Rolf Åhmans i Rimjokk - 1977

 
ROLF ÅHMANS i Rimjokk, 1977. På bilden syns två av medlemmarna, Roger Lindqvist och Janne Höglund. Utanför bild, Gunnar Sandbladh, Sune Andersson och Hasse Eriksson. Arrangören hette Håkan Wiklund, och var även arrangör på Travrestaurangen "Spiltan", Boden, Forum Luleå, "HÅWET" Logen Sunderbyn och Logen Tallheden.

Varning för terrorister!

Terrorforskaren, Magnus Ranstorp fortsätter att varna regeringen och det svenska folket. Nu senast ljöd varninge: "Det finns lika många terrorister här i Sverige, som det finns i Danmark, Norge och Finland tillsammans".
 
Samtidigt får vi information om att våra gränser inte är tillförlitliga. Vi hinner inte med, säger en uppgiven polisman. Han fortsätter: "Om jag tar fast en eller två, så smyger ca uppemot femtio andra grovt kriminella in över landets gränser bakom min rygg, utan att jag kan göra nåt".
 
Sverige är med andra ord ett rätt så osäkert land att leva i idag 2019. Pga att vi lämnar våra gränskontroller åt sitt öde. Trots varningar från både Säpo och försvarshögskolan. Politikerna, som skapat detta reagerar inte nämnvärt.
 
 

Erikssons Plåtslageri, Hortlax - 1965

Innehavaren hette Uno Eriksson och var kusin till min pappa John Lindqvist. Unos far Ernst, var bror till Hanna, min farmor.

Uttryckningsfordon, Piteå, 1965

 

Vanja

Vanja Sundström (1946-1995).
 
Hon dog alldeles för ung. Min syster Vanja, endast 49 år gammal. Efter sig lämnade hon sin make och tre barn. Vanja, var min fars dotter som han hade före sitt giftermål med min mor.

Skyltsöndag i Piteå /1987

Gott om folk och ont om utrymme - ja, sansade och rutinerade bedömare talade till och med om "rekord", apropå antalet besökare på Piteås julskyltning. Uppgiften är svår att få bekraftad, men att skyltningen utvecklade sig till en folkfest av stora mått, råder det ingen tvekan om.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 30 november 1987

Anna-Lena, Siw, Lil och Ann-Louise

ANNA-LENA LÖFGREN
 
SIW MALMKVIST
 
LIL MALMQVIST
 
 
 
ANN-LOUISE HANSON
 

Sov i ro, Björn!

 
Björn, var min tremänning. Min mor var kusin till Björns far Tage. Vi var födda samma år, men Björn var sex månader äldre än mig.

Reinhold Öhmans åkeri, Piteå, 1976

 

Jan Öjlers på Svensktoppen /1968

 
Den 20 oktober 1968 kom Jan Öjlers från Limmared in på Svensktoppen för första gången. Låten hette Natten Har Tusen Ögon och låg kvar på listan i sju veckor.
 
 

TV-nytt med Sven Lindahl /1974

 

"Vad gör ni därnere, era jordingar?"

 
Om jag satt högt däruppe på ett moln, och tittade ner över mänskligheten skulle nog den frågan som står i rubriken vara högst relevant.

Grattis Daniel!

 
Grattis, finaste Daniel på din 32:a födelsedag. Nu är "lillpojken" plötsligt "storpojken".
 
Mamma o pappa.

En berättelse med många bilder, från sommaren 1968

Hemma på tomten, jag och min cykel, sommaren 1968.
 
 Mitt föräldrahem, på ett flygfoto som togs samma sommar. Vi hade en affär på mycket nära håll. Det är det vita huset som syns i bakgrunden.
 
Och som ser ut så här rakt framifrån. Det var Stenbergs speceriaffär, här bodde även en av mina tjejkompisar som hette Karin. Hon hade två bröder, Tord och Nils-Erik, Nisse och Ingrid hette föräldrarna. Det fanns ytterligare en familjemedlem, hunden Björn. Det var på den där trappan som vi brukade sitta och käka glass och dricka Merry på somrarna. Varje skyltsöndag, så gick vi och kikade in i deras skyltfönster. En härlig tid. En gång så gav mig Björn ett bett, det var mindre härligt.
 
På samma gata bodde Viktor och Jenny Jonsson. Dottern Gunvor bodde också hemma med sina föräldrar. Det fanns även en bror som hette Folke vill jag minnas, kanhända att det fanns en dotter också, men det låter jag vara osagt. Viktor dog 1977 Jenny 1984. 2012 så gick även Gunvor ur tiden. Hon var född 1930. När man brukade följa till fabror Viktor och tant Jenny, så gjorde jag stora ögon när jag såg ett stort gevär hänga på en vägg i köket. Viktor brukade skjuta sig en hare ibland. Då hängde han upp den ute på bron med ris instoppad i harens kropp.
 
Alldeles bredvid oss i det vita huset, bodde familjen Engman. Pappa Sixten och mamma Anna. Det fanns tre söner i familjen, Lennart, som blev gift med min kusin Britta, Kurt, som blev en duktigt idrottsman och lillebrorsan Torgny. Man kan skymta mitt föräldrahem till höger i bild. Uppe till vänster ser man även Stenbergs affären.
 
Lite längre ner på min "mammas gata" bodde Westerbergs. Föräldarna hette Gottfrid och Linnéa, barnen Doris, Leif, Lisbeth och Helena. De två äldsta Doris och Leif var redan utflugna när jag började springa och cykla på den här gatan. Lisbeth och Helena minns jag bäst. Jag minns att Lisbeth åkte till USA och blev borta i ca 40 år. I dag så bor våran äldsta son, bonden Andreas med sin sambo och tre barn i samma fastighet. När Ante var liten så var han dagbarn i samma hus. Då hette ägarna Torbjörn och Lotta.
 
Bredvid hortlaxvägen så bodde farmor och farfar. På den övre våningen bodde mina morföräldrar. Sommaren 1968 hade farmor Hanna flyttat till ett äldreboende, eller ålderdomshemmet som man sa, det fanns uppe i centrala byn. Kvar i huset fanns min farbror Åke och min morfar Sanfrid. Åke flyttade 1970 till Degeränget och morfar flyttade till ett stort gult hus som kallades för pensionärshemmet. 1970 så såldes min fars föräldrahem till makarna Birgitta och Sture Eriksson. 1980 så revs fastigheten, men då hade familjen Eriksson sålt huset dessförinnan. I den röra uthuslängarn brukade farbror Åke bo om somrarna. På 30-talet så fanns det även en liten kiosk på tomten. Farfar ville dryga ut inkomsten detta pga att han blev sjukpensionär 1936 pga en reumatisk sjukdom. I familjen Lindqvist fanns tio barn så det gällde att vända på slantarna. Det var sju pojkar och tre flickor. Alla är borta idag. Åke var den som avled sist i familjen.
 
Ett stenkast från mitt föräldrahem, bodde en av mina bästa kompisar, Per. I familjen fanns även mamma Margaretha och pappa Ingvar. Eskil hette Pers äldre brorsa. Per och hans båda föräldrar är idag avlidna. Om somrarna lekte vi skogen med alla våra andra kompisar. Vi spelade fotboll och vi badade. Icke att förglömma all de isglassar vi köpte hos farbror Nisse och tant Ingrid i deras affär. Jo, det var så sant; min favoritdryck hette Merry.
 
 Året 1968 såg både jag och mina kompisar på High Chapparal. En kanonserie. Även min morfar var helfrälst i pangandet.
 
På Innimarksvägen bodde min faster Elsa och hennes man Ivan och deras barn Britta, Roland och Karin. Mina tre kusiner var äldre än mig. Min syrra Gerd och Karin umgicks väldigt mycket. Ivan och Elsas hus är det som ses närmast i bild. I det andra huset bodde Stig och Ingamaj Fahlman med sonen Peder.
 
Tvärs över vägen från mina farföräldrars hus, bodde familjen Gösta Marklund. Hustrun hette Rut och barnen Anna-Lena, Sven-Erik (Svenne) och Eva-Maj. I den lilla vita boden hade Gösta sin ram & list-verkstad.
 
Samma sommar i juli 1968, tog syrrans kille Henning den här bilden av Storgatan eller Gågatan som fanns i Piteå. För övrigt landets allra första bilfria gata. Premiären var i augusti 1961.
 
 
 
Grannar med farmor och farfar bodde Gustav och Ida Berg. Farfar Amandus och Gustav jobbade på Munksundssågen tillsammans i många år. Detta innan min farfar blev sjukpensionär. I det bruna huset i bakgrunden bodde Erik och Maja Henriksson med sina två barn, Roland och Astrid. Gerd och Astrid gick i samma klass, och umgick även på fritiden. Roland gick bort för ett tag sedan. Föräldrarna är också borta.
 
 I grannskapet bodde också Gustav och Ida Berglund. De hade tre söner: Hjalmar, Herbert och Henning. Bröderna Berglund brukade umgås med bröderna Lindqvist, dvs min far och hans bröder. Herbert och min far jobbade tillsammans på Wallboarden i Piteå. Henning blev kyrkoherde i Piteå stadsförsamling. Herbert var den som levde längst. 
 
 På Innimarksvägen i Övremarken bodde Emil och Malin Lundgren med dottern Lilian. Jag vill minnas att farbror Emil hade en ljusblå Opel kadett. Kanhända att det var Lilians?
 
 Vid hortlaxvägen bodde Tord och Anette Berg med sina barn. Dessförinnan hade Ivar och Meerit Öberg bott där med sina två barn, Jan och Maria. Uppe på bodde Klas och Agnes Wiklund. Jag tror att paret Wiklund var fosterföräldrar till Meerit som hade sina rötter i Finland. Det var här hemma hos Jan som jag spg en Volkswagen cabriolet för första gången. Det var Meeris bror Pentti som ägde det. Jag tror den var röd till färgen.
 
 Här bodde Bertil och Kerstin Johansson. Sally, Bertils syster, bodde i ett rum på vinden. I den röda uthuslängar hade mina morföräldrar, Sanfrid och Beda Lundgren hyrt in sig. Det var här i sanna länga som jag tillbringade mina första månader på jorden. Medan min far höll på med renoveringen av sitt och mors nyinköpta hus, så "landade" vi i sommarstugan en tid. Det fanns stora skeppsråttor minns jag. Min morfar hade en gång haft ihjäl en stor bjässe som låg på marken när jag kom på besök. Usch. Efter en tid i stugan så gick morfra och mormors flyttlass över till andra sidan av vägen. 1962 bosatte de sig i samma hus som min farmor och farfar. Den 8 oktober 1964 avled min mormor, 69 år gammal. Min farfar gick bort den 20 januari 1965 i en ålder av 78 år.
 
 På Skatanvägen bodde Birger och Gun Marklund. Min far och Birger gjorde lumpen tillsammans under en mörk period av vår historia. Båda låg inkallade vid flottan. Birger och Gun är idag borta.
 
 När man åkte vägen upp till byn, så åkte man förbi det här huset där Olga Lindqvist bodde. Hennes man Gösta gick bort rätt så tidigt. Trots efternamnet så är vi mig veterligen inte släkt med varandra. Olga hade en svart VW som brukade stå parkerad i det lilla vita garaget med röda dörrar. Olga var född Lundberg och släkt med kyrkoherde Curt Carlssons maka Signe Lundberg från Blåsmark. 
 
 I detta gula hus bodde Hilding Öhlund med maka som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Hilding Öhlund var bror till Elisabeths farfar Linus Öhlund med rötterna i Arvidsträsk. På tomten stod en avställd gammal bil som vi barn brukade leka i. Hilding var far till Thore som i sin tur var far till en av mina kompisar som hette Kurt. 
 
Gågatan i Piteå sommaren 1968. Bilden togs av PT-fotografen Hans G Pettersson.
 
 
 
Här bodde bonden Viktor Nilsson med sina 20 katter. I "fuset" hade han sina kossor. Vi barn var alltid lika välkomna då vi hälsade på. Vi hjälpte till med slåttern och vi fick åka på de hölass som "Vicke" drog hem med hjälp av John Erikssons häst. I det röda huset som skymtar till vänster, bodde min pappas äldre bror Erik Lindkvist med makan Essy. I familjen fanns barnen Gösta, Tage och Rigmor. Faster Essy bakade det godaste fikabröd som överhuvudtaget någonsin gjorts. Jag har många fina minnen från Erik och Essy.
 
 Det fanns många lekkompisar i min absoluta närhet. En av dem hette Torgny Nyström och bodde med sin pappa Ragnar och mamma Anna och lillebror Torbjörn i huset som ses på bilden. Nåt år innan Toggan kom så bodde här familhen Risberg. Signar och Astrid med de två döttrarna Agnetha och Elisabeth. Fina kompisar. Det var med andra ord en ljuvlig tid.
 
 
Tommy Blom, i Bildjournalen året 1968.
 
 Sven-Ingvars plattor gick varma i syrrans grammofon.
 
 På Innimarksvägen bodde Thore och Nanna Öhlund med sonen Kurt.
 
 
Modiga Mindre Män (MMM) var ett av mina favoritprogram det här året.
 
 
 
Bildjournalen var ett måste för min syster Gerd.
 
 
 
Året 1968 var Börje Hardal doktor vid Läkarstationen i Hortlax. Hardal var släkt med statsrådet Alva Myrdal som kom på besök 1967.
 
 Familjen Fritz Berg på Innimarksvägen.
 
 
Gågatan, 1968.
 
Den 5 juni 1968 utsattes Robert Kennedy för ett attentat. Dagen därpå, den 6 juni, avled han, endast 42 år gammal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adolf och Dagmar Lindström, Tingsholmen.
 
Axel och Dagny Fahlman, Innimarksvägen, Övremarken, 1968.
 
 
THE END
 
 
 
 
 

Börje Salming Brynäs IF

 
Född den 17 april 1951. Back av högsta internationella klass och en av stödpelarna i Tre Kronor. 25 A-landskamper sedan debuten 1971. Två SM-triumfer med Brynäs sedan han kom dit 1969 från Kiruna 1969. VM-brons 1972. Studerande.

Carl Lidbom (S)

"Lagarna ska inte betraktas med underdånig respekt. De är arbetsredskap, som vi använder för att uppnå politiska mål"
 
CARL LIDBOM, 1974.

Svenne & Benny /1967

 

Här är polisen som mitt i gatan står...

DAN ELIASSON. Fel man på fel plats.

Gerds väska /1966

Min syster Gerd med sin nyinköpta väska sommaren 1966. Väskan köpte hon enligt uppgift på Umbrella i Piteå.
 
Samma väska 2019. Gerd skulle kasta den i samband med sin flytt, men si då var hennes hamster till brorsa framme och tog hand om den. Den har 53 år på nacken detta år. Många som sett den tycker den är så fin och välbevarad. Helt felfri.
 

Jenny och Viktor /1974

 
Det har gått 60 år sedan Hortlaxmakarna Jenny och Viktor Jonsson vigdes. Luciadagen kan de fira diamantbröllop.
 
-------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1974-12-10
 
Viktor och Jenny bodde på samma gata i Övremarken där vi bodde. Viktor var född 1892 och avled 1977. Jenny föddes 1891 och gick ur tiden 1984. Makarna Jonsson vigdes alltså året 1914.

Loke 3 år!

Idag fyller vårt minsta barnbarn Loke 3 år. Han föddes den 14 januari 2016 på BB i Skellefteå. Igår åt vi tårta hemma hos Loke och hans mamma, pappa och syskonen Norah och Malte.
 
Grattis Loke!

Lill-Babs & Lasse Berghagen /1965

Nu lyser det verkligen för Lill-Babs! Inför bröllopet med Lars Berghagen och i hitlistorna med nya örhänget "Jag kan inte leva utan Dig".
 
    - Det är härligt att leva, tycker Lill-Babs.
    - Jag ligger etta på Svensktoppen.
    - Jag fick skattepengar tillbaka.
    - Och det lyser för oss på söndag.
 
"Jag kan inte leva utan dig" kom med på svensktoppslistan samma dag som det lyste för andra gången för Lill-Babs Svensson och vissångaren Lars Berghagen. En händelse som ser ut som en tanke.
    - Det ska bli underbart att få en karl i huset, säger Lill-Babs och tittar förälskat uppåt på 197 cm långa Lasse, som ser ut att vara mer än belåten med att få bli karl i huset.
 
De träffades av en slump på förvåren. Satt och tittade på varandra en hel kväll. Det blev fler kvällar och mer tittande tills det en vacker dag bara sa pang. Just nu försöker de att hitta en lämplig bröllopsdag och bröllopsplats. Järvsö eller Stockholm eller Svärdssjö, det är frågan.
    - Man gifter sig ju bara en gång, säger Lill-Babs, och då vill jag göra det riktigt. Därför gäller det att planera och tänka igenom alla arrangemang så att allt klaffar och det blir en dag värd att minnas. För det här är enda gången jag tänker gifta mig.
 
Lill-Babs är en klok flicka. Hon tänker på framtiden. Eller som hon själv säger: Det är nog säkrast att ha bägge fötterna fast på marken, då vet man vad det är man står på. Och det finns ingen garanti för att hon alltid kommer att ligga på toppen, att hon kommer att ha ork till det eller att publiken har ork. Därför har hon garderat sig för ett och annat oförutsett genom att ta en pensionsförsäkring som faller ut när hon fyller 35 år. Då kan hon dra sig tillbaka om hon vill. Vi hoppas att hon inte vill.
 
"KLAS-GÖRAN"
Lill-Babs har hållit sig på toppen länge i den hårda bransch där fixstjärnor tänds, blossar upp och sedan snabbt dalar ned. Det är åtta år sedan hennes "Klas-Göran" slog igenom med en våldsamhet som svenska folket inte glömmer i första taget.
 
"Jag kan inte leva utan dig" tycks få samma rivstart. Snabbt upp på första plats i svensktoppslistan i en månad då skivor står på åtskilliga önskelåtar. I Thore Skogmans film "Pang i bygget" som haft premiär i dagarna spelar Lill-Babs Thores goda genius. Hon är den snälla och bussiga flickan som håller ordning på den något bohemiske Thore.
    - En film som riktar sig till den breda publiken, säger Lill-Babs. Och ska inte underhållning göra det. Tänk bara på det här med buskis. Det finns en liten klick snobbar som rynkar på näsan åt det ordet. Buskis är inte intellektuellt, säger dom. Men iakttar man de där intellektuella killarna då de sitter på en revy och tittar på buskis, då är det de som skrattar mest och högst. Sedan går de hem och skriver nedsättande saker om buskis. Buskis är något fint så länge det får folk att skratta.
 
    - Sedan är det fel att skicka ut kultursnobbar för att recensera lättare underhållning. Skicka en buskisrecensent istället, så får folk veta det de vill.
    - Själv tror jag att en av de främsta orsakerna till att jag hållit mig kvar i den här branschen är att jag inte vänder mig till en publik där alla åldrar och grupper och åsikter finns.
 
TAR MAKEN MED
Nästa sommar får folkparkspubliken möta Lill-Babs med make, Lars Berghagen och Lill-Bbs tillsammans. Det blir ett snyggt par på scenen. Han är snygg, lång och gänglig blivande tonårsidol gissar vi. Trots att alla vet att han redan är upptagen.
 
Någon minskad popularitet på grund av det kommande giftermålet har Lill-Babs inte märkt av. Tvärtom. När nyheten om hennes förlovning släppts ut i somras skulle hon uppträda i Jönköping. Det var lite nervöst. Hur skulle publiken reagera? Skulle blivande fru Berghagen verka mindre spännande än oförlovade Lill-Babs? Det blev succé!
 
-----------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ 1965-12-18

Alldeles nyss...

Alldeles nyss så var det sommaren 2011. Det var den sommaren den här bilden togs. Alldeles nyss så stod det vita huset som det alltid gjort på Innimarksvägen. I samma hus bodde Dagny Öberg. I dag är både huset och Dagny borta. Huset vi sitter bredvid är bagarstugan som också alltid funnits. Den stugan finns fortfarande kvar. Bakom mig sitter Elisabeth, hon ville inte vara med på bilden.

Män som utnyttjas /1982

 
AFTONBLADET ¤ Söndag 2 maj 1982

Rogers artiklar & dikter /2004

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 2004-11-04
 
En sen kväll utmanade jag mig själv genom att ta ett vitt ark och och skriva ner någonting. Vad som helst. Efter nån minut så fylldes det tomma arket av den här texten. Märk väl, att Christina Jutterström var vid den här tiden chef på SVT.
 
Roger

Rogers artiklar & dikter /2006

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 2006-07-27

Rogers artiklar & dikter /2006

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 2006-06-06
 
Någon dag efter att dikten hade publicerats, mötte jag en person som berättade att hennes mor blev så förtjust i min text att hon hade den med sig överallt. Hon läste den om och om igen. Björken som det handlar om, fanns på den plats där Sörbyskolan en gång stod. Idag är både skolan och björken borta.
 
Jag har fått många reaktioner under årens lopp. Många har ringt, andra har stannat av mig ute på gatan, somliga har skickat mig brev och vykort. En gång ringde en kvinna som ville tacka för en text som jag hade skrivit. Hon var så tacksam. På slutet av samtalet frågade hon mig hur jag kunde "få fram" orden ur mitt huvud. En läkare som jag besökte ställde frågan varifrån allt kommer ifrån. Jag har inget svar på den frågan. Det bara finns där. Min pappa skrev också, inte i samma mängd som jag gjort, men han hade lätt för att rimma. Han kunde rimma på allt.
 
Roger  
 

Rogers artiklar & dikter /2006

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 2006-08-01

Rogers artiklar & dikter /2006

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 2006-06-21

Hel vagn in i stationen

Nära nog hela första buffertvagnen försvann rakt genom väggen i stationsbygganden där bl a ett kafferum smulades sönder.
 
Tågklarerare Signar Westbrand, hade änglavakt, och fick endast ringa skador när ett felväxlat tågsätt med 20 papperslastade vagnar brakade in i Piteå stationshus vid sextiden på måndagsmorgonen. En av fyra tomma vagnar som tagit emot huvudstöten slog igenom väggen och hamnade inne i expeditionslokalerna tryckande bråte och inredning framför sig.
 
Ett tungt kassaskåp blev räddningen för Westbrand, eftersom det slog fast i den vägg, vid vilken han satt, och bildade en sköld. Växlingspersonalen var solbländad och lade för sent märke till att en växel var fellagd. Omläggningen av växeln har mycket väl kunnat göras av lekande barn.
 
---------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ tisdag 17 augusti 1976

SVEN-INGVARS /1976

 
 
1976-04-24

Rogers artiklar /2013

 
Gösta Eriksson, var kusin till min far. En mästare på piano, bas och dragspel. Utbildad vid "Ackis" i Stockholm, därefter professionell musiker i några av landets mest kända och populära orkestrar. Turnerade gjorde han också. Han besökte hembygden i början av 60-talet på Öholma. "Alltid lika kul att komma hem" sa Gösta för några år sedan när det skrevs en artikel om hans liv i lokaltidningen. "Kan du skicka Piteå-Tidningen till mig", frågade han. Jovisst, fick han sin PT i sin brevlåda. Han ligger idag begravd på sin hembygds kyrkogård.
 
Roger 

Rogers artiklar /2009

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 mars 2009
 
Allan, var min spelkompis i Kjell-Bertils orkester. Han kunde allt! Och då menar jag allt. Det var en dröm att spela med Allan. Hans professionalism lyste igenom i allt han gjorde. Spelade han piano, eller på sin tenorsax så var det 100% riktigt och bra. Han började som pianist men övergick till tenorsaxofonen. Tack gode Gud för det.
 
Roger 

Rogers artiklar & insändare /2015

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 11 september 2015

PARTAJ - Lars Ekborg & C-G Lindstedt /1969

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ torsdag 27 mars 1969

Farväl granen!

 
Här står granen så ståtlig i vårt rum, så vacker att man blir alldeles stum. Men tyvärr blev tiden med dig alltför kort, i denna dag skall du kastas bort.
 
Vila i frid!
 
-------------------------------------
Granfoto: Lindqvist.

Rogers artiklar /2006

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndag 21 augusti 2006

Rogers artiklar /2006

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag 27 oktober 2006 /Text: Roger Lindqvist

Rogers artiklar /2006

29 år efter denna konsert skrev jag den här recensionen i PT. Bättre sent än aldrig.
 
Roger  

Rogers artiklar & dikter /2007

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 29 januari 2007
 
Den här hyllningen till Piteå väckte en del uppmärksamhet. Det hörde av sig en kvinna som ville tonsätta den. Hur det blev med det, vet jag fakiskt inte.
 
Roger

Rogers artiklar & kåserier /2006

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 23 november 2006 - Text: Roger Lindqvist

Rogers artiklar /2007

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag 24 januari 2007

Rogers artiklar /2007

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredag 1 februari 2007
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 10 februari 2007
 
En självupplevd historia som kunde ha slutat väldigt illa. Den här sjukdomen kunde jag inte själv påverka, det var endast att följa med och hoppas på det bästa. Så småningom så såg jag ljuset i tunneln. Den här händelsen tog sin början i januari 2005 och sträckte sig fram till den sista april. Det tog ytterligare flera veckor innan jag var så pass återställd att jag kunde andas och gå som vanligt. Under hela återhämtningsproceduren, åt jag starka mediciner. I 4 år därefter fick jag gå på kontroller i Sunderbyn. Jag hade en underbar lugnläkare han hette Gadir och kom från Iran. Hugo Hagstad hette överläkaren på lungavdelningen. Det var han som sa att jag var tvungen till omedelbar operation. Diagnosen var lungcancer. Vilket senare efter operationen visade sig vara en godartad lungtumör. Operationen gjordes på Thorax i Umeå den 30 april 2005 samma dag som Elisabeth fyllde år. Eftersom progonsen visade sig vara bra, så gick Elisabeth och köpte sig några lotter i sjukhusets kiosk. Det var faktiskt en av mina läkare som hette Staffan, som rådde min hustru att dagen till ära köpa en lott. Men vi hade ju redan vunnit den högsta vinsten.
 
Roger 

Rogers artiklar /2007

Text: Roger Lindqvist
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 januari 2007
 
 

POP-CORN /1967

 

1974

 

Kvarnbypojkarna (Kvarnby) - Burträsk

 
Kvarnbypojkarna, numera endast Kvarnby. Bandet bildades 1966 hemma i Kvarnbyn i Burträsk, Västerbotten och är fortfarande still going strong. De två herrarna längst fram är originalmedlemmar som fortfarande spelar. Man är nu inne på sitt 53:e år.  Vi möttes ofta under det hektiska 70-talet. Vi spelade på ungefär samma dansställen i Norr- och Västerbotten. Bilden togs 1976.

Bettans 12-strängade gitarr /1980

 
 
Julafton hemma i Hortlax 1980. Om jag inte minns tokigt så köpte jag gitarren på Nybergs musik på Storgatan i Piteå.

Alexander /1971

 

Lycka är...

... att följa sitt barnbarn till skolan.
 
 
Farmor och farfar följer med Norah till skolan.
 
2014-11-20

"En liten zigenarpojke"

 
Den fantastiske och oförglömlige LARS EKBORG.

Rogers artiklar & insändare /2015

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 september 2015

Rogers artiklar /2016

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdag 23 augusti 2016

Rogers artiklar & dikter /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 20 december 2008

Rogers artiklar & dikter /2007

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag 12 juli 2007

Rogers artiklar /2009

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 12 december 2009

Rogers artiklar & dikter /2013

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 27 mars 2013

Rogers artiklar & dikter /2009

 

Rogers artiklar /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 8 september 2009

Streaplers /1965

 
Efter att det varit ganska tyst om Streaplers, har de åter kommit igen på hitlistorna med sin succélåt "Rockin Robin". Det har hänt en hel del kul för Streaplers den senaste tiden, inte bara det att deras plattor går fint, utan att de fått skivkontrakt med USA. Skivbolaget heter Century Records. Den första plattan de skall ge ut är "Yes tonight, Josephine" och "Twenty Miles". De skall också försöka lansera sin skräck-gimmick med en platta som heter "A tribute tol Dracula" gjort av Gert Lengstrand.
 
När vi ändå håller på att berätta om USA, kan vi också tala om att grabbarna fått en fanclub i Pittsburgh, USA, presidenten heter Peggy Bennett och är 19 år. Grabbarna är hela sommaren och hösten fullbokade i parkerna. Ett litet tips till alla som kommer att gå och lyssna på dem lägg märke till deras snygga ljusgrå kostymer. Gert, Lasse, Göran, Håkan och Bjarne har i samarbete med Herrmoderådet lanserat och producerat dessa kostymer som helt enkelt heter "Streaplers". Efter sommarturnén hoppas de på ett besök i USA om allt går efter planerna förstås.
 
 

Rolf Åhmans

 

Janne Josefsson, journalist med stort J.

 
I 40 år har Janne Josefsson varit en grävande journalist. Han har vänt på de stenar som många av hans kolleger aldrig velat göra. Men priset blev högt; skilsmässor, dödshot mm. Joakim Lamotte lever efter samma sorts princip; ut ibland folket för att lyssna på dem och deras rädslor i ett samhälle som blivit alltmer kallt och hårt och barabariskt. Marcus Birro, gjorde som sina två kolleger, han skrev om det som andra inte tordes göra. Resultatet lät inte vänta på sig, han och hans familj mordhotades. Det blev en skilsmässa även för honom. Runar Söögard, norsk pastor, har även han börjat skriva om den våld och terror som drabbat landet. På grund av detta så har massmedia börjat förfölja honom.

MIXERS - Sundsvall

 
 
 
 

"Mode-Inga" - Hortlax /1967

Vid Hortlaxvägen i centrala Hortlax låg en modeaffär vars innehavarinna hette Inga Olsson, mest känd som "Mode-Inga". En affär som min mor ofta besökte.
 
Foto: Rolf Flodin

Morfar /1974

Morfar på sin cykel på väg hem till sig efter ett besök hos oss sommaren 1974. Han fyllde 75 år den 21 juli samma sommar. När mormor insjuknade i Parkinson 1962-63 så slutade morfar jobba. Han var då hemmavid för att hjälpa henne. Hon avled den 8 oktober 1964. Morfar var både skomakare och vägarbetare. Under 40-talet jobbade han vid Fortfikationsverket i Boden. Han cyklade då mellan Blåsmark-Boden. Morfar var född på samma datum och år som författaren Ernest Hemingway.

Norrsken

 

Norrländers /1991

 
 

Tom Trana

 

Tommy Körberg

1970
 
1971
 

TIFFANYS

 
 

Valiant 1962

 
 
 
 

Volvo P 1800 S /1968

 

Vikingarna /1974

 

Vett i trafiken /1960

 

Tötas

1970.
 
 
1974. Av de fem medlemmarna från 1974 är tre avlidna, Bosse Fransson, Johnny Blomqvist och Jörgen Horneij. Leif "Biggo" Birgersson är still going strong. Mikael Wendt bytte musiken mot politiken (tror jag). Det kan även vara så att han blev rektor?

Rogers artiklar & revynummer /2014

Siw Öhman och Sixten Renqvist framför mitt nummer "Hamlet" i Piterevyn 2014.
 
2013-14 ringde Siw Öhman och ville jag skulle skriva ett revynummer till Piterevyn. Utgångångspunkten i sammanhanget var Hamlet. Fast i en något annorlunda tappning. Jag skyndade mig att läsa igenom den klassiska Hamlet för att ha en grund att bygga på. Hamlet i min tappning blev som sagt av förståeliga skäl något annorlunda än originalet. Jag har gjort någon monolog också nåt år tidigare, samt en sketch om Zarah Leander och Birgit Nilsson. Plus några till.
 
Bild: PT
 
Roger  
 
 

ZAGERS - Nyköping

 
 

Svenne & Lotta /1975

Svenne & Lotta på Solliden Skansen, 1975.

Hep Stars /1965

 

Plato

Ingen är så hatad som den som säger sanningen
 
PLATO

Tommys

 

Wostoks - Gällivare

Jag gjorde lumpen på I19/P5 vid 5:e kompaniet i Boden med deras trummis Mats Öström. Tyvärr så avled han strax innan muck den 23 mars 1979.

Huvvaligan

 

Rogers artiklar & kåserier /2006

JAN LUNDQUIST REDAKTIONS-SEKRETERARE PITEÅ-TIDNINGEN
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ LÖRDAG 20 MAJ 2006

Rogers artiklar & dikter /2006

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 31 maj 2006

Rogers artiklar /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag 7 augusti 2008
 
Farbror Sven var min pappas äldre bror. Han var gift med Elma f. Lidman från Svensbyn. Det finns många roliga minnen som handlar om Sven. Jag har i artikeln berättat om några utav dem.
 
Roger  

Rogers artiklar & dikter /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 8 september 2008

Rogers artiklar & dikter /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 14 april 2008

Rogers artiklar /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag 2 juli 2009

Rogers artiklar /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredag 10 juli 2009

Rogers artiklar & insändare /2015

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndag 31 augusti 2015

Rogers artiklar /2014

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag 24 april 2014

Rogers artiklar & dikter /2015

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 2 juli 2015

Rogers artiklar & insändare /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 10 oktober 2008
 
PS! Under rubriken "Tummen upp" fick jag ett positivt gensvar av signaturen "UB Lundström.
 
 PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 23 oktober 2008

Rogers artiklar & dikter /2010

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 23 juli 2010

Rogers artiklar /2007

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 1 augusti 2007
 
Vid ett besök på Öhn i Strömsunds kommun 2003-04 så besökte vi Beppe Wolgers museum. Beppes dotter Camilla Wolgers mötte oss i entrén. Vi började prata med varandra och vips så föddes idén om att skriva ner mina tankar och reflektioner om en av mina idoler. Innan vi åkte därifrån tog jag bilden av Beppes dotter Camilla.
 
Roger 

Rogers artiklar & kåserier /2007

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredag 11 maj 2007

Rogers artiklar & kåserier /2007

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag 7 mars 2007
 
Efter att den hade blivit publicerad, ringde en man och frågade vilken slags Folkpark jag hade skrivit om, och var den fanns. Jag berättade då att Folkparken i min berättelse var upphittad. Men bilden som jag hade som illustration är entrén till Folkparken i Skellefteå.
 
Roger

Rogers artiklar & dikter /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 11 april 2009

Rogers artiklar & insändare /2015

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdag 17 november 2015

Rogers artiklar & insändare /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 5 september 2009

Rogers artiklar /2015

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 23 april 2015

Rogers artiklar & insändare /2016

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 3 september 2016

Rogers artiklar & kåserier /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 4 april 2009

Rogers artiklar /2010

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 4 september 2010
 
Morfar var ingen större älskare av politiker. Han kallade dem för "vilddjur", troligen ett citat ur bibeln.
 

Rogers artiklar /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 4 augusti 2009
 
Och jag fick ett svar av Åke Forsberg...
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 22 augusti 2009

Rogers artiklar /2016

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag 10 mars 2016

Rogers artiklar & insändare /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 17 juli 2008

Rogers artiklar

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 15 juli 2014
 
Genom de utställningar vi har gjort, så har det också skrivits några artiklar. I den här utställningen så var vi tre historieintresserade gubbar, Ulf Lindlöf, Leif Lidman och Roger Lindqvist som stod för valet av de många bilder som sedan skulle krympas till ett antal på 43 stycken. Jag författade all bildtext. I slutet av november så avled tyvärr Ulf Lindlöf. Bildutställningen om Piteå flyttades senare från PT till Gallerians Konsthall  på Storgatan. I början av 2017 så hade jag och Leif en bildutställning som handlade enbart om Hortlax. Den flyttades senare till biblioteket samma by.
 

Rogers artiklar, insändare, kåserier, historiska tillbakablickar, film & teater mm

Det händer ibland att jag får respons på det jag skriver i tidningen. Hittills endast positiva yttringar. Det händer också att man ringer upp mig för en uppmuntran. Jag har även fått "Tummen upp" i Piteå-Tidningen. Detta vykort kom 2015 där jag tydligen har förlängt livet på en för mig okänd person. T.o.m. min gamle mattelärare stannade upp en dag när vi möttes i byn och gav mig en klapp på min axel. Han tyckte att jag hade såna fin "knorr" när jag avslutade mina insändare. Den där klappen var fin, den skulle jag även ha behövt när jag satt under mattelektionerna och svettades igenom provräkningarna.
 
OBS! Adressen på vykortet gäller inte längre. Det enda som gäller är mitt namn, jag heter fortfarande Roger Lindqvist. Det övriga är m.a.o. ute.
 
 
 
 

Rogers artiklar & dikter /2008

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 juli 2008

Rogers artiklar /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 25 juli 2009

Rogers artiklar & insändare /2015

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndag 3 augusti 2015

Grattis Linda!

Daniel och Linda.

Rogers artiklar /2010

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag 27 oktober 2010

Rogers artiklar & dikter /2009

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 juni 2009

Rogers artiklar & dikter /2011

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 28 juli 2011

Rogers artiklar & dikter /2012

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 7 augusti 2012

Rogers artiklar /2017

PS! Här har det smugit sig in fel namn på artikelförfattaren, Roger Lindqvist skall det vara, och inget annat.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 18 juli 2017
 
 Bitte och Leif Bogren på estraden. Vi hade spelat rätt länge innan PT kom på besök. Precis då vi tog vår paus så så knäppte fotografen denna bild. Foto: Piteå-Tidningen.
 
I en skjorta och en svart tröja står Sune Andersson vår gitarrist och kollar in konkurrenterna. Längst bort till höger ses en viss Roger Lindqvist.
Foto: Piteå-Tidningen.

Rogers artiklar /2016

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 30 mars 2016
 
Kjell och Solbritt Holmbom, är min svåger och svägerska. "Sollan" är syster till min hustru Elisabeth. Sedan 1986 har vi följt dem i deras viktiga arbete i Kenya. Genom sitt hjälparbete har paret Holmbom hjälpt barn som vuxna till ett nytt och bättre liv.
 
Roger 

Rogers artiklar /2011

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 29 januari 2011

Rogers artiklar /2009

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag 13 juni 2009

Rogers artiklar /2014

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 23 oktober 2014
 
Det finns en "bakom-historia" av den här berättelsen som jag fick höra efter publiceringen. Pers pappa Ingvar, fick den uppläst en tid innan han gick bort. Sonen Per, var då redan avliden. Det berörde mig väldigt djupt. Det hände ibland att jag stannade upp och pratade med "farbror Ingvar" när jag besökte min mor. En gång var en strålande varm sommardag, och Ingvar satt på en parkbänk utanför sitt boende. Jag satte mig ner och vi började prata. Ingvar var en mycket fin man, som utstrålade ett lugn. För mig var han kort och gott "farbror Ingvar". Jag kände en stor och varm respekt för honom.
 
Roger 

Rogers artiklar /2017

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 20 november 2017

Eskil Columbus sextett - Umeå

Bröderna Gösta och Rolf Pettersson, tillhörde även Yngve Forssélls orkester i många år.

ELMERS /Umeå - 1970

Elmer Granlund, stående längst t.v. I främre raden mannen med skägg och glasögon Per-Olov Johansson sedermera medlem i Yngve Forssélls så även sångerskan Elisabeth "Liz" Lundberg i mörkt hår. Elmer Granlund är i dag avliden.
 

Tom Nordbloms /1968

 

Tonix /1970

 

Ronnie Peterson /1978

Helgen den 9-10 september 1978 hade jag helgpermssion från S3 i Boden. Fredagen den 9 september spelade vi i Luleå på Forum. Lördag var vi för ovanlighetens skull spellediga. Jag umgicks med Elisbeth som då bodde i en lägenhet i Piteå. Söndag så var jag hemma hos mina föräldrar, jag tror att min syster Gerd och hennes kille Henning var där också. Svågern Henning var intresserad av Formel 1. Av den anledningen satt vi och såg på tävlingen där Ronnie skulle vara med. Vi såg till vår förskräckelse hela den hemska kraschen. Ett minne som kommer att leva kvar länge än. I går visade SVT filmen om Ronnie "Superswede". Att dö vid 34-årsålder är så otäckt som det bara kan bli. Lika otäckt att hans fru Barbro Peterson inte längre orkade leva. Hon dog 1987 endast 40 år gammal. I dag vilar Ronnie och Barbro Peterson i samma grav som Ronnies mor och far.
 
 
 

LEIF BLOMS /1968

 

FLAMINGOKVINTETTEN/1969

 

Livets spelregler

Livets andemening är ju inte att göra livet svårare för andra människor. Det är ju precis tvärtom. Trots en olik syn på hur problemen skall lösas måste respekten alltid vara ständigt närvarande. Detta fastän jag tycker att DU har fel!
 
Roger 

Max Fenders /1976

MAX FENDERS Sunderbyloge, den 12 juni 1976.
Fr v Christer Ådén, Janne Nording, Jan Hofverberg, Per-Örjan Ådén, Theo Lundström och Mats Långström.
 
Foto: Staffan Nilsson kl 2.00.
 
Bilden har jag lånat av Jan Hofverberg basist i Joe´s Combo.

Hortlaxmaffian

Så här såg jag ut den tiden jag var medlem i den fruktade Hortlaxmaffian, och vi pysslade på med beskyddarverksamhet. I dag är jag from som ett lamm.

PT-insändare

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag den 11 oktober 2017

Rogers artiklar

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdag den 24 oktober 2017
 
En ny kategori på bloggen: Rogers artiklar. Jag har två fulla urklippsalbum samt en stor mängd urklipp som bara ligger och samlar damm. Det gemensamma är att det är de artiklar, insändare, kåserier, dikter, artiklar om musik, och alla de band jag varit verksam i, samt familje- och hembygdshistoria och mycket mer som jag är upphovsman till. Nu lägger jag ut detta på bloggen. En del kanske känns igen, medan de andra aldrig publicerats här på bloggen. Först ut i raden är min berättelse om OPUS dansorkestern med många goa 60-talslåtar på sin repertoar. Vi fanns 1991-1997.
 
Roger 

Det var en gång en stad som hette Malmö...

Södergatan i Malmö, 1970.
 
Samma gata i slutet av 1970-talet.
 

Pelles med Christer Sjögren

 
 

Ola Hermanssons med Mona Wessman /1966

 
 

Scenkläder 1987-88

Den som spar han har! Att spara är jag väldigt bra på. Den här västen hade jag på mig 1987-88 då vi började om så smått i Rolf Åhmans. Vi hade även en vit skjorta och en blå rosett (propeller) runt halsen.

Tayfun med Yngve Forssélls /1978

På plattan sjunger Tayfun Sagesen och Anki Nilsson. Kompad av Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. Plattan producerades 1978. Samma år i maj månad, gjorde vi en EP på samma bolag, SKELTON i Skellefteå.

FN-officer: "Sveriges väg mot undergången"

På bilden ses fd FN-kaptenen och pressofficeren Anders Lugn. Han var kapten i den dåvarande internationella FN-styrkan i Libanon. År 2008 varnade han i en artikel i Aftonbladet om "Sveriges väg mot en katastrof". Han pekade på sex speciella punkter som ett slags tecken, som skapar undergång.
 
1. Svaga nationella värderingar.
 
2. Svag nationell krigsmakt.
 
3. Svag nationell polismakt
 
4. Extrem tillgång till vapen.
 
5. Stor tillgång till droger, alkohol till kristna, hasch till muslimer.
 
6. Känsla av vanmakt hos folket.
 
Som jag kan se, så finns det många av punkterna som passar in på Sverige. Tyvärr så är det så, att hur än mycket bevis på att nåt är fel, så vägrar en stor del av befolkningen att tro på det. Häromdagen så publicerades en artikel av Magda Gad i Expressen där hon berättar om kvinnorna i Afghanistan. Hon berättar om förtrycket, våldtäkterna, morden, kvinnoförnedringen, om Islams grepp på de utsatta kvinnorna och barnen. Den reaktion hon fick på sin artikel, var att många härhemma trodde att hon ljög elller överdrev. Magda Gad berättade själv att det är så det ser ut i det här våldsdrabbade landet.
 
Roger 

"Robotbyns" kyrka /1968

 
PT:s förstasida, måndag den 25 november 1968. "Robotbyn" är Vidsel som ligger några mil ovanför Älvsbyn.
 
 

DUX /1957

 

Lundgrens Bilaffär, Piteå /1963

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 8 januari 1963

Televisionen /1954

PITEÅ.TIDNINGEN ¤ Den 6 mars 1954

Stikkan Anderson berättar /1960

 

Bogseraren Arne till botten på halv minut /1955

PITEBOGSERARE SJÖNK - 3 CHOCKSKADADE
 
BÅTEN "ARNE" TILL BOTTEN PÅ HALV MINUT
 
 Här har vi bogserbåten Arne i färd med att assistera Polaris, när fartyget vid ett tillfälle intog last i Piteådistriktet.
 
Wirénrederiets bogserbåt Arne sjönk i går vid 18-tiden i Munksundet efter en kollision med Statens skogsindustriers bogserare ASSI. De tre besättningsmännen, Gustav Lindqvist, Klubbgärdet, Gösta Andersson, Blåsmark och Rune Sandberg, Bergsviken, hade bara sekunder på sig för att klara livet. Arne sjönk på en halv minut och de tre männen tvingades kasta sig i det isflakebemängda vattnet. De var chockskadade när de fördes till lasarettet och hade dessutom fått en del skärsår.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 24 november 1955

Annonser /1930

 
NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ Fredagen den 17 januari 1930

Klagobloggen

Ni har nu kommit till Klagobloggen. Redaktör R. Lindqvist. Här behandlas alla de klagomål som över huvudtaget finns. I dag börjar jag med mig själv.
 
2013-14 fick jag problem med värk i min vänstra arm. Hustrun hade åkt med sin syster till Gran Canaria, jag var ensam hemma. En kväll började det som sagt en jobbig värk. Eftersom det var min vänstra arm tänkte jag direkt. HJÄRTINFARKT! Även höger arm värkte, dock inte lika mycket. Jaha, ska jag dö nu ensam i soffan, var min första tanke.
 
Hustrun kom hem. Solbränd och glad. Armen värkte lika mycket. Jag hade även problem med nacken. Den värkande armen eller armarna, fortsatte att värka hit och dit ett helt år. När jag skulle på koll hos doktorn så passade jag på att berätta om besvären. Han skickade mig till sjukgymnasten. Jag började göra vissa övningar. Men jag fick även en medicin som var antiinflammatorisk. I sama veva åkte jag och sonen också till Gran Canaria. Doktorn sa till mig att värmen skulle göra mig gott. Och det gjorde den. Så småningom försvann värken. Nu är den tillbaka igen.
 
Besvären kommer enligt min doktor från nacken. Kul, att vara trummis och ha problem med sina armar. Snarare OKUL. Fötterna har jag också problem med. Fötter och ben. Det blir inte bättre ju äldre man blir. Suck!
 
Detta ni nu har läst, var alltså mitt eget klagomål. Tack för att ni stod ut!
 
Mvh Roger.
 
PS! I morgon så hämtar jag ut en ny sändning av de piller jag fick 2014.
 
 

Bra, Widar Andersson!

Jag skällde i ett tidigare inlägg på Socialdemokratin, men det finns ändå en liten ljuspunkt. Den ljuspunkten heter Widar Andersson. Han är sedan 2004 politisk chefredaktör på Folkbladet, men utsågs 2011 till chefredaktör och ansvarig utgivare också. Widar säger det många av hans kolleger också borde säga. Dvs sanningen om det samhälle vi lever i fnv. Widar Andersson ser på verkligheten precis som den ser ut. Inte några förljugna ord här och där som jag börjat reta mig på hos de andra inom partiet. Sossarna har spårat ut, totalt. Stefan Löfven, är definitivt inte rätt man på rätt plats.
 
Roger

Demokratins förgörare

Det finns politiker/anhängare som pratar som om Demokratin vore nåt som borde förbjudas. Åtminstone om man lyssnar på vissa MP-anhängare. Däriband förre TV-meteorologen Per Holmberg. Börjar man fundera i totalitära spår då blir jag rädd på allvar. Socialdemokratin har inget mer att erbjuda mig. Jag röstade troget i drygt 40 år, men av det gamla partiet finns idag ingenting kvar. Ideologin har försvunnit. Jag är bara så otroligt arg och besviken.
 
Till och med Centern är idag en skugga av sitt forna jag. Centern under Thorbjörn Fälldin, innehöll mycket mer substans än det Annie Lööf har gjort det till idag. Här saknas det också en röd tråd. Jag undrar också hur förre Folkpartiledaren Bertil Ohlin skulle ha tagit emot förslaget, som Liberala ungdomsförbundet kom med för 2 år sedan. "Nekrofili borde vara tillåtet". Det dröjer nog inte så värst länge innan pedofilerna också gör sin röst hörd, om att få tillhöra de "normala folket".
 
Det är ingen hejd på osmakligheterna.
 
Roger  

Ulf Elfving & "Chanstoppen" /1968

Ulf Elfving står vid klockan. 19.35 varannan fredag tonar han fram i TV.
 
Ulf Elfving håller som bäst på att gå opp i idoltopp i TV. Han leder "Chanstoppen", som sänds varannan fredagskväll i höst. Och för var gång han ses och hörs i tittarrutan, får han allt större publik.
 
"Svensktoppen", som han under de senaste åren har gjort till Sveriges mest avlyssnade radioprogram, har han tills vidare överlämnat till Ingemar Sandberg. Ulf framträder på TV-skärmen i hela sin långa, gängliga längd. När det är "Chanstopps-dags" blir han mycket beundrad.
 
Rör han sig i stockholmsvimlet, blir han kvickt igenkänd och betittad. Varje förmiddag brukar han cykla nerför Valhallavägen. Cyklande, ja. Det har ofta hänt, att popmusiker, som medverkat i hans program, har frågat honom:
    - Var har du bilen?
Själva rattar de lyxiga åk. Toppen-Ulf nöjer sig med att trampa en gammal, skranglig tvåhjuling.
    - Det är skönt med motion, säger han.
    - Hur känns det i TV? frågar vi.
    - Jo tack. Jag tycker, att det är roligt. Visst är jag lite ovan än.
Men jag har ju Lena Fürst att lita till. Hon är producent för "Chanstoppen", och hon kan allt om TV.
 
    - Var "Chanstoppen" din TV-debut?
    - Nej, inte riktigt. Jag har varit med en gång tidigare. I 20 sekunder. Det var i ett önskeprogram med Sven Lindahl som värd.
    - Hur hamnade du i radiohuset?
    - Jag har varit journalist tidigare - eller åtminstone försökt mig på yrket. Bland annat i Eskilstuna. 1965 arrangerade Sveriges Radio en disc-jockey-tävling. Då fick jag för mig, att jag skulle ställa opp. Man hade sagt till mig att jag hade en bra röst. Som väl var, svek den mig inte. Jag lyckades t.o.m. så fint, så jag tog hem segern i finalen. Strax  därefter började jag frilansa i radio. Sen dess har jag faktiskt hunnit med att pratap plattori 105 svensktoppsprogram, 89 "Tonårskvällar", många "Lördagsmorgnar" och massor av Melodiradionätter.
 
Ulf kan också berätta, att det är hård konkurrens om spelutrymmet i "Chanstoppen". Ulf är 25 fyllda. Han är ogift, oförlovad och begåvad med många flickbekanta. Än så länge bor han hemma hos sina föräldrar. Han tycker om att laga mat. Han tycker också om att titta på och spela fotboll. Djurgården är hans favoritlag. Själv kickar han i Sveriges Radios lag och i ett bollgäng som kallas "Plattlirarna".
 
-----------------------------------------------------
Hemmets Veckotidning ¤ Den 21 oktober 1968

Agnetha Fältskog & Jörgen Edman /1968

 
Hemmets Veckotidning ¤ Den 21 oktober 1968

Farbröderna i KJELL-BERTILS /2010

Fr v Thomas Åström - keyboard, sång, Roger Lindqvist - trummor, Robert Öberg - gitarr, sång, kapellmästare, Kjell Andersson - bas, sång och Thomas Eriksson - keyboard.
 
Foto: Oskar Åström.

SAAB

 

Tommy Blom lämnar Tages /1968

Tages - innan Tommy hoppade av.
 
Det har hänt en hel del med Tages i år. Den populära gruppen har femårsjubilerat. Den har gjort och ska ytterligare göra framstötar på den internationella popmarknaden, och den har nyligen ändrat besättning.
 
Låt oss börja med ändringen. Sångaren Tommy Blom, 21, har tröttnat på popmusikantlivet. Redan ifjol sa han ifrån, att han hade fått nog av det. Men då lät han övertala sig att stanna kvar tills vidare. I juli i år sa han opp sig, och den 31 augusti lämnade han gruppen definitivt.
 
Detta har naturligtvis fört med sig bekymmer för de fyra kvarvarande Tagarna. De har sökt en efterträdare till Tommy, och de har diskuterat möjligheten att fortsätta ensamma som kvartett. Men än så länge har man inte kommit fram till det slutliga beslutet. Någon ersättare har inte skakats fram.
 
I augusti skulle gruppen ha varit i England och gjort PR för sin första engelska single, "Halcyon Days". Men på grund av Tommys avhopp har man måst uupskjuta resan. Den görs nu i september i stället.
 
Till England, ja. Minns ni, hur det  var, när Tagarna reste dit 1966? Då vägrades de arbetstillstånd och satt fast på båten i hamn en hel vecka. Detta därför att England och Sverige tvistade om hur många popband, som skulle få gästa respektive land samtidigt. Men 1967 togs Tages emot av engländarna med öppna armar, och då gjorde de en lyckad 4-veckors-turné i öriket.
 
Sen dess har gruppen hunnit med flera utlandsresor. I våras avverkade de en lång turné genom Danmark, Holland, Belgien och Tyskland. "Sleep Little Girl" var namnet på Tages allra första skiva. Den kom ut 1963, gick inte hem hos recensenerna men såldes i gengäld mycket bra över skividiskarna. "Sleep Little Girl" hade Platinaetikett. Men alltsedan årsskiftet 1966-67 spelar Tagarna (liksom bl a Beatles och Hollies) in sina nummer på Parlaphone.
 
Göran (Bertil) Lagerberg, sångare och basare, anses vara bandets största musikaliska begåvning. Han snickrar ihop låtar, antingen själv eller tillsammans med skivproducenten Anders "Henkan" Henriksson. Om Göran kan vi meddela, att han fyller 21 år den 20 september.
 
Vet ni att bandet är uppkallat efter kompgitarristen och elpianisten Danne Larsson? Han är döpt till Dan Tage Larsson, och det är hans andra förnamn som bandet har gjort till sitt. (Per) Anders Töpel fortsätter att sköta gruppens sologitarr med den äran. Lars (Viktor Emanuel) Svensson från Järvsö (hans storasyster heter Lill-Babs) dunkar trummorna. Lasse kom in i gänget i fjol och efterträdde då Tommy Tausis, som i juli 1966 hade avlöst populäre Freddie Skantze.
 
Tages har alltså varit med om avhopp och personbyten tidigare. Och överlevt. Naturligtvis gör bandet det nu också. Det har ju grundmurad popularitet.
 
-----------------------------------------
Hemmets Veckotidning ¤ Den 9 september 1968

Älvsbyn

Postgånget 1953.

The Beatles /1968

Bildjournalen ¤ 30 april 1968

Kalle och Knattarna /1956

 

Catrin Westerlund och Sven Wollter /1965

 

Family Four populär i parkerna /1965

"Family Four" - det är fr v Stig, Siv, Inger och Berndt Öst - tar sig ton och stämmer upp sin succémelodi "Nicolina". De fyra syskonen ska sjunga den u 150 folkparker i sommar.
 
Syskonen Siv, Inger, Stig och Berndt Öst har sången och musiken i blodet. De tillhör landets största spelmanssläkt. Det är de som har lanserat "Nicolina", en av vårens och sommarens toppschlager. Men det var inte de utan mamma Anna Öst, 55 år, som fick den att slå ordentligt. Hon sjöng den i TV - och sen var det klippt.
 
Anna Öst har 11 syskon. Alla är de musikanter - på hel- eller halvtid. Anna Öst har också 6 barn. 4 av dem kända som "Family Four". Det är just Siv, Inger Stig och Berndt.
 
I vår har de förekommit i svensk-dansk och norsk television. 150 folkparker vänta nu på dem. När sommaren är slut, far det till östska barndomshemmet i Hälsingland för att tillsammans med mamma Öst komponera nya låtar. Eller göra gamla bitar och skillingtryck som nya.
 
"Nicolina" är ett av vårens örhängen. "Family Four", som lanserar den, är redan nu högt betald. Smakar det, så kostar det, säger man i Hälsingland. Och "Family Four" smakar bra just nu.
 
----------------------------------------------------
Hemmets Veckotidning ¤ Den 24 maj 1965

"De glada Värmlandspojkarna"

SVEN-INGVARS. Fr v Ingvar Karlsson, Sven Svärd, Sven-Erik Magnusson, Sven-Olof "SOP" Pettersson och Rune Bergman.
Valborgsmässoafton 1965 spelade Sven-Ingvars i Norge inför en sammanlagd publik på 45.000 personer. Ett publikrekord för bandet.
 
SAXONS VECKOTIDNING ¤ 1965

RSS 2.0