En prinsessa med sin blomsterkorg

 
Norah, den 24 juni 2012. Månaden därpå fyllde hon fyra år.

Det hände i Piteå midsommarhelgen 2012

 
foto Roger Lindqvist, torsdag 21 juni 2012.

LADA ("Lödu")

foto Roger Lindqvist
 
På svenska: Lada. Eller som farfar Amandus skulle ha sagt: "Lödu". Det sistnämnda var på västerbottnisk dialekt. Farfar kom från Västerbotten och pratade på dialekt i stort sett hela livet.

Piteå stadshotell, invigdes den 11 november 1906

Jag har spelat på statt många gånger, dock inte 1906 utan i mer modernare tider med: ROLF ÅHMANS, FACTUM, KJELL-BERTILS och OPUS.

Rolf Åhmans /2009

ROLF ÅHMANS - sommaren 2009.
 
¤ Hasse Eriksson
 
¤ Sune Andersson
 
¤ Roger Lindqvist
 
¤ Sune Karlsson
 
¤ Gunnar Sandbladh (1950-2002).
 
¤ Rolf Åhman (1935-2006)

Tre generationer /2010

 
Tre generationer i finsoffan julen 2010. Fr v Roger, Robert och Max.

Orkesterbussen /1977

 
ROLF ÅHMANS orkesterbuss hemma på tomten i Hortlax vintern 1977. I garaget står min pappas röda Datsun parkerad.

Dörren in till värmen

 
foto Roger Lindqvist

Kusinen Britta /1957

Kusinen Britta Engman f. Lundmark, på besök hos svärföräldrarna Anna och Sixten Engman i Övremarken, 1957. Mitt föräldrahem låg granne med familjen Engman.

Grattis Lennart!

Den 9 september 2019 fyllde Lennart Engman 80 år. Han är gift med min kusin Britta. Vi träffades senast på en släktträff hemma hos Roland och Ann-Kristin Lundmark i deras sommarstuga, i somras när vi hade beösök av en släkting från USA. Roland är bror till Britta och följdaktligen även min kusin.
 
 

Gunnar Wiklund på Lindqvists balkong

foto Roger Lindqvist

Fröken Pensé

foto Roger Lindqvist

Det brinner en eld...

foto Roger Lindqvist

Höstbevis

foto Roger Lindqvist

Svampkollektivet

 
När jag nu är inne på ämnet svamp, så vill jag här visa det svampkollektiv som jag besökte för ett par år sedan.
 
foto Roger Lindqvist

Magnhild Svamp

 
Ensamstående tvåsvampsmamman, Magnhild Svamp, med sina söta tvillingbarn Clara och Torkel. Fotograferade uti sin gräsmatteboning i Hortlax av den berömde svampfotografen Roger Lindqvist.
 
 

Streaplers /1968

 

Flamingokvintetten /1968

 

Träffsäker Björn Ranelid

"Svetsaren Stefan Löfven fäller sitt visir för ansiktet och vägrar se verkligheten i Sverige. Men svetslopporna hoppar omkring överallt i riket, ibland bränner de små glödkulorna rakt igenom lögnen".
 
Det var början på författaren Björn Ranelids krönika i Expressen den 14 september 2019. Han visar återigen att han är ordets man, träffsäker, rak och inte det minsta ängslig över hur han kommer att uppfattas. Själv så är jag fruktansvärt less och spyfärdig på alla Politiskt korrekta som svamlar runt i media. PK-Sverige måste vakna upp ur sin törnrosesömn, innan det är försent.
 
Roger 
 
 

Det finns inget politiskt ledarskap i landet

Det finns noll i handlingskraft. Den regering som (tyvärr) fortfarande sitter i Rosenbad är handlingsförlamad, i en tid där vi behöver lite jävlar anamma och raka rör i det samhälle som mer och mer börjar likna en ren krigsskådeplats. Hade Stefan Löfven varit sjökapten på ett vresigt och stormigt hav, så hade fartyget varit förlist sedan länge. Det hade med andra ord vilat ibland tången på havets botten.
 
Det går icke en enda dag utan svarta tidningsrubriker, som spyr ut ord som: SKJUTNING, MORD, EXPLOSIONER, VÅLDTÄKTER. Och mitt i kaoset så upprepar statsministern sitt inövda mantra: DET ÄR OACCEPTABLET. Det har börjat smitta av sig på hans partikamrater. Häromdagen så var det dags för Mikael Damberg att i TV-rutan komma med ett inlägg i debatten om våldet: DET ÄR OACCEPTABELT. Som ni ser så var Dambergs version ett plagiat av Stefan Löfvens analyser.
 
Om en miljon svenskar gick ut på gator och torg och med buller och bång krävde åtgärder, då är jag rätt säker att det började hända saker. Men nu är det svenska folket inte av den kalibern, istället så sitter man hemma och svär framför televisionsapparaten. Vi svenska män och kvinnor, vi är alldeles för fega. För tänk vad skulle grannen säga? Usch fy och skäms. Så gör inte en riktig svensk.
 
Roger  

Roger 1970

För en stund sedan berättade jag när farbror Olle klippte mig snagg. Bilden ovan togs i min skola 1970. Som ni ser så lyste snaggen med sin frånvaro.

The Caretakers - Jönköping

2:a från höger är trumslagaren Stephan Möller. Han finns på min vänlista på fb sedan flera år. En trevlig kille och en väldigt duktig trummis. Han har en son som går i sin fars fotspår. Stephan har de senaste åren spelat med Spotnicks.Han har också spelat dansmusik i Cool Candys i 8 år. Han berättade för mig att Cool Candys tillhörde en av hans favoriter i ungdomen.

Errol Norstedt (Eddie Meduza) (1948-2002)

 

Snaggning hos farbror Olle /1964

Idet här röda huset med sina vita knutar, fanns en gång en frisör som hette Olle Johansson. Det var hit man for när det var dags att klippa sig. Kom ihåg att detta hände mitt under den värsta pop-hysterin med långhåriga killar såväl i utländska band som inhemska. I mitt eget fall så blev det ingen Beatlesfrisyr. Det var snagg som gällde, både för mig och min pappa.
 
 Ett exempel på hur min frilla såg ut året 1964. Detta var farbror Olles fel. 

Lars Ekborgs död 1969

 
Skådespelaren Lars Ekborg avled den 7 oktober. Han var vid sin bortgång 43 år gammal. Ekborg, som var en av landets mest folkkära artister, hade året före sin död lidit av en obotlig leversjukdom.
 
Med Lars Ekborg gick en sällsynt mångsidig och skicklig artist ur tiden. Han var en lysande aktör, för vilken ingen roll var främmande. Mest känd blev han emellertid som underhållare och hans revy- och varitétriumfer var otaliga. Han medverkade i många radio- och TV-serier, varav "Estrad" och "Partaj" hörde till de mest populära. Inte minst tack vare Ekborg.
 
Han ägnade sig emellertid lika intensivt åt seriösa film- och teaterroller som åt revy och fars. Under sitt sista år var han sålunda med i så olika produktioner som farsen "Snark" på Maxim och filmen "Duett för kannibaler". I den senare spelade han en dyster, egocentrisk politisk teoretiker.
 
DRAMATEN
Lars Ekborg var verksam som skådespelare i 20 år. På allvar började han sin karriär på Dramaten, dit han 1952 spelade titelrollen i "Revisorn". Samma år medverkade han i den uppmärksammade filmen "Sommaren med Monica". För filmpubliken var han länge den unge mannen, som kommit på kant med tillvaron.
 
FOLKAN
Så småningom gled Lars Ekborg alltmer över till den lättare genren. Hos Kar de Mumma i Folkanrevyn firade han många av sina största triumfer. Hos Knäppupp på Idéon var han flera år en av stöttepelarna. Där gjorde han också sitt genombrott som musicalartist. Det var 1965 i "En kul grej hände på väg till Forum".
 
----------------------------------------------
 
LARS Åke Rupert Ekborg f. 6 juni 1926 i Upplands artelleriregementes församling i Uppsala d. 7 oktober 1969, Ängelholm, skriven i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm.
 
Gift 1951 med Maud Eivor VIOLA "Lola" Sjölund (1925-2015) fram till hans död 1969.
 
Barn: Maud Ekborg f. 1954, Dan f. 1955 och Anders f. 1960.
 
Lars Ekborg avled i levercancer på Ängelholms sjukhus och ligger begravd på Kungsängens kyrkogård.
 
----------------------------------------------------------------------
 
Lars Ekborg har sedan mitten av 1960-talet  varit en av mina största favoriter inom såväl film, teater och revy. Dan Ekborgs hustru Emma Ekborg, tackade mig så innerligt när jag för en tid sedan skrev en hyllning till hennes svärfar.
 
Roger Lindqvist

The Streaplers

1964
 
1966
 

Om det mest förbjudna

En fråga: Känner ni er extra starka och manliga när ni plågar ihjäl oskyldiga djur?
 
 

I min filosofiska bokhörna /2013

Den här bilden togs under min skägglösa period den 15 september 2013 hemma i lägenheten. Brevid den röda gardinen i fönstret, står bokhyllan med sitt attraktiva innehåll. Vi har tre välfyllda bokhyllor i vardagsrummet. Det finns även en bokhylla i sovrummet. Om jag hade fått bestämma så hade vi kunnat tränga in några till, kanske under milt våld. Men Elisabeth tycker att det räcker. Förra sommaren var jag så illa tvungen att göra mig av med 4-5 kartonger med böcker. Ibland måste man kompromissa. Men det gör ont.
 
 

Svamp med röd prickig hatt och vita byxor

foto Roger Lindqvist

Sune

Sune och jag lärde känna varandra på riktigt när han började som gitarrist i Rolf Åhmans året 1975. Vi hade träffats innan dess, men mest i förbifarten. Sune är egentligen en grand old man i sammanhanget. Han hade varit medlem i orkestern sen tidigare åren 1969-1971. Anledningen varför han slutade var att han blev med i en annan orkester från Älvsbyn som gick under namnet Leffes. Men som sagt, 1975 blev han med för andra gången.
 
Sune har inte endast trakterat sin gitarr, han var även en tid trummis i Leffes. Han har också spelat saxofon. Vi har många fina minnen tillsammans jag och Sune. Det är alltid lika roligt att träffa honom. Förra veckan träffades vi på en middag, hela bandet med respektive. Det blev en trevlig kväll med Sune och hans Agnetha i deras hem i Lillpite. Nu väntar en eventuell spelning i november för Rolf Åhmans.
 
Bilden har jag lånat från Sunes fb-sida.
 
Roger

BERT BENNYS

Längst till höger sitter trummisen Sture Strandh, I  mitten av 70-talet började han som trummis i välkända Matz Bladhs från Falkenberg. Sture Strandh var konditor i det civila. Han var född 1947 och avled 2006.

Rör inte min mjölk!

Det pågår just nu en kampanj om att spola mjölken. I samma veva har det kommit ut en ny variant; Havremjölk. Nej tack! Havremjölk är inget för mig, jag vill ha kvar den vanliga mjölken som jag har druckit nu i nära 62 år. Så - RÖR INTE MIN MJÖLK!
 
Roger 

Joe´s Combo - Swensbylijda

 
JOE´S COMBO Swensbylijda 2019-08-01

Bloggen

Denn 22 december 2019 fyller bloggen 11 år. Under alla dessa år har jag så gott som dagligen publicerat både bilder och text. Summan har blivit till dags dato, 37.112 bilder och 20.070 inlägg.
 
Roger

Lill-Babs & Lars Berghagen /1971

 
Lill-Babs och Lars Berghagen på skivbolaget Karusell.

"Vi måste rädda landet"

"Vi måste agera för att rädda landet".
"För varje tomhylsa som slamrar i gatan skjuts Sverige i sank". /SvD Fredag 13 september 2019.
 
Vilhelm Agrell, seniorprofessor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
 
"Det osar krutrök i världens bästa land".
/DN Fredag 13 september 2019.
 
Janne Josefsson, journalist.
 
 
 

Öjeby kyrka

Vykortet frankerades 1966.

Jerry Williams med vänner /1964

 
 

COOL CANDYS /1964

 

Gällivare 1970-tal

I Gällivare bodde min moster med sin familj. Följden blev att vi nära på varje sommar åkte dit och hälsade på.

Öjeby kyrka

 

Sjulnäs

 
En by utanför Piteå.

Pite Havsbad 1960-tal

 

Piteå lasarett

Vykortet är frankerat 1955.

Sundsgatan, Piteå - 1960-tal

Vykortet är frankerat 1981, men bilden togs många år före det. Gissningsvis i slutet av 1960-talet, möjligtvis 1968. Missionshuset står fortfarande kvar, där ett parkeringsdäck stod klart 1970. Det lilla gula huset till höger är Götas kiosk som försvann 1969. Så 1968 låter rimligt. Som ni ser så kör bilarna på höger sida. Alltså är det efter september 1967.

Vikingarna

 

"Kjell-Bertils - Excellent Swedish kult!!!"

Rubriken är ett citat från Tradera där en platta av Kjell-Bertils är till salu. Plattan spelades in på skivmärket Arac i Örnsköldsvik året 1972. Detta hände några år innan jag började i orkestern. Kjell-Bertils från Piteå var ett av de mest publikdragande dansbanden i Norr- och Västerbotten under hela 1970-talet.

COOL CANDYS /1966

Med autografer!!
 
Anders Nelson var en av de allra första som gjorde en platta på det nystartade bolaget "anette", 1966.
 
 

Måleriarbetare

Idag har jag och Elisabeth målat hos Andreas.

Evert Taube /1970

Nationalskalden Evert Taube f. 12 mars 1890 d. 31 januari 1976.

Hjördis Pettersson /1946

 

Tino Sanandaji

Tino Sanandaji, nationalekonom, debattör och författare. En viktig röst i samhällsdebatten. Under flyktingströmmen, så var Tino en form av non-persona-grata för våra svenska tidningar och televisionen. Han var däremot ofta anlitad som expert i form av nationalekonom i andra länder. Inte förrän på senare år har Tino medverkat i olika debatter härhemma.

Mr. Aktuellt: Olle Björklund /1979

 
Olle Björklund, blev Mr. Aktuellt med hela folket när han anställdes på Sveriges Radio TV året 1958. Han kom att bli en av våra första TV-kändisar. Mellan 1958 fram till 1961 var han den dåtidens nyhetsankare då han läste nyheterna i den då svartvita televisionen. Kändisskapet gjorde att han engagerades ute i parkerna, något som dåvarande TV-chefen Nils-Erik Baehrendz satte stopp för. Björklund fick sparken med motiveringen: "Han larvar sig i parkerna".
 
I grunden så var Olle Björklund skådespelare, med utbildning vid Dramatens elevskola. Han syntes i några filmroller, "Vita frun" var en av dem inspelad 1961, där han gestaltade en piprökande poliskommissarie.
 
Han var född 1916 och gick ur tiden 1981.
 
Roger.

Kostnadsfri polioympning - Hortlax /1957

 

Siw Malmkvist /1964

 

SHANES /1965

 
 

RÖDA RUMMET /1970

Den här TV-serien minns jag mycket väl. Båda jag och min mamma såg alla avsnitt.

Avans Lantbruk

Foto: Roger Lindqvist 2019-09-09

JUSSI BJÖRLING (1911-1960)

Precis på den här dagen för 59 år sedan avled Jussi Björling, endast 49 år gammal.

Cool Candys /1974

 
¤ Tillbjörn Persson
 
¤ Gunnar Wahlgren
 
¤ Arne Hallin
 
¤ Håkan Ljungkvist
 
¤ Arne Nathansohn
 
¤ Sven-Eric Gissbol
 
 

Max Fenders - Nygammalt /1975

 
TV2 fredag den 14 februari kl 20:00, 1975.
Tyvärr så missade jag programmet, vi spelade den kvällen i Luleå på Forum. Nästkommande kväll spelade vi i Kåbdalis Folkets Hus. Jag hade ännu inte införskaffat mig en videobandspelare. Den kom inte förrän i början av 1978. Bland det första jag spelade in, var Melodifestivalen det året. Även filmen Sven Klangs kvintett. Jag minns att jag också bandade en konsert med trumslagaren Buddy Rich från Gröna Lund i Stockholm där Per Falkman, bror till Loa Falkman var programledare.
 
MAX FENDERS
 
Fr v Janne Nording, Anders Östman, Christer Ådén, Mats Långström, Per-Örjan Ådén och Theo Lundström.

Älskade Loke

Barnbarnet Loke, 3 år, är just nu inne i en Dinosaurie period. Häromveckan åkte han och storebror Malte till Skellefteå för att titta på en utställning om Dinosaurier.

Lasse Samuelssons orkester /1969

 

Blåsmark sommaren 1944

Längst bak min mormor Beda, samt mina två mostrar Anny och Malin. Kossan heter Norma. Bilden togs hemma hos mina morföräldrar.
 
Mormor och morfars hus som det såg ut sommaren 1959. Vid den här tidpunkten så stod fastigheten öde. Den svartvita bilden togs vid björken som står mellan boningshuset och ladugården.
 

"This boots are made for walking"

Foto: Roger Lindqvist

MÅLLBERGARNA - Stockholm /1974

 

Vacker blomma

Igår kom sonhustrun Jannice med den här vackra blomman till Elisabeth.

Ett gäng goa gubbar

Foto: Roger Lindqvist

Höbärgning

 
Foto: Roger Lindqvist - 2019-07-03

Folkhemmet

 
Foto: Roger Lindqvist - 2012-07-18

Medborgare vid Avans Lantbruk, Hortlax

 
Foto: Roger Lindqvist

Svartvinbärs

 
Foto: Roger Lindqvist

Putte Wickmans orkester, autografer

 

Selma

Foto: Roger Lindqvist 2012-08-01

Möte mellan två basgitarrister - Oslo /2000

Tunga namn i 60-talets musikvärld. JET HARRIS var förste basgitarrist i The Shadows.
 
När Joe´s Combo spelade i Oslo den 4 juni 2000, möttes Jan Hofverberg, basgitarrist i Joe´s Combo och hans legendariske kollega Jet Harris vid frukostbordet.
 
Foto: Esbjörn Mörtzell.
 
 

Flamingokvintetten /1968

 
¤ Dennis Janebrink
 
¤ Gunnar Karlsson
 
¤ Hasse Carlsson
 
¤ Åke Andersson
 
¤ Boris Estulf (1938-2014)

Leif Engvalls med Jim Svedström - Gävle

 
Sittande kapellmästaren Leif Engvall. Stående till höger, sångaren Jim Svedström. Vi i OPUS spelade non-stop-dans med Gävlebandet 1995.
 

Rönnbärsrött

 
Foto: Roger Lindqvist 2012-09-05

Nyheter från KARUSELL /1958

 
 
 

Micke Ahlgren´s

 
MICKE AHLGREN´S - ett gäng som jag upptäckte för inte så värst länge sen. Fyra herrar med fyra fina röster så även en grym stämsång. Det musikaliska är lika bra. Dansmusik när den är som allra bäst.

Mer Pitepalt till folket!

 
Det var himmelskt att jag gifte mig med Elisabeth. Hon är inte bara stabiliteten i mitt liv, hon kan även laga mat så det stänker om det. I dag gjorde vi (jo jag var med på ett hörn, jag skalade potatis) naturligtvis Pitepalt. Först kom Daniel och Linda. Nån timme därpå så anlände Robert, Jannice och Max. Jannice kom med en vacker blombukett och med en stor kram till Elisabeth. Den här gången kunde inte Andreas, Caroline, Norah, Malte och Loke komma. Efter att "paltschvimen" (paltkoma) var avklarad, så åkte jag och Andreas till soptippen med en massa bråte.
 
Man håller nämligen att byta fasad och ett fönster hos familjen Lindqvist/Pettersson. Brorsan Robert är snickarkunnig så han hjälper sin storebror bonden. Tänk en sådan fin familj man har. Vi är icke blåblodiga, det egna röda blodet är inte dumt det eller. I natt så sover Malte över hos sin farmor och farfar i den kungliga sviten.
 
 

Arne Bills orkester

I Arne Bills orkester spelade min pappas kusin.

THE MOONLIGHTERS

 

Andreas & Caroline

Äldste sonen och hans sambo.

Ingemar Johansson - THE CHAMP! /1959

Referatet från Ingos VM-match i Yankee Stadium i New York sändes via Radio Luxemburg till oss här i Sverige, exakt klockan 03.47.27 natten mot Lördagen den 27 juni 1957. 3 miljoner svenskar lyssnade när Lars-Henrik Ottoson gjorde sitt direktreferat. Jag vet att min pappa var en av dem som satt bredvid radioapparaten och lyssnade.
 
Ingemar "Ingo" Johansson var född 1932 och gick ur tiden 2009.

Dagen H /1967

 
 
Klockan 05.00 Söndagen den 3 september 1967 gick Sverige över till högertrafik. Min pappa, min morfar och jag åkte in till Piteå i pappas blå VW.

HAYMAN - 1960-tal

 

Dansband från förr

 
 
 
 
 

Eddies

 

Östgötarna

 

TOMMYS 1960-tal

 

Bloms möbelaffär, Piteå /1976

 

Matz Bladhs

 

ESSO /1957

 

Jan Öjlers

 

Mercedes-Bendz 180 /1955

 
 

Andrew Walter (1914-1978)

 
Kapellmästare Andrew Walter-Kejving, Stockholm, avled den 2 januari. Andrew Walter som ursprungligen hette Anders Valter Persson, föddes 1914 i Gäddede i Jämtland. Walter slog igenom som musiker hos den stora allmänheten 1936, då han blev Europamästare i dragspel. Han blev en av landets populäraste dragspelare genom många radio- och TV-framträdanden, bl a var han kapellmästare i det populära radioprogrammet "Frukostklubben" mellan åren 1946-1967. Walter var även redaktör för tidningen "Accordionjournalen" i tio år, 1949-1959.

Bengt-Arvids orkester

 

Fika på Gågatan, Piteå

Ett extra långt fika på Gågatan i mitten av 80-talet. Avnjutes av bland annat tidigare kommunalfullmäktiges ordförande Axel Bogren.
 
Fotots ägare: Leif Lidman.

Den nya ambulansen

En ny ambulans, med reg. nr. BD 2909, levererad av Bilbolaget som låg i hörnet Uddmansgatan - Sundsgatan i Piteå.
 
Fotots ägare: Vivi-Ann Lundkvist.

Leif Asp /1970

Pianisten Leif Asp, Hylands hörna 1970.
 
Fr v Sture "Stubben" Kallin, Sture Nordin och Leif Asp.
 

Gunnar Wiklund (1935-1989)

Lars Gunnar Wiklund f. 1935-08-17 Luleå d. 1989-09-29 Lysekil.

Så såg min kalender ut i maj 1974

 

Morfar och Mathias /1975

Min morfar Sanfrid och barnbarnsbarnet Mathias 1 år sommaren 1975. Bilden tog jag hemma på tomten i Övremarken.

Opel Caravan /1955

 

RSS 2.0