John Ringius - Pitefödd mångsysslare

En av de mesta kändisarna i Småland är gamle grosshandlaren, kräftkungen, ornitologen, fabrikören, virkeshandlaren, lingonhandlaren och några aktiviteter till, John Ringius. Häromsistens fyllde han 99 och det kan vara skäl att just i Piteå-Tidningen erinra om om vem denna gamle kämpe är. Äldre personer i Piteå minns namnet Ringius på Hällan med respekt och aktning. John Ringius föddes i Piteå där hans far i många årtionden var telegrafkommissarie. Gamle Ringius var född i södra Halland och efter studentexamen tänkte han sig en juridisk karriär. Han läste också in några betyg i juridik i Lund, men ödet ville något annat. Han kom att flytta upp till Piteå där han sedan stannade hela sitt liv. Bland annat var han med om att bilda Norrbotens trädgårdsförening. Han räknas för övrigt med rätta som den man vilken lärde norrbottningarna trädgårdskultur. John Ringius, som nu i mera än 50 år bott i Sävsjö, har varit mycket driftig karl. Han sysslade med många olika affärer, handlade med virke och var stor uppköpare av lingon för export - Småland är ju som Norrbotten rikt på lingon.
 
John Ringius med den första fågelholk han tillverkade 1889 hemma i Piteå.
På den tiden bodde klanen Ringius på Hällan, Pitholm.
 
Mest känd blev han dock för sin storhandel i kräftor, "kräftkungen" blev tidigt epitet man tillägnade John Ringius. Så var det fågelholkarna. Redan 1913 uppförde han i Sävsjö den första svenska fabriken för tillverkning av fågelholkar. Redan hemma i Piteå hade han själv gjort den första fågelholken - det finns ornitologer som tillskriver Ringius äran av att vara den förste i landet som gjorde fågelholkar. John Ringius är för övrigt riksbekant. Han har ägnats särskilda radioprogram och säkerligen kommer han att bli mycket omskriven när han fyller 100. Ringius är otroligt vital för sin ålder. Varje dag tar han långa promenader i Sävsjö, vars grand old man han ju varit en hel generation.
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag den 13 mars 1969.   
 
 
Erik Johan John Ringius (1870-1973).
 
John Ringius gifte sig 1910 med Alma Thunander, med vilken han fick två döttrar, Britta f. 1911 och Inga f. 1913.
På sin 103-årsdag avled John Ringius, på Ringgården i Sävsjö.
 
 
 
John och Alma Ringius döttrar, Inga och Britta.
 
 
John och Alma Ringius grav. Stenen hade John Ringius själv valt. Den låg mellan
Svinemünde och Mejensjö. Det lär ha varit den sten som John och hans blivande
hustru Alma satt på vid sina promenader. När hustrun begravts placerade John
en liten bänk vid sidan om stenen. Där kunde han sittta och meditera och titta
upp i trädet där han hängt upp en av sina fågelholkar.
--------------------------------------------------------------------------------------
 

Kommentarer
Postat av: Marie

Hej.
Vad kan "gamle" Ringius ha hetat?
Denna John är mycket lik min morfarsfar - Gustaf Ringius. John borde vara släkt med min avlidne morfar - Nore Gottfrid Ringius - född 1905

2016-06-24 @ 01:01:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0