Gammal bekant i Piteå

De sk Royal-båtarna torde vara de vackraste sk paragrafbåtar
som någonsin byggts. Mästare till dem är en isländsk skepps-
konstruktör och byggplats Gävle varv. Denna båt byggdes 1957.  
 
En gammal bekant bland Piteås stuveriarbetare besöker i dagarna Piteå hamn. Det är Royal Pulp - en gång i tiden ägd av Assi men numera omdöpt till Felix och hemmahörande i Flatbank. Fartyget som lossar glaubersalt vid Västerkajenm var under Assi-tiden något av ett olycksfartyg och bl a utsatt för en svår brand. Oturen tycks förfölja henne eftersom en grodman från Piteå barndkår fick undersöka en skada - dock inte allvarlig - på propellern. Den nuvarande ägaren av fartyget är den andra efter det båten såldes av Assi.
 
Vid stadskajen låg det ytterligare en svensk båt och lastade på onsdagen, det var Cecilia av Malmö. Detta är värt att anteckna eftersom det i vanliga fall bara brukar synas tyska fartyg vid Piteås kajer. De skärpta tyska bemannings- och säkerhetsföreskrifterna tycks redan ha medverkat till att svenska fartyg kan konkurrera om frakterna.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Maj, 1972.

Kommentarer
Postat av: Göran

Jag har sett en bild där den blå hamnkranen lossar glaubersalt från lastrummet i ett ngt mindre fartyg. På kajen väntar en lastbil av äldre modell på att få flaket fyllt. Går det att beställa en kopia av den bilden?

Svar: Hej Göran. Du kan väl ladda ner den önskade bilden.
mvh Roger.
Roger Lindqvist

2023-03-25 @ 17:08:33
Postat av: Anonym

Jag har sett en bild där den blå hamnkranen lossar glaubersalt från lastrummet i ett ngt mindre fartyg. På kajen väntar en lastbil av äldre modell på att få flaket fyllt. Går det att beställa en kopia av den bilden? PS Jag fick som 10-åring åka med en av lastbilarna som lossade sin last inne på ASSIs fabrik. Som 13-åring fick jag följa med det tyska fartyget Herta Giese fån Piteå till Hamburg med trävaror från Lövholmen, och därfrån via Lubeck tillbaka till Piteå med glaubersalt. Det var en stor händelse i en 13-årings liv, därför vore det trevligt att ha en bild från denna verksamhet i fotoalbumet från 1960-talet.

2023-03-25 @ 17:14:42
Postat av: Göran

Hej! Jag har sökt inlägget med bilden av den blå kranen, men lyckas inte hitta det igen! I texten till bilden står det att den är lånad av en annan person...
Kan Du göra ett försök att ladda ner bilden och maila den till mig? Det skulle betyda mkt för mig. Mvh Göran

2023-03-30 @ 07:57:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0