Lennart "Lill-Strimma" Svedberg




Lennart "Lill-Strimma" Svedberg.

Klubb: TIMRÅ IK

Född: PÅ SKOTTÅRSDAGEN DEN 29 FEBRUARI 1944

Yrke: STUDERAR TILL UNGDOMSLEDARE I ÖSTERSUND

Civilstånd: GIFT MED LISBETH FRÅN ORSA

Barn: TOMAS, 4 ÅR, OCH PUCK, 2 ÅR

Bil: FORD MUSTANG 1969

Favoritmat: BIFF MED LÖK

Han är bara 28 år men har redan hunnit fira 10-årsjubileum i vårt tuffa ishockeylandslag. Det handlar om Lennart Svedberg - mera känd som "Lill-Strimma". Det har varit tio stormiga vintrar kring honom ända sedan den där decemberkvällen 1961 när "Lill-Strimma" debuterade i Tre Kronor. Han blev kändis över en natt. Efter en hejdundrande succé i Pressens lag mot Tre Kronor plockades han ut i A-landslaget mot tjeckerna på Johanneshov. Ny jättesuccé - den 17-årige målarlärlingen, som kom till banketten i snickarbyxor, åkte solo i tjeckernas zon, fintade bort målvakten och kvitterade till 3-3. Sedan den kvällen har "Lill-Strimma" varit ett begrepp i svensk hockey, en publikfavorit som ensam lockar flera tusen åskådare till matchen.

Sin enorma popularitet lade "Lill-Strimma" grunden till under tonåren, men framgången har bara blivit större med åren. När ishockey-VM avgjordes i Stockholm 1969 och 1970, nominerades han av en enhällig jury till turneringens bäste back. Det motsvarar amatörvärldens bäste, och tidigare är det bara Roland Stoltz av svenska försvarsspelare som fått samma hedersbetygelse. Det har gått upp och ner för Lennart Svedberg. Höjdpunkterna är förstås betydligt fler än vågdalarna, och i hans prissamling hemma i den nybyggda 6-rumsvillan i Söråker en mil norr om Timrå finns bland annat två VM-silver och en SM-plakett från tiden i Brynäs 1964.



"Lill-Strimma" har gått från succé till avstängning, ena dagen förklarad oersättlig i Tre Kronor - den andra dagen stämplad som spritmissbrukare av självaste hockeyhövdingen Helge Berglund. Men herr Svedberg själv beklagar sig inte, hans hockeyliv har varit en enda stor fest. Men en sak ångrar han: VM-missen i Wien 1967. Då blev "Lill-Strimma" avstängd för spritens skull. Upprinnelsen var det som inträffade i Jugoslavien året före.
    - En onödig historia, kommenterar "Lill-Strimma".
Humöret var i bottenläge hos de svenska spelarna, som hade förlorat med 4-1 mot Östtyskland - ishockeyns motsvarighet till fotbollens Japan-smäll i Berlin-OS 1936.

Han och ett par andra spelare blev bjudna på några "järn", satt och pratade rätt så länge med några trevliga turister, och klockan rann i väg fort. Blev över midnatt. När "Lill-Strimma" i ensamt majestät tågade hem till hotellet Ljubljana råkade han träffa en svensk journalist, utsänd från en "sensationstidning". Det var så det började - han fick ta sitt hårda för den olyckliga kvällen!
    - Av rubrikerna att döma såg det ut som om man var en bandit, erinrar sig "Lill-Strimma". Inte ens mördare kunde få större stilsorter...


"Lill-Strimma" med hustrun Lisbeth och sonen Tomas.

I samband med att de stora VM-bråket bröt ut i Schweiz 1971 blev "Lill-Strimma" tagen i försvar av lagkaptenen Uffe Sterner. Timrå-backen hade "svart" förflutet och folk är snabba att döma och och drar lätt förhastade slutsatser. Det visste Sterner, som liksom de andra i truppen ansåg att "Lill-Strimma" hade skött sig klanderfritt. Det var absolut inte han som var orsaken till Tre Kronors misslyckande. Det fanns förstås många som fick vatten på sina kvarnar när Bill Harris nobbade den elegante norrlänningen. Men orsaken till att inte "Lill-Strimma" kom med till Sapporo står att finna i - studier. Han hade tvingats tack nej under hela uppladdningen före OS, och dessutom spelade han bara tre testmatcher, och då med en elakartad ljumsskada.

På hösten 1969 slöts cirkeln för "Lill-Strimma" - han flyttade hem till Timrå efter att ha varit hemifrån sedan sitt 18:e levnadsår. Under de fyra åren i Mora, dit han värvades (för minst 50 000 kronor, gissar man) från Brynäs i mitten av 1960-talet, träffade "Lill-Strimma" sin Lisbeth, gifte sig och blev pappa till Tomas, fyra år, och lilla Puck (!), två år. Livet leker kanske ännu mera intensivt för familjen Svedberg i dag än någonsin tidigare. Strax efter nyåret flyttade "Lill-Strimma" med familj in i en nybyggd villa. Den har husets överhuvud byggt nästan själv med hjälp av goda vänner.
    - Mitt examensjobb - se´n får det vara nog, säger han och syftar på jobbet som målare. I och med att huset blev klart lägger "Lill-Strimma" penslarna på hyllan. Han siktar på en ny framtid, och därför pluggar han sedan hösten 1971 på ungdomsledarskola i Östersund.

Men vem vet - "Lill-Strimma" kanske blir ett namn för nöjesbranschen också. Lagom till julruschen debuterade han som grammofonsångare, sjöng solo och det lät riktigt bra.
    - Ställer gärna upp om folk vill lyssna på mig, förklarar han. Arne Quick, han med "Rosen", resonerade rätt. Varför ska man inte kunna slå mynt ev en så´n sak? Det skulle vara jätteskoj att få åka ut i parkerna...

Det var åtta ishockeyspelande Timrå-grabbar med "Strimmas" landslagskompis Håkan Pettersson, dennes lillebror Stefan samt Bosse Berggren i spetsen som sjöng in en kampvisa på platta. Vad den handlade om? Ishockey, så klart!
    - Men ingenting går förstås upp emot hockeyn, säger han. Efter tio år och 124 landskamper, efter 250 allsvenska matcher och efter allt annat som hänt - i dag är spelet med klubba och puck skojigare än någonsin. Hörde Bill Harris det?


"Lill-Strimma" som grammofonsångare, här med kompbandet Johnny
Cutz.

---------------------------------------------------------------------------------------
TRE KRONOR - ISHOCKEYNS STJÄRNOR ¤ 1972


FAKTA--------------------------------------------------------------------------------

Vid nyåret 1971/72 flyttade familjen Svedberg in i en 6-rumsvilla i Söråker
en mil norr om Timrå.

Söndagen den 30 juli 1972 omkommer Lennart "Lill-Strimma" Svedberg i en
trafikolycka på väg hem till familjen. Han är vid sin bortgång 28 år gammal.

Roger---------------------------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0