Beatlesfilmen en succé - 1968

 

Tomtens verkstad i färg 1978-12-24

 

Legenderna SVEN-INGVARS

Rune Bergman, Sven Svärd, Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson.

UNO-X - Strömnäs, Piteå /1967

Stationsföreståndare Sture Nilsson.
 
Bilden har jag lånat av Leif Lidman, som i sin tur har lånat den av Sture Nilsson.

Riksdagsvalet 1979

 
¤ Lars Werner f. 1935-07-25  d. 2013-01-11
 
¤ Olof Palme f. 1927-01-30 d. 1986-02-28
 
¤ Thorbjörn Fälldin f. 1926-04-24 d. 2016-07-23
 
¤ Ola Ullsten f. 1931-06-23 d. 2018-05-28
 
¤ Gösta Bohman f. 1911-01-15 d. 1997-08-12

I hustruns hemtrakter

På väg mot Vistträsk i Älvsby kommun. Elisabeths hemtrakter.
 
Foto: Roger Lindqvist, maj 2013.

Tom Trana /1965

 

Volvo /1965

 

TANDBERG - 1965

 

SAAB 1966

 

Volkswagen 1600 TL /1965

Min pappa hade en VW 1600 TL årsmodell 1967

Telefunken - 1965

 

Centrum - 1965

 

Basist eller trummis

 

Lidman & Lindqvist /2017

En bild som togs i Malmgården i Hortlax i februari 2017. Det var en bildutställning signerad av Leif Lidman och Roger Lindqvist.
 
Foto: Piteå-Tidningen

Östen Warnerbring

 

TV-inspelning för Joe´s Combo /1994

 
Joe´s Combo, utanför TV-Botnihas studio i Umeå den 8 augusti 1994. Stående fr v Micke Långs, KG Johansson, David Myhr och John Eriksson. Längst fram fr v Jan-Olof Joe Eriksson och Jan Hofverberg.
 
Bilden har jag lånat från www.joescombo.se
 

Kusinen My

Min kusin My.
 
Det är inte så ofta jag träffar mina kusiner. När vi numera möts så är det i regel på nån begravning. Annat var det förr om åren, då möttes vi rätt ofta. En av kusinerna heter My. Våra mammor var syskon. Hade det inte varit för facebook så hade mötena blivit rätt så sällan. My har en storasyster som heter Åsa. Som sagt under barndomen så träffades våra respektive familjer vilket jag minns med glädje. I dag brukar My kalla mig för storebror. Jag är inte ett dugg sämre, jag kallar henne för lillasyster. My bor idag i Gällivare.
 
 

En musikalisk hälsning från Umeå

Sune Wiklund, numera bosatt i musiken och björkarnas stad Umeå.
Foto: Jan Hofverberg.
 
I dag skickade Jan Hofverberg mig den här bilden. Det var Sune som sände mig en hälsning.  Sune var ledare och dirigent för storbandet Piteå Havsband där jag var trummis i början av 1970-talet. Sune Wiklund minns jag med stor värme. En genommusikalisk och ödmjuk kille som lockade fram det allra bästa från sina elever. Sune var under 60-talet en av medlemmarna i det populära dansbandet Jannes X-tett från Piteå. I dag har han bytt ut gitarren mot kontrabasen då han lirar jazz hemma i Umeå.
 
Roger

Näktergalen Lindqvist i studion

 

Tafsande män (och kvinnor)

Ingen har väl kunnat undgå nyheten om Sverigedemokraten Peter Lundgrens tafsande. På löpsedlar, nyhetsprogram och debattprogram har detta basunerats ut. Frågan är då, är Peter Lundgren den enda politikern som inte kunnat hålla fingarna i styr? Svaret är nej!
 
Om vi börjar med statsminister Per-Albin Hansons något invecklade familjesituation som var följande. Landsfadern, hade två olika familjer då han skilde sig, vilket var starkt tabubelagt på den tiden. Han försörjde nämligen båda sina familjer och levde under långa perioder hos de bägge familjerna.
 
Förre talmannen, Socialdemokraten  Urban Ahlin, anklagades också för att ha kladdat på kvinnor. Jag tror det rörde sig om några olika fall.
 
Eskil Erlandsson, Centerpartisten, som är årsgammal med mig, var tvungen att träda fram och i offentligheten be om ursäkt för sitt tafsande på en moderat kvinna.
 
Våren 2000 trädde skådespelerskan och författaren Shirley MacLaine fram och avslöjade att hon hade haft en affär med Olof Palme.
 
Cecilia Nettelbrandt, folkpartiet, avslöjades angående sitt lesbiska förhållande med bordellmamman Doris Hopp.
 
Gamle kung Gustaf V hade ett homosexuellt förhållande med en man som hette Kurt Hajby. Hajby försökte att utpressa hovet, vilket lyckades till en viss del. Men så småningom så satte överståthållaren Torsten Nothin stopp för det. Kurt Hajby skickades till Tyskland under kriget, där Nothin hoppades att tyskarna skulle upptäcka Hajbys sexuella läggning och på så sätt helt enkelt eliminera honom. Vi vet ju i dag, att nazisterna sände inte enbart judarna till utrotningslägren, här fanns även zigenare, utvecklingsstörda och homosexuella. Judarna märktes med en Davidstjärna, medan de homosexuella märktes med en rosa lapp.  
 
Förre justitieminister Lennart Geijer avslöjades även han med fingrarna i syltburken. Geijer besökte nämligen prostituerade, detta medan Säpo väntade i sina civila bilar.
 
Tilläggas kan också, att när avslöjandet om bordellhärvan kom 1978-79, så pekades en mängd politiker ut som kunder. Även här kan man klart konstatera att männen i detta fall också avslöjades med byxorna neddragna.
 
Jag utsattes för en tafsande dam när vi spelade uppe på Dundret i Gällivare på 90-talet. En kollega till mig blev väldigt förvånad och ställd, när en okänd kvinna kom fram till scenen och tog honom på hans mest intima delar mitt under en låt. Nere på dansgolvet visade hon senare upp sina mest privata delar. Det här hände under en spelning i Kalix. En annan kollega tappade nära på hakan när en kvinna kom fram till honom och frågade rakt ut: "Ska vi kn....
?" Jojo, kvinnor kan också.
 
Roger 

Facebook eller inte?

Efter åtta år känns det välbehövlig med en paus från facebook. Hur lång den blir vet jag inte. Men det kanske vore en bra idé för de flesta att testa en paus då och då. För nåt år sedan var jag borta i flera månader. Alldeles för lite egentligen. Facebook är minst lika vanebildande som snus och cigaretter. Men det finns en positiv sida också, det knyts många kontakter människor emellan. Jag hittade t ex en gammal barndomskamrat som jag inte hade sett sedan 1970-71. Det finns även många intressanta seriösa grupper på fb. Det är ett stort plus.
 
Roger
 
 

Avans Lantbruk och dess omgivning

Trotjänaren.
 
 
 
 
Lanbrukets inneboende.
 
Hortlaxkyrkan håller ett vakande öga över sina församlingsmedlemmar.
 
En kvarleva efter föregående bonden Jan Nordlund. Enligt uppgift från den nuvarande bonden, så kommer det att rivas nångång i framtiden.
 
Bondens parkering.
 
Grannens väg.
 
I omgivningen finns dessa fantastiska Norrbottensgårdar.
 
foto Roger Lindqvist - Onsdag den 22 maj 2019
 
 
 
 
 
 

Sune - The Guitar Man

Sedan 1975 har vi spelat med varandra, till och från. Ibland har det varit flera år av uppehåll, Sune har spelat på sitt håll och jag på mitt. Men nu efter 44 år har cirkeln så smått slutits. Jag kan nog gott säga att vi två är riktigt goda vänner.

Jigs - Trollhättan

 

Westerbergs, Övremarken

Leif Westerberg, på sin Zundapp hemma på Markvägen i Övremarken tidigt 60-tal. I Leifs föräldrahem bor i dag vår son Andreas.
 
I den här fastigheten bodde familjen Westerberg, föräldrarna, Gottfrid och Linnéa och barnen Doris, Leif, Lisbeth och Helena.
 
Den svartvita bilden har jag lånat av Leifs son Anders Westerberg.
 

LINDERZ - Lidköping

I den bakre raden andra fr v står Håkan Ljungkvist som en gång spelade med i rikskända Cool Candys. Håkan spelade sax, flöjt och gitarr.

Mats Olsson Big Band

MATS OLSSONS BIG BAND - LEVANDE MUSIK NÄR DEN ÄR SOM ALLRA BÄST. Jag gissar att det var detta band som fanns med i TV-programmet "Notknäckarna" med Pekka Langer och Carl-Uno Sjöblom som programledare. Vid flygeln Kjell Öhman, bakom trummorna Douglas "Dogge" Westlund. Om jag inte ser alltför snett och tokigt så ses Öjvind Fahlström vid sin vibrafon längst till höger. Öjvind studerade musik vid Framnäs folkhögskola i början av 70-talet. Han blev senare ledare för Norrbotten Big Band. Han har även skrivit musik till film. En av trumpetarna heter Gunnar Gunrup, som 1973 var medlem i Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. Gunnar fanns med på den live-LP som Yngves spelade in på Berns salonger, där deras stora hit "Farfar" fanns med. Jag tycks även känna igen trumpetaren Weine Renliden, äldre bror till pianisten Ivan Renliden. Saxofonisten Dave Castle finns också med.

Max Rogers med Kicki /1960

 

Två killar och en tjej /1983

 
Medverkande:
 
¤ Magnus Härenstam
 
¤ Lars-Erik "Brasse" Brännström
 
¤ Pia Green
 
¤ Lars Amble
 
¤ Ewa Fröling m. fl
 
Magnus & Brasse ett älskat komikerpar, som inte finns mitt ibland oss längre. Lars Amble är också borta.

Malte, en kille med känsla för goa bullar

John Malte Lindqvist, har en viss förkärlek för farmors nybakade bullar. Namnet John har han efter sin farfarsfar John Lindqvist. Foto: Farfar John Roger Lindqvist.

Åke Söderblom (1910-1965)

En av våra mest folkkära filmskådespelare. För nåt år sedan fick jag tillfälle att prata med Åkes ena dotter, Åse.

Bettan lapar sol

2019-03-23

Modehuset BLOMS - Piteå

På Storgatan/Gågatan i Piteå låg en gång modehuset Bloms. Skylten finns att beskåda i Lidmans samlingar. Min syster Gerd jobbade där under 60-talet, så gjorde även kusinen Karin.

MIN VÄRLD

MIN VÄRLD var namnet på en veckotidning som min syster och mor brukade läsa på 60-70-talen.

Markvägen, Övremarken, Hortlax

Föräldrahemmet i Övremarken.
 
Fastigheten härrör från 1890-talet. Mina föräldrar köpte den 1957.
 
Älvsbyhuset byggdes 1987. I dag 2019 bor vår yngsta son tillsammans med sin sambo i huset.
 
Markvägen, som jag döpt om till "mammas gata". På samma gata bor den äldsta sonen. Två av våra söner bor alltså på samma väg. Det finns ett syskonpar till, två systrar varav den ena bor i det vita huset t.v. och den andra där huset finns utanför bilden.
 
Vägen ut mot Hortlaxvägen.
 
Foto: Roger Lindqvist - 2018-12-06
 
 
 
 
 

Musikskolans uniform

Om den här röda uniformen har jag berättat tidigare. Men jag upprepar det igen. Uniformen syddes upp 1971 inför Piteå stads 350-årsjubileum. Jag spelade trummor/slagverk i kommunala musikskolan. Det fanns många olika inriktningar och orkestrar. Uniformen använde jag i den stora Blåsorkestern. Den har således varit med om en hel del. För ca ett år sedan så skänkte jag den till Leif Lidman och hans samlingar ute på Furunäset. Så där finns den nu att beskåda - bäraren själv, dvs jag, finns dock icke med längre. Och skulle jag nu försöka prova den, så lär den vara rätt trång både här och där.

Uddmansgatan, Piteå 2018-11-25 kl 13:49

Foto: Roger Lindqvist

Det händer i Piteå

Foto: Roger Lindqvist 2018-11-23

Hyland & Carl Anton /1969

 
Trubaduren, sångaren, konstnären kompositören Carl Anton Axelsson.
Född den 13 maj 1933.
 
Låtar på Svensktoppen...
 
¤ 1965-09-04: Om Maskros Och Tjärdoft, 24 veckor som bäst en 2:a plats.
 
¤ 1967-07-16: En Tango I Ladängsviken, 8 veckor som bäst en 4:e plats.
 
¤ 1976-09-11: Sommarvisa Till Moniqua, 3 veckor som bäst en 10:e plats.
 
¤ 1985-10-13: I Gamla Stan, 2 veckor som bäst en 7:e plats.
 
Carl Anton debuterade för den breda publiken i Hylands hörna 1962, där han framförde Överbyvals.

Gerd

I dag kom min syster Gerd och hälsade på.
 
Gerd, Elisabeth och jag åkte till mammas och pappas grav med några blommor. Sedan så blev det kaffe på balkongen i ca 16-17 graders värme.
 

Nöjessidan, den 2 december 1966

 
 
 
Norra-Västerbotten ¤ Fredag 2 december 1966
 
Chris Quintos och Pelles Showtett var båda hemmahörande i Piteå.
 
 

Politik eller inte?

En liten fågel viskade i mitt ena öra - jag tror det var det högra - att en av mina många bloggläsare tyckte att det ibland blev för mycket politik. Svaret är rätt enkelt; se den här bloggen som en slags tidning. På vissa sidor finns insändare, på andra TV-tablåer, så kommer en sportsida för att följas av en ledarkrönika osv. Samma med TV:n. Jag har många kanaler, men ser inte på alla. Man kan själv välja det man tycker är intressant.
 
Sedan den 22 december 2008 har jag skrivit om det mesta. Dikter, film, teater, jag har samlat saker som hänt från 1920-talet fram till modern tid. Jag har en sida om musik, om Lill-Babs, jag har en Elvissida, det finns saker om alla de band jag medverkat i, jag har de nummer jag skrev för Pite revyn, jag har ritat gubbar, kåserier, dansband, Älvsbyn, Hortlax, Piteå. Och mycket mycket mer. Men då och då så skriver jag om det som händer ute i den stora vida världen.
 
Man kan välja fritt!
 
mvh Roger.

Där ser man...

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker, Soraya Posts dotter, Thereza Eriksson, avtjänar för närvarande 2 års fängelse pga av grova stölder mot äldre personer. Sorayas make och son, har även utsatt en 70-årig man för grov misshandel. Ingen tidning, inte eller radio eller TV har berättat om detta. Kanhända är nyheten inte av något större intresse för media? Men kanske för väljarna?
 
Alla domar, förutom där det i vissa fall ingår känsligt material där barn, är inblandade, är offentliga i det här landet.

TAGE RAMS Bilaffär, Piteå /1955

 
Piteå-Tidningen ¤ Tisdag 31 maj 1955
 

Piteå Socialdemokratiska Partikrets /1968

Piteå-Tidningen ¤ Onsdag 13 mars 1968
 
Eftersom nästan alla Pitebor var och är socialdemokrater, så passar den här annonsen rätt bra att publicera. Kommunalrådet Olle Wiklund klarade av jobbet bra på egen hand. I dag har vi två kommunalråd och har så haft i många år. Posten delas av en man och en kvinna. Rättvisa måste vi ha. Helena Stenberg och Anders Lundkvist är namnen. Anders spelade med i kommunala musikskolan samtidigt med mig. Jag har ett minne från ca 1975 då jag och Anders bestämde oss för att gå på konsert i Christinasalen hemma i Piteå. Vad var det då som lockade oss? Jo, Jerusalems symfoniorkester. Jag tror att vi även besökte en konsert i Norrfjädens kyrka för att lyssna på Svend Asmussen, Putte Wickman och Ivan Renliden. Scaffel Pike och Gösta Linderholm var vi också och lyssnade på i Christinasalen. Förutom posten som kommunalråd, så spelar Anders Lundkvist saxofon i Roxy storband. Han var även dansmusiker under 70-talet i det lokala bandet Ruter Fem. Anders är en skärpt kille.
 
Roger 

Bildepån, Piteå /1968

Piteå-Tidningen ¤ Onsdag 13 mars 1968

Den råa och brutala verkligheten

För några år sedan, kom jag i kontakt med en svensk man som hade jobbat som sjukvårdare i ett arabiskt land. Han berättade om saker som jag enbart trodde fanns på film. Vid ett tillfälle blev han själv vittne när en man spändes fast med armarna i ett fordon, medan benen sattes fast i ett bakomvarande annat fordon. På given signal så åkte de båda fordonen åt varsitt håll, med den påföljden att mannen gick av på mitten.
 
Han blev även vittne när en man sköt ihjäl sina två döttrar på grund av att de hade visat intresse för fel män. Mannen berättade också att han en gång åkte med en privatchaufför på väg till ett ställe, när det plötsligt öppnades eld mot deras bil. Chauffören avled omedelbart, medan mannen som satt i baksätet blev översköljd av blod och hjärnsubstans från sin chaufför.
 
Roger

Thommie Bergman /1972

 

Grattis, mormor

Söndagen den 20 maj 1895 hade Potentiana och Potentia sin namnsdag. I Nyfors i Älvsbyn föddes samma dag Beda Karolina Jonsson. Jonas och Augusta hette hennes föräldrar. Beda kom senare att bli min mormor. På bilden som togs på dottern Ellys bröllop 1956, sitter min mormor och morfar vid sitt bord på Riddarkällan på Aronsgatan i Piteå. Mormor var en snäll och vänlig mormor, tyvärr så drabbades hon av sjukdomen Parkinson i 60-årsåldern. Efter en galloperation på lasarettet i Piteå, så skulle hon några dagar senare upp ur sin säng, och ramlade. Lårbenet gick av. Ny operation, som hennes bräckliga kropp inte klarade av. Hon avled onsdagen den 8 oktober, 69 år gammal. Jag var nyss fyllda 7 år, och hade precis börjat i första klass på Sörbyskolan i byn. Strax innan hon åkte in på lasarettet gav hon mig en tvåkrona. Den har jag kvar än i dag.
 
PS! Kära mormor, hälsa morfar.
 
Roger

Den svenska synden på Viaplay

På Viaplay visas just nu dokumentären Den svenska synden, som handlar om porrkungen Berth Milton jr. De tre första delarna har jag sett, och det är en rätt märklig historia som TV-tittarna får sig till dels. Jag skall inte fördjupa mig i historien, det enda jag vill säga är att filmmusiken är komponerad av Tobias Hylander, Stockholm, som tillsammans med sina föräldrar, Ingrid och Nippe och sina två syskon bodde grannar med oss i Övremarken i Hortlax under senare delen av 70-talet. Mamma Ingrid var barnpsykolog och pappa Bengt "Nippe" Hylander var civilingenjör på utvecklingslabbet på dåvarande ASSI i Piteå. Jag har genom åren sett Tobias namn även skymta fram i andra filmproduktioner. Bland annat i filmen Vinterviken. Det går bra för den fd hortlaxaren.

En ny altan

Hemma hos sonen Daniel och hans sambo Linda, byggs en altan. Lindas pappa Lennart står som altanbyggare. Byggandet fortskrider allt enlig planerna. Så sent som i dag söndag så hälsade vi på, och nu dröjer det inte alltför länge innan det blir invigning. Bilden togs för några dagar sen.

Någon dag, snart eller senare...

Någon dag, snart eller senare, då jag kan sätta ord på mina känslor som berör viktiga saker, då är det tid att berätta. Men så länge som de rätta orden uteblir så väntar jag. Hur än tydlig jag är så kommer det antingen att förkastas, eller förlöjligas och falla plumt ner på marken. I den tid vi lever i dag här i landet och i världen, vill man missförstå, man vill så fort det bara går ropa ut känslan av att vara och känna sig kränkt. Sverige och svenskarna är nog det mest kränkta folket i världen. Hur kunde det bli så?
 
I de flesta fall så fungerar ordet kränkt som en bromskloss. Dialogen och diskussionen stannar upp, vilket är de falska-kränktas innersta syften. Resultatet blir att det du vill framföra dör en plötslig död. Vem vill förresten stå i centum när orkanen kommer? Kanske en person med långt gången döds-längtan? Sanningen skall göra er fria, heter ett berömt citat. Men sanningen kostar på. Se bara vad som hände FN-mannen Anders Kompass, som slog larm om övergrepp på barn utförda av FN-soldater. Till och med vår egen Jan Eliasson kom att motarbeta honom. Anders Kompass fick så småningom upprättelse. Där gick sanningen ut som slutlig segrare. Men tänk så många gånger som lögnen har vunnit. Jag blir rädd, arg och ledsen bara jag tänker på det.
 
Roger Lindqvist  

Robert Aschberg, rättesnöre?

Det känns väl "så där" när Robban Aschberg seglat upp som ett slags rättesnöre i TV3. Jag gillade Aschberg i början för hans något raka stil. Han har på sistone jagat nättrollen i den kanal han varit stationerad i många år. Han har också agerat enmans-domstol där han ställt folk mot väggen pga olika anledningar.
 
Robert Aschberg var under många år aktiv maoist och medlem i SKP Sveriges kommunistiska parti. Enligt egen utsago så lämnade han kommunismen i slutet av 1970-talet. I mina ögon så har "domaren" Robban Aschberg en del lik i sin egen garderob. Att han idag verkar som ett rättesnöre i landet, anser jag vara något förbryllande.
 
Roger Lindqvist 

Gillar och ogillar

Jag gillar inte extremister! Vare sig de är vänster eller höger. Jag gillar inte heller radikaliserade islamistiska extremister/terrorister. Jag ogillar när en kultur försöker kväva en annan.
 
Jag gillar ordning och reda, och en fredlig värld och omgivning. Jag gillar respekt mellan människor. Jag gillar även jämlikhet mellan män och kvinnor. Jag gillar helt enkelt lugnet. Lösningen till de många oroshärdar som finns, både härhemma som utomlands heter kort och gott SUNT FÖRNUFT. Om jag försöker köra min Toyota utan bensin, är det ett tecken på allvarlig brist på (just det) SUNT FÖRNUFT.
 
Med ett klart tänkande och äkta och stor medvetenhet och verklighets-förankring, löses många problem. Tyvärr så saknas många av mig uppräknade komponenter både hos folkvalda politiker som hos de vanliga människorna. Just för tillfället ser jag inget ljus i mörkret.
 
Roger Lindqvist

Stefan Rüdén /1970

Stefan Rüdén, föddes i Nyköping den 11 juli 1947.
 
I början av 1970 medverkade han i Hylands hörna där han framförde Ave Maria No Morro. Den låten var hans första låt på Svensktoppen, som kom upp på listan den 26 april 1970. I 8 veckor fanns den kvar, som bäst på en 1:a plats.
 
Stefan Rüdéns övriga låtar på Svensktoppen:
 
¤ Sofia Dansar Go-Go - 5 november 1972, 16 veckor, som bäst på en 1:a plats.
 
¤ Då Lyser En Sol - 26 september 1976,  11 veckor, som bäst på en 5:e plats.
 
¤ Min Dröm Om Frihet - 10 oktober 1976, 11 veckor, som bäst på en 1:a plats.
 
¤ Jag Tror Att Vi Skall Ses Igen - 19 december 1976, 11 veckor, som bäst på en 1:a plats.
 
¤ Flyg Min Fjäril Flyg - 15 maj 1977, 11 veckor, som bäst på en 1:a plats.
 
¤ Madeleine - 21 augusti 1977, 11 veckor, som bäst på en 2:a plats.
 
¤ Du Fyller Mitt Sinne (Annies Sång) - 17 juni 1979, 10 veckor, som bäst på en 1:a plats.
 
Stefan Rüden, besökte Piteå flera gånger, bl a en gång på turné med Ewa Roos under en Parkkväll i Badhusparken i Piteå.
 
 
 

Bergsviksbron

Ur Leif Lidmans samlingar

LINDKVIST´S KIOSK

Foto: Roger Lindqvist - 2018-12-05

Nyfiken gul - filmen som väckte debatt och uppståndelse

Vilgot Sjöman och Lena Nyman.
 
Börje Ahlstedt.

Hattudden

Foto: Roger Lindqvist - 2019-05-11

Sonens lantbruk

 
 
 
Äldsta sonen Andreas, med sitt senaste inköp, en mini-traktor.

Mor och far

Igår tisdag satte jag och Elisabeth blommor på mina föräldrars grav på Hortlax kyrkogård. Den 4 juni 2019 har det passerat 14 år sedan min pappa somnade in. Min mamma gick bort den 19 februari 2018. När jag idag konfronteras med olika saker i livet, brukar jag tänka; undrar hur mamma och pappa skulle ha gjort i den speciella situationen. Nu när våren är här, och fåglarna börjar bygga sina bon, tänker jag speciellt på min far. Han älskade nämligen våren, han njöt i fullaste drag. Om han satt ute en vårdag med en kopp kaffe och en mazarin, ja, då var han den mest förmögna personen i hela världen. Så fanns min omtänksamma mamma ständigt runt omkring. Alltid på språng för att leverera och servera sina nära och kära. Daniel, en av våra söner sa en gång om sin farmor: Jag har aldrig sett farmor arg. Inte jag heller, inflikade jag.

Ahlgrens Bilkyrkogård

Foto: Roger Lindqvist

Rolf Åhmans & Joe´s Combo

För närvarande spelar jag i två band med lite olika i sin genre. ROLF ÅHMANS är den dansorkester som jag började med i jan/feb 1974. De sammanlagda åren har blivit hittills 16 år. Den första omgången varade mellan 1974-1982. Den andra kom mellan 1987-1991. Om jag då plussar på de senaste fyra åren så blir summan 16.
 
Det andra bandet JOE´S COMBO är ett band som spelar både sång- som instrumentala låtar, med inriktning på 50-60-tals musik. Joe´s Combo är definitivt inte ett dansband. Jag fick anbud att börja med dem i början av 2018. "Sveriges bästa Shadwovs band" har man kallats.
 
Den 1 augusti spelar Joe´s Combo på "Swensbylijda", i Svensbyn en bit utanför Piteå. Den 3 augusti spelar Rolf Åhmans på en sk bilträff på Trundön på vägen mot Luleå. Tur att engagemangen inte kolliderade.
 
 
ROLF ÅHMANS - Trundön, 3:e augusti 2019.
 
 
JOE´S COMBO - Swensbylijda, 1:a augusti 2019.
 
 

Norah cyklar 2012-04-28

foto Farfar

Mors lilla Olle i skogen gick...

Barnbarnen Max och Norah plockar blåbär i våran närliggande skog för några år sedan. Norah iklädd en balettklänning och balettskor. I huset i bakgrunden bodde hockeyspelaren Mikael Renberg med sin familj i några år.

Bilutflykt sommaren -64

På bilutflykt sommaren 1964 i Långträsk. Vid bordet fr v farbror Åke, min pappa John, t.h. min mor och jag. Jag dricker Merry på bilden. Åkes särbo Dagmar Lamberth-Karlén tog bilden. Min fars blå bubbla ses t.v. Dagmar och Åke körde en gul Skoda. Dagmar körde, Åke hade inget körkort. På bordet syns Åkes vita transistorapparat. Dagmar jobbade på Hotell Tuna på Storgatan i Piteå. Farbror Åke jobbade vid sågverket i Munksund. Min far vid Wallboardfabriken i Piteå, min mor var hemmafru. Själv skulle jag börja årkurs 1 vid Sörbyskolan i Hortlax i augusti samma år. Den 26 september det här året fyllde jag sju år. Intresset för musik och trummor hade redan börjat.

Farbror Sven /1946

SVEN JERRING eller farbror Sven som han också blev känd som genom radioprogrammet "Barnens brevlåda". Mannen längst upp till höger var den då blott 27-årige Lennart Hyland från Tranås. Hyland, en gigant i TV- radiosammanhang är idag i det närmaste bortglömd. Hur kan det vara möjligt?

Tom Nordbloms

 

Bosse Högberg /1966

 

Barndomsminnen (fast vi hade en VW)

 

Svensktoppsbandet: COOL CANDYS /1975

 
Stående fr v Arne Hallin, trummor, Tillbjörn Persson, orgel, piano, Gunnar "Stuffe" Wahlgren, sax, trumpet, mm, Arne "Nathan" Nathansohn, gitarr, sittande fr v Sven-Eric Gissbol, sång, bas och Håkan Ljungkvist, sax, flöjt.
 
Den 20 juli 1975 kom Cool Candys upp på Svensktoppen med låten, "Hej då, ha det så bra". I 11 veckor låg man där, som bäst på en 3:e plats.

En judisk kvinna...

En judisk kvinna i 60-årsåldern, från Helsingborg, fick livshotande skador när hon attackerades med kniv idag av en person. Enligt nyheterna så är gärningsmannen påträffad.
 
Sedan småskolan, när vi började läsa om det andra världskriget och den utrotning man gjorde på judar, har jag alltid tagit det judiska folket i försvar. Den antisemitism som sveper över världen är inget annat än fruktansvärd. "Krossa sionismen" hördes det i Socialdemokraternas 1:a majtåg i den södra delen av landet. Att man året 2019 vräker ur sig en sådan dynga är inget annat än ren och skär skandal.
 
Samerna (lapparna) är också ett folk som fått utstå mycket spott och spe. Samma här, har väl aldrig någonsin uttryckt mig nedlåtande mot vår ursprungsbefolkning. Ett av våra barnbarn har faktiskt en smula samiskt påbrå. Och det är jag stolt över.
 
Roger

Kul och okul

Det är inte så värst kul,
då det är okul.
 
Roger Lindqvist

Joe´s Combo i skivstudion

JOE´S COMBOi skivstudion under inspelningen av fullängds CD:n "Time out with Joe´s Combo", den 5 januari 1994.
Fr v John Eriksson, K G Johansson, Jan-Olof "Joe" Eriksson, Micke Långs och Jan Hofverberg. Många år före min entré i bandet. I dag 2019 finns Jan-Olof Eriksson och Jan Hofverberg kvar. Samt även Jan Svensson, som även brukade figurera i gruppen då och då. På sidan om Joe´s Combo, fanns ytterligare ett band från Umeå som gick under namnet Ford Cortina. Där lirade Jan Hofverberg basgitarr och Jan Svensson sång, gitarr. Trumslagaren var Esbjörn Mörtzell fd Jakobsson, som utbildade sig vid Framnäs folkhögskola vid slagverkslinjen.
 
Foto: Jan Hofverberg

Grattis lilla mamma i din himmel, på 90-årsdagen

Grattis lilla mamma på din 90-årsdag. Tyvärr kan vi inte fira den tillsammans som vi borde ha gjort. Hoppas att du mår bra däruppe i din himmel.
 
Så här såg födelsedagen ut 2016 när mor fyllde 87 år. Då kom barn, barnbarn och barnbarnsbarn på besök. På bilden ses barnbarnet Andreas och hans lilla Loke då 1 år gammal. Möte mellan generationer. Den 19 februari 2018 avled min mamma omgiven av mig och två av mina tre söner, Andreas och Daniel.
 

Thord Larsson, Varg-Olle, Lång-Ivar, Getingen m fl isracing i Piteå /1953

 
Piteå-Tidningen ¤ Torsdagen den 31 december 1953

TV-serien DALLAS

SKOTTET I DALLAS -
 
JR BLIR SKJUTEN
 
MEN VEM HÖLL I PISTOLEN...?
 
 
Nu drar det ihop sig till skottet i Dallas. Alla vet väl vid det här laget att J R Ewing faller offer för en kula. Men vem är det egentligen som håller i pistolen? Alla är misstänkta. Alla har de behandlats så illa av J R att det gott kan tänkas ta till vapen. Vem det är får vi inte veta den här gången. Inte förrän den 23 augusti då TV2 flyttar över "Dallas" till måndagskvällar.
 
I USA föll skottet den 21 mars 1980. Först den 19 september skulle de 83 miljoner tittarna få veta sanningen. Och hur de spekulerades! Tidningarna hade gissningstävlingar. Mer eller mindre skumma siare tillfrågades. Alla gissade fel, utom dåvarande presidenten Jimmy Carter, han visste vem det var. Och hans motståndare hade plakat med texten "J R sköts av en demokrat!"
 
Inte ens manusförfattarna visste hur det skulle gå. De arbetade på flera versioner. I en skulle det vara punkt och slut med J R Ewing, i en annan blev han skadad, i en lättare skada, i en också skadad i ansiktet. Orsaken till detta var att producenterna på Lorimar-bolaget låg i hårda löneförhandlingar med Larry Hagman. Han visste vad han betydde ekonomiskt för serien och krävde givetvis en ordentlig löneförhöjning inför den nya omgången.
 
 
Lorimar hade till och med tänkt gå så långt för att bli av med Hagman att man arbetade med skottskadan i ansiktet. På så sätt skulle man kunna sätta in en annan skådespelare i rollen om det visade sig att tittarna krävde att J R överlevde.
 
Larry Hagman tog det hela kolugnt. Han åkte till England på semester, till det London där han träffade sin svenska fru Maj. Själv visste han att serien var populär också i England, men inte hur populär. Hans landning på Heathrow-flygplatsen var som en popidols. Under tiden i England besökte han också Ascot och tittade på galopp. Blev till och med inviterad till drottningens loge. Och blev enligt uppgifter tillsagd att han inte fick spela toto där. Det gör man helt enkelt inte i drottningens loge.
 
TV2 Torsdag kl 21.00 den 10 juni 1982.
 
I USA sköttes underhandlingarna av Hagmans agent. Som verkligen pressade Lorimar-bolaget. För där hade man bestämt sig - utan Hagman ingen J R och utan J R ingen serie. Telegram och telefonsamtal växlades mellan Los Angeles och London. Till slut när allt var klart ville man att Hagman omedelbart skulle inställa sig för exteriörtagningar i Dallas. Men han stannade kvar i London lika länge som han hade tänkt sig.
 
Vad Hagman tjänar som J R? Det vet inga andra än Lorimar, hans agent och han själv. Men det har pratats om summor upp till en miljon dollar per avsnitt. När serien startade i USA protesterade många i Dallas mot den. Mest därför att författarna inte var Texas-bor och därmed inte kände till hur valserna går i Dallas. Men nu har man lugnat sig. Serien ger staden Dallas oerhörda turistinkomster. Och en bryggare gör ett J R-öl. Som för övrigt är nästan odrickbart. Men säljs, det gör det.
 
TV-EXPRESSEN ¤ Torsdag 10 juni 1982
 

Ett nytt sportår - 1960

Aftonbladet ¤ Torsdagen den 31 december 1959

Lasse Kronér åter i TV-rutan. Äntligen!

Lasse Kronér, november 2000.
 
Nu står det klart, att Lasse Kronér gör comeback i TV-rutan. Om jag minns rätt så sker debuten under hösten 2019. Kronér blev utsatt för illvilliga rykten av sin fd flickvän för nåt år sedan. Lasse Kronérs arbetsgivare SVT tog ryktet på fullt allvar och stängde av den folkkäre programledaren och sångaren. Det visade sig senare att ryktet enbart var ett rykte som flickvännen "planterade" som hämnd när Lasse Kronér ville avsluta förhållandet. Några övergrepp hade inte hänt, men när tidningarnas löpsedlar hängde ut honom, blev han dömd i den berömda folkdomstolen. Kollegan Martin Timell har i dagarna blivit helt frikänd efter en påstådd våldtäkt som enligt domstolen icke har hänt. Det verkar ligga i tiden att begå karaktärsmord på vita män. Några andra är, Ingvar Oldsberg, Ulf Malmros och Benny Fredriksson där den sistnämnde tog livet av sig. Världsreportern Staffan Heimersson fick avsked av Aftonbladets tillförordnade chefredaktör då han ifrågasatte Metoo-rörelsen. SVT:s Uppdrag Granskning fick ta emot hård kritik när man synade Me-too i sömmarna. Så ta det nu lugnt ute i stugorna alla män, när stormen kommer. Vad som nu än händer, så ska vi i alla fall vara snälla mot varandra. Våld löser inga problem. Njut av livet så gott ni bara kan.
 
Roger

Steve McCueen /1964

 

Sten & Stanley /1963

 

Klass 3 Hortlax Centralskola /1959

Bilden togs vid skolans entré. Ingrid Lundman hette lärarinnan.

Järnvägsstationen, Piteå

1945
 
1950
 

Storgatan, Piteå /1942

 

TV-tablå /1968

SVD ¤ 18 juni 1968

Fotospegel

Foto: Roger Lindqvist 12 maj 2012

Ett tragiskt OS-minne

OS i München 1972.

Joe´s Combo - Tonträffen /1994

 
 
Joe´s Combo, gav en konsert på Tonträffen under Festspelen i Piteå den 5 juli 1994.
 
Fr v Micke Långs, keyboard, Jan Hofverberg, basgitarr, John Eriksson, trummor, KG Johansson, gitarr och Jan-Olof "Joe" Eriksson, gitarr.
 
foto Karin Lundström  

Lars Ekborg

Om jag inte ser alldeles fel så är det pianisten Leif Asp som är den suddiga mannen i förgrunden.

Tonny Lindberg

Längst till höger ses gitarristen och sångaren Tonny Lindberg i gruppen The Violents med Jerry Williams, 1964.
 
Samma Tonny Lindberg gjorde den här singeln. Han blev senare med i gruppen Secret Service med Ola Håkansson. Tonny är idag 74 år gammal.
 

Keith Moon - The Who /1967

 

Tumba, Rolle Stoltz och Lasse Björn /1958

 

Tre Kronor 1961-1963

1961
 
1963
 

Ulla Jacobsson

 

Mamma

En för mig okänd dam sände mig det här fotot under fredagskvällen. Fotot föreställer min mor, Maj-Gerd Lindqvist f. Lundgren. Damen ifråga berättade att min mor brukade sköta om henne när hon var barn.

Ingmar, Bosse och Jörgen

 

Alice Babs spelar trummor

 

TELSTARS

 

Mats Lundgrens affär i Hemmingsmark /1959

 

Lindströms kiosken /1959

Vid Bergsviks brons norra sida, fanns en kiosk som gick under namnet "Lindströms-kiosken". Den var vida omtalad för sin hemmagjorda glass. I det röda huset bodde familjen Sven Lindström, i familjen fanns (om jag minns rätt) fyra döttrar: Astrid, Gun, Monika och Carin. Tyvärr så har jag tappat bort namnet på deras mor.
 
Bild: ArkivDigital

Svenne Hedlund & Dave Munden /1968

 
Svenne Hedlund HEP STARS & Dave Munden TREMELOES.
 
Bildjournalen 8 maj 1968

Sven-Erics /1975

 
 

Slingerland /1966

 

Lennart Hyland & Ulla Sallert /1963

 

Mor och far - dec. 1995

Mina kära föräldrar hemma i sin lägenhet på Tolvmansvägen i Bergsviken, december 1995. På den övre bilden finns även barnbarnet Daniel också med. Inte fullt tio år senare så går pappa bort, 82 år gammal. 14 år därpå så dör min mamma, 88 år gammal.

Lasse Björn /1955

Lasse Björn finns fortfarande kvar i livet.

Povel Ramel

 
 
 
 
Povel Ramel

Allt för Alla - Boden /1978

En dansorkester från regementsstaden Boden. Mannen i mitten längst fram, heter Bennet Lindblom, och spelade trummor och ibland även trumpet i bandet. Bennets far, Lennart Lindblom hade en musikaffär mitt i centrala Boden. På 50-talet hade han egen orkester: Lennart Lindbloms, i orkestern fanns en ung sångare som lystrade till namnet Gunnar Wiklund.
 
1977 spelade vi non-stop-dans med Allt för Alla i logen Långträsk. Då fanns Ebbe Ström också med. När jag åkte in i lumpen 1978 så jobbade han som fanjunkare på mitt kompani. Av gruppens sex medlemmar på bilden,.är mig veterligen tre medlemmar avlidna idag.

Hasse Tellemar & Sven-Erik Wikström

 

Olle Åkerfeldt (1932-1981)

Min första trumidol, som endast fick 49 år på jorden. Han avled pga en ridolycka.

Lars Ekborg

 

ROGERS U.S.A.

 
 
 

SAAB

 
 
 
 
 
 

Sten & Stanley /1962

 
Originaluppsättningen bestod av: Per, Ebbe och Sten Nilsson, Stanley Granström (med rötterna i Piteå och Bo Carlén. Den sistnämnde var trumslagare. Men trummisen som syns på skivomslaget är definitivt inte Bosse Carlén. Mystiskt! Både Bo Carlén och Per Nilsson är avlidna sedan några år. Stanley Granström slutade i gruppen 1967, men har efter det gjort några inhopp vid speciella tillfällen.

Sportmaster /1966

 

The Spotnicks /1967

Tommy Tausis, fd medlem i Tages hette trummisen i den här konstellationen. Tommy är 2:a man från vänster. Den sista trumslagaren i bandet hette/heter Stephan Möller, en mycket trevlig kille. Spotnicks med Bosse Winberg gick i graven för nån månad sen. Bo Winberg, som idag är 80 fyllda tyckte det var dags att gå i pension. I samma veva tackade även Bob Lander också för sig.

Owe Thörnqvist

 

Towa Carson

Min gode vän Leif Lidman, berättade att när han för många år sedan engagerade Towa Carson vid ett evanemang i Piteå, så hade hon några frågor gällande saxofonisten Allan Lundström som var bosatt i Piteå. Leif hade haft honom som musiklärare på Pitholmsskolan. Jag spelade ju med Allan nåt år, och jag vet att han hade många kontakter i den musikaliska världen. Allan var en välkänd profil som hade spelat med de flesta stjärnor.

Elisabeth och Roger

Den här bilden tog Elisabeth Granberg när hon besökte oss häromdagen. Sedan bilden togs så har jag låtit lockarna falla.

Victor af Hagstad

Victor af Hagstad. Adress: Avans Lantbruk AB, Hortlax. Precis när jag skulle ta bilden, så hade han fräckheten att räcka ut sin tunga åt mig. Victor är en riktig bjässe, man bråkar inte med honom i onödan.

JOE´S COMBO /2000

Joe´s Combo på Shadows-festivalen i Oslo den 3 juni 2000. Fr v KG Johansson, Jan Hofverberg och Jan-Olof "Joe" Eriksson.
 
Bilden har jag lånat från www.joescombo.se / foto: Göran Ulfstedt.

Telstars & Jörgen Edman /1963

 
 
 
 
 
 

DOMUS, PITEÅ /1962

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 17 mars 1962

TV-tablå /1983

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 28 februari 1983

The Violents

I den här konstellationen så spelade Billy Gezon basgitarr, längst t.v. Han var en sk multimusiker som behärskade de flesta instrument, bas, gitarr, trummor mm. Vi var ett tag vänner på facebook. Billy föddes den 2 februari 1944 och avled (efter ett hårt liv) den 10 januari 2014. Till höger om honom Rune Wallebom, känd låtskrivare och bredvid honom trummisen Johnny Landefeldt som i dag är konstnär. Mannen längst t.h. är för mig okänd. Gitarristen Hasse Rosén brukade också medverka i gruppen, det var under de första åren på 60-talet när bandet agerade kompband åt Jerry Williams. Även Shanes-gitarristen Staffan Berggren har lirat gitarr i gruppen. 1966 upplöstes THE VIOLENTS.

Barbro "Lill-Babs" Svensson /1964

 

Hedebyborna /1980

 
TV-EXPRESSEN ¤ Fredag den 25 april 1980
 
Under gårdagskvällen blev jag påmind av en bekant om den förträffliga TV-serien Hedebyborna som visades i televisionen 1980. Tack Kaj, för att du friskade upp mitt minne. Och återigen tack för dina bilder från inspelningsplatsen.
 
Serien sändes i tre säsonger: premiär den 23 oktober 1978. Det sista avsnittet visades den 9 maj 1982. Jag älskade varje sekund av serien.
 
Roger

Nyårsnatt i Stockholm 1959

 

Sveriges mest sålda bil 1959

 
GOTT NYTT ÅR 1960

TV-tablå /1959

 
AFTONBLADET ¤ Torsdagen den 31 december 1959
 
En smått kuriosa grej kan nämnas här, programpunkten "Nyårsfestinatt" en Midnattsshow från Stockholms stadshus, där bl a Chrlie Norman och Lily Berglund medverkade, där fanns även Seymour Österwalls orkester. I den orkestern just den här kvällen fanns pianisten Gösta Eriksson med. Gösta var född i Hortlax och kusin till min far. Om detta har jag surrat många gånger tidigare.

VM-ishockey /1965

EXPRESSEN ¤ Måndagen den 8 mars 1965
 
FAKTA
 
1965-års VM-hockey spelades i Tammerfors i Finland.
 
Tre Kronors matcher:
 
¤ 4.3 SVERIGE-USA 5-2 ¤ SVERIGE-ÖSTTYSKLAND 5-1 ¤ FINLAND-SVERIGE 2-2 ¤ SOVJETUNIONEN-SVERIGE 5-3 ¤ SVERIGE-NORGE 10-0 ¤ SVERIGE-KANADA 6-4 ¤ TJECKOSLOVAKIEN-SVERIGE 3-2 ¤
 
1. GULD - SOVJETUNIONEN
 
2. SILVER - TJECKOSLOVAKIEN
 
3. BRONS - SVERIGE

TV-tablå /1965

 
EXPRESSEN ¤ Måndagen den 8 mars 1965

Film /1936

 

Sommarstaden PITEÅ /1970

 
Mellan den 2-12 juli den här sommaren pågick Noliamässan i Piteå. Utställningsområdet finns på kartan.

Strands Glass /1970

Marknadsföring A och O för glassfabrikör
 
 
Omsätter 12, 8 miljoner
 
 
Är den där riktigt klok, inte kan man sälja glass i Norrland och konkurrera med de stora redan etablerde företagen. Så sa en del belackare om Martin Strand i Piteå då han för 25 år sedan började sälja glass på gatorna i hemstaden.  I dag omsätter hans glassfabrik 12, 8 miljoner och har 65 året-runt-anställda. Ett par gånger per år reser han runt Europa för att snappa upp nyheter inom branschen, lära sig produktutveckling och marknadsföring som han själv ander är A och O för en företagare i norr. Kring sig har direktör Strand en stab av medarbetre som är handplockade.
 
Hjärntrusten i företaget är samlad för överläggningar. Fr v produktionschefen Gustaf Strand, lagerchefen Gunnar Öhlund, ekonomichefen Olof Spegel, vd Martin Strand, säljchefen Oskar Wiklund och coming man Leif Strand.
 
    - Vi företagare i norr har väl ett par stora problem att brottas med och det är de alltför dyra flygresorna, frakterna och telekostnaderna. Bara flyg- och telekostnaderna kostade för vår del 54.000 kronor under 1969. Pengar som får tas från vinsten. En lösning vore att företagarna här i norr gick samman och startade ett eget flygbolag. Idag tar Linjeflyg lika mycket för en resa mellan Luleå och Stockholm som till Kanarieöarna. Och vi är helt hänvisade till att utnyttja detta flyg för att kunna göra snabba resor till kunderna i södra Sverige.
 
Samma är förhållandet är med telefonkostnaderna. För att stödja företagsamheten i norr borde man införa frimärkespriser så att man kunde ringa överallt inom landet för samma pris. Och järnvägen kan man inte utnyttja på grund av de höga fraktkostnaderna. Staten ger lokaliseringsstöd för etablering i norr men stödet tar man ju igen via frakter och telefonkostnader, säger Martin Strand, som anser att företagarna måste börja opponera sig. Det har varit tyst alltför länge. Företagen i norr måste få samma förutsättningar som de i söder.
 
UTBILDNING
Martin Strand började som glassförsäljare på gatan men blev efter norrbottniska mått en rätt stor företagare.
    - Vad som är viktigt är att företagaren utbildar sig och ständigt är på alerten för att organisera upp och mraknadsföra sina varor på rätt sätt. Den första grunden fick jag personligen i svenska armén. Gick igenom furirskolan och fick grunderna till att leda och fördela arbetet. Sedan gällde det att förkovra sig på alla andra områden. Man måste kanske ha vissa medfödda anlag för att driva affärer och sälja men man får också mycket genom utbildning.
 
PERSONALÖKNING
Strands Glass sysselsätter idag 65 personer året runt men antalet anställda kommer inom den närmaste tiden att utökas med ytterligare ett tiotal personer. Tidigare var glass en säsongsvara men inte i dagens läge.
 
Direktör Martin Strand, t h skickar sin son Leif till USA för att lära sig marknadsföring och komma med nya friska idéer.
 
LÖNSAMHETSSTYRD PLANERING
Martin Strand: Marknadsföring är ett av de väsentligaste. Man kan inte bara starta t ex en glassfabrik och sitta och vänta på kunderna utan marknadsföring. Marknaden är stenhård och fordrar en riktig säljorganisation. En lönsamhetsstyrd försäljningsplanering har vi kört med länge. Vår nuvarande organisationsplan löper under två år alltså fram till 1972. Tillverkning och försäljning kollas upp varje dag varje timme, för att man skall få fram en riktig planering. Och att kunna komma ut med de bästa säljbara produkterna. Om någon vecka reser sonen Leif, 22 år, till USA för att lära sig marknadsföring.
 
VAD SKER I USA?
    - Ja vi är mycket intresserade av vad som sker i USA på glassfronten. Amerikanarna är världens största glassätare och vi har en hel del att lära när det gäller försäljning, framhåller direktör Strand. Han har nyligen öppnat ett försäljningskontor i Stockholm och har tidigare personal stationerad i Skellefteå och Umeå.
 
SOVJET
   - Vi går längre och längre ner och vi har även tittat på marknaden i Finland men där lägger importförbudet ett hinder i vägen. Sovjet är ju också en stor marknad och vad tiden lider skall vi väl även komma in där på ett hörn.
 
Strand har byggt upp en välorganiserad försäljningsavdelning och avdelning för produktutveckling. Hittills och fram till den 1 februari 1972 fungerar Strand både som verkställande direktör och marknadschef men den senare sysslan släpper han 1972, till någon av personalen.
 
----------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 25 april 1970
 
 
FAKTA
 
2007 avled Martin Strand i Alicante, Spanien, vid 84-årsålder. Han var född i Korsträsk i Älvsbyns kommun, som son till Hulda och Algot Strand. Familjen flyttade så småningom till Storfors i Piteå kommun. Redan som 16-åring började Martin Strand att veva glass på torget i Piteå. Efter att ha varit stamanställd som furir vid A8 i Boden återgick han efter krigsslutet att sälja glass. Året 1954 byggde han en glassfabrik på Källbogatan hemma i Piteå. 1966 invigdes den nya glassfabriken i Öjebyn. Som mest hade Strands Glass 11% av den svenska marknaden och en produktion på 5,5 miljoner liter och 120 årsanställda.
 
Fabriken i Öjebyn såldes 1972 och verksamheten flyttades till Flen. Martin Strand drev även Mini-resturant AB i Luleå och Impulsgrillen på Sundsgatan i Piteå. 1947 ingick han äktenskap med Gudrun Oskarsson från Vindeln. Paret Strand fick två söner 1948, varav den ena avled vid två-årsålder. Sonen Leif Strand gick bort 1996, vid 48-årsålder.
 
Roger Lindqvist   
 
 

Farbror Erik

Min pappas bror, Erik Lindkvist med sitt barnbarn Åsa sommaren 1971. Erik var även han en snäll och mycket fin herre som jag hade turen att vara släkt med. Han var född 1912 och gick bort 1986.

Bröderna Eriksson från Hemmingsmark

Fd Piteå-företag trivs bra i Kalix
 
Siktar nu även på den amerikanska marknaden
 
Hema-industrier - företaget som redan fanns i Norrbotten och lokaliserade sig även längre norrut för några år sen - är i dag ett företag som varken kan klaga på bristande idéer, eller brist på order. När Henning Eriksson för sexton år sedan startade rörelsen i pitebyn Hemmingsmark var det fråga om en mindre affär med blygsamma anspråk på produktion och försäljning. Nu produceras snöskopor, takräck och specialspik för 3,5 miljoner per år. Företaget funderar på att utvidga sortimentet och har stora problem men att kunna effektuera alla order som kommer.
 
Marknaden omspänner inte bara Sverige utan praktiskt taget hela kontinenten, och man har redan börjar kasta blickarna mot Nordamerika. Firman har patent på sina tillverkningar, och egen produktutveckling, samt sköter marknadsföringen själv. Problemen är det att man inte kan utvecklas utan utbyggnader. Dels en ogynnsam fraktkostnadskalkyl. Det senaste problemet kan dock kanske rättas till genom den nya transportpolitiken.
 
Hema Exclusive heter ett hopfällbart takräck av ny konstruktion, med åtta fästpunkter i stället för det traditionella fyra. Verkmästare Folke Eriksson och fabrikör Henning Eriksson demonstrerar nyheten tillsammans med snöskopor och övriga produkter i det välfyllda lagret. Lagerman Börje Larsson i bakgrunden.
 
Hema-industrier flyttade för några år sedan till Kalix samhälle där man har en relativt stor verkstadslokal, som dock blivit för liten. Cirka 40 man är anställda och huvudproduktionen är som nämnts takräck för bilar, skidställ, snöskopor samt den uppmärksammade "Hema-spiken". Samtliga produkter är av egen tillverkning. Bolagets chef Henning Eriksson har med brodern Folke som idékläckare, lyckats så bra med produkterna att man erövrat en stor del av marknaden.
 
VÄRLDSARTIKLAR
Det betyder att en mycket stor del av takräck och skidställ som vi ser på bilarna, samt en ännu större del av snöskoporna som används av villaägarna kommer från Hema. Henning Eriksson säger lite skämtsamt:
    - Vi är världens enda tillverkare av snöskopan "Tipp", vi är världens enda som tillverkar takräcket Hema Exclusive, och vi har världspatent på tillverkning och försäljning av Hema-spiken.
 
Det senaste tarvar en förklaring. Hema-spikenär en speciell betongspik av stål som dels består av en hylsa som drivs in i betongen, och dels en specialspik som slås in i hylsan. När spiken drivs in leds den ut genom sidan på hylsan och in i betongen. Ett par klaffar i hylsans hölje fälls samtidigt ut i betongen varför spiken sitter "som i betong". Eftersom firman endast arbetar med egna produkter och egna maskiner måste man också ha en egen verktygsavdelning, för att få fram de speciella verktyg som behövs.
 
NYA IDÉER
Men idéerna är flera. Just nu arbetar man med en ångbastu av Hema-tillverkning. Marknadsundersökningar pågår. Och då bröderna Eriksson alltid går och grunnar på nya produkter har ytterligare en del mognat fram, som kanske kommer. Eriksson är bland annat intresserad av biltillbehör.
 
Då verkstaden redan är för liten har man löst en del av problemet genom att lägga ut smärre detaljer som legotillverkning, dels i Kalix och dels i Överkalix. På det sättet vinner man något, och detta är givetvis möjligt att utveckla, säger Eriksson.
 
Fabrikör Henning Eriksson i Hema demonstrerar den betongspik som är en av företagets stora produkter. I bakgrunden en affisch över ännu en ännu inte marknadsförd produkt - Hema ångbastu.
 
NYTT TAKRÄCK
Takräcken började man tillverka i större skala för tio år sen. Men vad som då var en ganska lönande produktion har undan för undan försämrats. De skyddade verkstäderna i kommunal regi har blivit en farlig konkurrent, med sjunkande priser och lägre kvalitéer som resultat. I dag vill Eriksson inte vara med längre i den pressen. Nu satsar man på en ny typ av takräck "Hema Exclusive", med större hållfasthet åtta istället för fyra stödpunkter, och med stramare för fastsättningen. Det är också ihopfällbart. Vikningsrisken är obefintlig, enligt gjorda prov. Räcket blir dyrare men det har redan visat sig att många bilägare föredrar den bättre kvaliteten framför det lägre priset. Eriksson tror att det är en riktig satsning. Motortidningarna har också uppmärksammat detta.
 
SKOPOR
Snöskoporna är en annan Hema-specialité. För någon vecka sedan var Henning Eriksson över till USA för att titta litet på marknaden där och återkom litet fundersam.
    - Amerikanerna ligger 20-30 år efter oss när det gäller snöröjning på gårdarna. Man har antingen en spade eller en motoriserad snöslunga. Något mellanting som en snöskopa finns inte. Där finns en närmast obegränsad marknad, om exporten kan ordnas. Eriksson visade filmer över hur man arbetar med "Tipp" och intresset var stort.
 
Av Hema-produkterna går 50-60 procent på export. Firman sköter själv all försäljning - man har just anställt en försäljningschef - samt annat utvecklingsarbete, tester och marknadsundersökningar.
 
LÄTTNADER
Men något som Henning Eriksson önskar en förändring i är transportkostnaderna. Den hämsko som dessa betytt för Norrbottensindustrierna vill han ha bort. Och han hoppas mycket på de åtgärder som ställts i utsikt för att förbättra transportsituationen på långa avstånd. Och det är inte bara frakterna på produkterna. Det kostar att ta hit råvaran också. Ström, olja, telefon och annat är likaså dyrare i norr. En utjämning är Hema-chefens främsta önskemål. Då kan Hema och andra industrier i Norrbotten våga sig på en expansion.
 
-------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 25 april 1970
 
Fakta-------------------
 
Henning Emanuel Eriksson (1929-2018) var son till Jonas Algot Eriksson (1886-1963) och hans hustru Ida Maria f. Wikström (1893-1965) bosatta i Hemmingsmark. Algot Eriksson, var bror till min farmor Johanna "Hanna" Alvina Lindqvist f. Eriksson (1888-1970). Henning och min far John Lindqvist var således kusiner, så även med Hennings bror Folke Eriksson.
 
 
 
 

Vajande fanor

Två vajande fanor, den ena är den amerikanska flaggan, medan den andra är en sydstatsflagga, om jag nu inte tar helt fel. Den sistnämnda flaggan är väl rätt omdiskuterad, ordet rasism har nämnts i diskussionen.

Kryddhylla?

 
 
I min systers föregående lägenhet på Degeränget i Piteå, fanns denna kryddhylla, eller vad man nu ska kalla den. I vårt föräldrahem hade vi en liknande tingest där mamma hade olika kryddor. Huset där min syster bodde i byggdes omkring 1963-64.

Fordon från förr

En hederlig gammal VW-buss på en bild från 1974.

Jerry som Baretta /1978

Jerry Williams som deckaren Baretta, som blev en stor TV-succé under 70-talet. Den "riktiga" Baretta, spelades av skådespelaren Robert Blake.

Solexplosion

Solen exploderade i vårt kök en tidig morgon.

Jimi Hendrix & The Experience /1967

I maj 1967 besökte gruppen Sverige där man bl a gav en konsert på Gröna Lund.

Udden Sikfors

 

Jävrebyn, 1976

 

Douglas Westlund & Janne Schaffer /1978

Douglas Westlund och...
 
Janne Schaffer, med Lasse Samuelssons orkester, 1978.
 

Hasse Ekman

 
 

Ray Cedrik

 
 

Rolle Stoltz /1958

 

Sven-Erik Magnusson /1962

 

TOR ISEDAL

 

Frank Zappa /1968

 

The Zettlers - Umeå /1965

 

Viktor Konovalenko /1970

Den legendariske sovjetiske ishockeymålvakten, Viktor Konovalenko (1938-1996) som trots sin ringa längd 1.68 cm var som en gud i målet. Han började sin framgångsrika idrottskarriär 1956 och som varade fram till 1972. Vid sin grav står han i dag staty i sin fulla längd.

Gerd flyttar

Efter 34 år flyttar min storasyster från sin lägenhet på Degeränget. Hon flyttade in 1985 och har varit sin lägenhet trogen sedan dess. Den här dagen då jag var på besök, den 2 december 2018, så stod flyttkartongerna färdigpackade för vidare transport till Öjebyn.

Mammas gata

 
Foto: Roger Lindqvist  
 

Tio välkända butiker

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Födelsedag

Roger och Elisabeth.
 
 
Blomsterbord.

PT hösten 2018

 

RSS 2.0