"Som röda äpplen i din fruktkorg..."

 
Det var inte endast den värmande sprakande brasan, som gjorde att frosten i min kropp plötsligt försvann. Det var även dina vackra, målande uppskattande ord, som var stor del i att frossan så tvärt upphörde. Följden blev att den stora tjocka vintertröjan blev så varm och överflödig, att den åkte av.
Kinderna målades blommigt röda, precis som äpplena i din fruktkorg. Ja, jag var varm hela den långa vägen hem trots att kvicksilvret visade 17 minus. Tänk att ett par vänliga ord kan åstadkomma sådana underverk. Inte heller att förglömma brasan i den öppna spisen, och de levande fladdrande ljusen på din spiselhäll.
 
Roger Lindqvist.
-----------------------------------------------------------------------------------
Bild: www.lacuisinedelagrace.wordpress.com.
 

Gycklarnas afton!

Jo, Go´natt och Goodbye vackra jord och planet. I Ryssland testskjuter Putin den store en kärnvapenraket. Jorden är så illa åtgången, så nu rycker jag den iskalle Putin i polisongen.
Nu får du banne mig sluta leka Gud, ta istället av dig Peter den stores skrud.
Kom ner på jorden du före detta KGB-agent, nu är Lindqvistarn arg, det är inget skämt.
I morgon åker jag med Volvon mot det nya Sovjet, och detta innan Du hinner säga ditt vanliga: NJET!
Jag slänger dig i bilen, sedan åker vi de många milen, mot Piteå och Hortlax,
vad det sedan blir kommer Du att få veta då det är dags.
Jag fixar dig jobb som avsynare åt Sveaskog, och om detta nu inte är nog,
så kan du även söka jobb som städtant, det kanske Du klarar, för Du är ju pedant?
 
PS. Städa det kan du, Du har ju planer på att städa bort hela Ukraina?
 
Roger Lindqvist.
 
Undrar om Putin är människa eller en alien? Jag gissar på
det sistnämnda.         
 
Foto: Wikipedia.
 

Nils Poppe & Annalisa Ericson

En liten (pytteliten) bild av detta rara par:
Nils Poppe och Annalisa Ericson. De två
legenderna spelade i Lorden från gränden.

Gunnar Wiklund

 

Östen Warnerbring /1969

 

Magnus Kvintett

 

Jokkmokks Jokke

 

SIW!

 

Leif "Honken" Holmqvist /1972

Honken en stor idol under tonåren.

Hem ljuva hem!

Kaffe med saffransbullar tillsammans med Elisabeth. Ett tänt ljus
och Disney på TV:n.

ABBA

 

Brand i Hortlax

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 13 mars 1972.

Solklart Birro!

Marcus Birro.                   
 
Att en fri debattör, författare, krönikör mordhotas, vittnar om ett stort samhällsproblem. Marcus Birro har sedan sin islamkritik fått utstå nära på oförlåtliga påhopp. En människa i ett fritt land skall inte bombarderas med osmakligheter på grund av sina åsikter. Glöm inte heller författaren Salman Rushdie som genom sin bok Satansverserna dömdes till döden av Ayatollah Ruhollah Khomeini. Den fria debatten liksom det fria ordet får aldrig någonsin ifrågasättas. Utan frihet, antar samhället en totalitär prägel, en diktatur, vilket vi aldrig någonsin kan acceptera.
 
Den kristna tron och de kristna värderingarna skall liksom alla andra religioner få utövas fritt. Marcus Birro är bekännande kristen, något som de oliktänkande måste ha respekt för. Vi vet att de mest förföljda i världen anno 2014 är de kristna.
 
Roger.

Ny församlingsgård i Hortlax

 
 
 
 I Hortlax har kyrkan lokalproblem och nu har förslag väckts om byggande av ett församlingshem. På
torsdagskvällen var ett 80-tal församlingsbor närvarande vid ett informationsmöte där två alternativ presenterades. Det ena är om- och tillbyggnad av de nuvarande församlingshemmet och det andra alternativet är en nybyggnad och rivning av det gamla. Kostnaden beräknas till en miljon respektive 1,1 miljoner kronor. Majoriteten var för en nybyggnad och bakom det alternativet ställer sig också kyrkorådet och församlingens kyrkoherde Curt Carlsson.
 
Ett 80-tal församlingsbor hade mött upp i skolan för att diskutera församlingshemsfrågan.     
 
Det nuvarande gamla församlingshemmet som ligger i anslutning till kyrkoområdet och kyrkstugorna, uppfördes 1935 men är i dag inte tillräckligt för den verksamhet man bedriver. Tanken är också att flytta pastorsexpeditionen från prästgården till det nya församlingshemmet.
 
Trångbodda    
    - Vi är trångbodda på patorsexpeditionen. Administrationen växer och i dag förfogar vi bara över ett rum. Personligen är jag helt inne på en nybyggnad och rivning av den gamla. Det gamla församlingshemmet kommer ändå att vara aktuellt för rivning för 5-10 år, säger kyrkoherde Curt Carlsson.
 
Kyrkan har en livlig verksamhet inom Hortlax inte minst bland ungdomen. Men man har lokalproblem. Det gamla församlingshemmet kan bara användas för en verksamhet varje gång. Man har bl a fyra sångkörer igång och med de lokaler som finns f n v kan inte verksamheten expandera. Det framhöll också de ungdomar, som var med på torsdagsträffen. När man gick till omröstning var cirka 90 procent för en nybyggnad för 1,2 miljoner.
 
Hortlaxkyrkans ungdomskör underhöll med sång och deltog också
livligt i debatten kring församlingshemmet.      
 
Fina modeller    
NAB har gjort skisser till de två alternativen och kyrkovaktmästare Håkan Sandlund, som är en händig karl, hade tillverkat två modeller med omgivning, som gav församlingsborna en verkligt fin bild hur man tänkt sig. Meningen är att en nybyggnad skulle få en utformning som smälter in i den rätta miljön, alltså med kyrkstugorna, som ligger alldeles intill. Inga röster hördes om att man skulle ha kvar det gamla församlingshemmet oförändrat.
 
För alternativ B     
Alternativ A som innefattar en ombyggnad av det gamla och en nybyggnad av en vinkelbyggnad kostar en miljon kronor och ger cirka 3.000 kubikmeters volym. 1.000 i det gamla och 2.000 i det nya. Alternativ B en ren nybyggnad ger 2.800 kubikmeter för en kostnad av 1. 120.000 kr. Alternativ B ger dock effektivare lokaliteter.
 
Hur skall man då finansiera en nybyggnad på 1.1 miljoner? Ja, församlingsborna får nog räkna med en höjning av kyrkoskatten med en tioöring under ett par år. I övrigt får man bidrag av olika slags genom att ungdomslokaler förläggs i byggnaden.
--------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 24 november 1973.
 
Gamla församlingshemmet i Hortlax, stod klart 1935.         
 
Nya församlingshemmet stod klart 1978.          
Foto: Roger Lindqvist. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dubbelmoral!

 
En gång i tiden, försiggicks spaning på dem som ansågs vara en risk för det svenska riket. Både svenska som utländska män och kvinnor, synades ordentligt i sömmarna så att säkerheten inte skulle äventyras för innevånarna i landet. I dag synas alla dem som vill bevara de gamla svenska traditionerna. Är man "för" svensk, höjs många ögonbryn. Då är man både det ena och det andra. Norrmän liksom danskar och finländare har inget problem med att visa fosterlandskänsla. Men landet lagom, dvs Sverige, är betydligt försiktigare.
 
 

Ödesdiger vänstersväng i Storfors

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 6 juli 1970.

"Kolonisterna vänta förgäves..."

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 22 februari 1923.
 

Historisk premiär i Piteå

Här genrepas det inför söndagens historiska premiär för lokal-TV i Piteå
(över kabelnätet). Kontraktsprost Henning Berglund kommer att predika
och i det tekniska håller Dick Cederqvist, Hans Näsström och Kim Wiking.  
 
Lokal-TV-premiär! Javisst, i morgon är det dags. Pitebor med kabel-TV kan då pejla in den lokalt sända gudstjänsten; från Piteå kyrka, med kontaktsprost Henning Berglund i huvudrollen.     
Det är inte länge sedan kabel-TV klev in i konkurrensen om tittarna. Och utvecklingen har gått snabbt: Idag bjuds omkring 1 700 hushåll (i Piteå kommun) möjlighet att få in kabel-TV i sina apparater.
    - De områden som gäller är centrala stan, Öjebyn och Munksund, berättar Mats Winblad von Walter, från stiftelsen hyresbostäder.
    - Vid 1988 års utgång beräknas 2 700 hushåll vara anslutna till kabel-TV. Och ytterligare på sikt väntas möjligheten spridas även till ytterområden som Hortlax, Norrfjärden och Rosvik.
 
¤ Inget måste    
    - Kabel-TV är inget måste. Den som önskar har rätt att tacka nej. Då utgår det heller ingen abonnemangskostnad, förklarar Mats Winblad von Walter. Den som är ansluten, utan att abonnera på utbudet i kabel-TV, kan ändå ratta in lokal-TV i bildburken.
 
Och i morgon, söndag, sänds alltså det första lokal-TV-programmet i Piteås historia; från adventsgudstjänsten i Piteå stadskyrka. Kontraktsprost Henning Berglund i konkurrens mot "Kommissarie Crockers moral" (TV1) och "Plus" (TV2) och hela utbudet av satellitsändningar. Varsågod och välj!
 
¤ Julottan      
En andra lokal sändning är redan inbokad. Den gäller en visning från julottan på juldagen från samma kyrka.
    - Det finns egentligen ingen begränsning när det gäller det möjliga utbudet i lokal-TV.
    - Det går att visa praktiskt taget vad som helst med lokalt intresse, säger Dick Cederqvist, som hjälper till med produktionen av söndagens sändning.
 
De juridiska bitarna, som styr "vanliga" TV-sändningar, gäller dock även i lika hög grad för lokal-TV. Kabelnätet lämnar även möjligheten öppen för Stiftelsen hyresbostäder att introducera en egen kanal för textinformation. Det är en möjlighet som Stiftelsen av allt att döma kommer att ta vara på.
 
Programmet sänds i kanal 4.
 
--------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 28 november 1987.
 

Framnäs folkhögskola /1967

I mitten, läraren Curt Forsberg undervisar två elever vid musik-
linjen på Framnäs folkhögskola i Öjebyn.

Tiger med rosett

Vi har ingen tiger i tanken. Men dock en konstgjord tiger i lägenheten.
Den har blivit utsmyckad med barnbarnet Norahs fina rosett, som
hon glömde för en tid sedan.

Wahlgren/Schollin - 1963

 
 

En fin kompis och vän finns inte mera...

För ca ett år sedan förlorade världen två män i alltför ung ålder. Min musikantkollega Stefan Engman avled efter en tids sjukdom. Sörjd och saknad av många. Vid ungefär samma tidpunkt försvann min barndomskamrat Per Sundkvist, också han hade drabbats av sjukdom. Även Per lämnade ett stort tomrum efter sig.
 
Tidigt i måndagsmorse dog min gode vän Ulf Lindlöf. Det är nu ca två veckor sedan som jag gjorde ett besök hos Uffe. Han skulle hjälpa mig att scanna några bilder. Vårt gemensamma intresse under några år har kretsat omkring vår stads historia, och Uffe var en riktig eldsjäl i sammanhanget. Det Uffe inte kunde om Piteå var inte värt att veta. Uffes intresse väcktes redan i tioårsåldern, när han med sin kamera gick runt i Piteå hamn och fotograferade. När det i somras blev dags att göra en bildutställning, var Uffes bilder naturligtvis med. Och jag brukade puffa honom att ta fram ytterligare rariteter i sin stora samling. Tillsammans med ännu en kollega, Leif Lidman, har vi tre tillsammans mötts många gånger i Ulfs och Vanjas hem, där vi över kaffe och fikat fört samtal om det gamla Piteå.
 
Nu är Uffe borta, och det känns tomt och bedrövligt. Så sent som idag har jag och Leif lagt bildutställningen "Piteå från förr" i en malpåse. Bilder som även Uffe varit med och valt ut. Uffe är borta, medan vi andra skall fortsätta den där vägen som vi alla går på. Men idag känns vägen som en alltför lång och seg uppförsbacke.
 
Vila i frid Uffe!
 
Vi glömmer aldrig dig!
 
Roger.

Djungelboken /1967

 

Ann-Louise Hanson /1964

 

Det vita lyser med sin frånvaro

På väg till sonen...
 
Kaffe i Daniels kök. Vi hade musik till kaffet. Danne spelade på
sin gitarr.
 
På hemväg. I det stora gula huset till vänster bodde min
morfar mellan 1970-1988. Det kallades "pensionärshemmet".
 
 

Naser...

Naser, en underbar arbetskamrat och kompis.  Naser var en
mycket omtyckt kille på jobbet. Alltid vänlig, alltid artig.
Han öppnade t.o.m. dörren när man skulle gå in eller ut.
Och när jag på skoj sa att det behöver du inte göra, Naser.
Så sa han med glimten i ögat, Roger, du är äldre än mig.
Dåååå förstår jag, var min kommentar.

Korpelarörelsen

 

Martin Luther King & Robert Kennedy

 
 
 
 
 
 
¤ Martin Luther King - mördad den 4 april 1968.
 
¤ Robert F. Kennedy - mördad den 5 juni 1968.
 
 

Dr. Martin Luther King, en sann hjälte

Martin Luther King Sr. (1929-1968).

Sickan Carlsson /1960

 

Harriet Andersson - 1957

Vackra Harriet Andersson.
 

Kärlekens död

I ditt hus fanns ingen kärlek och omtanke.
Kärleken var lika kall och död som den grå
betongen i dina livlösa väggar.
 
Roger Lindqvist.

Välj DEMOKRATINS väg...

 
Mona Sahlin sa en gång att hon tyckte det var häftigt att betala skatt.
Jag för min del tycker det är häftigt med Demokrati.
 
Roger.

Vart tog du vägen, Marcus Birro?

Marcus Birro, författare, krönikör och debattör.  
 
Ett tiotal gånger har Marcus Birro och hans familj, fått mottaga grova mordhot. I en kommentar berättade han att han skulle fly landet, pga säkerhetsskäl. Ingen av de stora tidningsdrakarna, såsom Aftonbladet eller Expressen har uppmärksammat den tråkiga händelsen nämnvärt. Däremot har journalisten Fredrik Virtanen på AB gått till hårt angrepp mot Birro. Den frispråkighet som kännetecknar Marcus Birros krönkor, har periodvis fått mycket kritik. Då en stilla undran, än en gång: Sverige är väl fortfarande en demokrati?
 
Roger Lindqvist.
 
Några av de hot som Marcus Birro fått mottaga. Birro, en svensk
fri journalist i ett fritt demokratiskt land som heter Sverige. Tanken
går till Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, pga
att han krävde demokratiska reformer i sitt hemland. Sedan dess
har Sverige ägnat stor kraft åt att sätta press på den Eritrianska regimen,
för att släppa Isaak fri.
 

Signe Hasso

En specialstudie i skådespelerskan Signe Hassos liv har precis tagit sin början. Signe Hasso som föddes 1915 och gick ur tiden 2002, åkte över till filmstaden Hollywood 1940. Det skulle dock dröja ett antal år innan hennes talanger sattes i verket på vita duken. Först 1948 blev hon amerikansk medborgare. 1933 gifte hos sig med Harry Hasso ett äktenskap som varade fram till 1941. Sitt andra äktenskap med William Langford tog slut 1955.
 
Har fått i uppdrag av Ekman-sällskapet i Stockholm att nedteckna Signes levnadshistoria. Våren 2015 är det tänkt att stjärnor som, Signe Hasso, Ingrid Bergman, Sickan Carlsson m. fl. skall uppmärksammas i och med sin 100-årsdag. De har ju den gemensamma nämnaren att det föddes året 1915. Och har genom sitt yrke satt stora avtryck i film- som i vår teaterhistoria.
 
Roger Lindqvist.
 
Signe Hasso (1915-2002).
 
Under sin karriär spelade Signe Hasso med många av Hollywoods mest berömda
stjärnor. Spencer Tracy, Cary Grant och Gary Cooper var tre av dem.
 
Signe Hasso (hon föddes med efternamnet Larsson), gjorde även film härhemma.
Karriär var en av dem.
 
 

Ibland de mina...

Det är väl det bästa av sällskap. Att umgås ibland de sina. Minus 4-grader i dag, och ett mycket lätt snöfall som mest likande små bomullstussar som damp ner på marken. Vi grillade hos Ante, Carro, Norah och Malte. Daniel kom med sin skoter, och bjöd en glad Malte på en åktur.
 
Det enda smolket i glädjebägaren är att våran kattgubbe Pelle inte mår så bra. Han fyllde 11 år i början av juni detta år. Men nu har det börjat hända saker med honom. Jag vill inte ens tänka tanken på att vi eventuellt måste avliva honom. Men hoppas naturligtvis att det inte måstebli så.
 
Malte var hungrig. Han åt grillad korv så det bara sjöng om det.
 
Malte med sina pappa. 
 
Daniel tog skotern till brorsan Ante. Malte fick följa ut på en liten åktur.
 
 
 
 
 

Holgers Café, Ängesviken.

En bild som jag hittade på nätet. Har tyvärr glömt bort fotografens namn.
Så om du ser detta, förlåt.                                     
 
Holgers Café låg i Ängesviken/Storfors. Ägaren bakade de mest underbara limpor som jag någosin smakat. Han levererade sina limpor till Stenbergs Speceriaffär som låg granne med mitt föräldrahem. Jag vill minns att Holger hade en Taunus i vilken han hade sina lådor med bakverk.
 
 

Ingmar Nordströms orkester /1968

Ingmar Nordströms från Växjö. Plattan spelades in på Einars Svenssons bolag, Anette.
 
"Le petit sax" vars upphovsman var Einar Svensson, spelades även in på
Einars band Cool Candys LP: "Sound 1" från 1970.
 
 
 

SEWES

SEWES var ett band som låg på Bert Karlssons skivbolag Mariann.
1974 låg gruppen på Svensktoppen med Nina Fina Ballerina.
Man var så småningom tvungen att ändra sitt namn till Säwes,
detta pga att det lätt kunde förväxlas med CEGES från Uppsala.
 
 

SIV-INGER - 1971

 

Anni-Frid Lyngstad /1971

 

Jo, en liten fråga...

Per-Albin Hansson myntade uttrycket: Det svenska folkhemmet. Hanssons efterföljare, Tage Erlander fortsatte byggandet av det som så småningom kom att kallas värlfärdssamhället. Olof Palme förde arvet vidare åren 1969-1986. Ingvar Carlsson gick i samma fotspår som sina företrädare. Så kom Göran Persson, Håkan Juholt och i dag 2014 heter landets S-märkte statsminister Stefan Löfven.
 
Det svenska folkhemmet är för mig ett demokratiskt uppbyggt samhälle, där innevånarna av alla nationaliteter samlas under den blå himlen. Vad vi alla borde ha gemensamt, är tanken om fred och frihet folk emellan. Allas lika värde, oavsett politisk hemvist, kön heller sexuell läggning. Eftersom vi lever under samma tak så borde vi - jag säger borde vi försöka dra åt det håll som gagnar vår överlevnad. Nu är det tyvärr inte så. I dag meddelar SÄPO att alltfler utlandsfödda unga män, åker till Syrien för att ansluta sig till IS-armén. Ca 250 män strider nu under IS-flagga. Och tanken den slår mig: är det så här det svenska folkhemmet ska se ut? Jag bara undrar.
 
Per-Albin Hansson den trygge skåningen som blev till en landsfader,
myntade uttrycket: Det svenska folkhemmet. Han inte bara myntade,
han var även dess grundare.   
 
Tage Erlander fortsatte Hannsons byggnad av det
svenska folkhemmet.
 
Så även Olof Palme...
 
...och Ingvar Carlsson.
 
I dag året 2014 har vårt folkhem ändrat inriktning.
 
 
 
 
 

Arne Nathansohn

En gång musiker, alltid musiker. Detta påstående stämmer väl in på
gitarristen och basisten Arne Nathansohn från Lidköping.    
 
Knappt en tvärhand hög, med en gitarr som verkar modell XXL
sitter danskfödde Arne Nathansohn och ler på den här bilden.
Arnes far var också musiker, likaså Arnes söner och dotter.
Arne Nathansohn spelade i många år gitarr i Cool Candys.
I dag åker han och förre kollegan Göte Johansson runt på bl a
bygdegårdar med sin musik. De berättar också om sina år i ett
av landets populäraste band, under 60-70-talet.
 

Premiär för "Nya" COOL CANDYS

Ikväll premiär för nya Cool Candys i Strömsund.                           
 
Kvällen konferencier är Thomas Deugen. Fotografen Kurt Sundin (pratade med honom för en vecka sen) filmar tillställningen för sitt: "På dans med Kurt i SVT". Jag var också inbjuden men kunde tyvärr inte åka. På Cool Candys hemsida står jag för tillbakablicken i bandets långa historia, som faktiskt började för exakt 64 år sedan. Sångaren Berndt Norrman, som jag talat på telefon med många gånger, var medlem i gruppen 1977-1984. En annan fd medlem är Håkan Ljungkvist som spelade sax, flöjt och gitarr i bandet, 1969-1977, har arrangerat några av bandets låtar, speciellt för den här kvällen. Cool Candys kommer sommaren 2015 att spela på invigningen av dansveckan i Malung.
 
 

Roger och Gerd

Jag och min syster Gerd.

Lysning: LINDQVIST & LUNDGREN

Mina föräldrar.                                             
 
NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ Måndagen den 3 januari 1948.

Owe Thörnqvist

I våran radiogrammofon i mitt föräldrahem, spelades Owe Thörnqvist för jämnan.
Owe är än i denna dag nåt av en idol för mig. 

Skolpromenad

I morse fick Norah sällskap av både farmor och farfar på sin väg till skolan.
 
Dessförinnan bakade farmor och Norah en kladdkaka. Den kom väl till pass,
efter köttsoppan ikväll, med pappa, Carro, Malte, Max, Danne, farmor och
farfar, så blev det kladdkaka till kaffet. I morgon kommer Malte på besök.
 
 

Piteå Museums Årsbok 2014

Nu har den kommit! Piteå Museums Årsbok 2014.                                  
 
I årsboken berättar jag om åren som dansmusiker. 

Långhåriga THE SHANES

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 3 januari 1965.
 

Amazon - 1961

 

SAAB 93

SAAB 93 tillverkades mellan 1956-1960.

Ondskans ansikten

Ondskans ansikten! Bödlarna och deras offer. IS i nytt massmord.
 
Dom åker en efter en. Från sitt nya hemland Sverige för att kämpa som krigare i den hemska IS-armén. När dom väl kommit hem, har deras åsikter per automatik tvättas bort när de återigen trampar svensk mark? Andra länder förbjuder IS-krigare att återvända hem. Men vad gör då lilla Sverige? Svar: INGENTING!
 
En familj som flytt undan IS och tagit sin tillflykt i en skola. Fick se sina söner halshuggas en efter en. Sedan hängde man upp de döda sönernas huvuden där familjen gömt sig. Härhemma fortsätter vi att fundera hur vi skall gå tillväga. Tyskland har infört förbud för unga män att resa till krigets Syrien. IS är ett hot mot mänskligheten, sa Barack Obama i ett tal för en tid sedan. Undrar om Sverige håller med? IS monstruösa behandling mot oliksinnade, är ett klart brott mot mänskligheten.
Och bör därför bekämpas med alla tillgängliga medel.
 
I veckan som gick fick vi också veta att det finns s k "vilande celler" i Sverige som i det övriga Europa. Vilande celler som bara väntar på order, för att kunna gå till angrepp mot oskyldiga människor ute i vårt samhälle. En svensk terroristexpert yttrade sig så här för en tid sedan: Det är inte frågan om - utan NÄR  det kommer att inträffa!
 
 
 
 
 

Legenden UFFE STERNER /1972

"Stjärnor kommer stjärnor går,
men mina barndoms hockeyidoler
dom består".
 
Roger Lindqvist.
 
ULF STERNER, 31 år, föreståndare, centerforward.
Färjestads stora centralgestalt, lagets kapten.
Moderklubb Deje IK, men har också spelat för Frölunda,
Rögle och New York Rangers. 165 A-, 2 B- och 8 J-
landskamper.
 


Christer Andersson, Tingsryd /1972

CHRISTER ANDERSSON, 25 år, kontorist, målvakt.
Fick sitt egentliga genombrott för två år sedan då han
bl a spelade två matcher i Tre Kronor. Sjunde säsongen
för Tingsryd. 6 A- och 20 B-landskamper.

Lars Lind /1963

Lars Lind, född i Umeå då med efternamnet LINDQVIST.
 

Hjördis jubilerar!

 
HÄNT I VECKAN ¤ Den 1 november 1968.
 

Svenne & Lotta /1968

HÄNT I VECKAN ¤ Den 1 november 1968.

Sommaren -74

Mamma med sina blommor.         
 
Pappa med sin röda hatt.  
                          
En paus i skuggan. 
 
 
 

När Bosse Parnevik fyllde trettio...

Ljusutblåsning!               
 
Bosse Parnevik - känd från scen och TV som Tage Erlander, Bengt Bedrup, Jokkmokks-Jokke med flera - fyllde 30 år häromdagen. Tilldragelsen firade han på kändisklubben Yakida i Göteborg. Släkten ställde upp med fru Gertie i första ledet. Andra gratulanter var kollegerna från Lorensbergs restaurang. På bilden ses Lena Hansson, Gertie Parnevik, Eva Bysing och Laila Westersund hjälpa Bosse att blåsa ut de 30 ljusen på tårtan.
-------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 29 mars 1968.

Philips färg-TV /1975

Philips 26` KARNEVAL 454 har inbyggd belysning av reglagepanelen
för ännu lättare inställning av bild och ljud!
 
 

Skivaktuellt 1975

 

Hasse & Dennis

Hasse Carlsson, sångare i Flamingo...          
 
Dennis Janebrink, basist i Flamingo...         
 
...i SVT:s morgonsoffa denna morgon.  
 

 


1959 - då bilar var bilar...

 
 

Julia & Frida

Min favoritkärring i svensk film: Julia Caesar (1885-1971).
 
Elfrida "Frida" Augusta Falk (1875-1948) operettsångerska
och tillika Julia Caesars livskamrat.
 

OLDSMOBILE /1941

 

I skäggigaste laget

Snabbväxande mustasch. Vaxning i morgon.

Ett viktigt måste

 
Det finns många viktiga måsten i livet.
Det allra viktigaste av måsten, är att hjärtat
fortsätter att slå.
Utan slag - ingen ny morgondag!
 
Roger Lindqvist.
 
------------------------------------------------------------------
Bild: www.webb-tv.nu

Sen kväll hos Lindqvists

Ola Rapace, som kommissarien Christer Wijk i
Maria Langs, Rosor, kyssar och döden. En TV-
thriller i 50-talsmiljö. Sänds i en TV hos familjen
Lindqvist.

Kalle Anka/1967

 

Agnetha - Björn - Benny - Annifrid

 

Anita, kom hem!

 

Hortlax kyrka

Jag kan inte påstå att jag besöker vår underbara kyrka så väldigt ofta.
Men jag får väl lov att råda bot på det vad det lider. Hur som helst så
har den en plats i mitt hjärta.          

STAVFEL!

I mitt förra inlägg snubblade fingrarna på tangenterna. MUSEIHISTORIA blev MUSIEHISTORIA. Jag hatar att stava fel. Men rätt skall vara RÄTT.
 
Roger.

"Musiehistoria"

Så har man tagit steget in som museialhistorisk antikvitet. I Piteå museums kommande årsbok har jag berättat om mina år som dansmusiker. Där jag berättar från "dag noll" till modernare tid. Här finns dem alla med, spelkompisar, banden, tokiga minnen m.m. En berättelse fullmatad med bilder.
 
Roger.
 
Ett litet smakprov.

Patron C. A. Hedqvist (1830-1922)

En gång Piteås starke man.  

World Tour 2015/16

 
WORLD TOUR 2015/16.
Hemmingsmark, Blåfors, Gagsmark, Åbyn, Medle, Renholmen, Byske FP, Skellefteå Parken, Badhusparken, Piteå, Böle, Åträsk, Långträsk, Fatmomakkes fjällststation, Kalix, IKEA Haparanda m. fl.
 

Hamnen, Piteå - 1968

 
 
 
 
 
Foto: Hans G. Pettersson.

PITEÅ /1968

Storgatan/Gågatan, Piteå sommaren 1968.         
 
Gågatan, Piteå, 1968.             
 
Uddmansgatan, Piteå 1968.                            
 
Ur Hans G. Petterssons bildarkiv.
 

 


Karin Ekelund (1913-1976)

 

Elisabeth Lord /1968.

 

MAI ZETTERLING (1925-1994)

 

Larz-Kristerz

 

Donnez

 

BLENDER

BLENDER ett av vårt lands mest populära moderna band. I mitten ses
trummisen och kapellmästaren Lasse Lundberg, med rötter i Öjebyn
strax utanför Piteå.

"Nya" COOL CANDYS

De här båda herrarna, fr v Jan Rönngren och bredvid honom Bendt Norrman,
medverkade i P4 Jämtland i dag.    
 
Nästkommande fredag äntrar nya Cool Candys scenen i Strömsund. Jan Rönngren äger i dag rättigheterna till namnet Cool Candys. Om sina idéer och framtida planer berättade i dag Rönngren och Norrman i P4 Jämtland. Jag har under en tid haft kontakt med dels Berndt Norrman men även haft ett samtal med Jan Rönngren. Berndt Norrman var mellan 1977-1984 sångare och basist i det populära bandet från Lidköping. Till den premiär som äger rum den 21 november, har Håkan Ljungkvist, som även han har ett långt förflutet i gruppen, arrangerat ett flertal låtar som kommer att finnas på Cool Candys låtlista.
 
Cool Candys har även fått anbud att inviga dansveckan i Malung sommaren 2015. Dansbandsprofessorn Thomas Deutgen medverkade också i programmet. Han beskrev Cool Candys så här: "Ett av vårt lands mest populära och legendariska band. Ett band som nära på framkallar tårar hos andra musiker, när det förs på tal. Många låtsuccéer genom åren, och ett av de allra första dansbanden vi hade i landet".
 
Jag kan bara hålla med! Jag har ju de sistlidna åren skrivit om Cool Candys historia i ord och bild. Något som i dag finns med på det nya Cool Candys hemsida.
 
Roger.
 
Foto: SR.

Kyrkan på höjden

 
Kyrkan på höjden med sina glimrande ljus,
kallas av många för Guds eget hus.
Den har öppnat sina portar i sorg och i glädje,
i vintriga juldagsmorgnar med häst och släde.
Många är de älskande par som lovat evig tro,
här inne i det heliga, har nära och kära fått frid
och evig ro.                   
 
 
---------------------------------------------------------------------
Text & foto: Roger Lindqvist.       
 

Gerda och Olga

Gerda Nyström och Olga Sandström.            
 
Det torde höra till ovanligheterna att pensionärer som var de första som flyttade in i ett ålderdomshem 1930, också får vara med och flytta in i ett nytt 1960. I Hortlax ålderdomshem, som togs i bruk nämnda år sitter två damer i samma rum. Det är Gerda Nyström som var den första pensionären som flyttade in i det nya ålderdomshemmet den 29 april 1930, och några månader senare kom hennes rumskamrat Olga Sandström till hemmet.
---------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 19 oktober 1960.     

ICA-LUNDMANS jubilerar /1966

Året 1906 fyllde Lundmans Köpcentrum 60 år. På bildens ses de fyra syskonen Lundman.
Fr v Bengt, Fritjof, (sittande), Sigurd och Tyra.
 
Middag på Piteå Stadshotell.         
 
Samtliga tillhörande Lundmans Köpcentrum i Hortlax.        
 
Ur Hans G. Petterssons bildarkiv.
 
 

Hortlax manskör /januari 1998.

 
Foto: Hans G. Pettersson.

Thore Skogman /1963

 
 

THOR-ERICS

 

Cool Candys

 

TÖTAS /1969

 

Bob Stewens

 
 

Sven-Ingvars /1968

 

TONIX /1972

 

Rospiggarna /1971

 

Procol Harum /1967

 

Tre popkillar /1967

Mikael Ramel - STEAMPACKET.                   
 
Tony Walter - LEE KINGS.                 
 
Mike Watson - LEE KINGS.
 
 

Cool Candys 1984

 

I bland...

 
I bland finns det inget att skratta åt.
Det är bara så tragiskt.
 
Roger Lindqvist.        
-----------------------------------------------------------------
Bild: www.kambe-events.co.uk.

Det ytterst korrekta Sverige

Det fanns en tid i mitt liv när jag som svensk var stolt över att lilla Sveriges röst hördes ut över hela vida världen, och nästan mer därtill. Eftersom jag är uppväxt under 1960-talet och en bit in på 70-talet är det Olof Palmes heroiska insatser för det fria ordet, och kampen mot facism och orättvisor och alla människors lika rätt, som finns bäst bevarat i mitt minne. Jag har också goda minnen av Tage Erlander. Min pappa var en inbiten socialdemokrat, något som jag också blev. Landet Sverige med sina många beundrare, landet som hade gjort det närmast helt omöjliga att skapa ett slags människovänligt paradis för sin befolkning. Detta mitt i rapporter från när och fjärran om andra länders totala sociala misslyckanden att ge sitt folk ett drägligt liv. Där dom kom till korta, där lyckades Sverige. Med råge!
 
Det fria ordet var en viktig del av det hela alltet. Alla uppmuntrades att vara öppna, och fanns det problem skulle det stötas och blötas i sann demokratisk anda. Sverige propagerade för att det samhälleliga debattklimatet skulle ha högt till tak. Så högt att alla andra nära på fick nackspärr när dom försökte hänga med. Vi hade öppna samtal om sex och visade allt både på TV och den vita bioduken. För att inte tala om alla de sk herrtidningar, som fullkomligt exploderade av nakna damer på varma sandstränder. Andra länder fick nära på akut hjärtförlamning, men icke Sverige och svenskarna. I Sverige inympades vi alla med att det fanns inget att skämmas för.
 
Detta som jag just beskrivit är mina minnen från min uppväxt. Inte undra på att man blir både stum och fundersam när man i dag året 2014 låter blicken svepa ut över "the old Svedala". Jag och många med mig känner inte igen sig. Vad har då hänt? Ja, inte vet jag. Men det jag vet är att det förr så otroligt öppna landet i norr blivit ett land med förbud. För att konkretisera detta: Talförbud! I dag är vi ca 9 miljoner män, kvinnor och barn som har en bred gaffatejp fastklistad över våra munnar. Åtminstone en stor del i alla fall. Och om inte gaffatejpen snart avlägsnas, finns risk för kvävning.
 
Vi är i dag ett folk med hårda restriktioner. Och läser man hur massmedia i Finland, Norge och Danmark ser på sin storebror Sverige, så får man sig en ordentlig tankeställare. Nåt har alltså hänt. Nåt väldigt allvarligt. Gamla Sverige har på äldre dagar infört censur. När censuren en gång satts i bruk, så finns ingen återvändo. Jag bävar inför det som komma skall.
 
Roger Lindqvist.

Vi kräver PSA-test

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu är det dags att alla vi män kan få möjlighet att göra en PSA-test. Eller skall vi sitta med armarna i kors och endast invänta den sjukdom som tar så många liv. Någonstans finns en pappa, farfar, morfar, bror, son och äkta man. Många av dem är vita medelålders män.
Vad tycker du, Åsa Romson?
 
 

Det sovande folket

Det sovande folket var namnet på en bok som Fredrik Reinfeldt skrev en gång. Jag har inte läst den, och om jag känner mig rätt så kommer jag nog heller aldrig att läsa den. Reinfeldt var en strålande politiker - om man nu tyckte som han. Vilket jag inte gör. Men som sagt, han var duktig på det han gjorde - för SITT parti.
 
Under andra världskriget uppmanades befolkningen att inte prata bredvid mun, pga risk att utländska inflitratörer/spioner skulle lyssna. Nu har det gått ett "par år" sedan kriget tog slut, men den svenska befolkningen fortsätter att tiga. Det pågår censur här i landet i våra tidningar, och massmedia överhuvudtaget. Något som gör mig väldigt upprörd. Läser man t ex norska och danska tidningar kan vi få en bild av hur man ser på oss i andra länder. Jag läste en sån tidning häromdagen som verkligen fick mig att studsa till. Censur är en allvarlig sak som kan få de mest katastrofala följder. Tigandet gör inte saken bättre, då har dessa maktpersoner fått oss precis dit dom vill.
 
I våra medborgerliga rättigheter ingår faktiskt att vi får ha åsikter, för dem som nu inte trodde det. Så öppna era munnar och sjung ut!
 
Roger.
 
 
 
 

Gräsänklingblues

Elisabeth och hennes syster promenerar just nu på de soliga stränderna på Gran Canaria. En vecka skall jag alltså sjunga The Gräsänkling Blues detta tillsammans med Povel Ramel. Men jag har inte ännu inte hunnit fram till: "De´e´måndagsmorron å mitt huvud känns så tuuungt..."
 
En lång och stärkande promenad har jag gjort denna söndagsförmiddag. Varmgrader både ute (och inne tack och lov) som gör att det enbart känns skönt och stimulerande. Har även varit ute och rastat min Volvo. Volvon går ju inte i koppel, vilket gör honom/henne svårmanövrerad. Så fort han/hon - Äsch, det är en HAN - ser en parkering så vill han stanna och vila sig en stund. Gubben håller på att bli gammal. Volvon alltså.
 
Roger.

Pippi Långstrump

 

Det hände 1939...

Gideon Jonsson, var lillebror till min mormor Beda.       
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 8 november 2014.

Räds inte

Räds inte den mörka ogästvänliga natten.
Snart kommer ljuset till undsättning.
 
Roger Lindqvist.  

Dina varma händer

 
Dina seniga händer bar spår av hårt arbete.
Dina händer var din rikedom,
och stadiga inkomstkälla.
Dina varma händer var dina verktyg.
Samma händer höll jag i mina händer,
när du hjälplöst låg på din dödsbädd,
och klamrade dig fast vid livet.
Händer som efterhand släppte sitt tag,
och som så småningom försvann ut
i dimmornas dal.
Händerna var min fars händer.
Mina rötters händer.
 
Roger Lindqvist.

PITEÅ

Piteå i mitt hjärta.                      
 
Jag har gått på dina gator, i sena kvällars dunkla ljus.
Sett dig i somriga dagar, strövat kring dina röda små hus.
I parken på loppis har jag gått i människors skara,
vandrat barfota i gräset, så underbart att bara vara.
Från barndomens kvällar i julskyltnings tid,
vid den Wallsténska hörnan med mor och far tätt bredvid.
Detta och mer därtill har gjort mig upprymd och glad,
ett tack till dig jag nu sänder, du kära Piteå stad.
 
Roger Lindqvist.

Morgondagens kök /1966

 

PITEÅ IF /1952

 

En fläkt från gamla goda tider

 
Foto: Kenny Nylén.

Nattfestivalen 1965

 

Svenne & Isa /1968

Omaka par?

Inga Tidblad 1940

 

Simon Brehm - 1963

 

Mörkt och ljust

I dag har jag målat dagen mörk,
och natten ljus.
 
Roger Lindqvist.

- LÖFTEN -

Det svåra är inte att ge löften.
Det svåra är att uppfylla dem.
 
Roger Lindqvist.

Brita Borg /1960

 

Lill-Babs med dottern Monica /1961

 

ROCK-BORIS LINDQVIST - 1969

 
 

Flamingokvintetten /1970

 

DRIFTERS

 

Göran Lindberg /1971

 
Göran Lindberg, ett välkänt ansikte inom dansbandsvärlden.
Han har varit medlem i Tonix, Matz Bladhs och egna bandet
Göran Lindbergs orkester.  

Gubben håller på att bli gammal...

Jag har nu under en längre tid haft problem med mina armar. Då speciellt min vänstra. I kväll och många andra kvällar har jag haft värk. En rätt så intensiv värk. Höger arm värker också stundtals men inte lika mycket. Har även haft problem med lite yrsel, så jag var tvungen ringa min doktor häromveckan. Blodprov togs, utifall att, men det verkade rätt så skapligt. När det började för ca ett halvår sen, så var första tanken: "Nu kommer hjärtinfarkten". Men det kan tänkas att det hela har sitt ursprung från nacken. Har ju länge brottas med värk i leder osv. Nu har det börjat i armarna. I kväll var jag alldeles slut som artist i ben rygg och armar. Det finns en form av reumatism inblandat. Har väl gått i arv. Min farfar hade det, han blev förtidspensionerad vid 50-årsålder. Mn mor har också haft problem i många år. Pappa hade också problem med sin rygg. Så även vissa andra av mina släktingar. Men det är väl bara klart konstatera, att gubben håller på att bli gammal. Fötterna och benen har också varit både trötta och ömma. Har haft sk sockerdrickskänsla i ben och fötter. Så pass mycket att man ett tag trodde det kunde vara MS. Efter många och långa krokiga vägar så blev det klart att MS var det inte. Däremot som jag tidigare sagt en form av reumatism. Ryggen har varit ett problembarn i många år. När jag spelade som mest, hade jag ibland så ont att jag knappt kunde sitta bakom trummorna.
 
Tack gode Gud att det finns värktabletter! Utan dem skulle det bli rätt jobbigt. Tur också att man lever i den tid man lever. Tur är ju också att det finns en underbar Hälsocentral som den vi har i Hortlax. Jag ger den väldigt höga betyg. Så även dess personal. Nu slut på klageriet!
 
Roger.

JOE MORELLO

Joe Morello, supertrummis.

Öjebyn 1940-tal

 

Mickey Rooney

En Andy Hardy film som kom 1939.          
 
Mickey Rooney, född den 23 september 1920 död vid 93-årsålder den 14 april 2014. Mickey Rooney var en produktiv man, inte endast inom filmens värld utan också i sitt privata liv. Han var gift åtta gånger och fick nio barn, fem söner och fyra döttrar. 

Klassträff sommaren 1993 - Hortlax Centralskola

Klasskompisar är dom allihopa. Vissa gick i A andra i B en del i C.
Jag gick i B. Men var tyvärr inte med. Detta hände i juni -93 och troligen
så var jag ute och spelade någonstans.     
--------------------------------------------------------------------
Foto: Lennart Lundqvist.

Ung man knivmördad i Piteå

Hela Piteå har chockats efter mordet på en 27-årig man i centrala Piteå.    
 
En ung man bragdes om livet vid halv två tiden natten till i dag. Två unga män födda i början av 90-talet sitter nu anhållna. Enligt uppgift är männen sedan tidigare kända av Polisen. Lilla Piteå är som synes inte heller förskonat från grova våldsbrott.
 
Bild: PT.

Philips Cordless /1962

 

Curt Thylin - Skellefteå

 
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ December 1968.

Malte och traktorerna

Malte älskar traktorer. I dag när han hälsade på, så fick han syn på
en traktor på vägen...
 
Malte brukar då och då följa i pappas stora traktor. Och när han kommer hem,
så leker han med sina leksakstraktorer.
 

Laila Westersund /1963

 

Folkskolan i Öjebyn 1940-tal

 

Hortlax från ovan

Foto: Jan Norrman den 8 augusti 1994.

Meg Westergren /1972

 

Greta Garbo

 

Signe Hasso /1940

 

Thore Skogman /1962

 

Stan Laurel & Oliver Hardy /1947

Stan Laurel och Oliver Hardy på Nybrogatan i Stockholm, oktober 1947.
 
Nybroplan...  
 
Sittande på Dramatens trappa...
 
Nybrokajen...
 
 
 

Annat var det på Erlanders tid

Landsfadern Tage Erlander.      
 
Det fanns en tid då vi levde i ett något annorlunda Sverige. Våldet i vardagen hade ännu inte eskalerat, människor som du och jag, kände oss trygga, i det ombonade samhälle vi alla levde i. Man kunde fortfarande lämna sin dörr olåst, man kunde gå hem i sena mörka nätter utan att känna sig nämnvärt uppjagad och rädd för eventuella gärningsmän. Ordet Sörgårdsidyll ligger nära till hands att använda i sammanhanget. Vi visste knappt vad ord som rasism betydde, även om man ibland fick en inblick via TV:n hur illa det var ställt med de färgade i USA.
 
Men hemma i ankdammen Svedala, härskade ännu lugnet. Mamma bakade, stod vid spisen, städade och sydde. Pappa högg ved, eldade, skottade snö och jobbade på fabriken. Och ingen tyckte att det var konstigt. Pojkarna lekte med modelljärnvägar och bilar. Flickorna pysslade om sina älsklingsdockor. Och ingen pekade finger och ropade: FEL!
 
Unga moppeburna finniga killar, just komna i målbrottet, visslade högt när flickorna med sina rödmålade munnar passerade förbi på stadens raggarstråk. Ingen tänkte tanken att det var "sexistiskt" och olämpligt. Över hormonerna kan inget politiskt parti lägga band. Men det kanske kommer så småningom, heller hur MP och FI?
 
Det var de vita medelålders männen, så även kvinnorna, som byggde den välfärdsstat som hette Sverige. Som i och med detta blev berömt över hela världen. Då fanns ingen Åsa Romsson som argt pekade finger och hävde ur sig rasistiska tillmälen mot vita män. Hade hon gjort det, ja, då hade hon blivit idiotförklarad på stört. Vi kände istället tacksamhet och djup vördnad över alla som gått före. Inte att vi tittade snett på våra anfäder som med stor möda, svett och tårar byggt vårt fina land med sina valkiga stora arbetarnävar.
 
Att gå i ett nazistiskt demonstrationståg var helt otänkbart. Ja, för att inte säga helt omöjligt. Minnena från krigets fasor fanns ännu kvar i färskt minne hos de flesta i befolkningen. Nazismen stod för det onda, vilket det gör än i denna dag som råder.
 
Negerbollar, pepparkakor, kyrkbesök, examensavslutning, psalmsång, predikan, var en helt naturlig sak. Ingen kunde heller där komma på den förskräckliga idén, att det skulle finnas något ont i detta. Det var liksom inympat i hjärnbarken. Det utgjorde en stor och viktig del av vårt svenska kulturarv. Ett arv från våra förfäder, som skänkte tröst och trygghet för så många. Ingen skämdes, ingen tog illa vid sig. Det var precis så det skulle vara i vårt Sverige.
 
Det här var en liten del av en stor helhet. En liten berättelse, kommen ur mitt hjärta, om ett av världens mest välmående länder, dit utländska delegationer reste för att på nära håll studera "det svenska undret".
Ett land som inte längre existerar. Utan endast till namnet.
 
Roger Lindqvist.
----------------------------------------------------
Bild: www.svd.se.

OLLE HÄGER är död.

Olle Häger.                                  
 
Olle Häger är död.
Dokumentärfilmaren med den speciella rösten, som jag tyckte så mycket om. Han kunde den svåra konsten att fånga betraktaren. Hemligheten var hans känsla för den eller de som han berättade om.
Olle Häger blev 79 år gammal.
 
Roger.
----------------------------------------------------------------------
Bild: Expressen.
 
 
 

En stund med mamma...

Kaffe och saffransbullar, en otroligt bra kombination. Efter ljus-
tändningen på graven, gjorde jag ett besök hos min mor. Å som
sagt Bettans nybakade saffransbullar var helt makalöst goda.

- Till Dig -

Så obarmhärtigt svår och grå vore världen utan dig.
Pengarna i min ficka skulle hastigt förvandlas till smutsiga värdelösa stenar.
Bergens majestätiska stolta hållning skulle krympa ihop,
till ett ingenting.
Det porlande livsgivande vattnet, skulle icke längre skänka liv,
utan enbart sjukdom och död.
Den tidigare så blå himlen skulle falla ned som vore det taket
på ett förfallet ödehus, och kväva min andning.
Livet skulle inte längre vara detsamma utan dig.
 
Roger Lindqvist.       

Ronny Eriksson och N-ordet

Ronnys låt "Kusinerna från stan" har väckt upprörda känslor.     
 
Ronny Eriksson påstås ha trampat i det rasistiska träsket. I en av de nyinspelade låtarna: Kusinerna från stan på Euskefeurats nya CD, låter en av textraderna så här: "I söndagsskolan stod en negerpojke och bocka varje gång man la en slant". Ordet negerpojke har väckt upprörda känslor hos radiolyssnarna. Ronny Eriksson svarar kritikerna på detta sätt: Det hela känns tramsigt. Det känns som att det blir lite politiskt korrekt medelklassångest, att man inte får säga just det ordet. Och det gör man ju inte i dag men i slutet av 50-talet gjorde man det. Det var så det sades. Det är en tidsmarkör och det finns liksom ingen värdering i det, säger Ronny Eriksson.
 
En liknande bössa stod på hedersplats i Hortlax församlingshem på 60-talet.
Varje gång man gick till söndagsskolan, la man en peng i bössan och
negerpojken bugade.                 
 
Hela den här diskussionen är larvig, tycker jag. Yttrandefriheten har allvarligt naggats i kanten, efter den löjliga hetsjakten på  förbjudna ord bakåt i historien. Larvigt är ordet! Det breder ut sig ett löjets skimmer över vårt land. Med all rätt!
 
Roger.
 

RSS 2.0