PT-annonser, tisdagen den 8 maj 1945

 
 
 

Hortlax by night

Foto: Roger Lindqvist.

Monarped/Monarscoot

Min far hade en liknande som den som ses till höger.

Volvo L 385

 

Lort-Sverige - återigen...

Författaren och föredragshållaren Ludvig "Lubbe" Nordström
(1882-1942). Bild: www.wikipedia.se                            
 
Med Ludvig på husesyn, var rubriken på ett antal radioprogram där Lubbe Nordström satte fokus på den sociala situation som rådde i 30-talets Sverige. 1938 kom boken Lort-Sverige ut, där Lubbe Nordström beskrev den trångboddhet och den bristande hygien som fanns i landet. På sina resor från Skåne till Norrbotten har Lubbe Nordström berättat: Jag fick se, vad jag icke trott: Lort-Sverige och då avser jag icke bara kroppslig lort utan även andlig. Och i alla klasser"     
 
Bild: www.wikipedia.se                      
 
Fattig-Sverige är i dag ett minne blott. Även Lort-Sverige.
Men efter de senaste årens samhällsreportage så ställer
jag mig frågan: är det kanhända återigen dags för en resa
likt den Lubbe Nordström gjorde för över 70 år sedan?
Bild: SVT.
 
ROGER LINDQVIST.
 

Familjen!

Barnbarnet Max ligger i startgropen...
 
Pappa Robert väntar på större saker...
 
...smörgåstårta "home made" av Elisabeth...stavade jag rätt...?
 
Norah och Malte.
 
Ante och Malte.
 
Caroline, Andreas och Malte.
 
Den unge och den äldre. Vem som är vem får ni gissa...!
 
 
 
 
 

Rör inte min kyrka!

foto Roger Lindqvist.
 
Eva Brunne, biskop i Stockholm har enligt tidningen Världen i dag uttryckligen begärt att krucifixet i Sjömanskyrkan i Stockholm skall bäras ut. I stället skulle en indikation som anger böneriktningen mot Mecka, införas syftet ska, enligt bloggen kyrkligating.blogspot.se vara att göra kyrkorummet "tillgängligt för andra trosbekännare".
 
Jag kan knappt tro att det jag ser är sant. Vad har islam med vår svenska kyrka och den tro som vi tillhör att göra med "min" och alla andras kyrka? På andra håll i världen förföljs de kristna, deras kyrkor sätts i brand, och t.o.m. på svensk mark så odlas hatet mot de kristna flyktingar som flytt hit till Sverige. Glöm inte: att vårt land är ett kristet land, eller ska vi ge bort detta också? Någon slags skam i kroppen borde den här prelaten ha.
 
ROGER LINDQVIST.

Måste alla vara feminister?

Måste alla i det här landet vara feminister för att bli accepterade?
Läser konstnären Mats-Åke Bergströms utmärkta insändare i dagens PT där även han ställer sig frågande. Är man inte feminist, då är man placerad i nån slags grå zon. Jag är inte eller feminist, men för den skull så sitter jag inte på min kammare och hatar alla kvinnor. Tvärtom! Jag är för allas rätt till arbete, jag är för jämnställdhet mellan könen. Och har så alltid varit. Men varför i hela världen måste man heta feminist ständigt och jämt? I mitt fall heter det kort och gott för sunt rådande förnuft! I Sverige råder ett slags åsiktskodex, och följer man inte med i strömmen, då är man icke rumsren.
 
Roger Lindqvist.

Öppna ditt hjärta, Fredrik Reinfeldt!

 

Uppmanar till mord

En man tidigare bosatt i Borlänge har rest till Syrien för att där kämpa
med IS. Här uppmanar han att de shiamuslimer som finns i Sverige skall
mördas. Han kallar dem för "Shia-råttor". Underbart land vi lever i...
 
 

MAX

Mmmm...så gott...
 
 

SAUDIARABIEN ANNO 2015

OBS! Detta är bilder som jag i vanliga fall inte brukar lägga ut. Men här gör jag ett undantag. För precis så här ser världen ut i dag. Jag beklagar! /Roger.
 
 

Skellefteå AIK

 

Skellefteå FP /1980

 

Yngves i tändsticksutförande

Yngve Forssélls i ett litet mindre format än vanligt.
Bilden på den här asken togs när gruppen medverkade
i Bosse Larssons Nygammalt, söndagen den 11 nov. 1973.
 
Medverkande:
¤ Yngve Forsséll - kapellmästare
¤ Sven-Erik Johansson - trummor
¤ Göran Wilén - gitarr, sång
¤ Kent Larsson - keyboard, sång
¤ Liz Lundberg - sång
¤ Stenne Granberg - sax, sång
¤ Gösta Pettersson - trumpet, sång
¤ Tommy Forsséll - bas
 
En av låtarna som Yngves framförde var (naturligtvis) Så Gick Det Till När Farfar Var Ung.
Dagen före, dvs lördagen den 10 nov. 1973 mötte vi dem när vi spelade tillsammans i
Kiruna FP. Yngve kom fram till oss och tyckte vi lät bra.
 
Roger Lindqvist.

Yngve Forssélls orkester /1956

Yngve Forssélls orkester på Pan i Skellefteå, 1956.        
 
Foto: Wolmar Lindholm.

Dubbelmoralen har blivit en del av vår vardag

Det började på allvar med den berömda n....bollen. Steg nr. 2 var Pippi Långstrumps pappa som var n....kung i Söderhavet. Därefter såg en nitisk bibliotekarie till, att Tintins resa  i Kongo hamnade i en bortglömd gaderob. Så småningom följde många konstiga turer i hur man klipper bort delar av den svenska historien. Allt medan den övriga världen vred sig i skrattkramp.
 
Tintins resa till Kongo fick känslorna att svämma över. Bild: SR.      
 
 
Debattören och tillika krönikören Willy Silberstein, hade hösten 2014 en utmärkt krönika i Aftonbladet. TV4 hade veckan innan, haft stor baluns i direktsändning när man korade Årets hjältar. En av dem som fyran ansåg vara förtjänt av applåder och hedersomnämnanden, var syster Marianne från Alsike kloster. I sin text berättar Silberstein om "hjälten" Marianne som gjort sig känd för sina antisemitiska uttalanden gällande judar. Hon har t.o.m. vid nåt tillfälle, bagatelliserat den utrotning som tyskarna gjorde under andra världskriget.
 
Willy Silberstein och "hjältinnan" syster Marianne från Alsike kloster.
Bild: kyrkans tidning. 
 
T.v. Louise Andersson Bodin och Adam Tensta.          
 
I en känd morgonsoffa, intervjuas rapparen Adam Tensta en tidig morgon. Plötsligt reser han sig och lämnar studion i protest, detta pga att TV4 anlitat värmländska Louise Andersson Bodin som Peter Jidhes träningschoach. Bodin Andersson har på sin youtube kanal nämnt ordet "negerbög". Vad ingen kommer ihåg är att Adam Tensta  i en intervju för tidningen Metro 2007, använt sig av exakt samma ord, som han 2015 anser så pass stötande att han fördömer Louise Andersson Bodin. Vi backar bandet: "Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det" citat: Adam Tensta.
 
Kommer snart i en TV nära dig! I kväll gjorde TV4 reklam för
ett kommande program. Jodå, ni kan läsa det själva...
 
Dani M. Bild: hd.se                       
 
Dani M. Rappare m.m. känd antisemit. Medverkar i TV4 programmet Lyckliga gatan. Fyrans fd VD Jan Scherman har högljutt protesterat. Dubbelmoralen har nått nya betydligt högre höjder.
 
PS. Personligen så säger jag inte n....boll längre. Även om jag egentligen skulle vilja säga det. Jag har fogat mig in i strömmen som lydig svensk medborgare. N....boll har jag sagt hela mitt liv. Men nu är det slut med det.
 
ROGER LINDQVIST.
 
 
 
 
 

Edvard Persson: Stinsen på Lyckås

Edvard Persson och Barbro Kollberg i Stinsen på Lyckås från 1943.

Skarv mellan två PT-epoker

 
 
 
Natten mot lördagen trycktes den sista PT-upplagan i den gamla
pressen, som ses till vänster. På måndag kommer PT i offsettryck
och i ett nytt format. Offsetpressen skymtar i bakgrunden.       
 
¤ Detta ärade läsare, är ett historiskt nummer av Piteå-Tidningen. Det är nämligen det sista framställt enligt den gamla metoden i fråga om sättnings- och tryckningsteknik. När måndagens nummer av PT rasslar genom brevlådeöppningen, hamnar i utebrevlådan eller säljs över affärsdisken har södra Norrbottens enda tidning fått en rejäl ansiktslyftning. Dagen O har randats, o, som i offset.   
 
Ni får en helt annorlunda tidning. Annorlunda i fråga om formatet, sidantal, f'ärg och teknisk kvalitet. Åtminstone de tre förstnämnda sakerna vågar vi garantera, beträffande tryckkvaliteten kanske vi bör gardera oss. Allt det nya sköts nämligen av PT-anställda, som nu står inför helt nya arbetsuppgifter. Garvat och yrkesskickligt folk enligt hittills gällande begrepp då det gäller tidningsframställning men noviser i fråga om offsetteknik.
 
Vi, som jobbar på PT, är angelägna om att allt ska klaffa - och det spars sannerligen ingen möda i det stycket - men som sagt garderar vi oss en aning. Ni känner ju till talesättet om alla barn i början... Uppbrottet från den gamla tekniken sker samtidigt med inträdet i allt det nya. Tidningens kontinuerliga utgivning omöjliggör ju något direkt uppehåll för omställningsprocessen. Det betyder att vi för närvarande har det ganska rörigt på vår officin. Entusiasmen inför det nya har emellertid gjort uppdykande svårigheter lätta att undanröja.
 
Om den ärade tidningsläsaren är "spänd" på nya PT, så är vi det i ännu högre grad, det kan försäkras. Väl mött på måndag, alltså. I en ny tidning med oförändrad målsättning: att spegla livet i och vara språkrör för södra Norrbotten.
----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968.
 
 

PT-annonser

 
 
 
 
 
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968.
 
 

Förfärligt klädval och budskap

Jag har verkligen försökt gå till botten om den här bildens äkthet.
Men om jag har uppattat det hela rätt så är den äkta vara.     
 
Jag måste först och främst starkt ifrågasätta Rossana Dinamarcas val av utstyrsel i vår svenska riksdag. Om nu bilden är tagen där på plats, vill säga. Att på fullt allvar skylta med ett sånt budskap som hon gör, är inte annat än ett grovt påhopp på alla män. Rossana Dinamarca måste ha haft en fruktansvärd barndom, där alla familjemedlemmar av manligt kön har burit sig illa åt. Alltifrån sin egen pappa, farfar, morfar, ev. bröder, lärare, pojkvänner, m fl som svikit henne å det grövsta.
 
Lek med tanken att Stefan Löfven hade haft en liknande t-shirt med texten: "KVINNOR ÄR DJUR!" Vad hade då hänt? Såna här politiker som Rossana Diamarca har jag ingen som helst respekt för. Hon skall inte ens sitta i den svenska riksdagen. Hon är endast en i mängden av radikala extrema feminister, som inte hör hemma inom den demokrati som hon låtsas företräda. Demokrati förresten - den ideologi som hon tillhör, mördade upp emot 40-70 miljoner människor under det sovjetiska kommunistväldet som rådde i över 70 år.
 
Men här blundar massmedia totalt. Man ids inte ens göra ett hederligt reportage om denna tvivelaktiga V-politiker, som uppför sig både nonchalant och regelvidrigt. Här vässas inga pennor. Här sätts inga svarta krigsrubriker på Expressens och Aftonbladets löpsedlar. I stället så gör man som man brukar; lägger det berömda locket på. Vad blir då effekten? Jo, folket därute blir ännu mer frustrerade. Vissa av våra folkvalda uppför sig mer som pajaser på en cirkus. Det är bedrövligt det som sker.
 
Roger Lindqvist.

G & S-A

Min syster Gerd och hennes särbo Stig-Arne Sandström Vahlinder.   
 
Vi kom att känna varandra i 25 år. Men på eftermiddagen den 23 november 2011 gjorde jag en hemsk upptäckt. Stig-Arne hade tyvärr avlidit. Det har nu snart gått fyra år sedan den tragiska händelsen. Den 15 september 2015 skulle Stig-Arne fyllt 73 år.
 
Roger

Fotograf: Max Hedman

Hösten 2013 lekte barnbarnet Max fotograf. Här ett
självporträtt.
 
Ett bland många fotoobjekt var farfar.
 
Max fotade även sina fötter och en liten bit av pappa Robert.
 
 

Beliva & Klädhallen

 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968.

Transport i tungviktsklassen

Trailern med den tunga lasten tog som synes en stor bit av kör-
banan på Bergsviksbron. Resan från Västerås upp till Öjebyn
har gått över all förväntan.    
 
Efter att i fyra dagar ha kört från Västerås kom under fredagen ett mycket tungt och brett fordon till ASEA i Öjebyn. Det är chaufför Rolf Lundström som med assistans av Torsten Åström forslat upp en papperslackeringsmaskin som ett led i den uppflyttning av maskiner från ASEA i Västerås. Maskinen väger 25 ton är 22 meter lång och fyra meter bred. Den skall som namnet säger användas till att lackera papper som sedan pressas till plattor.
 
Resan upp har gått bra genom att före och genom varje stad har chaufförerna erhållit poliseskort. Trailerna som forslade upp maskinen är den enda i landet som klarar liknande uppgifter. Om maskinen inte hade forslats upp hel hade ASEA fått kalla på specialister från Tyskland för att plocka sönder den och det hade både fördyrat och fördröjt resan. Nu gick denna alldeles utmärkt och vid framkomsten till Öjebyn började genast arbetet med att installera den. Ett nog så tungt arbete det också. För ändamålet har Bygg-Pauls gossar kontaktats.
 
--------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 23 november 1968.

Svårt att förstå

Jag har svårt att förstå, när man predikar Guds ord,
med automatvapen i sina händer.
 
Roger Lindqvist.

Olof Winnerstrand död

 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 17 juli 1956.
 
 
FAKTA-------------------------------------------------------------------------------
 
Olof Winnerstrand föddes den 26 augusti 1875 i Stockholm.
Han avled i samma stad den 16 juli 1956.
Olof Winnerstrand var gift med skådespelerskan Frida
Winnerstrand f. Kumlin (1881-1943). Äktenskapet varade
från 1906 fram till hennes död den 1 december 1943.
 
Roger---------------------------------------------------------------------------------

Lindqvistarna musicerar

Trumslagaren Lindqvist...
 
Gitarristen Lindqvist.
 

FI

 
Många tusentals muslimska kvinnor har börjat protestera mot bärande av slöja, som man anser är en symbol för kvinnoförtryck. Bl a har muslimska kvinnor här i Sverige tagit av sig slöjorna. Resultatet har inte låtit vänta på sig; de muslimska männen ropar HORA efter dem. Dessa tre FI-medlemmar med Gudrun Schyman i spetsen, har tydligen en helt annan åsikt i slöjfrågan. Trots att FI som har på sin agenda att utrota den vita medelåders heterosexuella mannen, som anses var ett djur, så stöder man den muslimske mannens grova förtryck mot sina egna kvinnor.
 
 

SAILOR

foto Roger Lindqvist.

Arne och Göte i Cool Candys

De två musikanterna från Skaraborg, Arne Nathansohn
och Göte Johansson fortsätter med sin kulturgärning,
att sprida både musik och historier om dansbandet Cool
Candys som de båda herrarna var medlemmar i en gång.
Jag tycker det är beundransvärt.      
 
Tack Arne för urklippet.
 
Roger.

Sten & Stanley

 
 
 
 

Robban Broberg

 

Teknikens värld /1948

 

Christina Schollin /1961

 

Ove Lind - mannen det svängde om

Jazzklarinettisten Ove Lind (1926-1991).

Rätta mig om jag har fel

Den enda demokratin i Mellanöstern är Israel? Rätta mig om jag har fel. Det här har jag grunnat på flerfaldiga gånger. Hur kommer det sig att man liksom inte får till en väl fungerande demokrati därborta? Sådana som finns i Europa. Är man inte i stånd att kunna bygga upp pga ständiga ideliga stridigheter? Såg en dokumentär om Libyen förra veckan. Och man blir beklämd när man ser alla dessa stridiga viljor som drar åt de mest skilda håll och kanter. Den lag som råder var utan tvekan djungelns råa lag: öga för öga, tand för tand.
 
Inget ont om människor som flyr undan krig och elände, men om de som kommer till Europa tar med sig sina åsikter om lag och ordning ja, då vet jag inte vad. Det är ju total anarki som härskar i deras hemländer. Så fort man bygger upp så tar det inte länge innan husen ligger sönderbombade i ruinhögar. På gator och torg vandrar personer omkring med skarpladdade vapen, precis som om det vore det enda rätta. Allt detta blandat med de mest radikala idéer, som mest handlar om religion. Överför man detta till våra länder så kan ju vad som helst hända.
 
Vi måste absolut hjälpa till med de flyktingar som kommer, men vi måste samtidigt få nån slags reda i oredan. Människor kan inte bara passera ett lands gränser hur som helst. De är ju tvunget med en registrering så våra myndigheter har koll på det som händer. Vi vet att det i Stockholm finns många hundratals unga killar som lever på gatorna. Landet Sverige har ingen som helst koll på vilka de egentligen är. De saknar sina id-handlingar. Jag tycker det låter skrämmande.
 
Roger

Putin spionerar på Sverige som aldrig förr

Den här mannen; Vladimir Putin, har många lejda underrättelseagenter
på spionuppdrag i Sverige. Enligt Expressen i dag. Det spioneras som
aldrig förr runt om i landet. Till och med ännu mer än under den gamla
sovjettiden. Bild: Expressen.

Thore Callmars orkester

 
 

BARONERNA - Skellefteå

 

Svend Asmussen

 

FERNANDOZ med Anders & Git

 

Sven-Ingvars med Kajs-Mari


Hülphers

 

SANNEX - Uppsala

 

Humlor & Bin

 

POVEL /1954

 

Thorleifs

 
 
 

Sunset Blvd. Hollywood, Californien

1940.
 
1960.
 

Hej, pappa!

Max på besök vid sin farfarsfars grav i Hortlax.      
 
Hej, pappa!    
 
Ni möttes aldrig under din levnad, du och ditt barnbarnsbarn Max. Ni två fick aldrig chansen att lära känna varandra, trots att ditt blod även flyter i Max ådror. Ni är båda komna ur samma rötter, samma sorts ursprung. Där du en gång lekte som barn, farsan, springer i dag mitt barnbarn Max omkring. I den Lindgrenska skogen där du och dina syskon lekte, där har ju även jag lekt under mina barnaår. På samma ställe leker i dag Max och dina övriga barnbarnsbarn. Detta endast ett stenkast från ditt föräldrahem invid Hortlaxvägen, huset som i dag är borta sedan många år. En gång var du våra barns farfar, du kramade och tyckte om dem. I dag är jag också farfar. Tänk så det kan bli.
 
Sov gott, pappa!
 
Roger.

SCHYTTS

 
 

Piggelinarna

 

Tornados orkester

 
 
 

Goliath

 

Bosses Team

 

Johnny Öhrbergs

 

Britt Ekland /1969

 

Sven och Mona Tumba

BILDJOURNALEN ¤ 1963.

Procol Harum

 

Jag är rädd...

Angående det flyktingkaos som råder. Det är inte barnen jag är rädd för. Inte eller de vanliga fredsälskande människorna. Jag är rädd för de radikala islamisterna som predikar ond bråd död. Och vem vill leva som en otrogen hund i sitt eget land? Med risk att mördas för att jag är den jag är, och inte tror på det rätta. Det finns ett stort missförstånd mitt i den här ängslan och problematiken. På grund av att så fort man vädrar dessa åsikter så är man plötsligt både SD:are, fascist och nazist.
 
Sverige delas alltmer. Men frågan är; vem tillhör den goda sidan eller den onda? Och vem kan klappa sig för bröstet och säga "Det är jag som har rätt!" Jag tror vi måste ta det här med rädsla på mycket större allvar än vad vi nu gör. Det finns faktiskt många människor ute i landet som går omkring och räds för vad som kan inträffa. Det är mycket våld i våra nyhetssändningar, som ständigt berättar om den eller den självmordsattacken.
 
Inte undra på att man tänker i dessa banor. Så man är inte nazist fastän man tänker på det här sättet. Men trots detta så fortsätter man att skrämma vanliga personer för både det ena och det andra - inte så konstigt att de allra flesta väljer tystnaden. Och tystnadens biverkningar gröper ett stort hål i vår dyrbara demokrati. Och om demokratin en dag skulle gå sönder, då vill jag inte vara med längre.
 
Roger Lindqvist.

Signe Hasso /1945

 

NOVEMBER /1972

 

Manfred Mann /1974

 

Thor Erics - Borås

 

PV 544 SPORT /1963

 

Thore Skogman

 

SAAB 95 V4

 

BENNYS

 

BOB CANDYS

 

Framnäs "solstugan"

 

Älvsbyn

 

Pär-Roberts - Arvika

 
 

Telges

 

Lars Oves - Sundsvall

 

PÅRGES

 

Wendies

 
 

Seastars

 

Alladin

 
 

Hep Stars /1967

 

SAAB 96 V4 /1971

 

Max Rogers /Linköping

 

SELEX

 
 

SCHYTTS - Göteborg

 
 

Connix

 

Jemtarna

 

OLAS - Strömsund

 

Vi rök in´t

1979.

Skogspromenad med blåbärsröda läppar...

- Farfar, tror du det finns blåbär i den här skogen?
- Jovisst, Max. Kolla därborta...
 
- Där å där...det finns ju massor...
 
Kolla...
 
Och medan mossan fortsatte sitt växande...
 
...fortsatte vi vår promenad...
 
...i riktning mot mammas gata.
 
På mammas gata mötte vi Andreas med sin gula traktor.
Och efter en liten pratstund med Ante så begav vi oss
hemåt med våra blåbärsröda läppar.
 
 
 
 
 
 

Middag på stan...

Nu stundar middag på stan...

Davidsstjärnan - den kontroversiella symbolen

Redan i mellanstadiet blev jag fascinerad av historia. Jag lånade böcker på biblioteket i Hortlax som handlade om andra världskriget. Jag blev både arg och djupt förtvivlad när jag kom till insikt om att det tyska rikets främsta mål var att utrota alla judar. Och jag undrade många gånger hur ett sådant hat hade kunnat  uppstå. Ju äldre jag blev, desto mer läste jag. Desto mer jag läste, ju mer kunskap fick jag i ämnet.
 
Jag tog ett bestämt avstånd ifrån allt vad nazism och fascism stod för. Och gör så än i dag. Jag har aldrig lyckats förstå detta oresonliga hat mot det judiska folket. Vad värre är så poppar det upp sk historieförvrängare som påstår att förintelsen aldrig ägt rum. Det olyckliga i sammanhanget är att vi här i vårt land, 2015, har hätska antisemiter som gör allt vad som står i dess makt att bespotta och uttrycka sig allt annat än väl mot våra svenska judar. Muslimer känner avsky, vissa medlemmar i SD har gjort samma sak.
 
Att bära en davidsstjärna runt halsen kan vara nog så kontroversiellt, detta om man vistas i invandratäta områden, i t ex Rosengård i Malmö. Jag har hört av en judisk man att det är nära på livsfara att skylta med judiska  symboler. Judarna har aldrig gjort vårt land illa. Mig veterligen så har dem aldrig startat livsfarliga upplopp, som vi i dag är så vana att se av andra grupper i samhället.
 
Nä, jag förstår inte problemet. Och det kommer jag nog aldrig heller att kunna få något vettigt svar på.
 
Roger Lindqvist.

TELSTARS

 

Manolito /1969

 

Tidningshistoria, Birger Lundberg berättar

 
 
När Nordsvenska Dagbladet nu utkommer med sitt sista nummer, tystnar i den nordsvenska pressen en treklang, där Norrbottens Allehanda i Piteå ingick som den svagaste stämman såväl vid tidningsfusionen som under ND:s sjuåriga tillvaro. Det skrevs ingen nekrolog när Norrbottens Allehanda upphörde som självständigt organ - tidningen skulle ju fortleva i ny och bättre gestalt. När denna nya metamorfos nu nått till slutet, må det vara på sin plats med några korta återblickar.  
 
Norrbottens Allehanda startades i början av 1890-talet - jag tror att dess första nummer kom ut hösten 1891. (Här skall bara anmärkas att exakta data kring tidningens historia inte står till buds i skrivande stund). I varje fall hade tidningen startats innan dess förläggare - Piteå Tryckeri Aktiebolag - den 1 augusti 1892 utgav sina första aktiebrev, tryckta på "Norrbottens Allehandas tryckeri".
 
 
När tidningen startades, utgav den sig för att vara ett "småfolkets organ". Om detta skall tolkas som att tidningen intog en ställning till vänster om den förut existerande lokaltidningen Norrbottens-Posten med dess eventuella relationer till samhällets och bygdens med besuttna, må lämnas därhän i detta sammanhang. Utvecklingen innebar emellertid att Norrbottens Allehanda fortlevde och alltmer markerat övergick till att kunna betraktas som högertidning ur politisk synpunkt. Norrbottens-Posten gled i vart fall åt andra hållet under redaktören Salomon Salomonssons (Salle Samson) redaktionella ledning.
 
Piteå-Tidningens grundare Salle Salomonsson
(1868-1929). Han var född i jämtländska
Åsarna.      
 
Tidningens ägare var också i början av 1910-talet mogen för att sälja sitt organ, och det blev de dåvarande intressenterna i Norrbottens Allehanda som förvärvade tidningen. Paralellt drevs någon kortare tid två högertidningar i staden, till dess att Norrbottens-Posten slutligen lades nerefter en mer än 70-årig tillvaro. Redaktör Salomonsson, jämtlänning till börden, hade emellertid acklimatiserat sig i pitebygden och i sin publicistiska gärning liksom i andra allmänna sammanhang skapat sig en personlig good will hos sina meningsfränder som icke försvann i och med att han berövades sin tidning,
 
Bland bygdens befolkning hade i tidningssammanhang uppstått ett vacum, och det fanns ganska stora förutsättningar när Salomonsson med sin auktoritet och popularitet på vad som kan kallas vänsterkanten år 1915 startade en ny tidning - den alltjämt existerande Piteå-Tidningen, då ett folkfrisinnat organ. Denna konkurrent till Norrbottens Allehanda var i och för sig ingalunda märkvärdig, dess främsta attraktion utåt låg - och ligger väl alltjämt - i namnet. Den tekniska utrustningen var på den tiden mycket blygsam på alla landsorts tidningar i jämförelse med nu.
 
Norrbottens Allehanda måndagen den 22 november 1915.
(I min ägo).        
 
Piteå-Tidningen november 1915. (I min ägo).      
 
Den ideologi, som den nya tidningen förfäktade, fick en god grogrund i den allmänna politiska utvecklingen i vårt land efter första världskriget med dess grovhuggna samhällspolitiska fejder. Salomonsson stod på vänsterkanten utan att ha gett sig socialismen i våld, något som givetvis slog an på det dåvarande radikala frisinnet i bygden under rådande politiska förhållanden. In på 1920-talet hade Salomonssons tidning skapat sig en rätt stark position i bygden och redaktören var en mångbetrodd kommunalman i staden. Det kan inte förnekas att konkurrensen blev hårdare på alla sätt.
 
Allteftersom den himlastormande socialdemokratin mer och mer lugnade ner sig genom sin delaktighet i riksstyrelsen, närmade sig den frisinnade Piteå-Tidningen de moderata socialistiska betraktelsesätten och när Salomonsson i slutet av 1920-talet gick hädan, var allt tillrättalagt för den frisinnade tidningens övergång till socialdemokraterna. Detta var givetvis en transaktion, som sved i skinnet på det gamla folkfrisinnet i bygden och särskilt de kämpar som en gång med Karl Staaf och pitefödde Nils Edén som ledstjärnor i politiken startat tidningen och varit med om att arbeta fram den.
 
Epoken Axel Bengtsson.  
Med socialdemokraternas övertagande av Piteå-Tidningen inleddes i Pitep epoken Axel Bengtsson. Han var väl meriterad i det politiska arbetet när han tillträdde befattningen som "huvudredaktör" för tidningen - en agitator av guds nåde med välgångs- och tacklapp på axeln av självaste Hjalmar Branting. Från ombudsmannabefattningen i partiets norrbottensdistrikt med talrika meriter från framgångsrik närkamp med kommunisterna, placerades Bengtsson på Piteå-Tidningens redaktörsstol år 1929. Allt vad borgerligt folk hette i Piteå bävade väl invärtes inför detta och befarade i värsta fall revolution eller åtminstone en i hög grad störd utveckling i samhället. Men man bedrog sig och började tänka om.
 
Axel Bengtsson (1900-1977).   
 
Efter några månaders verksamhet i den goda staden hade Bengtsson nära på blivit en idol för alla kategorier. Borgarnas fruktan vändes i beundran. Men Bengtsson blev i alla fall en farlig man för borgerligheten. Han var inte den buse man trott. I stället var han personligen charmerande, tillgänglig och mottaglig även för motståndares argument. Gud vet om han inte gjorde sitt största genombrott på den borgerliga fronten när han tillsamman med flottningschefen i dennes bil åkte upp till platsen för en "vild"  flottarstrejk i ett av de mindre vattendragen i inlandet och sedan med fackförbundet som återförsäkring tog arbetsgivarens parti mot de strejkande i en rafflande vidräkning med dessa i sin tidning. Den gången höll man på att tappa hakan, inte bara bland borgerligheten utan även långt in i arbetarnas (socialdemokraternas) led.
 
Den bengtssonska attityden i samhälleliga sammanhang suddade på det lokala planet ut alla politsika begrepp av då gängse och konventionell natur. Man började på ideologiskt motsatt håll kappas om gunsten hos hos denne märklige man, som så att säga slog sina egna "på käften" och i sitt allmänna uppträdande var en så god bogerlig som någon annan. När sedan Bengtsson år 1936 övergick till den kommunala verksamheten som heltidsanställd, efterträddes han som PT:s redaktör av dåvarande redaktionssekreterare Sven Dahlberg, som Bengtsson hämtat till tidningen från tullen i Göteborg. Därmed började sluggerperioden i PT.
 
Sven Dahlberg född i Luleå. PT:s chefredaktör
1936-1961.    
 
Under en utveckling av antydd art under ett par decennier fick Norrbottens Allehanda försöka fortleva med knapphetens kalla stjärna ständigt för ögonen på alla områden. En usel ekonomi skulle förbättras i början av 1920-talet genom nyteckning av aktier. Denna nyteckning genomfördes, men det tillskjutna kapitalet gick huvudsakligen åt för att täcka kostnaderna för bl a en ny flattryckspress. Några medel för konsolidering av driften blev inte över. Bristen på rörelsekapital var stundom skriande och allt som oftast hände det att företaget inte kunde utbetala de anställdas löner i vederbörlig tid. Ett par, tre veckors eftersläpning var den vanliga mallen. Trots att veckans avlöningslista för den tekniska personalen rörde sig om i runt tal endast 400 kr.
 
Från de åren, då tidningen alltjämt var privatägd, är det ett par, tre profiler som måste nämnas för sina kraftfulla och målmedvetna insatser för tidningens fortbestånd. Det är högerns dåvarande ombudsman i Norrbotten R. A. Hedström i Luleå, skogschefen E. A. Norberg i Älvsbyn samt rektor Anton Krook i Piteå, som nedlade oväderliga förtjänster för företagets fortsatta bestånd. En viss stabilitet så långt det var möjligt med hänsyn till konjukturer och utveckling inträdde också i och med att direktören Algot Wennman från Haparandabladet år 1931 inträtt som tidningens ekonomichef.
 
Det kärvare klimat som efter andra världskriget började märkas inom tidningsbranschen ledde slutligen till planer på tidningssammanslagningen. Högern var då sedan ett antal år ägare till Norrbottens Allehanda och på högsta partihåll började man luta åt planerna på en sammanslagning av de lokala organen i Umeå, Skellefteå och Piteå för att därigenom skapa en en stor provinstidning i norra delen av landet. Det kan inte förnekas, att varnande röster höjdes mot en sådan åtgärd. Folk med kännedom om den lokala läsekretsens psyke och tänkesätt kunde mot bakgrunden av de stora geografiska avstånden inte ge sin sanktion till ett sådant experiment. Det skulle så jämförelsevis stora tekniska resurser till för att kunna ge en tidning med övervägande lokalfärg åt delar av ett så stort spridningsområde, som planerna avsåg. Det visade sig också, att den "förstorade" Norrbottens Allehanda, som skulle täcka piteåområdet, kom att bestå av en visserligen större tidning men en tidning med övervägande lokala nyheter från Västerbottens vidsträckta område ända ner till Nordmaling. Hur bar tidningen än i och för sig var, hade den föga förutsättningar att vinna terräng över länsgränsen.
 
Norrbottens Allehanda låg på Storgatan i Piteå.
Den 15 mars 1960 brann fastigheten ner till grunden.   
 
Det har från auktoritativt håll sagts i samband med Nordsvenska Dagbladets nedläggande, att tidningssammanslagningen var ett experiment - ett experiment som misslyckades. Detta är en hård verklighet för de många som drabbats av verkningarna och mitt i brinnande gärning ser en bister nödvändighet tvinga till omställning i tillvaron, vilket kanske inte är lika lätt som att vända ett blad i en tidning.
 
Och när Nordsvenska Dagbladet nu slår igen, står högern utan pressorgan inom en så stor del av landet som ligger mellan Härnösand i söder och Haparanda i norr. Inom denna ur politisk synpunkt vita fläck på kartan finns emellertid den privatägda Norrbottens-Kuriren i Luleå, som traditionsenligt fortfarande är högerorgan. Dessa spridda hågkomster från tre decenniers anknytning till Norrbottens Allehanda må icke avslutas utan en enkel erinran om några pennor som verkat i tidningen.
 
Den första redaktören var folkskolläraren P. A. Lindholm, då tjänstgörande i skolan i Porsnäs av nuvarande Norrfjärdens församling, sedermera verksam i Vännäs. Han redigerade tidningen bredvid sin tjänst som lärare och gick till fots två gånger i veckan den 15 km långa vägen till Piteå för att lämna eller bearbeta sitt material. Efter honom har en lång rad av gamla tidenspublicister varit knutna till tidningen - bl a den från stockholmspressen kände utlandskorrespodenten Helge Hellroth, författaren Gunnar Widegren och i slutet på 1910-talet den skaldiskt begåvade Hugo Lindgren, sedermera chefredaktör för Norrbottens Kuriren.
 
NORDSVENSKA DAGBLADET ¤ Onsdagen den 31 december 1958.
 
 
 
 
 
 
 

Ett fika på Hanséns i Öjebyn

 

KALLE ANKA - Mitt eget 60-tal

 
 
 
 
 

Mazetti /1954

 

Sven Tumba /1957

 

P3 lördagen den 23.11 1968

 

Fick Journalens plattparad /1954

 

Freden

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 8 maj 1945.

"Fyllerist"

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945.

- Helgens fotboll -

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945.

Bomb på Fårön

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945.

OSMAKLIGT!

Alan Kurdi 3 år gammal.  
 
Den franska satirtidningen Charlie Hebdo, publicerade den här teckningen häromdagen. Huvudpersonen är den blott 3-årige Alan Kurdi som drunknade, när han tillsammans med sin familj flydde sitt hemland. Osmakligt är mitt betyg, i allra högsta grad. Den teckningen kunde världen ha varit förutan. Lille Alans död är en jättestor tragedi som jag bara kan beklaga av hela mitt hjärta.
 
Roger Lindqvist. Bild: www.metro.co.uk
 
 
 
 

Auktion

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945.
 
T.v. Odal Lundqvist (1903-1974) i samtal med min farfars äldre bror,
Viktor Lindqvist (1883-1951). Odal var gift med Elisabeth
"Lisa" Lundqvist f. Eriksson (1903-1990). Lisa var dotter till Johan
och Hilda Eriksson i Stensjökullen. Johan var min farmors bror,
Hilda var syster till min farfar.

Hortlax kyrka

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945.

BIO

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 9 maj 1945.

Flyktingfrågan

Vi pratar om flyktingströmmen. Vi drömmer om flyktingströmmen. Vi andas flyktingströmmen. Vi "äter"flyktingströmmen. Vi lyssnar på flyktingströmmen. Vi läser om flyktingströmmen. Vi debatterar om flyktingströmmen. Vi tänker på flyktingströmmen. Vi bråkar om flyktingströmmen. Vi delas i olika läger angående flyktingströmmen. Det är upplopp pga flyktingströmmen.
 
Ja, hela vårt vakna liv handlar om flyktingar om och om igen. På gott och ont. Ett tydligt bevis på att hela samhället genomsyras av flyktingströmmen är att även jag skriver mycket om ämnet på min blogg. I bland är jag trött. I bland vill jag börja leva igen. Det kanske låter grymt, för alltid finns det nån som missuppfattar det man framför. Grym är jag definitivt inte! Men åsikter har jag. Man måste därför lära sig att skilja på åsikter kontra rasism. Man förenklar debatten till 100 procent då man väger ord. Man tappar bort den röda tråden. Jag har hellre åsikter än sitter och sväljer all smörja som tidningarna trycker i stora svarta rubriker.
 
På Rinkebytorg står unga invandrarkillar och kastar glåpord åt kristna. Tänk om jag skulle ställa mig härhemma på Rådhustorget och kasta smörja på Islam? Vilket liv detta skulle bli - åtminstone på Piteå-Tidningens insändarsida. Så visst är det skillnader. Man talar i termer om Islamofobi. Vad är detta då? Islam är ju en åsikt som alla andra. Varför får man inte ifrågasätta det? Och skulle nu nån mot förmodan våga sig på konststycket att öppet kritisera, så stängs truten brutalt av nån krönikör på Aftonbladet eller Expressen, eller varför inte av nån på våra lokaltidningar, som troget följer efter. Inte då konstigt att folk inte längre törs yppa ett enda ord. Vi är och förblir därför det TYSTA FOLKET! Överheten skriver reglerna - vi måste följa dem.
 
Unga tjejer kastar glåpord på vita medelålders män. Somliga tycker att vi borde halshuggas, utrotas. Vi har en "vidrig" kvinnosyn. Jag har inte än hört en enda medelsvensson mörda sin egen dotter pga att hon umgås med fel personer. Kanske att dessa förståsigpåare till radikala feminister borde läsa på lite bättre vad som händer därute. När man tar i den här frågan tystnar de flesta. Jag vill så gärna veta varför? Har jag trampat på ett par mycket ömma fötter?
 
Roger Lindqvist.

Blomma

Hos Maggans Djungelkiosk i Hortlax.

Tillhör farbror doktorn

 
 
Dr. Stig Järrel.

En katt ibland hermeliner

Anti Avsan. Foto: SVT.                        
 
I dag Riksdagens högtidliga öppnande. Bland ledamöterna i bänkarna, ser jag moderaten Anti Avsan artigt leende mot en kollega. Anti Avsan f. 1958 är fd polisman, han tillhörde på sin tid den beryktade Baseballigan. Han var känd för sin brutalitet. Avsan var även en omvittnad stor Palme hatare. Han var även stor motståndare till det Socialdemokratiska partiet. Författaren, TV-producenten och DN-journalisten Sven Anér, har efter mordet 1986 bedrivit en omfattande privatspaning. I sina böcker och artiklar har han gång på gång pekat ut Anti Avsan, som den som höll i mordvapnet kvällen den 28 februari 1986. Anér är inte ensam om den uppfattningen. Den delas av många andra.
 
En poliskollega till Anti Avsan åt en lunch på NK i Stockholm för några år sedan. När kollegan kom in på Palmemordet, och det utpekande som gjorts mot Avsan, fick han till svar: "Nä, nä vi har en sån uppbackning att ni aldrig tar oss".
 
När en kvinnlig bloggare publicerade ett öppet brev signerat Sven Anér, fick hon en obehaglig hälsning: "Har du dödslängtan, kanske?"
 
Anti Avsan är i dag moderat riksdagsman, samt jurist och rådman i Stockholms tingsrätt.
 
Ur led är tiden!
 
Roger Lindqvist.
 
 

Hattudden

Bärplockning i dag på Hattudden.
 
Utsikt mot havet.
 
Kaffe och en maffig muffins.
 
Med hinken i ett fast grepp.
 
Vackert väder som synes.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De nära och kära

Far och son...
 
...farfar och sonson...
 

Obligatoriskt med tofflor till landets innevånare

Mina nyinköpta tofflor.                        
 
Det börjar väl snart bli dags att införa obligatoriskt användande av tofflor, så vi inte kränker någon grupp här i landet Sverige. Har vi tofflor så kan vi mjukt och försiktigt tassa på, utan att någon skall känna sig illa till mods. Jag för min del har köpt ett par tofflor som heter IOR. Iors ledsna uppsyn är väl ungefär som jag också känner mig när man inte längre törs säga saker rakt ut, i det i dag så korrekta landet Sverige. Spontaniteten har försvunnit. Det enda spontana ord man i dag kan säga högt är: HEJ!
 
ROGER LINDQVIST.

Familjen Volvo

 
Mina Volvobilar:
 
¤ Volvo 144 - 1975
¤ Volvo 242 - 1976
¤ Volvo 245 - 1980
¤ Volvo 740 - 1987
¤ Volvo 850 - 1995
 
Under volvo eran smög det sig även in andra modeller: Vaz, 2 Toyta Corolla, Datsun Bluebird, Datsun 1200.

RONNIX

 
 

Harley-Davidson

 
 
 
 
 

Volvo Duett /1958

 

Continental Five med Mic Linder /1967

 

Lennart Hyland /1970

 

Hur länge skall vansinnet fortsätta?

AHMED RASHID, Omar, födelseland IRAK
740324- efterlyst av svensk polis pga
VÅLDTÄKT.
 
AL-KHAFAJI, Hussein Jawad, födelseland
IRAK, 810222- efterlyst av svensk polis
pga VÅLDTÄKT.
 
ZBEIR, Ahmad födelseland IRAK
820701- efterlyst av svensk polis pga
VÅLDTÄKT.
 
Bilder: www.swedensmostwanted.se
 
 

"Gör arabiskan till officiellt språk i Sverige"

Lyra Ekström Lindbäck.                                 
 
Det finns många sk stolpskott i världen. En av de allra största här i landet, är författarinnan och feministdebattören Lyra Ekström Lindbäck. Hon har på förslag att islamisera hela Sverige. "Då skulle rasismen utrotas" säger hon.
 
Inte bara rasismen, hela vårt lands historia och vår kultur skulle också följa med i fallet. Det mest fruktansvärda är när en kultur kväver den andra. Alla kulturer är lika viktiga, det är ju det som är själva grejen. När jag åker på solsemester, åker jag till exempelvis Gran Canaria. Det vore ju tråkigt om Gran Canaria vore identiskt likadant som Sverige. Jag åker ju även för miljöombyte. Och att strosa omkring och njuta av vad det landet har att erbjuda.
 
Lyra Ekström Lindbäck nominerades till Augustpriset i skönlitteratur 2014.
 
Roger Lindqvist. bild: wikipedia.

Sickan Carlsson - en glittrande och glad 100-åring

Allas vår egen Sickan Carlsson.                    
 
Häromdagen när SVT visade en långfilm med Sickan Carlsson, infann sig en känsla av upprymdhet. Sickan glada framtoning smittade av sig igenom TV-apparaten in i mitt hjärn- och hjärtkontor.
 
Sickan Anna-Greta Adamsson född Carlsson, föddes den 12 augusti 1915. Och under sina 96 år på den här jorden, så vann hon mångas hjärtan genom sitt postiva och attraktiva sätt. Det skulle ta alltför länge att beskriva hennes livsgärning i detalj, så jag avrundar med att berätta att hon gick bort den 2 november 2011. Tur är ju det, att hon lever kvar i mängder av de filmer som finns i SVT:s arkiv.
 
Roger.

Ingrid Bergman - en charmerande 100-åring

Den 29 augusti 2015 skulle Ingrid Bergman fyllt 100 år.           
 
Hon föddes den 29 augusti 1915, och avled på sin 67:e födelsedag den 29 augusti 1982 i London. Hon höjdes till skyarna, redan hemma i Sverige. Hon avgudades av en hel värld efter genombrottet i Hollywood. Men hatades och förtalades när hon övergav sin svenske man Petter Aron Lindström och dottern Pia. Resten är historia.
 
Roger.

Sveriges väg mot katastrof

Anders Lugn, fd kapten i den internationella FN-styrkan i Libanon.     
 
I en krönika i Aftonbladet 2008 varnade Anders Lugn för en kommande katastrof i Sverige som den i Libanon. Han pekade på många gemensamma punkter:    
 
¤ Sex förutsättningar som skapar undergång ¤
 
1. Svaga gemensamma nationella värderingar.
2. Svag nationell krigsmakt.
3. Svag nationell polismakt.
4. Extrem god tillgång till vapen.
5. Stor tillgång till droger - alkohol till kristna, hasch till muslimer.
6. Känsla av vanmakt i befolkningen: "det är ingen idé att kämpa för ett bättre liv... fogdarna tar ändå det jag skrapat ihop".       
 
Bild: Aftonbladet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
     
Det finns enligt mitt sätt att se ordentliga varningstecken ute i samhället. De problem som många av våra nyanlända svenskar haft med sig, hade dem även i sitt hemland. Till synes helt olösbara. Konflikter mellan kristna och muslimer fortgår, fast idag heter platsen Rosengård i Malmö. Men att ha en öppen diskussion om dessa allvarliga problem, är dömt att misslyckas. För många av de invandrare som finns i Sverige (inte alla) är ordet Demokrati något som man bestämt tar avstånd ifrån. Här finns alltså mycket att jobba med, om vi inte skall dras in i konflikter som i förlängningen kommer att innebära ett delat Sverige. Eller som Göran Persson uttryckte det: "Jag är rädd att landet kommer att gå sönder!"
 
Tyvärr så motarbetas varje seriöst försök att gjuta olja på vågorna. Inom massmedia så kör man med en taktik, som för tankarna till de forna öststatsländerna, där varje form av kritiskt tänkande besvarades med fängelsestraff eller total utfrysning ur samhällsgemenskapen. Jag skall villigt erkänna, att jag känner mig en smula pessimistisk när jag tänker på framtiden. Skuldbördan lägger jag dock inte på invandrarna. Det är våra enögda politiker som bär ansvaret i den här frågan. Men domen över massmedia och de politsikt styrande, kommer att bli hård den dagen som botten på ketchupflaskan går sönder.
 
Till sist vill jag också säga, att det finns även många fredsälskande muslimer. Muslimer som har hittat rätt i vårt svenska samhälle, och vars högsta önskan är precis densamma som min/vår önskan om: fred, frihet och harmoni till oss alla. Ett samhälle som vi tillsammans delar, och bygger upp i samförstånd med varandra.
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 

Två glada och busiga barnbarn

Vid middagsbordet i går blev det mycket bus och skratt kusinerna emellan.
När farfar skulle ta en bild, utbröt en riktig skrattfest.

RÖR INTE MIN DOTTER!

På 80-talet hade var och varannan en dekal på sitt rockuppslag där det stod, "Rör inte min kompis". Även Olof Palme hade en liknande på sin kavaj. Bra så! Absolut!
 
I dag heter årtalet 2015. Då tycker jag det ligger i tiden att lansera, "RÖR INTE MIN DOTTER".
Eftersom det har blivit något av ett mode att våldta kvinnor gammal som ung, så måste vi hjälpas åt att vända trenden. Senast i dag läser jag om en våldtäkt i Sundsvall. Och jag blir lika upprörd för varje gång det händer. Detta kan vi inte tolerera!
 
Roger.
 
Den här uppmaningen gäller än i dag. Men för att ligga rätt i tiden,
så behövs en ny slogan: RÖR INTE MIN DOTTER!

Tre hårdföra män

 

Doris Day & James Garner

 

Ett glatt återseende!

I dag kom ett stänk av min barndom tillbaka. En välbekant kille korsade plötsligt min väg; Eskil. Jag umgicks under hela min barndom med hans lillebror, Per. Det var en väldigt trevlig överraskning med andra ord. Eskil blev vad vi andra ungar endast drömde om: polis. Jag var för kort i rocken, hade glasögon. Så det blev ingen polis av mig. Men för Eskil blev det annorlunda. Han fick ratta polisbilar m.m. Nästan så man blir avundsjuk så här i efterhand.
 
Om du läser detta Eskil, så hoppas jag vi träffas fler gånger. Kul att träffa dig! Mycket givande!
 
Roger.

ABBA /1982

 

Sixten Jernberg / 1962

 

Europe

 

Forsgren & Blidegård - TV-pionjärerna

Två av TV-pionjärerna i TV:s barndom hette Erik Forsgren och
Per-Åke Blidegård. Dessa två herrar bevakade för Aktuellts räkning,
de två nordligaste länen samt hela Nordkalotten. Erik Forsgren f. 1928
lever fortfarande dock inte fotografen Per-Åke Blidegård.

En tråkig nyhet

I dag nådde mig nyheten att en fin person tillika granne inte finns mer. Jag vet att han kämpat, men i går var kampen över.
 
Vila i frid, Henry!
 
Roger.

Glöm inte Carola och Emil Herlin!

Mor och son som brutalt mördades på IKEA den 10 augusti.    
 
Inte ett ord. Inte en enda "kärleksbomning". Inget större reportage om hur eftermälet blev efter de så tragiskt hädangångna Carola och Emil Herlin. Jag kan konstatera följande: Det är skillnad på lort och pannkaka. Någonstans därinne reser sig ett heligt vrede över orättvisan. I det numera så politiskt korrekta Sverige, finns ingen tid till eftertanke. Inte ens när två oskyldiga personer, slaktas under ett besök på IKEA. Massmedia tystnar. Jag vet inte varför jag börjat känna mig som en slags främling i mitt eget land.
 
Roger Lindqvist.

En vanlig dag

En vanlig dag så öppnar jag mina ögon - innan jag stiger upp ur sängen - går med (o)raska steg mot badrummet. När morgontoaletten är avslutad ber magen om att få sitt. Vid frukostbordet ligger världsbladet (PT) utfläkt med nya trycksvärts doftande nyheter. Läser ledaren i bland, läser även Stig-Björn Ljunggrens krönika, dvs om rubriken tilltalar mig. Sedan vänds det blad på blad på blad, och sida upp och sida ner så finns i regel inga större a-ha-upplevelser. När frukosten är avklarad, tar jag min kopp med kaffe och sjunker ner i soffan. Om inspirationen är på besök, så knäpper jag på televisionsapparaturen för att kolla både riks- och världsläget. För det mesta är det en högst beklämmande upplevelse.
 
Nya bomber och granater i Malmö. Gruppvåldtäkt av medelålders kvinna på Södermalm. Ännu en skjutning i Göteborg. Bilar satta i brand i en förort till Stockholm. Stenkastning mot ambulans- och brandkårspersonal. Ytterligare en våldtäkt av en ung tjej i ett motionsspår. I ett annat motionsspår mördas en 21-årig kvinna. En småbarnsmor slaktas i Sundsvall av en 17-årig kille, som besudlad med blod uppsöker närmaste polisstation och erkänner brottet. På IKEA knivhuggs en mor och hennes son till döds av en asylsökande flykting. Grovt rån i centrala Stockholm. Skottlossning i city. När TV-reportern berättar om ytterligare våldsamheter och upplopp, tar jag fjärrkontrollen håller upp den - precis som James Bond skulle ha gjort - och med ett tryck så försvinner allt inom loppet av en sekund.
 
Jag önskar att även alla de problem som vi har i landet, också kunnat försvinna i och med trycket på min fjärris. Tyvärr är detta helt omöjligt. Jag går in i mitt kök och konstaterar blott, att detta är ännu en helt vanlig dag i mitt liv som avskydd vit medelålders heterosexuell man.
 
ROGER LINDQVIST

11 september

Anna Lindh, (1957-2003).
 
 

Cliff Richard /1963

 

Spencer Tracy /1961

 

Trumslagare eller landshövding?

Caroline och Andreas.          
 
I december väntar Caroline och Andreas tillökning. Om det blir en trumslagare, violinist, atomfysiker eller Norrbottens nästkommande landshövding, ja det återstår att se. Kanske han blir bonde som sin pappa, eller projektledare på Lindbäcks bygg som sin mamma? Bondeyrket har i alla fall blivande storebror Malte tänkt att anamma, han bara äääääääälskar att sitta i pappas John Deere.
 
I dag har även Caroline "Carro" Pettersson fyllt år. Vi har varit där, och många andra likaså. Vi fick en trevlig stund tillsammans, och jag njöt av varje sekund. Än en gång: Grattis Carro!
 
PS. När jag säger "Han" så är det en "Han". Inte en "Hen".
 
ROGER.
 
 

The one and only: POVEL RAMEL

 

Svenska språket

Jag tillhör dem som tycker att vårt språk är väldigt viktigt. Att kunna sitt språk, är i förlängningen också att kunna uttrycka sig, både i tal och skrift. Tyvärr har jag i bland blivit vittne till hur man slarvar med sitt sätt att kommunicera i våra TV-kanaler. Både i SVT och TV4 har jag inte kunnat undgå att se, hur man stavar fel på det enklaste av ord. I kväll fanns exempelvis en textremsa i bildrutan, där det skulle stått "regeringen". I den här versionen blev det "regerigen". Det kan låta som bagateller, men är man anställd som SVT eller TV4-journalist så kräver jag att man banne mig skall skunna stava. Tänk också på; att vårt svenska modersmål även är vår identitet som svenska medborgare.
 
Det finns ännu en viktig aspekt, detta att de nya medborgare som anländer, så fort som det bara är möjligt måste lära sig sitt nya tungomål. Det finns hur många som helst, som efter många år i Sverige inte behärskar det svenska språket till fullo. Resultatet blir att man aldrig kommer in i det samhälle som man valt att leva i. Följden blir att man hamnar utanför samhällsgemenskapen.
 
Roger

Grattis Caroline, på din födelsedag!

I dag fyller Caroline år. Grattis!
 
 

Dags att börja ifrågasätta...

Det är dags att börja ifrågasätta de ensamkommande flyktingbarnens
verkliga ålder. Så sent som i dag har SvD en artikel om att det smugglas
in IS-soldater i den ström av flyktingar som kommer till Sverige och övriga
Europa. När skall vi vakna inför verkligheten? Skall vi endast sitta och
invänta?

En man och hans dokument

Dokumentation är viktigt, så tycker i alla fall den här mannen
som jag är bekant med sedan snart 58 år. Drömmen var att
bl a bli fotograf, konstnär, professionell slagverkare, arkeolog,
författare och mycker mer. Vad han blev - kommer i ett senare
inlägg, dagen före hans 100-årsdag den 26 september 2057.

Vi stödjer SK-Aid

 
"En hälsning från Aggery och getprojektet i Wamba!
Den 18 juli besökte han 20 familjer som fått 2 getter vardera. Den långa resan till Nairobi till Wamba gick bra men som alltid är området varmt och torrt. Getprojektet har kommit att bli till stor hjälp för familjerna i byn. Alla är mycket tacksamma och sänder de varmaste hälsningar till er som gjort detta möjligt.
 
 
Totalt har 40 getter blivit 63; lyckligast var den kvinna som redan hade 5 getter. I en anna familj hade båda getterna tyvärr dött av sjukdom medan en annan familj redan väntar på sin andra killingfödsel. Flera familjer har dräktiga getter, några familjer hade endast en get kvar - men förhoppningsvis kommer getterna att bli fler.
 
 
Vi har dessutom hittat fler familjer som behöver hjälp så med er hjälp kommer detta lyckade projekt att fortsätta. Varje get kostar 350 kronor och SK-Aid står redo att förmedla pengar".
 
 
Texten och bilderna har jag hämtat från min svåger Kjell Holmboms fb-sida.
Det arbete och de olika nödvändiga hjälpinsatser som SK-Aid gjort genom åren, har vi stött till 100 procent. Vi har med stor tillfredsställelse och glädje fått se med våra egna ögon, hur barn samt deras familjer i Kenyas slum fått ordning på sina liv och sin vardag. Arbetet tog sin egentliga början hösten 1986 då Kjell och Solbritt Holmbom reste till barnhemmet Komotobo i Kenya, och där gjorde värdefulla insatser. Under de åren hade jag och Elisabeth sammanlagt 3-4 fadderbarn, som vi försörjde i några år. Tack vare dessa penninggåvor så fick barnen en dräglig tillvaro. Arbetet fortsätter...
 
ROGER LINDQVIST.
 
 
 

Nåt har hänt!

En klassisk pressbild. Olof Palme har just valts till ny socialdemokratisk
partiledare. Föregångaren Tage Erlander, gömmer sitt ansikte. foto www.hd.se    
  
 
Åsikter kommer och går, brukar det heta. Vissa åsikter kan i bland vara "mode"-åsikter som är inne för tillfället. Även om man ändrar i vissa frågor, så finns för det mesta själva kärnan kvar. Det vill säga att grunderna för ens politiska- som livsåskådning finns kvar. Så har det gjort för mig. Jag har i takt med olika livshändelser och stigande ålder mognat och börjat se vissa världs- och samhällsproblem i en annan sorts vinkel, men i det stora hela så är det samma typ av resonemang jag för.
 
Om själva grunden är densamma, där jag utgått ifrån sunt förnuft, så uppfattas  i dag en del av mina åsikter som "besvärande" i vissa personers öron. Komstigt tycker jag, det är ju nära på samma som jag öppet deklarerade för många år sedan, och de var hur rumsrena som helst. Ingen skulle någonsin ens ha tappat sin haka eller kallat mig för saker. I dag har jag en känsla av att det man säger är tydligen nåt som katten släpat in. Nåt har hänt!
 
Det finns en anonym snubbe som under några månader bitit sig fast, och vägt varje ord jag sagt. Om vi backat några år så är jag övertygad om att detta hade då icke upplevts ett dugg kontroversiellt. Så än en gång konstaterar jag: Nåt har hänt! Och framförallt, vad har hänt? Förklaringen är kanhända denna, att i dag 2015 så finns en spänning ute i samhället, som massmedia och våra politiker bär skulden till. Det jäser ute i stugorna. Med besked! Anledningen är den invandringspolitik som förs.
 
Ingen kan påstå att det "det går som på räls". Vi upplever problem både med våld, bostads- och arbetsbrist m.m. Att få sin röst hörd i debatten, är inte det lättaste. Tidningarna lägger locket på. Och de journalister som har som sitt jobb att göra grävande undersöknings reportage, tas i örat av sina chefer och får stränga order om att i stället vinkla sina artiklar, på ett mer korrekt sätt än hur verkligheten egentligen ser ut. Men läsarna är inte dumma. För i sin jakt på något så när sanningsenlig information, vänder man sig till alternativ media, som har vuxit sig stark pga att de stora tidningsdrakarna inte håller sig till den verklighet som råder.
 
Demokrati och yttrandefrihet är två saker som jag hållit som heliga genom åren. Det har har de senaste åren kommit på skam. Urholkningen i yttrandefriheten är märkbar. Och att det sker i ett land som Sverige har jag väldigt svårt att begripa. Framtiden verkar allt annat än ljus för tillfället. Fortsätter man i samma spår är jag rädd att vi inom loppet av några år, finner att vårt en gång så öppna och fina Sverige, har devalverats till oigenkännlighet.
 
ROGER LINDQVIST

"Förbjudet att beträda"

 
"SKYDDSOBJEKT - är den svenska benämningen på vissa byggnader, andra anläggningar, områden och andra objekt som som enligt Skyddslag (2010 : 35) kan behöva förstärkt skydd mot:
 
1. Sabotage 2. Terroristbrott 3. Spioner samt röjande i andra fall av hemliga uppgifter om totalförsvaret. 4. Grovt rån".                          
 
När jag gjorde lumpen i Boden 1978-79 så fanns det på vissa känsliga platser en skylt som förbjöd utlänningar att vistas på dessa ställen.
 
För många år sedan så hände det att det knackade på dörren, och utanför stod en utländsk bok- eller tavelförsäljare och ville kränga sina alster. Bakom försäljnings fasaden så kunde det i bland finnas en person som registrerade den boende. Utsänd av "främmande makt". Detta hände häruppe i Norrbotten. Meningen med förbuden med de gula varningstavlorna var att man värnade om Rikets säkerhet.
 
Fritiof Enbom (1918-1974) dömdes 1952 till livstids straffarbete, på grund av att han utövat spionage för Sovjetunionens räkning. Enbom var uttalad kommunist, och jobbade som journalist på Norrskensflamman i Luleå. Fritiof Enbom gjorde sin värnplikt i Boden 1938. Han bedömdes senare ha mytomaniska drag, som gjorde att fallet kom att omvärderas.
 
"Bodenspionen" Fritiof Enbom (1918-1974).
 
"SKYDDSOMRÅDE Tillträde förbjudet för utlänningar".
Det var dessa skyltar som fanns på vissa känsliga platser
när jag gjorde min värnplikt i Boden. Hur det ser ut i dag
har jag ingen aning om. Med tanke på att landet tar emot
flyktingar, där vissa kommer in i landet på olaglig väg,
så kan man ju tycka att det finns vissa potentiella risker.         
 
Roger Lindqvist.
 
-------------------------------------------------------------------
Bilder: www.glomdhistoria.se / www.wikipedia.se
 
 

JOHN ROGER

 
 

Noll tolerans mot våldtäkter!

Vi har noll-tolerans-lagar mot:   
 
¤ RASISM
¤ MOBBNING
¤ ALKOHOL I TRAFIKEN
 
Säg mig, när blir det noll tolerans mot våldtäkter?
 
Roger Lindqvist.
 
 

Fantastiske Svend Asmussen

 

Hep Stars

 

Svensktoppar

 

Ludwig

 
 
 

Rogers

1950-tal
 
 

Folkabuss

 

PREMIER /1978-79

 
 

Att vägra vapen!

Eftersom jag inte är nån vän av vapen, vare sig det gäller skjutvapen eller andra sorts vapen, och inte alls tycker om våld över huvud taget, så gjorde jag en grej om detta vid ett tillfälle. Döm om min stora förvåning då jag nästan blev ställd mot väggen för min inställning. Jag hade i min naiva tro trott att alla mogna och friska människor skulle tycka detsamma. Låt mig då säga, att de som jagar älg eller fågel har jag alls inget emot.
 
Den här övertygelsen kom in i mitt liv redan i tonåren. Jag har därför levt som jag lärt, jag äger inga skjutvapen, jag begärde även vapenfri tjänst när jag skulle in på en repmånad för många år sen. När jag gjorde lumpen 1978-79 användes det k-pist. Men det fick jag stå ut med. Den användes endast ett fåtal gånger.
 
Vår värld är alltför vapenfixerad. Se bara på det som händer i USA. Det dräller ju av vapen överallt. Jag mår fysiskt illa när jag ser hur de används. Med våld tänker jag även på när unga tjejer våldtas av hormonstinna unga killar. Nu senast i Stockholm där en ung tjejer blivit gruppvåldtagen (en samling av unga invandrarkillar står bakom gärningen). I går mördades en 25-årig småbarnsmamma i Sundsvall. En 17-årig kille av utländsk härkomst anmälde sig senare frivilligt på polisstationen.
 
Roger Lindqvist.
 
 

Flyktingar

Att jämföra dagens flyktingsituation med den flyktingström av finländare som kom hit under slutet av 40-talet, det resonemanget köper jag inte! Att räcka ut en hjälpsam hand är väl helt i sin ordning. Att hjälpa (speciellt små barn) att fly undan krigets helvete är självklart. Men det finns vissa vita fläckar i det massmedia basunerar ut. Man gör gärna jämförelser, för att folk skall förstå. Det är där själva pudelns kärna ligger: jag förstår inte alls!
 
Finland och dess innevånare är oss nära besläktade. Ser man rent historiskt så har ju Finland en gång tillhört Moder Svea. Likadant är det med våra andra två grannländer, Norge och Danmark. Vi har samma typ av statsreligion dvs den kristna, och när exempelvis Finland anfölls av Sovjet, i slutet av november 1939, så reste ca 8000 svenskar över för att strida på Finlands sida. Man höll den ryska björnen stången i 105 dagar. "Finlands sak är vår" var ett begrepp som myntades, och när inte landet Sverige gick in som hjälpare, så grundades i stället "Den svenska Frivilligekåren".
 
När Sovjet invaderade Ungern1956 kom många ungerska flyktingar till vårt land. Samma här; Ungern var en del av det Europa som även vi i Sverige tillhörde. Det gemensamma med både Finland och Ungern var att det blev inga kulturkrockar. Det fanns inga uttalade hot mot Svea Rikes säkerhet. I dag är det tvärt om. I den tid som nu råder, finns radikala grupperingar i våra storstäder. Det finns islamister som öppet predikar hat mot det land som med stort hjärta tagit emot dem med öppna armar. Det är där den stora skillnaden ligger. Så sluta jämför Finlandsflyktingarna m.m. med det kaos som nu råder. Det finns imamer som berättar att Sverige och de övriga Europa skall bli lagt under muslimkst välde. Det pratas om införande av sharialagar m.m. Något som naturligtvis inte hör hemma i den civilisation som Sverige och Europa tillhör. Vi vill INTE vrida klockan tillbaka till medeltiden, och absolut inte införa grymma lagar med stympningar osv.
 
 
ROGER LINDQVIST  Bild: SR.

Till alla er

¤ Till alla er, som inte fick chansen att leva vidare, och som redan i unga år
miste era dyrbara liv, på ett eller annat sätt. Er framtid låg lika öppen som
en oskriven bok. Vi minns er, med glädje indränkt i sorg.
 
Roger Lindqvist

Det knorras både här och där...

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 29 augusti 2015

Parfymer

Hustrun och hennes syster är samlare av både tvålar och parfymflaskor. Elisabeth har sin samling härhemma, anpassad till vår lägenhet. Solbritt har sin i sitt hus, med en något större volym än sin lillasyster.
 
Delar av samlingen.
 
Mera parfymer...
 
En liten dutt till...
 
Parfymflaskor i väntan på att hitta sina rätta plats i tillvaron.
 
I mitten en tvål...
 
Puder m.m. (på en suddig bild).
 
Occier (jag har alltid läst Oscar) som har nära 40 år på nacken.
 
 
 
 
 
 

Ett besök på bondens gård

Infarten till sonens lantgård.
 
Är det nåt som barnbarnet Malte gillar, så är det att åka John Deere med
sin pappa Ante.
 
Ännu en traktor.
 
Några av gårdens tjurar. De större med horn finns placerade på ett
annat ställe.
 
Carros fina lille Dagny måste också få vara med på ett hörn.
 
 
 
 
 
 

ROGERS /1970

 

Ludwig

 

BENNYS

 

Lill-Arnes

 

Åke Lindwalls

 

Putte & Charlie

 

Lill-Babs & Simon Brehm

 

Svenne & Lotta

 

Christers

 

THORLEIFS /1991

 

Knutna nävar

Den enda form av åsiktsyttring som vi
infödda svenskar känner till, och praktiserar,
är två knutna nävar i varsin byxficka i max
25 sekunder.
 
Roger Lindqvist.

Jan Öjlers /1968

 

COOL CANDYS Party Time /1968

 

Mopeder, mopeder och mopeder

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

THE BEATLES

 

En doft från förr

Dessa tre parfymflaskor hittade jag i dag till min hustrus stora glädje.
När jag öppnade så kände jag doften av min pappa, som varje jul i
många år fick detta som present. Hustrun la beslag på fyndet så
fort vi kom hem.

Alexander Bard

 

Jan Eliasson, arbetargrabben från Götet

Jan Eliasson.                                 
 
Det mest positiva med S är för närvarande Jan Eliasson. En man som jag länge hyst den största respekt för. Han är ödmjuk, klok och framförallt en man med en stor diplomatisk begåvning. Jag hade personligen sett honom som socialdemokratisk partiledare, men han föll för åldersstrecket.
 
Jag hade önskat att jag kunnat vara lika positiv gällande Stefan Löfven men icke. Favoriten av S-ledare är naturligtvis Olof Palme. Hans briljans och intelligenta skärpa har ännu inte någon lyckats komma ens i närheten av. Palme hade sina dalar, åtminstone på slutet, men han var vår röst ute i den stora världen och många lyssnade på honom. Hjalmar Branting hade liksom Olof Palme en stor ledarförmåga, de hade båda en samlande kraft, som satte enorma avtryck historiskt sett. Stefan Löfven bleknar tyvärr bort i jämförelse.
 
Roger.
 
Bild www.wikipedia.se

En orättvis värld

 
Det här stackars utmärglade barnet, hade inte de nödvändiga ekonomiska medlen, att fly till Europa. Detta stackars döende lilla barnet, kom aldrig att uppmärksammas, på samma sätt som alla de andra gjorde. Medan det här lilla men ack så värdefulla livet kämpar, så inbjuder Stockholms stad de återvändande IS-monstren till erbjudande om jobb och bostäder. Inte konstig att människor börjat reagera! I min värld går den lilla människan i det första ledet. Inte självutnämnda bödlar.
 
Jag gick i 1:maj tåget redan i mitten av 70-talet tillsammans med min far. Det var exakt sådana här människor vi värnade om. De små. I dag slussas islamistiska mördare in i samhället. På en flyktingförläggning blev flera kristna flyktingar utsatta för hot och trakasserier. En del muslimska flyktingar tålde inte att dessa utsatta hade kristna symboler på sig. I landet Sverige råder religionsfrihet. Här skall även finnas plats för både judar som kristna. Så även muslimer.
 
Roger Lindqvist.

Albert Einstein

En vanlig svensk som öppnar sin mun och ur den munnen låter
åsikter strömma fram, han eller hon upplevs som konstiga.
I det här landet, så har jag mer och mer märkt hur folk tassar
omkring lite oroligt sneglande åt varandra - för tänk om vi säger
nåt olämpligt som inte passar den gängse ordningen. Och OM
vi öppnar våra trutar så dröjer det inte länge innan nån försöker
stänga igen den. En gång när jag öppet och uppriktigt tog avstånd
ifrån allt vad våld heter, så var det många som nästan höll på att
gå i taket. Det mest friska hade ju varit att endast instämma.
En frisk människa vill aldrig befatta sig med våld över huvud taget.
 
Roger.

Undrar vad Olof Palme skulle ha sagt...

Stefan Löfvens tal på Medborgarplatsen idag, har blötts och stöpts i olika medier. Aftonbladets krönikör Lena Mellin betecknar det som kallt. Tanken slår mig, hur skulle Olof Palme reagerat i den situation som nu råder.
 
Jag blev bestört när Palme mördades, i februari 1986. Inget blev sig riktigt likt. Många har den åsikten att mordet var en noga planlagd statskupp. I ett annat icke skandinaviskt land, skulle en statskupp varit hur blodig som helst. Men i vårt lite passiva land, där den enda åsiktsyttringen är knutna nävar i våra byxfickor, passade Palmemordet perfekt in. Det var enligt ritningarna så att säga.
 
Det finns stunder då jag saknar Olof Palme nåt så oerhört.
 
Roger.
 
 

Finska flyktingar i Hortlax, Böle och Blåsmark 1944

Hösten 1944 togs den här bilden av de nyss anlända
flyktingarna som kommit till Böle.
 
Min mor fick många vänner ibland de unga flickorna som kom.
 
Samuel Lundgren, min morfars far var en ibland de många
som med öppna armar tog emot flyktingarna. En del av de
som kom stannade kvar i Pitebygden, och finns här än i dag. 
 
Roger.
 
 
 
 

"Alkoholen är roten till allt ont"

Så föll orden när en engelsk polisman intervjuades efter ett större bråk. Och jag kan väl bara hålla med. Det är den bistra sanningen.
 
Vid en middag för rätt många år sedan så serverades - som brukligt - alkohol. När jag tackade nej, så vaknade min bordsgranne plötsligt till. Och när han så småningom med korslagda ögon, tittat sig mätt på mig, så följde raskt "tio tusen kronors frågan": Va, dricker du inte? Men, varför nu det då...? Har du alkoholproblem? Jamen, en liten öl kan du väl ta...? Du verkar ju konstig, menar du verkligen...? Var som en karl...! Menar du att du bara dricker Zingo? Nää, svarade jag, det går lika bra med mjölk! Då höll han på att få en massiv hjärtinfarkt.
 
Den 27 augusti 1922 gjordes en folkomröstning om rusdrycksförbud. Det blev jämt mellan blocken. 48,8% var för medan 50,8% var mot införandet av förbud.
 
Och nej - jag har aldrig haft alkoholproblem.
 

Motor /1962

 

Motor /1964

 

Carole Lombard

Carole Lombard f. den 6 oktober 1908 död i flygolycka den 16 januari 1942.
Hon var vid sin bortgång gift med Clark Gable.
 

"Vi har sänt våra IS-krigare till Europa"

I tidningarna Mirror och Sunday Express, låter den Islamiska staten hälsa:
"Vi har smugglat in flera tusen av våra krigare till Europa, i den flykting-
ström som kommer in till era länder". Dessa extremister är operativa IS-
krigare.

"En gammal Amazon, med listor och krom..."

När jag bläddrade i Brittas och Lennarts gamla album, upptäckte jag
inte enbart fina bilder på mina släktingar, jag fick även njuta av gamla
hederliga bilar bl a den här Amazonen.

Charles Ingvar "Sickan" Jönsson som ny statsminister!

Charles Ingvar "Sickan" Jönsson.                   
 
Ett väl genomtänkt förslag: gör Charles Ingvar "Sickan" Jönsson till ny statsminister i Sverige. Sickan hade i alla fall en plan, och visioner. Stefan Löfven har varken det ena eller det andra. Som Sickans närmaste rådgivare ser jag allra helst Dynamit-Harry och Vanheden. Jag tror att den här trojkan skulle sätta både piff och färg på "the old Svedala". Jag skulle absolut lägga min röst på dem.
 
Roger Lindqvist
 
Bild www.tvminnen.se

Motor / 1958

 

MOTOR /1955

 

Pommac /1960

 

Lars Lönndahl bjuder på TT /1961

 

Hootenanny Singers

 

PITEÅ

 

MAK-les Soeurs

 

Stig Falkenbergs

 

Liljedahls

 

Korrekthet som kan leda till tragik

Klockan 21.45 läser jag detta på fb-sidan Pite:
 
"Min dotter har för lite över en timme sen varit nära att bli inlockad i en bil. Fick i sista sekunden tag i henne. En utländsk man som satt i baksätet försökte ta tag i henne efter att ha sagt till henne att han ska ta henne till sjukhuset. Detta var på Hertsön i Luleå. En mörkblå Audi kombi med utländskt reg. nummer. Polisen har varit här och dom har flera patruller ute och letar efter bilen. Sitter här och bara skakar".
 
Kurirens nätupplaga, klockan 22.08 15-09-05:
 
"Två män i en mörk bil försökte att locka med sig en treårig flicka. Norrbottens polisen har upprättat en anmälan om försök till människorov. Detta sedan två män vid 18.30-tiden på lördagskvällen försökt att locka med sig en treårig flicka i en bil. Enligt anmälan ska männen ha öppnat bakdörren på bilen och sagt till treåringen att hon skulle följa med dem till sjukhuset. När flickan var 1,5 meter från bilen uppmärksammade hennes mamma kidnappningsförsöket i sista stund.
 
Bilen var en mörk Audi av kombimodell, enligt polisen. Händelsen inträffade på Hertsön i Luleå"
------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Den så välkända politiska korrektheten har återigen visat sitt fula tryne. Här har ett allvarligt försök till kidnappning gjorts på en endast treårig liten flicka. Hennes mor har uttryckligen uppmärksammat att den man som öppnade dörren och försökte locka in henne var av utländsk härkomst. Mamman har även iakttagit att det var ett utländskt reg. nummer på bilen.
 
Varför då i hela världen låter inte polisen meddela detta, för att ett eventuell fastgripande kan underlättas? Varken mannens signalement eller bilens reg. nummer finns med i den rapport som Kuriren lägger ut på nätet.
 
Den här  för mig helt oförståeliga korrektheten, kan få väldigt tråkiga följder. Av vilken anledning väljer man att INTE meddela allmänheten detta? Man kan väl klart konstatera att detta är inget nytt i det så korrekta landet Sverige.
 
ROGER LINDQVIST.

Låt flyktingarna bo i Kungliga Slottet

The King of Sweden.   
 
Carl XVI Gustaf är ju en monark i tiden. Varför inte öppna upp slottsgemaken till de flyktingar som kommer till vårt land. Det finns ju gott om plats, både slottet i centrala huvudstaden, men även ute på Drottningholm. Samma sak med slottet ute på Haga. Även statsminister Löfvens Harpsund, kan härbärgera åtskilliga människor. Detta kallar jag äkta engagemang!
 
Roger
 
foto AFTONBLADET

Koltrasten

Fotograf: MARIE GILLANDER, www.natursidan.se
 
Den enda postitiva nyhet som för närvarande finns i vårt oroliga land, är att koltrasten blivit utsedd till Sveriges nationalfågel. Kan endast hålla med.
 
Grattis, herr o fru Koltrast
 
Roger.

Piteå från ovan

 

Motor / 1963

 
 
 

MOTOR /1955

 

Luxor Diplomat

 

AUSTIN A35

 

BMC 1800

 

MORRIS 1800

 

Expressen - ett hot mot yttrandefriheten?

Ulf Nilson, mångårig stjärnreporter på Expressen.  
 
Det luktar unket om Expressen. Den unkna doften blev ytterst påtaglig sedan det blev känt att en krönika signerad Ulf Nilson plockades bort pga av att den innehöll "fel" åsikter. Är det så man gör i ett land som heter Sverige? I så fall är Expressen ute på farliga vägar. Jag trodde att i en demokrati som våran råder yttrandefrihet? Tyvärr så har jag och många med mig, börjat förstå att den journalistik man pysslar på med på Expressens redaktion inte gagnar det fria ordet. Är man av en annan åsikt än Expressen, då är man både rasist och betecknad som inte fullt pålitlig. Expressens borde byta namn, till det mer sovjetlika Pravda! Pravda serverade ju sina "sanningar" i 80 år till sina medborgare. Många av tidningens sanningar var med andra ord ren politisk propaganda. Så även med Expressen. Skäms på er!
 
Roger Lindqvist. Bild: www.hd.se

Leif Bloms /1984

 

Sten & Stanley /1984

 

Kenth-Erics /1984

 

Ingmar Nordströms /1984

 

Samvetslösa individer

De personer som torterar och djupt skändar andra människor, kanske på uppdrag av en tvivelaktig regim, hur kan dessa individer stå ut med sig själva? Har de inte som andra ett samvete, eller har de uppfostrats till att det är hur naturligt som helst? Det finns många primitiva och råbarkade personer som utför vilka grymheter som helst. Listan kan göras hur lång som helst. Den senaste videon som IS sände ut till världen, visar hur man hänger sina fångar upp och ned, och sedan sätter eld på dem. Det är utstuderad kall och rå grymhet, som absolut inte hör hemma i en civiliserad värld. Våldtäkter är en annan metod att få övertag över sitt offer. Man ryser.
 
Roger

Tvålar

Elisabeths samling av tvålar.
 
 
 
 
 
 
Som ni ser, så behöver ingen gå smutsig i familjen Lindqvist.
Det har Elisabeth sett till, genom sin samling av tvålar i alla
valörer.
 

Prata med varandra

Människor delas in i grupper. Det är ibland vattentäta skott dem emellan. I stället för peka ut varandra, med smussel och avståndstagande, så borde samtliga riksdagspolitiker börja prata med varandra. Det skulle Sverige må bra utav, med tanke på hur orolig vår värld ser ut i dag.
 
Roger

Stalins "Sanning" mördade ca 70 miljoner människor

Kommunistiska partiets organ: Pravda eller Sanningen.     
 
I nära 80 år så fick de sovjetiska medborgarna "sanningen" serverad varje dag. Sovjetunionen var utåt sett en dröm för många svenskar. I landet i öst så härskade kommunismens lagar som på pappret jämnade ut klyftorna mellan hög som låg. Ett idealsamhälle med andra ord, för dem som trodde på ideologin. Men drömmen var blott endast en dröm. Sovjet var bara en i raden av totalitära regimer, vars motto var ond bråd död för oliktänkande. En diktatur i ordets värsta bemärkelse.
 
Efter Lenins död 1924, blev Josef Stalin envåldshärskare. I takt med tiden, utvecklade Sovjets högste dignitär en sjuklig parnoia. Oliktänkande sändes till Gulag eller massavrättades efter Stalins speciella dödslistor. Man beräknar att uppemot 70 miljoner människor mötte döden på uppdrag av Stalin. Man kan tycka det är konstigt att det finns människor som än i dag hyllar Josef Stalin. Lars Ohly, V:s förre partiledare, har sagt i en intervju att han än i dag kallar sig för kommunist. Sångaren Mikael Wiehe, tog i januari 2015 emot Jan Myrdalssällskapets Leninpris med högt buret huvud. Märkligt tycker jag. Vad blir då nästkommande pris? Hitlerpriset?
 
Det finns många som i dag tar bestämt avstånd från kommunismens härjningar i forna Sovjetunionen. Så även gällande fascism och nazism. Allt är lika förhatligt. Alla politiska system som sätter munkavle på sina medborgare borde djupt fördömas. Varje minsta lilla antydan borde med ens korrigeras. Alla människor är födda fria - åtminstone i teorin. Demokratins dödgrävare borde tas i örat och med bestämdhet få sina straff. I stället hyllas många, både här i landet som i andra länder. I en civiliserad civilisation borde alla få sina röster hörda.
 
ROGER LINDQVIST

Calle Schewen och jag

"Jag är som en pojke, fast farfar jag är..."             
 
I dag mötte jag och havet varandra. Vinden var inte den allra snällaste. Men medan jag fäste blicken på en segelbåt vid havsbandet, tänkte jag på Taube och Calle Schewen. En sån fantastisk inspiration man kan få av att vistas nära ett hav. Inte undra på att gamle Evert skrev sådana visor.
 
 

Förminska och förstora

Jag gillar personer som förstorar
sina medmänniskor.
Inte förminskar.
 
Roger Lindqvist

Regementsstaden Boden

BODEN!                                  
 
Det här vykortet har sina år på nacken. Men staden är densamma. I Boden gjorde jag lumpen, 1978-79. I 227 dagar gjorde jag min plikt för fosterlandet. Första anhalten var S3 som radiolänkman. Men en krånglande rygg satte käppar i hjulen. Jag hamnade i stället på I19/P5 på 5:e kompaniet. Hade den stora turen att jag ändå kunde spela nära på varje helg. Jag missade ca 2-3 helger under de 227 dagarna jag låg inne. En helg lånade vi trummisen från Rune Lindstedts orkester. Rune Lindstedts vann priset som Sveriges bästa dansorkester vid dansbands-SM i Konserthuset i Stockholm året 1965. Bandet belönades med att under tre månader åka med Amerikalinjens MS Gripsholm.
 
Rune Lindstedts orkester, Boden.
 
(Tänk vilka associationer ett vykort kan framkalla).
 
ROGER

Planeten som grät

foto Roger Lindqvist

Bilden ingen ville se...

Bilden ingen ville se...  /Bild AB.
 
På en vanlig strand i Turkiet slutade 3-årige Aylans liv.
Detta är skräckbilden som sänder kalla rysninger igenom min kropp. Världen är grym. Så fruktansvärt grym, som tillåter treåriga småbarn dö, innan de ens har börjat leva.
 
Aylan är jämnårig med mitt barnbarn Malte. Det vänder sig alltså i magen när jag tittar och begrundar på det horribla som händer, och när jag associerar till min egen familj. Det är mycket som gått galet, i den brutala verklighet som just nu utspelar sig framför världens ögon.
 
Jag kan bara be en stilla ödmjuk bön att helvetet skall upphöra.
 
Roger

Barnen är det viktigaste!

Jag behöver inte säga nåt mer...!

In the Heat of the Night /1967

En film som jag sett ett x-antal gånger.

På turné med John Harrys /1973

Den här artikeln fanns i Piteå-Tidningen i dag. Jag skrev den, men PT tappade
bort mitt namn.

När man inte kan förstå...

Det finns saker här i livet, som hur mycket man än funderar, inte alls kan förstå meningen med det som skett. Händelser som är så ofattbara att det gör ont att tänka. Mening föresten...det finns inte alls någon mening över huvudtaget. Det jag närmast tänker på, är när människor berövas sina liv. Någon heller några bestämmer att en annan medmänniska inte längre ska ha förmånen att leva vidare. Man tar inte bara ett liv, man raderar även offrets framtid, med allt vad det skulle innehålla, så som familj, barn, barnbarn, syskon goda vänner m.m.
 
Varje gång det händer är det en ofattbar tragedi för nära och kära, där såren aldrig läks till fullo. Ju mer jag tänker desto svårare har jag att förstå...
 
Roger

Är DU en Kristofob?

Kristofobi - alla dem som hatar kristna!
Det finns många kristna som förföljs å det grövsta, både här i landet som i andra delar av världen. Det finns ett flertal människor ute på den politiska vänsterkanten som hatar alla kristna. Det här problemet har drunknat i debatten om islamofobi och homofobi osv. Sverige är  - på pappret i alla fall - ett kristet land, därav det gula korset i vår svenska flagga.
 
Roger

- En trasig farbror -

 

- ORD -

 

- När du gått -

 

Christer Strömholm

Fotografen Christer Strömholm (1918-2002).    
 
Jag har alltid gillat bilder. Just därför ville jag en gång utbilda mig till fotograf. I stället blev det "privat-fotografering", bättre än ingenting.
Via datorn kan man sitta och njuta av olika slags bilder, bl a de bilder som Christer Strömholm skänkte mänskligheten. När jag blir less på alla perfekta kroppar av det vackra folket, i tidningar och television, så vill jag rensa bort skräpet ur hjärnan. Det är då jag gör ett besök i Christer Strömholms surrealistiska värld. Det fungerar som en slags städning i huvudet, och jag återvänder till verkligheten.
 
Roger.
 
Bild: www.seesearch.me

Kvinnor som mördar

Det är män som står för det mesta av det våld som inträffar, både i hemmet som utanför hemmets lugna väggar. Män misshandlar sina hustrur, män mördar också sina fruar. En skam av jättestora mått.
 
Vi har en TV kanal som heter TV4 Fakta. Där finns allehanda olika smakinriktningar. T ex Kvinnor som mördar. Vi har sett programmet till och från under rätt många år. Vad som får mig att tappa andan i bland, är hur raffinierade det motsatta könet är, när man mördar. Jag kommer osökt att tänka på den gifta damen, som hade en älskare vid sidan om sitt äktenskap. Hennes äkta hälft var en vanlig hårt arbetande och skötsam småbarnsfar, som älskade sin hustru och sina barn.
 
En dag blev han sjuk. Medan han låg i sin säng blev han ompysslad av sin käresta. Hon bjöd honom på mat och dryck (dvs det som han kunde få i sig). Han hamnade så småningom på sjukhus, där hon fortsatte att komma på besök med en speciell dryck som han gillade. Mannen blev sämre, och en dag så avled han, utan att man fått något vettigt svar på vad han led av.
 
Polisen började bli misstänksam, efter att mannens anhöriga hört av sig. Man tog en hårlock och gjorde en undersökning. Det visade sig vara arsenikförgiftning. I flera månader hade hustrun gett honom små mängder av giftet. Hon doserade så pass lite, att han inte skulle avlida tvärt. I stället fick den omtänksamma småbarnspappan plågas oerhört. I stället för skilsmässa (som skulle kostat henne pengar) så valde hon att ta bort honom.
 
Resultatet blev: mannen dog. Mamman fick livstids fängelse utan möjlighet att överklaga. Barnen blev föräldralösa. Märk väl, detta är bara ett av de många fall som visats. Det finns även exempel där hustrun/fästmön fullkomligt slaktat sin äkta hälft. Det är bara att hålla med: KVINNOR KAN!
 
Roger
 
 
 
 

Gospelhelg i Hortlax

 

I basker blå en svensk soldat

Honnör för 50-åringen FN. Hans G. Pettersson och Matz Lindberg är
stolta över att tillhöra de 70 000 svenskar som någon gång ingått i
dess fredsbevarande styrkor.
 
Matz Lindberg, lärare i Norrfjärden, skulle fylla 22 år när han åkte till Mellanöstern. Året var 1977 och hela den svenska bataljonen på 650 man stationerades i Sinai. Det dröjde inte länge förrän 250 av dessa omplacerades till Libanon, efter Israels inmarsch där. Några månader senare körde fänriken Matz Lindberg och sergeanten Karl-Oskar Johansson, född i Kiruna, på en mina.  
 
Vice plutonchef Matz Lindberg var en av de 250 som utgjorde den första svenska Unifil-bataljonen (FN:s Libanon-intengent). Den fungerade som buffert mellan Israel och de Libanon-allierade styrkorna. Några månader senare kom Matz Lindberg hem till Piteå och mottogs som hjälte, efter att ha kört på en mina med en jeep och överlevt. Plutonchefen Karl-Oskar Johansson dog.
 
Abrupt slut  
De båda var på en rekognoseringstur i ett område där de visste att de kunde vara minor. Men de visste också att israelerna hade sökt igenom samma område ett dygn innan. När de skulle åka tillbaka small det. Matz Lindberg slungades iväg flera meter och skadades allvarligt.
    - Två dygn senare vaknade jag upp på sjukhuset i Haifa med svåra skador i huvudet, hopskruvad fot och flera ben krossade. Men jag ville inte åka hem, trots att morsan grät, berättar han.
 
Matz Lindberg bad sin chef om att få stanna, men det var lönlöst.
    - Det var frusterande att behöva lämna allt, inte minst den fantastiska kamratskapen. Plötsligt var det bästa jag varit med om borta, men mamma var glad, minns Matz Lindberg.
Han minns också att han inte alls kände sig som en hjälte.
    - Däremot tyckte jag att jag gjort en viktig uppgift, säger han.
 
Levande FN-minnen. Intresset för vad som hände ute i världen svalnar aldrig
för Hans G. Pettersson och Matz Lindberg, som gjorde FN-tjänst i Mellanöstern
under mitten av 70-talet. Det var inte där samtidigt, men upplevelserna är ändå
gemensamma. Även det som inte är roligt att minnas är fortfarande högst levande.     
 
Tror på saken   
Trots att Matz Lindberg höll på att mista livet för FN:s skull, sökte han till en FN-bataljon igen. Det är nu tio år sedan.
    - Tyvärr var min hustru och våra båda flickor inte speciellt förtjusta i tanken, så det blev inget mer. Men om jag bara haft mig själv att tänka på, skulle jag definitivt ha blivit FN-yxa, berättar Matz Lindberg.
 
 
Han fortsätter med att förklara orsaken till detta engagemang, som började redan i lumpen.
    - Mitt intresse för FN har aldrig svalnat. Jag tror på saken och jag tror att FN:s fredsbevarande styrkor gör nytta, även efter misslyckandet i forna Jugoslavien. Jag tycker att FN spelar en viktig roll, trots kritik som ibland är berättigad.
    - FN-styrkan som jag var med i, var ett stort stöd för lokalbefolkningen i södra Libanon. När vi såg de civila människornas glädje över att vi var där, visste vi att vi gjorde en viktig humanitär insats, säger Matz Lindberg.
 
I basker blå en svensk soldat. Ju blekare blå basker desto bättre, sägs det.
Det ska synas att den är använd, att den gjort nytta. Hans G. Pettersson och
Matz Lindberg har naturligtvis sparat sina. Den trdje FN-soldaten Piteå-Tidningen
intervjuat, Östen Berglund, avslöjar att en del brukar koka sina baskrar för att
få rätt stuk och färg. Han talar om 90-talet i Kroatien. På 70-talet i Mellanöstern
var det bara solblekt som gällde.       
 
Öppet hot mot FN    
Han tillägger att han var proisrael när han åkte, med höga tankar om Israel och judarna. Och den palestinska befrielseorganisationen PLO hotade öppet den första svenska FN-styrkan i Libanon. Inte heller den libanesiska militären eller israelerna ville ha FN där, men det var PLO som stod för det uttalade dödshotet. Dessutom var det en PLO-mina som Matz Lindberg och Karl-Oskar Johansson körde på.
 
Likväl ändrade Matz Lindberg uppfattning till en större förståelse för palestinierna, istället för att befästa sin förutfattade mening.
    - Ingen som åker på ett FN-uppdrag kan vara neutral. När jag såg hur komplicerad situationen var fick jag en helt annan syn på problemet i Mellanöstern än vad jag hade innan jag kom dit.
    - Den synen håller i sig än, men visst hamnade den i konflikt många gånger, konstaterar Matz Lindberg.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 9 november 1995.
 
 
 
 
 
 
 

Holmström, Renberg & Öhlund

Thomas Holmström (är ägare av det hus jag och hustrun bor i).
Han har även bott i Hortlax i flera år.
 
Mikael Renberg. (Bodde grannar med Renberg och hans familj i Hortlax).
 
Mattias Öhlund. (Piteåbo).
 
Niklas Lidström. (Vare sig Pitebo eller Hortlaxbo, men han har varit här på besök).
 
Mats Sundin. (Har sina rötter i Kainulasjärvi i Pajala i Norrbotten på
sin mors sida).
 
Fr v Thomas Holmström, Lars Hurtig, Mattias Öhlund, Lars Lindgren,
Stefan Persson och Mikael Renberg. Alla kommer de från Piteå. Det
finns ytterligare tre spelare som satt Piteå på kartan: Hasse Svedberg,
spelade i Tre Kronor och Skellefteå AIK. Bröderna Lars och Thore Öhman,
som spelade i MoDo.
 
foto Hans G. Pettersson.
 
 
 
 
 
 
 

Listplacerad...

En hedrande 4:e plats för Lindqvist från Hortlax.

Jan Kjellners

 

Kvällen då Ingvar Oldsberg inte var sig lik

Det började som en vanlig Bingolotto kväll. Men tog en ände med
förskräckelse, då Ingvar Oldsbergs nuna plötsligt förvandlades
till oigenkännlighet. Vi gissade först på att han höll på att förvandlas
till en alien. Men förstod senare att det var TV:n som var den stora
boven i dramat. Tack och lov så har Oldsberg nu återfått sitt ur-
sprungliga vackra utseende.

M

Den blå färgen har börjat flagna på den är Moderat-skylten.   
foto Roger Lindqvist

RSS 2.0