Rolf Åhmans 1976-06-12

 
¤ GUNNAR SANDBLADH - KLAVIATURER, SAX, SÅNG.
¤ SUNE KARLSSON - BAS, SÅNG.
¤ SUNE ANDERSSON - GITARR, SAX, SÅNG.
¤ ROGER LINDQVIST - TRUMMOR, SÅNG.
¤ HASSE ERIKSSON - GITARR, SÅNG.
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 

En mossig bild...

Kanhända att jag är lika mossig som det röda staketet, när jag älskar
detaljrika bilder? Mossig eller inte...det röda staketet omgärdar Doktors-
villan på Furunäset, villan var fram till 1965 bostad för sjukhusets över-
läkare.     
 
foto ROGER LINDQVIST - 2016-04-28.
 

Far & son

Lindqvist & Son. Dvs Roger och Daniel på balkongen idag, torsdag.

Året 1971

Roger, 14 år, klass 7B i Hortlax Centralskola. Det här
året vurmade jag för IFK Luleå som tagit steget upp
i allsvenskan. Målvakten i Luleå, Kjell Uppling, blev
något av en idol, liksom naturligtvis hockeymålvakten
Leif "Honken" Holmqvist, som vaktade kassen i Tre
Kronor vid VM i Bern. Spelade trummor i Piteå Havsband
och i den stora Blåsorkestern. 1971 fyllde Piteå 350 år.
 

Povel Ramel & Brita Borg

 

Lill Lindfors /1970

 

Lill-Babs /1959

 

Meg Westergren /1956

 

Engman inte "färdig" med fotbollen

¤ En gång (mot Malmö FF) har Kurt Engman provat denna
IFK Luleås allsvenska dräkt. Sedan dess har han varit rätt
anonym men lag av har han inte gjort.
 
GANSKA TYST har det varit kring Kurt Engman, storforsaren som i våras gick över till IFK Luleå. Har Engman lagt av med fotbollen?
    - Nej, inte alls. Men jag har tagit det rätt lugnt under sommaren. Nu är det dock igång med träningen för fullt, spelade också i IFK:s reservlag i Eskilstuna i helgen.
Matchen slutade 2-2 sedan IFK Luleå haft ledningen med 2-0. Engman var duktig.
    - Hade lite otur halkade och föll vid deras reduceringsmål men i övrigt gick det rätt bra.
Kurt Engman har spelat fotboll i många år, gick i våras till IFK Luleå och satsade hårt på att kvalificera sig till det allsvenska laget. Fick chansen mot Malmö FF sedan Bosse Lindmark skadats, men hamnade ånyo i reservleden sedan Lindmark tillfrisknat.
    - En tråkig tillvaro?
    - Både ja och nej. Just nu tycker jag fotbollen är kul, åtminstone är det bra roligare att spela än de tre sista åren. Men långa och tröttande tågresor för en B-lagsmatch är väl inte alltid så inspirerande.
 
Kurt Engman går sista året på lärarhögskolan i Luleå men gör just nu praktiktermin som lärare hemma i Piteå.
    - Jobbigt och dyrt att åka emellan därför har det väl inte blivit så mycket träning i höst.
Engmans namn har på sistone rätt ofta synts i resultatslistorna från friidrottstävlingar. Tresteg är specialgrenen och där har han också nyss putsat ett gammalt PIF-rekord.
    - Blir det friidrott istället för fotboll i fortsättningen?
    - Jag vet uppriktigt inte själv, det står och väger. Kanske försöker jag lite mera på friidrotten, resultaten har ju varit rätt hyfsade. Men å andra sidan vill jag inte släppa fotbollen, som just nu är jätteskoj, säger Kurt.
 
I våras var dock inte fotbollen enbart rolig, det erkänner Kurt:
    - Tyckte satsningen på B-laget var lite konstig.
Nu på höstkanten har dock intresset återkommit. Engman skall försöka vara med i alla matcher som inte jobbet lägger hinder för. Kurt satt på läktaren i söndags och såg "skandalmatchen" mot Örgryte. Tyckte:
    - Att Tobbes utvisning var alldeles onödig, kan inte förstå att det skall vara så svårt att hålla huvudet kallt när det gäller så mycket. Den poängen som därmed flög sin kos kan bli absolut avgörande för lagets framtid i allsvenskan.
 
Torbjörn Isaksson har med stor sannolikhet spelat sin sista match för säsongen. Nu gäller det att hitta en ersättare. Kurt Engman anser att lösningen heter Per-Erik Svensson, bolltalang från Luleå SK.
    - Frågan är väl om inte Per-Erik kan bli en förstärkning för laget! En utmärkt spelare som spelar för laget, för kollektivet. Han bör få sin chans.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Hösten 1971.

Helga, från Piteå

Helga Forsgren, f. 1912 bosatt i Piteå på cykeltur 1936.

Piteåpolisen rycker ut...

Medan semsterfirare och andra gonar sig i sommarvärmen så finns det en yrkesgrupp, polisen, som arbetar dygnet runt och ser till att vi andra skall ha det lugnt och trevligt. Piteå är f n invaderat av turister och det händer naturligtvis en hel del men polisen betecknar ändå det hela som rätt lugnt. Piteå-polisen är underbemannad under sommarmånaderna. Man söker varje år förstärkning men får det inte och därför måste de mannar som har jour ibland fara som skottspolar. Och det handlar om allt. PT har tillsammans med jourhavande gått igenom dagboken en vecka och noterat vad som hänt.
 
Larmet har gått. Den här gången är det en krock på E4. Polisen
måste iväg snabbt. Troligt är nämligen att det blivit stora trafik-
problem vid olycksplatsen.    
 
Här ett urval av det som hänt:
¤ Krock, Sundsgatan, en skadad. ¤ man anträffad död, Lillbrogatan. ¤ krock i Munksund. ¤ bilist får inte upp bildörren. ¤ stöld på radioaffär. ¤ störande ungdomar vid Tempo, två gripna. ¤ bråk vid Norrstrandsbadet, avvisning. ¤ bråk i hyreshus. ¤ bråk på statt, en grips. ¤ dödsfall i hemmet. ¤ 9 mm pistol upphittad på havsbadet. Visade sig vara en leksakspistol. ¤ två lösa hundar förs till hundgård. ¤ undulat upphittad, arresteras. ¤ misshandel, skadad man hittad på Västergatan. ¤ skadegörelse i lägenhet, Källbo, en gripen. ¤ lösdrivande hund omhändertagen. Bet polis som fick uppsöka lasarettet för stelkrampsspruta. ¤ brand Assi. ¤ skadegörelse och fylleri, Pite havsbad, en gripen. ¤
 
Polisens larmcentral är bevakad dygnet runt och anmälningarna
och förfrågningarna strömmar in.
 
¤ bil skadad på parkering Pitholmens havsbad. ¤ personligt meddelande till turist på Norrstrandsbadet. ¤ öldrickande ungdomar på kyrkbacken avvisas. ¤ skadegörelse i centrum, en grips. ¤ tältande raggare stör vid Pitholmens havsbad. ¤ mopedåkare stör vid Norrstrandsbadet. ¤ fylleri Sundsgatan, en grips. ¤ misstänkt rattfyllerist grips på Sundsgatan. ¤ ungdomar bråkar på Pite havsbad, avvisas. ¤ tältutrustning med bl a 1 000 kronor i kontanter upphittat vid Pite havsbad. Ägaren återfinns senare. ¤ mopedstöld Munksund, mopeden anträffas senare. ¤ psykiskt sjuk överförs till sjukhus. ¤
 
Ett mångsidigt arbete. Polisman Rickard Grandin får agera gatsopare
efter en krock.
 
¤ penningstöld i centrum, en grips. ¤ fylleri Storgatan, en grips. ¤ besiktning av fordonsvrak efter Pitholmsvägen. ¤ tre barn utan flytväst på flotte i Piteälven, bogseras i land. ¤ försök till stöld vid Pite havsbad, tre gripna. ¤ trafikolycka E4, en skadad vid krock bil-cykel. ¤ tjuvlarm Skandinaviska banken, falskt. ¤ tvist angående nedlagd väg i Bölebyn. ¤ bråk Tempo-parkeringen. ¤ bråk kyrkbacken. ¤ gammal man får frivilligt husrum på polisstationen. ¤
 
När alla mätningar, fotograferingar och andra undersökningar kring
olyckan klarats av återstår att få bort de demolerade bilarna från
vägbanan så att inte ytterligare missöden inträffar i samband med
omkörningar på olycksplatsen. Bergsviksbron ses i bakgrunden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 19 juli 1973.
 
 

Gamla träkåkar upp i rök

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1974-01-05

Piteås historia

På besök hos Rolf Markoff, Piteå. 
 
I dag tisdag, har herrarna Lidman/Lindqvist rest bakåt i sin tidsmaskin. Detta med god hjälp av Rolf Markoff, som fungerat som en sorts ciceron och chaufför i vår maskin. "Intervjuoffret" har god kännedom om vårt Piteå, och hur det en gång såg ut. Vid kaffebordet säger han: "Det är som om en film spelades upp inför mina ögon. Jag ser deras ansikten, hör deras välkända röster, det känns så levande". Så talar en vis 90-årig man. Och för oss historieintresserade är det bara att tacka och ta emot. Tack, Rolf!
 
Rolf Markoff, vars släktrötter härrör från Litauen, men infödd
Pitebo sedan 90 år tillbaka.
 

Rolf Åhmans orkester - Älvsbyn /1971

 
 
 
¤ ROLF ÅHMAN - dragspel, sång.
¤ MATS PETTERSSON - trummor.
¤ SUNE ANDERSSON - gitarr, sång.
¤ SUNE KARLSSON - bas, sång
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 
 

När pappa åkte till jobbet...

När pappa åkte till jobbet hade han sin mat i den här plåtburken.
Jag minns den så väl, den hade sin speciella plats på köksbänken,
klar att användas. Den finns hos min syster idag.

Gevalia /1959

 

"Kapellmästar´n"

ROLF ÅHMAN (1935-2010).
 
När jag som 17-åring fick anbud att börja spela trummor, i ett av länets absolut populäraste dansband, behövde jag inte tänka så värst länge. Den 11 januari 1974 vikarierade jag för den ordinarie trummisen, Mats Pettersson. Den kvällen spelade vi på "Spiltan" på Torpgärdans travrestaurang i Boden. Den 8 februari, började jag på allvar. Bland det första Rolf klargjorde för mig, var att han inte tolererade alkohol i sin orkester. Det hade han sagt även till alla de andra som började i bandet. För mig var det självklart, jag drack inte sprit. Jag tror att mina föräldrar tyckte det kändes tryggt att veta.
 
Rolf, var en principfast person. Han deklarerade rätt så fort att han skulle sluta den dagen han fyllde 40 år. Det löftet höll han. 1975 slutade han alltså i orkestern. Han hade ett rätt så tungt arbete, som tog mycket energi. Han sa vid nåt tillfälle, att han orkade helt enkelt inte både jobba veckorna i ända, för att sedan spela, åtminstone 2 gånger per vecka. Vid den här tiden var vi bokade två år framåt. Spelplanen fylldes snabbt så fort arrangörerna fick tillfälle att boka oss. I december 1974 satt vi en natt i turnéfordonet på väg hem. Då berättade Rolf att hela 1975 var fullt. Även innevarande året, 1974, var fullt. Han meddelade även att 1976 också höll på att fyllas. Och att vi nyårsaftonen -76 skulle spela på Medborgarhuset i Arvidsjaur.
 
Jo, det var en härlig tid detta gyllene 1970-tal. Och jag och mina kompisar fick den stora turen att vara delaktig i detta.
 
Roger.
 
 

Kärt besök

Efter att barnbarnen slutat för dagen på sitt dagis respektive skola,
så kom Norah, Malte och lilla Loke på besök. Andreas och Caroline
var givetvis också med. Farmor Elisabeth hade gjort en smörgåstårta,
som vi alla (utom Loke) åt med stor förtjusning. På bilden ses Loke
i farmor och farfars famn.
 
Det är något alldeles extra, att få rå om barnbarnen.
 
Loke, växer så det knakar.
 
 

Rolf Åhmans /1973

Fr v Mats Pettersson, Sune Karlsson, Rolf Åhman (skymd) Hasse Eriksson.
 
Rolf Åhman.
 
Mats Pettersson.
 
Sune Karlsson.
 
Hasse Eriksson.
 
Jag gissar att bilderna togs i Sikfors Folkets Hus.
 
 
 
 

Syskonen Lindqvist

Storasyster Gerd f. 1948 med lillebror Roger f. 1957.

Syskonen Öhlund

Syskonen Öhlund; Elisabeth t.v. och lillebror Göran t.h.
Elisabeth heter i dag Lindqvist i efternamn, och är min fru.
Elisabeth f. 1958 och Göran f. 1961.

ROLF ÅHMANS - ÄLVSBYN /1971

Fr v Mats Pettersson, Sune Karlsson, Sune Andersson och Rolf Åhman.

Honken Holmqvist

1970-71
 
1972-73

Farmor och farfar /1963

Hanna och Amandus Lindqvist, Övremarken, Hortlax.

Fullt ös i Sunes lekstuga

Både gamla go´bitar som nyare material har dessa gossar spelat i dag.
Sune K. Hasse B. Sune A. Hasse E. och Roger L.
Summa: 2. st. Hassar och 2. st. Sunar. samt 1. st. Roger.
 
Jag övningskör för mitt trumkort. EU har kommit med nya direktiv gällande
oss trummisar.
 

Rolf Åhmans - Kåbdalis FH /1975

Fr v Roger Lindqvist, Sune Karlsson, Hasse Eriksson,
Gunnar Sandbladh och Rolf Åhman.

En gång trummis - alltid trummis

I morgon blir det till att lira med grabbarna. En söndagseftermiddag i
musikens tecken, alltså. Har varit hemma hos Daniel och lastat in
lite "järn-skrot" sånt som man inte kan vara förutan. Mina egna trummor
får stanna hemma, men cymbalställ m.m. får följa med. Jag lånar
Magnus trummor i morgon.
 
En gång trummis - alltid trummis.
 
 
 

Farfar

Knut Amandus Lindqvist f. 1886-02-09 d. 1965-01-20   
 
Farfar Amandus, lite barsk och allvarlig på det här fotot. Fick sjukpension vid 50-årsålder pga reumatism. Hans sjukdom gjorde att han inte kunde vrida på sitt huvud, skulle han titta åt sidan vände han istället hela kroppen. Han började som bonddräng i 12-13-årsåldern hemma i Blåfors, Västerbotten. Innan han fick sin pension jobbade han vid Munksundssågen. För att dryga ut sina inkomster så satte han upp en liten kiosk hemma på tomten i Övremarken, Hortlax. Där fick de tio barnen turas om att hjälpas åt. Farfar Amandus tycktes nog vara  lite småsnål emellanåt. Farmor Hanna, var hans raka motsats. Jag har hört att han hade en rätt så kort stubin, inte nåt som jag såg men har hört det berättas. Jag har en känsla av att man hade respekt för honom som person.
 
Farfar åkte ofta in med bussen till Piteå. I handen hade han sin bruna portfölj. Han gjorde då och då besök på Piteå Domsaga där han var en intresserad åhörare. Jag har också fått det berättats att han var kassör i en förening hemma i byn. Vad för slags förening det var, har jag ingen aning om. Farfar var involverad i olika saker på hemmaplan. Han kallades för "Hortlax egen jultomte" i ett telegram han fick på en av sina födelsedagar. Förklaringen kan vara att han skötte om den julgran som sattes upp i decembermånad varje år. Han ordnade med julljusen osv. I ungdomen skötte han om posttransporten mellan Byske-Piteå. Hörde även att han under en resa blev utsatt för ett rån.
 
Barnbarnet Roger.

Ludwig

foto Roger Lindqvist.

En stolt manshatare

Ännu en ung tjej som låter hatet flöda. Källan har jag kollat, och det som står här
har hon sagt i en intervju. SSU har tagit avstånd till hennes uttalande. Men så vitt
jag förstår så har hon inte behövt lämna sitt uppdrag. Tråkigt. Man kan ju inte låta
bli att undra, om hon är så framgångsrik i att locka till sig nya medlemmar?
Hennes fb-sida har samma hatfulla ton.

Religionsrevolution

EWK 1979.

Det eviga kretsloppet

Häromdagen hittade vi den här plastkassen med den så välkända
symbolen, den liggande 8:an som föreställer det eviga kretsloppet.
Kassen har troligen "anor" från 1967, och fanns en gång på Domus
i Piteå.

Hortlaxsol på Hortlaxbalkong med skäggig Hortlaxfarbror

Den här skäggige farbrorn har suttit på sin balkong i dag med
sin hustru och druckit kaffe.

Långdans genom hela Sverige

 
 
 
HUSMODERN ¤ 1974-01-07

Öllegård Wellton-Hell /1953

Ingeborg Viola Öllegård Wellton-Hell f. 1932-04-18 d. 1991-06-26.
Gift med Erik Hell f. 1911-08-11 d. 1973-03-11 
 
Öllegård Wellton, är väl mest känd från Pippi Långstrump filmerna, där hon spelade mamma till Tommy och Annika.
 

Syrran...

Min fina storasyster, Gerd, på bilden ca 17-18 år och upp över öronen förälskad. Sitter i sin killes
vita Opel.

Åke Lindkvist, Hortlax

Brädmattan vid sågen i Munksund, ca 1952-53. Som nr. 6 från vänster
står Åke Valdemar Lindkvist från Övremarken i Hortlax. Åke var den
yngste i familjeskaran, min fars lillebror, född 1924 död 2010. Nämnas
kan också att Åke började vid Munksunds sågverk som 13-åring. Han
förblev sågen trogen fram till sin pensionering vid 65-årsålder 1989.
 
Bilden har jag lånat av Lennart Lundqvist.
 
 

SKRATT

Skratt är bra!
Hånskratt, sämre.
 
Roger Lindqvist.

Böcker

Böcker på gång...      
 
1. Konspiration OLOF PALME /Gunnar Wall
 
2. Bombmakaren och hans kvinna /Leif GW Persson
 
3. Den gåtfulla GARBO /Anne Taraba
 
4. Vilja av stål /Yngwie Malmsteen.

HEP STARS /1967

 
Benny Andersson, Lennart Heglander, Janne Frisk, Åke Gerhard, Svenne Hedlund
och Chrille Pettersson.    
 
Hep Stars höjde ölbägaren hemma hos fd managern Åke Gerhard. En rörande scen av vänskap utspelades.
    - Vårt avtal är rivet, sa Åke Gerhard. Jag önskar killarna all lycka.
    - Vi har fått en garanti på miljoner, sa Felle, Hep Stars talesman.
 
"Striden" Hep Stars-manager Åke Gerhard slutade i frid och fröjd, med sill och potatis. Hep Stars skriver inom ett par veckor ett kontrakt med ett bolag i Schweiz för världen. Hep Stars garanteras "miljoner" om året, i Sverige och utomlands. Åke Gerhard fortsätter ge ut Hep Stars på sitt skivmärke Olga i Sverige och övriga Skandinavien.
    - Ekonomiskt betyder det ingen större skillnad för mej, sa Åke Gerhard.
Han upprepade vad han sa i Expressen i söndags: om Hep Stars vill vara fria utomlands släpper han gruppen. Hep Stars affärer går i fortsättningen genom schweiziska bolaget (inget namn släpps).
 
Lennart Fernholm, Hep Stars nummer sex, turnéledare m.m., sa:
    - Det är en stor fördel. Skulle vi vara knutna till Åke Gerhards Olga skulle vi bara få hälften av de skivpengar vi får nu.
Benny Andersson:
    - Vi kommer inte att spela i Sverige på det sätt vi gjort förut. Aldrig mer 200 platser på en sommar.
Detaljerna i Hep Stars framtid är inte klara. En USA-resa i höst är inte beslutad. Inga jobb är bestämda.
 
Mindre bekymmer   
Det är inte heller klart vem som skall sätta Hep Stars scenjobb i Sverige. Åke Gerhard:
    - Egentligen var allt min idé, att Hep Stars skulle knytas till ett utländskt bolag.
    - Nu ger jag bara ut skivor här som gjorts utomlands. Mindre bekymmer, ungefär samma pengar.
Är Hep Stars nya drag skatteflykt?
    - Nej, säger Benny Andersson. Pengar vi tjänar i Sverige skattar vi för här fortfarande.
Det schweiziska bolag som Hep Stars knyts till är några år gammalt. Det handlar med andra artister förut.
 
Delägare  
Hep Stars blir "en sorts delägare". Bolaget gör avtal för Hep Stars för olika länder. Nåt land klart för skivkontakt?
    - Om inte något stort land vore mycket intresserat skulle väl inte bolaget vara roat av Hep Stars, sa Åke Gerhard.
    - Bolaget tycker att de svenska pengarna bara är småpotatis, sa Felle Fernholm.
    - Inget bolag kan garantera skivförsäljning utomlands, sa Benny Andersson. Men händer nåt får vi mer pengar på det här sättet.
Sen i våras har Hep Stars - och Åke Gerhard - kollat det schweiziska bolagets kontakter.
    - Det är bra, sa Åke Gerhard och jag gillar killarna.
 
Åke Gerhard tvivlade i Expressens artikel i söndags på Hep Stars slagkraft utomlands.
    - Vi har aldrig slagit här hemma för att vi är så musikaliska, sa Benny. Men vi har en annorlunda stil. Den kan gå utomlands också.
    - Vi ska jobba in oss på en familjepublik utomlands, sa Felle. T.o.m. i USA har dom tänt på den idén.
 
 
EXPRESSEN ¤ Torsdagen den 12 oktober 1967.

DEMOKRATUR

 

Dop i Hortlax kyrka

 
 
Malte, 3 år, kommer att under sommaren vikariera som
präst i Hortlax församling.
 
Storasyster, Norah, 7 år, har redan fått vikariat som församlingens kantor.
 
Familjen Lindqvist/Pettersson: Andreas, Caroline, Norah,
Malte och Loke. Samt dopförrättaren, prästen Gösta Degerman,
en vän till familjen Lindqvist.
 
Göstas son, Kristoffer, var klasskamrat med Andreas.
 
Här sjungs psalmen Tryggare kan ingen vara...
 
Norah häller upp Piteälvens vatten i dopfunten, medan Malte
andäktigt ser på.
 
Det händer ibland, att Spiderman dyker upp på de mest
otroliga ställen. Under det pågående dopet, ses han plötsligt
längst till vänster i Maltes skepnad.
 
En fin stund med Gösta och barnen och med lilla Loke i centrum.
 
Här lägger barnen sina händer på Lokes panna, Max, Norah, My och Ella.
Malte verkar mest förvånad.
 
Efteråt blev det samling på Malmgården, med landgång och tårta.
Detta är barnens bord.
 
 
Dop presenter.
 
Öppningsdags! T.v. Carros pappa, Hasse, fd PT-fotograf.
 
Lokes två farbröder, Robert och Daniel, kom hem från New York dagen före.
Dannes present gjorde Loke till medlem i NYPD.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Daniel och Linda /2016-04-16

Puss på kinden!

Dop i Hortlax kyrka

Så här muntra är Roger och Elisabeth innan det bär iväg till den allra
vackraste kyrkan, med dop av barnbarnet John Loke Lindqvist.

Systrarna Lundgren

Fr v Malin, Anny och Maj-Gerd hemma i Blåsmark, ca 1942-43.

Gary Cooper and Anna Sten

 

För kung och fosterland!

I 227 dagar gjorde jag min plikt för kungen och fosterlandet.
Första anhalten var S3 i Boden, som radiolänkman. En
krånglande rygg gjorde att jag förflyttades till I19/P5 även
det i Boden. Här har min mor fotograferat mig under en
permisson.

Kalla dem inte svenskar

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 14 april 2016

Bergsviksbron (1936-1970)

 

Trio mé Bumba

 

TURNER & GABLE /1941

 

Carl-Gustaf Lindstedt /1963

 

Mormor och morfars hus i Blåsmark

Min syster Gerd hos morföräldrarna i Blåsmark, ca 1953.
 
Det skall ärligt erkännas, att jag är en smula avundsjuk på min syster, Gerd. Hon hann nämligen tillbringa många stunder hos våra morföräldrar i deras hus i Blåsmark. När jag kom till världen 1957, hade mormor och morfar redan flyttat från huset. Detta var anledningen till att stackars jag inte hann uppleva detta. Gerd har berättat om när hon brukde sova över hos morföräldrarna Sanfrid och Beda, och jag har fylld av enorm avund hört på. Jag var endast sju år då mormor gick bort. Men jag minns henne som en mycket snäll och omtänksam mormor. Morfar fick jag behålla fram till vuxen ålder. Han blev 89 år gammal.

Föräldrahemmet /1969

Flygfoto, sommaren 1969. Personen som syns till höger i
gröna byxor och vit jumper är min syrra Gerd.

Påskhelgen 1967

Min syster Gerd, vid föräldrahemmet i Hortlax,
påskhelgen 1967. Henning Höglund tog bilden.

Camping i Arvidsjaur, sommaren -64

 

Sommaren 1970

Familjen Lindqvist, sommaren 1970.

Farmor Hanna

Hanna Lindqvist (1888-1970).

Hos fotografen /1964

Roger och Gerd, hos fotografen Rune Höglund, Piteå, 1964.

100 IS-sympatisörer...

Det sägs att det finns 100 IS-sympatisörer i Borås. Vilket betyder att det finns 100 potentiella mördare därute på stan.  Det känns som om Sverige, sakta men säkert håller på att ruttna upp inifrån.
 
Roger.

AVANS LANTBRUK AB

En ny dekal som jag fick i min hand i denna kväll av Andreas.

Scenkläder

 
Skjortan ingick inte scenkostymen.
 

Musiktjänst, Piteå /1958

 

STRANDS GLASS /1959

 

Tredje punkthuset

 
Tredje punkthuset på Strömnäs skjuter snabbt i höjden och för närvarande håller man på med uppmurningen av översta våningen, den 8:e. Fram på sensommaren eller förhösten skall de många nya lägenheter, som punkthuset inrymmer, vara klara för inflyttning.
 
-------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤  1959-01-24

Tidig motorbåtspremiär

 
¤ Tidig motorbåtspremiär blev det denna säregna vår. Eller vad sägs om ovanstående bild, tagen vid Pitsunds färjställe torsdagen den 26 mars. Det var bröderna Axel, Martin och Sten Lundkvist med familjer, samt Bengt Grahn med familj, samtliga från Piteå, som sjösatte på torsdagen och begav sig ut till Stenskär, där de firar påsken. Är det någon av ortens skärgårdsentusiaster som känner sig avundsjuk?  
 
-------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1958-03-28

A Tribute to Humphrey Bogart

 

Vår i Övremarken, Hortlax

 
 
 
 
 
foto Roger Lindqvist.

Sex gårdar brändes

Inför ett vägbygge efter Svartövägen i Luleå 1965, brände brandkåren ned
sex gårdar.       
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Luleå kommuns bildarkiv.

Kära släktingar...

En slags symbol för släkten Lindqvist. Det var bra sammanhållning.
Ibland åkte vi på semester med varandra. Andra gånger åkte vi
ut och campade, som på den här bilden från sommaren 1969.
Det är idag endast min mor Maj-Gerd, som lever. Men jag saknar
dem alla. Pappa, John, faster Emmy och farbror John R.
faster Elsa och farbror Ivan.

Mobil- och paddsällskapets årsmöte

I lördags var det återigen dags för mobil- paddsällskapets årsmöte,
hemma i finsoffan hos Norah och Malte Lindqvist i Hortlax. Med på
mötet var även Tobbe, som ses längst till vänster. Två medlemmar
saknades: Max och Loke. Den sistnämnde är i dagsläget lite väl ung
för att handskas med dylika apparaturer. Malte, t.h. har låtit sina lockar
falla, och borta är nu hans Beatlesfrisyr. Men allt klär ju en gentleman.
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Farfar, mobil- och paddsällskapets vice ordförande.

Loke, i farfars vagga

 
Loke, sover sött i samma vagga som farfar en gång låg i som barn.

"Dagen jag sa nej började det stora helvetet"

 
Gefle Dagblad, har besökt ett skyddat boende där mammor bor i sällskap med sina barn. Man beräknar att ca 75% av de kvinnor som finns på boendet, är där på grund av den hederskultur som råder på vissa ställen i vårt samhälle.
---------------------------------------------------------------
Foto: Gefle Dagblad/april 2016.

Dop på BB i Piteå

Pastor Lindström döper mig på Piteå BB i oktober 1957. Min fina mormor
Beda, ses till höger.

Storasyster, Gerd /1968

Storasyster Gerd, ute på camping med sin kille, Henning
samt kusinen Karin och hennes kille Teddy.

En fräck "Kitchen-blues" i Dannes kök

Daniel, den 3 oktober 2014.

Familjen Lindqvist /1968

Farmor Hannas 80-årsdag. Hon var född den 6 mars 1888.   
 
Här ses de alla framför kameran, lördagen den 9 mars 1968 på Hortlaxgården i Hortlax. Nåja, riktigt alla är det inte, farfar Amandus dog redan den 20 januari 1965. Men farmor Hanna som sitter i mitten på bilden, hade alla sina tio barn omkring sig denna lördagseftermiddag. På högtidsdagen hade också barnens respektive, samt barnbarn och vänner samlats för att hylla henne. En genomsnäll mor, farmor, mormor, svärmor och vän.
 
Sittande fr v INGVAR (1911-1976), HANNA (1888-1970), ARTUR (1921-2009). Bakre: ERIK (1912-1986), ÅKE (1924-2010), EMMY (1914-1998) gift Risberg. JOHN (1923-2005), SIGRID (1923-1991) gift Karlsson. John och Sigrid var tvillingar. ELSA (1916-2000) gift Lundmark. GUNNAR (1918-1991), SVEN (1919-2004).
 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 
 

Sverige är Sverige!

Jag tycker det är spännande att både se och uppleva andra kulturer.
Men i Sverige så är det Sverige som gäller. Och inget annat!
Hur vore det om jag efter en lång och mödosam resa, äntligen
når ett av de mest avlägsna platserna i världen, och när jag kommer
fram så bjuds jag på Pitepalt? Pitepalten äter jag hemma. När jag reser
bort vill jag gärna uppleva det landets seder och kultur.
 
Roger.

"Konvertera eller dö"

På en skolvägg i Borlänge har nån skrivit: KONVERTERA ELLER DÖ!
 
Man börjar bli uppriktigt sagt ganska less. Vad är det som gör att Islam i vissa ögon skall vara en religion som är "bättre" än någon annan? Kommer man till Sverige får man helt enkelt lov att anpassa sig. Här i landet håller detta med tro att sakta men säkert på att upplösas i små molekyler. Det kristna budskapet har blivit rejält motarbetat, inte då minst av många inom massmedia. Marcus Birro, som en gång jobbade på Expressen har berättat att då han i en krönika skrev om Gud, blev han rejält utskälld.
 
Kristendomen har kommit på skam, medan islam har trätt fram - mer och mer. Och gud nåde den som försöker att ifrågasätta islam. Varje människa måste ha rätten att själv välja. Men när man ser och hör de budskap som bl a förmedlas på den här skolväggen, då blir man ju heligt förbannad. Jag har länge haft den obehagliga känslan att vi svenskar viker oss, när detta kommer på tal. Vi lever ju i Sverige, eller hur? Där svenska värderingar skall prioriteras. Vore det tvärt om, dvs att vi flyttar till exempelvis Saudiarabien, då är jag rätt säker på att våra försök att sprida det typiska svenska skulle komma till korta.
 
Roger - svensk in i själen.

Madison Square Garden, lördagförmiddag...

En av sönerna sände den här bilden i dag på eftermiddagen.
Två förväntansfulla bröder skulle se hockey i hockeytemplet
i New York. New York Rangers-Detroit Red Wings.

Vår i luften...

Nu är det vår i luften. Men när den här bilden togs så
var det sommar. Vår- och sommar är för mig de bästa
av årstider. Nu njuter jag!

HONKEN

Teckningen av Honken gjorde jag 1971.

Andreas Lidman, Missenträsk

 
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ 1958-10-06

Karin och Gerd

Sommaren 1968 var de två kusinerna, Karin och Gerd ute på camping,
med sina respektive.

Hemma i vårt kök

Jag och min syster Gerd på den röda kökssoffan. Mina föräldrar längst
till höger i bild, samt pappas bror Erik och hans hustru Essy.
Bilden togs 1968-69. En av mina många serietidningar ligger på
bordet.

Piteå 1902 ca

 

Flygbild över Älvsbyn /1937

 

Strömnäs, Piteå /1963 ca

 

Furunäsets sjukhus

 

Bergsviken, Piteå

 

Öjebyn, den gamla staden

 

Storstrand, Öjebyn

 

Pitebo i blåsväder

Anders Sundström, en pitebo i blåsväder.

BUS STOP

 

"Inför höstens val..."

1958.

Ni ryggradslösa odågor

När man attackerar en försvarslös gravid kvinna med slag och sparkar, då har man nått den absoluta botten. Vad är det för hjärnlösa personer som vandrar efter våra gator och torg? Deras enda mål i det dyrbara liv vi alla lever, är tydligen att jävlas med andra människor. Hur kan ni titta er i spegeln efteråt, utan att den rämnar från kant till kant? Hur kan ni överhuvudtaget sova på nätterna, när det enda ni gör är att göra andra medmänniskor illa? Säg mig, vet ni hur långt ni egentligen är sjunkna i mina ögon?
 
Era själslösa och meningslösa misslyckade krumelurer. Finns det nåt som ni värnar om - eller är allt bara en meningslös form av dynga? Ni är avskräden och parasiter som lever på andras olyckor. Er livsluft är att tillintetgöra och förstöra. Ni måtte väl aldrig någonsin känt en enda uns av värme och djup kärlek, till någon annan? Aldrig eller tyckt om er själva. Ryggradslösa giftormar är vad ni är, utan en enda skam i kroppen. Har ni någonsin funderat på hur ert eftermäla skall bli? I stället för kärlek kommer ni att lämna efter er ett rykte av skam för era efterlevande. Ni vandrar omkring på jorden precis som om ni ägde den. I själva verket är ni de minsta av de små fjuttar som existerar.
 
 
Roger Lindqvist.

"HONKEN" /1972

 

PÅ AVIGAN

 
SvD ¤ 1966-09-25

Bloms möbler - Piteå

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1966-08-26

"Ester...vi e´ här nu... Ester...!"

Å över alltihopa hörs Martin ljudligt ropa: "ESTER, VI E´ HÄR NU, ESTER...BANNADE FLÄSKFIA...!"
 
The one and only: Martin från Notviken.
 

Avans Lantbruk AB - Hortlaxkött

Det byggs på Avans Lantbruk, en gårdsbutik håller så sakteliga på att födas.
 
Det snickras och det hamras...
 
Spännande saker är i görningen...
 
Gårdsbutiken beräknas vara klar - kanhända nångång i maj...
 
 
 

Rockgala med Rock Boris Lindkvist /1960

Rockgala i Luleå 1960 med bl a Boris Lindkvist.
 
Vid mikrofonen - Rock Boris Lindkvist.
 
Luleå kommuns bildarkiv.
 
 

George Raft /1934

 

Victoria /1955

Victoria hemma i Unbyn.
 
Luleå kommuns bildarkiv.

ZETTLERS /Umeå

 

Örjan läser Fantomen /1954

Örjan Widlund, läser Fantomen. 
 
Foto: Helmer Widlund, 1954. /Luleå kommuns bildarkiv.

Sven-Gösta Jonsson /1960

T.v. Den rockande samen: Sven-Gösta Jonsson, april 1960.
 
 
Foto: Luleå kommuns bildarkiv.

Wennerström, Stig /1963

 

SVEN-ERICS /HUDIKSVALL

 

Streaplers /1976

 

POP -67

 

Säterdalen /1971

 

Julen -95

Julafton 1995 firades hos mina föräldrar i Bergsviken.
På bilden fr v Roger, syster Gerd och min son Andreas.
I bakgrunden skymtar Matihas fram, Gerds son.

Världstenoren Jussi Björling /1953

Född den 5 februari 1911 i Borlänge, död den 9 september 1960 på Siarö i Stockholms skärgård. Han blev 49 år gammal. En dalmas med världsrykte. Känd världen över, uppträdde på de allra största scenerna. Privat så brottades han med ett allvarligt alkoholmissbruk. Vilket också påskyndade hans död. 1953 medverkade han i filmen: Resan till dej, i regi av Stig Olin. Några andra namn i rollistan: Alice Babs, Sven Lindberg, Hjördis Pettersson och Stig Järrel.
 
 
 
 
"Till havs..."
 
 

Morgon-tidiga radioveteraner /1977

Widding & Langer.
 
Tycker ni Pekka Langer och Lasse Widding ser trötta ut? I så fall har ni alldeles rätt. Redan 5.45 sprider de ut "Musik i morgonväkten" via P3. Lyckligtvis har de tampats förr i radiostudion. Så några döda punkter lär det inte bli. Huruvida man ska tro allt herrarna säger kan däremot diskuteras. Pekka har en viss begåvning att röra till saker något alldeles otroligt. Tro honom inte, när han slår till!
-------------------------------------------------------------------------------
 

PITEÅ 2016-04-05

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skyskrapor i småstaden Piteå...? Nja...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist.
 
 

"Jag gjorde bara som Honken sa!"

- Han var ett ovärderligt stöd! Curt Larsson (t.v.) fick massor av
hjälp av "Honken" Holmqvist, som bistod med råd om hur man
bästa skulle "ta ryssen".
 
Curt Larsson, 27-årig golvläggare från Södertälje, gjorde en toppmatch mot Sovjet i går. Det var till stor del hans förtjänst att det blev oavgjort, säger Billy Harris.
 
 
"Honken" berättade för mig ungefär hur de sköt. Se upp för deras höjdpuckar, sa han, och se till att du håller rent omkring dig, säger Curt Larsson, målvakt från Södertälje som inte spelat en riktig match på tre veckor, men som ändå gjorde fantomräddningar på löpande band mot Sovjet. Tack vare honom klarade Tre Kronor 3-3.
    - Jag gjorde bara som "Honken" sa, skrattar Curt efteråt.
 
Matchfakta: SOVJET - SVERIGE 3-3 (0-1, 1-2, 2-0). Matchen spelades den 22 april 1972 vid VM i Prag, Tjeckoslovakien.
------------------------------------------------------------------------------------------
 

NON VIOLENCE

Oskadliggör roten till det onda! Gör alla vapen obrukbara.

Jacques Plante

Målvakten Jacques Plante (1929-1986). Spelade i många olika klubblag -
bl a Toronto Maple Leafs och New York Rangers. Plante var den som
kom att introducera ansiktsmask till målvakter i NHL.

Volvo Duett

Foto: Rune Espling, 1960-01-13 /Luleå kommuns bildarkiv.

Midsommar på Udden, Sikfors /1967

Udden i Sikfors, midsommarhelgen 1967.
 
Siw Malmkvist, har själv berättat om det som hände den
där kvällen vid Uddens stora scen.
 
Siw Malmkvist, tände Sikforspubliken.
 
 
Kjell Sundberg, Måttsund, och Lena Lundström, Långnäs, tillhörde
de många tusen i Sikfors tältstad.
 
 
 
För lindansaren Rune Ohlsson, gick det inte så bra. Det var kallt och med hackande
tänder föll han ner i vattnet. Där var det kanske varmare.
 
Roger Lindqvist.
 
 

Sveriges vackraste brickflickor finns på Pite havsbad

Landets vackraste brickflickor på Pite havsbad.
 
Sveriges vackraste brickflickor finns på Pite havsbad - denna guldgruva för män med sinne för form och färg. Fotograf Torsten Berglund glömde lunchen och plockade fram kameran då han fick syn på den aptitretande kvartetten. Flickorna heter fr v Agneta Gustafsson, Inger Söderlund, Berit Lundström och Gudrun Normann. Expressens Bahama-flicka, Ewa Johansson, upptäcktes på samma plats förra året.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Sommaren 1967.
 
PS. En sån här bild med tillhörande text, vore väl skandal att trycka här i Sverige 2016. I dag är ju alla så rysligt kränkta.
 
Roger.

Bahama-flickan Ewa hemma i Piteå

Ewa Johansson, Miss Bahama 1966.
 
Piteås och Sveriges Bahama-flicka Ewa Johansson är åter i hemstaden efter ett år i Stockholm. Där har hon utbildat sig till sekreterare vid skolan Bar-Lock.
    - Verkligen skönt att vara hemma igen, tycker Ewa. Visst kan det ha sina fördelar att bo i Stockholm, men att vara hemma hos familjen i Piteå är allra bäst.
    - Så du kommer inta att bidra till den norrländska avfolkningen?
    - Nej, räkna inte med det, säger Ewa till Piteå-Tidningen. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att vara bosatt någon annanstans för jämnan än här.
 
Att Ewa befunnit sig i Bahamas-solen under vinterhalvåret är lätt att märka. Redan efter ett par gånger ute i det svenska solskenet har hon en vacker solbränna, vilken vem som helst kan avundas.
Under Stockholmstiden har Ewa bott hos en moster i Spånga. Väl hemma i familjekretsen tänker skönhetsmissen ta en ordentlig semester. Givetvis kommer hon att även i sommar bli fotografernas drömobjekt vid Pite havsbad. En del av semestern kommer att tillbringas i Dalarna.
    - Men sedan bär det snabbt hem till Piteå igen, berättar Ewa. Först omkring månadsskiftet juli-augusti kommer jag att börja göra nytta för mig som sekreterare.
-------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1967
 

När Martin Ljung fyllde 50...

Tisdagen den 15 augusti 1967, fyllde Martin Ljung 50 år. Festföremålet
Martin ses här i kretsen av familjen. Hustrun Birgit, sonen Claes, 14,
Martin själv, dotterna Ann-Charlotte, 19, och pudeln Sotis. Efter firandet
far familjen till sommarstället på Vindö.
--------------------------------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Augusti 1967.

Direktör Burman, död efter svår trafikolycka /1968

Josef Burmans bil.  
 
Direktör Josef Burman, 52 år, Piteå, skadades allvarligt vid en våldsam frontalkrock med en lastbil efter E4 i närheten av Rosvik tidigt på torsdagsmorgonen. Han var ännu sent på torsdagskvällen medvetslös och jourhavande läkare uppgav att tillståndet var kritiskt.
 
Burman kom körande i riktning mot Piteå, då han ett stycke söder om Rosviksbodarna skulle köra om en framförvarande bil. Av allt att döma skymde den virvlande snön sikten och Burman såg inte den mötande lastbilen. Sammanstötningen blev våldsam och Burmans bil fick hela högra sidan intryckt. Personbilen betraktas som totalhavererad.
 
Josef Burman, avled fredagen den 13 januari 1968 av sina svåra skador.
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 13 januari 1968.
 

Var finns ÄNGESVIKEN?

 
Sedan dess har namnkarusellen snurrat. Främmande chaufförer har slitit sig i håret och inflyttade har inte varit säkra på var de bor: Ängesviken, Bergsviken eller Storfors? Vägverket har varit konsekventa när man satte upp skyltar i det här området: man använder sig av ett och samma namn, Bergsviken.
-------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1972.

Gammal bekant i Piteå

De sk Royal-båtarna torde vara de vackraste sk paragrafbåtar
som någonsin byggts. Mästare till dem är en isländsk skepps-
konstruktör och byggplats Gävle varv. Denna båt byggdes 1957.  
 
En gammal bekant bland Piteås stuveriarbetare besöker i dagarna Piteå hamn. Det är Royal Pulp - en gång i tiden ägd av Assi men numera omdöpt till Felix och hemmahörande i Flatbank. Fartyget som lossar glaubersalt vid Västerkajenm var under Assi-tiden något av ett olycksfartyg och bl a utsatt för en svår brand. Oturen tycks förfölja henne eftersom en grodman från Piteå barndkår fick undersöka en skada - dock inte allvarlig - på propellern. Den nuvarande ägaren av fartyget är den andra efter det båten såldes av Assi.
 
Vid stadskajen låg det ytterligare en svensk båt och lastade på onsdagen, det var Cecilia av Malmö. Detta är värt att anteckna eftersom det i vanliga fall bara brukar synas tyska fartyg vid Piteås kajer. De skärpta tyska bemannings- och säkerhetsföreskrifterna tycks redan ha medverkat till att svenska fartyg kan konkurrera om frakterna.
------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Maj, 1972.

Sjukvårdsbuss vandaliserades

Vandalerna har gjort ett grundligt "jobb" i sjukvårdsbussen.
En del av förödelsen ses här.   
 
En sjukvårdsbuss som stått uppställd vid civilförsvarets förråd i Storfors har vandaliserats. När mannar ur civilförsvaret kom på inspektion var alla rutor krossade runt hela bussen och inredningen låg utslängd på marken. De ungdomar eller småpojkar som gjort sig skyldiga till vandaliseringen har verkligt gått grundligt tillväga. Det finns knappast en glasbit kvar i fönstergluggarna. Troligen har man använt en startvev för att krossa allt så effektivt som möjligt.
 
Civilförsvaret har ett par förrådsbyggnader ovanför timmeravlägget i Storfors. Vid en av byggnaderna har en buss, som tjänstgör som sjukvårdsbuss stått uppställd. Skadegörelsen har troligen gjorts under de senaste sju dagarna. Man uppskattar skadorna till minst 3000 kronors värde. Saken har polisanmälts och kriminalpolisen är tacksam för upplysningar om någon har iakttagit folk på platsen. Civilförsvaret har använt bussen vid instruktion för sjukvårdare. Den är inredd med bårställningar men bårar och annan utrustning hade plockats ur innan den ställdes på platsen.
-----------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1967

Statsisbrytaren Tor

Landets största isbrytare, Tor, på väg in i Pitsund.  
 
Det säkraste vårtecknet kom i år liksom tidigare lika oväntat. På söndagseftermiddagen visade sig nämligen statsisbrytaren Tor i Piteå. Alla hade väntat ett besök i slutet av månaden, så SCA som nyligen fraktat 65000 ton till Holmsunds kommun. Våren är här - jämfört med i fjol - en månad tidigare vad det gäller sjöfarten. På Holmsund är sjöfarten igång sedan 14 dagar tillbaka, men det är lite besvärligare för norrgående fartyg och de behöver assistens av isbrytare. Från finska isbrytare rapporteras svåra isförhållanden då de sydliga vindarna tidigare i vinter har packat isen i vallar. Därför får man inte hysa för stor optimism om en snabb start för norrgående sjöfarten. Tor fortsatte i morse mot Luleå.
----------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1967

Röda lyktan

Röda lyktan, Uddmansgatan, Piteå.
 
"Röda lyktan" vid gaveln av Hotell Christofer har under många år varit en vagel i ögat på både stadsbor och stadens myndigheter, men har blivit kvar. Här behövs åtgärder, helst snabba. Detta område ingår dock inte i första etappen för zonexpropirationen.
-------------------------------------------------------------
PT ¤ 1967

29-årige Dennis omkom

Dennis Lundkvist, 29 år.   
 
Det var 29-årige Dennis Lundkvist som omkom i helgens tragiska skoterolycka i Piteå. Yngste sonen Daniel var bekant med Dennis, de två var fd klasskompisar i Hortlax. De umgicks även på sin fritid under många år. Olyckan har väckt stor förstämning i bygden.
 
Bild: Piteå-Tidningen.

Vallen, Svensbyn - 2011-06-18

Midsommartider...

ROLF ÅHMANS i svartvitt. /2009

¤ Sune Karlsson ¤ Sune Andersson ¤ Roger Lindqvist ¤ Hans Eriksson ¤

Henning, vid Svensbyån /1966

Henning Höglund, min fd svåger, står här vid Vallen vid Svensbyån i Svensbyn. 
----------------------------------------------------------------------------
Min syster Gerd fotograferade.

Hjälpen till de utsatta fortsätter...

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 30 mars 2016.

Rolle Stoltz, VM 1972

VM-hockeyn spelas det här året i Ryssland, mellan den 6-22 maj.
Året 1972 stod forna Tjeckoslovakien som värdland. Det spelades
ishockey mellan den 7-22 april. Tjeckoslovakien stod som slutliga
segrare, tätt följda av Sovjet och Sverige. Hockeyprofilen Stoltz,
jobbade som medarbetare på Expressens sportredaktion.

Nu stänker det om Christer och Honken!

Sommarens fortåkarpar heter Christer Abrahamsson och Leif Honken Holmqvist -
inte helt "okända" från Tre Kronor.  
 
Jodå, vi vet att det pågår VM (säg vem som inte sitter framför TV:n när Tre Kronor spelar!??). Men det här skall handla om båtar. Honken Holmqvist och Christer Abrahamssom skall köra båtarns Le Mans. Klass SD, motorer upp till 700 kubik. Farterna ligger någonstans mellan 40-45 knop. Racerloppet går sista april-1 maj i Rouen, 12 mil söder om Paris. Båtarna snurrar runt en ö. På ön och närliggande stränder trängs 300 000 människor.
 
Bilden t.v. Lagledaren Percy Torell och Åke Wilkenson från Archimedes-
Penta har taktiksnack med sina berömda förare inför båtarnas Le Mans.
Bilden t.h. En snurra på isen! Den här bilden är en bra illustration på Honkens
och Christers tävlingsprogram. Dom hinner knappt få av sig benskydden förrän
det är dags för båttävlingar.  
 
Det festligaste av allt är att målvaktsduon från Tre Kronor har allvarliga chanser att vinna.
    - I år kör jag med grejor som håller säger Honken. Det är vansinnigt kul att köra båt...
Fugutive Racing Team står det på grabbarnas overaller. Det är inga blåbär som spänner på sig njurbälten och flytvästar. Honken fick en seger och flera fina placeringar förra säsongen.
    - Och det har nog blivit mera om allt hade hållit, säger han.
 
Christer vet också hur man styr en båt. En meriterande fjärdeplacering gav mersmak.
    - 24-timmarsloppet ser jag verkligen fram emot, säger han och stoppar in en prilla under läppen. Honken och jag ska växla och köra ett par timmar var - precis som i billoppet.
Lagledaren Percy Torell tror mycket på sitt lag.
    - 1970 vann vi totalseger i loppet och förra året kom vi på andra plats. Det finns ingenting som säger att vi inte skulle kunna placera oss lika bra kommande valborgsmässohelg.
 
Honken och Christer hinner knappast hem från VM förrän träningen börjar utanför Lidingö. Får duon en fullträff i Frankrike kör de EM i Tvedestrand i Norge. Säg ett par målvakter som det stänker lika mycket om.
------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ 1972

The Alvedon Shakers

Jag skall bilda ett storband, och bredvid mig i rytmsektionen är det tänkt att den utomordentliga gruppen The Alvedon Shakers skall ingå.
 
 

ISLAM

Det som finns måste vi också kunna få ha åsikter om. Vädret finns, alltså måste vi kunna diskutera och argumentera hurvida det har varit en skitsommar eller inte. Ganska enkelt eller hur? Min Toyota finns, samma här; jag brukar prata bilar ibland med mina söner. Eftersom islam också är oss ständigt närvarande, så är väl det mest naturliga att vi även här har åsikter. Men jag har en känsla av att så fort någon tar upp ämnet, så rycker åsiktspolisen ut med sina blåljus! Det mest populära är när sk "kändisar" samlas på bild, och gör tummen ner för eventuella negativa åsikter ibland befolkningen.
 
Ibland dessa linslusar, finns även en och annan som verkligen borde får förklara sitt handlande. Mikael Wiehe, mannen som en gång var medlem i Hoola Bandool Band, fick för ca ett år sedan motta Leninpriset. Kapitalistmotståndaren Wiehe, fick även 100.000 sköna slantar att lägga ner i sin spargris. Vore jag undersökande reporter, eller grävande journalist som det också kallas, skulle Wiehe fått det hett om öronen. Han har mycket att förklara.
 
Kristendomen har blivit livligt ifrågasatt genom århundranden. Det har skrivits böcker, det har gjorts "avslöjanden", det har gjorts filmer och talkshower i ämnet. Men som jag vet så har ingen radikal kyrkoherde manat massorna att lägga lock och ta död på sina kritiker. Hör av er om ni vet att nåt liknande hänt? Jag är nyfiken. Islam skall både diskuteras och kunna ta emot kritik. Vi lever ju i ett öppet samhälle, därför skall vi fortsätta att ha lika högt i tak vad gäller islam, som andra "fenomen" i vårt land. Jag antar att jag genom detta har trampat nån på ömma tår. Men det är så livet fungerar - i ett öppet och demokratiskt samhälle, något som vi alla måste värna om.
 
Roger Lindqvist.

Julafton

Först en julmiddag hemma hos oss, med mina föräldrar och syster med son,
sedan åkte vi till Vistträsk till Elisabeths släktingar.

På tu man hand med Anders Zorn

Alldeles nyss åt jag middag med Carl Larsson. Här kommer en annan person
som jag också kunnat se runt vårt späckade bord, Anders Zorn. Jag får
härmed passa på tillfället sända en något försenad gratulation till herr Zorn -
Ni fyllde ju 156 år den 18 februari 2016. Kanske att eder hustru Emma också
kunde tänka sig sitta ibland dessa herrar: Larsson, Zorn och Lindqvist?
Jag får även inbjuda Carls hustru Karin så det blir lite ordning på gubbarna.
Jodå, naturligtvis kommer även min hustru Elisabeth att medverka. Jag
tror att Karin Larsson och Elisabeth Lindqvist skulle ha en del gemensamt.

Yngve Forssélls

Åke Nordin och Gösta Pettersson, två duktiga blåsare i Yngve Forssélls orkester.

Benny Lartz med Sonja

 

Meta Velander och Ingvar Kjellson /1970

 

Clark Gable

 

Carl Larsson /1903

En intressant person som jag gärna skulle tänka mig äta middag med.
Men jag har en liten baktanke med vår middag: vi skulle förhoppningsvis ha en
livlig och uppsluppen konversation runt bordet.

Kar de Mumma /1963

 

CALTEX /1957

Caltex, Luleå den 4.8 1957. Foto: Helmer Widlund /Luleå kommuns bildarkiv.

STANDARD /1941

Kungsgatan, Luleå, 1941. /Luleå kommuns bildarkiv.

Sven-Ingvars med Sven-Erik Magnusson

 
 

Britt Ekland /1969

 

Bibi & Pekka Langer /1954

 

Marlene Dietrich

 

G.G. som i GRETA GARBO

 
 

Kalla dem inte svenskar

Hassan Mostafa Al-Mandlawi och Al Amin Sultan, dömdes i veckan
till livstids fängelse, på grund av sin delaktighet i avrättningar i
Syrien. Dessa två mördare är bosatta i Göteborg - inga Kal å Ada-typer, precis.
 
Jag protesterar å det mest högljudda, när man kallar IS-män för svenskar. Dessa kallblodiga mördare är inga riktiga svenskar i mina ögon, och kommer så eller aldrig att bli. En vanlig svensk medborgare, pysslar inte med halshuggning och utrotning av sina medmänniskor. Detta är till 100% ett icke normalt svenskt beteende. Därför: sluta kalla dem svenskar. I veckan som gick dömdes - som jag nämnt - de båda männen på bilden ovan till livstids fängelse. Herrarna är bosatta i Göteborg, en stad jag förknippar med Liseberg, saltstänkta segel, Lasse Dahlqvist, Håkan Hellström, Kal å Ada och Liseberg. Inte med mord, våldtäkter, terrorism, förföljelse, kalifat och andra hemskheter.
 
Roger Lindqvist.

"Köp en ny keps, farsan...!"

Jag, och min nya keps.    
 
Tur är väl att man har omtänksamma söner. Hösten 2015 var vi på stockholmsbesök, då två av våra tre söner fanns med. På mitt huvud hade jag min fina trofasta keps, som följt mig de senaste 125 åren. Under en promenad på huvudstadens gator och torg så kom Andreas och Daniel med ett förslag: KÖP EN NY KEPS, FARSAN! DU VÄLJER - VI BETALAR.
 
Valet stod mellan en chockrosa ABBA-keps och en mer manlig blå med de Tre Kronorna på, samt "Sweden" på framsidan. Valet jag gjorde ses på bilden ovan. Sönerna blev nöjda, hustrun likaså, men det sved i mitt hjärta.
 
 
 
 

Grattis, TOWA CARSON!

Grattis Towa på din 80-årsdag!
Bilden togs en månad före hennes 21-årsdag 1957.

Bengt Bedrup i Luleå /1964

Bengt Bedrup, med TV:s bollsparkare gästade Luleå den 14 maj 1964.
TV-laget vann över Luleå med 5-2.    
--------------------------------------------------------------------------------
Luleå kommuns bildarkiv.

Ny VW

Igår besökte vi en leksaksaffär på Storgatan i Piteå, i sällskap med
barnbarnet Norah. Där hittade jag mitt livs allra billigaste fordon; en
ny bubbla för det otroliga prsiet av 59 kr. Norah tittade undrande på
mig: - Farfar, ska du verkligen ha den där? -Jovisst, sa jag och det
är bara jag som ska leka med den. Norah leker inte med bilar, men
det gör både Max och Malte. Nu står min VW på hedersplats i min vrå
av världen.

RSS 2.0