Stenlund / Burlin i Yngve Forssélls




¤ Många böcker har Harry Stenlund och Hans Burlin plöjt igenom.
    - Men sånt är bra för självförtroendet, menar Hans.


¤ Hans Burlin var skräddare i 16 år. Harry Stenlund var konditor lika länge. På fritiden spelade de i Yngve Forssélls orkester i Skellefteå. Så började de studera "på gamla dar". Hans började på folkhögskola. Harry läste brevkurser. Idag arbetar Hans på socialbyrån som utbildad socionom, och Harry är nybliven ingenjör.
    - Om vi inte hade spelat hade vi aldrig haft råd att läsa, säger de båda.

Med en gång kan sägas att Yngves är ett pluggande band. Ja, det torde vara få dansband där så många av medlemmarna läser vid sidan om spelandet.
    - Det är en bra kombination, säger Hans och Harry. På vintern är det färre spelningar, och då har man tid att plugga.
Spelandet ger också ekonomiska möjligheter att studera. Det vet Hans och Harry. Då de började gå i omskolningstankar för så där åtta år sedan fanns det små möjligheter till omskolningsbidrag.

¤ EKONOMISKA SKÄL
Varför valde de att byta yrke efter så många år vid samma läst?
    - Nog trivdes jag som skräddare, säger Hans. Men man kände ekonomisk otrygghet. Det var nog den bidragande orsaken till att jag ville omskola mig.
För Harry började läsandet mer på skoj.
    - Jag hade lagt av konditoryrket ett par år tidigare, som jag trivdes bra med. Men jag började med några småkurser, och sen så...
    - Det är klart, att ekonomiska faktorer också spelade in.

Hösten -62 började Hans på folkhögskola. Han spelade vid sidan om.
    - Först hade jag inget direkt mål, säger han. Tänkte söka in på Framnäs för att bli musiklärare. Men så kom jag in på Socialhögskolan. Då kom jag till Umeå, fick studiebidrag och lade av spelandet. Men tiden på folkhögskolan hade jag inte klarat om jag inte haft inkomster från musiken.

¤ 1 000 BREV
    - Våren -69 var jag så färdig socionom. Jobb fick jag direkt på socialbyrån, jag hade praktiserat där tidigare under studierna.
    - 1962 tog jag en förberedande kurs för ingenjörsstudier, berättar Harry. Två år senare tenterade jag i fem ämnen. Och då bestämde jag mig för att bli ingenjör.
    - Allt har jag läst per korrespondens. Det har väl blivit uppåt 1 000 brev...
I april i år blev Harry klar. Han söker nu ett lämpligt jobb hemmavid. Söderut finns det förstås, men då måste man ju lämna bl. a. Yngves.
    - Jag har helt finansierat studierna med spelningen, säger han.

¤ INTE BARA ROSOR
Så är det alltså att studera till musik...Men det är väl inte bara en dans på rosor att börja plugga igen?
    - Den största svårigheten är att läsa effektivt, säger Hans. Det kändes litet oroligt första terminen. Det är lite skillnad mot de som kommer direkt från gymnasiet. En annan har ju inte pluggat på många, många år...
    - Det var litet kämpigt att läsa ensam, säger Harry. Man hade ingen att rådgöra med. Så fick man tentera hela ämnet på en gång. Det blev mycket att minnas. Som tur är har jag en väldigt förstående familj. Det behöver man. 6-årig folkskola var deras enda underbyggnad. Och båda var 42 när de tog examen. Var det värt besväret?

¤ INTRESSANT
Hans: - Jag är toppennöjd. Det var en slump att det blev socialhögskolan, men det är ett väldigt intressant område. Man känner att man gör en insats, även om man själbv anser den otillräcklig.
    - Och det är fascinerande att börja läsa. Att se hur man lägger en tenta till en annan...Det är bra för självförtroendet.
Harry: - Jag har kunskaperna nu, och jag får väl se vad jag får för användning av dem. Nästan litet synd att det är klart. Man saknar läsandet, det var som en sporre.
    - Men, säger Harry, jag anser att de som läser på egen hand, ska få ekonomisk hjälp. I alla fall i efterhand, när de visat att de presterar resultat.

¤ FLITENS LAMPA
Spelandet har alltså haft stor betydelse. Och i musiken är både Hans och Harry gamla i gamet. Hans började som 16-åring med ett knappdragspel. Sen blev det mest piano. Harry började för 25 år sen med en trio. Sen 1949 spelar han bas i Yngves. Yngves ja, där lyser studieflitens lampa. Eller vad sägs om att:

¤ Allan Lundström blir färdig musiklärare i vår. Spelar tenorsax.
¤ Sten-Olov Granberg går andra året på teknis. Spelar tenorsax och flöjt.
¤ Leif Nyberg går en preparandakurs för fackskolan. (Efterträdde Hans Burlin på orgel).
¤ Paul Lindberg är klar lärare på fackskolan i Piteå. Spelar trumpet.
¤ Sångerskan Ann-Christine Hedmark går första året på gymnasiet.

Fast det kan ju ha sina risker att ha studerande medlemmar i en orkester. Charlie Granberg brukade spela trummor i Yngves. Så studerade han till ingenjör "vid sidan om". Sen så fick han ett jobb söderut och försvann från orkester och allt...

-------------------------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 13 maj 1970.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0