Toppartist gör norrturné. Emile Ford & Yngve Forssélls / 1966

Fr. v Yngve Forsséll, Ann-Christin Hedmark och Emile Ford. I bakgrunden:
mannarna i Yngve Forssélls orkester.
 
Nu har han kommit! Den populäre sångartisten Emile Ford som ska uppträda tillsammans med Yngve Forssélls orkester från Skellefteå i sex veckor framöver. I Pitebygden får vi också chans att höra honom. Ford sjunger till Forssélls på Sporthallen i Piteå i början på februari och på Perudden i slutet på månaden. Han är en glad och sympatisk ung man som tror sej kunna trivas bra i Sverige och som gärna vill pröva på skidåkningens svåra konst så snart han skaffat sej en ordentlig skidutrustning.
    - Det beror ju också på om fritiden räcker till för jag har ett ansträngande schema att arbeta efter, säger han.
    - För ett par år sedan skulle jag inte ha accepterat erbjudandet om spelning häruppe, säger han. Då sjöng jag till egen orkester och fick använda all energi och tid till att utveckla den.
 
Nu har Ford haft tid på sig att utveckla sig själv och nu känner han sig mogen till att sjunga till orkester igen. Numera känner han sig som en artist och inte som en stjärna.
 
ANLAG
Emile Ford föddes på Bahamas, Västindien 1937. Hans föräldrar kom från Brittiska Guyana och musikaliskt intresse och anlag fanns i familjen. Han morfar var orkesterledare i Paris och hans mor sjöng opera själv började han tidigt att spela klassisk musik, han och hans bror spelade violin. Eftersom Emile hade en vacker tenorstämma föll det sig naturligt att han så småningom alltmer övergick till sången. Ett par år sjöng han i en kyrkokör men till sist fann han sig tillrätta inom poulärmusiken.
 
SUCCÉ
Sitt första framträdande på det området gjorde han på en liten bar i London. Han slog igenom med "Still" och "What do you want to make those eyes at me for". Båda blev enorma succéer och har sålts i miljon upplagor. Själv anser han dock inte att han har haft sitt genombrott än.
    - Jag vill vara en god underhållningsartist och inte en stjärna, säger han.
Framgången med "What do you want to make those eyes at me for" betraktar han därför närmast som ett handikap. Han tycker inte att någon av de skivor som han gjorde under åren 1960-61 är riktigt bra, mer än till arrangemanget.
 
KONTRAKT
Till Sverige kom han första gången 1962, då han uppträdde i två veckor på Gröna Lund. Sedan dess har han alternerat åtskilliga gånger mellan England och Sverige. För närvarande har han ett kontrakt med ett engelskt skivbolag (vilket han inom parentes sagt gärna vill bryta) som går ut vid årsskiftet 1966/67. Då kommer han att teckna kontarkt med det svenska skivbolaget Swe-Disc. Detta bolag svarar för den skivinspelning som han gjorde under sin turné i de svenska folkparkerna i somras och som snart släpps ut, dock bara på svensk marknad. Blir det någon skiva tillsammans med Yngve Forssélls då? Ja, det blir det kanske. Underhandlingar har förts men kontraktet skall inte tecknas förrän man ser hur samarbetet artar sig.
 
HÅRDA ÖVNINGAR
Yngves måste förstås ändra litet på sitt "sound" för att passa till Emile och det stundar hårda övningar inför premiärframträdandet. Ann-Christin, Yngve Forssélls välkända vokalist, skall tillsammans med de två blåsarna Rolf och Gösta Pettersson bilda kör till den stora artistens sång och så småningom skall Ann-Christin och Emile sjunga tillsammans. Det ryktas också om att kontraktet med Norrlandsorkestern skall förlängas ytterligare fyra veckor (sammanlagt 10 veckor).
 
--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 21 januari 1966
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0