Söndagen den 22 juni 1969

 

TREMELOS

 

Midsommarfest /1939

 

Lill-Babs /1961

 

Hortlaxgården /1960

Piteå-Tidningen den 4 november 1960.

Nordens största moské

Att vårt blåögda land ger tummen upp för att låta bygga nordens största moské på Skärholmen i Stockholm är i mina ögon helt fel väg att gå. Det känns helt enkelt inte bra. Tro mig!
 
Roger.

Familjenytt /1939

 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ MÅNDAGEN DEN 19 JUNI 1939.

Piteå Elektriska Byrå AB /1939

 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ MÅNDAGEN DEN 19 JUNI 1939.
 
Thord Carlsson och Torsten Berglund med boken som behandlade hur Piteå såg ut på 30-40-talet. Thords pappa Gustav Carlsson var ägare till Piteå-Elektriska Byrå AB. Leif Lidman, Ulf Lindlöf och Roger Lindqvist gjorde en dokumentation av den byggnad där affären låg och även där Thord Carlsson och hans familj bodde i husets övervåning. Thord föddes i samma hus.
 
Det var i den här byggnaden som Thord föddes på Storgatan i Piteå. I samma hus fanns Piteå-Elektriska som hans far hade.
 
 Sortimenten i en annons från tidigt 70-tal.
 
 
 

Snö, snö och åter snö

Vi vaknade upp till en snörik morgon. Bilden tog jag hemma hos Andreas när vi åkte dit för att göra en frukost till Malte och Loke eftersom deras pappa var ute med sin traktor och snöröjde. Norah var också hemma med sin kille Wiggo.

Hortlax kyrka långfredag 2024

Bilden togs när vi satt ute på Avan och pimplade.

Pimpelfiske på Avan

 
 
 
 
 
 
Igår under långfredagen åkte Daniel, Mateo och ut på Avans is med skoter och pimplade. Vi gjorde även upp en eld för att värma oss. Tyvärr blev det inget napp. Medan vi var där så var Mila hos farmor Elisabeth. Det var en mycket fin dag för oss alla. Linda jobbade på ICA hon fick tyvärr inte vara med. Dagen innan bjöd vi på påskmiddag. Andreas, Linnéa, Malte, Daniel, Linda, Mateo, Mila jag och Elisabeth satt vid matbordet.  Robert, Jannice och Max åkte till stugan i Malå. Även katten Sam-Sam fick följa med. Tydligen så hade han jamat hela vägen dit.
 

Mats Långström till minne

 
 
Sångare, saxofonist och kapellmästare i det en gång jättepopulära Max Fenders från Hörnefors i Umeå. Mats avled 2022 74 år gammal.
 

PINGSTHELGEN /1939

 
 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag den 26 maj 1939.
 
Vid den här tidpunkten så var min mor nyss fyllda 10 år. Min far var 16 år gammal. Mina föräldrar visste då inte om varandras identitet. Trots att byarna Hortlax och Blåsmark låg så nära varandra. Den 1 september det här året bröt andra världskriget ut och världen förvandlades till ren ondska.

BIOFILMER /1939

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag den 26 maj 1939.

MARILYN MONROE /1961

 

JOE´S COMBO /2018

Fr v Gustaf Afsahi - keyboard, sång, Jan-Olof "Joe" Eriksson - gitarr, Roger Lindqvist - trummor, Jan Svensson - sång, gitarr, Jan Hofverberg - basgitarr.

En ung LOKE

Älskade lillkillen.

"Ett päron till farsa"

I huvudrollen Roger Lindqvist.

Morden i Malexander den 28 maj 1999

Fredagen den 28 maj 1999 mördades de två poliserna Olle Borén och Robert Karlsson i Malexander. Jag satt i landstingets röda VW-buss när jag hörde detta hemska på radion. Några år därpå behagar Kakan Hermansson säga några bitska saker om händelsen. Hon försökte göra sig rolig över att två poliser hade avrättats rått och brutalt. Sedan dess kan jag inte med den där hemska människan. Det är inte första gången hon har gjort bort sig. Tyvärr inte den sista eller. Hon är på ren svenska både obehaglig och osmaklig. Det har nu gått 25 år sedan detta hände, men händelsen finns fortfarande kvar i folks medvetande. Olle Borén som var 42 år gammal när det hände hade två barn. Kollegan Robert Karlström var fyllda 30 vid sin bortgång.
 

Fönsterutsmyckning

 

JOE´S COMBO - spelningar

 

Detta ÄR inte friskt!

Helt sanslöst. Så här FÅR man inte se ut överhuvudtaget. I alla fall om du arbetar som läkare, lärare, ICA-anställd mm. Det passar inte in i det svenska samhället. Lätta på era svarta 4-manstält istället.

LEIF "HONKEN" HOLMQVIST

Min stora idol. "Honken" den omutlige. Jag pratade i telefonen med honom för några år sedan. Det glömmer jag inte.
 

Påsklilja

 

Islam? Nej tack!

Jag vägrar i sten att någonsin underkasta mig en religion som islam. Över min döda kropp. Läste precis om en muslimsk man här i landet som påstod att islam ska ta över hela Europa. Aldrig i livet! Just nu byggs en av nordens största moskéer här i Sverige. Hur tänker man? Många av svenska kyrkans präster hyllar detta. Ren idioti. Hela tanken är ju sinnessjuk. Sverige är Sverige låt det så förbli. Den som inte tycker så kan resa hem.
 
Roger Lindqvist.

Ramadan. Varför visar man detta?

Det här har absolut ingenting med oss att göra överhuvudtaget. Lägg ner eländet. Påsken firar vi på ett helt annat vis än detta.
 
Foto Mats Abrahamsson.

Anledningen till att vi firar påsken

Utifall någon har glömt det? Sverige är ett kristet land. Och inget annat.

Glad Påsk!

Barnen med sina familjer kommer på en riktig påskmiddag.

Nyårsafton 1953

 

TV & Radio nyårsafton 1967

 

TV & Radio julen 1979

 

TV & Radio julen 1965

 

Tält 1960-tal

 

TWIST /1962

 

Tingsryds Pilsner /1963

 

Mateo & Mila

 
Foto farfar.

PAPPA /1963

John Lindqvist (1923-2005).

Hemma hos mamma och pappa

Det här collaget skickade min mors goda vän Birgitta efter att hon och maken Ingemar varit på besök på Tolvmansvägen i Bergsviken. Min syster Gerd finns också med på bilderna. Både Birgitta (eller Birgit som hon också kallades) och hennes man Ingemar finns fortfarande kvar i livet när jag skriver det här. Makarna var bosatta i Horndal i Dalarna. Birgitta är född i Hortlax och hette Andersson som flicka. Släkt. Ulla var också en vän till min mor. Ulla lever också hon var i kontakt med mig för ett par månader sedan. Ulla Grevér var en gång gift med TV-mannen Per Grevér.

Långträsk sommaren 1964

Bilden togs under en bilutflykt med mina föräldrar och min pappas bror Åke och hans fästmö Dagmar. Hon som håller om mig på bilden är Dagmar. Åke sitter bakom henne. Det var min mor eller far som tog bilden. Dagmar hette Lamberth-Karlén i efternamn och kom från Oxelösund om jag minns rätt. Hon jobbade på dåvarande Tuna på Storgatan i Piteå. Dagmar bodde i en lägenhet på Bryggargatan inte långt därifrån. Den vita bilen på gatan var egentligen gul. Det var Dagmars Skoda. Volkswagen som det syns en del utav var min pappas och mammas. Den vita transistorn fanns i farbror Åkes ägo. Den minns jag mycket väl. Den följde honom överallt, speciellt om somrarna. Dagmar var född 1912 eller 1916. Åke var född 1924 och gick bort 2010.

Lena Andersson

 

Tommy Körberg

 

Ett fika på EKBERGS

 
foto Roger Lindqvist.

Dante, med sin vackra svans

 
 

STANNA!

PITEÅ-TIDNINGEN den 4 september 1959.

Åsnan Lisa /1975

PITEÅ-TIDNINGEN den 18 juni 1975.

Bruno Glenmark

 

Texacokorset i Storfors /1987

PT den 6 augusti 1986.

Casper Janebrink /1993

 
Arvingarnas Casper Janebrink framför låten Eloise i Melodifestivalen 1993 som också blev segrarlåten det här året. En låt som faktiskt satte sig i hjärbarken ordentligt. Resten är historia.
 
----------------------------------------------------------

Ett fika med Bettan & Bettan samt en man som heter Roger.

Roger och Elisabeth på Espresso House på Byxtorget i Piteå.
Foto Elisabeth Granberg.
 
Ett fika med vännen Elisabeth Granberg th. Våra respektive söner Daniel och Jocke umgicks en hel del när de var små.
 
Foto Roger Lindqvist.
 

X

Jag har läst psykologi. Men jag är inte en psykolog på grund av det. Däremot har livet lärt mig många saker. Det har funnits en person som vi har stöttat i många år. Elisabeth och jag. Vad som utmärker personen X är att personen ifråga har kört fast i det förflutna som sträcker sig nästan 45-50 år tillbaka i tiden. Man kan likna det med när en bil kört fast i lera och hjulen spinner men tar sig inte därifrån. Dvs historierna som vi hört har varit ungefär detsamma jämt och ständigt. Jag/vi har verkligen gjort försök att få personen X att gå vidare. Personen X påstår att det behövs inte. Ju äldre vi har blivit desto jobbigare är det att lyssna på samma sak hela tiden. Det värsta av allt är att X inte inser det själv. Senaste gången försökte jag övertyga X att söka hjälp. Men det går inte. Det är mycket negativa saker som X framför. Man orkar inte lyssna på det hur länge som helst. Risken är att det negativa överförs på den som lyssnar.
 
Under den tiden jag fick min hjärtinfarkt så fortsatte X att rapportera om sitt liv, i mycket negativa former. Då fick jag nog. Även Elisabeth. Jag har försökt gång på gång att få X att förstå att de val X gjorde i förfluten tid brottas X med än idag. Är det någon som bär skuld till detta så är det X själv. Vi kan inte förändra. Det är endast personen själv som måste/kan göra det. Vem vill höra negativa saker ständigt och jämt? Inte vi i alla fall. Ibland måste man ta en paus för att överleva. Nu idag har vi gett upp angående X. Men det ska Gud veta att vi har verkligen försökt att stötta, trots att X aldrig gett något tillbaka. Det är sorgligt. Mycket sorgligt.
 
ROGER.

Sten Nilsson

 

Bandspelare från förr

 

Syskonen Lindqvist

 

Kämpade för sina liv

Piteå-Tidningen den 8 november 1954.

Sture Lagerwall /1956

 

Semla på huvudet

Tänk om semlan hade ramlat ner på huvudet. Det var en nära-döden-upplevelse.

GÄÄÄÄÄSP

Snälla lilla Dante ville kanske härma sina större farliga släktingar tigern och lejonet?

LET´S TWIST AGAIN /1962

 
 

Roger 3 år /1960

 
 
 
Som 3-åring älskade jag att sjunga, dansa och spela trumma. Här har min moster Annys man Harry fångat mig på några suddiga filmbilder med sin filmkamera hemma i vårt kök i Hortlax 1960. Trehjulingen står parkerad under köksbänken.
 

Erik "Karlsson på taket" /1962

 

Världshistoria /1962

 
 

"Vi går på landsvägen" /1937

SvD Tisdag den 2 november 1937,

Båten på väggen.

foto Roger Lindqvist.

Skotersafari

Idag söndag åkte Daniel, Linda, Mateo och Mila ut på skotersafari. Jag har tjuvlånat bilden av Daniel. Måste nog betala böter senare?

Viktigt åtagande

Under lördagskvällen har vi varit på ett hedersuppdrag. Vi har gjort sällskap med Mateo och hans syster Mila. Pappa Daniel var på fest hos brorsan Andreas medan mamma Linda var på restaurang med några bekanta. Vi har även umgåtts med Dante.

Tvillingarna LINDQVIST

Till vänster John till höger Roger. Enäggstvillingar. Kom till världen torsdagen den 26 september 1957. John spelar sax Roger trummor.

Skilda världar

 

RAMADAN Nej Tack!

Islam och Ramadan passar inte in i ett land som Sverige. Det finns en sådan ondska i den här religionen som jag inte gillar. Många infödda svenskar däribland många journalister, har däremot börjat nästan att förfölja Ulf Kristerssons hustru prästen Birgitta Ed. Man stör sig väldigt mycket på hennes prästkrage. När radikala muslimer går klädda i sina religiösa kläder säger man ingenting. Hela deras utstyrsel skriker ju Allah.
 
Roger.

Joe´s Combo i replokalen

Mycket explosivt och distinkt trumspel bakom trummorna är bra.
 
Foto: Jan Hofverberg.

Vacker tass, Dante!

Vacker tass.
 
Dantes imponerande "rävsvans".
 

Sture Lagerwall och Agneta Prytz /1949

 

Simskola i Hemmingsmark /1961

Piteå-Tidningen den 26 juli 1961.
 

WERTHER´S ORIGINAL gör mig glad

Jag har inga direkta laster numera. Men en last återstår, Werthers original. Att den gör mig till en bättre och gladare människa syns väl inte på bilden. Anledningen är och var att jag hade inte öppnat påsen. En sak är jag försiktig med jag tuggar inte på dem, jag låter den smälta i munnen. Vid 66-årsålder tål inte tänderna vad som helst.

Semester 1961

 
 

Py Bäckman

En underbar kompositör och textförfattare.
 

Curt-Eric Holmquist

 

VOLVO AMAZON 1960

 

Renault Dauphine

 
Roland, en kusin till mig hade en svart Renault Dauphine.
 

RÅN

Än idag kan jag gilla två rån med en ostbit emellan, därtill kylskåpskall nyponsoppa. Det gjorde jag även när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Det smakade extra gott någon solig och varm sommardag.

VOLVO 144

VOLVO 144 TILLVERKADES MELLAN 1966-1974.

Fastän du är borta

Fastän du är borta,
finns du för alltid kvar.
 
Roger Lindqvist.

Joe´s Combo i replokalen

I replokalen med Joe´s Combo söndag den 17 mars ute på Furunäset. Trummorna var lånade.
 
Basisten Jan Hofverberg dokumenterar sina spelkompisar.
 

Bernt Dahlbäck (1939-1978)

En glädjespridare som avled vid 39-årsålder.

Tjusig apa med snygg frilla

Den här tjusiga apan påminner mig om en arist. Men jag kan inte riktigt placera den.

Bosse Parnevik 86 år

Idag fyller Bosse Parnevik 86 år. Så här såg det ut när han besökte Badhusparken i Piteå sommaren 1967. Bilden togs på gågatan i centrala Piteå.
 
Foto: Piteå-Tidningen.
 

HILLMAN

HILLMAN 1956.
 
HILLMAN 1963.
 
HILLMAN 1967.
 
 

Lasse Samuelsson

Jag har alltid känt en stor respekt och beundran för musikern, bandledaren mm Lasse Samuelsson. Han är idag fyllda 88 år.
 

"Beirut-området" i Piteå

 
 
 
 
Så här ser det ut i centrala Piteå. Det gamla rivs för att ersättas med något nytt. Här fanns en gång bl a Cecil ett populärt kafe´med jukebox.
 
Foto: Roger Lindqvist.
 
Piteå-Tidningen ¤ Den 22 maj 1956.
 
1960-talet
 
 
 

Barnfest i Munksund /1956.

Dragspelaren Herbert Westerlund spelade jag med sommaren 1980. Vi var tre anställda vid Furunäsets sjukhus som spelade upp till dans för patienter och anställda vid sjukhuset. Herbert spelade dragspel, Thomas Gran var basist och jag spelade trummor. Det fanns en utedansbana på området där vi höll till. Herbert och Thomas jobbade på sjukhusets maskinavdelning medan jag fanns på transportcentralen. Herbert är borta idag.
 
------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag den 28 januari 1956.
 

Rikard L. /1973

Vi gick i skolan tillsammans från årskurs 1 till 9. Det är länge sedan vi träffades.

RADIO & TV /1960

 
 
 

Svensktoppen i TV

Gissar att detta var 1967-68.

Svensktoppen november 1965

 

TV januari 1970

 

HYLAND 1963

 

Fiskartröja

Min morfar Sanfrid hade en sån här tröja. Han var dock inte fiskare.

NEJ TACK!

 

LIZA ÖHMAN

 

LITTLE GERHARD

Little Gerhard eller Karl-Gerhard Lundkvist som är hans riktiga namn, fyller 90 år den 17 maj 2024.

DDR /1974

 
Jag är ingen vän av kommunism eller det förfärliga DDR. Men det ni ser på bilden fick jag som gåva efter en konsert vi gjorde i Rostock i fd Östtyskland sommaren 1974.
 
 
Utomhuskonsert i musikskolans röda uniformer 1974. Basker hade jag också på huvudet.
 
 

TV Lördag den 23 april 1977

Den här helgen spelade jag med Rolf Åhmans orkester i Skellefteå FP fredag. Nästkommande dag, lördag spelade vi på Forum i Luleå. De olika TV-serierna som många såg missade jag totalt. Exempelvis Ärliga blå ögon som jag inte såg ett enda avsnitt av. Likaså när den populäre Kojak visades. Trots endast två TV-kanaler upplever jag idag var mer sevärda än det skräp som visas i televisionen idag. Trots att vi har många fler kanaler. Kan även hända att åldern spelar in.

Torgny Söderberg (1944-2022)

TORGNY SÖDERBERG, musikproducent, kompositör, textförfattare och hitmakare.
 

Siw Malmkvist & Lotta Engberg

 
 

The Summer of Love /1967

 

Tycko

Min fd jobbarkompis Tycko hälsade på mig häromkvällen. Tänk så många minnen vi har tillsammans.

Ny frisyr

Tjuren till höger var väldigt välkammad sist vi besökte Avans lantbruk. Lika rött hår som Thore Skogman en gång hade.

Kökssoffan

Någongång i mitten av 1960-talet stod den här kökssoffan (utdragssoffan) i en röd sommarstuga på Långskatan i Öjebyn. Stugans ägare var skomakaren John Risberg och hans hustru Emmy, som var en äldre syster till min far John Lindqvist. Emmy var alltså min faster. Soffan hamnade så småningom i mina föräldrars ägo. Den var då rödmålad. Sommaren 1978 målade jag om den så den fick en brun färg. Några år därefter omkring 1988-89 målades den om och fick den vita färg som ses på bilden. Idag finns den i sonen Andreas ägo i sin Norrbottens gård. Tänk så mycke minnen som finns runt en vanlig gammal kökssoffa. Jag gillar den väldigt mycket. Ja, jag känner mig lika uppspelt som Knut Knutson gör i Antikrundan då och då.
 
 
I det här huset bredvid Hortlaxvägen i Hortlax bodde John och Emmy Risberg. Utanför bild till vänster hade John sin skomakarverkstad. Bilden togs sommaren 1959. Då skulle jag fylla 2 år i september samma år.
 
 
Äkta paret John och Emmy Risberg på semester i Umeå sommaren 1967. John gick bort 1987 Emmy 1998.
 
 

Konditor Henrik Lidman, Piteå /1955

 
Konditorn frestar igen. Sveriges konditorförenings medlemmar anordnar pristävling. På bilden lägger konditor Henrik Lidman sista handen vid en av "tävlingstårtorna".
 
------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 10 oktober 1955.

Hos bonden måndagkväll

 

Ibland är man helt uppe i det blå

 

Piteåelever /1966

PITEÅ-TIDNINGEN DEN 14 OKTOBER 1966.

Hortlaxelever /1968

Piteå-Tidningen den 10 december 1968.
 
Min barndomskamrat Karin Stenberg och jag bodde grannar med varandra i Övremarken. Om jag inte minns fel så hängde konstverket i Centralskolans matsal i Hortlax.

Roger "Trumstocken" Lindqvist

Jag avreser inom kort till replokalen. Meddelas endast på detta sätt.

ROWELLS KATALOG 1965-66

 
Kryddhyllan för 19.50 hade vi hemma hos oss. Den fanns med länge. Även brödskrinet hade vi som kostade 15.10 kr.
 
ROWELLS 1965-66.

Uppvaktande kavaljerer /1959

 
PT den 7 november 1959.

RADIO- TABLÅ den 24 december 1925

 

Julens TV-program /1970

 

Olycksfågeln nr 13 /1942

Torsdag den 24 december 1942.

TV & RADIO Torsdag 23 januari 1969

 

Influensa /1969

Den 23 januari 1969.

Clark Gable - The Misfits /1961

 
Filmen "De missanpassade" kom att bli Clark Gables sista film. Det sägs att inspelningen blev stökig pga att Marilyn Monroe inte mådde bra. Hon kom ständigt försenad när det var tagning. Vissa påstår att Clark Gables död i viss mån berodde på henne. Sant eller osant? Clark Gable gick bort strax efter att filmen var inspelad. Han blev 59 år gammal. Marilyn Monroe slutade sitt liv året därpå i augusti 1962. Montgomery Clift avled den 23 juli 1966 i en hjärtinfakt endast 45 år gammal. Inom loppet av fem år så var alla tre borta. Vad är det för mening att var en världsberömd stjärna om man inte mår bra?
 

Towa Carson

 
 

Greta Garbo

 

Anita Ekberg

 

Herr & fru ESSO

 

Att vara människa

Det räcker inte enbart att kalla sig människa,
man måste bevisa det också.
 
ROGER LINDQVIST.

Året var 1964

Det ser ut som om lastbilen är AC-registrerad? I så fall kommer den från Västerbottens län.

Våren är här

Den här bilden togs igår när vi satt ute på balkongen. Fyra plus och en sol som värmde oss. Elisabeth ville inte vara med på bilden, just därför tog jag på mig uppdraget att visa min skäggiga haka för omvärlden.

"Idrottsänkorna" /1968

PITEÅ-TIDNINGEN den 2 december 1968.

Lundmans Köpcentrum, Hortlax /1975

 

Piteälven en sommarkväll

foto Roger Lindqvist.

"Honkens" moderklubb Strömsbro

 

Avslöjad

Det är min hand...

BLOMMOR

foto Roger Lindqvist.

Hortlax idag torsdag 4 plusgrader

 

Billy Gezon

Efternamnet var ursprungligen Gustafsson men tog sig senare Gezon. Jag var vän med honom på facebook en tid innan han dog. Billy var med i bl a popbandet The Violents kompband till Jerry Williams. Han spelade även med Moonlighters där Lasse Holm ingick.  Han var även medlem i Gimmicks samt popbandet The Falcons med flera.
 

SHANES återuppstår /1982

 

Carl-Erik Thörn & Swingin´ Fours /1965

 
NORRA VÄSTERBOTTEN den 12 februari 1965.

POP och lite till /1967

 
Norra Västerbotten ¤ 24 november 1967.
 

POP och lite till /1967

 

POP och lite till /1967

 

POP och lite till /1967

 
Den 20 maj 1967.
 

Minns vårt PITEÅ från förr /1975

PITEÅ-TIDNINGEN 1975.

Möte mellan generationer /2011

Den 27 december 2011 tog jag den här bilden hemma i vårt Älvsbyhus. Till vänster sitter min mamma Maj-Gerd 82 år och barnbarnsbarnet Norah 3 år gammal. Den 19 februari 2018 avled mamma 88 år gammal. Norah var då 9 år gammal.

LADA

foto Roger Lindqvist.

Piteälven en sommarkväll

foto Roger Lindqvist.

Lars Lönndahl Forum, Älvsbyn /1958

 

Seriesidan /1968

Det här var ett måste att läsa varje dag som tidningen kom.
 
Piteå-Tidningen onsdag den 21 augusti 1968.

BELIVA /1959

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ LÖRDAGEN DEN 19 DECEMBER 1959.

APPELBERGS PITEÅ /1959

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ LÖRDAGEN DEN 19 DECEMBER 1959.

Piteortens Slakteri AB /1959

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 19 december 1959.

Gösta "Snoddas" Nordgren /1952

 
 

Errol Flynn

 

EDVIN ADOLPHSON /1953

 

Fåglarna (The Birds) /1963

Det berättas att Alfred Hitchcock hade fobier mot fåglar. Filmen hade Europapremiär den 20 september 1963. En filmklassiker.
 

Telefonen är kapad

 

Söt eller inte?

Det var någon som på allvar påstod att om man tar en bild och håller kameran högt upp så blir man sötare. Jag för min del tycker att jag blev en avbild av Stan Laurel (Halvan). Min kära mor skulle säkert ha sagt att jag var söt.

RONNIE HELLSTRÖM Kaiserslauten 1974-1984

I den gula tröjan Ronnie Hellström.
 
RONNIE HELLSTRÖM (1949-2022). En av våra bästa fotbollsmålvakter vi någonsin har haft i landet.
 

GRE-NO-LI /1951

I lagbildens mitt, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Laget hette Milan.

OWE THÖRNQVIST 95 ÅR!

GRATTIS OWE PÅ DIN FÖDELSEDAG. DU VAR MIN IDOL DÅ, DU ÄR MIN IDOL NU.

Ljusspegel

foto Roger Lindqvist.

FORUM ÄLVSBYN /1975

Piteå-Tidningen sommaren 1975.

ALLT BRANN UPP

PT 1975.
 
 

STRANDS GLASS /1955

 
Piteå-Tidningen den 2 juli 1955.

Elisabeth den 29 juni 1986.

Bilden togs hemma hos Elisabeths syster Ulla-Mai Sandberg i Vistträsk. Vi åt pizza.

Pappas oljekanna

Den har idag rätt många år på nacken (om oljekannor nu har en nacke?) men jag minns den från somrarna på 60-talet när pappa brukade olja in min cykelkedja bl a.
 

"Du och jag Alfred, jag och du Emil"

Alfred och Emil i Lönneberga den 9 mars 2024.

Första exemplaret av Expressen /1944

 

"Fryser mormor?"

Jag var nyss fyllda 7 år när min mormor Beda avled i oktober 1964. Hennes kista placerades i den här sk likbodan på kyrkogården i Hortlax. Jag minns att jag frågade min mor om mormor låg därinne och frös. Svaret blev ett nej. Idag så används den vita bodan till andra saker.

JANE FONDA

 

Stan Laurel & Oliver Hardy

 

MINNEN

Att skapa minnen det gör vi här och nu.
Det är en viktig investering för framtiden.
Just i denna stund skapar vi minnen,
med barnbarnet Mateo.
 
ROGER LINDQVIST.

LUNDMANS HORTLAX 1960-TAL

 
 
 
 
 
 

Dan Waern /1956

 

Sixten Jernberg /1956

 

En gång för länge sen

En dag en gång för länge sen,
kom världen och livet tillbaka igen.
 
Roger Lindqvist.

"Lille Fridolf och jag" /1956

 
¤ INGA GILL (1925-2000).
 
¤ DOUGLAS HÅGE (1898-1959).

Internationella kvinnodagen

En mycket viktig dag idag. Den är till för alla kvinnor på jorden. Samt till den kvinnor som står och har stått mig nära genom livet. Elisabeth är en sådan viktig person. Vi har sex barnbarn, två av dem är flickor, Norah och Mila. Älskar dem! Min farmor Hanna och mormor Beda som är borta sedan 1964 respektive 1970 satte sina avtryck hos mig. Min egen mor Maj-Gerd som stod mig mycket nära i alla år. Min syster Gerd. Även mammorna till våra barnbarn, Jennie, Caroline, Jannice, Linda.
 
Roger.

Doften av kunskap

När jag har haft en bok i min hand brukar jag sätta näsan till den för att känna doften. Då känner jag kunskapens egen doft. Undrar om Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren eller Albert Einstein brukade lukta på böcker? Boken jag håller i handen är tryckt 1901.

Röda gubbar

Foto Roger Lindqvist.

Öjebyn


OSCAR II (1829-1907)

 
 

Sol, vind och vatten

 

Sam-Sam

Sam-Sam fyller snart 11 år.
 
Nyfödd liten Sam-Sam.
 
En något större Sam-Sam.
 
 

Bondens fönster

 

NATO den 7 mars 2024

 

Hasse Svedberg /1963

 

Den svenska sommaren 1961

 

Pitepalt på menyn

Elisabeth och jag gjorde palt idag. Efter några timmar kom Robert och Jannice och gjorde oss sällskap vid matbordet.

Jag och pippin

Fast om rätt ska vara rätt så är det en höna.

Roger Moore på besök i Norrbotten /1966

PT den 27 juni 1966.

Gunnar Wiklund

 
 

NYPON-MUST

foto Roger Lindqvist.

LAMPAN i TAKET

 

Jag har också gått över till Marabou

När jag publicerade den här skämtbilden på fb så var det en person som ville få mig att förstå att Marabou får jag inte köpa. Varför det då? Det gynnar Putins krigsindustri. Jag ogillar Putin till 100%. Men gillar choklad till 234% Jag är nykterist, jag röker inte, sist jag var på utlandet var 2017. Jag har en Toyota årsmodell 2006. Jag lever ett rätt så lugnt liv. Jo, kaffe och goa bullar älskar jag. Att då någon skulle ge mig dåligt samvete för choklad gör icke mitt hjärta så glad. Jag vill därför säga just DIG missunna inte MIG det som förhöjer min livskvalitét i den oroliga värld vi lever i för tillfället.
 
ROGER.
 
 

Hjalmar Branting och Gustaf V /Storstrejkens år 1909

Garden party i Logården under storstrejken 1909. Två män ur olika samhällsklasser har en pratstund med varandra. Hjalmar Branting socialdemokraternas partiledare 1907-1925. Sveriges konung Gustaf V. Vad pratade man om? Kanhända om den storstrejk som rådde i landet? Eller var det mer triviala frågor?
 
Hjalmar Branting var född 1860 och avled vid 64-årsålder 1925. Gustaf V föddes 1858 och gick bort 1950. Två män med två olika livsöden.
--------------------------------------------
 
 

LENNART "GULD-KLIMPEN" HÄGGROTH VM 1962

Lennart Häggroth f. 2 mars 1940 Övertorneå d. 28 augusti 2016 Skellefteå. Blev utnämnd till världens bästa målvakt under VM-turneringen i Colorado Springs 1962 när Tre Kronor blev världsmästare.

Tom Trana /1964

 

Gustaf Molander och Ingrid Bergman /1964

 

THE BEATLES /1964

Englands främsta exportvara under 1964 var sångkvartetten the Beatles, de fyra långhåriga Liverpool-ynglingarna, som drog världen runt och förnöjde respektive förargade med sina gälla toner. Det rörde sig verkligen om pengar - under sitt första verksamhetsår som s.k. världsartister förtjänade de skönlockiga gossarna ca 80 miljoner kronor. Så här såg de ut - om det nu finns någon som inte redan vet det?
 
PS Det är inte jag som skrivit bildtexten. Ordet "sångkvartetten" tyckte jag inte riktigt passade in, även om gruppen är eller var fyra medlemmar. Även uttrycket "s.k. världsartister" verkade mälätet. Kom ihåg att detta skrevs 1964. Ordet "långhåriga" passade säkert in då, men inte idag 2024. Jag tycker grabbarna ser ut som fyra svärmorsdrömmar. Det är 60 år sedan Beatles besökte Sverige och Stockholm. Året innan var man i landet också och gjorde en konsert i Kungliga Tennishallen. Min kusin Rigmor var där då.
 
Roger Lindqvist.

Mäktiga män året 1964

 

E A LUNDQVIST PITEÅ /1980

Bild: PT.

Sommaren 1958

Bild: PT.

Vistträsk IF /1959

Vistträsk ligger inom Älvsby kommun i Norrbotten.

Lappnäsvägen, Hortlax

Den här bilden togs när jag stod på bron hemma hos Andreas idag. Vi gjorde ett besök hos barnbarnet Malte som är ledig i veckan. Farmor gjorde mat till honom. Idag har vi besökt Maggans Djungelkiosk med blommor och allehanda saker. Hon köpte ett elefantöra dvs en blomma.

Ingrid Bergman med sonen Roberto Rossellini /1950

"Lill-Roberto" föddes den 2 februari 1950. Han är idag 74 år gammal.

Gösta "Snoddas" Nordgren /1952

 

Humphrey Bogart (1899-1957)

 

Scandinavian Five

 
Här fanns sångerskan Agnetha Munther med som senare blev en av medlemmarna i Family Four. Längst till vänster står gitarristen Sven Olson som senare spelade med Povel Ramel. I början av 1960-talet fanns samma Sven Olson med i sångaren Chris Danes orkester. I samma band fanns pianisten/basisten Gösta Eriksson med med rötterna i Hortlax en släkting till mig.

COOL CANDYS

 
 

LILL LINDFORS vilken underbar kvinna

 
 

Mona Wessman /1967

 
 
Jag gillade henne.

THE MAMAS & THE PAPAS

 

Vita frun /1962

 
¤ TOR ISEDAL som förvaltaren Torbjörn Strand i filmen Vita frun. I regi av Arne Mattsson. Filmen hade premiär den 2 juli 1962. I de övriga rollerna syntes:
 
¤ JAN MALMSJÖ
 
¤ LENA GRANHAGEN
 
¤ SIF RUUD
 
¤ KARL-ARNE HOLMSTEN
 
¤ GIO PETRE´
 
¤ OLLE BJÖRKLUND
 
¤ MARGIT CARLQVIST
 
¤ HJÖRDIS PETTERSSON
 
¤ NILS ASTHER
 
¤ ANITA BJÖRK
 
------------------------------------------------
 
 

Jordgubbe i ljussken

 

Ett troget Luleåfans

 

När himlen och huvudet blixtrar till

Lika med huvudvärk!

GÅGATAN PITEÅ

 
Den 11 augusti 1961 stängde man Storgatan som fick bli en gågata.
 
foto Roger Lindqvist - söndag den 3 mars 2024.

Enbomsaffären /1950

 
Huvudmannen i den här spionaffären var Fritiof Enbom f. 7 september 1918 i Överluleå församling d. 11 september 1974 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm. Fritiof Enbom dömdes 1952 till livstids fängelse på grund av spionage i Övre Norrland för sovjetisk räkning. Det visade sig senare att Enbom var en mytoman och det hela utmynnade i att hans sk kumpaner ville ha ny rättegång. Man ville därigenom bevisa att man inte var så inblandad som Enbom själv påstod.

Rondellhund

 

Utsikt mot Röda torget

 

Greta Garbo i filmen Ninotchka /1939

 
 
 
 
NINOTCHKA hade svensk premiär den 13 mars 1939. Sensationen med den här filmen var att den i så vanliga fall allvarliga Greta Garbo, skrattade i en av scenerna. Garbo gjorde sin sista film 1941 som gick under namnet Tvillingarna.
 
 

Evert Taube /1959

 

Katalog 1957

 
 

CONSERTON 1962-63

 
 

TELEFUNKEN 1962-63

 
 

JULEN 1958

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hobbyförlaget 1968-69

 
 
 
 
 
 
 
 

Vit gubbe möter röd gubbe

 

Min idrottsintresserade far /1977

Som en hyllning till min sportintresserade far, John, publicerar jag den här bilden som togs 1977 när han följde Vasaloppet på TV. Hade han levt idag 2024 hade han absolut suttit och tittat. Speciellt när Vasaloppet firade sitt 100-årsjubileum.
 

I lampans och himlens sken

Foto Roger Lindqvist.

Dante, med sin vackra svans

Mateos och Milas katt.

Go´afton!

 

Minnen från mitt eget 1960-tal

 
 
 

THORLEIFS

 
 

STOCKHOLM

GAMLA STAN.
 
HÖTORGET.
 
KUNGSGATAN.
 
KATARINAHISSEN.
 
SLUSSEN.
 
VASASKEPPET.
 
STRANDVÄGEN.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elefanter på Sri Lanka

 

Sommar och sol 1970-talet

 
 

Kära katter

 
 
 
 
 
 

Säg det med ett leende...

Och med en glimt i ögonvrån...
 

Mitt i ljuset i själva huset, hör jag bruset

 

Lyskraft

 

Hallå, därnere...

Bilden togs den 2 mars 2021.

Putin är en psykopat

 

Fönstret mot den andliga världen

foto Roger Lindqvist.

Slottet och Skeppsholmen /1966

 

Richard Widmark (1914-2008)

Richard Widmark föddes i svenskbygderna i Minnesota.

PITEÅ IF /1968

PITEÅ IF gjorde bra ifrån sig vid junior-SM i ishockey 1968. Här är det den mångårige lagledaren och tränaren Ivan Gustavsson som håller om två av lagets duktiga spelare, målvakten Kennet Hollström och Lasse Svedberg.
 
PT 1968.
 
Lasse Svedberg hade en berömd bror, Hasse Svedberg, född i Piteå och spelade ishockey i PIF:s lag innan han värvades till Skellefteå AIK och Tre Kronor. /Roger.

RSS 2.0