Erland Josephson/Tom Alandh

SVT visar ikväll åter en dokumentär signerad Tom Alandh. Ikvällens program presenteras skådespelaren och författaren Erland Josephson f. 1923. Tom Alandhs styrka som filmberättare är hans lågmälda framtoning - där bilden av den porträtterade står i centrum. Alltför många gånger har jag sett prov på där den eventuelle filmaren/programledaren varit alltför kär i sin egen röst och person. Istället för att fokusera på intervjuoffret ifråga, har man istället lekt "linslus" framför och bakom kameran. Som åskådare har man då känt sig lurad på "konfekten".

I Tom Alandhs fall är det precis tvärt om. Hans berättarteknik skapar istället ett intresse för huvudpersonen ifråga. Därför skall det bli mig ett sant nöje att få avnjuta kvällens dokumentär i tv 2 med start klockan 20:00. Erland Josephson - kvällens huvudperson - är sannerligen en i mina ögon spännande person. Inte minst genom sitt samarbete med Ingmar Bergman, som resulterat i ett antal filmer och tv-serier genom årens lopp. Det jag spontant kommer att tänka på i samarbetet mellan Bergman/Josephson, är den omtalade "Scener ur ett äktenskap" inspelat på Fårö 1973. Det sägs också att det var denna Bergman produktion som gav idén till upphovsmännen av den amerikanska serien "Dallas".

Några av Tom Alandhs tidigare dokumentationer som kan nämnas: "Underbart är kort"- Monica Zetterlund 1989. "Cornelis"- Cornelis Vreeswijk 1997. "Martina och jag" - om en förståndshandikappad flicka, och hennes liv. 2008.


Erland Josephson och Tom Alandh under filmarbetet av
dokumentären "Scener ur ett vardagsliv", som sänds i
SVT ikväll med start klockan 20:00.
Foto: Björn Henriksson.


Erland Josephson och Liv Ullman i Ingmar Bergmans "Scener ur ett
äktenskap" från 1973.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0