Stålmannen /1979

 

Sigge Fürst /1953 & 1954

 
 

Sickan Carlsson /1941

 

The Shanes /1965

Shanes på Jump In på Gröna Lund.

THE SHADOWS

 

Buddy Rich 100 år (1917-2017)

 
 

Stig Grybe och Anna Sundqvist /1963

 

Pratmakarna /1974

 

Söderkåkar /1970

Sune Mangs och Monica Zetterlund.
 
Tor Isedal, Arne Källerud och Gunn Wållgren.

Tage Danielsson

 

Gösta Ekman och Tora Teje /1917

 

Zickos

 

Tommy dog på scenen

Tommy Wener.
 
Sångaren Tommy Wener, i Trio me´Bumba, avled under ett framträdande i Västerbotten den 17 mars 2002. Wener var med om att bilda gruppen tillsammans med Jan "Bumba" Lindqvist 1957. Tommy Wener blev 62 år gammal.

NONNES

 

Pelle, en glad pensionär

 
Pelle, 72 år, är i dag folkpensionär sedan några år. Hans dag består av olika sorts aktiviteter, bl a vila. Pelle, är en trivsam och förnöjd kisse. Efter systern Sessans bortgång, 2012, så blev han sambo med Selma, som flyttade från sin lägenhet på Nygatan till Hortlax 2011. Pelle och Selma är inget par. Men man bor ihop i ett rött hus i Övremarken, där man hyrt in sig i husets alla rum. Maten är än så länge gratis.

Gun-Britt

Familjen Lindkvist, en bild som togs hemma
hos min mamma.
 
Fick precis veta att kusinen Gun-Britt har somnat in. En kär och vänlig kusin som då och då kom på besök hos min mamma, tillsammans med sina föräldrar. Bilden ovan togs nåt år innan hennes mor och far gick bort.
 
Sov gott, fina Gun-Britt.
 
Roger.

Alice Babs - 1941

 

Monica Z

 

Borsch/Sjögren /1996

 

Robert Broberg

 

Sten Carlssons

 

Ovetenskaplig undersökning

Jag har för skojs skull frågat ett större antal människor, om man törs tycka öppet, och ha åsikter angående det som händer och sker här i landet. Nära på alla törs inte uttrycka sina personliga åsikter öppet. När jag frågar varför, så säger samtliga att man är rädd för vad som kan hända. Att det är "onödigt". När jag ställer frågan; vad är du rädd för kan hända? Så får jag svaret att det kan orsaka skada på ett eller annat sätt. Samtliga säger att man har en bestämd åsikt, men man är rädd att det skall påverka deras arbete mm.
 
Av denna helt ovetenskapliga undersökning, så kan jag alltså dra den slutsatsen att åsiktsfriheten, som vi under många långa år haft som en symbol, i vårt demokratiska land, har kommit på skam. Med andra ord, en stor uppenbar fara för demokratin. En del pratar om "elefanten i rummet". Dvs alla vet men ingen törs nämna det vid namn. Vissa tycker det är komiskt, andra pratar om "kejsarens nya kläder", osv.
 
Roger.
 
 
 

Sven Ingvars

 

THOR ERICS /1966

 
 

Avans Lantbruk AB Hortlax

Då jag läste den här historien, kom jag naturligtvis att tänka på sonen, Andreas, och hans 60-70 stora bjässar till tjurar. När man står i deras närhet slås man av synen av hur stora de är. Stora och imponerande.

Hortlax kyrka ca 1949-1950

 
Bilden har jag lånat av min gode vän, Leif Lidman.

Morfar

Min morfar i sin lägenhet vid hortlaxvägen. Bilden togs
nåt år före hans död, 1989. Troligen 1987.

von Belts

 
Inspelad på skivmärket anette i Tal och Ton-studio Göteborg. Producent: Lillan Ellgren-Svensson, Lidköping.
 

Hans Alfredson

 
DN 2017-09-24

Vikingarna /1992

 

Onda människor

Det finns många som är så onda,
att dörren till helvetet är stängd
för dem.
 
Roger Lindqvist

GARVIS

 

Göran Lindbergs orkester

 

Gamla VHS-filmer betyder minnen.

 
Jag skaffade en fin videokamera 1987-88. Den var så pass stor, att man var tvungen ha den vilande på sin ena axel. Men den levererade kanonbilder. Det var våra söner som stod i fokus, men jag filmade annat också. Daniel, håller som bäst på att lägga över de gamla VHS-filmerna på CD-skivor. I dag när vi tittade förbi så passerade äldste sonen Andreas förbi i en sekvens, ute på en båttur sommaren 1988. Det blir spännande att se om de här filmerna igen, det var länge sedan sist. Barnen och deras sambor har blivit intresserade av att få se hur det en gång såg ut. Jag filmade flitigt från 1987 fram till 1992.
 
Andreas var sex år den där sommaren. Han hade redan då börjat att intressera sig för traktorer. Andreas är i dag bonde med stor ladugård och många djur, och naturligtvis flera traktorer.

I musikens tecken

I dag en dag i musikens tecken med gamla polare från förr.
 
I bandet, två Sune och två Hasse. Längst därbak en man
som heter Roger.
 

Foto: Roger Lindqvist

I min mors hemby Blåsmark - 2012-09-21
 
Bilder av alla de slag har alltid legat mig mycket varmt
om hjärtat.
 

Norahs äppelträd

 

LINDQVIST nr. 1 & 2

Senior och junior. En 57:a o 87:a.

Staffan Sundin

T.v. Staffan Sundin, en gång känd som Larry Dean.
T.h. sitter hans kompis, musikern mm Ulf "Flu" Jonsson.
Bilden togs i Luleå sommaren 2014, samma sommar som
Staffan kom på besök till oss i Hortlax. Flu har bl a
spelat med i Gårunt show med Bernt Dahlbäck. Det var
även Flu som bildade popbandet The Steelmen från Älvsbyn.

Rättelse!

I förra inlägget blev det fel ålder på Daniel. Han var fem (5) år då bilden togs sommaren 1992.

Familjen /1992

 
Sommaren 1992 på besök i Råbäcken i Lillpite. Elisabeths morfar, Axel Lundgren, var född i det hus som syns i bakgrunden. Här var våra söner små. Andreas 10, Robert, 8 och Daniel 3 år. Samma sommar åkte vi på semester till Dalarna och Stockholm. Med på resan åkte även Roberts katt Kurre.

Stig Järrel /1965

 

Dag Hammarsköljd

 
I dag för exakt 56 år sedan, den 18 september 1961, förolyckades FN:s generalsekreterare Dag Hammarsköljd när han var på väg till ett möte med Katangas dåvarande president Moise Thsombe. Cirka en mil från landningsplatsen nära Ndola o Nordrhodesia, nuvarande Zambia störtade Hammarsköljds plan med de 15 ombordvarande. Dag Hammarsköljd hade då varit generalsekreterare sedan 1953.
 
Dag Hammarsköljd var vid sin bortgång 56 år gammal.

I valet och kvalet

Vad är det bästa för en "levande kyrka", en troende Sverigedemokrat eller en Socialdemokratisk ateist?
 
Kyrkovalet fick klara sig utan mig.
 
Personligen så tycker jag att kyrkan skall kasta ut alla makthungriga politiker. Man kan fråga sig vad dom har i kyrkan att göra? Kyrkan och staten gick ju skilda vägar 2000. Vår Herre  var varken vänster, höger eller mittimellan. Han bara var.

Douglas Håge (1898-1959)

 
Oskar Fredrik Douglas Håge f. Hansson 1898-03-06, Göteborg, d. 1959-11-18, Göteborg.
Douglas Håge, gjorde många filmer och många revyer. Men för flertalet av oss svenskar kommer han nog alltid att förknippas som den hunsade toffelhjälten, Fridolf Olsson. I slutet av sin levnad hann han med fyra Lilla Fridolf-filmer med roll-hustrun Selma spelad av Hjördis Pettersson. Rune Mobergs historier om Lille Fridolf och hans Selma började i radion. Men blev senare film.
 
¤ 1956 - LILLE FRIDOLF OCH JAG
¤ 1957 - LILLE FRIDOLF BLIR MORFAR
¤ 1958 - FRIDOLF STICKER OPP
¤ 1959 - FRIDOLFS FARLIGA ÅLDER
 
 
 
 
Douglas Håge.

Roger /2010

Trummor: Roger Lindqvist, folkans scen, 2010.

GASLJUS /1944

KLASSIKER!

Vi flyger på Rio /1949

 
VI FLYGER PÅ RIO - en svensk-norsk samproduktion från 1949. Två regissörer står antecknade, Åke Ohberg och Henki Kolstad. Åke Ohberg finns även med i rollistan, så även: SONJA WIGERT (bilden ovan), INGER JUEL, LAURITZ FALK, PER OSCARSSON m fl.

Marilyn Monroe /1955

 

Under Capricorn /1949

 
¤ INGRID BERGMAN (1915-1982)
¤ JOSEPH COTTEN (1905-1994)
¤ MICHAEL WILDING (1912-1979)
m fl.
 
Regi o producent: ALFRED HITCHCOCK

Åsa-Nisse på JAKTSTIGEN - 1950

 

John F Kennedy /1960

 

Man kan inte låta bli att undra

 

Priset till årets knöl går till...

Ja, vem skulle du vilja ge detta ärofyllda pris?

Den Lindqvistiska lomhördheten

 
Den Lindqvistiska lomhördheten har antagit nya svindlande höjder. "Hela Danmark skakar", hörde jag hustrun säga. I tron att grannlandet Danmark drabbats av jordbävning så passade mitt hjärta att slå exakt 167 extra slag. Sen så gjorde Elisabeth ett förtydligande: HELA DANMARK BAKAR!

Tappa inte bort dig

Det är hemskt att tappa bort en kär ägodel.
Men det är värre att tappa bort sig själv.
 
Roger Lindqvist   

I dag tänker vi på dig, Stig-Arne

I dag tänker vi på dig, Stig-Arne. Din 75-årsdag fick du aldrig uppleva. Men vi firar den ändå, på vårt eget lilla sätt. Över en kopp kaffe hemma hos Gerd idag, satt vi och sände våra tankar till dig. Du kom in i familjen 1985 och försvann in i det okända en sen kväll i november 2011. Några dagar före din bortgång så möttes vi på en affär i centrala Piteå. Du ville ta en fika, men vi hade inte möjlighet. Så här efteråt så hade vi ju naturligtvis haft både tid och intresse av en kopp kaffe och ett wienerbröd. Men nu blev det inte så.
 
Ca 2 dagar före ditt frånfälle så möttes vi hemma hos min mamma. Du berättade för oss  saker som du aldrig tidigare hade gjort. Du ställde dig t.o.m. upp för att massera mina axlar som jag hade ont i. Jag tänkte rätt så mycket på det senare, när du var borta. Du hade väl aldrig tidigare gjort nåt liknande. Det kändes som om du ville säga nåt mer, du var så angelägen. Sista gången uppe hos Gerd, så tog du tag i hennes händer och tittade henne in i hennes ögon. Du var allvarlig, precis som om du kände att slutet nalkades. Jag tror att du hade det på känn.
 
Sov i ro, Stig-Arne.
 
Roger.
 
 

foto Roger Lindqvist

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ladrike camping

 
1. Ladrike camping, sommaren 1986. Det är min mor som står till höger och tittar på fotografen som är min pappas bror, Sven Lindqvist. Mannen i de blå byxorna och den vita kepsen är min far. Vid bordet sitter Ragnhild Eriksson, maka till Tage Eriksson som var kusin med min mor. Det gröna husvagnet till vänster, med förtält är mina föräldrars vagn, av märket SMV. Husvagnet mitt emot tillhörde Tage och Ragnhild Eriksson. Mamma och pappa stod på den här campingen flera somrar i sträck. Ladrike ligger endast några mil från Piteå. Vid det här tillfället så var Sven och Elma Lindqvist på besök.
 
 
2. Den här bilden är också från Ladrike camping, fast troligen från ett annat år. Det är Sven som är fotograf på den här bilden också. Sista sommaren Elma levde, så hjälpte jag dem med att åka ut med en hyrd husvagn till campingen. Elma dog 1993, det kan alltså ha varit sommaren 1992. Efter Elmas död, så hyrde Sven ibland en husvagn (den som ses till vänster, ett SMV-vagn) ibland hyrde han en stuga. Mina föräldrar hade många goda vänner på den här campingen, och de trivdes väldigt bra. Vi brukade åka hit med barnen för att hälsa på. Våra tre söner älskade att åka hit för att hälsa på farmor och farfar, men även för att bada. Första sommaren var 1983, den sista 1997-98.

Amandus och Hanna

Knut Amandus Lindqvist och hustrun Johanna Alvina
f. Eriksson.
 
Amandus och Hannas hus, där deras tio barn växte upp.
Mina farföräldrar.
 
 

Ingo, Lill-Babs och Simon Brehm - Tärendöholmen /1958

 
"Weiner Enliden" skall vara: Weine Renliden. Bror till
Ivan Renliden.
 

Minneapolis-Piteå-Minneapolis /1992

Sommaren 1992 kom mina tremänningar på besök.
Bröderna Jerry och Skip Nelson. På bilden ses vi under
ett besök hos min kusin Britta Engman. I soffan: jag,
Skip och Jerry.

Äppelkriget /1971

 
Radiomannen Thord Carlsson från Piteå, medverkade också i några filmscener. Några år före sin död, så flyttade Thord hem till sin barndomsstad igen.

Nacka Skoglund /1965

 

Lars Ekborgs död 1969

 

Osmakligt!

Hasse Alfredson, har endast varit död i snart två dygn, och ändå så finns det mindre noggräknade personer som redan börjat göra politik kring hans död, för att vinna billiga poäng. Osmakligt, är rätta ordet. Vissa förekar sig inte. Tydligen.
 
Vila i frid, Hasse!

Den goda kemin och energin

Var rädd om de människor som får dig att skratta och må bra. Och som mitt i det glada även kan ange en djupare och allvarligare ton.Var rädd om dem som ger dig den viktiga positiva energin, som påverkar ditt välmående. De personer som däremot påverkar dig på ett negativt sätt, skall du för ditt välbefinnande hålla långt ifrån dig. Livet är alltför kort för att behöva må dåligt på grund av "fel" människor.
 
Roger Lindqvist    

Familjen Lindqvist, Övremarken, Hortlax ca 1939-40.

Familjen Amandus Lindqvist. I mitten sitter min far, mellan sina föräldrar.
 
¤ AMANDUS LINDQVIST (1886-1965)
¤ HANNA LINDQVIST f. Eriksson (1888-1970)
¤ INGVAR LINDQVIST (1911-1976)
¤ ERIK LINDQVIST (1912-1986)
¤ EMMY LINDQVIST g. Risberg (1914-1998)
¤ ELSA LINDQVIST g. Lundmark (1916-2002)
¤ GUNNAR LINDQVIST (1918-1991)
¤ SVEN LINDQVIST (1919-2004)
¤ ARTUR LINDQVIST (1921-2009)
¤ JOHN LINDQVIST (1923-2005)
¤ SIGRID LINDQVIST g. Karlsson (1923-1991)
¤ ÅKE LINDQVIST (1924-2010)
 
Vad efternamnet beträffar, så vet jag att vissa stavade Lindqvist med K medan andra föredrog ett Q. Men här har jag tagit mig friheten att klämma in ett Q i alla efternamnen.
 
Och alla mina fastrar och farbröder minns jag med värme. Min barndom handlade mycket om ett stort och varmt umgänge med släkten. Vi bodde nära varandra och sågs ofta. Hjärtat i allt var mina farföräldrar. Deras hus stod på nåt sätt strategiskt placerat, och inom en radie av några kilometrar så fanns de nära och kära. Jag minns er alla, och det skall jag fortsätta att göra. Och om det nu finns en chans att livet fortsätter efter döden, så ser jag fram emot att få träffa er alla någon gång i framtiden.

Gösta Ekman till minne...

 
Grynet Mollvig, som flygvärdinnan Beatrice Morris och Gösta Ekman som Dante Alighieri i filmen Mannen som slutade roka från 1972. Dante Alighieri är arvtagare till 17 miljoner kronor. Men arvet går om intet om han inte slutar att röka. Regi & manus: Tage Danielsson, musik: Gunnar Svensson.
 
Tage Danielsson, regi och manus.
 
 
Sov i ro.

SKÄRGÅRDSFLIRT /1935

 
Filmen premiärvisades den 1 november 1935 på Astoria i Stockholm.
 
¤ Nils Lundell
¤ Rut Holm
¤ Dagmar Ebbesen
¤ Karin Ekelund
¤ Gideon Wahlberg
¤ Eric Laurent m. fl.

BHONUS

 

Hans Alfredson har avlidit

 
En kär och mycket älskad underhållare, författare regissör m.m. har avlidit. Hans Alfredson har gått ur tiden, 86 år gammal. Han föddes den 28 juni 1931 i Malmö, och blev med åren en slags institution i svenska underhållningsvärlden, detta tillsammans med kollegan Tage Danielsson. HasseåTage var en del av min barndom, och en del av vårt svenska folkhem. Dödsbudet nådde oss i dag den 10 september 2017.
 
Vila i frid, Hasse!

Janne Loffe Carlsson

 
 

SABA

 

Ingemar Johansson /1959

INGEMAR JOHANSSON f. 1932-09-22 i Göteborg d. 2009-01-30 i Onsala.
 
Fredagen den 26 juni 1959 mötte Ingo Johansson, Floyd Patterson inför 30000 personer i Yankee Stadium i New Yor. Ingemar vann i teknisk knockout efter 2 minuteroch 3 sekunder av den tredje ronden efter att ha  golvar Floyd sju gånger. Klockan var då 22.47.27 lokal tid. Över 3 miljoner svenskar lyssnade på matchreferatet av Lars-Henrik Ottosson direkt i radion via Radio Luxemburg. På grund av tidsskillnaden hade det då i Sverige hunnit bli 03.47.27 natten till den 27 juni 1959. Uppmärksamheten var enorm. (Min far var en av de många som satt vid radion och lyssnade).
 
Källa - Wikipedia

Ernst-Hugo Järegård /1967

 
Ernst-Hugo Alfred Järegård f. 1928-12-12 Ystad d. 1998-09-06 Lidingö.
En av mina absoluta favoriter.
 

Carl-Henrik Norin

 
CARL-HENRIK NORIN f. 1920-03-27 i Västerås d. 1967-05-23 på Ekerö, Stockholm. Han växte upp i Luleå, och spelade bl a med Thore Ehrlings orkester. Han blev endast 47 år gammal.

BILDJOURNALEN - 1959

 

Kikki Danielsson & Wizex /1977

 

Svenska Fotbollslandslaget, 1963

 

Vy över Långträsk

Långträsk är också känd för den populära danslogen -
Logen Långträsk som från början av 60-talet lockat
danssugna människor att dansa och lyssna till alla
de populära dansband båder välkända som lokala band
som spelat dör genom åren. 1974 kom Cool Candys,
1978 Vikingarna m. fl.

Charlie Norman Show /1964

 
Den som ändå hade fått vara på Börsen vid det här tillfället.
Men det var nära på omöjligt; jag var endast 7 år gammal.
I dag är det endast basisten Hasse Burman, längst till vänster
som är i livet. Charlie, Roffe Berg och Karl-Axel Källnér är
borta.

I gårdsbutiken

När sonen och bonden Andreas hade gjort illa sin rygg
för några veckor sen, fick jag rycka in och hjälpa Antes
sambo Caroline med att packa köttet i frysarna samt i
de beställda köttlådorna som kunderna skulle hämta.
 
Gårdsbutiken vid Avans Lantbruk i Hortlax.
 
Folk gillar lokalproducerade varor.
 
Ute låg en av bondens kattor och försökte lapa lite sol.
Fast det gick dåligt när kameramannen stod i vägen.
 
 
 
 

Janne "Loffe" Carlsson /2006

Dagen före julaftonen 2006 intervjuades Janne Carlsson
av Peter Jihde i SVT. "Loffe" var vid det här laget 69 år.

Då och nu 1969-2017

Samma fastighet, då och nu. Mitt föräldrahem med anor
från 1890-talet. Den övre bilden togs i somras, 2017,
den nedre sommaren 1969. Det vita som skymtar
på höger kortsida, är min syster Gerd, klädd den
här dagen i vit tröja och gröna byxor. Hon var i färd
med att vattna någonting i samma stund som flyg-
planet kom flygande över tomten. Mina föräldrar och
jag var inte hemma vid detta tillfälle. På höger sida
byggde vi ett nytt hus 1987.

BMW 700 - 1965

 

THOR-ERICS & TRIO MÉ BUMBA

 

Tommy Körberg /1969

 

Ulf Brunnberg /1969

 

Erlander, och Högertrafiken / dec.1967

 

Ulf Sterner

 

GÖSTA EKMAN /2010

 

Goldfingers Ö-vik

 

VW t2 microbus De luxe modell 244 - 1963

 

Putte Kock 1967

 

Volvo 164

 

Hockey VM 1971

 

Hockey VM 1963

 

Piteå IF /1953

 

Ted Gärdestad - 1974

 

Olof Palme - 1966

 

Vägen till Per och Anders

Vägen till Per...
 
Vägen til Anders...
 
T.v. Per Sundqvist, som avled den 19 november 2013, och
Anders Lundström t.h. Vi hade mycket skoj tillsammans.
 
 

Ingmar Nordströms orkester, Växjö

 
¤ Bo Jansson, medlem: 1966-1991
¤ Janne Landegren, medlem: 1979-1991
¤ Sten-Åke "Steine" Lindberg, medlem: 1959-1991
¤ Bert Månson, medlem: 1967-1987
¤ Ingmar Nordström, medlem: 1955-1991
¤ Sven Schill, medlem: 1962-1991
 
Ingmar Nordströms orkester från Växjö, var under sina verksamma år 1955-1991 ett av landets mest populära dansband. Bandet höll i mitt tycke en hög musikalisk kvalitet. Fram till 1971 utgavs deras plattor på Anette Records i Lidköping, vars ägare var Einar Svenson, trumslagare i Cool Candys. Einar fungerade även som låtproducent. 1972 övergick man till skivbolaget Frituna.
 
Den allra sista spelningen gjordes den 19 december 1991 i hemstaden Växjö. Då var sättningen följande: ¤ Ingmar Nordström - alt- och sopransaxofon, klarinett, synth. ¤ Sten-Åke Lindberg - sång, tenorsaxofon, altsaxofon, klarinett, gitarr. ¤ Hans Lundström - synth. ¤ Janne Landegren - sång, bas, gitarr. ¤ Bo Jansson - tenorsaxofon, barytonsaxofon, klarinett, bas. ¤ Sven Schill - trummor.
 
Övriga medlemmar som varit med i bandet: Gunnar Sandevärn, Lars-Olof Johansson, Sven Carlsson, Lars von Vultée, Lars "Snaggen" Söderström och Kent-Ivar Christoffersson.
 
Sten-Åke "Steine" Lindberg avled 2004. Jag fick höra av en bekant, att Ingmar Nordström fortfarande är ute på sina vanliga motionsrundor hemma i Växjö. Still going strong, alltså.
 
 
 
 

En Cool Candykille...

Gitarren är en trogen följeslagare till Arne Nathansohn,
det har blivit några genom åren. Det är exemplaret köpte
Arne för tre år sedan.
 
Cool Candykillar för en gammal danstradition vidare - även om det sällan dansar numera.
    - Det är jätteroligt med de här träffarna, musiken känner inga åldersgränser, säger Arne Nathansohn. Arne är född i en musikalisk familj i Köpenhamn, pappa var förste klarinettist i Radions underhållningsorkester. - Själv ville jag inte hålla på med blåsinstrument. Däremot upptäckte jag gitarren när jag hörde Mills Brothers, berättar Arne.
 
Gitarren är sedan dess hans huvudinstrument, även om Arne spelade på hobbynivå och utbildade sig till typograf i stället. När det blev ont om jobb i Danmark sökte han sig till Sverige 1952.
    - Först var jag på Bohuslänningen i Uddevalla och sedan på Trollhättans Tidning innan jag 1964 kom till Lidköping och började på WP-tryckeriet, söger han.
 
Orsaken till att Arne kom till Lidköping var annars att han skulle börja lira med Cool Candys. Han hade ju spelat med andra band tidigare, men nu blev det mer intensivt.
Cool Candys hade ju redan slagit igenom som ett populärt dansband som satte saxofonerna i högsätet. Arne visar en fickalmanacka där han skrivit in 1964-års alla spelningar. Det är tätt mellan ortsnamnen, i maj var det i genomsnitt en spelning varannan dag.
    - Det var ju inte så långa resor, även om 14-15 mil enkel resa kunde kännas. Vi brukade komma hem vid tvåtiden på natten och klockan sju skulle vi vara på jobbet. Men vi var ju yngre på den tiden. Till slut blev ändå turnerandet och det allt längre resorna en börda och 1976 lämnade Arne Cool Candys.
 
    - Men det blev många roliga år, vi trivdes väldigt bra tillsammans och vi fick se platser som vi annars knappast skulle ha kommit till. Och nu har jag och Göte Johansson, som också var med i bandet, börjat spela tillsammans igen, säger han.
 
Cool Candys, på Liseberg 1967. I den här konstellationen
så spelade Göte Johansson på sin Höfnerbas. Basen
har han fortfarande kvar.
 
Under namnet Coola Candykillar spelar Arne och Göte lite då och då i lagom tempo. Sedan starten 2014 har de gjort ett 20-tal spelningar och ska bl a spela för SPF i Lidköping i februari.
    - Vi brukar spela snuttar från de gamla skivorna, och Göte kåserar kring minnen från 60-talets spelningar. Det är jätteroligt, även om de inte blir så så mycket dansat längre sätter åldern inga gränser för musiken. Cool Canydys tiden har lämnat många lustiga minnen efter sig, som när bandet spelade i Västerbotten och inte en enda kotte dansade - alla satt och bara tittade på bandet. Före pausen ville de först kolla in vad Cool Candys dög till, efter paus blev det full fart på dansgolvet.
 
Att kombinera yrket med hobbyn gick bra i många år, men för Arne passade det bättre att börja på Lidköpings kommunala musikskola 1975. Den var då nystartad, och Arne hade redan arbetat en del för föregångaren på Källandsö. Han trivdes väldigt bra på musikskolan och blev kvar till sin pensionering 1997. Typografyrket har förvandlats sedan Arne började, men han har kvar kontakten med dess gamla gamla historia.
    - Lasse Larsson, som jag arbetade med på WP-tryckeriet har hand om Limtorgstryckeriet. Han frågade om jag hade lust att hjälpa till när tryckeriet är öppet på somrarna, och det hade jag ju. Det brukar komma rätt mycket folk och det är roligt att få visa hur det gick till förr i tiden, säger han.
 

Arne Nathansohn och Göte Johansson, två Coola Candykillar.
 
"Det gäller inte hur gammal du är, utan på vilket sätt du är gammal" är en fras som Arne Nathansohn uppskattar nu när han skall fylla 85.
    - Tack vare musiken känner jag mig inte en dag äldre än 83!
Själva födelsedagen firar Arne tillsammans med sina närmaste, han undanber sig uppvaktning. Han tjuvstartar firandet redan på fredagskvällen med att se Villa spela bandy.
    - När jag bodde i Danmark hade jag ingen aning om vad bandy var för något, den sporten finns ju inte där. Men nu har jag fastnat riktigt ordentligt för bandy, säger Arne. Då får väl Villa Lidköping BK hylla jubilaren med en seger mot Sirius. Det låter väl inte omöjligt.
 
(Intervjun med Arne gjorde i januari 2017).
 
 
 
 

Ronnie Peterson /1973

 

Lennart och Carl-Gustaf /1962

 

NOLIA - 1970

Noliautställningen i Piteå sommaren 1970. En av utställningsdagarna
visade polis och brandkår upp hur man jobbade.

Fika på EKBERGS

Fd pressfotograferna fr v Gunnar Westergren och Hans G Pettersson.
 
I dag ett fika på Ekbergs konditori med Gunnar Westergren, Hans G Pettersson, Leif Lidman och Roger Lindqvist. Gunnar och Hasse jobbade i många år som fotografer på Piteå-Tidningen. Gunnar Westergren har nyss gått i pension. När vi sitter vid bordet så kan man inte annat än intresserat lyssna till de båda herrarnas historier. Hasse, känner många igen från de åren då han åkte omkring med sina kameror, på olika jobb, så även Gunnar Westergren. Ett vanligt inslag i gatubilden var när Hasse kom gående med sina kameror i full beredskap.
    - Minns du, säger Gunnar, minns du när Wallsténs brann, 1974. Då stod jag därborta på ena flanken och skulle ta bilder. Men det var så varmt att jag var tvungen att vända mig om och stryka händerna utefter mina ben. Så varm var det. Och jag kommer ihåg när jag stod med kameran och skulle ta en bild, då hela kortsidans vägg rasade i backen. Elden krossade skyltfönstren så det sprutade eld ut på Byxtorget.
   - Det stod en brandman uppe på brandbilens stege, som stod så nära så att han såg ut som en grillad korv på ett spett. Bilen var tvungen att åka snabbt därifrån, innan killen skulle ha bränts upp levande. När dom åkte så stod mannen kvar på brandstegen, dom bara körde...
 
Hasse har också minnen.
    - Vi åkte till Johanneshov under VM i ishockey 1970. Vi skulle bevaka det, jag och Mats Nyberg, som var på sportredaktionen. Vi ville så gärna ha en intrevju med Sovjets landslag. Vilket gjorde att vi åkte dit under deras träning. Tränaren Tarasov mötte vi. Utanför ryssarnas omklädningsrum, stod en lång kö av journalister från alla de stora tidningarna. Aftonbladet, Expressen, DN och många fler. De stora drakarna fick inte komma in. Men däremot lilla Piteå-Tidningen och SE hälsades välkomnande in. Vi intervjuade bl a Maltsev och några till, givetvis med en tolk närvarande. Jag tog bilderna, Mats Nyberg, intervjuade.
 
De två fotograferna plockade fram ännu fler minnen. Något som skulle passa i en bok måhända?

Stöten /1961

 
De två rånarna, Erik (Gunnar Hellström) och Janne (Tor Isedal) flyr i sin bil i filmen "Stöten" från 1961.
Regi: Hasse Ekman, musik: Rune Öfwerman.

SAAB 92 1955

 

Charlie Normans (ovanliga) kvartett

 
Att det är Charlie som sitter och leker med tangenterna ser vi, men de andra gubbarna verkat lite mysko...
Martin Ljung lirar på en elgitarr, Povel Ramel spelar trummor och Bertil Boo spelar kontrabas. De tre herrarna har hoppat in istället för de ordinarie; Roffe Berg, gitarr, Anders Burman, trummor och Bengt Bengan Wittström bas.

Piteå - 1914

Postgånget 1914.

ÄLVSBYN

Postgånget 1946.
 
Postgånget 1947.
 

Fred eller inte

Hur skall man kunna mäkla fred med länder som
knappt vet vad fred betyder?
Hur skall man kunna vända den onda cirkeln?
Vi pratar om länder som legat i krig med varandra,
i hundratals år.
 
När jag ser bilder av barn som springer omkring
i ruiner, så blir jag frustrerad. Barn växer upp,
och det första man lär sig, är hur man tar död
på sina sk "fiender". Jag har sett bilder på barn
i 3-4-årsåldern, som får instruktioner av sin pappa,
hur man bemöter de otrogna.
 
De flesta människor har en självbevarelsedrift, men
vad händer om den är borta? Om man tror på ett
paradis med belöning i form av jungfrur, och att
vägen dit är att radera ut de som inte är rätt troende,
då står vi andra oss slätt. För vem kan skydda sig
mot en här av fanatiska människor, som i blint
raseri lämnar efter sig ond bråd död?
 
Roger Lindqvist 

16-årig trumslagare på turné

J. Roger Lindqvist, på turné sommaren 1974. Jag var
då 16 år fyllda. Skulle fylla 17 samma höst. Sommaren
1976 åkte jag på en ny turné.
 
Resorna gällde 1. Östtyskland, 1974. 2. Jugoslavien, 1976.
 
 
 
 

H-dagen den 3 september 1967

HÖGERTRAFIK - HÖGERTRAFIK - HÖGERTRAFIK
 
 
 
 
 
 
På söndagsförmiddagen den 3 september 1967, kastade vi oss resolut ut i vimlet av bilar i Piteå centrum. Vid ratten satt min far, bredvid satt morfar och i baksätet den snart tioårige Roger Lindqvist. Min mor stannade hemma för säkerhetens skull denna förändringens dag. Hon hade nog gärna följt med, men hon hade andra viktigare sysslor att ta hand om. På den tall som stod i våran infart hade pappa spikat upp H-skylten. I skolan hälsade polisen på för att berätta hur vi skulle göra i trafiken. Jag minns rätt så mycket av den här tiden av förändringar. Lennart Hyland hade en uppesittarkväll som gick i H-trafikens tecken. Kom då ihåg att hela min värld gick i svartvitt - ja inte den riktiga omvärlden - men den värld som skildrades i vår TV-apparat. Allt var svart eller vitt. Inga färgexplosioner där inte.
 
 

Dagboksanteckningar - 1997

SÖNDAG DEN 31 AUGUSTI 1997 Kl. 20.40 +13 grader
 
Prinsessan av Wales, Lady Diana, dog i en trafikolycka i Paris i natt kl. 04.00. I morse dödsförklarades hon. Robert satt i morse och tittade på TV, det annonserades om en x-tra nyhetssändning pga Dianas död. Jag var i full färd med att åka med Elisabeth till bärskogen i Blåsmark.
 
Efteråt åkte jag hem och kollade på nyheterna om Dianas död. Gerd och Stig-Arne kom förbi. Dom stannade en stund och tittade på TV:n dom också. Åkte sen till Blåsmark och hämtade Bettan, hon hade plockat en stor hink full med lingon, även lite blåbär. Gösta och Malin Lidman kom också förbi, berättade hon.
 
Daniel som spelade fotboll den här dagen, blev stor matchhjälte när han gjorde alla fyra målen mot Arvidsjaur, slutställning: 4-3.
--------------------------------------------------------
 
Jag skrev dagbok vid den här perioden. Första dagboksanteckningarna gjorde jag sommaren 1969. Ibland skrev jag ihärdigt, för att senare ta en lång paus. Från 1972-73 och framåt har jag gjort väldigt noggranna minnesanteckningar. Undrar vad barnen gör med alla dagböcker, den dagen som gubben lämnar in?

Hat är hat - vart det än kommer ifrån.

För nåt år sedan berättade några kända kvinnliga programledare och journalister om det hat som ständigt kommer emot dem. Jag tyckte det lät fruktansvärt. I det här fallet var det män som hade uttalat sig både hatiskt och rasistiskt. Det blev en stor grej i massmedia.
 
För cirka 3-4 veckor sedan så trädde reportern Joakim Lamotte fram och berättade om det hat han dagligen möter från radikala feminister. Hatet har vuxit sig så pass stort, att han har börjat känna oro för sin familj. Några exempel: "Jag hoppas att du kommer att dö i en bilolycka". "Joakim, jag önskar av hela mitt hjärta att du kommer att gå en plågsam död till mötes", "Hoppas Joakim Lamotte, att du dör i cancer" m.m.
 
Efter att Joakim Lamotte gick ut och berättade om det utbredda hat som han möter, om den oro han känner, om de sömnlösa nätterna och framförallt, sin befogade oro för hela sin familj med hustru och barn, så har ingen hört av sig. I sin egenskap av vit man i dagens Sverige, kan han inte förvänta sig att det kommer någon till hans försvar. För mig låter den här historien ytterst besynnerlig, hat är väl hat och lika allvarligt vart det än kommer ifrån? Eller är det inte lika hemskt när kvinnor hatar män?
 
(Joakim Lamotte, har bl a gjort undersökande reportage i SVT:s Uppdrag Granskning).
 
Roger.

Vem var Elma Kirvisniemi?

Vem var Elma Kirvisniemi?
 
I ett gammalt fotoalbum som min farbrors hustru en gång hade i sin ägo, fanns ett foto av en ung kvinna. Hennes namn var Elma Kirvisniemi. Jag har en teori; att Elma var en av de personer som kom hit till bygden från Finland 1944. Men det är endast en vild gissning.

På bondens mark

foto Roger Lindqvist 2015-12-14

Ulla och Roger

På besök hos mina kusiner i Vidsel året 1963-64.
Här står vi på bron hos min faster och hennes familj.
Kusinen hette/heter Ulla.

"Farfar passar nog bättre i skägg..."

 
Barnbarnet Norah, 9 år, satt en dag vid datorn och på sin skärm så kom farfar upp. Hon satt en stund och funderade då hon plötsligt sa: - Jo, jag tycker nog att farfar passar mycket bättre i skägg.
 
Tack, kära Norah!

Liten blir stor...

Daniel, tar studenten, 2006.

Dansa Huckle Buck

1 nov. 1969

RSS 2.0