STOPP - STANNA! AIK:s och Tre Kronors målvakt, Pelle Lindbergh,
har pucken helt under kontroll. Han gjorde sin bästa match för
säsongen i går mot Brynäs.

Nu är det uppåt i AIK igen!
    - Javisst, skrattade "Ankan" Parmström efter 5-2 segern mot Brynäs igen.
    - Marginalerna är små och nu har vi häng på lagen över strecket. Färjestads-matchen på söndag blir oerhört viktig!

AIK tog Gävlerinken i besittning med ett jäklar-anamma som kunnat flytta berg. Det är en ren smaksak att välja bland femmorna och ge betyg. Men målvakten Pelle Lindbergh gjorde kanske en av sina bästa matcher den här vintern. Han höll verkligen OS-klass den här kvällen!

Individuellt firade Bengt Lundholm triumfer med sin härliga skridskoåkning och sina snabba dragningar. Tillsammans med Leif Holmgren var han banans läckraste lirare. Efter 15 minuter prövade Kai Nurmi med ett snabbt skott. Det gick rakt upp i nättaket bakom Wille Löfqvist: 1-0.

Bara 50 sekunder (!) in i den andra perioden fick Leif Holmgren en härlig passning av Mats Uhlander och plötsligt stod det 2-0. Den andra perioden kom att bli matchens bästa. Långa stunder riktigt fin ishockey och AIK gjorde både 3-1 (Bengt Lundholm) och 4-1 (Ulf Isaksson). Ändå avgjordes faktiskt inte den matchen förrän Leif Holmgren slog in 5-2-målet i den tredje perioden.

Det kom när Brynäs spelade fem man mot fyra och vädrade reduceringsmål och kanske till och med ett oavgjort resultat. Plötsligt fångade Mats Uhlander upp pucken mitt på banan, störtade framåt och såg att Leif Holmgren åkt upp till höger. Uhlander frispelade Holmgren, som behärskat slog pucken i mål och sedan rasade ihop och gled rakt in i sargen.
    - Ja, det var ett härligt mål, sade Holmgren. Visst kände vi att Brynäs var på gång för att nå en reducering. Det här målet kom precis när vi behövde det.

AFTONBLADET ¤ Måndagen den 21 januari 1980.

PS. PER-ERIC "PELLE" LINDBERGH föddes den 24 maj 1959 i Stockholm. Han skadades svårt i en bilolycka den 10 november 1985 i Somerdale, New Jersey. Han förklarades hjärndöd tre dagar senare. Han var vid tiden för sin bortgång, professionell målvakt i Philadelphia Flyers. Pelle Lindbergh blev endast 26 år gammal.