Februarifiraren...

Roger Johnson februari månads firarvärd i radion.
 
Månadens firarvärd är Roger Johnson, Skellefteå. Han är ganska välkänd i Sverige, men håller på att lägga åtminstone Tyskland för sina artistfötter. Förra året pendlade han mellan Sverige och Tyskland och har i år redan hunnit med en resa. Fler skall det bli, bland annat två månader på en kabaré i Berlin. Vem är då han, denne norrlänning, som skall fira för första gången? En gång i tiden var han försäljare av kontorsmaskiner från USA. På sin lediga tid var han amatörsångare. Från 1960 till 1967 tog sången mer och mer tid.
    - Men då så sa jag nej. Jag hade andra planer än artista. Jag ville satsa på försäljaryrket.
Så kom tre strävsamma år. Han tog inte en ton, annat än i badrummet. En dag år 1970 började dock sången kvillra i hans strupe.
    - Jag bodde på hotell i Luleå och av en tillfällighet var det amatörtävling i matsalen. Jag ställde upp på skoj på kvällen - och vann. Sen åkte jag runt i landet och vann alla finalerna.
Nu hade amatören chans att bli proffs.
    - Jag fick göra en provplatta och det ledde till en LP. En av låtarna slog på Svensktoppen: I går sköt jag ihjäl en okänd man. Ett år senare var det dags med ny Svensktoppsplacering med: Snälla pappa vänta på mej. Den låten ger skakande inblickar i en skilsmässa och är en riktig snyftis.
 
    - Tiden gick. Jag började sjunga med Yngve Forssélls orkester och efter ett par år började jag en egen karriär. Det blev TV-jobb i Tyskland där jag numera jobbar mest. Jag har varit programledare i amatörtävlingar i TV kört Gammeldans i radio.
Nu skall han alltså fira för första gången.
    - Och jag har ingen aning om hur det kan vara. Jag kan föreställa mig att det är jobbigt att läsa en massa brav, men det är också det enda jag på förhand kan inbilla mig.
Tänker debutanten försöka på några specialiteter?
    - Jag måste först få jobba några dagar eller kanske en vecka innan jag börjar göra något särskilt. Men Firat skall ju vara att man läser brev ocj spelar plattor, så skall jag väl inte göra det till något alltför märkvärdigt. Kanske... kanske jag skriver namnsdagsverser.
 
Numera är Roger Johnson också fritidsbonde.
    - Vi har köpt ett gammalt lantbruk och här fanns en fin ladugård som jag byggt om till stall.
Han är dessutom fortfarande försäljare.
    - Jag jobbar med miljövänliga kemisk- tekniska produkter och rengöringsmedel, inte så mycket för pengarnas skull som för att stödja något bra. Killen som tagit fram produkterna beskostar sin forskning genom att sälja sådana här saker.
 
I Sverige kommer vi att få se mindre och mindre av denne man.
    - Sverige är för litet. Ett par framträdande i TV och ens ansikte är utslitet. Skall man jobba heltid med detta måste man kanske ha ett par turnéer om året och då skall man förnya sig varje gång. Jag klarar det inte - då är det bättre att jobba med de stora marknaderna och komma tillbaka ibland här hemma.
-----------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 31 januari 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0