt stora primadonnan ur tiden. Hennes mörka altröst var som malmklang och hennes sceniska utstrålning i det närmaste otrolig. Oavsett vad man tyckte om hennes magnetism och manér, så lämnade hon ingen oberörd. Zarah Leanders artistiska karriär var inte uteslutande rosbeströdd. I många år hade hon att kämpa mot en stämpel som nazistsympatisör, sedan hon under Hitlertidens uppgång medverkat i en rad stortyska filmer.
 
I själva verket kom "Die Leander" - som hon kallades - ganska snart i onåd hos propagandaminister Joseph Goebbels. Det var 1942. Hon tvangs då lämna Tyskland och drog sig tillbaka, väl medveten om den svenska publikens misstro. En annan av den svenska artistvärldens stora, revykungen Karl Gerhard, förmådde emellertid Leander att göra come back. Det skedde på Malmö stadsteaters stora scen år 1949. Bakom ridån var Leander blek av nervositet, men väl på scenen utstrålade hon den sedvanliga, obetvingliga magnetismen. Begeistringen var formidabel och Leander nästintill dränktes i blommor och jublet ville aldrig ta slut.
 
Zarah Leander hann under sin långa karriär uppträda med många av artistvärldens stora.
På bilden ses hon med Karl Gerhard efter premiären på "Oss greker emellan" 1933.
 
¤ Efter "nypremiären" på Malmö stadsteater blev svenskt teaterliv rikare. Zarah Leander var tillbaka och gav konserter, spelade operett och revy. Hennes internationella lyskraft miste aldrig sin glans och hon återvände för gästspel i Tyskland och Österrike. Även där var hon den stora primadonnan. Och när hon spelade operett i Wien var biljettköerna oändliga. Hennes favoritoperett var "En kvinna som vet vad hon vill", som hon spelade i Wien 1960.
 
Genombrottet som operettartist upplevde hon emellertid som Hanna Glavari i "Glada Änkan" mot den legendariske Gösta Ekman. Det var på Konserthusteatern i Stockholm 1931. Zarah Leander föddes i Karlstad 1907 och debuterade som artist 1927. Hon upptäcktes av en annan legendarisk revykung, Ernst Rolf. Det var han som lotsade henne mot de stora primadonnerollerna.
 
Zarah Leander som Hanna Glavari i "Glada Änkan" mot Gösta Ekman.
Det betydde genombrottet för Leander och året var 1931.
 
Hennes utstrålning var så påtaglig att även en stor internationell karriär ansågs utstakad. Så blev det Tyskland på 1940-talet och under de första krigsåren. Zarah medverkade i en rad filmer som den stora stjärnan. Zarah Leander begravdes den 9 juli. Jordfästningen ägde rum i en till trängsel fylld Oscars-kyrka i Stockholm. 1 200 personer hade samlats för att ta farväl av henne. Officiant var pastor primarius Ludvig Jönsson. Begravningen präglades av ljus, glädje och vacker musik. Operastjärnan Birgit Nilsson sjöng den bortgångnas favoritsånger. Leander ville att det skulle bli en ljus och vacker högtid. Stoftet efter Zarah Leander gravsattes den 19 juli nära Lönö vid Bråviken i Östergötland.
 
¤¤¤¤¤¤ZARAH LEANDER (1907-1981¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0