Två superhjältar på nattlig visit

I natt sover vi tryggt när två superhjältar övernattar hos oss. Bröderna Malte och Loke Lindqvist sover på varsin madrass i vardagsrummet. Blir det bus någonstans, då åker hjältarna iväg för att stävja bråket.

JOE´S COMBO - Swensbylijda

 
Förberedelser inför morgondagen, med spelning på Swensbylijda med Joe´s Combo. Vackert väder har utlovats mellan 22-23 plus.

Storforsen 30 juli -19

Äldste sonen Andreas med barnen, Loke, Malte och Norah idag tisdag vid Storforsen.
 
Vid bordet, Norah, Loke, Malte, Elisabeth, Ante och Carro.
 
På hemvägen hälsade vi på hos Solbritt och Kjell i Muskus. Innan vi åkte till Piteå/Hortlax så käkade vi en pizza i Älvsbyn.
 
 

Sten & Stanley - Domnivet /1968

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag 23 augusti 1968
 

Edvin Adolphson, Alice Babs m fl /1941

 
 
 
Sundsvalls Tidning ¤ Lördagen den 29 november 1941
 
 

Ronnie Petersons död 1978-09-11

 
 

Roger, 3 år /1960

Den här bilden av mig, togs hemma hos Erik och Essy Lindqvist i Övremarken. Den som tog bilden var min något äldre kusin, Gösta Lindqvist född året 1938.

Victor af Hagstad med familj

Alldeles vid infarten till sonens lantbruk går kossorna på bete. I bildens mitt står överhuvudet Victor af Hagstad. Han håller koll på sin familj.

Eric Gustafson (1897-1981)

Skådespelaren och sångaren Eric Gustafson med makan Birgit Ahrle.
 
Eric Gustafson.
 

Emile Ford

 
 

Släktträff vid Hortlaxvägen

En högst spontan form av släktträff vid Hortlaxvägen den 26 juni 2012. Till vänster, äldste sonen Andreas, till höger yngste sonen Daniel, kameramannen som tar bilden från sin blå Volvo 850 är deras pappa. Vägen vi står på heter Markvägen.

Phyllis Peabody (1929-2018)

 
Phyllis Peabody, f. Wickstrom, och dotter till min fars kusin Hugo M. Wickstrom och hans hustru Myrna f. Brenning, var som sin far lärare och musiker. Phyllis Peabody fick sin musikaliska skolning vid MacPhail School Univeristy of Minnesota. Hon var en omtyckt pianolärare under många år. Dessutom var hon en stor djurvän. Phyllis var min tremänning.
 
Hon avled den 15 oktober 2018 i en ålder av 88 år.

OK-farbror

 

Bortglömda askar

2017 öppnade jag en bortglömd låda från 1967. I lådan låg bl a dessa tre tablettaskar. Tutti Frutti var min personliga favorit.

Åke Söderblom (1910-1965)

 
 

Skona de små från PRIDE-tågen

Alla äger rätt till sin sexualitet. Alla har lika stor rätt att få vara den man vill vara. PUNKT!
 
Den ovanstående texten ställer jag upp på. Men det finns ett meeen... Skona de små från att gå i Pridetågen. Det finns många barnförbjudna saker som händer och sker. Läderbögar med nära på hela sitt kön framme. Nakna kvinnobröst och med sina ägarinnor med plutande rödfärgade munnar, som får mig att tänka på en bordell och dess sex-arbetare. Obscena saker som hade det varit i en film så hade man antagligen varnat känsliga personer. Men icke i ett Pridetåg.
 
Förra årets Pridefestival bjöds bl a på några skinnklädda homosexuella farbröder som hade sina ändalyktor väl synliga. Samtidigt så stod deras likasinnade över dem och gjorde samlagsrörelser. På trottoarerna stod barn i 6-7-årsåldern och viftade med regnbågsflaggorna. Frågar man mig så tycker jag att det är klart olämpligt. Hade jag haft mina tre söner i den åldern, vete katten om jag hade tillåtit dem att gå med. Vid snabb eftertanke så hade jag förbjudit dem. I dag är sönerna 37, 35 och 32 år gamla. Killarna bestämmer alltså helt själva.
 
Stäng nu inte in mig i ett homofobi-fack. Det skulle enbart se löjligt ut. Alla män och kvinnor är födda lika, var och en måste själva kunna bestämma hur livet skall vara. Vissa säger sig vara stolt över att vara gay. Det får dem gärna vara. Men i rättvisans namn är jag stolt att vara heterosexuell. För vad var det jag sa? jo, att alla är lika. Alltså måste även en sån som jag få göra min röst hörd. Det ingår i de demokratiska rättigheterna vi alla avnjuter.
 
Roger Lindqvist

GRATTIS NORAH PÅ 11-årsdagen.

I morgon blir det födelsedagsfest hemma hos Norah. Presenten fick hon redan idag Söndag.

SVEN-INGVARS

 

Mamma, vid köksbordet hemma på Tolvmansvägen

2011-12-27

Museiföremål

Den här ljusskylten som vi hade i orkestern, kommer från och med nu att räknas som ett museiföremål. Min gode vän Leif Lidman har ett museum där han samlar föremål med Piteåanknytning. Så om ca 50 år kanske någon av mina barnbarn tittar på skylten och säger till sina barn; "I den här orkestern spelade min farfar trummor". Efteråt åker de förbi min grav med en liten röd ros.

Älvsby Bensinmuseum

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ägare: P. O. Lindroth.
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-07-19

SHELL - Jävre

 

Gösta Ekman

I dag den 28 juli 2019 skulle Gösta Ekman ha fyllt 80 år.
 
Grattis, Gösta i din himmel!

Lena-Maria & Sweet Wine /1976

 
 

Lasse Holmqvist /1969

 

The Moonlighters & Larry Moon (Lasse Holm)

1968
 
1965
 
 1967
 
 
 

LARS EKBORG (1926-1969)

 
 
 

Alexander, Umeå /1973

Bandet bildades hemma i Umeå året 1971 av trumslagaren tillika sångaren Rolf Roffa Lind. Förutom Rolf Lind så fanns de ytterligare fyra musikanter: Johnny Holmgren, Magnus Bergner, Mikael Sävenstedt och P O Johansson. I den allra första konstellationen så fanns Anders Östman med, han övergick senare till Max Fenders.

Sotare, röding och sik på Hattudden

En alldeles helt underbar kväll på Hattudden. Vädret är det bästa tänkbara där mätaren visar på nära 30 plus. Vid grillen gör sig Hasse redo att lägga fisken på elden, en av hans specialitéer är sotare. Förutom det så käkade vi även sik och röding på smarrigt tunnbröd.
 
Delikatesserna på elden.
 

Efter 50 år knackar han på dörren...

Året 1969 skiljdes våra vägar. Torgny flyttade från Hortlax med sin familj. Åren gick, men så idag knackar han på min dörr. Vi var bästa kompisar under några år på 60-talet. Vi lekte tillsammans, vi gjorde små bus ihop, vi spelade fotboll, badade om somrarna i Höträsket. Det var många minnen som kom upp till ytan när vi satte oss på balkongen med en kopp kaffe. Med på resan följde även Madelene. Kul att se dig Toggan. Det värmde verkligen.

Släktingar från Minneapolis USA /1993

Fr v Lucinda och Skip Nelson, bredvid hans bror Jerry med hustrun Sandy Nelson. Skip och Jerry är mina "second-cousins" tremänningar.
 
Bilden har jag lånat ur Ann-Kristin och Roland Lundmarks album.

Pekka Langer

Pekka Langer satt en gång på en järnvägsstation och väntade, då en överförfriskad herre kom fram till honom och sa: Du, dig känner jag igen, men säg ingenting jag kommer på det snart... du heter ju... du är ju den där... NU vet jag, det är ju du som är Ria Wägner.

Carl-Gustaf Lindstedt /1963

 

Birgit Ahrle & Eric Gustafsson /1974

Birgit Rosengren-Ahrle var en gång gift med skådespelaren Elof Ahrle.

Thore Skogman /1974

 

Christina Schollin /1972

 

Kisa Magnusson /1973

 

Wenche Myhre /1971

 

Gnesta-Kalle & Göingeflickorna /1971

 

Kronprins Gustaf Adolf /1942

 

The Spotnicks /1963

 

Skellefteå AIK 1965-69

 

Kolmilavägen-Källbogatan, Piteå /1959

 

Shell, Skellefteå /1959

 

Shell, Jävre /1959

 

Shell, Byske /1959

Föreståndare Bo Holmlund.

Dagen H /1967

 

Sandy & Eric Nelson

Sandy och Eric, mor och son bosatta i Minneapolis, Minnesota. Sandy, som nu är bortgången var gift med min tremänning Jerry Nelson. Sommaren 1991 kom Jerry, Sandy och Eric till oss på besök. Tre mycket varma och fina människor. Det är Erics bror Pauls dotter som nyss varit och hälsat på oss. Sandy jobbade som lärare, efter sin pension så jobbade hon med handikappade barn, ett arbete som hon utförde alldeles gratis. Eric jobbar som försvarsadvokat på en advokatbyrå.

Shanes & Moonlighters

 

Sigge Gregorssons orkester

 

Nattgästen Malte

Malte, 6 år, sover över hos farmor och farfar i natt.

Gärningsman med kniv

En av mina fb-vänner driver en antikhandel i Jönköping sedan många år. Mannen och ägaren börjar så smått närma sig 80 år. Under onsdagen så kommer det in en utländsk man, troligtvis från Afghanistan. Han beskrivs av ägaren att vara i 20-årsåldern. Med sig har han en lapp där han skrivit "Din plånbok". Samtidigt hotar han med en kniv och hotar med att döda sitt tilltänkta offer. Med all sin kraft så tvingar ägaren ut gärningsmannen ut genom entrédörren. Senare efter nån timme, så visar antikhandlaren upp gärningsmannens personnummer i bild. Knivmannen var född 1997.
 
Sedan följer en lång utläggning på fb skrivet av antikhandlaren. Han var märkbart upprörd, vilket jag har full förståelse för. Det var inga snälla ord han hade att säga, vilket jag också förstår. Jag kan tillägga, att fb-vännen en gång var en elitidrottsman i bl a handboll.
 
 

Jerry och Skip /1992

Bröderna Nelson, t.v. Skip och bredvid Jerry. Det sitter och läser ett svenskt/engelskt lexikon. På samma resa följde Skips son Andy också med. Andy firade sin 12:e födelsedag hemma hos oss. Jerry hade arbetat som ingenjör på 3M och Skip var lärare hemma i Minneapolis. Jerrys hustru Sandy hade sina rötter i Danmark. Skips fru Lucinda kom från en välbärgad familj i Dallas. Bilden togs hemma hos oss i Hortlax.

Stor-Klas och Lill-Klas /1961

Hemmets Veckotidning ¤ Den 24 mars 1961
 
Min första favoritserie innan Kalle Anka och hans vänner tog över läsandet. 1961 kunde jag inte läsa, jag var 4 år. Det blev min mamma som läste texten istället medan jag beundrade bilderna. Det var vid den här tiden som jag började teckna gubbar så smått.
 
 

Hugo and Myra Wickstrom, Minneapolis, Minnesota /1965

Hugo och Myra Wickstrom (Wikström).
Hugo var min pappas kusin, som emigrerade till USA som 4-åring. Hugo gick under namnet "uncle Wick". Just nu är en av mina amerikanska släktingar på besök. Hon heter Sophia Nelson. Med sig har hon sin kompis Marike. Sophias far heter Paul Nelson, som i sin tur är son till min tremänning Gerald "Jerry" Nelson och hans hustru Sandra "Sandy" Nelson. Hugo var bror till Jerrys mor Syrena Nelson. Mycket trevliga och varma människor.

"Uncle Wick"

Hugo Marino Wickstrom (1899-1978) Minneapolis, Minnesota, USA. Han föddes i Stensjökullen, Blåsmark i Piteå landsförsamling som son till Frans Wikström och hans hustru Hulda f. Eriksson. Hulda var syster till min farmor Hanna Lindqvist.
 
1904 emigrerade familjen Wikström till USA. Med på resan fanns även dotterna Vega Syrena (1900-1985). I det nya landet föddes dottern Karen Elvera f. 1906
 
Hugo Wickstrom var lärare, idrottscoach och musiker. Han fick smeknamnet "Uncle Wick".

Släktingarna

Fr v Roger, Sune, Kristina, Sophia, (Från USA dotter till Paul och Penny Nelson, barnbarn till Jerry och Sandy Nelson), Marike, (Sophias kompis från USA med rötter i Tyskland), Britta, Karin, Tage, Roland och Johnny.
 
foto Robert Lindqvist - 2019-07-21

Ann-Kristin & Roland

Ett stort och hjärtligt tack till min kusin Roland och hans fina hustru Ann-Kristin för en jättetrevlig dag.
 
Roger, Elisabeth, Robert, Jannice, Max, Daniel och Linda.

Showbusiness 1963-64

1963
 
 1964

Var tid har sina egna problem

 

Mack- och bensingubbe

Stationsföreståndare Lindqvist vid IC-stationen på Sundsgatan, Piteå. "IC har många mackar, jag bockar och tackar".
 
Samma stationsföreståndare vid Shellmacken på Degeränget, Piteå. "Var snäll, tanka på Shell". Dubbeljobb som ni ser. Jag är trött på att käka kattmat.
 
 
 
 

Månlandning och födelsedag

"Paltbladet", måndagen den 21 juli 1969.
 
Samma dag fyllde min morfar Sanfrid Lundgren 70 år.
 
Släkten samlades: fr v Gösta Lidman, Elsy och Gun Lundgren, Robert Nilsson, Maj-Gerd och Roger Lindqvist, Elly Nilsson, Lennart Lundgren och Sune Nilsson. Min far kunde inte vara med, han jobbade på Wallboarden i Piteå. Hunden Brando ville också deltaga i hyllningen.
 
Morfar med tre av sina barnbarn; Roger, Gun och Robert. Min morfar skulle idag ha fyllt 120 år.
 
 
 

Povel & Martin /1953

 

Lill Lindfors /1968

 

Katie Rolfsen och Lennart Nilsson /1953

Skådespelerskan och fotografen.

Tage Erlander /1961

 

Ingrid Bergman /1948

 

Greta Garbo /1949

 

Harriet Andersson /1951

 

JOE´S COMBO - Swensbylijda 1 augusti 2019 19.00-21.00

Torsdagen den 1 augusti 2019 kl 19.00-21.00  spelar vi på Swensbylijda. Entré: 100 kr.
 
Gustaf Afsahi - keyboard, sång, Jan Hofverberg, bas, Roger Lindqvist, trummor, Jan-Olof "Joe" Eriksson, gitarr och Jan Svensson, gitarr, sång.

Med hatten på "Hattis".

 
Eller varför inte: I hatten på "Hattis" (Hattudden).

Cocktail trummis

Hemma hos äkta paret Janne och Seija Höglund på Pitholm förra sommaren. Här testar jag Seijas cocktail trummor.

Hortlax 19 juli 2012

Den här bilden tog Elisabeth den 19 juli 2012. Vi hade så smått börjat förbereda oss för flytten efter 30 år på den här platsen. Daniel flyttade istället in med sin dåvarande flickvän Mia. Två saker som inte finns längre syns på bilden. Vår Volvo 850 och min trogna gräsklippare Klippo. Snyft! Jag hade visserligen även en åkgräsklippare, som jag också använde.

Roger spelar på TAMA /2012

Ibland dyker det upp bilder som man nära på totalt har glömt bort. Det här är en sån bild. Den togs troligvis av Seija Höglund en höstkväll 2012 på Folkan i Piteå. Jag spelade med Kjell-Bertils på en nostalgidans. Den här kvällen spelade vi non-stop-dans med Kvarnby - om jag nu minns rätt?

Brita Borg

Hemmets Veckotidning ¤ Den 24 mars 1961

Svante Vorrsjö - IS-SM i Piteå /1966

Svante Vorrsjö från Piteå, var en gigant på rallybanorna med sin vita Ford Cortina under 60-talet. Han satte eliten på plats, exempelvis Picko Troberg. Svante blev själv en del av motorsportens elit. I det civila var han bilförsäljare hos Gustaf Odeparks Bil på Nygatan i Piteå. Vad sålde han då för bilmärke? Ford förstås. Ford Cortina!

Strands Glass

Foto: Roger Lindqvist

Bensinstations-föreståndare LINDQVIST

Medan hustrun shoppade i Norrbottens egen lilla Pärla, Älvsbyn, så drog jag iväg till Bensinmuseum på Fabriksgatan i samma by. Här har P. O. Lindroth byggt upp en egen fantastisk värld med bilar, cyklar, jukebox, mopeder, lastbilar, bensinmackar ja ni måste själva se på plats. Helt makalöst. Det var där jag hittade denna båtmössa med märket IC på. Nu var mössan några nummer för liten, men vad gör man inte för det kulturella.

Karl-Arne Holmsten (1911-1995)

 
Född 1911-08-14 Uppsala d. 1995-02-22 Lidingö.
 
Gift 1:a äktenskapet med Saga Sjöberg 1938-1951. Barn: Björn Holmsten f. 1942 musiker.
 
Gift 2:a äktenskapet med Inga Gill 1957-1995. Barn: My Holmsten f. 1957 skådespelare.
 
 

KELLYS

 
 
KELLYS var ett dansband som fanns mellan 1972-2002. Året 1976 blev man ett heltidsband. Under åren så kom KELLYS att vara kompband åt en hel del prominenta sångare/sångerskor: Git Persson, Lasse Berghagen, Elisabeth Andreasson, Stefan Borsch och Lena-Maria Gårdenäs.
 
Vid tio tillfällen, åren 1996-2001  så placerade sig KELLYS på Svensktoppen.

Rolf Åhmans i Rimjokk /1978

 

Tänk så kul vi hade...

Här sitter jag bland mina urklipp och minns. Tänk så kul vi hade... I Rolf Åhmans kom starten 1974. Med Kjell-Bertils började allt 1982.

LEKSANDS IF /1966

 

I sällskap med en primadonna på lasarettet i Piteå

 
Den här lilla historien tog sin början en eftermiddag vid Piteå lasarett för en del år sedan. Jag var på väg in i byggnaden med några prover som jag hade hämtat ute på en vårdcentral i stans centrum. Precis när jag går mot huvudentrén, så stiger en dam ut ur en taxi. Jag kände igen henne på direkten: BRITA BORG.
 
Hon hade ena armen i bandage, och skulle alltså på nåt återbesök på lasarettet. Det var då hon fick syn på mig. Hon ville ha min hjälp. Och det fick hon. Så i några minuter så umgicks jag med en riktig äkta primadonna. Brita Borg bodde vid den här tidpunkten i Arvidsjaur på en plats som hette Gullön. Jag hade nog gärna velat bjuda henne på ett fika i caféterian, för att kunna få en pratstund med henne om allt hon gjort på scenen. Men så blev det nu inte. När jag frågade tjejerna i receptionen om de visste vem damen var så hade de ingen aning. Men jag hade.

Kaffepaus!

Klart man måste ta finmattan med sig när man ska lira med kompisarna. Skam vore väl annars. Golvpukan fungerar som bord. Medan publiken väntar otåligt, tar jag mig en kaffepaus.

Mer musik till folket...

I dagens PT önskar jag mer musik i sommarstaden Piteå.

THE LOLLIPOPS

 

Cornelis Vreeswijk

 

Toppskivor

 

POP /1968

 

Idoler på turné

 

Kvinnor som behandlas som djur

Om vi accepterar att kvinnor stenas till döds, könsstympas, homosexuella hängs i lyftkranar, att kvinnor behandlas som djur ja, då har vi banne mig inte kommit långt i utvecklingen. Och många saker sker helt öppet i vårt land. Häromdagen läste jag en artikel i Aftonbladet om att en tjej med invandrarbakgrund tvingades göra en oskuldstest av en svensk läkare. Sverige 2019. Känns som 1119. HALLÅ, vart tog alla feminister och metoo-anhängare vägen?
 
Roger

Sven-Erik Magnusson

 

Ewa Roos /1968

 

Lasse Berghagen /1968

 

Gitte Henning /1964

 

Monica Nielsen /1965

 

Britt Ekland /1965

Britt Ekland-Sellers och Peter Sellers dotter Victoria.

Roger berättar

December 2004, här står jag och berättar för Piteå-Tidningens reporter Christina Simma och fotografen Maria Johansson, om åren som dansmusiker. Jag fick klartecken om att skriva texten själv. Det blev ett mittuppslag. Artikeln publicerades i början av januari 2005.

Loke, trumslagarpojken

Foto: Lokes farfar -  2017-07-16

Högertrafik /1967

 

Badkrukan badar i Medelhavet

Badar är väl att ta i, men lite medelhavsvatten räckte mig i alla fall upp till knäna. Tack gode gud för Piteälven. Carro tog bilden på sin svärfar.

Ett Umeå i sorg

Igår omkom nio personer med åtta fallskärmshoppare och en pilot. En bekant till oss hade en av sina bästa kompisar med på olycksplanet. Tråkigt, mycket sorgligt och ofattbart.
 
Roger

Sweden

Medan somliga gör allt för att utplåna Sverige som nationalstat, tillhör jag den gruppen som tänker precis tvärtom. Sverige, landet där jag föddes en gång är jag otroligt stolt över. Tråkigt när man förknippar kärleken till sitt land som rasistiskt. För min del har det absolut ingenting med rasism att göra. Det är några PK-fjantar som har drivit denna fråga in absurdum.
 
 

Trött farfar...

Den 13 juli 2012 gick vi i skogen tillsammans, en ballerina, en farfar och en Emil i Lönneberga. Sånt tar på krafterna.

Cool Candys - Lidköping

 

Allsångsscenen på Skansen /1966

Scenen stod klar året 1939.
 

En stund med mat och musik

I dag har vi gjort stan. Så småningom hamnade vi vid en restaurang på Uddmansgatan. Det blev både god mat och lite soft musik som kom från Byxtorget. Tyvärr så kom det snyltgäster i form av fiskmåsar.

Hans Alfredson

 
 

Gunnar Wiklund /1978-10-06

 

Lådan /1967

 
Berns Salonger, lördagen den 11 februari 1967. På scenen: Tage Danielsson, Gösta Ekman, Hans Alfredsson och Fatima Ekman i föreställningen - LÅDAN.
 

Grattis JANNICE!

Igår den 12 juli fyllde sonhustrun Jannice år. Vi hyllade henne igår med en blomma och en annan present. Jannice var den av våra två andra sonhustrur som kom in först i familjen Lindqvist. Om jag inte minns fel så var det 2002. De andra två heter Caroline och Linda. Vi tycker om er alla tre från månen och tillbaka. Tänk, att vi hade en sådan tur att vi fick just de här tre tjejerna i familjen. Det var och är en rejäl högvinst.
 
Roger och Elisabeth.

Bröderna Lindqvist

Vi har fyra mycket värdefulla barnbarn, det här är två av dem: LOKE & MALTE. De två andra heter NORAH & MAX.

DIGGILOO - Storforsen, Älvsbyn /2012

Storforsen, Bredsel, Älvsbyn 2012-07-18

Finaste Astrid

Astrid Lindgren 1987.

Skam, skuld och ångestkänslor

Det värsta som man kan ge en annan människa, är skam, skuld och ångestkänslor. Jag har upplevt på nära håll hur en människa i djup ångest mår och fungerar. Det vill säga i klartext; man fungerar inte alls. Under de 15 åren som jag jobbade på Furunäsets sjukhus i Piteå, så fick jag lära mig både det ena och det andra. En sen höstkväll så räddade jag och en jobbarkompis en ångestfylld patient då han försökte att hänga sig.
 
Så därför tycker jag att den här "flygskammen" och "klimatångesten" är i vissa fall helt motbjudande. Man uppmanar med andra ord att folk ska må dåligt och känna panik, under sin korta tid här på jorden.
 
Roger Lindqvist

Släktingar från Minneapolis USA

Den här bilden tog jag midsommaraftonen 1991 vid en släktträff i Hemmingsmark med 160 närvarande släktingar. De mest långväga gästerna den här dagen var Jerry, Sandy och Eric Nelson från Minneapolis, Minnesota, USA. Året innan så hälsade Jerrys och Sandys son Paul på hos oss. Med sig hade han kompisen Nestor Joel Rova-Hegena.
 
Nu är Pauls dotter Sophia i antågande. Det blir alltså den tredje generationen som hälsar på oss. Jag är tremänning med Jerry Nelson och hans bror Richard "Skip" Nelson. "Skip" är idag avliden.
 
Nu gäller det att börja öva på sin knaggliga skolengelska.
 
Roger
 
 
 

ROLF ÅHMANS återigen...

Fyra herrar i den här orkestern träffas den 3 augusti på en utescen vid en stor motorträff på Trundön i Rosvik. Gunnar Sandbladh, längst till vänster, är inte längre med oss, han avled 51 år gammal sommaren 2002. Han är idag ersatt med keyboardisten och sångaren Hans Berglund. De övriga är fr v Roger Lindqvist, trummor, Sune Andersson, gitarr, sång, Hans Eriksson, sång, gitarr och Sune Karlsson, bas, sång. Det är 45 år sedan jag gjorde min första spelning med Rolf Åhmans.
 
Bilden togs sommaren 1976 på den gamla Selholmsbron vid festplatsen Selholmen i Älvsbyn. På kvällen spelade vi upp till dans i Norsjö (där Tommy Körberg en gång bodde).
 
foto Per Pettersson.

En gubbe och hans trummor

 

VOLVO BUSS

 

VOLVO 1967-1971

 
VOLVO - 1967

VOLVO - 1977

 
 

VOLVO AMAZON - 1967

 

VOLVO 242

Volvo 242 har jag också varit ägare till. Årsmodellen var en 76:a.

VOLVO 245

Jag har även haft en Volvo 245 årsmodell 1980.

VOLVO 740

Jag hade en Volvo 740 i några år.

VOLVO LASTBILAR

 
 

VOLVO 164 - 1972

 

VOLVO AMAZON - 1957

 

VOLVO DUETT

 

VOLVO VIKING

 

VOLVO TRAKTOR

 

VOLVO BUSS

 

VOLVO P 1800

Så sent som igår, onsdag, så mötte vi en rödlackerad P 1800. Så läcker!

BENGT SPORT /1973

 

Onsdag den 11 juli 2012

För exakt 7 år sen var vi inne i en hektisk period. Min mor hade fått plats på ett äldreboende, vi skulle flytta från den plats där vi hade bott de senaste 30 åren. Jag och Elisabeth hade bestämt oss för en lägenhet uppe i själva byn. Yngste sonen skulle flytta in i vårt gamla hus. Två flyttningar som krockade med varandra. Jag drömde om flyttkartonger om nätterna. Men mitt i röran så gick det ändå bra. Och allt blev bra, för alla parter. Den 7 augusti den här sommaren, föddes vårt tredje fina barnbarn, Malte. Vi hade redan två fina barnbarn, Norah och Max. Åren går fort. Jag var nyss 30. Fortsätter det så här, så får vi snart fira min 80-årsdag.
 

Fokuserad!

Den här bilden tog Leif Lidman av mig i en fokuserad situation, den 10 juni 2014. Det var då som vi hade vår bildutställning i Piteå-Tidningens foajé.

Hyland

 
LENNART HYLAND (1919-1993) en av de största inom TV och radio under flera decennier. Den alltid lika glade och muntre Hyland. Men vad fanns bakom fasaden?
 
Hustrun Tuss Hyland berättade om sitt liv tillsammans med maken Lennart i en bok för flera år sedan. Där mejslades en helt ny bild fram av honom. Den i TV-rutan glada Hyland brottades med svåra alkoholbesvär. Medarbetare vittnade om en ibland sträng och besvärlig arbetskamrat.
 
En orkesterledare i Norrbotten som hade en del att göra med Lennart Hyland, berättade att han var svår att ha att göra med. En person i min bekantskapskrets, mötte Hyland vid några tillfällen under ett omfattande jobb på Birger Jarlsgatan hemma i Stockholm. Han hade inte några snälla ord att säga om honom. Grinig, arg, besvärlig och vresig.
 
Jag var i kontakt med en musiker som spelade i ett band som medverkade i Hylands Röda Fjädern-gala 1965. Samma här, betyget var, "jobbig typ, brusade lätt upp, ställde stora krav på sin omgivning". Jag pratade även med Janne Önnerud, som fanns med i Hylands hörna 1965 med popbandet The Hounds. "Jo, jag var nog lite rädd för farbror Hyland", var hans omdöme.
 
I slutet av sin levnad hade Lennart Hyland utvecklat en djupt gående alkoholism, som han själv inte alls ville råda bot för. Men man kan ändå inte ta ifrån honom hans professionalism i det jobb han hade och utförde till mångas gläde från 1945 och framåt.
 
Lennart Hyland har gjort ofantliga avtryck i vår TV- och radiohistoria. Detta skall han naturligtvis bli ihågkommen för.
 
Han avled den 15 mars 1993, 73 år gammal.
 
Roger

Spionen Stig Wennerström /1963

 
 
Det blev ett stort "hallabalo" när spionöversten Stig Wennerström avslöjades 1963. Han hade sålt ut försvarshemligheter till Sovjetunionen under många år. Den svenska staten dömde honom till livstids fängelse.
 
Det är andra bullar idag året 2019. Nu kan i stort sett vem som helst åka över gränsen för att göra både det ena och det andra. Det verkar som om det är helt okej för våra politiker. Det lär spioneras friskt idag också. Ryssland och Kina har pekats ut som de två största nyfikna nationerna. Jg är en av många som inte tror på öppna gränser. Polischefen sa häromdagen att det har aldrig någonsin varit så mycket införsel av narkotika som nu.

Martin Ljung i infödningarnas land /1955

 

Gunnar Norgren, folkhems-gangstern /1967

Det värsta som nästan kunde hända under 60-talet var att busar som Gunnar Norgren och Clark Olofsson kunde härja fritt. Sommaren 1966 var de två kumpanerna på flykt undan rättvisan. I Nyköping mördades polismannen Ragnar Sandahl av Gunnar Norgren.

Sten & Stanley - 1960-tal

Fr v Per Nilsson, Sten Nilsson och Bosse Carlén.
 
Sten Nilsson och trummisen Bosse Carlén. Bosse gick bort för några år sedan.
 
Han kallades för svärmorsdrömmen, i otaliga veckotidningar då det begav sig. I dag är den forne svärmorsdrömmen 77 år fyllda. Han är gift sedan många år med sin Ulla. En mogen man med andra ord. Brorsan Ebbe kom inte med på bilderna. Inte eller gitarristen Stanley Granström som gav gruppen dess halva namn. Sten och Ebbes storebror, Per, är också avliden.
 
 

Ko-församlingen vid Avans Lantbruk

Lantbrukets ko-församling. Tjuren Victor af Hagstad var inte med sitt harem då bilden togs.
 
Innan jag lyfte min kamera, så hade den här kalven sällskap av en annan kalv. Men precis sekunderna innan jag knäppte bilden, så sprang kalven iväg.
 
Jag är smått kär i det här trädet. Just därför så tog jag bilden.
 
 

TV-tablå Lördag 15 maj 1976

 

TV & Radio-tablå - 9 augusti 1961

 

En S-kvinnas tankar och åsikter 1955

Det skulle ha varit väldigt intressant, hur detta skulle mottagits av den PK-elit som finns i landet idag 2019. Rasistkortet skulle naturligtvis åkt fram omedelbums. Men Ulla då... aja baja. Då hade S blivit skraja.

VM hockey /1963

 

Demokratur

Han hade helt rätt den gamle herr Moberg.

Dans till svensktopparna JIGS /1978

 

MOTOR /1968

 
 

Otäck statistik

Vart tog det en gång så trygga Sverige vägen? Vi är många som undrar, tyvärr är det endast ett fåtal som törs sticka ut sin haka. Alltför många väljer istället tystnaden. Det kommer att straffa sig så småningom.

Kvällstoppen 1 december 1964

 

Sigge Fürst skötte klubban /1980

 

Metronome

Igår växlade jag några ord med det legendariska skivbolaget Metronome. Jag har gjort det tidigare också. På Anders Burmans skivbolag fanns en mängd fina och högst intressanta artister och musiker. Owe Thörnqvist, Siw Malmkvist, Pugh Rogefeldt, Cornelis Vreeswijk, Svante Thuresson, Anna-Lena Löfgren, Alice Babs, Fred Åkerström, Jailbird Singers, Povel Ramel och många fler.
 
Jag berättade om Allan Lundström, tenorsaxofonisten från Piteå som finns med på Owes Varmkorv boogie. Allan var ju också med i Anders Burmans orkester. Studion där dessa legendarer gjorde sina inspelningar går idag under namnet Atlantis studio.
 
Roger

Måndag den 9 juli 2012

Det var måndagen den 9 juli 2012. Jag och Elisabeth hälsade på hos min mamma i hennes lägenhet på Tolvmansvägen i Bergsviken. Vi följde samma ritual som vi brukade när det var sommar och sol. Fika på balkongen. Den här fikstunden på balkongen, blev en av de sista innan hon flyttade in på sitt boende på Hortlaxgården. Där blev hon kvar fram till och med den 19 februari 2018 då hon lämnade livet.
 
 

Hanna och Amandus

Mina farföräldrar, Johanna "Hanna" Lindqvist f. Eriksson 1888 d. 1970. Knut Amandus Lindqvist, f. 1886 d. 1965.
 
Farmor var född i Stensjökullen, Blåsmark, Piteå landsförsamling, Norrbottens län. Farfar föddes i Blåfors i Byske församling, Västerbottens län. Sin västerbottens dialekt behöll han livet ut. Tio barn föddes i äktenskapet. Sju pojkar och tre flickor.

Anders Erixon (1944-1997) Vikingarna

Mannen på bilden är trumslagaren Anders Erixon. Han var på sin tid medlem i ett av Nordens mest populära dansband, Vikingarna. Bilden togs i Kupolen i Borlänge under en dansgala 1995. Då hade bandet återuppstått efter några år i "malpåse". Populariteten och intresset var enormt. Två år efter att bilden togs så avled Anders endast 53 år gammal. På tok för ung. Men han hann i alla fall sätta vissa bestående avtryck.
 
Roger   

Rullskridskor, Östtyskland /1974

Det var under en turné med kommunala musikskolan i Östtyskland sommaren 1974, som jag köpte mig de rullskridskor som ses på bilden. När jag kom hem, så hamnade dem i ett förråd. En eller två gånger har jag provat dem. Så häromdagen då vi gjorde en vindsröjning tyckte hustrun att det var dags för mig att kasta dem på soptippen. När vi kom fram och hade slängt det andra, så pekade hustrun på rullskridskorna och sa: "Roger, du glömde dom där". Då fegade jag ur och sa: "Nää, dom ska jag ha kvar". Blicken som jag fick var smått iskall. Men nu är dessa minnen tillbaka till pappa igen.
 
 

Eftermiddagssol i Övremarken /1964

För att få ut det mesta av sol under somrarna, brukade vi ibland sätta oss mot solväggen vid vårt hus, då eftermiddagssolen värmde som mest. Den här kvällen, hade vi besök av min farmor Hanna och min farbror Åkes särbo Dagmar. Det var Dagmar som tog bilden med sin lådkamera. Mina föräldrar sitter också vid det vita runda träbordet, som faktiskt finns kvar än i denna dag. Idag är det den mellersta sonen Robert som använder det. Bordet är idag 55 år gammalt, och håller sig än rätt så fräscht. Helt otroligt.
 
I min famn så håller jag min katt som pappa brukade kalla för "Hitler" på grund av sin svarta mustasch under nosen. "Hitler", som inte hette så egentligen, hade jag fått av min faster Essy och farbror Erik som inte bodde så långt ifrån oss. Jag är uppvuxen i en sörgårdsidyll, något som jag idag är så otroligt tacksam för. Nästan hela min pappas släkt bodde i området runt omkring. Mina mor- och farföräldrar gjorde det också.
 
 

I Parken med INGMAR NORDSTRÖMS /1970

 
 
Inspelad den 14-15 september 1970 i Metronome Studio i Köpenhamn. Producent: Einar Svenson.

Operation Argus /1966

 
Under sex lördagskvällar mellan den 29 oktober till och med den 26 november 1966, visades spionthrillern Operation Argus i TV-rutan. Jag var nyss fyllda nio år, men fick ändå tillåtelse av mina föräldrar att se den. På bilden, Catrin Westerlund och Ove Tjernberg som gjorde två av seriens huvudroller. I dag kan man se alla de sex avsnitten på SVT:s Öppet Arkiv.

Vallen, Svensbyn 1970-2014

En sommardag 1970, åkte jag, min mor och syster till Vallen i Svensbyn. Vi hade sällskap med min morfar Sanfrid, kusinerna Robert och Kent, mostrarna Elly och Malin, Göta Jonsson och hennes dotter Gudrun, så även en kille som hette Ulf som bodde hos Malin och hennes man Gösta i Blåsmark. 44 år därefter, 2014, så gjorde jag om besöket. Den här gången i sällskap av Elisabeth. Stenhällarna fanns naturligtvis kvar, precis som det så har varit i kanhända tusentals år.  Naturen runt omkring hade förändrats. En rubrik som istället kunde ha varit - Då & Nu.

Skidkarriären är över!

Min skidkarriär är härmed över. I dag förpassades mina skidor till sopstationen på Bredviksberget i Öjebyn. Meddelas endast på detta sätt.

I min egen lilla värld (av trummor)

När vi gjorde en vindsröjning häromdagen, hittade jag "Den stora serieboken" som jag köpte 1970. Inget speciellt med den, om det inte varit för det något nötta omslaget. Det bär spår efter mitt flitiga vispande på mitt pojkrum. Jag körde många långa "visppass" dagarna långa. Jag var i min egen lilla värld, där jag enligt mina nära och kära fortfarande befinner mig. Musiken strömmade ut ur min mono skivspelare med en högtalare. Det var jazz, schlager och country. Jag hade trumlektioner både på Framnäs och i skolan. Det hände att jag fick trum-läxor som skulle övas på. Den tiden kunde jag hjälpligt spela efter noter, men det kom med tiden att bli mer gehörsspel. Ingen kan dock anklaga mig att jag inte tog mitt trummande på fullt allvar. Jag spelade så fort jag hade möjlighet. Ibland upp till 6-7 timmar per dag.

Övremarken 1950-tal

På den här svartvita flygbilden finns dessa hushåll/personer med:
 
¤ Amandus och Hanna Lindqvist. Min farmor och farfar.
 
¤ Gustav och Ida Berg.
 
¤ Gösta och Rut Marklund.
 
¤ Nils och Ingrid Stenberg. Affärsinnehavare av Stenbergs specerier.
 
¤ Sixten och Anna Engman.
 
¤ John och Maj-Gerd Lindqvist. Mina föräldrar.
 
¤ Gottfrid och Linnéa Westerberg.
 
¤ Viktor och Jenny Jonsson.
 
¤ Bertil och Kerstin Johansson. Sally, Bertils syster, bodde i samma hus.
 
¤ Gunnar och Aina Lindqvist. Min pappas bror med familj.
 
¤ Ingvar och Margaretha Sundkvist.
 
 
 
 

Piteå Bilaffär & IC /1950

Foto: Rune Höglund.

Fordbilar /1955

 

Finnträsk kyrka, Västerbotten /1959

På kyrkogården i Finnträsk i Byske församling, ligger min farfarsfar, Carl-Gustav Gustavsson-Lindqvist begravd. Här vilar även några andra Lindqvistare.
 

Neutrala Sverige

 

FLAMINGOKVINTETTEN

 

TELSTARS

Längst upp Gösta Nilsson med utsträckta armar, till höger om honom sitter en kille som ser misstänkt lik Erik Lihm, senare medlem i Vikingarna. Jag vet att han var medlem i gruppen en tid. Längst till vänster Rolf Bäckman som tillsammans med Gösta Nilsson var två av bandets originalmedlemmar. Både Gösta och Rolf är borta idag. Jag frågade fd Streaplers-sångaren Robert Löfvendahl för en tid sedan, om han någonsin varit i kontakt med Telstars. - Jovisst, sa han, jag fick anbud en gång att börja som sångare i gruppen. Jag fick även anbud av Ingmar Nordströms orkester. Det är jag faktiskt smått stolt över.
 
Robert, som tidigare hette Andersson i efternamn, har då och då skickat mig låtar som han helt enkelt spelat in hemma hos sig själv. Han ville veta vad jag tyckte. Naturligtvis är det av mycket hög klass det han gör. Robert vann en sångtävling på Rondo i Göteborg 1967. Efter vinsten fick han anbud att börja i Streaplers. Han var då 16 år. Han sände mig även de låtar han sjöng den dagen på Rondo. Robert har även varit ute i kyrkor och spelat med Erik Lihm i Vikingarna. Jag tror att man även gjorde en platta av låtmaterialet.
 

"Vi har ett signalement!"

Häromveckan läste jag om en kvinna som hade lagt sig att sola. Efter en stund kommer en okänd man och kasater en stor sten i hennes huvud. Lyckligtvis så avled hon inte, men hon fick så pass mycket skador att hon var tvungen uppsöka lasarettet i den stad där hon bodde.
 
Någon dag därpå, så berättar en reporter på SVT att man fått ett signalement. Det lyder: "En man i 45-årsåldern med hatt". Utan att behöva misstänkliggöras att vara rasist, så känner jag att det fattas nåt viktigt. Det viktiga är: "Svart eller vit?". I andra länder, ex. USA skulle man nog aldrig tveka över att även ge upplysning om hudfärg. Här i Sverige, finns det många exempel där polisen utelämnar ordet svart.
 
I så fall får brottslingar gå fria därute. Är det vitt så är det vitt. Är det svart då är det svart. Eller mörk. För visst vill vi väl få fast dem som utsätter oskyldiga för brott, eller vill vi inte?
 
Jag kommer osökt att tänka på ett annat brott för några år sedan. En kvinna blev våldtagen, och det signalement som polisen senare gick ut med var: "Man på cykel". Nu kan det ju vara så att offren inte kan ge en fullödig bild, men många gånger så kan man ge både ungefärlig ålder, kön och hudfärg. Det sistnämnda är än så laddat att man många gånger väljer att ta bort det ur beskrivningen.
 
Visst är Sverige ett fantastiskt land? Det tycker i alla fall...
 
Roger Lindqvist

Annalisa Ericson & Sickan Carlsson

Två mycket förtjusande damer som gladde sin publik i decennier. Annalisa Ericson (1913-2011) och Sickan Carlsson (1915-2011). Sommaren 1991 besökte de två aktriserna Bosse Larssons Allsång på Skansen.
 
 
 
 

Mitt eget 60-tal

 
 
 
 
Kalle, Musse, Långben, Joakim, Kajsa, Knatte, Fnatte, Tjatte, Pluto, Alexander Lukas, Oppfinnar-Jocke, Mårten Gås, Farmor Anka och hela Björnligan följde mig genom hela 1960-talet.

Grattis Ringo på din födelsedag!

Även legender blir gamla. I dag den 7 juli uppnår Beatles-legenden Ringo Starr sitt 79:e år. Så därför säger jag...
 
 
GRATTIS! (trumkollega).

Gösta Ekman & Pauline Brunius /1928

Västernorrlands Allehanda ¤ Tisdagen den 10 oktober 1928

Povel Ramels: RATATAA /1956

 

Åke Grönberg & Åke Söderblom /1954

 
Regissören, Bengt Järrel (1922-2001) var son till sångerskan Karin Juel och Holger Dahlman. Karin Juel ingick senare äktenskap med Stig Järrel, som då adopterade sonen/styvsonen Bengt. Därav efternamnet.

Svensbyn

 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-07-01

GÅRUNT SHOW PÅ KINGSIDE

 

Optiker Nils Boström, Piteå Tel. 110 88

1960-tal

Emmaljunga, årsmodell -81

Inköpt hos Åke Pettersson på Specialen, Storgatan, Piteå, hösten 1981.
 
Det var den här grabben, Andreas, som invigde barnvagnen i februari 1982.
 

Ren äkta kärlek

Människor, djur och gamla bilar ska man vårda ömt. Det som förbinder dessa tre grupper, är ren äkta kärlek.
 
Roger Lindqvist

Åke Grönberg (1914-1969)

 
 

Familjen Johansson, Hortlax

Arvid och Ing-Mari Johanssons fastighet i Hortlax, 1959. I det vita huset till vänster bodde John och Emmy Risberg. I den röda bodan till höger hade John sin skomakarverkstad.
 
Familjen Johanssons fastighet på en svartvit bild från 1950-talet.
 
Samma hus från sommaren 1976.
 
 
 
 

Inga Tidblad (1901-1975)

 
Inga Tidblad (1901-1975), gift med Håkan Westergren (1899-1981). Paret var gifta från 1931 fram till hennes död 1975.
 
 INGA TIDBLAD.

Grattis, Ingmar Nordström på födelsedagen!

I dag den 5 juli 2019 fyller den fd regementsmusikern och välkände orkesterledaren Ingmar Nordström från Växjö  88 år.

Hur tänker SVT?

Man börjar bestämt bli smått frågande, när man hör det reportage som SVT gjorde från Kil häromdagen. En 69-årig pensionerad lärarinna mördas av en ensamkommande. Detta får SVT att oroligt berätta att de andra på asylboendet är rädda för att gå ut. Hallå! Här hänger jag inte riktigt med. Fokuset må väl ändå ligga på offret och hennes anhöriga. Så hörde jag även någon vara orolig över gärningsmannen; "man undrar ju vad han har gått igenom?"
 
En replik som dåvarande polischef Dan Eliasson yttrade i TV strax efter att en ung man knivmördat en 22-årig tjej som jobbade på det asylboende som mördaren fanns på. Efter IKEA-morden i Västerås då en ung man och hans mor båda från Skellefteå-trakten slaktades av en man som bodde på ett asylboende i närheten, så kärleksbombade befolkningen boendet kvällen därpå. Inte ett enda ord om äkta mannen och fadern som miste sin fru och son.
 
Hur i hela världen tänker SVT och media över huvud taget? Tänker man alls, eller? I min värld är det alltid offret som måste prioriteras. Dock icke i gamla Svedala. Här gynnas de kriminella, mördare och andra fula fiskar. Nu ska Löfven knäcka de kriminella gängen. Tror jag inte ett dugg på. Stefan Löfven må vara en skicklig förhandlare, men där slutar hans skicklighet. Det behövs en annan teknik och ett annat tänk för att vända på den sjunkande skutan. Det räcker inte enbart att då och då haspla ur sig ordet OACCEPTABELT!
 
Vad gör vi med IS-bödlarna då? Jo, vi ringer när de har kommit hem. RINGER! Det bevisar vilken låg kapacitet den nuvarande regeringen har. Det vill säga INGEN. Oskyldiga medborgare lever farligt, när gänguppgörelser urartar ute på våra gator. Då sticker Löfven återigen ut nosen och säger ett: OACCEPTABELT!
 
Jag kan säga vad som är oacceptabelt. Det är när människor skjuts ihjäl gång på gång. När staten brutit samhällskontraktet om att med lag och ordning säkerställa våra gator och torg, och förhindra att oskyldiga utsätts för brott. Detta har man tydligen inte fattat i Rosenbad. En ihålig och inkompetent regering där makten går i första hand. Väljarna dem har man glömt. Kanske det är dags för oss väljare att glömma dem i nästa val?
 
Roger Lindqvist
 
 

Charlie Norman & Roffe Berg

 
Charlie Norman

"Har du spelat i New Orleans?" /1973

Sommaren 1973, innan en spelning med Blåsorkestern.
 
Ur dagboken onsdag den 4 juli 1973:
 
"Det är varmt, 30 grader i skuggan. Jag har varit och spelat storbandsjazz på Gågatan i Piteå vid 16-tiden. Pappa och mamma skjutsade mig. Det gick mycket bra! I morgon så spelar jag med Blåsorkestern på NOLIA-invigningen.
 
Det finns ca 170 journalister från hela världen i Piteå just nu. Jag blev fotograferad efter konsertens slut. En fransktalande journalist kom fram och frågade om jag någongång hade spelat i New Orleans. Tur var väl att gubben pratade engelska, annars hade jag fattat noll".

Ulla Hallin (1939-1970)

Ulla Hallin var med i den legendariska sånggruppen Gals and Pals som musikern Lasse Bagge bildade 1963. Hon sågs ofta i televisionen. Karriären såg mycket lovande ut. Men ödet ville annorlunda. På grund av tragiska omständigheter, så valde hon att ta sitt liv den 24 januari 1970. Hon blev 30 år gammal.

Målandet fortsätter

Andra varvet på Daniel och Lindas Älvsbyhus gjordes under onsdagen. Vi som målade var: Daniel, Linda, Ulla-Lena, Lennart och en viss Roger Lindqvist. Allt går enligt de berömda planerna. Samtidigt håller en annan son, Andreas, att byta panel på sitt och sambon Carolines hus några meter längre ner på vägen. Den tredje sonen, Robert, är sin storebrorsa behjälplig i panelbytet. Elisabeth brukar i regel stå för marktjänsten, med mat, kaffe och nybakat fikabröd.

Höbärgning

Höbärgning under onsdagskvällen, med Andreas, Olle och Roger. Plus en massa andra hjälpredor, däribland barnbarnet Malte.

Hans Alfredson & Fatima Ekman - "Lådan" /1966

SE ¤ 1966-11-24
 
 

Anita Lindblom /1958

SE ¤ 1958-11-13

Siw Malmkvist /1959

SE ¤ 1959-05-14 (Samma datum fyllde min mor 30 år).

Gösta "Snoddas" Nordgren /1953

SE ¤ 1953-02-19 (Samma datum fyllde min far 30 år).

Baron Ramel /1945

SE ¤ 1945-01-25

Tumba och Wickberg /1965

SE ¤ 1965-03-11

Rösta på mej!

Politiker som ville ha makt, 1950: Jarl "Jarlen" Hjalmarsson (H), Gunnar Hedlund (C), Bertil Ohlin (FP) och Tage Erlander (S).

Landsfadern badar i Röda Havet

SE ¤ 1962-04-05

Ulf Thorén: "Detta är skit!"

Redaktören och TV-mannen Ulf Thorén är inte nådig i sin kritik angående Vilgot Sjömans film, "Jag är nyfiken gul". Det här är inget annat än skit, är hans omdöme.
 
----------------------------------------------
SE ¤ 1967-11-09

På utflykt med Malte - 2 juli 2019

I hela två dagar har vi haft en nobel hedersgäst på Hotell Lindqvist. Barnbarnet Malte ville så gärna vara tillsammans med sin farmor och farfar. Ingen kan väl bli gladare åt det än oss. Under tisdagsförmiddagen, så åkte vi till Vallen i Svensbyn med en fikakorg. Medan farmor drack sitt kaffe, passade herrarna Lindqvist på att att bege sig ut på en liten rundvandring. Naturligtvis berättade farfar om hur det kunde se ut, när han som liten parvel besökte samma plats med sina föräldrar. Malte nickade artigt efter varje historia. Om han kommer ihåg dem när han själv en dag blivit farfar eller morfar, ja, det är en annan historia.

"Pappa, jag måste kolla om gräset är torrt"

Pappa Andreas och sonen Malte äter glass i traktorshytten idag den 2 juli. Malte sov över hos farmor och fafrar igår natt, han ligger här i natt också. Men under dagen har han följt med sin pappa ute på de gröna stora ängarna med Maltes favorit-traktor, John Deere.
 
"Pappa, jag måste kolla om gräset är torrt", så pratar en riktig bonde. Men han har ju att brås efter. Det Malte inte vet om traktorer och dess redskap, är inte värt att veta.
 

Familjen Georg Lundkvist, Furulund.

Min farmors syster Vilma Lundkvist f. Eriksson och hennes make Georg Lundkvists familjegrav på Hortlax kyrkogård.
 
Deras dotter Astrid gift med fotografen Roland Ridderstråle som hade egen fotoateljé i Piteå. Det var i den ateljén som min mor och far tog sitt bröllopskort 1948.
 
Bengt Enberg var gift med deras dotter Dagny.
 
Dottern Onny Norberg, som hade ett café i Piteå, var gift med socioterapeuten vid Furunäsets sjukhus Axel "Acke" Norberg född i Haparanda. Acke var även musiker i många lokala orkestrar i Piteå. Det var Acke som kom på idén med en slags fritidsanläggning vid Piteälven, för sjukhusets patienter, "Gläntan". Makarna Norberg hade sommarhus i Spanien där Acke var medlem i en blåsorkester. Han spelade både piano och trumpet. Han gjorde även kompositioner. Jag har i min ägo en hel bunt med Ackes notpapper.
 
Sonen Odal, som var både trumslagare och trumpetare, ligger också begravd här tillsammans med hustrun Ruth. Georgs och Vilmas barn var kusiner med min far och hans syskon.
 
 
Dottern Greta med maken Birger Norberg framför Georg och Vilmas hus i Furulund. Birger var också musiker. Trots samma efternamn som sin svåger Acke, så fanns ingen släktskap.
 
Familjen Lundkvists fastighet.
 
Sommaren 1968 togs den här flygbilden över det hus där familjen Lundkvist en gång bodde.
 
Familjen Georg och Vilma Lundkvist med barn. Bilden togs omkring 1925.
 
 
 
 
 
 

I valet och kvalet

Instämmer! Thore Skogman som statsminister.

Gunnar Wiklund /1964

 

Min far och japanen /1979

Våren 1979 köpte pappa en ny bil.
 
Som den noggranna person han var så läste han bruksanvisningarna om och om igen. Inget fick lämnas åt slumpen.
 
Där satt han. Läste och funderade. Funderade en gång till, och läste.
 
Exakt vad bilen hette, kommer jag inte ihåg. Men att det var en japansk bilmodell minns.
 
 
 

John Lennon, en räddande ängel

En smått medioker TV-kväll. Men så plötsligt dyker John Lennon upp i rutan, och kvällen är räddad.

Malte, på pappas lantbruk

Malte har så smått börjat hjälpa till på pappa Anderas lantbruk. Den här mini-traktorn brukar han köra. Idag så åkte vi till Avans Lantbruk, medan farmor städade i bondens kök, så gick jag och Malte runt på gården. Han berättade om de olika maskinerna och de redskap som fanns, mycket detaljerat.

Dansannonser /1967

Göteborgs Posten ¤ augusti 1967

Dansannonser

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fribiljett till himlen

Att vara världsberömd och förmögen,
ger dig inte en automatisk fribiljett
till himlen.
 
Roger Lindqvist  

Rolling Stones /1964

 

Stor-Klas och Lill-Klas /1957

Mina första favoriter vad gäller serier. De två herrarna fanns att läsa i Hemmets Veckotidning. Upphovsmannen är ingen mindre än H. C. Andersen.

Sympatiske Floyd Patterson /1962

Först ett nederlag mot Ingemar Johansson 1959. Sedan en gruvlig revansch mot samme man 1962. Svenska folket tog Floyd Patterson till sitt hjärta. De båda världsberömda boxarna, Ingo & Floyd, delade samma slags öde så småningom: sjukdomen Alzheimer. Ett offer för boxningssporten? Mycket talar för det. Se bara vad som hände Muhammad Ali.

Färg-TV /1958

 

Saints

 

När rött blir vitt

Efter 32 år som rödmålat, byter Daniel och Linda nu färg till vitt. Huset stod klart i april 1987. På fabriken i Älvsbyn hade man grundmålat med en grå färg. Vi fick rådet att inte måla det första sommaren, så året därpå, 1988, målade vi det rött. Under söndagen så hjälptes vi åt att måla, Danne, jag, Ulla-Lena och Lennart. Grundfärgen är på, nu väntar täckfärgen. Elisabeth var också med, hon ordnade kaffe och fika. Hon har problem med en axel så hon kunde inte hjälpa till med målningen.

RSS 2.0