Allan Lundström är död

Tenorsaxofonen har tystnat för gott. Allan Lundström har avlidit i en ålder av 77 år. Vi spelade tillsammans i dansbandet Kjell-Bertils. Allan var den genommusikaliske saxofonisten som kunde locka magiska toner ur sitt instrument. Om detta blev vi varse när vi under några år fick förmånen att njuta av hans musikaliska mångsidighet. Allan tillhörde sedan mitten av 50 talet den absolut förnämsta jazzeliten. Han kom under sina yrkesverksamma år som heltidsmusiker i Stockholm, att spela med diverse storheter. Simon Brehm, Lars Gullin, Putte Wickman, Alice Babs, ja, det är bara några i den långa raden av välkända namn. Det hände ibland ute på någon spelning, kanske under en kaffepaus att Allan berättade intressanta historier ur sitt musikaliska liv. Flera år senare när vi möttes ute på stan, hände det att jag påminde honom om att han kanske borde dokumentera sitt händelserika musikaliska liv på papper. Så sent som förra hösten träffades vi på en matvaruaffär i Piteå. Samtalet kom att kretsa om mitt skrivande, som han enligt uppgift följde väldigt noga. Innan vi skildes påminde jag honom återigen om vikten av att berätta sitt livs historia. Allan tittade på mig med ett litet leende på sina läppar och sa: - "Du förstår Roger, jag besitter inte den där berättartalangen som man måste ha." En kort stund därpå skildes våra vägar. Och detta skulle visa sig bli det absolut sista mötet med tenorsaxofonisten, pianisten och journalisten Allan Lundström. Frid över ditt minne Allan. / Roger.

Allan Lundström (1931-2009) Gudabenådad musiker.

Allan under sin tid i dansbandet Kjell-Bertils. I bakgrunden på
trummor Roger Lindqvist.

Allan rankades som en av landets absolut bästa saxofonister.
Här på Sollidens scen sommaren 1973 med klarinettisten
Ove Lind och sångerskan Alica Babs.

Allan Lundström i Kjell-Bertils 1983. De övriga: Tomas Åström,
Roger Lindqvist, Kjell Andersson och Robert Öberg.

Allan spelade 1967-1970 med Yngve Forssélls orkester från
Skellefteå.


Kommentarer
Postat av: Anders/Lundström/Nordin

Synd att han inte hadde nån empati aldra helst för hans barn 3 st.han satte till värden största och första minnet som hans son är väll då han försökte ta livet av mig som 5 åring sen att han har skitit i våra liv är väll mer en vällsingelse än nått annat

jävla skit stövel var han.../Anders./hans son/ Micke tog livet av sig..

2010-11-25 @ 23:07:16
Postat av: Roger

Det här låter hemskt, hemskt tråkigt. Jag kände Allan endast som musiker, inget annat. Han levde ensam under den här perioden och pratade aldrig om sin familj, vad jag vet.

2010-11-26 @ 11:38:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0