Lennart Lundgren

Som jag tidigare nämnt så avled min morbror Lennart den 10 november. Imorgon begravs han i Öjeby kyrka. Lennart arbetade under många år vid Grus och makadam, men på grund av sjukdom gick han i förtida pension. Lennart föddes den 29 april 1928 i Blåsmark, och kom att bli nummer två i en syskonskara på sju barn. Av syskonen finns idag endast tre systrar kvar i livet. Året 1953 ingick Lennart äktenskap med Elsy Jonsson från Lillpite. 1954 föddes sonen Stig, och 1961 dottern Gun. Familjen Lundgren bosatte sig i Lillpite som också kom att bli deras adress fram till Lennarts bortgång. Lennart var vid sin död 81 år fyllda.


Lennart och Elsy Lundgren vid deras giftermål den 26 augusti 1953.

Strands Glass


November 1961.

Lill-Babs på turné


Norra Västerbotten den 30 december 1960.

Motorsåg - modell 1956


Min svärfar Felix jobbade med avverkning i skogen. Han berättade
vilken revolution det var att få en motorsåg i händerna. Men den
var inte lätt att hanskas med, speciellt vintertid i djup snö. Följden
blev att han så småningom fick ryggproblem. Maskinen på bilden är
hämtad ur en annons i Norra Västerbotten från november 1956. Enligt
uppgift hade den en vikt på 11,5 kilo fulltankad.

"The Cleveland Tractor"


Dagens Nyheter den 16 augusti 1943.

Mobiltelefoner

Vi människor stressar ständigt på. Annat var det förr - innan den där mobiltelefonen gjorde sin entré. För visst är det så att den om någon har bidragit till att vi alltid bara måste hålla oss a´jour. Men vad skulle då tänkas hända om vi för en dag skulle lämna den där mojängen hemma i byrålådan? Själv är jag inte ett dugg bättre. Jag känner mig numera väldigt naken om jag inte har mobilen med mig. Men allt är ju en vanesak. Hittade ett par annonser från 1990, när mobilen började bli var mans egendom. Kolla på utförandet - och framförallt priserna!


19 april 1990.


31 maj 1990.


15 augusti 1990.


13 juni 1990.


25 april 1990.


Snöfall

Adventsstjärnan hänger i fönstret, på bordet står fyra ljus prydligt uppställda, varav ett nästan till hälften uppbrunnet. Utanför vårt köksfönster breder vintern ut sig så sakteliga. Just i detta nu faller snöflingorna från den stålgrå himlen, och lägger sig som ett vitt bomullstäcke över vår tomt. Detta om något väcker den julstämmning som vi så väl behöver. Idag har vi Norah och hennes pappa på besök. Och medan barnbarnet sover så tryggt i sin vagn, sitter hennes farfar (som alltid) vid sin dator. Farmor Elisabeth har totalt struntat i den rullator som står så fint parkerad i sovrummet. Och när jag lite försynt frågar henne varför....så svarar hon: -"Jag behöver den inte!". Är det något som kännetecknar min kära hustru så är det envishet. Inte sagt i negativ mening, utan snarare tvärt om. För att ta sig fram genom livets ibland många vedermödor, så kan det vara på sin plats att äga ett visst mått av envishet. Pappa Andreas tog sin bil för att åka en sväng till Janne Nordlund. Ante och David har hand om snöröjningen här i Hortlax under vintern. Så det stundar bråda dagar för herrarna Lindqvist/Johansson. Båda är ju också småbarnsföräldrar, med allt vad detta innebär av sena nätter och tidiga morgnar.

Ja, det händer ibland att man tänker tillbaks när vi var i samma situation. Tror inte man skulle gå i land med detta idag. Men var sak har ju sin tid. När hjulen rullade på som allra mest, jobbade vi båda. Tre barn kom under åren 1982, 1984 o 1987. En härlig tid, men också faktiskt ganska så hektisk. Mitt i allt detta så byggde vi hus 1987. Jag spelade nästan varje helg, samt jobbade på Furu under veckorna, samt var också i tjänst var 4:e helg. Ibland krockade spelningen med helgarbetet. Den enda sömn jag fick var i orkesterbussen på väg hem efter någon spelning. Elisabeth var hemma med barnen, och gjorde ett fantastiskt jobb. Ja, jag blir trött bara när jag tänker tillbaks. Men nu ser tillvaron helt annorlunda ut. Det är mycket som förändrats, till det bättre. Och idag när jag ser på våra två barnbarn, samt de nära och kära, så tackar jag högre makter för att alla pusselbitar liksom fallit på plats.


Ett kärt återseende - med polaren Per

För några veckor sedan gick vi på långpromenad, jag, Ante och Norah. När vi passerade Bindarvägen i Hortlax fick jag syn på en person som för mig tycktes så välbekant. Och inte undra på. Det var ju min bästis från barndomsåren, Per. Han bor inte längre kvar i sin hembygd, därför så blir våra möten väldigt sporadiska, och det dröjer ibland flera år innan vi ses. Men när vi så fick syn på varandra så var glädjen stor. Plötsligt så spolades liksom livet tillbaks flertalet år, och man kände sig nästan som 12 år igen. Men åren har gått, och vi har båda idag uppnått 50+. Per är huvudstaden trogen sedan många år, medan jag själv förblev "äkta och genuin Hortlaxbo". Ett härligt återseende alltså, med min gamla polare som förresten också bodde granne med oss när det begav sig. Per har en äldre bror, Eskil, f.d. polis och även han Stockholmare. Ja, tänk vad tiden går.


Polaren Per hemma hos oss, julen 1968.


Per och jag i våran hammock, sommaren 1971. Per heter Sundkvist
i efternamn, och han och hans familj bodde ett stenkast från vårt
hus i Hortlax. Ja, tänk så roligt vi hade tillsammans.


30 november 1990!



Dansbandskampen

I mina ögon så vann inte rätt band igårdagskvällens dansbandskamp. Sannex slog i alla fall knock out på mig med sitt rejäla stadiga och taktfasta första nummer. Titanix har i två helger varit något av ett stort utropstecken, men igår blev jag inte lika imponerad. Även om jag definitivt tycker att man hör hemma i finalen den 19 december. Shake från Timrå fick en andra chans i årets upplaga. Men som förra året så fick man inte de nödvändiga publikrösterna, tyvärr. Konditorns, ja, vad säger man om dem då? Duktiga musiker, men det var nåt som fattades. Och det tyckte även det svenska folket. Torgny Melins är kanske ungefär det Larz-Kristerz var förra året. Lite oslipat framförde man ABBA-låten "I do, I do, Ido", fast med svensk text. Töntigt? Ja, nära på. Även om jag kan hålla med om att "Melinsgubbsen" har den där glimten i ögonvrån, och att man älskas av sin publik, så var det helt fel att man gick vidare. Mitt vinnarband hette Sannex! Och det var en ren skandal att man inte fick chans att visa upp sitt kunnande nästkommande helg. 

Torgny Melins borde fått avsluta sin dansbandsresa igår. Det var nära
nog en aning "töntstämpel" på deras framförande.


Titanix var ett utropstecken i förra veckans tävling. Men inte igår.
Men platsar ändå i finalen den 19 december.


De stora vinnarna igår var Sannex. Tyvärr tyckte inte svenska folket
detsamma.

ESSO i Hortlax


Juni 1957.

Erik Grönwall idol - och pappa Stellan

Erik Grönwalls röst har jag fascinerats av. Han har gjort ett stort och djupt intryck på mig, för sitt kunnande. När hans pappa Stellan var med i idiolprogrammet för ett tag sedan, tyckte jag att han såg väldigt bekant ut. Och se, det visade sig vara den Stellan Grönwall som en gång var medlem i dansbandet CEGES från Uppsala. Stellan var sångare och gitarrist i bandet. CEGES var ett heltidsband som turnerade landet runt. Man hade en stor och trogen publik häruppe i Norrbotten, och spelade ofta i Långträsk. Vi möttes därför ganska så ofta, eftersom i Långträsklogen fanns två dansgolv. Storstugan, där de moderna banden brukade spela, samt i logen där mogenbanden höll till. Fast ibland var det vice versa. Vi kom att träffas över ett fika innan dansen började, och ibland blev vi inbjudna i deras orkesterbuss. Äpplet faller alltså inte så värst långt från trädet. Och precis som i Tove Östman-Styrkes fall, så har Erik en musikalisk pappa som en gång turnerade runt som dansbandsmusiker. I Toves fall hette bandet Max Fenders från Umeå, i Eriks; CEGES från Uppsala. De´ni!


ERIK GRÖNWALL från idol. Hans pappa Stellan var en gång med i
dansbandet CEGES från Uppsala. Äpplet faller inte långt från trädet.


Längs till höger sitter Stellan Grönwall. Pappa till Erik i TV 4:ans
idol. Vi spelade tillsammans i Långträsk under många år CEGES
och Rolf Åhmans.


Ja, jag har t.om. deras respektive autografer som synes.


Ett av många exempel på en dansafton i logen Långträsk. En ny-
årsafton på 70-talet spelade vi in det nya året tillsammans med CEGES.
Och som kuriosa, så fanns även Toves farfar Aldor Östman också
med på ett hörn. Den 29 december spelade hans orkester i samma
loge. (Tove är alltså en av finalisterna i idol).

I:a adventsljuset

Så har vi då tänt det första adventsljuset. Och även om vi gjort det så många gånger tidigare, känns det lite extra speciellt den här gången. Varför det då? Jo, av den anledningen att Elisabeth är med, efter sin långa sjukhusvistelse. Ett ljus sprider som bekant värme och trivsel. Men tänk om man inte kunde ha nöjet att få dela det med nån man tycker riktigt mycket om. Ja, då vore kanske livet inte värt att leva. Det är i alla fall min filosofi. Hörde att Jennie, Norah och Ante skulle klä sin gran. Och då går tankarna osökt till den tid i livet när våra barn var små, och julen stod för dörren. Var det nåt vi gjorde, så var det att tillsammans klä den gran som jag kommit hemsläpande med. Alltmedan granen fylldes av diverse pynt, så spelades julmusik på vår gamla grammofon. Och man får väl hoppas att när barnbarnen Norah och Max blir lite större, så kan de återuppta sina respektive pappors syssla som de en gång gjorde härhemma. Och hörrni - ha en alldeles trevlig 1:a advent alla ni därute!



Den stora juldansen 1967


Piteå Tidningen den 23 december 1967.



Alice Babs


Dagens Nyheter den 22 juli 1957.

Putte Wickman

Hans Olof Wickman (1924-2006) kanske mer känd under namnet "Putte", svensk klarinettist och musikant ut i fingerspetsarna. Vad som karaktäriserade Putte var hans enorma professionalism när han stod där på estraden, med sin svarta klarinett, och så elegant lät tonerna flöda ut över publiken. Det var en sann fröjd att lyssna till hans vidunderliga klarinett, och det var med sorg i hjärtat när han så småningom gick bort efter en tids sjukdom vid 82 års ålder.


1956 gästade Putte Wickman Sikfors Folkets Hus med sin sextett.
I orkestern fanns också Rune Gustafsson på gitarr. Basisten Hasse
Burman spelade i många år tillsammans med Charlie Normans ork-
ester. Idel musikerelit alltså.


Åström & Co Piteå

Piteå Tidningen den 23 december 1967.

 


Perry Mason (Raymond Burr)

I televisionens barndom föddes genom mediet många nya stjärnor. En av dessa var skådespelaren Raymond Burr (1917-1993). Burr blev världsberömd genom sin roll som Perry Mason. TV-serien sändes åren 1957-1966. Samt även 1985-1993. Raymond Burr medverkade även i serien Brottsplats San Francisco, där hans rollfigur hette Ironside.


Piteå Tidningen den 30 juni 1961.


Uffe och Kalle

Telefonen har ringt mer än vanligt härhemma den senaste tiden. Och till alla er som hört av sig vill jag bara säga ett stor tack! I veckan som gick hörde Uffe av sig. Och jag fick lite dåligt samvete när jag så abrupt var tvungen att avbryta dig. Ute satt sonen i bilen och väntade, vi skulle se hockey hos en annan av sönerna, så du Uffe - jag har säkerligen bättre om tid nästa gång du hör av dig, förhoppningsvis. Och tack snälla du för att du läser bloggen. Kalle, en gammal jobbarkompis ringde mig också. Och jag uppskattar när du ringer. Kalle är betydligt mycket bättre av att hålla kontakt än vad jag är. Ibland är jag helt enkelt urusel på att ringa, jag vet inte varför, jag bara är sån. Men jag tycker så bra om er alla - ni ska bara veta!

"Släng er i väggen Larz-Kristerz!"

Larz-Kristerz, släng er i väggen! Era fantasikosymer är definitivt inget nytt. Redan 1974/75 hade jag en nästan likadan. Kolla bara in fotot härnere. Och då skulle ni se alla de övriga fantasikostymerna, som hänger som ett minne från fornstora dagar hemma i min garderob.


Foto från den 18 maj 1975, från Kåbdalis Folkets Hus. Här sitter jag
i omklädningsrummet under pausen och - tror jag - putsar mina brillor.
Fotografiet fick jag en gång av kusinen Sune som också var med i
orkestern - ROLF ÅHMANS - och som ni ser så har jag min scenkostym
på mig. En röd sak med band som hänger så stiligt nerför mina armar.
Till detta hade vi ett par blå byxor och svarta skor. Ja, ni skulle bara
sett så stiliga vi såg ut. Så Larz-Kristerz - släng er i väggen!


Höstmässa


Reklamblad från 1950-talet. "Krigarn" hette Sven Nyström, och var
under många år en känd profil i Piteå.

Betjänten Lindqvist på uppdrag!

Efter en god middag (som jag, hör o häpna, har åstadkommit) så satte vi oss ner i den sköna  soffan i vardagsrummet med en kopp kaffe, jag och Elisabeth. Så skönt det känns att få varva ner efter dessa hektiska och problematiska veckor. Igår var Robert, Jannice och lille Max på besök hos oss. Och medan Max sov sig genom kvällen, satt vi övriga tillsammans med varandra och bara umgicks. Även  Daniel tittade förbi på kvällskvisten. Hanna var fortfarande kvar i Kalix, men skulle senare på kvällen bege sig till Haparanda för en konsert med övriga elever på skolan. Andreas ringde för en stund sedan, han ville höra hur morsan mådde, strax därpå ringer Robert, som också ville ha en "lägesrapport". Daniel har också hört av sig, och alla tycker att det är skönt när saker och ting har börjat att stabilisera sig. Tack även till Thomas och My, som hört av sig under eftermiddagen.

Lite småpyssel inför 1:a advent. De obligatoriska ljusstakarna på plats. Men adventstjärnana får vänta tills imorgon, för nu ska vi bara slappa i lugn och ro. Bettan måste ha rullator än så länge. Hon blir fort ganska så darrig i sina ben, och inte undra på. Hon orkar inte så värst mycket, så det är ju tur att hon har betjänten Lindqvist vid sin sida. Lindqvist ja,  han är en historia för sig,han springer som en "tätting" fram och tillbaks. Lindqvist är en riktig "passuppare" - om jag nu får säga det själv - han om nån skulle ha en lysande framtid som butler i någon fin och rik aristokratisk överklassfamilj, kanske därborta i England?


Hanna - begåvad sångerska från Piteå

Dannes tjej Hanna studerar vid musiklinjen på Kalix folkhögskola. Hon sjunger, spelar gitarr och piano, samt gör egna kompositioner. Imorse kunde man höra henne sjunga i direktsändning i radions P4. Ikväll medverkar hon tillsammans med andra elever i en konsert i Haparanda. Hon sjunger ibland jazz med sin pappa Ronald i hans jazztrio. Hanna är en synnerligen begåvad tjej, som definitivt har en framtid som musiker, kompositör och sångerska. Lycka till i fortsättningen Hanna! Dig vill man höra mera av.



Hanna är sing/songwriter. Hon
har studerat i tre år vid Music &
Production i Skara. Hon har även
sjungit upp för Idols Anders Bagge.
Som blev väldigt imponerad av den
21-åriga Pitetjejen. Lycka till i
framtiden Hanna!



Lek & Hobby


1967.

Läkerol


1964.

Traktor - modell 1954



Välkommen hem Elisabeth!

Den  här dagen har vi längtat efter. Ordningen är härmed återställd, och jag hoppas verkligen att det ska så förbli. Det har varit fyra veckor av känslomässig berg och dalbana. Ibland har rapporterna varit idel positiva, medan det i andra stunder gått  mer i pessimismens tecken. Men nu är hon ialla fall hemma, och det är väl den största förmögenhet man kan få.



Kvällstoppen/Tio-i-topp


Lördagen den 10 april 1971.


Hong-Kong influensa

I dessa svininfluensatider, kan det vara på sin plats att blicka tillbaks när det också rådde "influensa-panik" i vårt land. Urklippet är hämtat ur Piteå Tidningen fredagen den 3 december 1971.






UNO-X i Piteå

Piteå Tidningen den 20 maj 1974.

 


Tvättmaskin - årsmodell 1950



Furunäsmusikanter

Rubriken kräver kanhända en förklaring. Jobbade under många år på Furunäsets mentalsjukhus. Sjukhuset med dess patienter och personal, blev så att säga "en värld i världen". Detta p.g.a. att vi nästan var självförsörjande. Där fanns snickeri, måleri, maskinverkstad, storkök, tapetserarverkstad, transportcentral, tvättbytesförråd, verkstad för båtbyggeri, maskinhallar, trädgård med växthus, centralförråd, ja, nästan allt fanns representerat inom området. Här fanns t.o.m. egna musikanter. Bl.a. undertecknad. Vid några tillfällen så spelade vi upp till dans på den dansbana som fanns inne på sjukhusets område. Där dansade både personal och patienter med varandra. I trion ingick förutom jag, även Thomas Grahn och Herbert Westerlund från maskinavdelningen. Thomas på bas, och Herbert på dragspel. Själv så representerade jag transportcentralen där jag satt bakom trummorna, mitt ute i den lummiga skogen och spelade för allt vad tygen höll. En gång så hade vi så många musikanter att det nästan både räckte och blev över. Det var när vi spelade upp till dans i Furunäsets festvåning, längst upp under taknocken. Idén om danstillställningarna väcktes en dag av socioterapin, som höll till i den gamla överläkarvillan, mitt emot sjukhusentrén. Det blev väldigt poppis dessa danser, både hos patienter som personal och musikanter. Urklippet som finns härnere, fanns i Piteå Tidningen den 10 juli 1980. Många av mina medmusiker, hade jag spelat med sedan tidigare. Både inom kommunala musikskolan och även ute på dansbanorna runt om i Norrland.


Rättelse: Jörgen Aldrin spelade trumpet, inte trummor. På piano
ingick Jurek Gansarz.


Norah och Max

Det finns två små väldigt betydelsefulla personer, som bor i våra hjärtan, barnbarnen Norah och Max. Norah har inte känt sig så där bra, de senaste dagarna. Men så helt plötsligt har hon hur mycket spring i benen som helst. Norah har varit en stund hos sin farfar på eftermiddagen, medan hennes mamma och pappa har tagit sin vaccinspruta. Norah skall också sprutas, men eftersom hon varit en aning febrig till och från, så bedömde man att sprutan fick vänta. Max däremot, han mår hur bra som helst. Han träffade jag häromdagen när vi såg ishockey hos Daniel. Det är underbart med dessa små, men det gör lite ont i mig när jag ser att nån inte mår bra, p.g.a. influensa.

Elisabeth kommer hem i morgon. Detta fick hon veta idag när doktorn gick sin rond. Hon har vid vissa tillfällen drabbats av blodtrycksfall, vilket gjort att hon helt enkelt inte orkat stå på sina ben. Men nu ser det ganska så bra ut i alla fall. Ev. så blir det att åka till Danne ikväll för att titta på hockey. Först blir det till att hälsa på Bettan en stund på lasarettet.


NORAH                                                                                   


MAX


Lill-Babs i "Svenska Floyd"

September 1961.

 


Morris Oxford 1962




John F. Kennedy

Häromdagen - den 22 november - var det 46 år sedan USA:s president John F. Kennedy föll offer för en mördares kulor vid sitt besök i Dallas Texas. Århundradets mord har det kallats, och visst kan man väl hålla med om att händelsen gav eko över hela vår värld,  för all framtid, i och med att hela världen var där, i egenskap av direktsänd television. Mordet har allt sedan dess fortsatt att fascinera, både vad gäller författare som TV och filmfolk. Själv var jag nyss fyllda sex år när det hände. Och jag har inga personliga minnen av händelsen. Men jag har liksom många andra, läst böcker om ämnet, och även tittat mig genom åtskilliga dokumentärer och spelfilmer. Varför då kan man fråga? Jo, av den enkla anledningen att hela den bisarra historien intresserar mig, p.g.a. att mordet i fråga lämnat sådana bestående avtryck som i sin tur färgat av sig på hela vårt moderna samhälle. Mordet då? Nä, inte var det Lee Harvey Oswald som var den skyldige. Svaret på den komlicerade mordgåtan står istället att finna ganska så högt upp bland de toppar som då fanns i det amerikanska samhället. Och som hade en klar fördel av att presidenten helt sonika försvann. Kommer vi då någonsin att få ett svar på vem eller de som gjorde detta? Svar nej!



Piteå Tidningen den 24 januari 1961.


Valborgsmässoafton 1968

Valborgsmässoaftonen 1968 gick festplatsen Öholma upp i rök. Detta för att den nya Bergsviksbron skulle tas i bruk. Öholma var en välkänd plats för alla Pitebor, själv så har jag vissa sporadiska minnen från en sommar i mitten av 60-talet, när jag och en kompis käkade glass i sommarvärmen. Det var en salig blandning av karuseller, tombolakiosker, dans på lövad bana och framförallt mycket folk i omlopp. I Piteå Tidningen den 2 maj 1968, fanns en liten minnesskrift om Öholma. Och när man på valborgskvällen satte eld på den gamla festplatsen, var det säkerligen också många kära minnen som helt sonika gick upp i rök.







Julhandel i Hortlax 1966




Cool Candys bjuder upp till Vasaloppsdans

Hittade ett kul urklipp av det en gång så jättepopulära Lidköpingsbandet Cool Candys. Året var 1967, och till den obligatoriska Vasaloppsbalen i Östnors Bygdegård i Mora, spelade de sex Skaramusikanterna upp till dans. Vem var det då som vann detta Vasalopp, året 1967? Jo, ingen mindre än Assar Rönnlund som tävlade för IFK Umeå. Segertiden löd på; 5.20.22.


Sex populära Skaramusikanter. Fr.v. Carl-Ivar Ivarsson, Göte Johan-
sson, Einar Svenson, Arne Nathansohn, Karl-Arne Andersson och
Gunnar Wahlgren.

Urklipp ur Piteå Tidningen februari 1967.

............................................................


Norrländers - Ö-vik

För ett par dagar sedan fick jag påhälsning via min blogg, av musikanten Douglas Söderlind från Örnsköldsvik. Är överförtjust när jag får såna hälsningar. Vi känner inte varandra, men vi har det gemensamma att vi båda har/är dansbandsmusiker. Douglas har under en följd av år spelat med Norrländers från Ö-vik. Ja, jag tror t.o.m. att bandet spelade på heltid i flertalet år. Och man var ofta i Piteåtrakten på diverse engagemang. Douglas har - tror jag - ett förflutet i Goldfingers, ett band som fanns på det gamla goa sextiotalet. Och som av en ren händelse råkade jag ha ett litet urklipp av orkestern, hämtat ur Piteå Tidningen av årgång 1967. Så varsågoda - här följer alltså en bild med tillhörande text, av GOLDFINGERS samt också ett reklamfoto  av orkestern NORRLÄNDERS där Douglas också medverkade.




.....................................................


Douglas Söderlind syns i främre raden till vänster.



Barnbarnet MAX


Max fanns med i dagens nummer av PT. Ikväll ska han få följa
hos sin farbror Daniel tillsammans med pappa och farfar, för att
titta på ishockey. Det ska ju börjas i tid, nämligen. Och den allra
första meningen kommer troligen att bli: "HEJA LULEÅ!"




Rolf Åhmans/Kvarnbypojkarna 1975

Bland de många dansannonser som fanns på Piteå Tidningens nöjessida, fredagen den 4 april 1975, fanns bl.a. dessa två som finns härnere. Forum i Älvsbyn presenterade Skellefteås stoltheter Kvarnbypojkarna, medan Älvsbyns Rolf Åhmans spelade upp till dans på sporthallen i Öjebyn. Vi möttes ibland nångång, därute i "svängen" vi i Rolf Åhmans, och gubbarna i Kvarnby. För det mesta korsades våra vägar på någon nattöppen hamburgerrestaurang, när vi kände det där suget i magen efter en eller två flottiga hammisar, innan hemresan påbörjades. Kvarnby - som dom föredrog att kalla sig senare - höll på lite längre än vad vi gjorde. Om jag inte minns helt fel, så startades bandet i hemma i Kvarnbyn, ca 1966-67. Kvarnby spelade så sent som bara för nåt år sedan. Men nu är det ganska så länge sedan jag hörde något om dom. Rolf Åhmans däremot, spelade sin sista spelning i januari 1982. Men har sedan dess uppväckts från de döda vid ett flertal tillfällen, bl.a. så sent som i somras.





.............................................................





................................................................


Idol-Tove, min nya idol!

En av de deltagande i årets upplaga av idol, har blivit min egen personliga idol. Det är den blott 17-åriga sångfågeln Tove Östman-Styrke. I fredagens upplaga av idolprogrammet, sjöng hon Ted Gärdestads "Himlen är oskyldigt blå" där hon också ackompanjerade sig själv på piano. I mina ögon är hon Sveriges nya sångidol av alla kategorier. Men hon har ett musikaliskt påbrå som heter duga. Hennes 82-årige farfar, Aldor Östman, är ett välkänt namn inom dansbandskretsar. Under 43 år hade Aldor ett eget band som lystrade till namnet....ja, just det, "Aldor Östmans". Vid ett tillfälle medverkade orkestern i Bosse Larssons "Nygammalt". Aldor är också f.d. pianolärare. Inte nog med det. Toves pappa, Anders, är också han känd för en större danspublik, efter att ha spelat i många år med det moderna dansbandet "Max Fenders" från Umeå. Pappa Anders har också varit medlem i Shanes, d.v.s. när bandet började spela dansmusik under 80-talet. Så inte undra på att Tove sjunger som en världsartist. Hon har också en naturlig fallenhet när hon intar scenen, lägg också därtill hennes vackra ansikte samt en alldeles underbar röst, ja, det om något måste väl ändå vara ett vinnande koncept, heller vad säger ni?

TOVE ÖSTMAN-STYRKE. En idol som heter duga.


Toves farfar Aldor, i glasögon och skägg.


Toves pappa Anders, längst fram i mitten.

 


Vauxhall Victor 1964

 


Blaupunkt 1960



En härlig stund

Klockan var omkring halv två idag, när jag och Danne åkte till lasarettet för att hälsa på hos Bettan. Idag hade hon sina privata kläder på sig, vilket gjorde att hon såg ännu fräschare ut än senast. Vi drog till kaféterian, för att där avnjuta en macka och lite kaffe. Elisabeth känner sig fortfarande lite svag efter det som varit, men hon kämpar på med sina promenader, ibland i sällskap med en sjukgymnast. Hemgång kanske på fredag, om inte, kanhända en helgpermission. Enda smolket i glädjebägaren är att barnbarnet Norah har feber. Men det är sånt som händer i influensatider. Hoppas att hon känner sig bättre i morgon. Har även hälsat på hos Max på kvällskvisten, jag och Daniel. Max låg nedbäddad i sin vagn och sov så himmelskt skönt, att hans gamle farfar nästan blev lite avundsjuk.

Sammanfattningsvis så har dagen varit till sin absoluta fördel. Har även hunnit med ett besök hos min mor, något som hon verkligen uppskattar. Vi tände ett par ljus på köksbordet, som vi brukar, och satt en stund och samtalade om ditt och datt. Även syrran tittade förbi, så det blev rena rama familjesammankomsten så här på blanka måndagseftermiddagen.


Datorn är frisk igen!

Datorn är åter vid sina sinnens fulla bruk. Detta tack vare Daniel (sonen). Efter omformatering och mycket annat pysslande, så har jag återigen min dator här framför mig.

Sjukbesök/Dansbandskamp

Så var det söndag igen. Elisabeth ligger fortfarande kvar på vårdavdelningen. Idag har hon blivit befriad från ytterligare attiraljer. B.l.a. några slangar som hon fick redan första kvällen på IVA. Antibiotikan är också puts väck, skönt att se, och det är med stor tacksamhet från oss båda när allt går i rätt riktning. En runda med rullstolen har vi också hunnit med, Elisabeth som passagerare och undertecknad som chaufför. Skönt för henne att komma bort från avdelningen ett tag. Hon längtar hem, också detta är ett friskhetstecken om något. Skönt när allt börjar att normalisera sig.

Dansbandskampen i SVT har jag försökt följa. För andra helgen i rad, medverkade igår dansbandet Titanix. Ett av mina favoriter faktiskt. En bra sångerska, duktiga och genomkompetenta musiker, gör att svenska folket gjorde rätt när man röstade dem vidare. Katastrofen igår var utan tvekan Spootlajts. Iförda röda träningsoveraller, slaktade man utan pardon b.l.a. Nanne Grönvalls låt. Gud bevare oss från sådana band i fortsättningen. Spootlajts är i alla fall i mina ögon inget dansband, utan ett showband, och det är skillnad. Torgny Melins fortsätter att plocka röster, med all rätt. Inte för att de är nåt genommusikaliskt band, men "Melinsgubbarna" äger den där sköna inställningen, som bara gör att man måste liksom tycka om dem. Carina Jarneek var för mig en ren besvikelse. Hon är en i allra högsta grad en fin sångerska, men låten som bandet framförde gav mig ingenting. Som kuriosa kan jag säga, att deras basist, Sam Bengtsson, medverkade förra året också i dansbandskampen, men då som medlem i Good Timers. Sam Bengtsson är för övrigt en av Sveriges bästa basister.

Nanne Grönvall fanns med igår. En skön tjej med båda fötterna på jorden. Jag gillar Nanne, hon verkar vara en sån där "vanlig" person, utan några som helst divalater, trots sitt kändisskap. Mannerz ett ungt gäng från Stockholm, tror jag, kammade hem alldeles för lite röster för att gå vidare. Men man visade ändå att man är ett band med lysande framtidsutsikter. Spännande blir att lyssna till Blender, när man om nån helg äntrar scenen i Strängnäs. Deras trummis, Lasse Lundberg, är f.d. Pitebo (från Öjebyn) och har även en gång spelat trummor i Boogart från Malå. En annan skön lirare är "professorn" i juryn, Thomas Deutgen. Han tillhör den klassiske dansbandsdiggaren, och mycket av det han säger håller jag också med om. Även om han ibland liksom spårar ut. Hoppas bara att det band som så småningom går hem med segerpokalen, är värdiga vinnare. Larz-Kristerz, segrarna från fjolåret, var lite tveksamma tycker jag. Hade hellre sett Scotts som slutliga vinnare. Scotts stod nämligen för en fräschet och musikalisk skärpa, som så väl behövs inom dansbandsbranchen.





Hockeykväll

Hockeykväll med mina söner, Ante, Robban och Danne. Skönt att koppla av en aning från den turbulenta tid, som har präglat oss de nära fyra sista veckorna. Elisabeth tränar med att gå och röra på sig så mycket som möjligt, för att väcka upp sina slumrande muskler. Hon sitter uppe i sin fåtölj och äter, hon är uppe och går med sitt remabord, allt för att så snabbt som möjligt komma tillbaks till det normala. Vi hoppas att hon snart ska komma hem. Gästar Daniel som sagt, jag och de övriga, på en riktig "grabbkväll". Ser mörkt ut just nu för Luleå, med 0-4 i baken mot MODO.

Undrar vad tomten säger?

I fredags var jag tillsammans med barnbarnet Norah på en liten skogsutflykt. Hennes pappa Andreas följde också med. Norah satt i pulkan, medan vi gick genom den skog som jag en gång lekte i som barn. De snöklädda granarna och tallarna, stod där så majestätiskt vajande, och liksom blickade ner på oss små människobarn där vi gick i min barndomsskog. Ja, tänk vad tanken svindlar ibland, för inte så värst länge sedan var det Norahs pappa och hans bröder som lekte tafatt i "vår" skog. Idag är en ny generation på väg att växa upp. Snön har i det närmaste försvunnit, och jag undrar just vad tomtefar säger när allt detta vita nu är borta. Kommer vi att få en vit gnistrande jul, eller blir det en slaskig och regnig avslutning på 2009? Tomten önskar nog med all säkerhet lite mera vitt på marken, när han skall landa med sina renar.

Har följt med Robert idag på Ångsågen. Han har hämtat två fönster och ett stycke dörrblad. Meningen är att Robban och Jannice skall sätta in ett sprillans nytt fönster i Max rum. Och det kommer att bli hur fint som helst. Har pratat med Bettan på telefonen, Robban och jag skall hälsa på henne lite senare på eftermiddagen. Hon har tränat litegrann idag, gått med ett s.k. Remabord, fram och tillbaks. Och enligt uppgift går det hur bra som helst. Det tackar jag för!


Ensam är inte alltid starkast

Under de drygt tre veckor som Elisabeth varit sjuk, har en och annan tanke passerat mitt huvud. Den första kvällen var en enda lång otäck mardröm. -"Livshotande!" sa Bettans doktor, det gick kalla rysningar genom min kropp. -"Elisabeth är mycket mycket sjuk!" var nåt som jag ständigt fick höra, och jag tänkte mitt i eländet; när kommer det positiva? En onsdagmorgon klockan halv 5, ringer det på telefonen därhemma. Det var en vänlig men allvarlig sjuksköterska från IVA, som meddelade mig att min fru hade lagts i respirator, och blivit nedsövd. Hemska förfärliga tanke, Bettan som nyss varit härhemma, vi som alldeles nyss (den 11 oktober) kramade om varandra, när vi fick veta att Robban och Jannice fått en liten välskapt kille. Vad skulle nu hända.....? Tänk om.....? Att besöka min hustru på intensivvårdsavdelningen på lasarettets 4:de våning, var nästan som att hoppa framlänges nerför ett stort hårt bergsmassiv. Det var med en knut i magen som jag obligatoriskt ringde på den där dörrklockan, för att snabbt som bara den genast fokusera på sängen där min Elisabeth låg.

En dag lät det en aningen mera positivt, för att nästa vara mera pessimistiskt. Tillvaron kändes som en enda lång ökenvandring, oron förbyttes ibland i en slags eufori, när någon på avdelningen sa något positivt om Bettans tillstånd. Under årens lopp, har jag och Elisabeth varit med om en hel del saker, som tyvärr inte ryms på detta blogginlägg. Vi har kämpat oss genom händelser som svetsat oss samman, och som gjort att vi tillsammans med den övriga familjen fått en sammanhållning som inte går att köpa för pengar. "Ensam är stark!" så lyder ju ett välbekant ordspråk, det är bara det att jag vet av erfarenhet att det inte stämmer. Att ha en kärleksfull relation till varandra, och sina barn, samt även barnbarn, nära och kära, ja, det överskuggar ju allt. Det finns en mening med livet, att leva livet på ett sånt sätt, att alla runt omkring känner sig behövda och älskade. Låter jag flummig? Kanhända att jag gör, men vid 52 år fyllda så tar jag mig friheten att säga dessa ord, och faktiskt också mena det jag säger. Jag har skäl att säga vad jag tycker. I mars 2005 fick jag diagnosen lungcancer. Efter operation på universitetssjukhuset i Umeå, ändrades min diagnos till nåt mycket mera livsingivande, godartad! Men under tre långa vintermånader, levde jag och Bettan (även barnen) i den förvissningen att jag vid 47 års ålder, hade fått en dom som jag kanske inte skulle klara. Under tiden låg min 82 årige far, och kämpade med en livshotande sjukdom. Pappa dog fyra veckor efter min operation. När allt känns så där visset och mörkt, och livet liksom håller sakta men säkert på att rinna bort, då händer det ibland att allt plötsligt bara, ja, nästan sekundsnabbt, bara vänder åt ett annat håll. Det var just precis det som hände med mig. Jag har sedan dess gjort en nära nog 180 gradig vändning. Har börjat leva livet på ett lite annorlunda sätt. För jag vet, att livet vi lever kan ta slut vilken minut som helst. Jag försöker inrätta mig därefter. Och jag tycker personligen att jag är en annan sorts människa idag, efter "prövningen". Om jag nu är det, ja, det får väl andra bedöma, men nåt har hänt, något väldigt positivt.


Elisabeth mår faktiskt ganska så bra nu. Hon äter bra, hon har fina värden, lungorna ser också fina ut, och idag har hon tillsammans med sjukgymnasten börjat ta sina allra första steg sedan den 27 oktober. En sak vet jag med bestämdhet, efter det som hänt; "Ensam är inte alltid starkast!" Så det så! Sen vill jag passa på att tacka alla som på olika sätt hört av sig under denna tid. Ingen nämnd och heller ingen glömd. Tack ni alla därute! Ni har alla fått en plats i mitt hjärta.


Söndag

Söndageftermiddag. Gjorde ett besök hos Bettan, jag och Robban idag. Allt verkar vara i sin ordning. Doktorn tittade förbi, hon verkade också väldigt positiv till det hela. Maten smakade inte så där jättebra idag, tyckte Elisabeth. Kanske inte så konstigt med tanke på omständigheterna. Imorgon kommer Bettan att börja sin träning med den sjukgymnast som finns på avdelningen. Har hört att det brukar ta lång tid att komma igen efter en lunginflammation, kanske ända upp till ett halvt år, enligt vissa. Men skam den som ger sig. Elisabeth har alltid varit utrustad med en envishet som gjort att hon vid andra prövningar, kämpat på utav bara den.

Sjukhusmiljön gör åtminstone mig ganska så deprimerad. Jag tror att Bettan tycker detsamma. Det är jättebra att den finns, men man vill ju allra helst undvika den så gott det nu bara går. Imorgon måndag, är det tre veckor sedan den ödesdigra måndagskvällen. Vi pratade om det idag vid vårt besök. Att sluta röka, är ett måste för Elisabeth. Det är hon fullt medveten om. Livet är så pass kärt, att man vill fortsätta att leva och finnas till mitt ibland sina nära och kära. Men det konstiga är att det måste alltid hända en del otrevligheter först, innan man tar steget fullt ut och gör slag i saken. Att ligga i ett sterilt rum på lasarettet, uppkopplad med en massa slangar från mun, näsa, hals mm, är absolut inte nåt man önskar sig. Detta har nu Bettan gjort i åtskilliga dagar som nätter. Numera behöver hon inte längre alla dessa säkerhetsåtgärder. Slangen som finns i hennes hals ("tracken") ska tas bort inom några dagar. Så nu hoppas vi verkligen att hon snart är på benen igen. Hälsar just på hos barnbarnet Max. Ska visst få smaka lite våfflor här senare, är det tänkt. Mörkret har sänkt sig utanför, och eftermiddagen går så sakta mot kväll. Imorgon gryr en ny dag, en ny arbetsvecka väntar för många. Julen börjar göra sig påmind alltmer, och om allt blir som vi tror, så ska vi fira denna julafton hos Robert, Jannice och lilla Max. Det ser både jag och Elisabeth fram emot.




Sjukbesök

18 dagar har Elisabeth legat på sjukhus. Idag fick vi höra att den s.k. "tracken" som hon har i halsen, kommer att tas bort på cirka 3-4 dagar. Då kan hon också börja att prata på riktigt. Skönt! Hon blev flyttad till en vårdavdelning i onsdags, ett steg i rätt riktning. Skönt när allt detta elände är över.

Igår möttes vi för första gången - medlemmarna i Kjell-Bertils - hemma hos Robban Öberg. Även Kjell Andersson, Tomas Eriksson och jag var där. Femte gubben, Thomas Åström, ansluter sig senare. Men eftersom han numera är bosatt i Helsingborg, så blir besöken härhemma litegrann sporadiskt. Fyra gamla dansband från Pitetrakten, Kjell-Bertils, Anders-Jans, Focus 5 och Lennes med Bitte, skall sammantråla på Folkets Hus i Piteå under våren 2010. Det är tänkt att det skall bli en danskväll i nostalgins tecken. Och som sagt redan igår så kände vi på de gamla låtarna i källaren hos Robban. Fastän det gått många år sedan vi spelade därute på dansbanorna, så satt allt kvar därinne i "hjärnkontoret". Robban sjunger och spelar sologitarr, Kjell sjunger också och trakterar bas och gitarr, Tomas spelar keyboard, medan jag själv som alltid sitter bakom trummorna. Thomas Åström sjunger och spelar piano och sax. Det är tänkt att vi under kvällen på Folkan, skall uppmärksamma tidigare medlemmen, Allan Lundström med en liten musikalisk hyllning. Allan gick bort 2009, och var medlem i bandet 1977-1983. Allan Lundström som i grunden var jazzmusiker, förtrollade oss varje danskväll, med sitt underbara saxofonspel.

Har umgåtts med Andreas och Norah idag. Vi har varit ut på pulkafärd i våran skog, och bara njutit av tillvaron. Lite senare kom även Daniel förbi på kaffe och mat. Just nu sitter jag hos Robert och Jannice. Skall passa Max en stund, medan dom åker iväg för att handla. Datorn gick ju som bekant åt pipsvängen för ett tag seda. Hoppas att jag snart kommer igång, så att jag kan scanna in lite bilder och annat smått och gott. Hade tänkt få lite hjälp av mina söner, till detta ändamål. Fortsättning följer........


En glädjens dag

Som vanligt så gjorde jag ett besök hos Bettan idag. Det är alltid med ett litet pirrande i maggropen som jag går upp där på fjärde våningen och ringer på dörren på intensivvårds avdelningen på Piteå lasarett. Till höger när man kommit in, så ligger Elisabeth i sin säng. Idag fick jag den goda nyheten att man plockat bort hennes respirator, som varit hennes följeslagare i många, långa tunga dagar och nätter. Bettan andas äntligen alldeles själv, och det om något känns verkligen befriande för oss alla som finns i hennes absoluta närhet. Hon har fortfarande en slang inkopplad i halsen, som gör att hon ännu inte kan prata. Istället så försöker vi att göra det bästa av situationen, jag försöker läsa hennes läppar när vi försöker att konversera. Ibland går det, ibland inte. Idag försökte hon säga mig nåt, det tog ungefär 15 minuter innan jag fattat galoppen. Även om hon hade en antydan till feber igår, så har den försvunnit mer och mer. Man satte in en annan antibiotika häromdagen som passade henne bättre. På hennes nattygsbord står två fotografier av de två barnbarnen, Norah och Max. Vid ett besök för ett par dagar sen, ville hon att jag skulle hålla upp dem så att hon kunde se. Då kom plötsligt tårarna. -"Vet du vad?" sa hon. -"Jo, jag längtar så mycket att få hålla om dom". Det har nu gått 14 dagar sen hon kom in i ambulans till lasarettet, i ett väldigt dåligt skick. Hur länge hon blir kvar, ja, det vet vi inte i dagsläget. Huvudsaken är att hon blir frisk och stark innan det är dags för hemfärd. Vi är många som ser fram mot den dagen när Bettan äntligen kommer hem hos oss igen. Sammanfattningsvis, så kan jag väl säga att detta var nåt av en glädjens dag. När jag väl var hemma, så åkte jag raka vägen till vårdcentralen för vaccination. Första sprutan har jag alltså fått, och som råd fick jag även att man tyckte att det var på sin plats att hela familjen skulle ta en spruta. Man befarar nämligen en "andra våg" våren 2010.

Idag fick jag ett sorgens bud, att min 81 årige morbror Lennart hastigt avlidit i sitt hem. Han var född 1928 i Blåsmark, och hette Lundgren i efternamn. Lennart var gift med Elsy, och var far till Stig och Gun. Sov så gott, Lennart, det är du väl värd, efter att under många år brottats med sjukdomen MS.


Svininfluensa - vik hädan!

14 dagar idag, sedan Elisabeth åkte in på lasarettet i Piteå. En hel del har hänt, och dagarna har ibland varit som ett slalomåkande, inte minst rent känslomässigt. Idag när jag besökte henne så hade hon varit utan sin respirator i cirka en halvtimme. Hennes läkare sa att man undan för undan vänjer henne att andas alldeles själv. Hon har börjat äta vanlig mat, också det ett tecken på att det går åt rätt håll. Hon är lite less att ligga till sängs men i det stora hela är hon vid relativt gott mod. Vid det samtal som jag hade förra veckan med Elisabeths läkare, så sa hon att en del kan utveckla en depression efter att ha legat nedsövd så länge. Vad gäller Elisabeth så vet vi ännu inte. Hoppas nu bara att allt fortsätter i det positiva tecknet. Just nu så är jag så fruktansvärt less allt som heter svininfluensa - ja, jag kan nästan drista mig att säga att jag fullständigt avskyr den. Ändå har vi inte sett kulmen på det hela ännu. Så därför utbrister jag (om det nu hjälper) "Svininfluensa - vik hädan!"


En dag i taget

Vintern har anlänt, och idag har snön lagt sitt vita täcke över Pitebygden. Gjorde ett besök på IVA, jag och Ante. Elisabeth verkade piggare än igår, och hon hade fått en TV ställd vid sin säng. P.g.a. att hon fortfarande behöver respiraror kan hon inte prata, istället försöker vi läsa av hennes läppar när hon försöker meddela oss. Ibland så räcker det med att hon pekar, så förstår vi. Hon vill hem och det kan man ju förstå, men än så dröjer det. Vi tar en dag i taget helt enkelt. Hon är fullt medveten om det som inträffat, och när hon försöker förklara för sonen, så pekar hon mot mig och viskar tyst; -"Roger förstår!". -"Jag har haft så ont", säger hon. Och när vi då frågar om hon fortfarande har ont i sin kropp, så skakar hon på sitt huvud. -"Tur att ni finns, ni gör ett underbart jobb", sa jag till personalen häromdagen. Och visst är det så, att det känns skönt att se hur väl omhändertagen ens hustru blir däruppe på IVA på Piteå lasarett. Jag har ju själv erfarenhet, sedan operationen jag gjorde på Thorax i Umeå 2005. Även då så berättade jag för personalen hur ofantligt duktiga jag tyckte att dom var. Tur är väl ändå att vi lever i detta århundrade, med all denna medicinska expertis som så många gånger gör det omöjliga möjligt. Fortsättning följer........




Tillbaka till livet

Sakta men säkert håller Elisabeth på att återvända till livet. Häromdagen började hon så stilla att vakna upp, efter en vecka i sömnens land. Vad hon tänker, vad hon känner, ja, det är det just nu ingen som riktigt vet. Men en sak vet vi, hon är betydligt piggare i sin blick idag, jämfört med igår. Hade ett samtal med läkaren häromdagen, hon sa att det tar i regel flera dagar innan allt sömnmedel har försvunnit ut ur kroppen. Hälsade på henne idag, hon var trött, men ändå medveten om vad som rörde sig runt omkring. -"Du har varit mycket sjuk!", sa en av sköterskorna som pysslade om henne. Och det är nåt som jag instämmer i, när jag tänker tillbaks på den där hemska måndagskvällen för cirka elva dagar sedan. Medan snöflingorna sakta föll utanför sjukhusets fönster idag, satt jag med Bettans hand i min. Och det kändes som om jag vunnit högsta vinsten, när en av sköterskorna sa; -"Det går i alla fall åt rätt håll, med dig Elisabeth!". Allting annat känns i sådana här stunder så smått och obetydligt. Huvudsaken är att de nära och kära mår bra, och hade jag all makt på denna jord, så skulle jag i denna stund bestämma, att alla andra också skulle få njuta av livet fullt ut. Men ibland kanske vi människor behövet ruskas om litegrann, fast i lämpliga mått givetvis. Kanhända att vi tar allt för givet - åtminstone gör jag det ibland - men jag har undan för undan börjat vara mer och mer ärlig i mitt sätt att vara. Med det menar jag, att jag gärna berättar för någon om jag tycker om henne eller honom. Att slösa lite med beröm över någon jag gillar, och inte vänta.....för man vet ju aldrig om tillfället någonsin återkommer.

Min dator är fortfarande "krasslig", men under tiden så sitter jag vid Roberts dator och skriver. Det tar väl än ett tag innan jag kan "köra fullt ut". D.v.s. med inscannade gamla saker o.s.v. Känns en smula konstigt att inte bloggat på länge. Har ju haft som vana att varje dag, från starten i december -08, skriva upp till 6-7 inlägg varje dag. Att skriva fungerar som en terapi, bara synd att datorn passade på att "insjukna". Men som jag tidigare nämnt, så kommer jag förhoppningsvis igång längre fram, men just nu så fokuseras all kraft på Bettan, och hennes tillfrisknande. Till dess att vi ses nästa gång.......Hejdå, och ha det så bra alla ni därute!" /Roger.

Svininfluensa/Intensivvård

Hej på er alla därute! Det har varit en rätt så omtumlande tid. Elisabeth, min fru, drabbades av akut sjukdom, som senare visade sig vara den s.k. svininfluensan. Efter några dagar så blev hon alltmer sämre. Hon åkte in med ambulans till lasarettet i Piteå, där man genast lade in henne på IVA. Läkarens första prognos var inte så där direkt upplyftande. Och eftersom hon tillhör riskgrupperna, så lades hon ganska omgående i respirator. Det blev med andra ord en tuff och hemsk kalldusch, när jag i ett samtal med läkaren Katarina, hörde att hennes tillstånd kunde bli livshotande. I ett rum på intensiven låg min kära Bettan med slangar och med många monitorer som bevakade hennes hälsotillstånd dygnet runt. Dubbelsidig lunginflammation, sa läkaren, samt att hon var mycket mycket sjuk. Ja, många tankar flög genom mitt huvud i den stunden. Först en i mina ögon vanlig influensa, som sedan visade sig vara en åkomma som betecknades som livsfarlig. Tänk så fort livet kan ändras. Tur att barnen finns med sina familjer, även släkt och goda vänner. Efter att ha legat nedsövd över en vecka, så ser allt idag betydligt ljusare ut. Elisabeth ligger fortfarande kvar på lasarettet, dock med en mycket mer gynnsam prognos. Hennes läkare berättade igår, att man nu äntligen fått bukt med de ilskna bakterier som oroat oss så länge. Sedan i lördags är hon smittfri, och man håller sakta men säkert att väcka upp henne. Idag när jag var på besök, så var hon mer alert än igår. Man säger att det kan ta flera dagar innan hon är helt vaken. Allt verkar nu gå åt rätt håll. Men det har varit jobbiga nätter och dagar, och vi saknar alla våran Bettan. På hennes nattygsbord står två fotografier, som jag hoppas blir det första hon ser när hon vaknar upp; barnbarnen Norah och Max. Så kära älskade Elisabeth, kom snart hem till oss alla, vi längtar så väldigt mycket så att det nästan gör ont.

Min dator är också ur funktion. Skriver detta inlägg på sonens dator. Men var bara lugn! Jag kommer snart igen, när allt har ordnat till sig. Ha det så bra!
ROGER.

RSS 2.0