ABBA

 

Kattorna /1965

 

Äppelkriget /1971

 

Raggargänget /1962

 

Swing it, magistern /1940

 

En kärlekshistoria /1970

 

Christina Schollin /1970

 

SE -1965

 

Fröken April /1958

 

Sture Lagerwall & Inga Tidblad /1954

 

Peter Pan och sjörövarna /1953

 

ESSO /1939

 

Kyrkstugor - Öjebyn

 

Joan Fontaine

 

Flyg-Bom /1952

 

Clark Gable & Loretta Young

 

Fly mej en greve /1959

 

Med dej i mina armar /1940

 

Familjen Björck /1940

 

Stjärnsmäll i Frukostklubben /1950

 

Ulf Palme & Anita Björk /1949

 

SIF RUUD /1957

 

AB fredagen den 18 aug. 1967

 

AB onsdagen den 10 aug. 1966

 

Jokkmokks Jokke - 1972

 
På vägen upp till Gällivare, söndagen den 23 juli 1972, stannade vi upp i Porsi där Jokke hade sitt stormöte. Veckan därpå, söndagen den 30 juli på hemväg från våra släktingar, nåddes vi av budet att ishockeyspelaren Lennart "Lill-Strimma" Svedberg hade omkommit i en bilolycka.
 
Jokkmokks Jokke, på sitt stormöte i Porsi.
 

Grattis Danne!

 
I dag fyller yngste sonen Daniel 31 år. Daniel ses längst till vänster.
 

- Å, hur står det till här då?

 
- Gapa lite större! Din visdomstand har sett sina bästa dagar.
Såja, var inte rädd. Jag bedövar dig med ett ordentlig slag
i huvudet. När du vaknar kommer du att ha en ordentlig
huvudvärk. Som tröst så är din visdomstand borta i tand-
himlen. Nu ber jag tandsköterskan hämta bedövningsklubban
i förrådet. Det kommer att gå så bra... (hoppas jag).

Lars Ekborg, en lysande aktör vars låga brann alltför kort

 
LARS EKBORG f. 6 juni 1926 i Uppsala d. 7 oktober 1969 i Ängelholm.

70-årig bröllopsdag

 
Den 18 januari 1948, vigdes mina föräldrar av kyrkoherden C O Degerman i Hortlax. Min mamma har berättat, att när hon skulle kläs till brud, så var det 40 minusgrader. Hon hade beställt en taxi troligen hos taxiägaren Göran Berglund, då bosatt på nuvarande Skatanvägen i Hortlax. Jag har ett minne av att min mor även berättat att det var en snörik januari det här året. Den efterföljande middagen med släkt och vänner, ägde rum hemma hos pappas bror Erik Lindqvist och hans fru Essy på Innimarksvägen i Övremarken, Hortlax. Jag vet att faster Essy var en stor och kunnig "mat-mamma" som troligen ordnade till den här bröllopsmiddagen.
 
På tal om faster Essy, så minns jag henne med stor värme. Ja, även farbror Erik naturligtvis. En fin och mycket snäll man.
 
GRATTIS! till pappa uppe i himlen, och ett GRATTIS! till min mor som går mot sitt 89:e år i år.

Är dansen ett oskyldigt nöje?

 
Är dansen ett oskyldigt nöje, frågade sig pastor I. August Åström i Missionskyrkan i Kiruna, den 21 april 1927. Jag kommer då att tänka på den gången vi spelade på Tärendöholmen på ett bröllop. Vi spelade dansmusik den kvällen tillsammans med myggen. Prästen som hade vigt paret var uppe på dansgolvet och buggade loss flera gånger, iklädd sin prästkappa.

HORTLAX /1968

 
Bild: ARKIV DIGITAL & JONAS BERGLUND.

Piteå-annonser / oktober 1947

 

Tro eller icke tro det är den stora frågan

AFTONBLADET ¤ 19 februari 1987.
 
Krister Stendahl (1921-2008), biskop i Stockholms stift 1984-1988, forskare i Nya Testamentet mm mm. En prelat som inte tror på det han skall förkunna till sin församling.

Georg "Åby" Ericson (1919-2002)

Georg Åby Ericson, 1974.

Joakim samlade ihop 600.000 kr till gruppvåldtagen kvinna

Den svenske freelance-journalisten Joakim Lamotte, samlade ihop 600.000 kr till en kvinna som gruppvåldtogs förra året i Fittja av ca 15-20 män. I en stor intervju för en dansk tidning, berättar Joakim Lamotte, om hur han noga följt den här tragiska händelsen. Hemma i Sverige har ingen journalist velat ta i storyn ens med en tång, vilket förvånar vårt grannland, märkbart. I Danmark pågår hela tiden en intensiv debatt om invandring. I Sverige är det locket på, som den danska tidningen skriver.
 
Fem män omhändertogs, men släpptes senare i brist på bevis. Nu väntar en eventuell stor ersättning för den tid som de satt i häktet. Danskarna kliar sina huvuden, och undrar hur deras grannland egentligen mår.
 
Joakim Lamotte, är en av de få journalister i landet som öppet vågat ifrågasätta hedersförtryck, gruppvåldtäkter och de kriminella aktiviteter som som följt i massinvandringens spår. I den övriga journalistkåren är saken tabu. Att mord numera sker på våra öppna gator är något som våra politiker blundar för. I varje intervju där frågan ställs så kommer samma typ av standardsvar: - Det är inte acceptabelt det som nu sker. Jaha, men sen då...? Varför törs ni inte ta i frågan, utan kommer med undanglidande svar hela tiden? Jag tror att domen kommer att bli hård för alla dem som såg till att strypa den nödvändiga debatten om flyktingströmmen, hedersförtrycket, våldtäkterna och allt som rörde den misslyckade integrationen.
 
Roger Lindqvist  

Christina Schollin /1970

 

Mopeder

 
 
 

Leif "Honken" Holmqvist

 

Emil i Lönneberga /1971

 

Henning - en man från Burträsk

 

Sessan

SESSAN, en bild jag tog den 28 februari 2011. Året därpå
 februari 2012, var vi tvungna att avliva henne. Sorg!
Sessan blev nio år gammal.

Något allvarligt har hänt

Norge: 3-4 dödsskjutningar per år. Sverige: dödsskjutningar varje dag året runt.
 
Men HALLÅ! Ni alla som bestämmer i Rosenbad och runt om i landet. En blind mygga med högt blodtryck och malaria kan till och med se, höra och förstå, att något är allvarlig fel i landet Sverige. Jag börjar bli trött på alla uppstoppade förljugna politiker som vägrar i sten att ens lyfta fingret för att åtminstone göra ett försök till förbättring. Detta är ju på ren svenska helt sinnessjukt så det stänker om det. Jag får kräkningssymtom när MP och S står i TV-rutan och ljuger sina medborgare rakt i ansiktet. Ja, V är eller inget att hurra för. Nä, usch, tvi, fy och skam! Ni borde åtalas för grov misskötsel av landet ni tjänar.
 
Ett exempel: I USA öppnade en man i en bil eld mot en annan bil varav en person blev dödad. Ungefär det som händer i våra storstäder idag. Mannen som sköt dömdes till fängelse i 76 år. Här i landet lagom, (utan lagar) så lagför man knappt dessa gärningsmän. Och om man gör det, så är killen ute på gatorna efter ca ett år. Dan Eliasson, den sk polischefen, är ett hån mot allt vad lag och rättvisa står för. Den fd punkaren, Dan Eliasson, borde förpassa långt ut på en öde ö där hans enda sällskap är fiskarna som simmar omkring. Han är ingen polis i mina ögon. Han är en clown!
 
Roger Lindqvist  

LOKE 2 ÅR!

SKELLEFTEÅ BB FREDAGEN DEN 15 JANUARI 2016
 
JOHN LOKE LINDQVIST f. 2016-01-14
 
Glad farmor!
 
Glad farfar!
 
 

Snabb ekiperingen, Sundsgatan 55 PITEÅ

 

Ronnie Hellström, 1974

 

Kjell-Bertils, bandet som drar fulla hus

 
¤ BERTIL GRANBERG
¤ KJELL ANDERSSON
¤ CONNY DANIELSSON
¤ KENNETH GRAN
¤ ROBERT ÖBERG
 
------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 december 1970

Ralf Edström /1974

 

Grattis älskade LOKE på 2-årsdagen.

LOKES tårta!

CALTEX - Piteå /1962

 

Anders Henriksson - "Blod och eld"

 
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ Fredagen den 14 september 1945
 
FAKTA-----------------------------
 
ANDERS HENRIKSSON f. den 13 juni 1896 i Klara församling, Stockholm, d. den 17 oktober 1965 i Västerleds församling. Skådespelare och regissör. I sitt tredje och sista äktenskap var han gift med skådespelerskan Aino Taube (1912-1990) mellan 1940-1965. Barn: Mathias Henrikson (1940-2005) även han skådespelare, Ella Henrikson, skådespelerska (1941-1972) och Thomas Henrikson.
 
Roger Lindqvist  

Övremarken, sommaren 1968

 
T.v. Sixten och Anna Engmans fastighet, i mitten John och Maj-Gerd Lindqvists hus och det vita huset till höger, Nils och Ingrid Stenbergs hus, där det även var inrymt en affär.
 
 
Jag och min syster på våran bro, 1966.
 
 
Axel och Dagny Fahlmans hus på nuvarande Innimarksvägen, Övremarken.
 
 
Stig och Inga-Maj Fahlmans hus på Innimarksvägen, Övremarken, Hortlax.
 
Husbilder: ARKIV DIGITAL & JONAS BERGLUND.

TV-tablå den 16 & 17 januari 1965

 

TV-tablå lördag 4 februari 1961

 

Anders Zorn 60 år

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 19 februari 1920
 
 
FAKTA---------------------------------------------------------------------------
 
Konstnären Anders Zorn föddes den 18 februari 1860 i Mora. Anders Zorn avled den 22 augusti 1920. Han var gift med Emma f. Lamm den 30 april 1860 d. den 4 januari 1942. Äktenskapet var barnlöst.
 
Roger Lindqvist.

Albert Engström 70 år

 
Albert Engström fyller i morgon sjuttio år.
 
För femtio år sedan var han en ung man som låg i Uppsala och läste latin och grekiska, då Bruno Liljefors upptäckte hans konstnärliga begåvning. Det betydde slutet på hans akademiska studier, men sin kärlek till klassiska språken behöll han. Han har alltid visat en påfallande trofasthet i sina symptier. Två konstnärer, Liljefors och Zorn, omfattade han i sin ungdom med obegränsad beundran och han har livet igenom fortsatt att dyrka dem. Bägge voro de stora realister, liksom han själv.
 
Albert Engström påminner om Zorn; de ha samma häpnadsväckande rika naturbegåvning och samma primitivt hedniska inställning till livet. Men Engströms svenskhet når mycket djupare än Zorns. Den senare var kosmopolit och även i sin daladräkt förblev han en grandsegigneur. Albert Engström är en son av det fattiga och hårda Småland. Han har aldrig glömt den karga poesin i dess natur och lika litet har han förgätit invånarnas enkla seder, med slagsmål och fylla ovanpå veckans långa mödor. Det är just därom en  god del av hans oeuvre både som konstnär och författare handlar.
 
Med tiden flyttade han till kusten och blev rospigg. Havet efterträdde skogen och fiskarena kommo i stället för de småländsks bondgubbarna. Men tillvaron bjöd på samma enkla och hårda grundförutsättningar även här och han blev snart lika förtrogen med denna omgivning som med sin fädernebygd.
 
Albert Engström känner för övrigt hela Sverige med en grundlighet som förefaller gåtfull. En viss inskränkning får man göra för medelklassen som inte tycks ha intresserat honom och som han i stort sett ignorerat. Överklassen karikerar han gärna. Men det övriga folket har han skildrat på ett sätt som är utan motstycke. Det är verkligen ingen skönmålning han gett oss och ändå ha vi bara tacksamt accepterat honom. Få svenska genier ha rönt så litet motstånd som han.
 
Albert Engström har under en lång följd av år påverkat oss mr än någon annan med undantag för Strindberg, vars jämlika han i fråga om språkets visuella styrka. Han har influerat vårt tal, vårt sätt att se, våra föreställningar om oss själva, och icke minst, naturligtvis, vår svenska humor. På hans sjuttioårsdag är det ett ovanligt enigt folk som tackar honom för allt i bild och skrift han gett oss.
 
---------------------------------------------------------------------------------
GÖTEBORGS HANDELS OCH SJÖFARTS TIDNING ¤ Den 11 maj 1939
 
FAKTA-----------------------------------------
 
ALBERT ENGSTRÖM f. 1869-05-12 Bäckefall, Lönneberga församling, Kalmar län d. 1940-11-16 S:t Görans sjukhus. Engström var konstnär och författare.
 
----------------------------------------------------
Roger Lindqvist    

HORTLAX /1955

HORTLAX har fått kommunalt CENTRUM
 
Sluträkningen på den nya kommunala förvaltningsbyggnaden i Hortlax beräknas komma att lyda på cirka 400.000 kronor. För de pengarna har kommunen inte bara fått en prydlig byggnad, vars tegelfasad färgmässigt står bra mot den vintriga miljön, utan någonting mycket värdefullare: en centralisering av den administrativa verksamheten under ett och samma tak.
 
Piteå-Tidningens medarbetare har sett sig om lite i nybygget, som ligger centralt till hitom uppfartsvägen till sockenkyrkan. Ännu är allt inte färdigt det fattas bl a en hel del ifråga om möblering och konstnärlig utsmyckning - men man får i alla fall en mycket god föreställning om hur det hela kommer att te sig i februari, då det drar ihop sig till officiell invigning av länets hövding, om det blir som man tänkt sig.
 
Även om exteriören inte skäms för sig på något sätt har man inte lagt ned en massa pengar på den utvändiga utsmyckningen. Men innanför tegelväggarna har arkitekter och byggherrar på ett smakfullt och praktiskt sätt lyckats utnyttja de sammanlagt 750 kvadratmeter stora ytor man haft till sitt förfogande.
 
 
Så här ter sig Hortlax´ nya kommunala centrum ut från vägen.
 
    - Det var trivsamt och bra i det gamla kontoret, tyckte vi, men naturligtvis kan förhållandena där inte jämföras med vad som nu står oss till buds, menar också kommunalveteranen Oscar Lindgren.
Byggnaden är uppförd i tre plan. I mittenplanet finns ett rymligt kommunalkontor och innanför det dels tjänsterum för kommunalkamreren och dels sammanträdesrum för styrelser och nämnder. I samma plan disponerar socialbyrån två rum och vidare finns lokaler för polisen, sjukkassan, sjukkassans föreståndare, lunchrum och toaletter. En trevligt utformad trappa leder upp till en rymlig foajé i övre planet. Där bidrar aramatur i gammeldags stil, fönster över hela ena väggen och en vägg relief av konstnär Jean Carlbrand till det goda helhetsintrycket. Småningom skall en vägg beklädas med glasmosaik och möbleringen blir av allra modernaste typ, vilket bl a innebär småbord av bara 40 (!) centimeters höjd.
 
 
Interiör från kommunalkontoret. Damen vid skrivmaskinen heter Marianne Jonsson och är verksam som kontorsbiträde.
 
I FN-STIL
Sessionssalen i övre planet är en skapelse i blått och gråvitt. Från ett vackert blåfärgat tak sprider en massa smålampor ett behagligt sken och över entrédörren finns plats för ännu en Carlbrand-relief, som i sex avsnitt skall symbolisera livet i kommunen. I fråga om disposition går man ifrån den hävdvunna med presidiet vid ena väggen och sittplatserna "enkelriktade". I stället arrangeras sittplatserna på tre sidor om presidiet ungefär som man sett på bilder från FN:s generalförsamling. Utan några jämförelser i övrigt...
 
I övre planet återfinner man också folkskoleexpeditionen och rum för överläraren, arbetsledarens tjänsterum och byggnadskontoret. Källarplanet erbjuder goda utrymmen och här har bl a taxeringsnämnden sitt rum. Även arkiven har som sed är att "gå under jorden".
 
GARDIN-NYTT
Sista skriket i modeväg bjuder inte bara att man skall ha bord i knähöjd. Det innebär också ett nytt sätt för gardinernas placering. Och eftersom modets krav anammats i Hortlax nya förvaltningsbyggnad så hittar man gardinerna bredvid fönstren istället för framför dem.
 
 
Bilden med kommunalkamrer Thorbjörn Markling illustrerar på ett talande sätt det moderna systemet med gardinernas placering vid sidan om fönstret.
 
 
Socialassistent Martin Sandlund i sitt nya tjänsterum.
 
 
Skolexpeditionen har fått rymliga lokaler i nybygget. På bilden skymtar överlärare Paul Johansson inne på sitt tjänsterum.
 
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 13 december 1955
 
 
 
 
 
 

Picko Troberg /1965

 

Georg Rydeberg 50 år

 
DAGENS NYHETER ¤ Söndagen den 21 juli 1957

Sofia Lundbergs Eftr. /1930

 
NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ 15 december 1930.

Fotbollslandslaget 1958

 
1958 spelas fotbolls-VM i Sverige och här ses den svenska 22-mannatruppen, resultatet av de vedermödor som UK med Eric Persson i spetsen haft sedan länge. Vi gick till final - och förlorade mot Brasilien med 2-5.

Nacka Skoglund /1964

 
DÅLIGA AFFÄRER MEN MÅNGA NYA KLACKSPARKAR!
 
En idol har kommit hem. Nacka Skoglund är 1964 tillbaka på Söders höjder och lirar förstås i Hammarbys randiga tröja, ty traditionerna får ej svikas. På dagarna nasar han kärror på Scania-Bilar på Rosenlundsgatan. Så värst bra går inte affärerna, men Nacka tar det med en klackspark, som vanligt.
 
SE ¤ 1964

POVEL RAMEL /1952

BARONEN VRÅLAR: ENTRÉ!
 
 
Akta huvudet! Med ett varnande vrål gör herr baronen tillika revydirektören Povel Ramel entré på traditionsrika Lorensbergscirkus i Göteborg. Året är 1952 och premiärpubliken duckar och dukar under av skratt. Succé alltså för Povel som låter vansinnigheterna avlösa varandra bl a genom att släppa in sotare, jägare, negrer, sömngångerskor, apor, hundar, dykare och polarforskare på parketten. Villervallan kallar han en "knäppupp". Fortsättning lär ska följa.
 
SE ¤ 1952

Föräldrahemmet - juni 1960.

 
Mitt föräldrahem, en dag i juni 1960. Ett flygplan tilldrar sig vårt intresse. Min pappa, syster och jag står på bron och tittar upp mot sommarhimlen. Min syster Gerd iklädd baddräkt, bakom henne min far och lilla jag, då inte ens fyllda tre, skulle fylla tre under hösten, jag gömmer mig bakom min far. Jag är rädd för planet, rädd för det där surrande motorljudet. Det uthängda tvätten har man gjort ett försök att retuschera. Men längst ner i högra hörnet syns tvätten utan retuschering.

Hasse Ekman /1939

 
STOCKHOLMS-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 5 maj 1939.

Povel Ramel-sällskapet

 
Redan i 7-8-årsåldern diggade jag Povel Ramel. Han blev en fast familjemedlem. I dag blev jag medlem i det Ramelska sällskapet som nr 1200. Nu har jag kommit hem. Tack!

Hasse Ekman

 
 

- Grammofonarkivet, Sveriges Radio!

 
- Grammofonarkivet, Sveriges Radio!
- Gamla Nordsjön med Harry Brandelius?
- Ja, det ska vi kunna ordna.
- Om damen sätter sig vid radion kl 2 i morgon,
så dyker nog herr Brandelius upp vad det lider.
- Ha en god eftermiddag!
- Jo, en sak till, ta för säkerhets skull på er flytvästen,
det kan gå höga vågor ute på Gamla Nordsjön.
- Har ni sjösjukepiller hemma, så svälj några stycken
innan Brandelius sjunger.

Agent 007 - Med rätt att döda /1962

 

Grattis, Elvis på 83-årsdagen!

 
 
 

Flottans överman

 

Renault Dauphine /1956

 

Svensk Motortidning /1940

 

Birgit Tengroth - 1932

 

Riktlinjer!

Det här praktiseras ju än i dag, 2018. Man kan även kalla
det för hjärntvätt.

LILL-BABS

1976.
 
1966.
 
1967.
 
1970.
 
 
1960.
 
1967.
 
1975.
 
1969.
 
1962.
 
1974.
 
1970.
 
 
 
1961.
 
1974.
 
1980.
 
1974.
 
 

Carl-Gustaf Lindstedt /1960

 
 
 
 

Helen & Gänget

 

JANNEZ - Laxsjö

 
¤ Jan Oscarsson
¤ Peo Grufvelgård
¤ Richard Holm (1961-2007) omkom i en motorcykel olycka på väg till en spelning.
¤ Kjelle Danielsson, är i dag sångare i Black Jack
 
Bandet bildades 1976 hemma i Laxsjö.

Annalisa Ericson - 1938

 

TV-tablå 1 december 1983

 
 

Slam Creepers

 
 
Mannen bakom "BILL RECORDS" hette Arne Bill.

Farmor Hanna

Farmor Hanna, flankerade av döttrarna Emmy Risberg t.v.
och Elsa Lundmark t.h.
 
Den 7 januari 1970, avled min farmor Hanna Lindqvist, 81 år gammal. Hon var född den 6 mars 1888 i Stensjökullen, Blåsmark. Föräldrarna hette Erik Anton och Maria Lovisa Eriksson, f. Svedberg. 1911 gifte hon sig med Knut Amandus Lindqvist från Blåfors, Västerbottens län. Farfar Amandus avled den 20 januari 1965, 78 år gammal. I äktenskapet föddes tio barn: Ingvar, Erik, Emmy, Elsa, Gunnar, Sven, Artur, John, Sigrid och Åke.
 
 

1:a Färg-TV-julen /1968

 

Bildjournalen, måndagen den 1.2 1965

 

Kim Novak

 

Wåxbo-pojkarna

 
 

FOXIE - Piteå

 
Stående fr v Lennart Sandberg, Robert Öhman och Sven-Åke Andersson. Sittande: SOA Andersson. Robert Öhman (som tyvärr avled för en tid sedan) ringde mig nångång på 80-talet och ville ha med mig i bandet. Jag tackade nej. Basisten, Sven-Åke Andersson, spelade jag tillsammans med i Rolf Åhmans orkester, 1978-1982.
 
Bilden har jag lånat av Leif Lidman.

Tack och farväl, Johannes Brost.

 
Boken, Dö inte nyfiken, utkom 2014. En berättelse som inte väjer för sanningen, detta enligt Johannes Brost. Boken finns naturligtvis i min bokhylla.
 
Ännu en av våra folkkära skådespelare är borta. Den här gången tar vi ett sorgligt farväl av Johannes Brost, som efter en tids sjukdom har lämnat oss.
 
Säger man Rederiet, och Joker i samma mening, då vet de allra flesta vem man talar om. Bakom den lite småvimsige bartendern Joker, gömde sig Johannes Brost. - Det skulle bli ca tio avsnitt, sa man, men det blev 318 stycken, i tio år. Berättade Johannes Brost i en intervju. Mellan 1992 till 2002 så satt halva det svenska folket som fastklistrade framför sina TV-apparater och diggade de olika turerna på Freja, som båten hette. - Det enda som jag egentligen behövde göra, var att rufsa till håret och sätta på mig de där förskräckliga glasögonen, har Johannes sagt. - Vips, så var jag Joker!
 
Johannes föddes 1946. Pappa var författaren och journalisten Sven Forssell, (1914-1962), mamma var aktrisen Gudrun Brost (1910-1993). - Min far, som jag kom att träffa endast sporadiskt, gjorde en del bedrägerier, vilket gjorde att han fick polisen efter sig. Han beslutade då att ta värvning i franska Främlingslegionen. Den här historien berättade Johannes om i Stjärnorna på slottet, där han medverkade 2017. - Min mamma, Gudrun, var en stark kvinna, det var hon som blev min medelpunkt i livet, avslöjade Johannes i samma veva.
 
Johannes Brost, sågs både i film- och på teatertiljorna. Han fick en guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen Avalon, som hade premiär 2011. Förutom Stjärnorna på slottet, i januari 2017, så sågs han samma år i TV-serien Jordskott, och i populära Let´s dance i TV4.
 
Johannes Brosts vänskap med Rolling Stones, blev också stort och uppmärksammat. - Jag mötte Mick och grabbarna redan 1965 när dom kom till Sverige. Sen så brukade dom höra av sig varje gång dom kom på besök.
 
Nu på måndag så sänder SVT filmen Avalon till Johannes Brosts minne. Min uppmaning är: se den!
 
Johannes Brost blev 71 år gammal.
 
 
Roger Lindqvist    
 
 

Björn Afzelius - 1996

 
AFTONBLADET ¤ 1996-01-21
 
Björn Afzelius, f. 27 januari 1947 d. 16 februari 1999.
 
En gång har jag mött Björn Afzelius. Det var 1975 i Norrmalmia sporthall i Piteå när Björn tillsammans med Hoola Bandoola band gav en konsert inför en fullsatt sporthall. Den här kvällen var det några andra band som också fanns med. Däribland Piteå Havsband där jag spelade trummor. Vi blev placerade bredvid Hoola Bandoola band med Björn och de andra bandmedlemmarna.
 
Roger  

John

 
Ett tjuvknäpp på min pappa John, från sommaren 1972 när han med en Povel Ramel-mössa på sitt huvud, klippte gräset på vår tomt.

Bloggbesöken är fortfarande höga.

Det tackar jag för! Ännu en dag med flera tusen besökare på min blogg, som fyllde nio år den 22 december, 2017.
 
Roger.

Grattis, LINDA!

I kväll har vi uppvaktat Linda, Dannes sambo. Det blev nära på fullt hus av gratulanter.
 
Grattis ännu en gång, fina Linda!
 
Roger och Elisabeth.

Povel Ramel /1972

 
SE ¤ Torsdagen den 1 juni, 1972.

VCR-spelare /1978

 
Inköpt på BELVIA i Piteå, 1978. Lördagen den 11 februari bandade jag det årets Melodifestival. Samma kväll spelade jag med bandet på Peruddens dansrestaurang i Svensbyn. Mot morgonsidan då jag kom hem, så fick jag veta att Björn Skifs stod som slutlig segrare med: "Det blir alltid värre framåt natten". Den här händelsen firar snart sitt 40-årsjubileum. Min video är sedan länge borta, så även Perudden, tyvärr. Men Björn Skifs är fortfarande still going strong, tack och lov.

ROWELLS - 1965

 

Soran Ismail - komikern som försvann

 
Soran Ismail, är den sk komikern som försvann. Han gick upp i rök. Mitt under pågående turné. Varför det då? Jo, helt kort: han anmäldes för några våldtäkter och sexuella ofredanden. Han var så pass fräck, att han skickade intima bilder av sig själv till (som han uppfattade det) beundrarinnor. Nu var det så funtat, att (beundrarinnorna) inte uppskattade Sorans välgörenhet. När det började brännas under "komikerns" fötter, då gick han under jorden.
 
Och medan en viss Martin Timell, löpte gatlopp pga en badtunna, så tystades herr Ismails fadäser ner. Härmed icke sagt att jag försvarar Martin Timell, tvärtom, men håll med om att det är bra konstigt att vissa hängs ut på löpsedel efter löpsedel, medan andra smiter ut bakvägen, och inte ens blir ifrågasatt av massmedia. Lasse Kronér, är en annan farbror som fått känna av hatets vindar vina.
 
Om jag skall försöka mig på en vild gissning, varför man gör skillnad, så är anledningen följande; Martin Timell, är en gubbe med vit hudfärg. Soran Ismail, är en gubbe med mörk hudfärg. I det här fallet så avgör färgen på huden vem som skall hängas ut. Man kan kanske helt enkelt kalla det för mobbning. Åtminstone gör jag det.
 
 
 
 
 

Jultomtens tack och adjö

 
Nu kan det avslöjas! På juldagen så kom jultomten på besök hos oss. Han frågade om vi hade en sängplats för några nätter. Vi tog emot honom med öppna armar, och hänvisade honom till en ledig säng där han fick sträcka ut sina tomteben. Han blev så överväldigad att han stannade även över nyårshelgen. Renarna hade han parkerat på ICA-Lundmans. Chefsrenen, Rudolf, eller Rulle, som han allmämt kallas, behövade också en vilopaus. I morse så åkte tomten iväg mot tomtelandet. Han lovade bestämt att han skulle komma på besök även julen 2018. För att vara på den säkra sidan, så bad han oss att skriva ner våra önskelistor, som han skulle prioritera, som han sa. Han bad mig om förlåtelse, för att jag inte fick de där Ludwigtrummorna som jag så gärna ville ha. Eller som han själv sa innan han åkte: - Rogge, nästa jul blir det Ludwig för hela slanten! (Vad han nu kunde mena med det?).

Vilhelm Moberg (1898-1973)

 
Vilhelm Moberg, en av våra mest kända svenska författare och samhällsdebattörer. Hans bok om Utvandrarna, som blev film, är i dag en klassiker. Han debatter i press, radio och TV kommer jag också ihåg. Vilhelm Moberg, avled onsdagen den 8 augsuti 1973. Samma kväll följde jag med min mamma till hennes moster, Göta Jonsson, som bodde på Sundsgatan i Piteå. Och jag minns att det var där jag hörde om Mobergs bortgång i TV:s Rapport. Moberg befanns drunknad i närheten av sitt hus. Om jag minns rätt så hade han tiden innan dödsfallet plågats av svår värk i nacken. Jag vill minnas att detta inverkade negativt på hans skrivande, som fick honom att begå självmord.
 
Vilhelm Moberg blev 74 år gammal.

Diger snömängd i år.

 
Så här såg det ut på sonens tomt i dag, onsdag den 3 januari. Blickar man tillbaka till januari 2017 så fanns det betydligt mindre av den vita varan. Det är länge sen jag såg sådana höga plogkarmar. Vi körde efter Innimarksvägen, och det påminde mig om mina barndomsvintrar.

Västra kajen, Piteå, onsdag den 3 januari 2018.

 
foto: Roger Lindqvist (med en dålig kamera).

Norah och farfar myser

 
Norah, sover hos sin farmor och farfar i natt. Här sitter vi i skönsoffan och myser tillsammans med farmor, som inte ville vara med på bild. Så då struntade vi i henne. Låter brutalt, men så är verkligheten. Norah och farfar är ett bra exempel på det som kallas för linslöss. Vi är båda aktiva inom linslössens riksförening med säte i Hortlax. Årsavgiften ligger på 250 kr / person.

En dam det svänger om! /1940

 
OBS! Hon håller stockarna exakt enligt läroboken. Den verkar var en nitcymbal den till vänster. Koskällan också på plats. Det var länge sedan jag hade en sån. Man kan bjuda på härliga sydamerikanskarytmer om man använder koskälla. Måste fråga sonen, som är bonde om han har nån på lager.

Povel & Wenche / feb. 1974

 
Igår blev jag fullvärdig medlem i Povel Ramel-sällskapet. Med andra ord; jag har äntligen hittat hem. Jag var 7-8 år då jag fick min första LP med Povel. Med åren blev han en familjemedlem. Den dagen han dog, var en hemsk dag. Men Povel lever vidare. Nu senast i filmen om Ted Gärdestad. Povel var ju Teds svärfar.

Malte, på besök

 
Under tisdagen så kom Malte på besök hos farmor och farfar. På bilden har jag fångat Malte och farmor under sagostunden. Dagens saga handlade om Nalle Puh och hans vänner.
 
 
När sagostunden var över, så satte sig Malte vid datorn för att spela. Senare på kvällen kom Andreas, Caroline, Loke och Norah. Norah och Malte ville sova över, men det slutade med att nattgästerna for hem i stället. Loke har haft en öroninflammation, som gjorde att man var så illa tvungen att åka in på akuten häromkvällen. Efter lite medicinering så är han i dag mycket bättre.
 

Glöm dem inte!

 
Carola och Emil Herlin, var mor och son. Den 10 augusti 2015 bestämde de sig för att göra ett besök på IKEA i Västerås. Deras besök slutade i ett blodbad, sedan de brutalt mördades av en asylsökande man. Dagen därpå, "kärleksbombades" det asylboende där mördaren bodde. Snacka om upp och nervända världen. Efter ca en vecka, så fanns det en insändare i våran lokaltidning vars rubrik lydde: "Vem kärleksbombade de mördades anhöriga?"

Sörbyvägen 25 Hortlax /1976

 
Det vita huset i förgrunden, var min skolkompis Bernt Lindbergs föräldrahem. Detta hus har adress Sörbyvägen 25. Det stora röda i bakgrunden var Sörbyskolan, där jag gick i årskurserna 1,2 och 3. Sörbyskolan stod klar 1890 och "gick ur tiden" 1990. I samma slola gick även min pappa John, som var född 1923. Min faster Sigrid född 1923 (tvilling med min far) gick där. Jag gick där  jag är född 1957 och min äldste son Andreas född 1982.
 
Vid den vänstra björken på skolans tomt togs vårt klassfoto i årskurs 2 året 1965. Lärarinnan hette/heter Gunhild Lundman.
 
 
Klass 2 Sörbyskolan, Hortlax, 1965. Jag står som 3:e från vänster i den mittersta raden.
 
------------------------------------------------------------------
Färgbild: ARKIV DIGITAL. Bilden har jag lånat av Jonas Berglund.

UDDEN SIKFORS - Midsommarhelgen, 1971

 
 
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 25 juni 1971

Topplista

 
För fjärde gången har min blogg hamnat på en av de mest besökta. Av de tolv bästa på topplistan, så hamnade jag på en sjätte plats. Tidigare placeringar är två 4:e placeringar samt en 5.e plats.

Ett möte med Olof Palme

Olof Palme, i Luleå sporthall, under valrörelsen 1979.
Foto: PT
 
Under en middag fick jag den här historien berättad för mig av fd PT-fotografen Hans G. Pettersson. Hasse kom till Piteå-Tidningen 1960. Tidningen hade då inga egna pressfotografer. Men så småningom tillsattes två tjänster, där Nils Ögren och Hans G. Pettersson blev så att säga de första pionjärerna. Nu till historien:
 
Under 1979-års valrörelse kom Olof Palme till sporthallen i Luleå för att hålla tal. Hans G. var utsänd av PT för att bevaka den aktuella kvällen. Men efter de traditionella bilderna av Palme vi talarstolen, hade Hasse en idé om att kunna plåta Olof Palme på annat sätt. Olof Palme, bodde på Scandic Hotell i Luleå. På den här tiden så fanns det inga större hinder att ta kontakt med politiker som Olof Palme.
 
Hasse frågade i hotellets reception, vilket rum han bodde i. När det var avklarat så gick han raka spåret till dörren och knackade på. Det var Palme själv som öppnade dörren och frågade PT:s utsände fotograf vad han ville. - Jo, jag skulle vilja ta lite bilder om det går för sig. - Kom in, sa Palme, går det bra härinne? - Det går bra, sa Hasse och började ta bilderna. Efter en stund så blev Hans G. röksugen och ville ta en paus för att gå ut. - Nää, sa Olof Palme, vi kan väl röka härinne på rummet. Men du får inte ta några bilder när jag röker. - Jag lovar, sa Hasse.
 
Olof Palme, var även nyfiken på Hasses syn på skatter osv. Han blev tillfrågad om vad han tyckte var det viktigaste. - Sjukvård, omsorg och skola, sa Hans G. Pettersson. Vilket Olof Palme tyckte lät klokt.
 
Hur uppfattade du Palme den här gången, frågade jag lite nyfiket. - Han var hur trevlig som helst. Men det jag förundras över så här långt efteråt, är hur lätt det var för mig att bara gå till hans dörr och knacka på. Det skulle ju vara omöjligt i dag. Inga säkerhetsvakter eller poliser så långt ögat kunde nå.
 
 

Piteå - 1854

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1954-02-27

Perudden - ett collage

Bilden, som togs 1976, har jag lånat av Jonas Berglund.
 
1958.
 
Yngve Skarin, med Eskil Columbus orkester i bakgrunden, 1965.
 
1979.
 
Syskonen, Hans och Christina Skarin, 1975.
 
1960-tal...
 
Yngve Skarin med dottern Christina, 1972.
 
1973-74.
 
1978. Vi spelade ofta på Perudden under 70-talet.
Sista gången, var med bandet OPUS, hösten 1992.
 
1973.
 
1991.
 
Christina och Yngve Skarin.
 
 
Perudden, ca 1975.
 
1967.
 
1966.
 
Vi spelade på alla de stora dansställena, däribland Perudden.
 
 

RSS 2.0