Nää, snälla husse, inte nu igen...

 
Med en vädjande blick försöker Pelle mig förstå att han inte orkar lyssna på mitt trum-skrammel.

Himmel, vilken himmel

 
Foto: Roger Lindqvist - 2015-01-17

På mors sista resa fick den följa med...

 
Strax efter julen 2014 så ramlade min mor och bröt sin vänstra arm. Detta föranledde ett besök på Röntgenavdelning vid Piteå lasarett. Jag och min syster åkte med. Bilden togs i väntrummet. Den röda filten/pläden har sin egen lilla historia. Eftersom min mamma var väldigt frusen av sig så fanns alltid hennes favoritfilt med. Skulle hon åka i min bil, ja då var den med. Den blev som en del av henne själv.
 
När mor avled den 19 februari 2018, och det blev dags att bestämma vad hon skulle ha på sig inför sin sista resa, då fick filten följa med. Så där ligger den nu, den där pläden/filten som ses på bilden. Det känns tryggt att veta, att vår älskade mamma inte behöver frysa längre.
 
Älskar dig!
 
Roger.

Till havs...

 
Hattudden 2015-09-15 - foto Roger Lindqvist.

Lycka är att få en John Deere-traktor i present

 
Barnbarnet Malte strålade av lycka och hans stora blå barnaögon tindrade som ett ljus på julafton, när han en dag för några år sedan fick en grön traktor av märket John Deere i födelsedagspresent. John Deere var viktigt, Maltes pappa har en liknande traktor fast i mer naturlig storlek på Avans Lantbruk. Malte vet idag vid 7-årsålder mer om sin pappas många traktorer och dess tillbehör, än sin farfar. Vi gjorde en rundvandring han och jag sommaren 2019, då han berättade för mig om traktorernas olika funktioner. Det enda svar jag kunde ge var på sin höjd ett "Jaså, eller det visste jag inte". Malte är kung!

Mot solljuset vi vandrar

 
Foto: Roger Lindqvist.

Kjell-Bertils första orkesterbuss

 
På en myr i Gråträsk stod den här fd folkvagnsbussen på långtidsparkering. Hur hade den då hamnat här, och vem hade en gång haft den i sin ägo?
 
 
Beviset fanns i bussens front; "KJELL-BERTILS".
 
 
Året 2012 var det så dags för en räddningsaktion, bussen skulle bort från myren i Gråträsk.
 
 
Tack vare några påhittiga och uppfinnigsrika killar så gick det hela enligt planerna.
----------------------------------------------
 
Tack, till Stefan Persson för lånet av bilderna.
 
Roger.
 
 
 
 
 

JIRI HOLECEK, Tjeckoslovakien

 
I sina bästa stunder var han omutlig i det tjeckiska målet. Jiri Holecek, var en av mina målvaktsfavoriter i början av 70-talet. Tja, det är så klart Leif "Honken" Holmqvist var den störste i mina ögon, men Holecek var som sagt också en målvaktskeeper av högsta rang. Jag minns en idioträddning som Holecek gjorde i en match mot Tre Kronor, han låg på rygg på isen, han tycktes vara helt ur balans, så kom den stenhårda pucken och i sista stund räddar han med spetsen på skridskon. En bra målvakt måste även ha tur.

Stephan Möller med sitt vackra Ludwigset

 
Trumslagaren Stephan Möller bakom sina "Ringo-trummor" under en turné med Michael & Salt & Peppar. Jag tror att året var 1969-70.
 
Tack för bilden, Stephan.

Bonden

 
Den här bilden där Andreas leker med sin traktor tog jag 1985. Han var tre år och redan då intresserad av traktorer av olika modeller. Redan här hade nog fröet såtts till vad som senare i livet skulle bli jordbruket han i dag 2020 driver: Avans Lantbruk AB, Hortlax. Det skall ju börjas i tid som det heter. Han var och är en målmedveten man. Vi är stolta över honom.

Jörn Donner död

Författaren, filmskaparen mm Jörn Donner har avlidit, 86 år gammal. Det finns mycket att säga om Donner, men han var i mitt tycke rak och ärlig i sitt sätt att vara. Han både tänkte och tyckte högt i sin omgivning. Ett tecken på ärlighet. Dödsorsaken var lungcancer.
 
Roger 

Olof Palme (1927-1986)

I dag den 30 januari 2020 skulle Olof Palme fyllt 93 år. Vid fyllda 59 år så mördades han den 28 februari 1986.

Owe & Barbro /1959

 
Owe Thörnqvist och Barbro Svensson, två folkkära artister i det svenska folkhemmet.

Vinter

 
I denna stund känns sommaren så långt bort.
 
foto Roger Lindqvist - Hortlaxvägen och ICA-Lundmans - 30.1 2020

Hermes /1940

 
ALLERS ¤ 1940
 

Bildutställning 2017

 
I januari 2017 jobbade jag och Leif Lidman frenetiskt inför den kommande bildutställningen i Malmgården, Hortlax. På premiärdagen i början av februari hade vi fullt hus. Leif tog bilden på min tjusiga ryggtavla.

Farfars trumelev

 
Barnbarnet Malte, 7 år, med trumstockarna i hand vid farfars virveltrumma.

Innimarksvägen, Hortlax

 
foto ROGER LINDQVIST - Januari 2020.
 
 

Frukostklubben jubilerar

 
STOCKHOLMS-TIDNINGEN ¤ Lördag 26 februari 1966

TV-tablå /1967

 
Expressen ¤ Torsdagen den 12 oktober 1967

Min första "Kuvakasettinauhuri" /1978

 
Yes! Min allra första videobandspelare inköpt på Beliva i Piteå. Videobanden var fyrkantiga och tjocka. Tyvärr så kommer jag inte ihåg summan, men det rörde sig om några tusenlappar. Jag har för mig att jag offrade mitt gage till denna intressanta uppfinning. Två av de allra första programmen jag spelade in var filmen "Sven Klangs kvintett" och en konsert från Gröna Lund med trumslagaren Buddy Rich. Jag minns att någon i vänkretsen ville att jag skulle spela in Melodifestivalen som sändes lördagen den 11 februari 1978. Samma kväll spelade vi på populära Perudden utanför Piteå. Jag tror inte att jag spelade in.
 
Den kvällen kom Kikki Danielsson med "Miss Decibel" och Björn Skifs med "Det blir alltid värre framåt natten" på samma plats och poäng. Sedan juryn hade överlagt så blev Björn Skifs festivalens vinnare.

DIETRICH, Marlene, filmskådespelerska

 

COOPER, Gary (1901-1961) filmskådespelare

 
 

CHAPLIN, Charlie (Charles) filmskådespelare (1889-1977)

 
En av filmkonstens största genier, enligt mitt tycke.

BJÖRLING, Jussi, (1911-1960) operasångare

 

ADOLPHSON, Gustav Edvin, skådespelare

 

Tjocka släkten (en del av den) /1957

 
Fr v mina morföräldrar, Sanfrid och Beda Lundgren, Maj-Gerd och Gerd Lindqvist (min mor och syster), Linnéa Dagbro, Malin Lidman, Elly Nilsson (mina mostrar) och till höger Sune Nilsson, Ellys man. De två små killarna är bröderna Kent och Lars-Erik Lidman, söner till Malin.
 
 
 

Bergsviksvägen och Wallboardfabriken /1976

 
På boardfabriken i Piteå - som syns högst upp i bild - jobbade min pappa i 30 år. Innan dess så arbetade han vid Lövholmens sågverk. Vid 59-årsålder var kroppen slut. Han började jobba på Storforssågen vid 13-14-årsåldern. Inte så konstigt att det en dag sa stopp. En enda gång minns jag att han var hemma från jobbet. Det var våren 1971 då han drabbades av en slags infektion som slog ut honom totalt. Då trodde vi att han skulle dö. Tack och lov så klarade han sig.
 
Bild: Arkiv Digital

Glöm aldrig AUSCHWITZ!

Glöm inte nazisternas ondska. Det får aldrig hända igen.

Motormarknaden /1957

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 26 september 1957
 
(Samma dag som jag föddes).
 

- Varför är ditt skägg grått?

 
- Varför är ditt skägg grått, farfar, frågade ett av mina barnbarn.
Jag hade faktiskt inget bra svar på det. Jag ville ju inte säga sanningen att det är pga ålderdom... jag är 18 år i mitt huvud, 62 i min kropp (ibland 85). Hur förklarar man det?

Kullamannen gör entré /1967

 
Norra-Västerbotten ¤ Den 23 december 1967

Nöjen & underhållning - Stockholm /1953

 
 
 
 
AFTONBLADET ¤ Onsdagen den 22 juli 1953
 

Sonja Stjernquist /1953

 
Sonja Stjernquist gästar sällan Stockholm, men i sommar kan man träffa henne på Folkan i "Grattis, grattis". Söt och välsjungande är hon som alltid. Du kan väl stanna i stan, Sonja!
 
-----------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Onsdagen den 22 juli 1953.
 
Sonja Stjernquist var född 1931 och avled 2002. Enligt artikeln så stavades efternamnet "Stjernkvist", men i det verkliga livet så stavades det "Stjernquist".

Gunnar Wiklund & Ewa Roos gör succé i Piteå /1969

 
Onsdagskvällen den 23 juli 1969 fanns ca 6.000 personer i Badhusparken i Piteå för att se och lyssna på Gunnar Wiklund och Ewa Roos uppträdande. Succé, var ordet. Jag var också där, den kvällen.
 
---------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Torsdag den 24 juli 1969
foto Hans G Pettersson.
 

Tötas - Lidköping-Götene

 
¤ Mikael Wendt
 
¤ Leif "Biggo" Birgersson
 
¤ Jörgen Horneij
 
¤ Bosse Fransson
 
¤ Johnny Blomqvist
 
-------------------------------------------
 
Johnny Blomqvist var ett musikaliskt geni. Han spelade hur många instrument som helst. I början av 60-talet utbildade han sig vid Framnäs Folkhögskola, utanför Piteå. Han bildade ett band under sin tid här, där spelade min granne saxofon. Johnny var även med i Gårunt Show med Bernt Dahlbäck, i Anders och Lotta Engbergs orkester var han också medlem, och i många andra konstellationer. Han är borta sedan många år. Så även Bosse Fransson.
 
Trummisen Jörgen Horneij, som också är avliden, spelade trummor i Anders och Lotta Engbergs orkester fram till 1992. Basisten "Biggo" Birgersson är still going strong, vi umgås via facebook. "Biggo" brukade hoppa in som vikarie i ett annat rikskänt band: Cool Candys. Mikael Wendt valde senare en civil karriär efter åren som dansmusiker.
 
Roger 
 
 

Sten & Stanley, legenderna från Bofors

 
¤ Bosse Carlén - trummis och bandets clown
 
¤ Lennart Nyhlén - gitarrist, som spelat med många andra
 
¤ Sten Nilsson - sångare, saxofonist, svärmorsdröm, lillebror
 
¤ Per Nilsson - basist och storebror
 
¤ Ebbe Nilsson - organist, sångare och mellanbror
-------------------------------
 
Bosse Carlén och Per Nilsson är idag båda avlidna. Lennart Nyhlén, gitarristen som även synts i många andra sammanhang. Sten Nilsson spelar sax på Little Gerhards "Den sista mohikanen", en kuriosa grej, han var även med i hans kompgrupp.
 
Jag blev bekant med trumslagaren Pelle Fröding för nåt år sedan. Han var trummis i Sten & Stanley när de spelade in sin hit "Jag vill vara din Margaretha", året 1976. Pelle hade även spelat med Jerry Williams, han hade turnerat med The Telstars och många fler. I en av våra samtal var jag tvungen att fråga om han hade något släktskap med Gustaf Fröding - Jodå, vi är släkt i rakt nedstigande led, blev hans svar. Pelle Fröding avled tyvärr för några år sedan.
 

Ångestens tidevarv

Corona-virus-ångest, klimatångest, köttskam, flygskam, plus 100000 andra former av ångestrelaterade skamligheter. Säg mig, när ska vi kunna leva då, innan vi dör? Jo, det var så sant, dödsångest glömde jag.
 
Som ni ser så använder jag svarta bokstäver, passar väldigt bra in på detta ämne. Just nu så har vi Bingolotto-ångest. Vinner vi eller försvinner vi?
 
Känner närheten av Lars Norén just i denna stund.
 
Roger Lindqvist, pessimistkonsult. Piteåborna har nu två pessimistkonsulter, jag är den ena, Ronny Eriksson den andra.

Åsa-Nisse som popmusiker /1967

 
Det kom som en total överraskning att Nisse på Åsen i Knohults kommun inte enbart uppfann saker, han spelade på "saker" också - som när han uppträdde på en popgala i Vetlanda. Sjökvistar´n åkte på en el-chock när han klippte av strömförsrjningen till Nisses gura.
 
KEEP SWINGIN BOYS!
 
 

Samling vid pumpen /1971

 
Undrar hur mycket en full tank kostade året 1971?

DANS I KVÄLL musik: SVEN-INGVARS

 

Polarna & Jörgen Edman /1973

 
¤ Pär Björck
 
¤ Janne Holmberg
 
¤ Jörgen Edman
 
¤ Göran Forss
 
¤ Kjell Mattisson
 
Trumslagaren, sångaren Janne Holmberg är idag avliden. Så även basisten Kjell Mattisson.

WIZEX /1976

 

Monologen som inte kom med

 
För några år sedan ringde Siw från Pite Revyn och beställde en monolog. Jag frågade om det var något speciellt ämne som hon tänkte på. - Du får fria händer, blev svaret.
Det var då som "Bakåtsträvar´n" föddes. Kanhända var det mig själv det handlade om, jag som är känd för att blicka bakåt. Närjag presenterade den färdiga texten så tyckte Siwan att den var på tok för lång. Typiskt mig, när jag börjar skriva så är det lätt hänt att texten blir ca 6,5 kilometer lång. Kanske ibland flera mil.
 
    - Han som ska framföra den kommer nog inte att minnas allt, sa Siw. Ok, sa jag. Men istället för att kasta den så skickade jag den till redaktionssekreteraren Jan Lundquist på Piteå-Tidningen. Han tog tacksamt emot den, men delade upp den i två delar. Den gjorde sig säkert mycket bättre i den versionen.
 
 

Råd för äkta makar /1939

 
Piteå-Tidningen ¤ Måndagen den 19 juni 1939
 
(Känsliga saker. Om jag mot förmodan skulle predika denna åsikt så är jag rädd att jag så småningom hamnade på lasarettets akutmottagning).
 
Roger.

Ingmar Nordströms orkester /1981

 
En dag för ca två år sedan var barnbarnet Norah på besök. Samma dag, och vid samma tidpunkt fick jag en hälsning från orkesterledaren Ingmar Nordström. När jag kom in i köket så berättade jag glad i hågen att Ingmar Nordström hade minsann skickat mig en hälsning. Detta föranledde Norah att nyfiket fråga mig: "Hur många miljoner följare har han på youtube, farfar? Hur många har han på instagram?" : "Han har nog inga följare alls, tror jag, jag vet inte om han har instagram eller, men han är en duktig musiker med ett duktigt band, blev mitt svar".
 
Norahs blick avslöjade att hon inte var så överdrivet imponerad. Inte hustrun eller.
 
 

Morfar

 
Den 28 februari 1988 kl 11:23 tittade min morfar in i min videokamera. Året därpå, den 29 mars 1989 avled han lugnt och stilla i en säng på Piteå lasarett. Han skulle ha fyllt 90 år den 21 juli samma sommar. Han blev änkling den 8 oktober 1964 då mormor Beda gick bort. De sista året av hennes liv var morfar hemmavid för att hjälpa henne. Hon drabbades av sjukdomen Parkinson.
 
Strax efter mormors död minns jag att morfar stod hemma i vårt kök och grät. Jag minns hans kostym, som han hade på sig, en grå kvarleva från 50-talet och hans hatt, som Humphrey Bogart säkerligen skulle varit stolt över att få bära. I 25 år levde han ensam i sin etta på Hortlaxvägen. Eftersom han inte hade egen Tv så kom han ofta på besök. Han var nämligen en stor fantast av både Bröderna Cartwright och High Chapparal.
 
Han hade ett annat intresse också: han läste mycket böcker. Jag brukade cykla in till stan ibland med honom när han skulle göra ett besök i en antikaffär där det fanns andlig litteratur. Morfar var inte en sån person som gick i kyrkan, men läste gärna om Luther och hans skrifter. 1972 gav han alla sina barnbarn varsin Lutherska katekes. Den finns fortfarande kvar i min bokhylla. Han tyckte det var viktigt att skulle ta del av budskapet.
 
Morfar tackade inte nej till att dricka destillerade drycker. När han ibland "fick upp värmen" då sjöng han gamla läsarsånger. Jag minns att jag brukade sitta i hans knä då han bl a framförde Dan Anderssons "Helgdagskväll i timmerkojan". En visa med en underbar text som jag har kommit att älska genom livet. Tack morfar!
 
Morfar hade en övertygelse som han ofta kom fram till: "Om du gör nån illa, får du tillbaka det på ett eller annat sätt". På grund av detta så pratade han aldrig bakom ryggen på folk. Något som min mor vittnade om redan hemma i sitt föräldrahem i Blåsmark. Morfar var väl som folk var mest, men han var min morfar och det är jag glad och tacksam för.
 
Roger.

Hanomag 130 /1939

Piteå-Tidningen ¤ Måndagen den 19 juni 1939
 
PS. Korsträsk ligger i Älvsby kommun i Norrbotten.

I Helmer Bryds födelsestad, Boden

På utescenen vid Brännastrand i Boden gav vi en konsert sommaren 1972. Jag spelade trummor i ett storband - Piteå Havsband - från kommunala musikskolan i Piteå. "Helmer Bryd" dvs pianisten Gunnar Svensson föddes en gång i Boden, som är mest känd som militärstad. Vykortsbilden togs 1959.

Hortlax-Kenya-Hortlax

 
Hösten 1986 åkte svågern och svägerskan till Afrika. Närmare bestämt till sitt jobb på ett barnhem i Komotobo, Kenya. Där blev de kvar i tolv år. Första hembesöket kom sommaren 1988. Vi skrev brev till varandra, men vi använde oss också av postens ljudbrev som vi skickade med jämna mellanrum. Kassetten på bilden skickade vi i början av januari 1987, och när Solbritt och Kjell hade spelat in sin hälsning så fick vi den tillbaka. Närmare bestämt den 26 januari samma år. Vår yngste son var då exakt sex dagar gammal.
 
Efter de tolv åren så fanns Afrika kvar i deras hjärtan. De brukade åka på besök då och då, vid ett tillfälle så kom 7-barnsmamman Ester på besök. Hon bodde i en trång hydda ensam med sina barn. Resan hade bl a Solbritt och Kjell bekostat. När hon skulle åka hem, så fick hon en gåva av mig och hustrun, det var en guldfärgad ängel som Ester blev överlyckilg över. Vi fick senare veta att den guldfärgade ängeln satt på en hedersplats i hennes lilla hydda i Kenya.
 
Solbritt och Kjell bildade senare SK-AID en hjälporganisation som hjälper barn i Kenyas slum. Jag sitter själv med i deras styrelse. I morgon åker svägerskan Solbritt till Kenya en vistelse på ca sex veckor. "Mother Solbritts Hospital" är namnet på en slags hälsocentral som Solbritt och Kjell har uppfört genom sitt SK-AID. Det finns mycket att berätta om hur deras organisation har hjälpt behövande därborta. Svågern Kjell sa så sent som ikväll att deras tid i Kenya var den bästa tiden i deras liv. Det bästa av allt är att hjälpen fortsätter.
 
Roger 

Bröderna Cartwright /1967

 
En oskyldig familje-western sett ur dagens perspektiv. Adam, som spelades av Pernell Roberts (1928-2010) hade redan hoppat av den populära serien, men sa i en intrevju många år senare att han ångrade sitt beslut. Kvar i Cartwrights fanns pappa Ben, spelad av Lorne Greene (1915-1987), och de kvarvarande bröderna Hoss, Dan Blocker (1928-1972) och Little Joe, spelad av Michael Landon (1936-1991). Det är nog ingen överdrift att benämna Bröderna Cartwright som en Tv-klassiker.

Sven-Eric Gamble - "Den hårda leken" /1956

 
Den hårda leken - som spelades in på filmstaden ute på Råsunda mellan den 20 oktober - 9 december 1955. Vissa scener gjordes även i Stockholm och Göteborg. Regi: Lars-Eric Kjellgren, musik: Thore Swanerud, manus. Olle Länsberg.
 
Sven-Eric Gamble började som barnskådespelare i filmen Anderssonskans Kalle, 1934. Sin sista filmroll gjorde han i Ungkarlshotellet, 1975. Mellan 1972-74 medverkade han i Tv-serien Bröderna Malm, tillsammans med Olof Thunberg, Stig Grybe och Ulf Brunnberg.
 
Sven-Eric Gamble föddes den 10 augusti 1924 och gick ur tiden den 9 maj 1976.

"EXELLENSEN" /1944

 
Elise Albiin (1921-2009) i filmen "Exellensen" inspelad 1944.
 
Övriga medverkande:
 
¤ Lars Hanson
 
¤ Sigge Fürst
 
¤ Håkan Westergren
 
¤ Carl Ström
 
¤ Stig Järrel
 
¤ Gunnar Sjöberg
 
¤ Hugo Björne
 
¤ Hampe Faustman m. fl.
 
Premiär den 3 mars 1944
 
Regi: Hasse Ekman
 
Musik: Lars-Erik Larsson

Povel & Knäppupp

 
Aftonbladet ¤ onsdagen den 22 juli 1953.

Rex Stilmaster /1962

 

POPGALA - Agnetha Fältskog & Björn Ulvaeus /1969

 
Norra-Västerbotten ¤ onsdagen den 1 oktober 1969

Innimarksvägen, Hortlax, kl 14.00

 
foto Roger Lindqvist - 2020-01-23

Bloggbesökare

En alldeles färsk bloggstatistik fick jag för en stund sedan. Den visar var i världen bloggläsarna finns:
 
England, Kanada, Litauen, Nederländerna, Spanien, Finland, Ukraina, Tyskland, Danmark, Norge och USA. Sverige finns ju naturligtvis också med. I USA finns det många som följer bloggen.

Leverans från plättfabriken

 
Specialbeställda plättar från plättfabriken. Mina initialer kostar lite extra. Men man lever ju bara en gång.

Solsken över Avan

 
foto Roger Lindqvist - 2016-01-23

Problemlösning

För att lösa ett problem måste man ibland prata med "fienden". Vända-ryggen-bort-principen, är det sämsta alternativet. Ett annat inte tillrådligt sätt är att med kraft dunka pannan mot väggen. Det enda resultatet du uppnår är blod, svett och tårar och en fruktansvärd huvudvärk. I sämsta fall får du en hjärnskakning på köpet. Eftersom hjärnskakningen kommer som ett brev från Postnord (försenad hjärnskakning) så kan du inte tänka klart.
 
När inte tanken är klar, kan du inte eller lösa problemet. Därför, svälj förtreten titta din "fiende" djupt in i ögonen och prata. Det kan vara nyckeln som äntligen låser upp den igenrostade dörren. Märk väl; alla vapen är strängeligen förbjudna. Det enda sorts vapen som tillåts är ditt intellekt och tålamod. Det kommer man långt på.
 
Roger.

En orkesterbuss på väg till himlen, fullastad med minnen

På väg till orkesterbussarnas egen himmel.
 
Det var en smått sorglig syn som mötte mig en sommardag 1981. På en ensam soptipp, på en plats ovanför Älvsbyn i Norrbotten stod vår en gång så fina buss alldeles naken. Borta var orkesternamnet som en gång fanns på bussens båda långsidor, borta var motor och strålkastare. Det var med andra ord som ett skal stod och stirrade ut i evigheten, på väg till orkesterbussarnas egen himmel.
 
Hur många timmar vi spenderade i bussen på väg till och från olika spelställen är oräkneliga. Men skoj hade vi. Den var inredd med sängar och fåtöljer vi hade till och med gardiner i fönstren. Fina minnen att ta med sig den dagen man sitter på hemmet. Då ser scenariot kanske ut så här:
 
Vårdbiträdet: - Jaså, jag har hört att farbror Lindqvist har varit speleman?
 
Jag: - Vad säger du flicka... jag hör inte...
 
Vårdbiträdet: - JO, JAG SÄGER ATT FARBROR LINDQVIST HAR VARIT SPELEMAN
 
Jag: - Det har jag inget minne av...
 
Vårdbiträdet: - Det säger i alla fall hustrun och sönerna
 
Jag: - Jaha, dom säger det. Det var tråkigt.
 
Vårdbiträdet: - Jag ser och hör att farbror är trött. Nu är det dags att säga go´natt!
 
Jag: - Vad var det jag spelade?
 
Vårdbiträdet: - Enligt uppgift så var det trummor
 
Jag: - Det tror jag inte alls, det låter så högt
 
Vårdbiträdet: - Go´natt sov så gott!
 
Jag: - Tror du ja...
 
---------------------------------------------
 
Roger Lindqvist - 2020-01-22

Grattis, Tosse!

 
Idag på pilsnerfimens egen dag, infaller även skådespelaren Thor Modéens födelsedag. När jag är i Stockholm brukar jag göra ett besök på hans grav på Adolf Fredriks kyrkogård. Artikeln här ovan, publicerades i Piteå-Tidningen måndagen den 21 augusti 2006. När jag på allvar började skicka in mina handskrivna manus på PT:s redaktion, så gjordes alltid ett litet förord, en presentation av det jag skrev. Något som jag tyckte var smått besynnerligt. Artikeln kunde ju prata för sig själv, mitt namn kom alltid med i förordet. Senare efter mitt bombardemang av historier så presenterades mitt namn under själva artikeln.
 
Thor Odert Folke Modéen, föddes den 22 januari 1898, han gick ur tiden den 28 maj 1950, endast 52 år gammal. Tosse tillhör en av mina verkliga favoriter inom svensk film. Synd att vissa genier dör bort så fort.
 
Roger  
 
 

Bekymrad

Bekymrad är endast förnamnet till det som just nu utspelar sig inför våra ögon. Jag tänker då på alla dessa hemska sprängningar som håller många människor i skräck. Att ingen har dött är för mig en ren gåta. Och jag hoppas innerligt att ingen hinner dö innan vi fått ordning på det hela. OM det nu blir ordning vill säga.
 
I gårdagens Expressen i en krönika signerad "Ledarredaktionen" läste jag detta, jag citerar:
 
När experter försöker hitta paraleller till den kraftiga ökningen av sprängdåd i Sverige är det också i krigszoner de hamnar. Man får nog gå så långt som till Afghanistan om man ska försöka hitta en liknande situation, sa Henrik Häggström, senior-analytiker på Försvarshögskolan till TV4 i november.
 
 
 
 

TIO I TOPP - 1961-10-14

¤     1. I´M GONNA NOCK ON YOUR DOOR - Eddie Hoodges
 
¤     2. VIOLETTA - Ray Adams
 
¤     3. HELLO MARY LOU - Rick Nelson
 
¤     4. PUTTI PUTTI - Jay Epae
 
¤     5. ALPENS ROS - The Violents
 
¤     6. MOODY RIVER - Pat Boone
 
¤    7. A GIRL LIKE YOU - Cliff Richard & The Shadows
 
¤    8. SORIA MORIA - Ray Adams
 
¤    8. EN TUFF BRUD I LYXFÖRPACKNING - Lill-Babs
 
¤  10. DU HAR BARA LEKT MED MEJ - Siw Malmkvist
 
-------------------------------------
 
 
Norrmannen RAY ADAMS (1931-2003) hade två låtar med på den första Tio i topplistan som gick ut i etern lördagen den 14 oktober 1961. Jag blev tidigt intresserad av musik. En av mina släktingar berättade att han hade sett mig spela trumma redan som 3-åring. En annan i släktskaran berättade om att så fort det hördes musik i radion så både sjöng och dansade jag fram över golvet. - Det syntes att du hade rytmen i kroppen redan då, fick jag veta.
 

Röstkupp i "Tio i topp"

Här är Lenne och Lee Kings som ligger etta i "Tio i topp"  med "Stop the music". fr v Olle Nordström, Bjärne Möller, Lasse Sandgren, Lenne Broberg och Bengt Dahlén.
 
Veckans Tio i topplista kan bli ogiltigförklarad!
Georg "Tuppen" Eliasson, chef för radions underhållningsavdelning skisserar den tänkbara lösningen av fallet Lee Kings och den röstkupp i lördags. Bandet planerar att göra om kuppen nu på lördag i Säffle. Men det har man troligen inte mycket för - i en ny lista som enbart redovisar rösterna från Stockholm, är inte Lee Kings med!
 
Eliasson:
    - Vi gör allt för att hålla programmet fritt från sådana här kupper. Själfallet måste vi vidta åtgärder om det visar sig att tidningsuppgifterna från Malung är riktiga. Vad vi ska göra besluts i eftermiddag.
 
Lee Kings ligger etta i veckans lista. Det beror på att praktiskt taget samtliga röster i Malung gick till bandet. Men om det blir så som Eliasson vill, att Malungsjuryns röster blir ogiltiga - då åker Lee Kings helt ur den nya listan!
 
I så fall gäller bara Stockholmsrösterna. Och i den listan fick inte Lee Kings plats. Bandet får alltså inte vara med i den kommande omröstningen på lördag i Säffle. Man kommer inte att ha så mycket för att man försöker göra om kuppen där. Med en spelning på plats dagen innan...
 
Lee Kings popularitet i Malung berodde på att bandet medverkade i en popgala dagen innan på platsen.
 
---------------------------------------
Expressen ¤ tisdagen den 11 januari 1966

Cool Candys /1968-69

På väg mot Göta Kanal? Fr v: Carl-Ivar Ivarsson, Karl-Arne Andersson, Arne Nathansohn, Sven-Eric Carlsson (senare med efternamnet Gissbol), Einar Svensson och Gunnar Wahlgren.
 
COOL CANDYS
Dansband från Lidköping i Västergötland bildat 1950 av trumslagaren Einar Svensson (f. 1925). Gruppen bestod 1962, förutom Svensson, av Karl-Arne Andersson (orgel och piano), Gunnar Wahlgren (saxofon, vibrafon och trumpet), Carl-Ivar Ivarsson (saxofon och klarinett) och Göte Johansson (bas och sång). Den sistnämnde ersattes 1968 av Sven-Eric Carlsson (numera Gissbol). Deras mest kända inspelning Muckar-Twist (Dux 17002 DF) från 1962 fick aldrig chansen på Tio i topp.
 
När bandets kontrakt med Philips-Sonora gick ut 1965 tog Einar Svensson över det till sitt eget bolag Anette, som var det första landsortsbolaget med inriktning på dansbandsmusik. Einar Svensson avled av en hjärntumör 1972. Cool Candys upplöstes fem år senare men återbildades i Norrköping 1979 med helt andra medlemmar. Denna upplaga var verksam under större delen av 80-talet.
 
---------------------------------
Källa: Boken om Tio i topp - Eric Hallberg & Ulf Henningsson.
 
Jag kan tillägga att när Cool Candys fick kontrakt med Philips-Sonora, så skedde det genom Einar Svenssons hustru Lillan Ellgren-Svensson. Hon var revyartist och dansare och mötte genom sitt jobb Lily Berglund, sångerska och hustru till pianisten och kapellmästaren Göte Wilhelmsson som vid den här tidpunkten var inspelningschef på Philips-Sonora. Lillan lämnade helt enkelt över ett inspelat band med Cool Candys som hon gav till Lily Berglund. Lily gav det i sin tur till sin äkta man, som efter att ha lyssnat på det erbjöd Cool Candys en inspelning och senare ett skivkontrakt.
 
Lillan Ellgren-Svensson, hade genom sitt jobb mött de stora elefanterna bl a Karl-Gerhard och Martin Ljung. Lillans son, Michael Ellgren-Svensson ringde mig vid ett tillfälle och erbjöd mig att göra en intervju med hans mor. "Det är många som hör av sig till min mor och ber om intervjuer, vi brukar tacka nej, men du Roger skulle gärna få tillåtelse".
 
Nu blev det ingen intervju. Jag bodde i Piteå och Lillan Svensson i Lidköping. Att ta det via telefon var omöjligt eftersom hon hörde väldigt illa. Lillan Ellgren-Svensson avled för några år sedan 90 år gammal.
 
ROGER  LINDQVIST  

Bildjournalens topplista /1960-61

 

Bloggläsare...

När bloggen föddes den 22 december 2008, och jag tryckte ner tangenterna för allra första gången, trodde jag att mina eventuella läsare skulle vara de närmast sörjande. Jo, det var riktigt darrigt från början, ungefär som den där sekvensen när Bambi ska ut på isen den första gången, benen lyder inte det slutar med ett platt fall. Men alla är vi barn i början. Jag minns att jag var väldigt nöjd när läsekretsen kommit upp till sju besökare. En av dem var min svåger. Även en av mina kusiner hade gjort ett besök.
 
Att ha en blogg var nog mest för min egen tillfredsställelse. Att berätta, blev mer och mer min grej ju äldre jag blev. Är man dessutom historiskt intresserad, och insnöad på det som hänt i världen ja, då kände jag att jag hade hittat alldeles rätt. Frågan jag ställde mig var, finns det någon eller några därute som tänker som mig? Det kom senare att visa sig att så var det. Jag är tacksam över alla dem som troget följt mig genom åren. Häromdagen fick jag veta att radio-legenden mm Ulf Elfving också gör ett bloggbesök då och då. Tack!
 
Roger

Bildjournalens topplista /1963

 

Bildjournalens topplista /1962

 

Ord

 

Kalas-puff-paketen

Kalas Puffar gick väl an, så länge som det fanns leksaksbilar i kartongen.
 
 Bilarna var mitt allt. Tillsammans med kompisarna så körde vi som biltjyvar i sandlådan. Tyvärr så växte bilintresset bort ju äldre jag blev. Meka med motorer blev liksom inte min grej här i livet. Moppe skaffade jag inte förrän jag var överårig. Den enda moppe jag haft var en Puch cross från 1967. 

Streaplers

 
Streaplers med sångaren Ove Pilebo längst ner till vänster, kanske den allra bästa konstellationen i bandets historia. Tvillingarna Liljegren Håkan och Göran samt Lasse Larsson och Bjarne Lundqvist hade också stor del i soundet. Lite kuriosa: fotografen Conny Brehmer i Blomstermåla blev känd som dansbandsfotografen. Brehmer plåtade nära på alla kända riksband i sin studio. Conny Brehmer är borta sedan några år. Men bilderna finns kvar.

Zam Hultins

 
Den 2 november 1980 kom Zam Hultins upp på Svensktoppen med låten "En silverslant för dina tankar". Vistelsen varade i tio veckor och det bästa av allt var att man lyckades att ta sig ända upp till listans 1:a plats. Leif "Biggo" Birgersson sittande till höger pratar jag med ibland. De övriga tre orkestermedlemmarna är tyvärr borta idag. "Biggo" har berättat att han brukade vikariera som basist i Cool Candys.

Minns dig

 

Årets svensktoppsmelodier 1982

 
¤ DAG EFTER DAG - CHIPS
 
¤ NÄCKEN - OWE THÖRNQVIST
 
¤ OH JULIE - LASSE STEFANZ
 
¤ FÅGELSÅNGEN - CURT HAAGERS
 
¤ DEN STORA DAGEN - VIKINGARNA
 
¤ JAG LÄNGTAR BORT - NILS BÖRGE GÅRDH
 
¤ VID EN LITEN FISKEHAMN - STEFAN BORSCH
 
¤ SKOMAKARE-ANTON - ALF ROBERTSON
 
¤ POPITOP - DAG VAG
 
¤ OM JAG FICK LEVA OM MITT LIV - SVENNE & LOTTA
 
-----------------------------------------
 
DEN 13 JUNI 1982 läggs Svensktoppen ner. Åren 1983 och 1984 finns därför inga årslistor. Programmet återupptogs den 13 oktober 1985. Fortsättning följer...
 

Årets svensktoppsmelodier 1981

 
¤ SANTA MARIA - STEN & STANLEY
 
¤ DET ÄR EN HÄRLIG FEELING - SVENNE & LOTTA
 
¤ EN FIN GAMMAL SÅNG - VIKINGARNA
 
¤ HUNDAR, UNGAR OCH HEMBRYGGT ÄPPELVIN - ALF ROBERTSON
 
¤ EN SILVERSLANT FÖR DINA TANKAR - ZAM HULTINS
 
¤ KÖPPÖBÄ-VISAN - BENGT PEGEFELDT
 
¤ VI GLÖMMER DET SOM VAR - MATS RÅDBERG
 
¤ NÄR VI TVÅ BLIR EN - GYLLENE TIDER
 
¤ JOHNNY BLUE - STEFAN BORSCH
 
¤ OH MARIE - CYNDEE PETERS & EDDIE OLIVA
 
--------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1980

 
¤ SÅNGEN SKALL KLINGA - KIKKI DANIELSSON
 
¤ MOT ALLA VINDAR - SVEN-ERIC GISSBOL, MATS RÅDBERG & ELISABETH ANDREASSON
 
¤ NÄR DAGEN FÖRSVINNER - SVENNE & LOTTA
 
¤ MYCKE´ MYCKE´ MER - CHIPS
 
¤ EL LUTE - KIKKI DANIELSSON
 
¤ VÄXELN HALLÅ - JANNE LUCAS
 
¤ SOL, ÖAR, VIND OCH HAV - SCHYTTS
 
¤ LILLA VACKRA ANNA - FINN KALVIK
 
¤ HELA VÄRLDEN BEHÖVER EN SÅNG - JAN MALMSJÖ
 
¤ DARLIN´ - INGMAR NORDSTRÖMS 
 
--------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1979

 
¤ HALLELUJA - JAN MALMSJÖ
 
¤ GRÅT INTE MER ARGENTINA - TANJA, LENA ERICSSON & INGER LISE RYPDAL
 
¤ DJINGIS KHAN - VIKINGARNA
 
¤ JAG ÖNSKAR ATT JAG KUNDE FLYGA - ANNE KIHLSTRÖM
 
¤ JAMAICA FARVÄL - SCHYTTS
 
¤ PRÖVA MINA VINGAR - ANNE KIHLSTRÖM
 
¤ DU ÄR SOM EN SOMMARDAG - SCHYTTS
 
¤ RULLA IN EN BOLL OCH LÅT DEN RULLA - GÖSTA LINDERHOLM
 
¤ OH CAROL - TONIX
 
¤ MER ÄN BARA ÖVER NATTEN - KJELL HANSSON
 
--------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1978

 
¤ RÄCK MIG DIN HAND - ANN-LOUISE HANSON
 
¤ LÅT INTE DIN SKUGGA FALLA HÄR - ANN-LOUISE HANSON
 
¤ VÄND DEJ INTE OM - MATS RÅDBERG
 
¤ OM EN STUND - WIZEX
 
¤ LÅT MIG SKÄNKA DIG EN MELODI - LARS BERGHAGEN
 
¤ JAG VILL GE DIG ETT ÄVENTYR - PAUL PALJETT
 
¤ KOMMER DU IHÅG BABYLON - SCHYTTS
 
¤ ÄLSKLING FÖRLÅT MEJ - KARLSTAD-ÖRJANS
 
¤ O MIN CARL-GUSTAF - KJERSTIN DELLERT
 
¤ HÄRLIGT HÄRLIGT MEN FARLIGT FARLIGT - BJÖRN SKIFS
 
-------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1977

 
¤ ROSLAGENS VIND - KJELL HANSSON
 
¤ KLÖVERSNOA - MAGDEBURGARNA
 
¤ GUENERINA - PAUL PALJETT
 
¤ FLYG MIN FJÄRIL FLYG - STEFAN RÜDEN
 
¤ RARA UNDERBARA KATARINA - INGMAR NORDSTRÖMS
 
¤ VINDEN HAR VÄNT - KJELL HANSSON
 
¤ EN HÄGRING - SÄWES
 
¤ JACKPOT - VIKINGARNA
 
¤ BJUD PÅ DIG SJÄLV - MATS RÅDBERG
 
¤ JAG TROR VI SKA SES IGEN - STEFAN RÜDEN
 
------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1976

 
¤ MOVIESTAR - HARPO
 
¤ FERNANDO - ANNI-FRID LYNGSTAD
 
¤ VALENTINO - STREAPLERS
 
¤ JAG VILL VARA DIN MARGARETA - STEN & STANLEY
 
¤ MIN DRÖM OM FRIHET - STEFAN RÜDEN
 
¤ C´EST LA VIE - PAUL PALJETT
 
¤ JAG HAR MIN GITARR - MATS RÅDBERG
 
¤ EN FRÄMMANDE STAD - KJELL HANSSON
 
¤ EVA - VIKINGARNA
 
¤ ANGELA - TED GÄRDESTAD
 
---------------------------------------

I mina tankar finns du än

 
En dag för några år sedan gick jag på kyrkogården här i Hortlax. Det var då som jag passerade Carolin Stenvalls grav. Hon försvann spårlöst på väg till Gällivare den 12 september 2008, och hittades mördad den 22 oktober. Carolin var min tremänning. Några år tidigare så mördades en annan kvinna inte så långt från vårt hem. Varför, tänker man, varför...
Den här texten baserar sig på dessa två kvinnors öden. Den publicerades 2012 i lokaltidningen. Dikten möttes med en stor respons.
 
Roger  
 

"Pappas lilla blå"

 
"Pappas lilla blå", det var folkvagnen som i vars baksäte jag mer eller mindre växte upp i. Pappa bakom ratten, mamma bredvid och lilla jag i baksätet med en stor bunt Kalle Anka-tidningar. Det var mitt eget 60-tal. Det kom andra bilar senare i pappas fordonspark, men det var den lilla blå som jag fattade kärlek till. På en av mina bokhyllor står fyra bubblor och en folkvagnsbuss snyggt parkerade. I miniatyr förstås. Detta är "sviterna" efter min fars tre bubblor som tog sin början 1962 när han glad i hågen kom hem på sin Monarkmoppe och berättade att körkortet var i hamn. Men den lilla blå från 1958 var först i raden.
 
Roger  

Tummen upp för dig, Robert!

Bilden ovan togs på Liseberg för några år sedan då Streaplers jubilerade. Mannen med blå slips heter Robert Löfvendahl och var sångare i gruppen 1968-1970. Robert var även sångare i Curt Haagers i mitten av 70-talet. I går så skickade han mig några låtar som han roat sig med att sjunga in. Jag lyssnade och jag gillade det jag hörde, det framförde jag till honom. Han har en varm och stilfull röst. Förra gången han hörde av sig så var det med Östen Warnerbrings "En sommarvind" som jag personligen älskar. Den tar mig tillbaka till barndomen och väcker ljuvliga och behagliga minnen. Tummen upp för dig Robert!

Snart är det dags...

Efter konserten i somras har Joe´s Combo legat lågt. Mycket på grund av att några av kollegerna har har spelat i andra konstellationer vilket jag också gör ibland, om jag inte minns fel så har Gustaf varit i inspelningsstudion och (tror jag) varit på turné? "Joe" lirar med ett band i Skellefteå där basisten heter Tommy Forsséll, son till orkesterledaren Yngve Forsséll. Tommy skickade mig en hälsning i somras. De två andra killarna Jan Hofverberg och Jan Svensson, spelar även med sitt band "Ford Cortina" hemma i Umeå. Personligen så spelar jag dansmusik emellanåt. Men nu är det meningen att vi ska sammanstråla i början av februari.
 
Slagverkar´n dvs undertecknad, bakom musikhögskolans Pearl-trummor i mars 2019.
 

Grattis Daniel!

 
Idag fyller du 33 år, finaste Danne. I dagarna ska du även bli pappa för allra första gången. Vi väntar med spänd förväntan på underverket. Ha en bra dag, vi älskar DIG!
 
Mamma och pappa

Volvohallen, Piteå /1976

 
Vägen som syns är Sundsgatan. Området längst upp i bild som är omgärdat med ett staket är kyrkogården i Piteå.
 
Bild: Arkiv Digital.

Konditori AVENY - Piteå

 

Hortlax igår kl 15.53

 
Det vita har ramlat ner fråm himlen, åtminstone i Hortlax.
 
foto Roger Lindqvist - 2020-01-18

Elisabeth 1989-12-30

 
Den här bilden av min hustru togs dagen före nyårsaftonen 1989 hemma hon några goda vänner.

Norrfjärdens kyrka

 
Kyrkan i Norrfjärden på ett flygfoto från sommaren 1959. Sommaren 1963 blev kyrkan lågornas rov efter ett blixtnedslag.

Hasse Svedberg "Guldpucken" /1958

Norra-Västerbotten ¤ 1958-03-26
--------------------------------------------------
 
Hasse Svedberg föddes den 6 september 1931 i Piteå. Under sin karriär spelade han i Skellefteå AIK åren 1955-1965. Han gjorde 98 A-landskamper i Tre Kronor. Året 1957 var han med i Sovjet när Kronorna blev världsmästare. 1958 tog han brons i VM i Norge. Hasse Svedberg avled den 27 juli 2012 han blev 80 år gammal.

Sanfrid & Hanna - 1920-tal

 
Syskonen, Sanfrid (1899-1989) och Hanna Lundgren (1896-1986),  Blåsmark. Hanna var gift Eriksson.

Telefonväktarna kommer tillbaka /1967

 
Norra-Västerbotten ¤ 1967-10-04

Undrar om det fanns klimatångest 1860?

 
Piteå-Tidningen ¤ 1958-12-01

Tio i topp eller Svensktoppen /1967

 
 
 
Piteå-Tidningen ¤ den 5 & 11 april 1967

Anders Hedberg MoDo

 
Norra-Västerbotten ¤ lördagen den 30 november 1968

Legenden Nacka Skoglund /1967

Norra-Västerbotten ¤ 1967-04-19
 

Att tycka olika

Det är inte förenat med akut livsfara att tycka olika i klimatfrågan - även om vissa tycks tro det.
 
Roger

Resultatet av en krock i 40 km /1967

 
De fem värnpliktiga från Västerbotten som sent på söndagskvällen skadades i en trafikolycka intill Rosvik strax norr om Piteå ligger fortfarande kvar på lasarettet i Piteå. Svårast skadad är värnpliktige Jarl Örjan Mattsson, Rundviksverken. Han ådrog sig benbrott, hjärnskakning samt bukskador.
 
De övriga fick lättare skador och deras tillstånd inger inga farhågor. Den person från Piteå som med sitt fordon återgått till vänstertrafik och frontalkrockade med AC-bilen chockades. Även han har fått kvarstanna på lasarettet.
 
Pitebon hade svängt upp på E4 från en avtagsväg och av gammal vana kört över på vänstra sidan. Han hann färdas cirka 600 meter utan att möta någon bil men sedan kom västerbottensbilen med de fem värnpliktiga på väg mot sina regementen i Boden. Polisen mätte upp cirka 20 meters bromsspår. Av bilden framgår att kollisionen blev mycket kraftig trots att farten i kollisionsögonblicket uppskattas till endast omkring 40 km.
------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ tisdagen den 5 september 1967

Yngve Forssélls 8-mannaorkester - Skellefteå

 
Piteå-Tidningen ¤ fredagen den 18 april 1958

Mannen från U.N.C.L.E. /1966

 
Piteå-Tidningen ¤ onsdagen den 4 maj 1966
 
Varje gång som Tv visade "Mannen från U.N.C.L.E." satt jag som ett tänt ljus. Det var en högtidsstund. "Doktor Finlays journal" såg vi också. Dock inte min far. "Filmkrönika" med Gunnar Oldin var ett annat program som jag tyckte var intressant.
 

Hockeybröderna ÖHMAN från Piteå

 
LASSE ÖHMAN
 
TORE ÖHMAN
 
Två säsonger har alltså Öhman-bröderna spelat svenskt hockeyspel. Mycket har hunnit hända, till exempel:
 
¤ Grabbarna har spelat in sig ordentligt i MoDo och är tillsammans med centerns Åke Eklöf lagets starkaste anfallsformation.
 
¤ Det har gjort sig kända som fina skyttar. Lasse ligger just nu på andra plats i norrgruppens skytteliga. Gamlingen Nisse Nilsson leder med 14 fullträffar medan ex-PIF-aren har skjutit 13 gånger med nätrassel som följd.
 
¤ Lasse har också hunnit med landslagsturnerande i Sovjet med de blågula B-teamet. Dokumenterade sig som en av Tre Kronors främsta forwards.
 
SKRIDSKOELEGANT
 
Lasse har alltså varit den framgångsrikaste av de två - hittills. Detta tack vare en ypperlig skridskoteknik och snabbhet. Enligt test är han en av de snabbaste som finns i landet. Men många vill hålla Tore som den främste av de två. Klunntekniken och den snabba uppfattningen hans  största fördelar. En mästare på de små de ytorna. Nu på fredag återupptar allsvenskan verksamheten efter ett uppehåll sedan före jul. Största önskningen?
    - Att vi klarar en slutspelsplats!
 
Den allsvenska inledningen har ingalunda varit lika positiv som fjolårets. MoDo har fått en del "onödiga" förluster på halsen.
    - Men jag tror nog vi grejar det, menar Lasse. Vi ligger nu fyra (alltså klara för slutspel) med tre poäng tillgodo på Umeå som kommer därnest.
 
"SEMESTERSPEL"
 
Under det allsvenska uppehållet har de flesta lag deltagit i olika cuper, så också MoDo. Expolaris cup med Skellefteå, Umeå och det ryska laget Torpedo har svarat för motståndet. Cupen har sannerligen inte blivit någon framgång för Ö-vikslaget. Förlust mot Umeå, oavgjort mot Skellefteås stadslag.
 
    - Nej, men då har vi bara praktiserat rena "semesterliret", menar Piteåsönerna. De här matcherna har vi order om att inte ta så allvarligt. Slutspelsplats i allsvenskan är som sagt det vi siktar på.
    - Men onekligen har den här säsongen varit betydligt sämre än den förra. Både vi själva och hela laget har inte kunnat uppvisa samma gnista över spelet. Det har småpetats över hela linjen.
 
HANDSKADA
 
Lasse Öhman var som sagt medlem i den blågula B-lagstruppen förra säsongen. I år har han också representerat i en match mot Norge på ett ganska tidigt stadium av säsongen. Då bl a med IFK Luleås Kent Sundén och fd rönnskärsspelaren Björn Lindberg. Sedan dess har det varit tyst från landslagsledningen.
 
    - Det beror väl mest på att jag dragits med en senskada i handen, avslöjar Lasse. En ganska svårläkt historia, som nedsatt kapaciteten åtskilligt.
 
    - Men ändå ligger du i skyttetoppen.
    - Ja själva målskyttet har gått bra, men spelet har inte alls klaffat.
 
IMPONERAD
 
Bröderna har fortfarande fasta rötter knutna till Piteå. Under julpermisen hälsade man på i sta´n. Tore på snabbvisit medan Lasse som också har äkta hälften från Piteå, stannade över julen. Fick då tillfälle att se de forna lagkamraterna spela snöskottarmatch mot Glommersträsk.
 
    - Fastän inte vädret lämpade sig för hockey måste jag säga att jag blev imponerad av PIF. Dom har verkligen blivit bra. Titta bara på ungdomskedjan. Dom grabbarna kan bli hur bra som helst.
 
Så den obligatoriska frågan: Blir det PIF igen så småningom?
 
    - Nej, just nu är det då inte aktuellt. Vi har acklimatiserat oss bra i Ö-vik och har väl tänkt stanna där ett bra tag. Trivs med jobben och lagkamraterna. Men det är klart att skulle det bli aktuellt med flyttning så finns det fortfarande mycket i Piteå som drar...
 
 
----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ tisdagen den 9 januari 1968
 

The Caretakers - Jönköping

 
Ännu en lånad bild av trummisen Stephan Möller som ses andra från höger.

Tommy Körberg & Maniacs /1969

 
Tommy Körberg och The Maniacs på turné i Norge 1969. Tommy t.v. och gitarristen Johnny Lundin till höger. Bilden har jag lånat av Stephan Möller trummis i Maniacs. Tack Stephan.

Mats Elmes & Nalles

 
 

Sonja Wigert

 
Skådespelerskan Sonja Wigert f. den 11 november 1913, Notodden, Norge d. 12 april 1980, Alfaz del Pil, Spanien. Wigert tillhörde motståndarrörelsen under andra världskriget som spion på Norges sida. Hon kom att medverka i 30 filmer svenska och norska åren 1934-1960. Hon var gift två gånger, båda äktenskapen var barnlösa. Sonja Wigert var 66 år vid sin död.

Naima Wifstrand

 
Siri Naima Matilda Wifstrand f. 4 september 1890, Stockholm d. 23 oktober 1968, Gustav Vasa församling, Stockholm. Naimas mor var född i Piteå.

Hortlax med omnejd

 
Kioskägare Arne Larsson (1939-1968).
 
---------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Den 2 maj 1966

Bröderna Nilsson, Hortlax

 
Viktor Nilsson (1918-1993) på en bild från mitten av 1950-talet. Viktor övertog föräldrahemmet och jordbruket. Som barn så var vi ofta hos Viktor jag och mina kompisar.
 
 
Valfrid "Valle" Nilsson (1910-1997). På bilden håller han ett av sina barnbarn. Huset i bakgrunden är Viktors och Valles föräldrahem i Övremarken. Bilden togs i mitten av 1970-talet.
 
Bilderna har jag lånat av Jonas Berglund.
 

"Kl 18.30 Pophälsningar med B. Skifs"

 
Piteå-Tidningen ¤ Måndagen den 17 juni 1968
 

Kolla här Greta Thunberg!

 
Piteå-Tidningen ¤ 11 januari 1971
 
Urklippet har jag lånat av Anna-Karin Eriksson

TV- radiotablåer /1958

 
 
AFTONBLADET ¤ 15 juni 1958

Ingemar Stenmark /1967

 
TÄRNAS suveräna segrare vid UDM-slalom i Klutmarksbacken utanför Skellefteå. Fr v Ingemar Stenmark, Anders Fjällberg och Per-Olof Pettersson.
 
--------------------------------------------
Norra-Västerbotten ¤ 27 februari 1967

Humphrey Bogart 25.12 1899 - 14.1 1957

 
Den 14 januari 1957 avled filmskådespelaren Humphrey De Forest Bogart i en ålder av 56 år.

SUNNY GIRL

 
 

Grattis Loke!

 
I dag den 14 januari 2020 fyller barnbarnet Loke 4 år. Grattis från farmor och farfar.

De tre O:na /1967

 
Norra-Västerbotten ¤ Den 2 oktober 1967

På farligt uppdrag (Mission Impossible) /1968

- TV:s "omöjliga" agenter kommer tillbaka i kväll -
 
 
Agenterna som utför omöjliga uppdrag kommer igen i kväll i TV. Det börjar med ett sprängattentat mot en byggnad. En amerikansk senator förolyckas. En misstänkt finns. Från ett öststatsland. Senator MacMillan, en vän till den förolyckade, föreslår att USA skall bryta förbindelserna med den öststat som attentatorn kommer från. De hemliga agenterna får ett nytt "omöjligt" uppdrag och kommer på att MacMillan inte är den fläckfrie senator han anses vara. Vad är det för skumma ärenden han försöker dölja...
 
På bilden ser vi "de omöjliga agenterna" samlade. Överst Barbara Bain och Peter Graves. Framför fr v Peter Lupus, Greg Morris och Martin Landau. I serien är de ett sammansvetsat gäng agenter. Privat finns också band som håller ihop, Barbara Bain är nämligen gift med Martin Landau.
 
I Amerika - där serien går i färg - har agenterna blivit omåttligt populära. Sveriges Radio gjorde ett provköp men när bara några avsnitt sänts här visade det sig att agenterna raskt marscherade uppåt på popularitetsbarometern. TV beslöt köpa in ytterligare sex avsnitt. Vi har alltså många "omöjliga uppdrag" att se fram emot.
 
Sänds i TV torsdag 21.05
 
---------------------------------------------------
Norra-Västerbotten ¤ Torsdag 8 februari 1968
 
Fakta: serien hade sin premiär hemma i USA den 17 september 1965 och visades t.o.m. den 30 mars 1973. I den svenska televisionen visades den första gången 1967. Därefter även 1977.
 
Produktionsbolaget hette Desilu. En förkortning av Desi Arnaz och Lucille Ball. Lucille förekom i en egen populär show i svensk TV "Lucy Show" hennes make Desi Arnaz var musiker (trumslagare).
 
Roger  

Rolf Åhmans på "Spiltan" i Boden /1974

 
Det är lördagen den 27 december 1974. Rolf Åhmans från Älvsbyn ska inom nån timme spela sin allra första danslåt för kvällen inne på Travrestaurangen "Spiltan" i Boden. Vid sitt elpiano sitter Gunnar Sandbladh som på julaftonen det här året fyllde 24 år. Snett bak till höger håller kapellmästare Rolf Åhman på med sitt dragspel. Till vänster står sångaren Hasse Eriksson med sin Hagström-gitarr. Utanför bild finns min kusin, Sune Karlsson, basist i bandet. Framför Gunnar står jag med min kamera. Mina Ludwigtrummor är uppsatta, sångmikrofonen uppriggad. Som brukligt så blev det fullsatt även denna decemberkväll.
 
Spelningar december 1974:
 
6.12 Forum, Luleå, 7.12 Kåbdalis FH, 14.12 Perudden, Svensbyn, 20.12 Forum, Luleå, 21.12 Jouksengi, Sporthallen, 25.12 Logen Långträsk, 26.12 Kåbdalis FH, 27.12 Spiltan, Boden, 28.12 Bergskolan, Bergnäset, Luleå, 31.12 Logen Långträsk.
 
Två av medlemmarna är idag borta: Rolf Åhman (1935-2006), Gunnar Sandbladh (1950-2002).

Väderrapport

 
Norra-Västerbotten ¤ November 1958
 

Annonser /1973

Välkända ställen för oss ur-pitebor. Vad beträffar Stadshotellet så finns det kvar på samma ställe sedan 1906. Där har jag spelat ett x-antal gånger. Värdshuset Tuna är däremot borta, så gäller även Centralhotellet som drabbades av eldsvåda omkring 1973-74. Ankaret är jag smått osäker på, finns lite undanskymt på Skeppargatan och utifrån ser det ut som ett vanligt hus. Men finns det kvar - ja det är frågan.
 

Min far och jag sommaren -72

Min far och jag i Kalix sommaren 1972. Mor fotograferade. Fordonet var av märket VW TL 1600. Årsmodellen är jag osäker på. Möjligen 1965-66-67? Var vänlig välj det som passar. Vi hade varit en sväng över till Finland med några släktingar. Bl a till Kemi och Rovaniemi. Tjocka släkten som var med: Gunnar och Aina Lindqvist, John och Emmy Risberg. Om jag inte tar miste så står det en Opel kapitän parkerad bredvid oss till höger?

Cassius Clay & Sonny Liston /1965

 
Expressen ¤ 1965

Wallsténs Järnhandel AB - Piteå /1958

 
Piteå-Tidningen ¤ Onsdagen den 3 december 1958

Jan Johanssons död /1968

 
Ett musikaliskt geni som dog den 9 november 1968.

Elly och Maj-Gerd

Systrarna Elly Nilsson och Maj-Gerd Lindqvist med flicknamnet Lundgren, hemma hos min mor på Tolvmansvägen, Bergsviken den 30 maj 2010. Min mor fyllde 81 år den 14 maj, därav Ellys besök. Jag tror att det var Elly som kom med blommorna som finns i vasen. Kaffet och bullfatet var precis undanplockat innan jag tog bilden.
 
Min mor gick bort 2018, 88 år gammal, Elly var 83 år när hon gick bort 2019. Jag saknar dem.

Rysk roulette

Livet är att likna vid en rysk roulette, som startar redan dag nr. 1.
 
Roger Lindqvist.

Årets svensktoppsmelodier 1975

 
¤ DU GAV BARA LÖFTEN - VIKINGARNA
 
¤ DEN VITA DUVAN - MATS RÅDBERG
 
¤ HAN ÄR EN CLOWN - LARS BERGHAGEN
 
¤ JAG VILL ANDAS SAMMA LUFT SOM DU - PIERRE ISACSSON
 
¤ DÅ GÅR JAG NER I MIN KÄLLARE - PIERRE ISACSSON
 
¤ MICHELENGELO - BJÖRN SKIFS
 
¤ VINDENS MELODI - MAX FENDERS
 
¤ OM OCH OM OCH OM IGEN - BIRGITTA WOLLGÅRD & SALUT
 
¤ EMMA - SCHYTTS
 
¤ KORS I JÖSSE NAMN - JIGS
 
-----------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1974

 
¤ WATERLOO - ABBA - 593 poäng
 
¤ MIN KÄRLEKSSÅNG TILL DEJ - LARS BERGHAGEN - 563 poäng
 
¤ VI HAR SÅ MYCKET ATT SÄGA VARANDRA - JIGS - 544 poäng
 
¤ JAG VILL RESA BORT - SVEN-INGVARS - 504 poäng
 
¤ HASTA MANANA - LENA ANDERSSON - 485 poäng
 
¤ HONEY HONEY - ABBA - 483 poäng
 
¤ I MIN LILLA VÄRLD AV BLOMMOR - ELDORADOS - 454 poäng
 
¤ HÅLLIGÅNG I SKOGEN - LARS BERGHAGEN - 448 poäng
 
¤ EVELYN - ÖRJANS - 446 poäng
 
¤ SÄG GODMORGON - ANNA-LENA LÖFGREN - 328 poäng
 
-------------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1973

 
¤ OMKRING TIGGAREN FRÅN LUOSSA - HOOTENANNY SINGERS - 46 veckor
 
¤ DU SOM VANDRAR GENOM LIVET - LARS BERGHAGEN - 25 veckor
 
¤ SÅ GICK DET TILL NÄR FARFAR VAR UNG - YNGVE FORSSÉLLS ORKESTER - 22 veckor
 
¤ RÖR VID MEJ - INGER ÖST - 19 veckor
 
¤ BARA DU - STEIN INGEBRIGTSEN - 18 veckor
 
¤ DING DONG - LARS BERGHAGEN - 17 veckor
 
¤ RING RING - BJÖRN, BENNY, AGNETHA och FRIDA - 17 veckor
 
¤ VÅRAN EGEN SÅNG - ANN-LOUISE HANSON - 17 veckor
 
¤ KÄRLEKSBREV I SANDEN - FLAMINGOKVINTETTEN - 16 veckor
 
¤ KOM MORGON - ANNA-LENA LÖFGREN - 16 veckor
 
--------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1972

 
¤ TAG EMOT EN UTSTRÄCKT HAND - ANN-LOUISE HANSON - 17 veckor
 
¤ LASSE & MARI - ALF ROBERTSON - 17 veckor
 
¤ ÄNGLAMARK - SVEN-BERTIL TAUBE - 16 veckor
 
¤ BLAD FALLER TYST SOM TÅRAR - CLAES EDMARK - 15 veckor
 
¤ JAG VILL HA EN EGEN MÅNE - TED GÄRDESTAD - 14 veckor
 
¤ VAD ÄN SKER - ANN-LOUISE HANSON - 14 veckor
 
¤ TÄNK EN SÅN VACKER VÄRLD - TITTI SJÖBLOM - 13 veckor
 
¤ SNÄLLA PAPPA VÄNTA PÅ MIG - ROGER JOHNSON - 12 veckor
 
¤ EN SÅNG OM FRIHET - SVEN-BERTIL TAUBE - 12 veckor
 
--------------------------------------------------
 
 

Årets svensktoppsmelodier 1971

 
¤ EN FATTIG TRUBADUR - CORNELIS VREESWIJK - 17 veckor
 
¤ ALDRIG MER - HOOTENANNY SINGERS - 15 veckor
 
¤ ÄR DET KONSTIGT ATT MAN LÄNGTAR BORT NÅNGÅNG - LENA ANDERSSON - 13 veckor
 
¤ FÅR JAG SKÄNKA DIG MIN SÅNG - MONICA FORSBERG - 13 veckor
 
¤ NÅGON ATT ÄLSKA - SIV INGER - 11 veckor
 
¤ HEJ GAMLE MAN - BJÖRN ULVAEUS & BENNY ANDERSSON - 10 veckor
 
¤ IDAG SKÖT JAG IHJÄL EN OKÄND MAN - ROGER JOHNSON - 10 veckor
 
¤ DET VAR INTE MENAT SÅ - FAMILY FOUR - 9 veckor
 
¤ DET FINNS INGEN ANNAN - CARL-ERIK THÖRN - 9 veckor
 
¤ EN DANS PÅ ROSOR - ANITA LINDBLOM - 9 veckor
 
¤ AXEL ÖHMAN - LILL LINDFORS och SVANTE THURESSON - 9 veckor
 
¤ VARFÖR SKOLA MÄNSKOR STRIDA - ARNE LAMBERTH - 9 veckor
 
¤ BUTTERFLY - LENNART GRAHN - 9 veckor
 
¤ SOLSKEN OCH BLOMMOR - JAN MALMSJÖ - 9 veckor
 
¤ NU KAN HELA VÅR VÄRLD SJUNGA MED - FAMILY FOUR - 9 veckor
 
------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1970

 
¤ EN ENKEL SÅNG OM FRIHET - LARS BERGHAGEN - 26 veckor
 
¤ SJUNG OM KÄRLEK - LENNART DUVSJÖ - 18 veckor
 
¤ OM TÅRAR VORE GULD - AGNETHA FÄLTSKOG - 15 veckor
 
¤ TILL MIN SYSTER - ARTUR ERIKSSON - 12 veckor
 
¤ NOAKS ARK - SVANTE THURESSON - 12 veckor
 
¤ VÅR ENDA SOMMAR - COOL CANDYS - 12 veckor
 
¤ DEN SOM LEVER FÅR SE VAD SOM HÄNDER - GUNNAR WIKLUND - 11 veckor
 
¤ SÖTA BELINDA - OLA HÅKANSSON - 11 veckor
 
¤ VINDEN GER SVAR - MICHAEL med SALT och PEPPAR - 11 veckor
 
¤ MITT SOMMARLOV - ANITA HEGERLAND - 11 veckor
 
--------------------------------------
 
 

Årets svensktoppsmelodier 1969

¤ MAN SKA LEVA FÖR VARANDRA - TRIO ME´ BUMBA - 26 veckor
 
¤ LJUVA SEXTITAL - BRITA BORG - 20 veckor
 
¤ KAN JAG HJÄLPA ATT JAG ÄLSKAR DIG ÄNNU - GUNNAR WIKLUND - 18 veckor
 
¤ RIV INTE VÅRT KVARTER - ALF ROBERTSON - 13 veckor
 
¤ NANA - ARNE LAMBERTH med SVEN OLOF WALLDOFFS KÖR & ORKESTER - 11 veckor
 
¤ JAG ÖNSKAR ATT DET ALLTID VORE SOMMAR - ELEANOR BODEL - 10 veckor
 
¤ MINNS DU DE´- ANNA-LENA LÖFGREN - 10 veckor
 
¤ OM VI HADE EN DAG - LILL LINDFORS - 10 veckor
 
¤ HUSET PÅ HÖJDEN - ELISABETH LORD - 10 veckor
 
¤ SÄG JA, CHERIE - ANITA LINDBLOM - 10 veckor
 
---------------------------------------

Tötas - Lidköping-Götene

 
¤ Stig - trumpet
 
¤ Ivan - tenorsax
 
¤ Arne - bas
 
¤ Claes - trummor
 
¤ Bosse - sång
 
¤ Töta - orgel
 
Basisten Arne Hallin som står längst upp till höger i bild, blev så småningom trummis i Cool Candys under deras storhetstid på 1970-talet.

Årets svensktoppsmelodier 1968

 
¤ VI SKA GÅ HAND I HAND - GUNNAR WIKLUND - 20 veckor
 
¤ MINNS DU DEN SÅNGEN - ANITA LINDBLOM - 13 veckor
 
¤ KRING DE SMÅ HUSEN - ANITA LINDBLOM - 13 veckor
 
¤ MIN GREVE AV LUXEMBURG - ANN-LOUISE HANSON - 13 veckor
 
¤ VILKEN HÄRLIG DAG - EWA ROOS - 12 veckor
 
¤ LEVA MITT LIV - SVANTE THURESSON - 12 veckor
 
¤ SOMMAREN DET HÄNDE - ANNA-LENA LÖFGREN - 11 veckor
 
¤ SÅ LÄNGE DU ÄLSKAR ÄR DU UNG - HOOTENANNY SINGERS - 11 veckor
 
¤ LYCKLIGA GATAN - ANNA-LENA LÖFGREN - 10 veckor
 
¤ SÅN´T - HAYATI KAFÉ - 10 veckor
 
----------------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1967

 
¤ EN SÅNG EN GÅNG FÖR LÄNGE SEN - JAN MALMSJÖ - 33 veckor
 
¤ I NATT JAG DRÖMDE - HEP STARS - 17 veckor
 
¤ JAG HADE EN GÅNG EN BÅT - ANN-LOUISE, FRED & CORNELIS - 15 veckor
 
¤ MARIA MIN VÄN - LARRY FINNEGAN - 15 veckor
 
¤ KVÄLLENS SISTA DANS - LARS LÖNNDAHL - 14 veckor
 
¤ DET ÄR SÅ SKÖNT - STEN & STANLEY / STEN NILSSON - 12 veckor
 
¤ JAG TROR PÅ SOMMAREN - MATS OLIN - 12 veckor
 
¤ NÅNSTANS NÅNGÅNG - COUNTRY FOUR - 11 veckor
 
¤ DU SKA TRO PÅ MIG - SVEN-INGVARS - 11 veckor
 
¤ DET FINNS INGENTING ATT HÄMTA - ANNA-LENA LÖFGREN - 11 veckor
 
¤ DEN GAMLA VANLIGA VISAN - JAN MALMSJÖ - 11 veckor
 
¤ MOT OKÄNT LAND - HEP STARS - 11 veckor
 
¤ DEN SISTA VALSEN - SVANTE THURESSON - 11 veckor
 
¤ SÅ SKIMRANDE VAR ALDRIG HAVET - LILL LINDFORS - 11 veckor
 
 
Söndagen den 31 december 1967 kom den då 82-åriga Julia Caesar in på Svensktoppen med "Annie från Amörka". Där låg hon kvar i två veckor som bäst på en 7:e plats. Hon väckte sensation på grund av sin höga ålder. Inspelningen gjordes i oktobermånad samma år på skivmärket ODEON. Sven-Olof Walldoffs orkester ackompanjerade. Låten hette i sitt original "The Yankee Doodle Boy".

Årets svensktoppsmelodier 1966

 
¤ BJÖRKENS VISA - HOOTENANNY SINGERS - 22 veckor
 
¤ EN SOMMARDRÖM - ÖSTEN WARNERBRING - 20 veckor
 
¤ TA AV DIG SKORNA - POVEL RAMEL - 20 veckor
 
¤ VÄGEN HEM - OLA HERMANSSON´S - 17 veckor
 
¤ SÄG INTE NEJ, SÄG KANSKE - SVEN-INGVARS - 16 veckor
 
¤ TIMMEN BLÅ - COUNTRY FOUR - 16 veckor
 
¤ MARIANNE - HOOTENANNY SINGERS - 15 veckor
 
¤ BALLADEN OM DEN BLÅ BAKERN - ANITA LINDBLOM - 14 veckor
 
¤ DET ÄR SÅ LÄTT ATT LEVA LIVET - GITTE HENNING - 14 veckor
 
¤ EN PRÄSTKRAGE I MIN HAND - SVEN-INGVARS - 14 veckor
 
---------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1965

 
¤ MEST AV ALLT - GUNNAR WIKLUND - 21 veckor
 
¤ DÄR BJÖRKARNA SUSA - JAILBIRD SINGERS - 21 veckor
 
¤ SOLOLA - HOOTENANNY SINGERS - 19 veckor
 
¤ DU ÄR DET ALLRA KÄRASTE - COUNTRY FOUR - 16 veckor
 
¤ OM MASKROS OCH TJÄRDOFT - CARL ANTON - 16 veckor
 
¤ I LUST OCH NÖD - STEN & STANLEY / STEN NILSSON - 14 veckor
 
¤ TRETTIFYRAN - PER MYRBERG - 13 veckor
 
¤ MIN GITARR - SVEN-INGVARS - 13 veckor
 
¤ DET VAR I VÅR UNGDOMS FAGRASTE VÅR - SVEN-INGVARS - 12 veckor
 
¤ NÅGON ATT HÅLLA I HAND - SVEN-INGVARS - 12 veckor
 
---------------------------------------
 

Årets svensktoppsmelodier 1964

 
¤ TRETTIFYRAN - PER MYRBERG - 26 veckor
 
¤ JAG MÅSTE GE MEJ AV - TOWA CARSON - 17 veckor
 
¤ KOM HIT OM DU TÖRS - ANITA LINDBLOM - 13 veckor
 
¤ VISA MEJ HUR MAN GÅR HEM - TOWA CARSON & LARS LÖNNDAHL - 12 veckor
 
¤ SOLSKEN SOLSKEN - SIW MALMKVIST & UMBERTO MARCATO - 11 veckor
 
¤ JAG MARSCHERAR VID DIN SIDA - YVONNE NORRMAN - 10 veckor
 
¤ I LUNDEN GRÖNA - HOOTENANNY SINGERS - 8 veckor
 
¤ GABRIELLE - HOOTENANNY SINGERS - 8 veckor
 
¤ DET ÄR KÄRLEK JAG VILL HA - ANITA LINDBLOM - 6 veckor
 
¤ TRE DAR I BUREN - THORE SKOGMAN - 5 veckor
 
¤ FÖRSENT SKALL SYNDAREN VAKNA - SIW MALMKVIST - 5 veckor
 
¤ SÖKER DU SÅ FINNER DU - LARS LÖNNDAHL - 5 veckor
 
¤ FRÖKEN FRÄKEN - SVEN-INGVARS - 5 veckor
 
¤ MEST AV ALLT - GUNNAR WIKLUND - 5 veckor
 
------------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1963

 
¤ SPEL-OLLES GÅNGLÅT - TRIO ME´ BUMBA - 30 veckor
 
¤ SE MIG I ÖGONEN ÄLSKLING - ANNA-LENA LÖFGREN - 29 veckor
 
¤ ELISABETH-SERENAD - INGER BERGGREN - 22 veckor
 
¤ BIBI´S BOSSA NOVA - BIBI JOHNS - 21 veckor
 
¤ EN NATT I MOSKVA - JAN HÖILAND - 20 veckor
 
¤ EN HERRSKAPSTRALL - ALICE BABS - 17 veckor
 
¤ REGNIGA NATT - ANNA-LENA LÖFGREN - 15 veckor
 
¤ KOM NER PÅ JORDEN IGEN - GITTE HENNING - 14 veckor
 
¤ BYGGA UPP ETT STORT BERG - JAN MALMSJÖ - 11 veckor
 
¤ GRÖNA GRANNA SKÖNA SOMMAR - LILL-BABS - 11 veckor
 
-------------------------------------

Årets svensktoppsmelodier 1962

 
¤ MIDNATTSTANGO - LARS LÖNNDAHL - 11 veckor
 
¤ ELISABETH-SERENAD - INGER BERGGREN - 11 veckor
 
¤ VITA ROSOR FRÅN ATEN - ANN-LOUISE HANSON - 11 veckor
 
¤ EN NATT I MOSKVA - JAN HÖILAND - 11 veckor
 
¤ CATERINA - JAN MALMSJÖ - 9 veckor
 
¤ REGNIGA NATT - ANNA-LENA LÖFGREN - 6 veckor
 
¤ DALATWIST - THORE SKOGMAN - 5 veckor
 
¤ SOLEN LYSER ÄVEN PÅ LITEN STUGA - SYSTRARNA LINDBERG - 3 veckor
 
¤ BARA DU - ANITA LINDBLOM - 2 veckor
 
¤ QUANDO QUANDO QUANDO - LILY BERGLUND - 2 veckor
 
¤ DRA ÄNDA IN I HÄLSINGLAND - THORE SKOGMAN - 2 veckor
 
¤ GONDOLI GONDOLA - THORY BERNHARDS - 2 veckor
 
----------------------------------------
 

Hamnen, Piteå

 

Mjölnaren Jonas Jonsson, Svensbyn

 
Min mormorsfar, mjölnaren Jonas Jonsson (1865-1938) född i Stor-Kåge, Västerbottens län. På sin fars sida härstammar han från släkterna Reissman och Viehweg från det forna Östtyskland.

Avans Lantbruk, Hortlax

Ko-damerna intager sin hö-lunch.
 
foto Roger Lindqvist - ko-fotograf.

Tv-tablå 16-22 september, 1962

 

Gerd och Karin

 
Kusinerna Gerd Lindqvist f. 1948 och Karin Lundmark f. 1949 båda bosatta i Övremarken, Hortlax. Bilden togs ca 1958 i Tingsholmen.

Rowells hösten 1965

 

ELVIS PRESLEY 85 ÅR IDAG!

Som en hyllning till Elvis så sände SVT1 filmen "Ung man med gitarr" idag. Undrar hur Elvis Aron Presley skulle sett ut idag den 8 januari 2020?

Musik på postorder /1968

 

Diggar Streaplers /1972

 

Brita Borg på Sonora

 
 

Insändare

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 7 januari 2020

Bloms möbler /1985

Bloms möbler bytte senare namn till MIO.

Sven och Elma Lindqvist, Storfors, Piteå.

 
Sven och Elma Lindqvist.

Farbror Sven badar

 
Farbror Sven tar sig ett dopp i Hamnviken ("Hamenviken"), Öjebyn, 1960-tal.

FARMOR

 
Det ringde på telefonen hemma hos oss, onsdagen den 7 januari 1970. Pappa svarade. Efter samtalets slut så sa han med gråten i halsen: "Mamma är död".
 
Min farmor Hanna, denna fina och älskvärda människa som inte gjorde ens en fluga förnär var borta. Min farmor som hade sån omsorg om oss alla. Vid fyllda 81 år så somnade hon in stilla och fridfullt. I dag den 7 januari 2020 är det 50 år sedan hon avled. Vi besöker hennes och farfars grav regelbudet varje sommar. Sätter blommor, som ett bevis på att vi tänker på dem fortfarande. Samma med min mormor och morfars vilorum, som ligger endast några meter från Amandus och Hannas viloplats.

Camping, 1968

 

Sovrum, 1968

 

Tålamodet tryter

Anledningen finns att hitta i allt det som fnv händer och sker, inte bara i vårt land utan även i den övriga galna världen.

Faster Essy

Den här bilden togs hemma i köket hos Ivan och Elsa Lundmark på nuvarande Innimarksvägen året 1962. Dottern Britta Lundmark gifte sig med Lennart Engman och Essy som ses sittande till vänster skötte om matlagningen den här kvällen. Essy f. Eriksson i Blåsmark var min ingifta faster gift med pappas bror Erik Lindqvist, Hortlax. Essy tyckte jag mycket om, hon var den där fastern som bjöd på gofika varje gång vi gjorde besök.
 
 

Mathias /1974

 
Den här lilla killen föddes lördagen den 6 april 1974, samma kväll tog ABBA hem segern i Brighton med Waterloo. Den lilla killen är inte liten längre. Det har passerat 45 år sedan jag tog den här bilden hemma på altanen hos mina föräldrar i Hortlax. Samma kväll hade vi en spelning i Byske FP med Rolf Åhmans. Våran basist Sune Karlsson hade influensa så vi var tvungna att ställa in. Samma dag spelade jag med kommunala musikskolan på Christinasalen i Piteå. Min far kom och hämtade mig och berättade nyheten om att min syster Gerd och hennes kille Henning blivit föräldrar.
 

Vinterbild från Luleå 1965-66

foto Stig Norblad - Luleå kommuns bildarkiv.

Bananer på väg /1956

 
foto Rune Espling /Luleå kommuns bildarkiv, 1956.

SAINTS /1978

 

Low Budget Blues Band /1983

 
¤ Mats Ronander
 
¤ Little Mike Watson
 
¤ Lasse Wellander
 
¤ Stefan Nilsson (Kalix)
 
¤ Hasse Olsson
 
¤ Åke Sundqvist (Boden/Piteå)

En sommardag 1966

Mina föräldrar och min storasyster.

TONIX - Mönsterås /1974

 
 

Roger /1968

 
ROGER LINDQVIST, 1968.

Tommy Körberg och flickvännen Maud /1971

 

Robert Bergman avliden

Fd PT-journalisten mm Robert Bergman har avlidit, 68 år gammal. Dödsfallet inträffade under nyårshelgen i samband med ett Stockholmsbesök. Jag kom att träffa honom nångång då och då, nu senast hösten 2019 när han var en av deltagarna i gruppen "Piteå 400". Piteå fyller 400 år som stad den 12 maj 2021 där har Robert Bergman varit verksam.
 
Vila i frid!

Hmm...

 

Julafton hos Sven och Elma i Storfors /1950-tal

 
En julafton på 50-talet hemma hos Sven och Elma Lindqvist på Storforsvägen 46 i Piteå. Vid bordet sitter Elmas systrar och deras äkta hälfter och barn. Sven sitter längst till höger med en kaffekopp i handen, Elma sitter bredvid delvis skymd. Bilden togs i deras vardagsrum. Lägg märke till kryckorna som ligger på golvet till höger i bild. Mannen i vit skjorta och svarta glasögon är dess ägare. Make till en av Elmas systrar. Mannen med ryggen mot bilden är gissningsvis Törner Larsson, gift med Elmas syster Göta Larsson f. Lidman i Svensbyn. De två flickorna vid bordet är döttrar till Törner och Göta. Törner Larsson avled 1967.

Camping, 1963-64

 
På camping sommaren 1963-64. T.v. Sven Lindqvist till höger svägerskan Ragnhild Lindqvist och hustrun Elma Lindqvist med ryggen mot Svens Opel Rekord.

Ivan och Amandus /1950-tal

 
Stående till höger min farfar Knut Amandus Lindqvist, på cykeln mågen Ivan Lundmark gift med Elsa f. Lindqvist. Bilden togs hemma på farmor och farfars tomt nångång under 50-talet. För mig verkar det som en ren idyll. Cyklisten i bakgrunden är okänd, möjligen Ivans dotter Britta?

Linda fyller trettio...

 
Idag fyller Daniels sambo Linda år. I slutet av januari väntar de sitt första barn, som enligt uppgift är en flicka.
 
GRATTIS LINDA!

Kaffe med kanelbulle på Ekbergs...

 
Under fredagsbesöket i stan, så blev det ett fika på Ekbergs för Elisabeth och mig.

I sagohörnan

 
Loke har checkat in i lyxsviten på Lindqvists hotel i natt. Där blir han uppassad och ompysslad på alla möjliga och omöjliga sätt av farmor och farfar. På bilden sittar vi och förbereder oss för kvällens saga: "MONSTERSAGAN". Innan han kröp ner under täcket
så sa han att han älskade farmor och farfar. I och med dessa ord så har han betalat för hela hotellvistelsen.

Bosse Winberg död

 
Gitarristen Bosse Winberg har avlidit 80 år gammal. Det var 1961 som det legendariska bandet från Göteborg bildades. The Spotnicks räknades som ett av världens mest berömda instrumentalband under 1960-talet tillsammans med The Shadows och The Ventures.

TAGES Fan-club

 
 

Anny och Harry

 
Anny och Harry Lundqvist. Anny var min moster. Båda makarna var hörselskadade. Anny var född 1920 och avled 1992. Harry föddes 1914 och gick ur tiden 1981. Anny och Harry bodde i Skellefteå. De hade en sommarstuga i Båtvik på en liten ö i Byskeälven. Bilden togs hos mina morföräldrar i Blåsmark. Stenen känner jag igen.

Skellefteå /1944

 
Min mor Maj-Gerd t.v. besöker sin syster Anny i hennes hemstad Skellefteå 1944. Mamma var 15 år Anny 24.

Roger, Hortlax Centralskola/1971

 
Bilden togs under ett Fritt valt arbete som handlade om foto och film. Jag var redan vid den här tidpunkten av mitt 14-åriga liv mycket intresserad av bild. Därför var det helt naturligt att jag valde det ämnet. Lärare i foto och film-kunskap var fotografen Rune Höglund som hade egen fotoaffär och ateljé på Prästgårdsgatan i centrala stan. Film slukade jag i parti och minut. I viss mån även teater.
 

Redaktören Harald Hedqvists ord om världen, julen 1972

 
Journalisten, redaktören Harald Hedqvist jobbade på Piteå-Tidningen.
 

I det nya landet /1906

 
Familjen Vikström, i det nya landet over there.
Frans och Hulda Vikström, med barnen Hugo Marino, Vega Syrena och Karin Elvira. Platsen är Minneapolis i Minnesota. Frans blev Frank, Elvira blev Elvera. I vuxen ålder så kallades Hugo för "onkel Vick". Hulda var min farmors syster. Året 1904 gick resan över Atlanten. Frank dog 1932, Hulda 1935. Han jobbade som smed, hon skötte hem och barn.
 

Gudrun och Gerd /1952

 
Till vänster Gudrun Jonsson bredvid Gerd Lindqvist, på Vallen, Svensbyn året 1952. Gudrun är faktiskt kusin med min mamma, hur konstigt det än ser ut. Åldersskillnaden är ca 20 år dem emellan. Gudruns far, Gideon Jonsson var yngste bror till min mors mamma, min och Gerds mormor Beda Lundgren. På vallen i Svensbyn hade min mormorsfar mjölnaren Jonas Jonsson sin kvarn.
 

Don Corleone-Lindqvist

 

ICA-LUNDMANS 60 ÅR /1966

 
När ICA-Lundmans i Hortlax firade sitt 60-årsjubileum 1966 gjorde man det med pompa och ståt på Stadshotellet i Piteå.
 
foto HANS G PETTERSSON - Piteå-Tidningen.

Farsan på "Löven"

 
Min pappa när han jobbade vid Lövholmens sågverk i Piteå, som gick under namnet "Löven". Bilden är från början av 1950-talet. Ja, du pappa jag saknar dig...

Tjocka släkten

 
En bild som gör mig glad. Jag hade inget alls minne att den ens existerade förrän jag såg den i ett album hos en släkting för nåt år sedan. Längst till vänster står min mamma och pappa. Min mamma verkar ju mycket längre än min pappa, vilket inte alls stämde i verkligheten. Det kanske berodde på skorna? Sedan följer Elsy gift med  Lennart (min morbror) och kusinen Gun Lundgren. Mina mostrar Linnéa Dagbro och Malin Lidman. I främre raden står kusinerna Stig Lundgren och Lars-Erik Lidman (kanske det är hans bror Kent?) Gösta Lidman och jag Roger Lindqvist sitter ned. Jag tror att fotografen hette Olle Dagbro, gift med Linnéa. Om man ska sätta ett årtal på bilden bör det bli 1962-63. Bilden togs hemma på vår tomt i Övremarken.

Faster Elma

 
Elma var min ingifta faster. Hon var gift med Sven som var bror till min far. Skuggan som syns på bilden är Svens. Bilden togs mest troligtvis på Bergsviksbron som går över Piteälven.

RSS 2.0