Hemma hos mormor och morfar

Gårdsmyrvägen i Blåsmark idag tisdag den 16 januari 2024. Minus 20 grader.
 
Vägen till morfars och mormors hus i Blåsmark. Morfar köpte gården 1924 alltså för 100 år sedan.
 
Fastigheten som den såg ut på den här flygbilden från sommaren 1959. I ladugården fanns två kor varav den ena hette Norma. Det fanns även grisar och några getter. I mitten av 1950-talet så flyttade man ut. Under mina barndomssomrar var vi ofta här tillsammans med mammas syskon med familjer. Då brukade de vuxna äta surströmming. Min mor föddes i köket på en soffa den 14 maj 1929. Hon föddes i sk sätesbjudning dvs hon kom med fötterna första. Första barnet som föddes här var min morbror Lennart. Därefter min mor, min moster Malin, morbror Tage, moster Linnéa och sist i raden moster Elly. Den äldsta dottern hette Anny och föddes om jag minns rätt på en annan plats. Anny var döv eller dövstum som man då sa. Vid 10-årsålder åkte hon till dövstumsskolan i Härnösand. Alla är idag avlidna. Det var mycket slit och släp. Eftersom morfar Sanfrid jobbade på Fortifikationsverket i Boden under kriget så var det mormor Beda som skötte om hembestyren.
 
Hemma så var morfar skomakare bl a. Han jobbade även som vägarbetare. Mormor drabbades i början av 1960-talet av Parkinssons sjukdom, och avled den 8 oktober 1964 i en ålder av 69 år. Morfar var en kärnfrisk person som gick bort tre månader före sin 90-årsdag i mars 1989.
 
Sanfrid och Beda Lundgren 1956.
 
 En liten historia som jag skrev om mormor och morfar. På bilden ses lilla jag i morfars famn samt min syster bakom henne lägger mormor sina beskyddande händer om Gerds axlar.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Staffan Olofsson

Hej! Jag tror att Din morfar och min mormor, Hanna Eriksson är syskon. Din mamma och min mamma är då kusiner och vi tremänningar.
Kul blogg Du har. Hör gärna av Dig, min mall [email protected] telefonnr 070/6448843.

// Staffan

Svar: Hej Staffan, det stämmer Hanna och Sanfrid var syskon. /Roger.
Roger Lindqvist

2024-02-14 @ 07:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0