Elisabeth med sina kusiner

 
Med ett litet blygt leende står hon där, till höger om bordet fyraåriga Elisabeth Öhlund bosatt i Vistträsk. Hennes två storasystrar finns också med, Solbritt och Ulla-Mai. De övriga personerna på bilden är hennes kusiner. Bilden togs hemma hos morföräldrarna Axel och Elma Lundgren i Nattberg, Vistträsk sommaren 1962.

GOTT NYTT ÅR!

 

Moster Elly

 
I dag skulle moster Elly fyllt 84 år. Tyvärr så gick hon bort för en tid sen, men hon finns ändå kvar i våra hjärtan. Alltid lika glad och positiv, det är det vi kommer att minnas henne för. Bilden togs den 30 december 2015 då vi uppvaktade henne på 80-årsdagen i hemmet.
 

Återigen...

 
Återigen på listan över de mest besökta bloggarna.

Norah, Malte och Saga

 
Norah och Malte samt katten Saga.

Min kusin Britta, 1957

 

Piteå havsbad sommaren 1966

Glassugna badgäster på havsbadets strand.
 
foto Hans G Pettersson

Bröllop 1956

 
Mina föräldrar och min syster på min mosters Bröllop 1956. Bilden togs vid bröllopsmiddagen på Riddarkällaren i Piteå.

Familjen Amandus Lindqvist, Hortlax /ca 1936

 
Bakre raden fr v Emmy, Hanna, Amandus, Gunnar, Artur, Elsa och Sven. Främre fr v Sigrid, Åke och John. Sönerna Ingvar och Erik saknas på bilden.

Pitsund, sommaren 1963

 
Storasyster Gerd, 15 år.
 
 
Gerd och Roger.
 
 
Fr v Gerd, Maj-Gerd, John, Roger och Åke Lindqvist. Bilderna togs av Dagmar Lamberth-Karlén, Åkes fästmö bördig från Skelleftehamn.
 
 

"Honken", "Abris" och Högosta

 
 
Christer Abrahamsson
 
 

I AFTON DANS - Musik: KJELL-BERTILS

 

Erik och Emmy Lindqvist

Syskonen Erik f. 1912 och systern Emmy f. 1914. Bilden togs i 30-talets början.

Övremarken sommaren 1963

Farmor Hanna sommaren 1963. Bilen var Olle Dagbro ägare till, han var gift med min moster Linnéa. Året 1963 så bodde mina morföräldrar i samma hus som mina farföräldrar. Farmor och farfar därnere, mormor och morfar uppe. Olle och Linnéa var på besök hos mina morföräldrar.

Långträsk sommaren 1964

 
Bilutflykt sommaren 1964 med far och mor. Pappas bror Åke med särbon Dagmar följde också med. Här har vi stannat för en paus vid en kiosk i Långtäsk. Åkes vita transistor står på bordet, jag själv håller krampaktigt i en läskedryck vid namn Merry. Pappas bubbla skymtar till vänster i bild. Åke och Dagmar körde en gul Skoda. Dagmar tog bilden. Tio år därpå så spelade jag med en dansorkester i Logen Långträsk.

Syskonen Lindqvist

Fr v Elsa, Emmy, John, Artur och Sven Lindqvist piskar täcken och mattor hemma på tomten ca 1937-38.

Amandus och Hannas barnbarn /1956

 
Alla är de barnbarn till Amandus och Hanna Lindqvist: Anita och Bo Lindqvist, (syskon), Karin Lundmark, Gun-Britt Lindqvist, Rigmor Lindqvist och min syster Gerd Lindqvist. Bilden togs på farfar Amandus 70-årsdag i februari 1956. I dag är Anita Lindqvist g. Pettersson borta, så även Gun-Britt Lindqvist g. Öqvist.

Amandus Lindqvist & Algot Eriksson

I bakre raden till vänster står min farfar Amandus Lindqvist. Sittande i mitten Algot Eriksson, bror till min farmor Hanna och svåger till min farfar.
 
 På bildens baksida har Algot Eriksson gjort denna anteckning. Bilden skickades en gång till släkten i Minneapolis, Minnesota, och låg där i många år. Sommaren 1992 då tremänningen Jerry Nelson hälsade på hos oss, så hade han bilden med sig till mig.

Farmor och farfar /1963-64

 
Amandus och Hanna Lindqvist.
 

Släktträff sommaren 1952-53

 
De flesta personerna känner jag igen.
 
Gun Sandström, Ivan Lundmark, Lina Lidman, Elsa Lundmark, Maj-Gerd Lindqvist, Elma Lindqvist, John Risberg, Aina Lindqvist, Emmy Risberg, Hanna Lindqvist, Gunnar Lindqvist och Amandus Lindqvist. Längst fram kusinerna Karin Lundmark och Gerd Lindqvist.
 
 
 

Familjen Lundmark, Hortlax

 
Min fars syster Elsa med sin familj; fr v Britta, Ivan, Roland, Elsa och Karin. Bilden togs omkring 1951-52 hemma på Innimarksvägen i Övremarken, Hortlax. Ivan och Elsa är borta idag.

Rigmor

 
Min vackra kusin Rigmor, som på den här bilden påminner mig starkt om Ann-Margret.

Hortlax, julaftonen 2019

 
Hortlax, julaftonens kväll klockan 19.30 anno 2019.

JRL /1971

 
Roger, 1971.
 

Roger, 9 år

 
Roger Lindqvist, 9 år, årskurs 2 Sörbyskolan, Hortlax, 1966. Lärarinnan hette Gunhild Lundman.
 

BB Piteå tisdagen den 1 okt. 1957

 
Dopdagen på BB-avdelningen vid Piteå lasarett tisdagen den 1 oktober 1957. Prästen P G Lindström tar min mor i hand medan han tittar på den lille. Till höger om sängen sitter min farmor Hanna Lindqvist.
 
 
Gruppfoto på de nyfödda barnen. Längst upp till vänster står min mormor Beda och håller mig. I mitten i blå klänning sitter min farmor med ett okänt barn. Prästen P G Lindström är också med på bilden.
 

Farmor och farfar

 
¤ JOHN ROGER LINDQVIST 1957-09-26
 
 
¤ KARIN ELISABETH ÖHLUND 1958-04-30
 

KJELL-BERTILS - PITEÅ /1970

 
¤ BERTIL GRANBERG - trummor
 
¤ KJELL ANDERSSON - bas, sång
 
¤ CONNY DANIELSSON - saxofon, gitarr
 
¤ KENNETH GRAHN - dragspel
 
¤ ROBERT ÖBERG - gitarr, sång

Julafton 1966

Julaftonen 1966 firade vi hemma hos min morbror Lennart i Lillpite med hans hustru Elsy och barnen Stig och Gun. De övriga som var där var mina föräldrar, min syster Gerd och hennes kille Henning min morfar, moster Elly hennes man Sune och sonen Robert. Även min andra moster Malin var där med maken Gösta och deras två söner Kent och Lars-Erik. Sammanlagt 15 personer. Vid bordet sitter min mamma, Malin, Elly och Gösta och spelar Fia. De är alla borta idag.
 
2019-års julafton firar vi härhemma med sonen Robert och hans familj. Under uppesittarkvällen så har Andreas, Caroline och Loke varit här och spelat Bingolotto.

Farmor Hanna

 
Farmor Hanna på besök hos sin bror Ernst Eriksson och hans hustru Svea i Svedjan, Hortlax. Farmor var 68 år då bilden togs. Året var 1956.

Gerd hemma hos mormor och morfar

 
Gerd, på besök hos sina morföräldrar i Blåsmark omkring 1954.
 

Roger & Robert /1968-69

 
Kusinerna Roger Lindqvist och Robert Nilsson ca 1968-69. Bilderna togs i en fotoautomat på Domus i Piteå.
 

John & Birger /1943-44

 
Två flottister, Birger Marklund och John Lindqvist båda hemmahörande i Hortlax. De två hortlaxborna gjorde sin värnplikt på Pansarkryssaren Drottning Victoria, åren 1943-44-45.
 

Roger, sommaren 1960

Kvalitén på den här bilden är undermålig, men jag kan ändå urskilja två saker: att det är jag hemma på tomten. Den suddiga mannen kan vara Sven Lindqvist, det var nämligen så att jag hittade bilden i hans album.

Hemma på tomten /1957

Den här bilden togs sommaren 1957 hemma på vår tomt i Övremarken, Hortlax. Längst till vänster står min mamma som är gravid. I hennes mage ligger lilla jag. Den andra kvinnan är Elsy Lundgren gift med min morbror Lennart som står böjd över två små barn, där Stig, Lennart och Elsys son står till höger. Det andra barnet kan jag inte identifiera. Höger i bild ses min syster Gerd med sin cykel.

Sven-Ingvars med autografer

 

Roger /1964

 
Roger Lindqvist, 7 år.

Mamma /1940-tal

 
Maj-Gerd Lindqvist f. Lundgren

Pappa /1963

 
JOHN LINDQVIST
 

Storasyster /1966

GERD.

Morfar (1899-1989)

Den 23 december 2013 togs den här bilden på min morfar som tittade in i vårt vardagsrum. Jag hade laddat videon med ett VHS-band som jag filmade våren 1988 då morfar låg på Hortlaxgården, tillfälligt. Han flyttades senare till långvården på lasarettet i Piteå. Den 29 mars 1989 avled han lugnt och stilla i sin sjukhussäng. Jag brukar prata om de viktiga personerna som fanns omkring mig som barn, morfar var absolut en av dem.

Bröllopsdag 1981-2019

I dag den 23 december 2019 firar vi vår 38:e bröllopsdag. Efter att akten var klar åkte vi till Värdshuset Annorlunda fd Tuna på middag. På småtimmarna blev det både konjak och cigarr. När barnbarnet Malte var på besök en gång så pekade han på bilden och frågade: Vem är det där? Känner du inte igen dem, frågade jag. Svaret blev ett bestämt nej. När jag då förklarade att det var farmor och farfar nickade han. Så pekade han en gång till och sa: Farfar, vad har du under din näsa? Ja, det kan man verkligen undra...
 
 

Sven & Elma Lindqvist Storforsvägen 46, Piteå

 
Sven och Elma Lindqvist, Storforsvägen 46, Piteå. Telefon: 0911/34232.

Hortlax 17:7 Hortlax socken, Norrbottens län

Amandus och Hanna Lindqvists fastighet i Övremarken, Hortlax. Köpebrevet undertecknades den 19 februari 1918 för en kostnad av 3.000 kronor.

Bloggen fyller 11 år

Den 22 december 2008 föddes rogerlindqvist.blogg.se
Elva år har alltså gått, under de åren har jag gjort 20.610 inlägg 37.737 bilder har publicerats. Frågan är då, orkar jag ännu ett år till? Den som lever får se!
 
GOD JUL! till er alla.
 
 

PERUDDEN - TONE STARS

Piteå-Tidningen ¤ 27 februari 1959

Farbror Åke - kvinnotjusaren

Farbror Åke var en de viktiga personerna i min barndom. En av hans arbetskamrater vid sågverket i Munksund berättade för mig att Åke var en fantastisk jobbarkompis, snäll, plikttrogen och skojsam. Åke var ju egentligen den trogne ungkarlen, men se det stämmer inte. Det fanns en rad damer i hans liv. Med vilka han hade långa förhållanden med. Det hör till saken att Åke var även en givmild person. Kanske ibland alltför snäll. Jag minns honom med värme.

Bröderna John och Åke Lindqvist 1964 & 2004

T.v. Åke bredvid brodern John, sommaren 1964 i Pitsund.
 
Samma två bröder 40 år senare Åke och John Lindqvist, 2004. Platsen var på Öjagårdens äldreboende, Öjebyn där lillebror Åke bodde. Den 14 juni samma år gick deras storebror Sven Lindqvist bort, 84 år gammal. Min far avled den 4 juni 2005, i en ålder av 82 år. Åke avled den 24 februari 2010 han blev 85 år. Jag saknar dessa goa gubbar så väldigt mycket.
 

Åke Valdemar Lindqvist

Den här bilden togs sommaren 1963 på ett för mig okänt ställe. Kan det möjligen vara Tingsholmen? Nja, inte säkert. I alla fall så är jag säker på att Åke sitter med en drink i den högra handen och en cigarett i den andra. Det kan tänkas att han hade semester vid den här tidpunkten. Dagmar, Åkes särbo tog bilden om detta är jag säker till 100%
 

Pitsund, sommaren 1964

Sittande min pappa John bredvid honom står jag och äter en glass, äter gjorde min pappa också men jag tror inte det var glass. Stående Dagmar Lamberth-Karlén särbo med Åke Lindqvist t.h. Det var min mamma som tog den här bilden med Dagmars lådkamera. Vi var ofta till Pitsund under somrarna under min barndom.

Farbror Åke /1967

ÅKE Valdemar Lindqvist hemma vid sitt föräldrahem i Övremarken, Hortlax. Sommaren det här året, så breddade man Hortlaxvägen vilket medförde att en bra bit av tomten försvann. Till höger så skymtar den grusade vägen och diket ligger farligt nära själva huset. Försvann gjorde även en hel del rönnbärsträd som växte mellan huset och vägen.
 
Här håller Åke på att planera en björkhäck, rönnarna försvann som sagt var. Hortlaxvägen fick en grön färg vilket den inte hade.
 

Piteå havsbad sommaren 1976

 
Källa: Piteå kommun, 1976.
foto Gunnar Bergbom & Torsten Berglund.

THE TRAMPS - PITEÅ

Vid sångmikrofonen Lasse Eriksson, senare rikskänd som komiker och underhållare.

Amandus & Hanna Lindqvist ca 1936

Farmor och farfar vid sitt hus i Övremarken, Hortlax.

I det Lindqvistiska köket

Den här bilden är gissningsvis från 50-talets början. Sittande på bordet yngste sonen Åke som flankeras av sina båda föräldrar Amandus och Hanna.

Farfar fyller 75 år 1961-02-09

Stående fr v Gunnar, Åke, Sven, Artur, Emmy, Erik, Elsa, John och Hanna. Sittande Amandus Lindqvist som firade sin 75-årsdag den här dagen. Sonen Ingvar och dottern Sigrid fattas på bilden.
 
foto Arne Degerman, Piteå.

Amandus och Hanna Lindqvist /1961

Farfar och farmor hemma i sitt vardagsrum.

Farsan

 
Slutet av 1940-talet början av 50-talet.

Konfirmation, Hortlax kyrka /1971

 
De två prästerna hette Curt Carlsson och Kjell Markström. Färgerna på bilden är inte 100% riktiga.

Kusiner

 
Hemma hos kusinen Robert på Krangatan i Piteå ca 1966-67. Roberts pappa Sune tog bilden.

PR- foto Hans G Pettersson/1966

 
 
Ewa Johansson, Piteå, kröntes till årets miss Bahamas 1966. PT-fotografen Hans G Pettersson tog några PR-bilder av henne bl a när hon testkörde nya SAAB av årsmodell 1966 vid Lundgrens Bil AB i Piteå.

Unga och kära

 
Elisabeth och Roger på Vallen i Svensbyn sommaren 1979. Den 23 december 2019 firar vi vår 38:e bröllopsdag. Tiden och åren har rusat fram. I dag är vi farmor och farfar med fyra fantastiska barnbarn och ett femte på god väg. Våra respektive föräldrar är borta. Även andra personer som stått oss nära är borta. Man måste ju fylla sin tid på jorden medan man finns till med något som kallas för LIV! Ibland har det gått bra, andra gånger mindre bra. Men vi är ju trots allt endast människor med fel och brister. På bilden har Elisabeth en cigarett i munnen. Detta slutade hon med hösten 2009.
 

En ny världsmedborgare /1957

 
Min mor och jag på BB-avdelningen vid Piteå lasarett. Jag verkar trött efter strapatserna. Min mor också. Tidig torsdagsmorgon ca 01.00 den 26 september 1957 gjorde jag entré som ny världsmedborgare. Kvällen innan åkte min mor in med chauffören Göran Berglunds taxi. Min far var också med, han skulle till jobbet på Wallboardfabriken i samma stad. När taxin stannade tog min far adjö med orden: "Ja, lycka till då!". Där satt min mor med födslovärkar vilket föranledde herr Berglund att lite skämtsamt säga: "John borde nog få en riktig fet smäll". Innan värkarna satte igång så hade mamma gjort pitepalt. Pappas bror Erik var där också. När det blev mer allvar cyklade Erik hem till hustrun Essy och sa: "Det börjar vara dags nu hos John och Maj-Gerd".
 
 
 

John Elof Lindqvist

 
Min pappa i rätt så unga år. Skulle gissa på ca 15-16?
 

Sommar och semester, 1979

Sommaren 1979 hade Henning och Gerd ställt upp sitt KABE-husvagn hemma på tomten hos mina föräldrar. Bilen som ses på bilden var Elisabeth ägare till
 
Även jag och Elisabeth hade ett KABE, som vi hade ställt upp på tomten hemma i Övremarken. Mamma och pappa var överlyckliga över att kunna få rå om oss alla samtliga. På kvällarna satt vi i grillhörnan och käkade. Både kött och fisk stod på menyn. Det var semester och vi njöt i fulla drag. Både jag och Elisabeth jobbade vid Furunäsets sjukhus. Henning var långtradarchaufför på ASG i Piteå.
 
 

Farbror Åke

 
Åke Lindkvist, min pappas yngste bror hemma på tomten i Övremarken sommaren 1970. Åke var även yngst i syskonskaran på tio barn. Han gick bort 2010. En väldigt snäll farbror, som inte gjorde en fluga förnär. Jag kom till lasarettet endast nån minut efter att han hade dött. Han låg i sin säng iklädd sin finaste kostym. Så fridfull. En kort stund före sin död så hade han skojat med en av de läkare som var in i hans rum. Så plötsligt så somnade han in. Åke var en bra människa.

I en fotoautomat på Domus, Piteå

 
Den här bilden kom till i en fotoautomat på Domus i Piteå, 1970.

Roger, 2 år

 
Då den här bilden togs var jag ca två år gammal. Vi var på besök hos min moster Elly och hennes man Sune i deras lägenhet på Bryggargatan i centrala Piteå. Jag har ett vagt minne över den piprökande mannen som jag leker med. Året var alltså 1959.
 
 
 

Pappa

John, min pappa, sommaren 1977. Saknar honom.

Tremänning

 
Bo Stenmark, son till Anna-Lisa Stenmark, hon var min mors kusin. Bo är min tremänning. Bilen tillhör Anna-Lisa.

Farbror Åke och jag /1963

 
Farbror Åke och jag på balkongen till hans särbo Dagmars lägenhet på Bryggargatan i Piteå, sommaren 1963. Dagmar tog bilden.
 

Februari 1956

 
Mina föräldrar och min storasyster fotograferade hemma i vardagsrummet hos mina farföräldrar februari 1956.
 
foto Arne Degerman
 

Kusinerna /1961 & 2019

 
Den här bilden togs hos min morbror Lennart Lundgren i Lillpite hösten 1961.
 
¤ Gerd f. 23 april 1948
 
¤ Kent f. 2 mars 1952
 
¤ Lars-Erik f. 25 mars 1954
 
¤ Stig f. 18 december 1954
 
¤ Roger f. 26 september 1957
 
¤ Robert f. 4 september 1959
 
¤ Gun f. 12 maj 1961
 
SÅ HÄR SER VI UT IDAG 2019
 
Fr v Stig, Gerd, Roger, Lars-Erik, Kent, Robert och Gun.
Efternamnen är: Lidman, Lindqvist, Nilsson och Lundgren.
 
 

Dop på BB Piteå lasarett /1957

Här får jag dopvatten på mitt mörkhåriga huvud av prästen P G Lindström medan min mormor tittar på. Detta hände i september-månad 1957.

Centralskolan, Hortlax (som jag minns den)

Här gick jag klasserna 4-9:an.
 
Bilden har jag lånat av Jonas Berglund.

Myskväll med familjen - 1966

 
På den här bilden som togs 1966, förbereder sig min syster Gerd för en myskväll med familjen Lindqvist. På menyn stod mackor med ägg och ansjovis. Bilden togs av min svåger Henning.

Brudparet Lindqvist /1950

 
Sven och Elma Lindqvist, 1950. Sven var min farbror som föddes 1919 och gick ur tiden 2004. Elma, hans hustru föddes 1917 och avled 1993. Makarna var bosatta i ett hus i Storfors. Sven bodde i huset i 52 år. De två sista åren i livet bodde han i en lägenhet på Hortlaxgårdens äldreboende.
 

Rundradioprogrammet Tisdagen den 2 oktober 1934

 

HasseåTage /1967

Piteå-Tidningen ¤ Den 10 januari 1967
 

Dagmar Ebbesen i "Hemslavinnor" /1933

 
Den 3 maj 1933.

Nödåret 1867

Norra Västerbotten ¤ Den 10 maj 1967
 
 Norra Västerbotten ¤ Den 2 juni 1967

ASSI-fabrikens sodahus, Piteå /1961

 
Piteå-Tidningen ¤ Den 30 juni 1961

Snöröjningen i Piteå över anslagsramen /1971

Väghållarna kan känna sig nöjda när verksamheten för 1970 nu ska summeras och sammanställas. Kung Bore som rasade vilt under vårvintern med rikliga nederbördsmängder har hållit sig ovanligt lugn under den här förvintern. Snösvängen har inte setts i farten så ofta vilket betyder att Piteå kommun och vägverket "sparat in" ganska stora summor under förvintern. Piteå kommun räknar med 100.000 kronor och vägverket drygt 70.000. Trots "överskottet" på 100.000 har anslagsramen för snöröjnings-kostnaderna sprängts.
 
Snöröjning av gator och vägar kostar stora belopp. Varje utryckning kostar 1.000-tals kronor och tack vare den milda förvintern med små nederbördsmängder har både kommunen som vägverket "sparat in" stora belopp.
 
Väghållarna har alltså "sparat in" ganska stora belopp under förvintern 1970. Kommunens gator och vägar har exempelvis plogats sju gånger mot ett 25-tal gånger ett normalår. Trots den goda förvintern med en besparing på 100.000 kronor så kommer inte kostnaderna för snöröjningen totalt sett att bli lägre under fjolåret än ett annat år. Året började "stormigt" och vårvintern var lång. Ända in i maj månad var snöplogarna ute på gator och vägar.
    - Dagarna efter trettondagen var snösvängen igång dygnet runt, säger verkmästare Rolf Berglund vid gatukontoret.
 
MÅNGA NYA VÄGAR
Piteå kommun övertog vid årsskiftet i fjol fyra stora vägar av Vägverket. Det var Skuthamns- Rågrinds- Pitholms samt Älvvägen. Dessutom har en rad nya gator tillkommit att hålla rena från snö.
    - Sammanslaget betyder att anslagsramen sprängs. Variatinerna blir stora när det gäller snöröjnings-kostnaderna allt beror på vädrets makter, säger verkmästare Rolf Berglund. Drätselkamrer Allan Mattsson omtalar att man anslog 280.000 kronor i 1970-års budget för snöröjningen. Men anslaget har överskridits och den totala kostnaden uppgår till 650.000 kronor.
 
ENTREPRENAD
Snöröjningen av kommunens gator och vägar sköts av entreprenadföretag bl a Lastbilscentralen. Men kommunen äger några snöröjningsfordon som sätts in i centrum.
    - Där har vi de kostbaraste och mest tidskrävande områden, konstaterar Berglund. Det är trångt och vi måste köra bort all snö. Enbart plogningen kostar kommunen cirka 160.000 per år.
 
32 MIL VÄGAR
Vägverkets arbetsområde i Piteå som i stort sett omfattar Piteå kommun har också sparat pengar i höst. Ingenjör Helmer Jansson uppskattar summan till 70.100 kronor. Totalt anslog man 159.000 kronor för snöröjningen för år 1970.
    - Slår man ut det på hela året så innebär det ingen större skillnad i jämförelse med tidigare år. Snöröjningen under årets första månader blev mycket kostsam. Under flera dygn hade vi fullt pådrag för att hålla de 325 km vägar som vi har, rena från snö, konstaterar ingenjör Jansson.
 
Den milda vintern som vi hittills har upplevt har mottagits av stora famnen av väghållarna. Nu hoppas man att den milda vintern med ringa nederbörd ska fortsätta. Det betyder många inbesparade slantar...
----------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ tisdagen den 5 januari 1971
 

Knäppupp med Karl Gerhard & Martin Ljung

 
Piteå-Tidningen ¤ onsdagen den 7 maj 1958

Skådespelaren Nils Hallberg gifter sig /1959

Norra Västerbotten ¤ 1959-08-31

Dans i afton! Musik: YNGVE FORSSÉLLS Orkester

 
Norra Västerbotten ¤ Onsdgen den 31 juli 1968

TV-tablå julhelgen 1967

 

Cornelis Vreeswijk en sällsam fågel i folkhemmet /1968

Nä, skrattar Cornelis. Jag låter dom inte bestämma när jag ska sjunga blues. Jag tycker om blues - men att sjunga in Otis Redding-låtar med USA-gjord orkesterbakgrund gör jag inte...
 
 
 
 
 
Om ett par veckor ska jag ut med C H Hermansson på turné och sedan kommer min nästa LP. Elva låtar blir det. Och sedan kommer Svarta palmkronor upp på biograferna. Så nog rör det på sig.
 
På tre år tjänade jag en halv miljon - men av de pengarna finns inget kvar. Men det är klart: jag har köpt en massa prylar... Nu ägger jag undan stålarna i stället.
 
Norra Västerbotten ¤ Onsdagen den 31 juli 1968
 

Fotoateljé i Öjebyn som försvinner

Bilden: Fru Kerstin Gabrielsson tar en bild med den
gamla kameran av märket Norka - en kamera som
pensionerades för länge sedan.
 
Bilden som togs någon gång på 20-talet när det var seminarieexamen visar en del av fotofastigheten Öjebyn 34:25 och utanför ser man bl a rektor Andersson vid Öjebyseminariet, censorerna biskop Bergqvist, Luleå och landstingsman K A Bäckström, Öjebyn.
 
Piteå-Tidningen ¤ onsdagen den 15 maj 1968
 

"I huvudet på en gammal gubbe" /1968

 
Norra-Västerbotten ¤ Den 21 augusti 1968

TV-tablå 12-13 aug. 1967

 

Väder-statistik

Piteå-Tidningen ¤ Den 1 december 1958

"Mannen från Virginia! /1968

Piteå-Tidningen ¤ torsdagen den 20 juni 1968
 
Förutom västernserier som Bröderna Cartwright och High Chapparal, så följde jag även Mannen från Virginia med stort intresse.

Logen Långträsk - En norrländsk dansmetropol

 

Det Piteå som försvinner

 
Piteå-Tidningen ¤ Den 2 oktober 1958

Axel Bengtsson, Statt, Piteå /1958

 
 
Piteå-Tidningen ¤ Den 20 september 1958

NÖJEN /1968

 
Norra-Västerbotten ¤ Måndagen den 26 augusti 1968

De största nyheterna 1968

 
Norra-Västerbotten ¤ Fredagen den 27 december 1968

"Nacka" Skoglund /1968

Norra-Västerbotten ¤ Den 21 maj 1968

TV-tablå 28 augusti, 1968

 

Sven-Ingvars - "I nästa stad" /1968

 
Norra-Västerbotten ¤ Fredagen den 23 augusti 1968

Kusinerna

 
Mina fina kusiner som jag tyvärr träffar alltför sällan. I dag vid min moster Ellys begravning så mötte jag sju av mina nio kusiner på min mors sida. Fr v Stig Lundgren, Gerd Lindquist (min syster) Roger Lindqvist, Lars-Erik Lidman, Kent Lidman, Robert Nilsson och Gun Lundgren. Två kusiner fattades, Åsa Aldén och My Isbro.
 
I och med moster Ellys frånfälle, så finns det inte längre kvar någon ur familjen Sanfrid och Beda Lundgren, Blåsmark. Elly var den sista länken. Elly var yngst i en syskonskara på sju syskon.
 
foto Johan Lidman - 2019-12-14

Lucia i Hortlax

I morse kl 8.30 var lucia och hennes tärnor i Hortlax kyrka. En av tärnorna var barnbarnet Norah. I en av bänkarna satt Norahs lillebror Malte iklädd sin tomtedräkt. Farmor och farfar satt uppe på läktaren. Pappa Andreas var där också, så även deras mamma Jennie. En fin stund.

Ung, entusiastisk slagverkselev

 
Här sitter jag och väntar med mina trumstockar, innan en spelning med storbandet PITEÅ HAVSBAND. Min mamma tog bilden sommaren 1972. Det här året spelade jag med två orkestrar i Piteå kommunala musikskola. Georges Goudin, lärare vid samma skola ville ha mig med i den stora underhållningsorkestern också. Men jag tackade nej. Året -72 hade jag redan spelat slagverk i fyra år.

Marie Fredriksson död

 
På morgonen den 9 december 2019 avled Marie Fredriksson. Hon blev 61 år gammal.
 

Barbro Hörberg /1974

Femina ¤ 1974-06-16

Förhållningsregler till sönerna

När våra tre söner var i de yngre tonåren, gav jag dem två bestämda förhållningsregler.
 
1. Jag vill aldrig veta av att ni någonsin lyfter handen mot en kvinna.
 
2. Jag vill eller aldrig veta att ni beblandar er med fascister/extremister vare sig det gäller på den högra eller vänstra flanken på den politiska skalan.
 
Idag så har jag facit. Andreas, Robert och Daniel lydde sin farsa.
 
 

HasseåTage /1972

 
Hänt i Veckan ¤ 1972-11-09

Sven-Erik Magnusson & Carl-Uno Sjöblom /1972

Hänt i Veckan ¤ 1972-11-23

Lasse Svensson - TAGES /1969

 
 
 
 

Tage Danielsson & Max von Sydow /1971

Hänt i Veckan ¤ 1971-10-15

Sven-Ingvars /1971

 
HÄNT I VECKAN ¤ 17 september 1971

"Honken" håller masken /1971

 
HÄNT I VECKAN ¤ 17 september 1971

TV-tablå 17 sept. - 23 sept. /1971

 
 
HÄNT I VECKAN ¤ 1971-09-17

TV-tablå julafton /1976

 
HÄNT I VECKAN ¤ Torsdag 16 december 1976

Beppes jul /1972

 
Hänt i Veckan ¤ 21 december 1972

Sven-Erik Magnusson /1971

 
HÄNT I VECKAN ¤ 3 december 1971

Vid pianot P. Ramel /1971

HÄNT I VECKAN ¤ 26 november 1971

Julkalender 1971

 

TV-tablå 13-15 oktober 1972

 

Färg-TV /1969

 
VI ¤ Lördagen den 13 september 1969.

Tage Erlander /1969

 
VI ¤ Lördagen den 13 september 1969.

Ett hundra kronor /1957

 
 
100 kr året 1957.

Ibland så stannar tiden, och ingenting blir som förut

 

Albert Nordlander med sin blå Ford Zephyr

 
För Albert Nordlander blev dagen rätt dyr,
när han gav sig iväg i sin blå Ford Zephyr
Den hostade rök den var inte så frisk,
och bakom ett krön tog Albert en risk
Han blandade kaffe och konjak därtill,
och här fick det inte bli något onödigt spill
Han öppnade locket och ropade: TITT UT!
och så på en gång fick hostan sitt slut.
 
Plus 57 verser till.
 
Versmakare: John Roger Lindqvist, Hortlax.

LUMA TV /1961

 
Hemmets Veckotidning ¤ 24 mars 1961

"Skaffade färg-TV 14/11 -72"

 
Nåja, den efterlängtade färg-TV:n kom så måningom även till familjen Lindqvist i Övremarken. Men nog hade det varit passande att även ha färg-television under de Olympiska vinterspelen i Sapporo som pågick mellan den 3-13 februari, så även under sommar-OS i München 26 augusti -11 september samma år. Men den som väntar på nåt gott.

Ljug och sanning

- Så vi ska ljuga, alltså?
- Nej, nej, vi ska bara vrida litegrann på sanningen.
 
Helge Skoog och Christina Schollin, i onsdagskvällens julkalender.
Det är väl ungefär så här många politiker resonerar bakom ryggen på oss väljare. /Roger

Hyland fyller 50 år

 
Onsdagen den 24 september 1969 fyllde Lennart Hyland, den store idolen i radio och TV, 50 år. Dagen firades med en jättehörna i en TV-studio i radiohuset, där gratulanter ställde upp till ett aldrig tidigare skådat antal. Det var en hel dags och en halv natts oavbrutna hyllningar, som Hyland fick motta. Men låt oss vila ögonen på ovanstående avspända bild. Den togs innan den stora födelsedagskarusellen drogs igång: Lennart Hyland, hustrun Tuss och sönerna Per-Otto 15 år och Fredrik 13 år, beundrar de fina stolar husfar fick av familjen.
------------------------------------------
 
Jag kan här tillägga, att fredagen den 26 september samma år fyllde jag 12 år.
 
Roger  

Umgås medan tid är

 
Hittade detta ute på nätet igår. Orden stämmer till eftertanke. I vårt fall så hade vi genom alla åren en mycket tät kontakt med mina föräldrar. Vi besökte dem flera gånger varje vecka. Mor och far var hos oss också väldigt ofta. Vi bjöd dem på många middagar genom åren, samma gjorde de med oss. Vi firade många julaftnar tillsammans. De två sista innan pappa dog så var dem hemma hos oss.

Nära och kära

Andreas, Caroline, Norah, Malte, Loke, Robert, Jannice, Max, Daniel och Linda har varit på besök hos oss på julmiddag. Alltid lika trevligt att ha dem alla runt omkring. Vi är lyckligt lottade.
 
 

Alexander Bard

"Islam är en religiös och politisk inriktning som man har all rätt att starkt ifrågasätta. Personligen så gillar jag det inte alls".
 
Alexander Bard

Come back för Hylands hörna /1966

 
Svenska folkets käraste TV-nöje, "Hylands hörna" gjorde come back lördagen den 1 oktober. Allt var sig tämligen likt, fast "gubben i lådan" Carl-Gustaf Lindstedt bytts ut mot en "hustomte" John Elfström vars figur döpts till "Nutte". Bland hörnans premiärgäster märktes Östen Warnerbring, Povel Ramel, Monica Zetterlund, Catalina Teleki och Alice Timander.

Hounds - popmästare /1967

 
Hounds, yngsta och färskaste gänget i popligan, slog ut de gamla rävarna Lee Kings med 14-6 i popligans final. Hounds är alltså svenska mästare i pop 1967. Shanes kom tvåa och Lee Kings placerade sig som trea. För Hep Stars gick det sämre. De hamnade på 10:e plats totalt och kvalificerade sig med ett nödrop för nästa års popliga. Bilden: Hounds, fr v. Jan Önnerud, Jan Bråthe, Lars Wallander, Jan Ahlin och kapellmästaren Henrik Selander efter segern den 14 april.

H som i Högertrafik /1967

 

SAAB /1968

 
Saab har verkligen haft en lyckosam försäljning sedan man introducerade V4-motorn i 96-modellen. Från att 1966 ha sålt 14.650 vagnar, fördelade på 6.309 V4 och 8.341 tvåtaktare, blev 1967 års resultat 18.395. Och den trenden fortsatte under 1968. Volvo 144 och Saab toppade statistiken i mars 1968. På bilden ovan Saab 99, som introduceras hösten 1968. Den har en fyrcylindrig Triumph-motor som utvecklar 87 hk SAE. Vagnen anses vara mycket säkerhetsvänlig. Pris: ca 18.000 kr på gatan. Nedan storsäljaren Saab Sedan V4. Den har en Ford-motor av V4-typ. Kostar ca 14.300 kr på gatan.
 
 
 

Juni 1968 startade med värme

Juni startade fint ur vädersynpunkt. Det var varmt och soligt över stora delar av landet. Den 4 juni hade man 20 grader i Stockholm, 25 grader i Malmö, 23 grader i Jokkmokk. Medan Mallorca inte kom upp till mer än 18 grader. Självklart togs värmen tillvara av badentusiaster och soldyrkare. Älvsbyn hade 26 grader varmt; där var alltså rena paradiset i förhållande till de spanska öarna, dit vi annars far för att söka sol och värme.
 
 

Anna-Lena Löfgren och "Lyckliga gatan /1968

 
"Lyckliga gatan" var en av "landsplågorna" på schlagerfronten vintern 1967-68. Den 2 februari fick sångerskan Anna-Lena Löfgren Expressens guldskiva för sin succé. En guldskiva kan erövras, när en skiva sålt i 100.000 exemplar.
 
 

Family Four /1971

 
Det svenska bidraget "Vita vidder" med Family Four hamnade på en delad sjätteplats vid schlagerfestivalen i Dublin den 3 april.  En av de bästa svenska placeringarna nånsin. Unga blonda parisiskan Séverine tog hem vinsten med melodin, "Un banc, un abre, une rue" (En bänk, ett träd, en väg).

Den farliga sanningen

När sanningen blir för nära och konkret, upplevs den som farlig. Då tystas den av lögnen.
 
Roger Lindqvist.

Släpp INTE fångarne loss

Under gårdagen så läste jag en artikel som gjorde mig otroligt fundersam. Det var Thomas Bodström och några polismän som fick mig att gå igång på allvar. Huvudbudskapet var att det inte fungerade att sätta kriminella i fängelse. Jaså, tänkte jag, kan det vara så att dessa istället skall promenera helt fritt ibland oss oskyldiga medborgare. Eller skall vi erbjuda dem ännu mer kaffe med bullar och lyxvåningar för att blidka dem i deras "arbete".
 
För mig är det ganska enkelt: de personer som rånar, misshandlar, bedrar, våldtar, mördar och misshandlar skall helt sonika plockas bort från gatan. Gör man inte det så leker våra politiker och myndigheter rysk roulette med sina medborgare. Politikerna brukar nämna ordet samhällskontrakt, det är att de folkvalda och de som bestämmer måste till varje pris se till att alla ogärningsmän och kvinnor inte har möjligheten att kröka ett hår på våra respektive huvuden.
 
Leif GW är av den åsikten att alla dessa förb.....e marodörer skall punktmarkeras och plockas bort från gatan om än det endast beror på en felparkering eller att man spottat en snusloska där man inte får spotta. Jag fattar liksom inte grejen med att vi INTE låser in buset där de hör hemma, dvs bakom lås och bom. Rent utrymmesmässigt kan det bli svårt eftersom våra häkten idag är överfulla. Jag har lösningen: vi hyr en stor del av Grönland av våra danska grannar och bygger ett fängelse på ön. Eller så söker vi upp en ö mitt i Atlanten och dumpar dem där. Rymningsrisken är noll.
 
Det som också gör mig rädd är när exempelvis Carl Bildt m fl så gärna vill ta hem IS-bödlar till vårt land för att i framtiden kunna integrera dem i samhället. Jag kan redan nu säga att detta möter vissa problem. De allra flesta går inte inte att förvandla till en vanlig medel-svensson. Ett av dessa puckon till idékläckare, hade på förslag att hon trodde benhårt på att en dag kunna slussa ut terroristen Akilov ut i ett vanligt svensson-jobb, som t ex kassör på Coop. Det visar hur djupt sjunkna vissa förståsigpåare är. Fortsätter utvecklingen åt det här hållet så är det lika bra att emigrera till Australien och där slå sig på uppfödning av kängurur.
 
Australien är ett bra land, där har man effektiva gränskontroller och envisa och beslutsamma tullare som ser till att inte ens ett olovligt litet myrägg slipper in i landet. Att jämföra Australien och Sverige är som natt och dag. Så till sist vill jag härmed erkänna att undertecknad varken lider av Flygskam, klädskam, köttskam eller skamlighet över huvud taget. Klimatångesten är lika med noll. Kött kommer jag att äta även i framtiden. Såja, nu blev det också sagt.
 
Roger

I kronans tjänst 1978-79

Detta är inte en bild på en förrymd och farlig brottsling, fastän det verkar så. Det är jag i kronans tjänst året 1978. Under 7,5 månad låg jag stationerad i Boden. Först vid S3 därefter I19. Muckade den 23 mars 1979.

Gran Canaria /2015

 
Jag och sonen Robert, reste till Gran Canaria i slutet av februari 2015. Under ca ett år hade jag haft problem med värk i armar och axlar. Under veckan i värmen så blev värken mindre. Den här bilden togs när jag sitter på en balkong med en roman av Kerstin Ekman. Boken fick jag i julklapp av min fb-vän Ann Thörnqvist.

Sessan den II /1981

 
Det är sommaren 1981, jag och Elisabeth är på väg till Kukkolaforsen tillsammans med Solbritt och Kjell. Sessan, våran katt ligger därbak i våran Datsun Bluebird och sover sin skönhetssömn. Sessan var den andra katten med det namnet. Sessan nr. 1 hade jag långt innan jag träffade Elisabeth. Sessan nr. 2 hämtade vi hemma hos min jobbarkompis Brage Lindgren. Hon var vi tvungna att avliva hösten 1986 till våran stora förtvivlan. Sommaren 2003 kom Sessan nr. 3 in i familjen tillsammans med sin lillebror Pelle. Lillebror lever fortfarande, han fyller 17 år i juni 2020. Tyvärr så dog storasyster 2012. Hon blev 9 år gammal.

Monica Zetterlund gifter sig /1964-03-26

 
I största hemlighet gifte sig på skärtorsdagen Monica Zetterlund och Göran Pettersson. Vigseln ägde rum i Lidingö stadshus med skådespelerskan Monica Nielsen och juristen och basisten Clas Lindroth som vittnen. Vigselförrättare var statsombudsmannen Yngve Hellbing.

Jazzmusiker får guld /1964-02-16

 
Ett svenskt storjazzband gynnades mest i det årliga stipendieregnet över svenska arister med konstnärliga ambitioner. Kapellmästare Arne Domnérus fick tillsammans med orkestermedlemmarna och arrangörerna Jan Johansson, Georg Riedel och Bengt-Arne Wallin, 12 000 kr var i arbetsstipendier. Allt som allt delades ut 612 000 kr i konstnärsstipendier till ett 70-tal personer. På bilden flankeras Domnérus - med saxofonen - av Bengt-Arne Wallin tv samt Jan Johansson och Georg Riedel th.

Den som påstår något annat ljuger...

Den som levt tillräckligt länge i det här landet, och fortfarande har sitt sunda förnuft och hjärnkapacitet helt intakt, vet att så här vålsamt som det är nu, har det aldrig varit någonsin tidigare. Den som påstår något annat måste vara både blind och döv.
 
Roger Lindqvist.

Då blev jag rädd

Torsdagen den 30 maj 2013 kl. 13:30 stod jag parkerad med min Volvo utanfär Hälsocentralen i Hortlax. Elisabeth hade ett ärende på Apoteket. Plötsligt så kommer ett vitt fordon och parkerar på den andra sidan mitt emot mig. En ung mamma samt en liten kille i 4-5-årsåldern öppnar bakdörren och kliver ut. Samtidigt så kommer chauffören också ut med bestämda steg. I passagerarstolen inne i bilen sitter en man. Det var varmt den här dagen, så jag hade sidorutan öppen.
 
Plötsligt börjar mannen som är utanför bilen att skrika åt kvinnan med barnet. Den lilla pojken börjar gråta. Den arga mannen, är som jag förstår kvinnans make. När han skriker som mest tar han fram en svart babykorg, som ses på bilden. Efter nån sekund så kastar han korgen med all sin kraft så den tar mark på den grässlänt som finns ett antal meter längre ner mot bilparkeringen. Då blir jag rädd. Jag trodde att det satt ett litet barn i den svarta korgen. Kvinnan ryggar tillbaka, och just i den stunden ser jag att hon håller en liten bebis i sin famn. Tur var väl det.
 
Mannen fortsätter att vara högljudd och aggressiv. Den lilla killen gråter högljutt och söker sin mammas ena hand. Så småningom så slänger sig mannen in i sin bil och åker därifrån med en rivstart. När bilen passerar mig kastar han en arg blick mot mig. De två männen var båda utlänningar. Jag skyndar mig ut ur bilen och går fram till mamman med sina två barn. Jag frågar hur hon mår. Hon svarar att allt är Ok. Hon hämtar den svarta korgen och ställer den vid sidan av entrédörren. Efter en stund rusar en anställd vid Hälsocentralen ut och kommer till mig där jag sitter i bilen. Hon säger att hon hade sett allt som hände, och blev lika skräckslagen som mig när mannen under ett vrål kastade babyns stol långt ner mot parkeringen.
 
Hon berömmer mig och tycker att jag uppvisat civilt kurage i och med att jag brydde mig. Det har passerat drygt sex år sedan händelsen, men jag brukar tänka på det som hände de gånger jag har vägarna förbi på Hälsocentralen. Jag glömmer inte heller den vettskrämda lilla killen och hans mamma.
 
Roger

RSS 2.0