THORLEIFS / 1976

Dansbandet Thorleifs framgångssaga är snart all. 2012 blir bandets sista år i turnébussen, eter 50 år på vägarna på väg till ett dansställe nära dig. Det var redan 1962 som det började. Och genom de efterföljande åren skulle bandet från Norrhult i Kronobergs län bli Thorleifs med hela svenska folket. Sitt kanongenombrott kom 1975 med "Gråt inga tårar". Låten som för övrigt blev framröstad som tidernas mesta och bästa dansbandslåt. Nu har grabbarna/gubbarna bestämt att målet snart är nått. Och man kan väl så här i elfte timmen, passa på att önska dessa smålänningar lycka till i deras fortsatt liv, utanför dansbanorna. 1976 året efter framgångarna med "Gråt inga tårar" fanns den här artikeln i Aftonbladet:
Thorleifs är ett av våra allra populäraste dansband. Den här sättningen
har nu spelat tillsammans i drygt fem år. I bakre raden: Thorleif Tor-
stensson, 26, Kim Lindahl, 22, Jörgen Löfstedt, 22. Framför dem: Hasse
Magnusson, 27, Magnus Bergdahl, 25 och Johan Möller, 27.

Dansbandet Thorleifs svarar dem som kritiserar dansmusiken. Den här musikstilen håller på att utvecklas. Och under tiden är de fruktansvärt populära.
    - Det klankas på att vår musik är för enkel, att texterna är botten.
    - De som resonerar på det sättet måste också tänka på att den här stilen håller på att utvecklas. Den är inte färdig än. Lika lite som popmusiken var färdig på 50-talet.
Säger de sex musikerna i Thorleifs, ett av landets populäraste dansband.

Inklämda i en loge med minimalt utrymme på Cirkus i Stockholm sitter de i en rad på en soffa och förklarar varför deras musik är bra.
    - Vi spekulerar inte i den.
    - Det kan inte vara en tillfällighet att "Gråt inga tårar" hitills sålt i 230.000 exemplar. Och fortsätter att sälja.
    - Vi spelar bara låtar som vi själva känner för, spolar allt vi inte tycker om.
    - Danstakten är oerhört viktig. Vår repertoar bygger bara på dansvänliga melodier.
Thorleifs anses komma från Växjö, men det är till en viss del fel. Samtliga är från Uppvidinge kommun, som ligger norr om staden.

DELAR PÅ ALLT
I sin nuvarande sättning har orkestern fungerat i drygr fem år. Annars började orkesternamnet bli känt redan för tio-elva år sedan. De sex känner varandra utan och innan efter de här åren. Ibland umgås de strängt taget natt och dag.
    - Vi får hålla våra styrelsesammanträden i turnébussen.
Thorleifs arbetar som ett kollektiv. Gagerna slås ut lika över orkestermedlemmarna, arbetsfördelningen, vilket i stort sett betyder jobb vid sidan om scenen, sker på lika  villkor. Och det fungerar. Men naturligtvis flyter inte samarbetet helt friktionsfritt:
    - Vi kan ha hemska gräl en halvtimme före en spelning. Men när vi står på scenen är allt bra igen...

OLÄMPLIGT FÖR GIFTA
Dansbanden kommer inte att försvinna, det är Thorleif och hans musiker helt ense om. Men hur länge den kraftiga dansbandsvågen som pågår nu kan hålla vet man ingenting om:
    - Som väl är...

Thorleifs turnerar omkring 200 dagar per år.
    - Livet är väl inte särskilt lämpligt för dem som är gifta, säger någon av musikerna. Men nog ska man väl kunna hålla fram mot 40-årsåldern.
De tycker att fritiden inte räcker till. Några intressen vid sidan av musiken finns knappast.
    - Är man hemma en kväll blir det mest TV eller en bok. Man orkar inte med så mycket annat.

HELTIDS-HOBBY
Att ligga ute på turné betyder inte bara att spela fyra timmar i en folkpark. Det innebär också långa och krävande resor, ibland 15 timmar i sträck då man också har upp- och nerpackning av instrument och ljudanläggning på de platser man kommer till.
    - Vi är lyckliga med det här jobbet, säger Thorleif. Vi trivs med det. Och vi gör det därför att vi tycker det är roligt. Musiken är en hobby som vi har på heltid.

FOTNOT: Thorleifs kan ni höra i Bosse Larssons Nygammalt den 5 mars.

--------------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 16 februari 1976


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0