Hjalmar Lindh, om sitt skrivande


Hjalmar Lindh är redan igång med en ny bok. Kanske det kan bli en
bok om Älvsbyn en gång också, säger han.


"Återblick på gamla tider", ska det bli en ny bestseller på de norrländska bokhandelsdiskarna? Omöjligt är det inte. Kanhända att vi redan till jul finner den ute på marknaden. Författaren till detta verk är Hjalmar Lindh, älvsbybo sedan ett år tillbaka, men egentligen hemmahörande i Boden.

Just i dagarna har han lagt sista handen på manuskriptet. Vem förläggaren kommer att bli är ännu inte klart. Detta är inte Lindhs första bok, tidigare har han gett ut ett flertal diktsamlingar. Boken "Fyra dikter" rönte största intresset, och fick också god kritik. Hjalmar Lindh har haft skrivklåda sedan barnsben. Hans flesta verk skildrar naturen och människan i de norrbottniska byarna. Lindh har bott i ett flertal byar kring Boden, och det är ofta minnen från den hårda tiden som han återger på ett lyriskt sätt.

Sedan något år tillbaka är Lindh pensionerad. Detta har gjort att skrivklådan har fått ännu mera utrymme i hans tillvaro. Varje dag blir det några timmar framför skrivmaskinen. Hjalmar Lindh bor på Brostigen i Älvsbyn tillsammans med sin fru. Hans två barn har för länge sedan lämnat hemmets lugna vrå, och bildat egna hem. Kuriren har gjort ett besök hemma i Lindhs författarlya.

FLER BÖCKER
Vi slussas in i arbetsrummet, där skrivmaskinen intar huvudplatsen. Vi upptäcker att Lindh redan är igång med ett nytt manuskript.
    - Visst ska det bli flera böcker. Även denna gång kommer jag att skildra miljöer från ställen jag har bott. Kanske det även kommer att bli en bok om Älvsbyn nån gång. Men det är svårt att finna material.
    - Nu får ingen tro att jag kommer att skriva några debattböcker. Nej, jag tycker om det stämmningsfulla. Det finns trots allat mycket gott att skriva om även i Norrbotten. Även om det ser mörkt ut ibland.

Vi sitter djupt nedsjunken i rummets finsoffa. Framför oss ligger pärmen med dom många manusbladen till boken "Återblick på gamla tider".
    - Den handlar mest om mitt barndoms Boden. Om det hårda livet i skogen. Och om kvällsstämmningen vid brasan som eldades upp efter dagens hårda knog. Vi läser några rader här och där i manuskriptet. Och snart blir man fascinerad av Lindhs skrivsätt.

LEVANDE
Man lever in i den stämmningsfulla skildringen. När han berättar om kalla vinternätter känner man nästan kylan drar in i rummet. På andra ställen i boken låter han naturens växter berätta sitt liv. I ett kapitel låter han ett träd berätta sin historia från frö till vackert träd.
    - Jag tycker om naturen säger Lindh och därför blir det mycket sådant i mina böcker. Våren är min favoritårstid. Då föds det nytt liv i både människan och naturen. Då får hjärtat tala direkt in i skrivmaskinen.
    - Min senaste bok tror jag säkert kommer att sälja bra. Folk tycker om att läsa saker från byar som de känner igen. Jag har ännu inte tagit ställning till vilket förlag som skall få ge ut boken. Men det finns flera som är mycket intresserade.

Men Hjalmar Lindh har också andra intressen än författarens. Han är mycket intresserad av trädgårdsskötsel. Nyligen köpte han en liten sommarstuga. Här håller han på att odla upp en vacker trädgård, som kanske kommer att ge honom nya inspirationer till ännu en bok. Vem vet?
--------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ 1971.


Hjalmar Lindh föddes den 3 november 1907 och gick ur tiden den 9 september 1977. Han var gift med Siri Lindh f. Grahn den 11 februari 1917 död den 24 juni 2005. Siri Lindh var född i Hortlax som dotter till Axel och Signe Grahn. Signe var syster till min mormor Beda Lundgren.

/Roger


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0