Julskivor - 1954
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Onsdag den 15 december 1954.
Fantastiska SIW!!
Siw berättar både om privatliv såsom yrkesliv. Att hon var stor stjärna också i Tyskland, det visste jag om sedan tidigare. Det är också härligt att höra henne berätta om både sina ljusa och lite mörkare kapitlen i sitt sångarliv. Ett bevis på att "vi är alla människor oavsett om vi är kända eller inte". Så köp boken, läs, begrunda och se, allt det fantastiska som våran Siw har hunnit med under sitt liv.
"Jag föddes på nyårsafton 1936. Det är en speciell dag att ha som
födelsedag. När jag var liten trodde jag att det var mig man firade
med raketer och fyrverkerier. Och än i dag kan jag ibland tänka,
lite på skoj, "tack så hemskt mycket för att ni firar mig så här!"
Inledningen till SIW MALMKVISTS bok: Tunna skivor av mig.
SIW MALMKVIST berättar på ett spännande och medryckande sätt om
sitt liv...
Midsommarafton 1967, uppträdde Siw på Udden i Sikfors. Hon blev
antastad av några ur publiken vilket fick till följd att hon ramlade in
i bastrumman. En händelse som fick rubriker i vår lokaltidning; Piteå-
Tidningen. Jag har också berättat om detta på min blogg i ett tidigare
inlägg.
Mångsidiga Siw! Allt från schlagersångerska till skådespelare.
Stor idol under 1960-talet, och figurerade titt som tätt i Bild-
Journalen.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Kurre Hamrin
¤ 32 A-landskamper ¤ VM-silver 1958 ¤ Juventus FC 1956/57 ¤ Calcio Padona 1957/58 ¤ AC Fiorentina 1958/67 ¤ AC Milan 1967/69 ¤ SSC Napoli 1969/71.
Kurre Hamrin, f.d. AIK och svenska landslaget, numera Juventus.
..............................................................................
FRIHET ¤ Den 16 januari 1957.
En härlig vårdag
Men mitt i livet, och den vackra vårens ankomst, händer även det mest tragiska saker. Två nära bekanta, ringde mig i går. Det par som omkom i den svåra bilolyckan vid Storforsen utanför Älvsbyn i lördags, var bekanta till mina släktingar däruppe. Jag har också vid nåt tillfälle träffat dem, men det är nu några år sedan. Paret, 64 och 62 år gamla, avled alltså i denna hemska olycka. Inom loppet av några futtiga sekunder, efter en helt vanlig biltur i det vackra vårvädret, så hände katastrofen. Man var på väg hem efter en tur vid Storforsen. Så en vänstersväng in på den välbekanta vägen mot sin stuga, då brast uppmärksamheten för nån tusendels sekund, och olyckan var ett faktum. Tänk, så fort ens liv kan förändras.
Palme slog hallrekord vid sitt besök i Luleå
¤ - Den demokratiska socialismen är en frihetsrörelse som vet vad
frihet betyder. Moderaterna har inget att lära oss om frihet, sade Palme
med eftertryck under valtalet i Luleå.
Olof Palme satte ett tämligen oslagbart Norrbottensrekord i massmöte inomhus, när han på tisdagskvällen talade vid socialdemokraternas valfinal i residensstaden. Fem tusen (5.000) personer trängdes i sporthallen i Luleå och det är det mesta som någonsin funnits där och även det mesta som kan komma in. Varenda plats i den stora sporthallen var besatt, och ändå fick en del vända i dörren då utsikterna att komma in verkade obefinliga.
Stämmningen var naturligtvis på topp, liksom Palme som själv var i högform trots de senaste veckornas påfestningar. Han gisslade friskt sin borgerliga motståndare och särskilt moderatledaren Gösta Bohman fick sina fiskar varma. Och publiken var med på noterna. Applåderna kom tätt, utan att några särskilda applådupptagare fanns med i bilden. Spontaniteten var påfallande. Kamerablixtarna ljungande, autografjägarna stod i kö, och när mötet var slut blev den blivande statsministern (?!) hyllad på ett sätt som vittnar om stor uppskattning.
Men den socialdemokratiska folkfesten började redan vid Hermelinskolan, varifrån fackeltåget utgick. Redan en timme i förväg började människor från hela länet strömma ner mot samlingsplatsen medförande fanor och stormdukar. Marschaller flammade, facklor tändes, och när tiden för avmarschen var inne, uppgick deltagarna till åtminstone ett par tusen. När fören var framme vid sporthallen, där mängder av människor redan bänkat sig, var bakre leden fortfarande kvar på Storgatan.
Politiken var givetvis det viktigaste denna stämmningsfyllda kväll, men det sångprogram - show skulle man kanske kunna skriva - som Ove Engström och Ulla Roxby från Stockholm framförde gjorde också sitt till för attskapa stämmning. Kampsånger och andra innehållsrika och välklingannde nummer under en halv timmes tid lockade ihållande applåder. Och efter talet sjöng kvinnogruppen Röda fanan några sånger där slutklämmen handlade om att socialdemokratin skall vinna valet och Palme bli statsminister igen...
Välkomsttalaren Ingvar Svanberg gladde sig helt riktigt åt den enorma publiktillströmmningen, vilket han ansåg som bevis för att valtemperaturen nu nått toppen, efter en något trevande inledning av valrörelsen.
- Moderaterna har försökt utnyttja valrörelsen, men det gick inte i Norrbotten. Detta län har ingen skuld i att det gick som det gick förra gången, men följderna har vi fått känna av häruppe, sade Svanberg.
Det har retat norrbottningarna och nu är det en lust att vara politiker och agitator. Människorna har insett att nu måste vi välja sida, och vi socialdemokrater har inget att frukta. Partiet i Norrbotten skall göra sitt, lovade partidistriktets ordförande Ingvar Svanberg.
- Det är vår skyldighet som socialister att alltid tänka på våra vänner
ute i världen som kämpar för frihet och människovärde, sade Olof
Palme när han inledde sitt stora tal i Luleå med en internationell ut-
blick.
Det var mycket ungdom som samlades kring Palme, med kamera eller
autografblock. Och Olof Palme skrev villigt.
...............................................................................
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdag den 12 september 1979.
TT:s meddelande om Palmes död
................................................
Bild: www.sr.se
Olof Palme i Luleå - 1979
===================
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ September 1979.
Det händer i Hennes...
===========================
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Tisdag den 13 oktober 1964.
CALTEX - Bensinstation, Ängesviken
=================
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag den 28 juni 1962.
SM-Slalom i Gällivare - 1946
"Kör in till ESSO"
============
SE ¤ Den 26 februari 1954.
Tvålreklam - 1943
================
VECKO-JOURNALEN ¤ Söndagen den 28 mars 1943.
"Endast hos SHELL..."
=======================================
SE ¤ Den 28 september 1956.
Kändishoroskop - 1951
ÅRET RUNT ¤ Den 15 november 1951.
En man vid namn BOGART
Legenden på bild: Bogey i sin genombrottsfilm "High Sierra" som vi
får se på midsommarafton.
===========================================
HUMPHREY BOGART - räddar TV-sommaren med 18 timmar
gangster-filmer
===========================================
Detta är bilden av en gangster, en man vid namn Humphrey Bogart.
Död sedan elva och ett halvt år tillbaka ska Bogey vara den gestalt som dominerar våra sommarkvällar i TV.
Sammanlagt 18 TV-timmar med världens mest älskade filmbov, skådespelaren som blev en legend redan under sin livstid. Start i kväll, ett minnesprogram som inleder sommarens tio Bogartfilmer.
Den första i morgon kväll, Casablanca där Bogey spelar mot svenskan Ingrid Bergman i 1943-års bästa film. Bogey dog i strupcancer nära 58 år gammal den 14 januari 1957. Det har skrivits flera böcker om honom än någon annan amerikan sedan dess, president Kennedy oräknad.
¤ RYMDE
Här är några rader till: han föddes 1899, pappan var en lika rik som framgångsrik kirurg, mamman konstnär. Bogey rymde från sin fina skola sedan han ryckt av rektorn rockskörten. Bogeys karriär: tog värvning vid flottan, var nära mista livet, men miste bara halva överläppen vid en olycka. Fick sin lilla läspning som minne. Sedan kontorist - en mycket kort tid.
Hoppade med i ett teatersällskap som turnéledare, fick roller så småningom. Upptäcktes som gangster i scenversionen av Den förstenade skogen. Efter några filmer som halvdum älskare slog han igenom som mänsklig gangster i High Sierra 1941.
¤ TÖRSTIG
Bogeys hustrur: De blev fyra, den tredje slogs han med dag och natt, hon skulle dö av alkoholskador. Den fjärde var Laureen Bacall, 24 år yngre än Bogey, då 45. De fick en son och en dotter. Bogeys whiskytörst: "Jag litar inte på folk som inte smakar sprit". Om sina gamla reprisfilmer i TV (en aktuell replik): "Det är häpnadsväckande att folk vill njuta av tio år gamla filmer, när de har 12-årig whisky inom räckhåll".
Själv var han nyktrare än legenderna, och drack aldrig i jobbet. Hur våt natten än varit fanns Bogey alltid på plats i filmateljéerna klockan sex på morgonen. Bogey, myten: "Vår tids hjälte, den skeptiske, erfarne med sorgsna ögon och korthugget tal. Blandningen av yttre tuffhet och inre värme. Hederligheten. Den lille, ensamme mannen mot det stora systemet".
¤ PROTEST
Det där är bidrag ur floran av efterhandsanalyser kring Bogey. Privat var han en av få i Hollywood som vågade ställa upp mot senator McCarty under häxjaktens värsta dagar då många andra skådespelare angav sina kollegor för kommunistsympatier. Bogey ordnade i stället en demonstration tillsammans med sin hustru, Danny Kaye och ett hundratals andra inom filmindustrin, och ledde själv protesttåget mot McCarty!
I morgon får vi se honom mot Ingrid Bergman i Casablanca. De nio andra Bogey-filmerna i sommar:
¤ Panik i gangstervärlden ¤ High Sierra ¤ Myteri i statsfängelset ¤ Kid Galahad ¤ Mr. Sarto gör razzia ¤ Över Stilla Havet ¤ Att ha och inte ha ¤ Utpressning ¤ Mörk passage ¤
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
TV-tablå torsdagen den 6 juni 1968:
-------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Torsdag den 6 juni 1968.
PS. Med denna serie av Bogartfilmer föddes hos mig, ett än idag, stort och grundmurat intresse för Humphrey De Forest Bogart (1899-1957). En lyckad TV-kväll innehåller en gammal Bogart film. Gärna då t. ex. "High Sierra", "Sierra Madres skatt", "Riddarfalken från Malta", "The Big Sleep", "De färdas om natten", "Afrikas Drottning", "Den förstenade skogen" m. fl.
/Roger.
På turné med ROBBAN BROBERG - 1968
Man tycker att min tröja som jag har i showen är sommarens färg-
gladaste, men flickornas kläder är tidningarna inte ense om. Är de
vackra eller fula.
======================================
VI FICK JOBBA HÅRT FÖR ATT VÄDRET SKULLE
BLI SÅ BRA
Hej!
Efter premiären samlades vi på Stora hotellet i Jönköping för att vid en bit mat gå igenom recensionerna. Redan vid sillbrickan hade vi kommit fram till att tidningen Expressen tyckte att jag var en lustig prick (jag har bantat!) och att flickornas scenkläder var förfärliga! Det smakade gott.
"GAMLA NUMMER"
Däremot tycktes att en del nummer var för gamla. Det fattar jag inte. Nummer som jag bara 48 gånger i TV och som dessutom spelats i radio dag ut och dag in i ett helt år mot "La Paloma" t. ex. som inom parantes sagt skrevs redan på 30-talet och spelades i går på hotellet. Då var det fler som klappade i händerna och dansade av glädje. Snacka om gamla nummer...
Saftonbladet (Obs! Robbans benämning inget stavfel) kom vi fram till vid varmrätten och då mådde vi rätt gott. I den recensionen tyckte dom däremot inte om flickornas kläder. Då deppade vi ihop och grät ända tills vi kom fram till desserten och Kvällsposten från Malmö. I den stod att flickorna var ljuvliga till tusen och att min show var sommarens stora dragplåster. Det gladde oss vidare speciellt mycket att Dagens Nyheter gillade vårt premiärväder. Anledningen till den glädjen var att vi repeterat stenhårt i 14 dagar just för att den detaljen skulle klaffa.
INGET I PRAVDA
London Evening Post och New York Times hade däremot inte ett ord om showen i sina stora söndagsbilagor och moskvatidningen Pravda hade heller inte uppmärksammat den trots att en fem meter lång planka, som vi sitter på under showen, är målad alldeles illröd.
Vi grät så hejdlöst att vi måste flyttas över till ett eget rum på hotellet för att inte störa de andra, glada gästerna med vår jämmergråt.
GEMENSAMT LEVE
Då fick jag emellertid se Göteborgs-Tidningen, som ansåg att min tröja var årets och sommarens färggladaste. Då beställde jag genast in kaffet och premiärpunschen. Sen reste vi oss och utbringade ett gemensamt leve för svensk press som ett tack för alla tips, alla goda råd och det stora intresse och engagemang, man visat vår show.
Att showen även gick hem till tusen hos publiken har vi också haft den stora glädjen att kunna konstatera under våra inledande första platser. Ett speciellt tack till Saftonbladet, som vi nu kommer att skicka den slutliga premiär-restaurangnotan till med glädje "och vänliga hälsningar från janne boqvists orkester, flicktrion pearlettes och refrängsångare karl robert oskar Broberg".
------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Torsdagen den 6 juni 1968.
Den 4:e deltävlingen en besvikelse!
Den tatuerade Nicke Borg och Linda Bengtzing, för kvällen gul som en påskkyckling, fick alltså förtroende att stå på Globens scen den 12 mars. Två låtar som var så där...
The Ark gjorde en av sina sista framträdanden inför malmöpubliken. Ett beslut som bara är att beklaga. Ola Salo är en stor profil i musik-Sverige, men han kommer säkerligen att titta fram i flera sammanhang vad det lider.
---------------------------------------------------
Roger.
Kar de Mumma signerar sin bok...
-----------------------------------------------------------
DAGENS NYHETER ¤ Måndag den 9 december 1957.
Svenska Panoptikon i Stockholm - 1895
Svenska Panoptikon var ett vaxkabinett som låg på Kungsträdgårds-
gatan 18 i Stockholm mellen åren 1889-1924. Där kunde allmänheten
beskåda bl. a. kungafamiljen.
--------------------------------------------------------------------
Annons: Söndags-Nisse den 3 mars 1895.
CHRIS DANE - Dansk/svensk schlager- och jazzsångare
Chris Dane har gjort sig ett namn i Amerika som schlagersångare och TV-stjärna. Fredagens radioframträdande klockan 22.30 är det första efter hans återkomst till Sverige.
¤ I programmet "Dansa och lyssna" på fredag medverkar bl. a. Chris Dane, som skall sjunga till Varitéorkestern. Det är kanske inte så många som kommer ihåg honom, men det kan bero på att han förr i tiden kallade sig vid sitt dopnamn, Helge Guldbog, vilket alltså numera fått vika för artistnamnet Chris Dane, vilket ju också säger att han är danskfödd. Under åren efter kriget var han emellertid ganska flitigt verksam i Sverige, och hade bl. a. en hel del radioutsändningar. De sista tre åren har emellertid Chris Dane tillbringat i Amerika.
¤ Han for dit utan såväl kontrakt som kontakter, men lyckades på kort tid slå sig fram till en position bland de främsta sångarna i genren. Det egentliga genombrottet kom efter segern i en stor amatörtävling i television, och strax efter fick han kontrakt med den kände orkesterledaren-impressarion Freddy Martin, vilket skulle gälla i inte mindre än sju år. Familjeskäl tvingade honom emellertid att återvända till Sverige, och här damp han ned för någon månad sedan.
¤ Under sin amerikavistelse hann Chris Dane med en hel del. Han fick en egen TV-show en gång i veckan under sex månader i Philadephia, han medverkade i en av Danny Kayes filmer i Hollywood och otaliga var de radioprogram och grammofoninspelningar i vilka han medverkade. Frank Sinatras "upptäckare" och impressario, Ritchie Lisella, lovade att göra honom "even greater than Frankie ever was" om han kunde få taga hand om Chris, och den kände krönikören Walter Winchell skrev att Chris Dane var "destined for stardom" - destinerad till stjärna.
¤ Ännu vet vi inte om vi får behålla Chris Dane i Sverige. En sak är emellertid klar. Vi behöver honom, speciellt som det ju är ganska glest beställt med inhemska krafter i denna genre. Med Varitéorkestern kommer Chris Dane att sjunga bl. a. en schlager, "Until", vilken är på stark marsch uppåt i Amerika just nu, samt gamla kända "Ol´man river". / Simon Brehm.
-----------------------------------------------------------------------------------
RÖSTER i RADIO ¤ Den 25 maj 1952.
FREDAGEN den 30 maj sändes radioprogrammet "Dansa och lyssna".
Från Skansen i Stockholm medverkade Varitéorkestern
med sångaren Chris Dane, dirigenten; Åke Jelving, Thore
Ehrlings orkester.
CHRIS DANE besökte festplatsen Öholma i Piteå den 28 juli 1956. I
hans orkester fanns hortlaxgrabben Gösta Eriksson på
piano. Gösta var min pappas kusin.
Nämnas kan också att under sina mest framgångsrika år
medverkade Chris Dane i en del kända band: Simon Brehms,
Thore Ehrlings, Lulle Ellbojs, Ernie Englunds, Harry Arnolds
Radioband med Alice Babs och Monica Zetterlund. Chris
Dane har även uppträtt på Lido i Paris 1947.
-------------------------------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.
Farbror Sven i Barnens brevlåda - 1953
Farbror Sven ( Sven Jerring ) i studion med sjuåriga Elisabeth Hemlin.
Nyårsdagen 1953 kunde Farbror Sven och hans Barnens brevlåda höras
i etern, under rubriken: "Farbror Sven sitter där och pratar".
----------------------------------------------
RÖSTER i RADIO ¤ December 1952.
Gothlands Får - 1968
Gothlands Får - kommer snart i TV.
Fåren har dragit ut på ön. Gothlands Får på Gotland alltså. De kom dit i onsdags för att spela in en TV-film, som ska ingå i en serie under rubriken De sjunger på öarna.
Inspelningen har flikats in i Fårens hårda turnéprogram. När programmet visas den 18 juli får ni se och höra nytillskotten i Gothlands Får. De heter Staffan Schmidt (tvåbent får) och Elvis Persson (fyrbent får).
Inspelningarna på Gotland beräknas pågå i ungefär en vecka. Programmet filmas till stor del i Visby, men även andra platser på ön kommer med på ett hörn i rutan. Mycket musik ingår. Skriven av Fåren själva och av teamet Göte Borg och Bengt Larsson. Producent för programmet är Dag Stålsjö, TV Göteborg.
BRÄKANDE ELVIS
Nytillskotten, ja. Staffan Schmidt ersätter Gunnar Nordberg som måste lämna scenen för medicinska studier. Staffan har just tagit handelsstudenten och är en trivsam trallande globetrotter, som har svårt att välja mellan sång eller tjurfäktning. Fåren är i alla fall glada om han stannar i Sverige för gott.
Elvis är ett fyrbent får, på mödernet härstammar han från Skottland. Han har redan hunnit få scenrutin då han varit med sina tvåbenta vänner Gothlands Får på turné sedan parkstarten i början av maj. Han färdas i en arkitektritad träbur, och mellan turnéerna vilar han ut på sin mantalsskrivningsort: Finnerödja.
Gruppen har 60 folkparksframträdanden i sommar. De reser omkring med både en folkparks- och en restaurangshow, och det börjar alltmer engageras för restaurangframträdanden, vilket vintersäsongen till stor del kommer att ägnas åt. Hellre artister än musiker vill dom kalla sig.
NY SINGEL
Vad som är att vänta av Fåren inom de närmaste veckorna är en singel i svensktoppsstil. På A-sidan en låt med text av Olle Bergman. Den heter Att skiljas är att dö litegrann. Melodin är den gamla Crying Time. På B-sidan visar gruppen upp en annan sida av sitt kunnande. Göran Hagvall har gjort text och musik till den svängiga Natalie.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Lördagen den 8 juni 1968.
"Ja, jag har dödat henne, tack och lov!"
- Ja, jag har dödat henne, tack och lov. Tack gode Gud! Jag försvarar min heder. Hon har fläckat min heder som levande, men jag respekterar henne som död. Hennes beteende var en horas beteende, så gör man inte.
Detta avskyvärda händer återigen i vårt fria och demokratiska land. Detta hände så sent som den 15 november 2010!
Fr. v. den mördade Jian, och t.h. hennes adoptivfar, Subhi, som med
48 knivhugg mördade sitt barnbarns mor. Orsak: Jians make krävde
att få skiljas.
-------------------------------------------------------------------
Bild: www.aftonbladet.se
Popnyheter - sommaren 1968...
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Det nya svenska bandet Bamboo har börjat sin karriär med en rivstart. För ett tag sedan fick de ett unikt erbjudande. Och det från Beatles bolag Apple. Peter Asher - ena halvan i Peter & Gordon - Skrev i sin egenskap av producent och direktör att man var mycket imponerade i London av både sången och kompet på den provskiva Bamboo skickat. Dessutom framgick att man på Apple var beredd att knyta Bamboo till bolaget och lansera gruppen internationellt.
¤ Det är egentligen en remarkabel grej Bamboo står inför. Att bara få sin skiva igenom den förjury som testar alla andra skivor som kommer till Applebolaget är en prestation. Det som inte sållas bort får bl. a. Beatles själva lyssan till och bedöma...
¤ Bamboos första skiva heter Everybodys´gone home och Can´t you come to me. Redan första dagen var den första upplagan slutsåld och detta pekade hän mot succé.
¤ Ett radioprogram på en halvtimme - som ska sändas någon gång under sommaren - spelades in 27 maj på Skansen. Inspelningsledare var Rune Hallberg och grabbarna i Bamboo tillbringade hela den eftermiddagen tillsammans med radiogänget. De fick dels göra sitt eget program - dels prova ut den tekniska utrustning som ska abvändas i sommar under sändningarna av OPP Å POPPA.
KANSKE I TV
¤ Man förhandlar också om Bamboos medverkan i popprogrammet som sänds den 18 juni. Impulsen till det fick TV-producenterna när reportaget med Melina Mercouri sändes från Gröna Lund - Bamboo gjorde ett inslag där.
¤ Peter Wester - filmfotografen bakom bl. a. Elvira Madigan har också i dagarna avslutat inspelningarna av en färgfilm med Bamboo. Filmen - som är en reklamsnutt för ett företag - kommer upp i augusti.
¤ Bamboo är så nytt i popgamet att bandet ännu inte hunnit ordna någon parkturné. Det är bara ett halvår sedan Mikael Rickfors, bröderna Bo och Bengt Waldersten och Ronnie Roswall slog sig ihop med Bamboo som resultat.
¤ Att de inte har några jobb bokade för sommaren tar de ganska lugnt.
- Egentligen är det bara bra att vi slipper jäkta runt i folkparkerna i sommar. Då har vi tid att putsa på en ny show. Till hösten hoppas vi komma med något nytt för alla pop-fans. Och går allt i lås kan vi också ge oss ut på Amerika-turné med den.
Redan tidigare har grabbarna haft Amerika-kontakter. De har redan hunnit med att göra och framföra musiken till två amerikanska långfilmer. Då togs de första kontakterna för en turné "over there". Nu är det dags att bygga vidare på de kontakterna.
- Ryktet om popens död är betydligt överdrivet. Det rör sig på många fronter. Det gäller bara att orka hänga med och bjuda på något nytt, anser Bamboograbbarna.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Hansson & Karlsson.
Till den stora parkfesten i juli är bland andra de prominenta artisterna Hansson & Karlsson bokade, 19 juli blir det ett uppträdande av dem. Till er som såg killarna på Folkets Hus i Skellefteå i vintras behöver jag nog inte säga något, men till er som inte var där: Kolla in H&K! Ni kommer inte att ångra er. Den duon är något av det skönaste som gästat stan på både väl och länge.
--------------------------------------------
¤ Förutom dessa rena popartister, får vi naturligtvis se och höra en hel massa svenska sångare och sångerskor, bl. a. Lill Lindfors, Family Four, Anna-Lena Löfgren, Svante Thuresson och Lena Hansson.
Så nog finns det väl förutsättningar att bli en riktigt skön och GLAD POPSOMMAR i Skellefteå.
-------------------------------------------
-------------------------------------------------
-----------------------------------------------
------------------------------------------------
----------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Lördagen den 8 juni 1968.
LALANDERS i Piteå
--------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndag den 13 juni 1939.
Tack för en god middag!
Kungligt roligt på ABBA-galan - 1979
ABBA fick dela med sig av uppmärksamheten till Silvia och delar av
kungafamiljen vid konserten på Johanneshov i går kväll. Men visst fick
de del av publikens bifall.
Det kungliga stjärnuppbådet satt i ett av Johanneshovs avbytarbås,
mitt bland folket. Prinsessan Margaretha, drottning Silvia, prinsessorna
Lilian och Christina och maken Tosse Magnusson log och klappade hän-
der.
Elva tusen stockholmare packade läktarna fulla på Johanneshovs isstadion i går kväll för att se ABBA uppträda. De fick roa sig kungligt.
Tillsammans med drottning Silvia och prinsessorna Margaretha, Christina och Lilian avnjöt de showen. Det var bara kungen som inte var där.
Det låg förväntan i luften. För första gången på fem år skulle ABBA uppträda i Stockholm.
Plötsligt och oväntat skred drottningen och delar av familjen in i den väldiga isstadion. De intog sina platser i ett av avbytarbåsen, mitt bland folket. Publikens förtjusning visste inga gränser.
Man kan inte säga att de kungliga stjärnorna stal showen för Agnetha, Frida, Benny och Björn. Snarare bidrog de väl till att lysa upp Abborna och föreställningen - bildligen och bokstavligen.
SILVIA DRÄNKTES I FOTOBLIXTAR
Gamla damer och barn i alla åldrar plockade fram kameror och belägrade den kungliga logen. Fotoblixtarnas ljus låg som en skimrande gloria över den kungliga familjen. Alla kunde se hur Silvia log och log. Publiken stod på bänkarna, ömsom för att få en titt på Silvia, Margaretha, Christina, Tosse och prinsessan Lilian, ömsom för att ge ABBA sitt jublande bifall.
De kungliga damerna log sig väluppfostrat igenom hela ABBA:s show. Tosse däremot blev riktigt tagen av musiken. Huvudet vickade i takt och kroppen svängde.
MOTADES BORT
ABBA blev inropade två gånger och avslutade med Waterloo. När den sista sången var sjungen fördes de kungliga ut till omklädningsrummen. Kort därpå seglade brickor med tilltugg på tandpetare in i det allra heligaste dit bara stjärnor har tillträde. Besvikna autografjägare motades bort.
- Det är väl inte så konstigt. De är väl trötta nu och så måste de ju snacka med Silvia ett tag, tyckte en liten parvel och gick hem.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
...och de "vanliga" kändisarna var också där
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Folkparkernas drottning Lill-Babs var där med egna barnen Kristin och
Malin och Barbro Hörbergs dotter Lisa.
Per Ahlmark med dotter var bland de första in på "Hovet" för att höra
ABBA.
TV:s Nils-Petter Sundgren och fru Susanne hälsade på i den
kungliga logen.
Björn Skifs och Gösta Linderholm skrev autografer före ABBA-showen.
-------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Söndag den 21 oktober 1979.
Härligt, Luleå...!
Vemodet smög sig in i hjärtegropen vid 0-2 i lokalderbyt mellan
Luleå - Skellefteå igår. Men sedan vaknade den norrländska björnen.
4 mål på dryga tre minuter. Tack Niklas Olausson och Janne Niinimaa.
Ni gjorde det igen! Härligt!
-------------------------------------------------------
Bild: www.niklassjokvist.se
"Världen krymper liksom en aning"
- I den där fåtöljen brukade han sitta när vi träffades, säger han och pekar mot den svarta stolen med en kudde i.
- Och i den här soffan brukade han lägga sig ibland när han blev trött. Då tog jag den här pläden och la över honom. Han brukade också ha önskemål om några smörgåsar med leverpastej på, samt ett glas mjölk. Sen så rökte han sin cigarett.
På ett bord står en byst föreställande Olof Palme. På samma bord ligger ett antal böcker, bl. a. en röd Bibel. Och det märks att Thage G. Peterson blir rörd när han talar om sin gode vän Olof, en liten tår syns i ena ögonvrån.
- Här hade jag min hemliga telefon, säger han och visar mot bokhyllan. Det var i den som jag blev uppringd av Ingvar Carlsson den där lördagsmorgonen, när han gav mig beskedet att Olof var död. Jag har som sagt många minnen här från mitt arbetsrum, och det händer att jag frammanar dom då och då. Jag mår inte dåligt av det, det har liksom bara blivit en naturlig del av mitt liv.
-----------------------------------------------------
Den första spontana rektionen när jag skriver detta, är att bakom Olof Palmes "politikermask" fanns även en högst privat person. En vanlig människa som tyckte om att umgås med sin ungdomskamrat. Att kunna slappna av, lägga sig i en soffa sova en stund. Äta en macka med leverpastej, att kunna vara sig själv, långt bort från TV-kameror och politiska meningsmotståndare. Vi som varit vana att se den offentlige Palme, såg hans ibland allt för stora omdebatterade nonchalans. Bland de politiska motståndarna, upplevdes Palme som smått aggressiv i sitt sätt att vara. Men många har också sagt att han "bytte" skepnad när han blev privat.
Olof Palmes son, Mårten, fick frågan hur hans far var när han kom hem till radhuset i Vällingby.
- När han var hemma, var han absolut inte politiker längre. Han var vår pappa. Folk tror kanske ibland att han strukturerade upp familjelivet genom att ha en slags mötesordning som på ett politiskt möte. Absolut inte. Han var kort och gott sig själv.
När man hör dessa ord, kan man tycka att världen krymper en aning. Vår svenske statsminister, känd över hela världen för sin frispråkighet, var också i behov att hälsa på sin kompis, sitta i en fåtölj, lägga sig i en soffa, ja, att vara som en helt vanlig person, som du och jag.
-------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.
Thage G. Peterson. I Thages lilla arbetsrum slappnade vännen Olof
av. Där åt han sina leverpastejmackor och var som folk var mest.
--------------------------------------------------------------------------
Bild: www.expressen.se
TAGE RAMS - Bilaffär, Piteå
-----------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 13 november 1947.
Tvålreklam - 1936
-------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Onsdagen den 13 maj 1936.
Gunnar Wiklund på Lorry - 1959
------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Torsdagen den 31 december 1959.
Snoddas på turné - 1952
Snoddas snor omkring i landet som en Vampire med Adenby och Lill-
Erik i släptåg, och försöker ge mesta möjliga lycka åt största möjliga
antal människor med "Haderian-hadera". 474 platser på 156 dagar för-
utom välgörenhetsfester, autograferier och frierier. Sover helst på hem-
lig ort för att få en blund i ögonen någon gång, kom en gång en timme
försent till en föreställning därför att flygplanet där han satt inte kunde
gå ner för det var svart av folk. Skylten X 10100 på hans Volkswagen
är stulen så där ett tjog gånger trots att Adenby nitar för att få den att
sitta fast. För hugade spekulanter kan nämnas att han nu har nummer
X 15987.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
RÖSTER i RADIO ¤ Den 4 oktober 1952.
Mordet på Olof Palme
MORDET VAR NOGA PLANLAGT
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Polismästare Hans Holmér mötte ett gigantiskt pressuppbåd, vid dagens
presskonferens.
Mordet på Olof Palme var mycket noga planlagt.
Mycket talar för att makarna Palme bevakades av gärningsmannen eller gärningsmännen under hela fredagen. Med största säkerhet förföljdes också Olof och Lisbet Palme när de vid 20.40-tiden på fredagen lämnade sin bostad vid Västerlånggatan och med tunnelbana åker till biografen Grand vid Sveavägen. Det fastslår nu polisen efter det första dygnets intensiva spaningar efter Olof Palmes mördare.
Polisens hetaste ledtråd är den kula som påträffats 40 meter från attentatsplatsen. Enligt polismästaren Hans Holmér var kulan av typ 357 Magnum. Det enda vapen polisen känner till där denna typ av kulor används är Smith & Wessonrevolvrar. Det är ett av de allra mest kraftfulla handeldvapen som finns.
Under de förhör som polisen hållit under söndagen med en rad vittnen har det också framkommit att mördaren burit en mindre väska, av typ handledsväska. Förmodligen har vapnet gömts i väskan.
Direkt dödande skott
Polisen är också säker på att enbart två skott avlossas av mördaren. Det första träffar Olof Palme i ryggen och dödar honom så gott som omedelbart, och går ut genom bröstkorgen. Den har ännu inte påträffats. Men polisen hoppas finna kulan när man nu går igenom allt som fanns på gatan omkring attentatsplatsen.
Enligt polisen bestämmer sig makarna Palme spontant under fredagseftermiddagen för att gå på bio på kvällen. De ringer sonen Mårten och bestämmer träff med honom och hans flickvän utanför biografen Grand på Sveavägen. Lisbet och Olof Palme lämnar sin bostad vid 20.40-tiden på fredagskvällen och går längs Västerlånggatan via Yxsmedsgränd till Gamla Stans tunnelbanestation vid Rådmansgatan. Några minuter före klockan 21 träffar makarna Palme sonen Mårten och hans flickvän utanför biografen. Klockan 21.15 börjar filmen.
Polisen vädjar
Polisen vädjar nu till alla som sett makarna Palme under deras väg till biografen att höra av sig till polisen om de lagt märke till någon eller några personer i närheten av Lisbet och Olof Palme som "betett sig egendomligt".
- Det kan gälla någon eller några personer som endera uppehöll sig utanför biografen eller som följdeefter makarna Palme in i biosalongen, säger Hans Holmér.
Filmen slutar omkring 23.10 och makarna Palme skiljs från sonen Mårten och hans flickvän. Olof och Lisbet går över på andra sidan Sveavägen och fortsätter i riktning mot Kungsgatan.
Skott i ryggen
Omkring tio minuter senare mördas Olof Palme med ett skott i ryggen vid korsningen Sveavägen - Tunnelgatan. Ytterligare ett skott skjuts och kulan nuddar Lisbet Palmes rygg. Mördaren springer in längs Tunnelgatan och uppför trapporna till Malmskillnadsgatan, och fortsätter in på David Bagares gata, över Regeringsgatan, nerför trapporna in på Smala Gränd och Snickarbacken ut till Birger Jarlsgatan.
En man försöker förfölja mördaren och han möter en man och en kvinna längs David Bagares gata mellan Malmskillnadsgatan och Regeringsgatan och ropar till dem:
- Vart sprang han?
- Ditåt, svarar kvinnan och pekar längs David Bagares gata mot korsningen med Regeringsgatan.
Först på söndagseftermiddagen fick polisen kontakt med paret. Polisen är dock fortfarande osäker på om det kan ha varit fler än en gärningsman. När det gäller signalementet på den man som sågs skjuta statsministern har inga nya uppgifter tillkommit.
Oklart om klädseln
- När det gäller hans klädsel går uppgifterna från vittnena tyvärr i sär. Lika många talar om en rock som om en jacka av trekvartslång modell, säger Hans Holmér.
Hela området längs mördarens flyktväg dammsugs nu av polisen, bl. a. töms alla sopsäckar och containrar och innehållet fingranskas.
Lisbet Palmes uppgifter om att hon två veckor före mordet observerat två personer som hon uppfattade bevakade statsministerbostaden vidarebefordrades aldrig till Säpo eller polisen, säger Hans Holmér. Han säger också att Lisbet Palme enbart skulle ha observerat personerna vid ett tillfälle. Interpol har informerats om den pågående utredningen av mordet på Palme. Men enligt Hans Holmér arbetar inte Interpol aktivt med fallet.
Planlagt mord
Polisen har hitills fått in drygt 1.000 tips under utredningen. Men det hetaste spåret hitills gäller den unika kulan. Till det kommer stora hopp om flera heta vittnesuppgifter. Polisens slutsats är att det inte handlar om något impulsivt mord av en förvirrad människa, utan ett noga planlagt mord av den svenske statsministern.
- Situationen just nu är typisk för spaningsmord där de första dygnen ofta förflyter under relativt stort lugn. Dessa fall tillhör de tuffaste för polisen. Men steg för steg lägger vi nu vårt pussel med mycket små bitar, summerar Stockholms polismästare Hans Holmér.
Olof Palme - född den 30 januari 1927 - död den 28 februari
1986.
-----------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ Tisdag den 3 mars 1986.
GRUNDIG - Batteriradio
---------------------------------------------------
RÖSTER i RADIO ¤ Den 14 december 1952.
Älskade "HONKEN"
Ishockey VM i Stockholm 1969-70, bidrog att rejält öka mitt intresse. Det var också där som jag såg en idol födas; LEIF "HONKEN" HOLMQVIST. Han blev invald i världslaget 1969. Han spelade 202 A-landskamper i Tre Kronor. Var målvakt i moderklubben Strömsbro, därefter i AIK och HV 71. Honken blev proffs i Detroit Red Wings, London Lions och Indiana Polis Racers. Hans insatser mellan stolparna skall jag aldrig glömma. Han var i sina bästa stunder en modern Sven Dufva.
Om idolen "HONKEN" har jag skrivit en artikel som publicerades i Piteå Tidningen för nåt år sedan. Idag har en annan antagit hans namn, Johan "Honken" Holmqvist, om detta tycker jag inte...Det finns/fanns nämligen bara en "Honken"!!
Leif "Honken" Holmqvist. Målvakt i världsklass.
------------------------------------------------------
Ärkebiskop Johan Olof Wallin
Morgonsamlingen fanns även med i centralskolan. Förutom psalmsången så hade vi (den då) obligatoriska kristendomsundervisningen. I den ingick att fördjupa sig i de andliga frågorna. Däribland att lära känna de psalmförfattare som exempelvis Lina Sandell-Berg (Tryggare kan ingen vara) m.m. så även Johan Olof Wallin (Var hälsad sköna morgonstund), (Din klara sol går åter upp) m. fl. Ett alldeles speciellt minne, som fastnade fast i hjärnbarken, är de ord som pryder Ärkebiskopen Johan Olof Wallins grav; Jordens oro, för den frid som varar, grafven allt förliker, himlen allt förklarar. Vad jag fick med mig var förklaringen till denna gravskrift. Av namnets initialer J.O.W. bildades Jordens Oro Wiker = Johan Olof Wallin. Ett bevis för att en liten gnutta i alla fall stannade kvar i mitt medvetande.
Ärkebiskopen Johan Olof Wallin (1779-1839) ledamot i Svenska Aka-
demien, psalmförfattare samt översättare.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Johan Olof Wallins gravmonument med den inskription som jag ber-
ättat om, på Norra begravningsplatsen i Solna.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Bilder: www.wikipedia.se / www.gammelbo.se /
Lill-Babs & Lasse Flinckman
Cocktail
Lill-Babs Svensson i lyxförpackning och drag-
showaren Lasse Flinckman med Thomas Le-
din, Sharon Dyall och Erika.
Lill-Babs och Lasse Flinckman i TV-programmet Cocktail.
---------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 18 januari 1991.
Vad är ondska?
Att Adolf Hitler var ond, det kan vi väl alla hålla med om. Men där "flyter" man gärna ut i att beteckna hela det land (kollektivet) är av samma skrot och järn. Men om än Hitler var ond, skall då de vanliga landsmännen dras över samma kam? En uteliggare/hemlös begår ett brott. Fullpumpad av narkotika. Då är det lättare att förstå för gemene man och kvinna orsaken. Men om gärningsmannen är en högt uppsatt polis eller läkare, då blir det genast svårare att kanske förstå. En känd amerikansk läkare tog sin hustrus liv och begravde henne i källaren under ett cementgolv. En vanlig svensk småbarnspappa styckade sin fru i deras gemensamma lägenhet, medan barnen satt och tittade på TV i ett angränsande rum.
Exemplen är hur många som helst, och bevisar att oavsett samhällsgrupp så begås de mest horribla saker bakom stängda dörrar. I USA lejde en kvinnlig politiker en mördare för att hon ville bli av med sin värsta konkurrent. I många länder svälter och torteras oskyldiga människor p.g.a. en inkompetent och ond ledare. Så har vår värld sett ut så länge vi kan minnas. Även på biblisk tid triumferade ondskan, på ett sätt som kan kallas för ytterst barbariskt.
Ondska är ett tidlöst fenomen. Där det finns människor - där finns också ondska. En polisman fällde en gång denna kommentar: Jag kan aldrig sluta att förvånas över hur illa vi människor är beredda att göra varandra. När man diskuterar denna sak, kommer för det mesta alltid diktatorer som Hitler och Stalin upp i sammanhanget. Båda herrarna kommer för alltid att stå som två ondskefulla symboler". Med all rätt.
Men kom ihåg att vi möter även ondska i vår vardag. Man behöver inte nödvändigtvis vara diktator till sitt yrke, och heta Adolf Hitler eller Josef Stalin för att betecknas som ondskefull. Nää, man kan också heta Svensson, Karlsson eller Jönsson, det går absolut lika bra.
Ett närliggande exempel i dessa tider, är vår statsminister Olof Palme. Han föll offer för en kallblodig mördare. Lek med tanken att mördaren var en av 3-4 stycken som en längre tid planerat att ta Palme av daga. Kanske var det också så att mordet var väl förankrat högt upp i maktens korridorer? I så fall är ju alla de inblandade ett ondskans redskap. Samtidigt som man är satt att ta hand om rikets väl och ve. En hemsk tanke! Slutligen kan man väl påstå att ondska alltid kommer att finnas. Och genom ondskans besök så kommer ingenting att bli som förut. Vad lämnar då ondskan i sitt farvatten? Svar:Trasiga människor! Människor som aldrig någonsin blir detsamma efter att de mörka makterna traumatiserat och förstört. Sådan är ondskan enligt mitt sätt att se.
/Roger.
Koncentrationsläger ett av många bevis på människans ondska.
---------------------------------------------
Bild: www.ystadsallehanda.se
Kvällstoppen - 1968
----------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Torsdagen den 6 juni 1968.
¤ GREGORY PECK i "To Kill a Mockingbird" ¤
Filmen gav Gregory Peck en Oscar 1963, för bästa manliga huvudroll.
Advokaten Atticus Finch agerar försvarare åt den oskyldigt dömde
Tom Robinson i den klassiska To Kill a Mockingbird från 1962.
1945 spelade Peck mot vår svenska stjärna, Ingrid Bergman, i Hitchcocks Spellbound på svenska översatt till Trollbunden. Det har viskats om en kort men het romans mellan de båda. Ingrid Bergman brukade nämligen bli förälskad i sina manliga motspelare, alla förutom sin moatjé Humphrey Bogart i filmen Casablanca inspelad 1942. Gregory Peck har visat upp sin fagra nuna i åtskilliga filmer på den vita duken. Att räkna upp dem alla skulle ta en sådan tid, men nämnas kan ändå Kanonerna på Navarone från 1961. En annan av de senare i thriller-genren var Omen från 1976, där Pecks hustru spelades av Lee Remick. 1978 kom The Boys from Brazil fritt översatt Pojkarna från Brasilien där Peck gestaltade nazistdoktorn Josef Mengele. En på sina ställen rätt så obehaglig berättelse, med sir Laurence Olivier och James Mason i de övriga rollerna.
En bild från inspelningen av Alfred Hitchcocks Spellbound, (Trollbunden)
med Gregory Peck och Ingrid Bergman. Filmem kom 1945.
Gregory Peck föddes den 5 april 1916 i La Jolla i delstaten Kalifornien. Den 12 juni 2003, avled Peck i en ålder av 87 år gammal. På hans begravning den 16 juni, höll Brock Peters, från deras gemensamma film To Kill a Mockingbird ett känsloladdat tal över sin kollega. Två veckor före sin död, blev Gregory Pecks rollkaraktär, Atticus Finch i den Oscarsbelönade filmen, vald av Amerikanska Filminstitutet, till den störste filmhjälten någonsin. Medan Peck intog en förstaplats, hamnade Harrison Fords Indiana Jones på silverplats, liksom Sean Connerys James Bond på en hedrande tredje plats på den åtråvärda listan.
Gregory Peck (1916-2003).
----------------------------------------------------------------
Bilder: www.discoshop.se / www.gonemovies.com / www.ew.com
www.cinemastevekrueger.blogspot.com /
"Jag köper det rakt av!"
Leif GW Persson har i kvällens program av Veckans Brott i SVT, redogjort om sin syn på den/de som mördade statsminister Olof Palme.
- En mindre konspiration, bestående av 2-3 personer har enligt mitt sätt att se utfört det här.
- Christer Pettersson var aldrig i stånd att göra detta. Han var en missbrukare som absolut inte handlade rationellt. Istället pekar gärningsmannaprofilen på en man som har en bakgrund inom exempelvis säkerhetstjänsten SÄPO eller Polisen.
En förklaring som faktiskt ligger mitt sätt att se det hela väldigt, väldigt nära. Så pass nära att jag köper Leif GW:s förklaring rakt av!
-------------------------------------------------
Bild: www.dn.se
SAINTS ¤ Dansband från Åmål
1962 i Arbetareföreningens B-sal i Åmål, spelade fyra killar upp till dans. Till en början bestod repertoaren mest av instrumentala låtar. Men så småningom så tog grabbarna ton också. Gaget kunde inskränka sig till korv och en läskedryck. Med åren så växte grabbarnas repertoar och även deras popularitet. Utrustningen blev en dag så pass stor att man bestämde sig för att skaffa sig ett rejält fordon. Valet föll på en bil från Kungs Kemtvätt. Därför fick orkestern smeknamnet "Tvättorkestern". 1967 blev Saints ett heltidsband. Legendariske Gert Lengstrand skötte om bandets bokningar, och skrev också en rad låtar till Tvättorkestern... förlåt, Saints.
1973 hade bandet upp till 200 spelningar per år. Man gjorde inspelningar på skivbolaget CBS, skivor som sålde bra under de gyllene dansbandsåren. Den första plattan, en singel, kom 1966 utgiven på skivmärket Dollar. Ytterligare 5 singlar följde, mellan 1973-76. Fem LP-plattor gjordes också; 1974: Åh Vilken Tjej, 1975: Ska Du Hänga Me´, 1976: Häftiga Låtar, 1978: Maria Rosa, 1982: Jubileum. De fyra första på skivbolaget CBS, den sista på Ewita.
På idolbilden ovan från 1975 syns SAINTS med följande manskap:
¤ Thor Anundsson-Madsén - gitarr, sång.
¤ Lars Bodqvist - sång, saxofoner.
¤ Pelle Clarholm - bas.
¤ Håkan Franksson - sång, klaviaturer.
¤ Kent Peterson - sång, trummor.
---------------------------------------------------------------
Ännu en diktator på fall...?
Muammar al-Gaddafi Libyens självutnämnde diktator håller just nu
ett tal till sitt folk. Gaddafi, eller Khadaffi, som han också ibland brukar
kallas, kom till makten den 1 september 1969 vid en oblodig kupp, när
den sittande monarken, Kung Idris avsattes av Gaddafi och hans mannar.
Man kan bara hoppas att Gaddafi och hans anhang störtas så fort som
det är möjligt. Det libyska folket behöver en demokratisk vald president,
statsöverhuvud, som tar sig an de problem som råder på ett seriöst sätt.
- Gå ut och slåss för regimen, är det budskap som Gaddafi vädjar om i
sitt tal. Hur många gånger har inte en trängd diktator sagt dessa ord?
- De protesterande kan dömas till döden! Ännu en klassisk replik sagt
i ett försök att genom våldshandling kuva sitt redan plågade folk.
Adolf Hitler, Benito Mussolini, Robert Mugabe, Idi Amin, Papa Doc, Josef
Stalin, Vladimir Lenin, Francisco Franco, Nicolae Ceausescu, Omar al-Bashir,
Than Shwe samt Kim Jong i-l är alla våldsamma självutnämnda diktatorer
som hyllat/hyllar det totalitära samhällskicket. Namnen symboliserar våld,
förtryck, död, folkmord, etniska utrensningar. När skall världen andas frihet
och försoning? Tänk, att vi aldrig lär oss!
----------------------------------------------
Bild: www.wkipedia.com
Laila Westersund död
Laila Westersund, Yrvädret från Trollhättan, har avlidit, 68 år gammal. Redan på 1960-talet åkte Laila runt på många folkparksturnéer. Enda gången som jag mött henne var på en en Caltex-bensinstation inte så lång från där jag bodde. Turnébussen parkerade mitt framför mina ögon, och vips, så kom Laila ut lita rufsig i håret och spände ögonen i mig för att fråga efter vägen till Piteå. Detta hände omkring 1967-68?
Laila Westersund var en riktig kändis på revyscenen, där hon ibland gjorde träffsäkra imitationer på bl. a. gamle finansministern Gunnar Sträng. Hon lockade till skratt i revyer hos de båda revygiganterna Hagge Geigert och Tjadden Hällström. Hon var även en uppskattad trummis i bandet Matz-Ztefanz med Laila, som också låg på Svensktoppen ett tag.
Laila Westersund filmdebuterade 1962 i Raggargänget. 2007 kunde vi se henne i TV-serien Jonson och Pipen, en komediserie som visades i TV 4. Med Laila Westersunds bortgång försvinner också en av de stora inom svenskt revyliv.
---------------------------------------------------
Bild: www.hd.se
Gäääsp...!
/Roger.
Den afghanska flickan...
För många år sedan befann sig en fotograf utsänd av National Geo-
graphic i Afghanistan. Någonstans i det krigshärjade och karga landet,
upptäckte han en vacker flicka i ett tält. Hennes vackra gröna ögon
kunde han inte motstå. Därför kom denna bild (t.v.) till. Många år sen-
are befann sig samma fotograf åter i det Afghanska landet. Då han på
nytt korsar henne väg. Men den en gång så vackra flickan hade tärts
av mödosamma år, bilden (t.h.) vilket satt sina spår i hennes ansikte.
---------------------------------------------
"Är det konstigt att man längtar bort nån gång?"
Genombrottet kom i Hylands hörna våren 1971, med låten Är det konstigt att man längtar bort nån gång? Buffy Saint Marie sjöng originalet: I´m Gonna Be a Country Girl Again. Den svenska texten snickrades ihop av Stikkan Andersson. Låten kom (naturligtvis) in på Svensktoppen den 18 april 1971, och stannade där i 13 veckor. Lena hade kommit för att stanna. Den 23 maj var det dags för: Jag Blev Född Till En Fattig Flicka vars tid på listan blev 4:a veckor lång. Under 1971 besökte Lena Andersson Svensktoppen vid hela fem gånger. De tre återstående låtarna var: En Junikväll, den 4 juli, Jag Kommer, den 7 november, och till sist: Tänk Om Man Bara Kunde Svara På Frågor, den 5 december 1971. Fram till 1975 hade Lena ytterligare 7 listplaceringar. Bl. a. den 19 maj 1974 med: Hasta Manana med vilken hon stannade i 11 veckor, på en första placering.
Idag bor Lena i San Diego, USA. De profana texterna är utbytta mot andliga, efter omvändelsen hemma i Sverige 1985. Livet tog helt plötsligt andra vägar, för den idag 56-åriga Lena Andersson-Hubbard. Men sjunger det gör hon fortfarande. Skam vore väl annars.
--------------------------------------------------------
En statsministers död
Det är tidig lördagsmorgon, den 1:a mars 1986. Elisabeth har åkt iväg på sin allra första arbetsdag efter 1 år och 9 månaders barnledighet. Klockan är strax före åtta, och jag sitter med Andreas och Robert i TV-rummet. Den här morgonen, liksom många andra lördagar, sänds "Go´morron Sverige" med Fredrik Belfrage som programledare. Men nåt är fel. Istället för den käcka signaturmelodin; Go´morron Sverige plingelingeling...så uppenbarar sig plötsligt Aktuellts Ingela Agardh i rutan, med en allavarlig min. I rutans övre del syns samtidigt ett foto av vår statsminister. Redan då börjar jag förstå att något allvarligt hänt.
Vad som sedan följer har jag svårt att ta in: Sveriges statsminister, Olof Palme är död! Han mördades igårkväll mitt i centrala Stockholm...
Palme mördad! Mitt på Stockholms gator. Det kan väl ändå inte vara sant, ungefär så gick tankarna de allra första minuterna. Det dröjde inte länge innan telefonen började ringa. Det var min mamma, som ville prata av sig en stund. Både hon och min far, bodde då i en lägenhet i Öjebyn. Och som vanligt om morgnarna så ramlade "husorganet-världsbladet" Piteå Tidningen ner på hallgolvet. Det räckte med en snabb anblick i den högra marginalen på PT:s första sida; John, Palme är mördad, han är död...Så beskrev hon de allra första sekunderna efter vetskapen om händelsen.
Vi var nog många som reagerade på samma sätt och vis. En känsla av overklighet smög sig tätt inpå oss. Och vi kände plötsligt ett stort behov i att "prata av oss". En kollektiv sorg lade sitt svarta tunga täcke över vårt lilla land. Det enda som man i fortsättningen samtalade om, var just detta overkliga som inträffat. I kollektivbussen, i Konsumkön, i väntrummet hos tandläkaren, öppnade "den tystlåtne" svensken plötsligt sitt innersta. I kyrkorna landet runt köade massorna för att få komma in i till de minnesgudstjänster som hölls för Olof Palme.
Jag och min far besökte kyrkan i Öjebyn vid en liknande minneshögtid. Världen över kom kraftiga reaktioner över det brutala mordet. T.o.m. den efterlevande Kennedybrodern, Ted Kennedy, höll ett gripande minnestal över den hädangångne svenska statsministern, där han kallade honom för "en broder". John Lennons änka, Yoko, berättade i ett tal om sin stora sorg över det inträffade. Ja, jag vill påstå att i den stunden var namnet Sverige på allas läppar. Så naturligtvis också Olof Palme.
Olof Palme var en ganska så kontroversiell person. Han skapade
ofta stora rubriker, som här i ett demonstrationståg 1968. Palme var
denna tid statsråd, men protesterade vilt mot USA:s krigföring i Vietnam.
-------------------------------------------------------------
25 år har snart gått sedan den ödesdigra fredagskvällen den 28 februari 1986. Ännu har ingen mördare ställts inför rätta, om man nu bortser från Christer Petterssons dom, som han så småningom frikändes från. Professorn och författaren Leif GW Persson har sin uppfattning ganska så glasklar.
- Christer Pettersson är inte Olof Palmes mördare. Det här ser mer ut som en större konspiration, där eventuellt polis och militär kan vara inblandade. Det finns ett vittne som både hörde och såg morddramat. Han påstår bestämt att den man som lunkade iväg från Sveavägen/Tunnelgatan INTE var den utpekade Pettersson. Vittnet bodde nämligen granne med Christer Pettersson, och vid en fotokonfrontation så sa han - Det faller inte ner nån polett. Skulle det varit Christer, så skulle jag naturligtvis känt igen honom.
Mot en bakgrunden så kan vi kanske tänka oss, att det fortfarande springer omkring en mördare på våra gator. En okänd mördare som förändrade vår politiska historia ganska så radikalt den där vinternatten för 25-år sedan. En gärningsman vars gärning var väl förankrad ända upp till högsta ort.
-----------------------------------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.
Bilder: www.radiogodis.se / www.dn.se
Operation Argus (K-märkt TV-serie) del 15
Operation Argus. TV-serie från 1966. I regi av Håkan Ersgård. I rollerna: Ove Tjernberg, Jan-Eric Lindquist, Frej Lindqvist, Börje Mellvig, Christina Schollin,Thorsten Wahlund, Stig Torstensson, Peter Lindgren, Catrin Westerlund och Pia Arnell.
Jag var nio år fyllda. Och på något sätt så fick jag lov av mor och far att titta på den här spionthrillern som gick på bästa sändningstid. Förklaringen var att den var rätt så oskyldig i sitt framförande. Jag hade ju "fri tillgång" även till Bröderna Cartwright också. Året därpå, 1967, kom ju High Chapparal, även den fick den unge Lindqvists pojken se. Men vem gjorde inte det? Alla mina kompisar gjorde precis samma sak. Ur detta TV-tittande så föddes våra lekar. Vi blev rätt så kreativa i att spela upp alla dessa rollkaraktärer, allt från Mannen från Uncle till Manolito i High Chapparal. På roliga timmen i andra och tredje klass spelades bl. a. Hylands hörna upp. Så TV:n hade som synes en bra sida också, en fostrande sådan.
----------------------------------------------------
En vanlig dag
De sommarvarma dofterna, blir den bästa av alla mediciner. Själens oro, förbyts i en harmoni som inte är av denna världen. De blå himlataket, lyser med sin fulla närvaro, medan de bomullsvita mjuka molnen så sakta seglar förbi ovanför våra solblekta huvuden. En skogspromenad en somrig och yrvaken morgon. Där finns jag till, mitt i den levande tallskogen och dess ståtliga furor. På en vandring i barndomens fotspår. En liten hand, som kramar så ömt. En litet barnbarn med blåbärsblå mun som skrattar och ler. En liten tjej och en kille som symboliserar skapelsens krona. Ja, tänk vilka underverk, så nära tätt inpå.
Roger Lindqvist.
På skogspromenad en somrig yrvaken morgon...
--------------------------------
Bild: www.kyrkstommen.se
Elisabeth Lord
Hösten 1968 innebar ett slags genombrott för sångerskan Elisabeth Lord. Den 29 september 1968 placerade hon sig på Svensktoppen med "Tamborito i Panama". Veckan därpå, den 6 oktober, seglade hennes låt "Nånting Att Tänka På" också in. På samma lista. 1969, den 23 mars var det åter dags igen. Då blev "Huset På Höjden" en klar svensktoppsetta. Elisabeth Lord och sambon Tommy Gunnarsson är idag ett välkänt låtskrivarpar. I melodifestivalen 1990 sjöngs deras bidrag, "Symfoni", av Loa Falkman. Sedan dess har det kommit fler välkända låtar signerade Lord/Gunnarsson. Och fortsättning följer...
--------------------------------------
Bild: www.gunnarsson-lord.se
Dick van Dyke Show (K-märkt TV-serie) del 14
Richard Wayne Van Dyke med artist namnet; Dick van Dyke f. 1925, uppenbarade sig i TV-rutan i början av 1960-talet. Åren 1961-1966 sändes serien med van Dyke som Rob Petrie och hans låtsashustru Mary Tyler Moore, f. 1936 både i amerikansk som i svensk TV.
Dick van Dyke med sin motspelerska Mary Tyler Moore i TV-serien/showen The Dick van Dyke Show. Vi skaffade TV i mitt hem omkring 1962/63. Showen med van Dyke dök rätt så ofta upp på tablån. Privat så har Dick van Dyke kämpat mot sin alkoholism, som så många andra av sina kollegor.
---------------------------------------------
Härliga tjejer!
Barbro, Ann-Louise och Siw. Ikväll gäster i Bingolotto, snart på turné med Radio Nord. Tre tjejer som hängt med i ur och skur. Siw f. 1936, Barbro f. 1938 och Ann-Louise f. 1944, har känt varandra sedan 1950-talet. Siw och Ann-Louise spelade in sina skivor på samma bolag; Metronome. Barbro hade sin hemvist på Simon Brehms Karusell.
- Vem av er surrar mest, frågar programledaren Lotta Engberg.
- De där två, säger Siw och pekar på Barbro och Ann-Louise.
Stämningen är med andra ord hjärtlig trots att konkurrensen svävade över dem under det hektiska åren med skivinspelningar och digra folkparksturnéer.
- En kväll ringde Simon, han sa att du måste in i studion omedelbart, säger Barbro och tittar på Siw.
- Han sa att Siwan håller på den där låten. Du måste in och göra den också. Jag var förkyld, men jag var tvungen att göra som Simon sa.
Siw håller med, och berättar att i hennes fall var det likadant.
- Det var ju viktigt att komma ut först med sin skiva.
Ann-Louise berättar att när hon som 15-åring kom till Stockholm för att påbörja samarbetet med skivproducenten Anders Burman, var det Siw hon träffade bland de första.
- Siw var ju min stora idol. Sedan så sa hon plötsligt, du kan väl hänga med mig hem på en fika. Det var stort, säger Ann-Louise. Tänk att få åka hem till Siw Malmkvist på fika.
- Jag ville så gärna ha hennes autograf, men jag vågade inte. Men Siw gav mig ett idolkort i alla fall. När jag kom hem så skrev jag själv på kortet; "Många hälsningar till min goda vän Ann-Louise från Siw Malmkvist". Året var 1959, säger Ann-Louise och ler åt minnet. Idag är de gamla goda vänner, Siw, nyss fyllda 74, Barbro fyller 73 den 9 mars och Ann-Louise som blir 67 den 4 april.
----------------------------------------------------
Bild: www.expressen.se
Hedebyborna (K-märkt TV-serie) del 13
Hedebyborna efter Sven Deblancs romaner. Premiär i TV den 28 oktober 1978. Serien visades även 1980 och 1982. Succé! var det allmänna ordet efter de första avsnitten. I rollistan hade hela den svenska eliten samlats.
Nina Gunke - Märta Svensson, Per Myrberg - Baron Urse, Ingvar Kjellson - Mon cousin, Lena Brogren - Louise Urse, Anders Nyström - Svensson, Allan Svensson - Erik Gustafsson, Kent Andersson - Ville Vingåker, Olle Björling - Olle i Vreten, Börje Ahlstedt - Stora Småland, Tor Isedal - Nikodemus, Aino Taube - Karolina Styf, Jan Erik Lindqvist - Abraham Styf, John Harrysson - Handlar´n, Dan Sjögren - Fjärsman, Ingvar Hirdwall - Skomakar-Ludde, Micha Gabay - Tok-Harry, Gösta Prüzelius - Prästen, Jan Malmsjö - Kettil Kyhle, och många många fler...
Ingvar Kjellson eller Mon cousin som han hette i serien, tillhörde i alla fall för mig en av favoriterna. Hans vaxade mustasch och hans sätt att formulera sig var en riktig höjdare. I det stora hela så bjöd serien på hög underhållningskvalité. En riktig klassiker som förtjänar att stämplas med min stämpel: K-MÄRKT!
----------------------------------------------------
Bilder: www.mediahyllan.se / www.enmammasdag.com
En märklig och förbryllande kommentar...
Bakgrunden till mitt inlägg var den dokumentär som SVT visat kort före. Jag blev djupt berörd av den lilla flicka som berättade om sitt liv, bestående av en kamp för att överleva. Henns bostad var ett tillhåll för stora hungriga råttor, som även bitit av hennes tår. Den infektion som sedan följde höll på att kosta henne livet. Hennes far och mor var båda djupt alkoholiserade. Pappan hade dött en tid före, hennes mor hade försvunnit. Hennes enda chans till överlevnad var att sälja blommor ute på gatorna i Bombay, natt som dag. Så tittade Anna in som sagt, och lämnade denna något förbryllande kommentar:
"Det är mer synd om råttorna än gatubarnen. Det är bara mänskligheten som du och övriga människor i västvärlden endast engegerar er för tyvärr. Sådan är kristusvärlden, där enbart människan ses som en avgud medan djur behandlas illa, och allra värst är det för stackars råttorna som behandlas som skit. Kristendomen värnar inte alls om Guds skapelse, där också råttorna ingår. Min empati finns hos råttorna, Anna"
Så långt signaturen Anna!
Att ta parti för de oskyldiga djuren, tycker jag man skall göra. MEN...jag skulle reagera något oerhört om mina barn och barnbarn tillbringade sina dyrbara liv i en liknande miljö som den i Bombay. Det skulle vara djup tragik om jag skulle tycka att de råttor som både sprider farliga sjukdomar, och även utsatte mina nära och kära för angrepp vilket skulle äventyra deras liv och hälsa skulle prioriteras allra först. Det vore djup försumlighet av mig som förälder och farfar, om jag istället för mina barnbarns väl och ve, istället skulle "gulla med råttor". Jag kan bara beklaga dig Anna att du tycker som du gör. Du kanske har en stor kärlek till "dina" råttor, det har jag respekt för, men ditt resonemang "luktar illa".
Mvh Roger Lindqvist.
Födelsedag utan födelsedagsbarn
Roger din son.
Populäre Eric & Kungarna i The Playtones
En liten annorlunda låt stod Sara Varga för. Spring för livet, en tänkvärd text som berör och hugger tag i hjärtegropen, skickades till andra chansen, så även Shirley´s Angels I tought it was forever. En önskan är att Saras låt tar sig ännu längre, det är den värd. För Linda Sundblad, Sara Lumholdt, Sebastian och Simon Forsberg tog schlagerresan tvärt slut, för den här gången.
--------------------------------------------------
Roger.
Inför melodifestivalen
I love Lucy - (K-märkt TV-serie) del 12
Lucy Show/I love Lucy. 1962-68 flamsade virrpannan Lucy eller
Lucille Ball som var hennes riktiga namn, omkring i sin egen TV-show
tillsammans med sin trogna vapendragare Vivian Bagley (Vance var
hennes riktiga efternamn). Serien köptes av svensk TV som därigenom
bjöd sin publik på komedi när den var som bäst.
Lucille Ball & Vivian Vance - två tokroliga damer som
gladde den svenska TV-publiken under 1960-talet. I det
privata var Lucy gift med den kubanske musikern Dezi Ar-
naz och hade med honom två barn, Dezi Arnaz jr. och Lucie.
------------------------------------------------------------------
Bild: www.sharetv.com
Markurells i Wadköping (K-märkt TV-serie) del 11
Markurells i Wadköping. Bjuder på ännu en klassisk serie ur TV-arkivet. Premiär i TV:n den 25 december 1968. I rollistan fanns svensk film- och teaters grand old man: Edvin Adolphson (1893-1979). Adoöphson iklädde sig i denna produktion rollen som herr Markurell. Och vem kunde inte ha passat bättre i dennes skepnad om inte nyss nämnde Edvin Adolphson. I rollen som hans hustru sågs Eva Dahlbeck (1920-2008), sonen spelades av en då rätt så ung Ulf Brunnberg. Ulf har senare berättat att Edvin blev som hans extra pappa. Ja, han t.o.m. kom hem i det Brunnbergska hemmet för att hälsa på sin "son" ibland.
- Edvin besatt ju en sådan begåvning och rutin inom film- och teater, att det var en fröjd att ha honom som motspelare, sa Ulf Brunnberg i en intervju som handlade om hans möte med den store aktören.
I seriens övriga roller sågs också: Georg Årlin, Olof Thunberg, Gösta Cederlund, Tor Isedal, Arne Källerud, Jan-Olof Strandberg och Fred Hjelm. Regi: Hans Dahlin, manus: Gustaf Molander, musik: Bengt-Arne Wallin.
---------------------------------------------------------------
"Ring Ingmar Nordström!"
/Roger.
Med en doft av varm tallskog och nybakade bullar
En bild som togs vid en rastplats på vägen mellan Piteå-Skellefteå
för några somrar sen. En ljummen sommarkväll med doft av varm
tallskog, nybakade bullar och kaffe.
-----------------------------------------
Popbandet "We 4"
1965 låg popbandet We 4 på Tio-i-topp med låten Remember komponerad av bandets sånagare och gitarrist Hans Edler. De övriga musikerna i gruppen var; Jan Högberg - bas, Olle Landsell - trummor och Bengt Lundqvist - gitarr. Hans Edler är idag en känd arrangör av popgalor med 60-tals musik, på bl. a. Tyrol i Stockholm. Edler startade en gång också skivbolaget "Marilla".
Trummisen i bandet, Olle Landsell, utbildade sig på slagverkslinjen på Framnäs i Öjebyn i början av 1970-talet. Jag gick som så kallat "objekt" inom slagverk, och utbildades av bl. a. Olle Landsell och hans kompanjon Ingvar Hallgren (som spelat i gruppen Kroumata). Olle Landsell blev senare medlem i dansbandet "Mållbergarna" vars låt "Lita inte på tjejer" blev kanske deras mest kända. Som kuriosa kan jag nämna att samma låt även gjordes på platta av skellefteåbandet Yngve Forssélls orkester.
Olle Landsell, som syns bakom trummorna, medverkade med tre
andra musikelever vid Framnäs, i ett TV-program året 1970. Fr. v.
Göran Fristorp, Janne Bergman och Per-Örjan Ådén. Göran Fristorp
blev med tiden en känd sångare, Per-Örjan Ådén från Hörnefors utan-
för Umeå, blev dansmusiker i gruppen Max Fenders, under de gyllene
åren på 1970-talet.
Olle Landsell som ses i glasögon, ses här på en bild från tidigt 70-tal.
Musikerkollegorna bredvid är fr. v. Per-Örjan Ådén, Theo Lundström
(Bert-Åke Vargs bror) samt Göran Fristorp. Per-Örjan och Theo spelade
vid denna tid i dansbandet Max Fenders.
"Lita inte på tjejer" Mållbergarnas kanske mest kända inspelning.
Olle Landsell syns längst t.h.
--------------------------------------------------------------
Bilder: Anita Brännströms blogg / www.svenskadansband.se
Scannern...
/Roger.
Hemsöborna (K-märkt TV-serie) del 10
Så skriver August Strindberg i sin inledning till romanen Hemsöborna som utkom 1887. 1965 påbörjades inspelningen av Hemsöborna för 4:e gången i ordningen. Redan 1919 blev den filmatiserad för första gången, liksom även 1944 och 1955. 1965 ledde regissören Bengt Lagerkvist utformningen av berättelsen om madam Flod, Gusten, drängen Carlssom m. fl. Manuset till serien skrevs av Herbert Grevenius. Den 19 februari 1966 premiärvisades Hemsöborna i TV:n. Omdömena var idel berömmande. Och på köpet fick svenska folket nya idoler som: Allan Edwall, Sif Ruud, Sven Wollter, Håkan Serner, Hilding Gavle.
I de övriga rollerna sågs: Edvin Adolphson, Åke Fridell, Julia Caesar, Håkan Jahnberg, Fylgia Zadig, Helena Reuterblad, Åsa Brolin och Anne Schönberg. Samt inte att förglömma skådespelaren Ulf Palme, mannen med den ljuvliga berättarrösten. Alla dessa uppräknade åstadkom alltså en äkta och sann svensk klassiker, som jag härmed sätter min K-märkta stämpel på! PANG! Såja!
Hemsöborna. Verklighetens Hemsö, var Kymmendö ute i Stockholms
skärgård. Där höll filmteamet till under vintern och sommaren 1965.
Resultatet då: Absolut helt briljant! Med hög klass på de skådespelar-
insatser av de inblandade. Fr. v. Åke Fridell (Rapp), Sif Ruud (madam
Flod) och Allan Edwall (drängen Carlsson).
-------------------------------------------------------------------------------
Bild: www.annneblogg.se
Fortsatt kyla...
Är nyss hemkommen efter en shoppingtur på en matvaruaffär. Skönt att komma in i värmen. Jag tror på det bestämdaste att vi människor absolut inte är gjorda av att vistas i kyla. Vi (jag) mår så mycket mer förträffligt av värmande vindar som liksom kramar om, istället för den isande kyla som tar sin in via ryggraden och förgiftar hela ens person.
Nu finns inte mera tid för väderfilosoferande, hustrun ropar nämligen: ROGER - DE´ÄR MAT!!
/Ha en bra dag!
Musikerhälsningar...
Idag kom en hälsning från saxofonisten Rolf Pettersson från Norsborg. Rolf var en gång medlem i Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. Rolf berättar att han under sina aktiva år - förutom Yngves - även spelat med sångaren Svante Thuresson och Leif Kronlunds orkester. Så tack alla ni, musiker som alla andra som skickar kommentarer, det mår jag bra av. Fortsätt så!
Nature 1972. Fr. v. Mats Ronander, Lasse Wellander, Erik "Kapten"
Dahlbäck, Pär David Johansson och Pugh Rogefeldt.
----------------------------------------------------------
Fläsket Brinner en del av dem. Fr. v. Bengt Dalén, Per Bruun
samt Erik "Kapten" Dahlbäck. I gruppen ingick också Mikael Ra-
mel.
-------------------------------------------------------------
Bild: www.mikaelramel.com
Kråkguldet (K-märkt TV-serie) del 9
Kråkguldet ännu en svensk klassiker inom thrillergenren. Leif Krantz, mannen bakom Kullamannen 1967, stod även den här gången för regi, som medhjälpare fanns Olle Mattson. Inspelades i januari/februari 1969. Premiär i november samma år. Här kan också tilläggas att en av de medverkande, Åke Grönberg, spelade här en av sina sista roller. Grönberg avled den 15 september det här året i en ålder av 55 år. En spännande och tät thriller som fick det att pirra lite extra i magen varje gång den sändes. Handlingen utspelades i det påhittade Granhyttan i Bergslagen. Där någonstans, dold för omvärlden, ligger den guldskatt som en gång tillhörde den så kallade Skarp-Erik. I serien finns Staffan Jonsson (Staffan Hallerstam) vars morfar, spelad av Tore Lindwall, berättar historien om den gömda skatten. En skatt som också lockar till sig vissa skumma typer, såsom Orvar (Tommy Johnson) och hans kumpan Signe (Gun Arvidsson). Även herr Berntsson (Arne Källerud) verkar tillhöra de skumma människornas skara.
Men här finns även Britta Jonsson (Helena Reuterblad) Staffans mamma. Maria (Maria Lindberg), Åke (Stefan Feierbach) och Gustav Lagerström (Åke Grönberg). En sevärd ungdomsthriller som jag minns för den spänning som den bjöd på. Titelmelodin; "Ballden om Kråkguldet" sjöngs av trubaduren Thorstein Bergman som även stod för kompositionen. Texten skrevs av seriens regissör, Leif Krantz.
Balladen om Kråkguldet
Guld är inte allt som glimmar
sedan vintersolen sjunkit ner
Det som bleks i ljusets timmar
får mot nattens väv sin glöd
Ädelsten som snökristaller
silversmycken som är månljusblått
Rikedom när stjärnor faller
det är mörkrets gåvolott
Guldglans överallt i natten
rovdjursögon bakom stock och sten
Norrskenslågor över frusna vatten
bländverk, irrbloss återsken
------------------------------------------
Text: Leif Krantz. Musik: Thorstein Bergman.
Det eftertraktade Skarp-Eriks guld.
--------------------------------------------------------------
Bilder: www.cdon.se / www.mattsjansson.blogspot.com.
Alias Smith and Jones (K-märkt TV-serie) del 8
Alias Smith and Jones d.v.s. Hannibal Heyes och Kid Curry spelade av fr. v. Pete Duel (1940-1971) och Ben Murphy. Visades i vår svenska television första gången i oktober 1971. I de första 32 avsnitten medverkade skådespelaren Pete Duel. Nyårsaftonen 1971 satte han sin pistol mot sitt huvud och tryckte av. Depression, alkoholproblem tros vara förklaringen till Duels tragiska slut. Duels ersattes så småningom av Roger Davis. Serien levde kvar ytterligare ett år, fram till 1973 då den lades ner. Alias Smith and Jones var en snällare variant av de ibland lite hårdföra cowboyfilmer/serier som sköljde över oss under 1960-talet. I motsats till en annan omtalad western; "High Chapparal" så framstod Smith and Jones som rena söndagsskolan. Det kan även nämnas att Alias Smith and Jones-serien skapades av välkände Glen A. Larson.
------------------------------------------------------------------------
Utslagen på ett hotellrum i Kiruna
Rådet var att åka till hotellet och skaffa sig ett rum för att sova ut några timmar. Så där ligger han troligtvis nu, utslagen på ett hotellrum i gruvstaden Kiruna. Det låter i mina öron som en början på en spännade roman. Men så värst spännande är det ju inte att drabbas av den årliga vinterkräksjukan. Inte om man sitter i en trång lastbilshytt i alla fall. Så krya på dig min son, däruppe i det kyliga Kiruna, eller Giron, som det så vackert heter på nordsamiska.
Kiruna eller Giron som det heter på nordsamiska. Danne ligger på ett
hotellrum i Kiruna. Kylan håller oss i ett järngrepp förnärvarande.
------------------------------------------------------------------------------
Bild: www.wikipedia.com
Helt rätt - Peter Forsberg...
Så tack Foppa för alla de oförglömliga stunder du bjudit oss alla på. Först och främst kommer jag för alltid att minnas den straffklassiker vid OS i Lillehammer 1994. En sann njutning att få ta del av. Jag satt i bilen på hemväg från Skellefteå där äldste sonen Ante spelat ishockey. Via radion fick vi höra den spännande upplösningen i OS-finalen Sverige-Kanada. Väl hemma, hade jag/vi ingen röst kvar (av naturliga skäl). Det är sådana minnen som denna herre från Ö-vik skall bli ihågkommen för. Tack än en gång!
Peter Forsberg berättade på en presskonferens att hans tid som
ishockeyspelare är över.
- Det kommer att kännas svårt några veckor och månader, men
det går över. Nu skall vi åka till solen och ta det lugnt.
Peter Forsbergs ord efter beskedet att han nu lämnar hockeyn.
-----------------------------------------------------------------------
Bild: www.aftonbladet.se
The Monkees (K-märkt TV-serie) del 7
The Monkees. Sändes 1966-68 i vår TV. Bandet bildades för att bli den amerikanska motsvarigeheten till The Beatles. Även om gruppen fick en del hits; Last Train to Clarksville, I´m a Believer, Pleasent Valley Sunday, Daydream Believer m. fl. så kom man aldrig upp i de höjder som de engelska superbandet Beatles. TV-serien gillade jag helskarpt. Hade redan då (1966) blivit såld på allt vad trummor hette, så för mig var det en högtidsstund varje gång titelmelodin strömmade ut ur TV:ns högtalare. Jag var nio år gammal och drömde om en framtid som musiker.
The Monkees. Fr. v. Davy Jones f. 1945, Mickey Dolenx f. 1945,
Peter Tork f. 1942 och Michael Nesmith f. 1942.
------------------------------------------------------
Bilder: www.retrorebirth.blogspot.com
Helgonet (K-märkt TV-serie) del 6
Helgonet (The Saint). Roger Moore f. 1927 blev Helgonet eller Simon Templar med hela svenska folket från starten 1962 fram till slutet 1969. Med sin berömda gloria, ibland lite på sned, följde vi mangrant runt om i stugorna hans äventyr bland skurkar och vackra damer i lyxiga miljöer. Helgonet kan nog påstås vara en av våra första och största TV-hjältar under det händelserika 1960-talet.
I mitt barndomshem stod TV:n i en vrå i vårt stora kök. Varje lördagskväll var det ett måste att kolla in Helgonet. Blotta åsynen av hjälten som satt i sin fräcka P 1800 med en snygg tjej bredvid, spädde på ens pojkdrömmar om att en dag ha en liknande kärra, och naturligtvis med en lika vacker brud vid sidan om. Det dröjde innan jag fick chansen att se en P 1800 i levande livet. I Hortlax där jag bodde var det endast tråkiga bilar som SAAB, Volkswagen, Opel osv. som körde förbi på den grusväg som gick genom byn. På sin höjd kunde man kolla in raggarbilarna inne i centrala stan, Opel Kapitän bl. a. som körde den så kallade "raggen" på Sundsgatan i Piteå. Men någon vit Volvo P 1800 med Simon Templar bakom ratten - nää, det syntes aldrig. Midsommar 1966 kom faktiskt Roger Moore på blixtbesök i Norrbotten. Han kom direkt från Kallax flygplats i Luleå (något påstruken) och kördes i en liknande vit P 1800 vidare till festplatsen i Sörbyparken ovanför Boden. Han kom så pass försenad, att det gage han skulle fått, aldrig utbetalades. Jag kan även meddela att glorian inte följde med den gången.
Volvo P 1800 bilen som skänkte ytterligare elegans åt Mr. Simon
Templar var ju faktiskt svensk. Därför sträckte man lite extra på sig
när man såg honom i TV:n.
---------------------------------------------------------------------------
Bilder: www.saint.org.com / www.wikipedia.com
Kullamannen (K-märkt TV-serie) del 5
Kullamannen en spännande thriller som premiärvisades i vår svenska television året 1967. Fyra ungdomar; Marianne (Maria Lindberg), Tommy (Staffan Hallerstam), Olle (Olle Myrberg) och Peter (Håkan Waldebrant) fick TV-publiken följa i sju avsnitt på deras äventyr. Leif Krantz hette regissören, Folke Mellvig var mannen som skrev manus, till denna välgjorda (numera K-märkta, av mig) ungdomsthriller. Ungdomarna mötte genom serien på namn som Dr. Miller (Leif Liljeroth), fru Werner (Berta Hall), farbror Ludvig (Bengt Brunskog), Harry (Fred Gunnarsson) och Jenny (Lena Dahlman). En klassiker alltså! Så oändligt oförglömlig att jag för några år sedan hyrde den för att förflytta mig i tid och rum till 1967 för att återigen uppleva den där kittlande känslan i maggropen.
---------------------------------------------
Bild: www.lovefilm.se
"Tess lördan"
TESS LÖRDAN
I bugane böljer går rågfält å vete,
å vågera vaggar på krusiger sjö.
På Lekebergsåsen går korna i bete,
å skällera pinglar,
å svalera singlar
i höjda, där molntappar seglar som snö
Tralla-lalla-lej...
Nu tänker jag på dej
Fijoln han får hänga på spiken å vänta
tess lördan um kvälln, då får stråktagle gnu
Då går ja te dans mä en skrattande jänta,
där kvarnbäcken rusar
å furera susar
Då går ja te dansen på Lekebergs bro
Tralla-lalla-lej...
Då dansar ja mä dej!
--------------------------------------------
Levi Rickson eller Jeremias i Tröstlösa som han
föredrog att kalla sig. En herre som hade skrivan-
det som sitt yrke. Levde mellan åren 1868-1967.
Levi Rickson är även pappa till kända Man borde
inte sova, en låt som värmländska Sven-Ingvars
gjort på skiva.
Åke Grönberg sjöng in låten vid två tillfällen. 1942
samt 1957. Åke Grönberg var ju även en aktad aktör
på teater och film. Grönberg föddes 1914 och avled helt
plötsligt en septemberdag 1969.
------------------------------------------------------------------
Bilder: www.jeremiassessionband.com / www.filmklassiker.se
Bröderna Cartwright (K-märkt TV-serie) del 4
Bröderna Cartwrigt. (Bonanza). Kultserie från USA. 1959-1973 kunde vi följa familjen Cartwrights öden på deras Ponderosa ranch. Lorne Greene (1915-1987), pappa Ben Cartwright, Pernell Roberts (1928-2010), Adam Cartwright, Dan Blocker (1928-1972), Eric "Hoss" Cartwright samt Michael Landon (1936-1991), Joseph "Little Joe" Cartwright.
I våra lekar därhemma, skulle vi ju naturligtvis ha cowboyhatt och pistolhölster. Lekarna som handlade om de där kofösarna på Ponderosa ranch krävde dessa attribut. När rollerna skulle tilldelas, ville alla göra Little Joe. Adam stod också högt i kurs. I undantagsfall kunde man ju ta sig an rollen som Hoss, men det var inte självklart. Att ge sig på rollen som pappa Ben, det var helt uteslutet. Det hela resulterade i mycket pang-pang i skogarna runt omkring. Vi sprang och hojtade med våra knallpulverpistoler, medan cowboyhattarna hängde på sniskan samtidigt som vi skrek på våran hemmagjorda pitemålsengelska: "Scharrapp!" och "Pang-pang, du är död!". Så hett kunde det gå till dagen efter en TV-utsändning av bröderna Cartwright. Hela den närliggande skogen där vi bodde stank av knallpulvret som våra leksakspistoler avsöndrade. En liten glimt hur påverkbara vi var som barn. Men kul hade vi!
----------------------------------------
Min vän från Mars (K-märkt TV-serie) del 3
Min vän från Mars (My favorite Martian). Ännu en (av mig) K-märkt TV-serieklassiker, som hade sin svenska premiär i juni 1965. Serien tog sin början i hemlandet USA 1963, för att avslutas 1966. I rollerna sågs Bill Bixby (1934-1993) som även spelade rollen som DR. David Banner i en annan känd produktion; "Hulken". Bixbys rollkaraktär i Min vän från Mars hette Tim O´Hara. Som den besökande marsianen sågs Ray Walston (1914-2001). Som kuriosa kan berättas att Walston också hade ett litet finger med i Hulken. Ray Walston spelade ytterligare med i en annan storsäljare; "Lilla huset på Prärien" med bl. a. Michael Landon.
Åjo, Min vän från Mars hade en hel del TV-tittare här i Sverige. En av dem, hette Roger Lindqvist i Hortlax. Jag vill minnas att jag aldrig missade ett enda avsnitt. En K-märkt TV-produktion alltså, om jag får bestämma!
-------------------------------------------------------
Bild: www.sitcomeonline.com
Logen i Täfteå
Också kul att få stifta bekantskap med alla dessa människor som figurerar i programmet. Anita, Berit och Ulrika är tre av dem. Det går inte att ta miste på deras glädje inför danserna på den fina logen. Det är aldrig kul att krossa någon annans drömmar, men unga Ulrikas dröm att en dag bli dansbandssångerska, kanske inte passar så bra in med tanke på hennes falska toner framför sångmicken.
Dansarrangören Signar Nordin, omgiven av Berit, Anita och Ulrika i
den underbara TV-dokumentären om Logen i Täfteå.
-----------------------------------------------------------
Bild: www.folkbladet.nu
Snobbar som jobbar (K-märkt TV-serie) del 2
Snobbar som jobbar (The Persuaders). Ytterligare en kultserie som
jag härmed också K-märkt. 1971-72 kunde den beskådas i våran TV
som istället för svartvit nu blivit färg. Tony Curtis (1925-2010) och allas
vår Roger Moore (1927- spelade detta omaka par som tillsammans löste
brott i parti och minut. Jag var 14 år fyllda, och var i det närmaste upp-
växt med "Helgonet" med Mr. Moore i huvudrollen. "The Persuaders" var
alltså i mina ögon hur spännande som helst för en spänningssökande ton-
åring. Personligen såg jag "Snobbar som jobbar" som en slags fortsätt-
ning på "Helgonet" som Roger Moore avslutat 1969. Senare, 1973, kom
ju James Bond, med samma Roger i huvudrollen. Men det är ju en helt
annan historia. Apropå James Bond, så kan det tillägas att filmmusiken
som skrevs till Snobbarna, skrevs av samma person som komponerade
musiken till 007, d.v.s. John Barry (1933-2011).
-------------------------------------------------------
Mannen från U.N.C.L.E. (K-märkt TV-serie)
Mannen från U.N.C.L.E. Visades i vår svartvita televisionsapparat
åren 1964-68. Fr. v: David McCallum (Illya Kuryakin), Robert Vaughn
(Napoelon Solo) samt Leo G. Carroll (Mr. Waverly).
Spännande, fartfyllt och ett definitivt måste för en kille på 9-10 år. D.v.s.
jag själv. Robert Vaughn och David McCallum har fortsatt med sitt skåde-
spelande genom åren i olika TV-serier och filmer. Men vad betydde då
U.N.C.L.E.? Jo detta: the United Network Command for Law and Enforce-
ment. Jag minns att jag härhemma, med mina kompisar brukade leka
Mannen från U.N.C.L.E. Såvida vi inte valde att istället spela upp vissa
spännande scener ur Bröderna Cartwright eller High Chapparal.
/Roger "Napoleon Solo" Lindqvist.
Hav tålamod!
/Roger.
Brrrr...
Såja, nu känns det genast mycket, mycket bättre. Man måste få ut sina frustrationer. Trots kylan så hade vi modet att åka till affären för lite nödvändigheter. Nu sitter jag här i värmen återigen och skriver. Daniel, har varit mig behjälplig med datorn som inte visat sig så frisk på sistone. Den har inte varit vid sina fulla sinnen. Men nu har sonen hjälpt sin stackars pappa att få rätsida på eländet. Datorn har fungerat ibland, för att senare flippa ut helt totalt. Problemet heter V.I.R.U.S. Den har fått lite välbehövlig medicin mot sin sjuka, så nu verkar den en aning piggare. Tack DANIEL!
Så bra att du hjälpt din far. En återbetalning för alla de där gångerna som din trötte far hämtade dig med bilen klockan 05.00 tidiga söndagsmorgnar för att bjuda dig på skjuts hem. Heller hur? Tur att du finns Danne, och även Robert och Andreas, som alltid ställer upp i alla väder. Inte heller att förglömma Jennie, Norah, Jannice och Max, ni är alla helt underbara. Tycker...
Roger.
Ante fyller år!
Lördagen den 13 februari 1982 klockan 18.04 skall jag alltid minnas. Det var då som Andreas för första gången blickade ut på sin nya stora värld. Världen var stor. Andreas var pytteliten. Idag, 29 år efteråt, har han blivit en aningen större. Så pass stor att han faktiskt växt sig betydligt större än sin far. Nåja, nog om detta. Jag hoppas att det finns en liten skvätt kaffe, när vi kommer över för att hylla dig. Ha en bra dag idag, Ante! Vi älskar dig!
/Pappa & mamma.
Andreas på Shopping i Luleå, augusti 1988.
"Lördagsdikt"
Melodifestivalen: "Oh My Good!"
Babsan då, som vanligt en färgstark uppenbarelse, men på en melodifestivalsscen - NÄÄ! Trodde först att det var ett skämt när jag såg att hon/han skulle framträda. Resan tog i alla fall tvärt slut för Lars-Åke Wilhelmsson. Tack för det!!! Sammanfattning: Ett starkt startfält, och med rätt låt (Sannas) som skickades till final.
/Roger.
Dagens gubbe
Teckning: Roger Lindqvist
"Trollkarlen från OZ"
/Roger.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
FILMJOURNALEN ¤ Den 14 januari 1940.
"Sommaren som aldrig säger nej"
"SOMMAREN SOM ALDRIG SÄGER NEJ". Segrarna och glada vinnare
- Claes af Geijerstam, 27, och Göran Fristorp, 24. Som reser till Luxem-
burg den 7 april och kämpar för Sverige. Förra gången de var ute och
reste var det till Malta - därav namnet på popduon.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
AFTONBLADET ¤ Söndag den 12 februari 1973.
Dagen närmar sig sitt slut...
/Roger.
PS. Jo, det var så sant. Har inhandlat tre stycken böcker. Alla memoarer vilket jag älskar. Sov så gott, natti natti!
Reklamannons - 1940
-----------------------------------------------------------
PÅ VAKT ¤ Den 7 maj 1940.
JUSSI BJÖRLING, Yrke: världstenor
- Pappa var alkoholist sedan födseln, så säger dottern Ann-Charlotte Björling i den dokumentär som SVT nyss visat med anledning av hennes fars 100-årsdag.
Jussi Björling hyllades av en hel operavärld. Men det hjälpte honom nämnvärt, när han ofta ramlade ner i avgrundsdjupa mörka hål, när depressionerna hemsökte honom. I år skulle alltså Borlängesonen Jussi fyllt de hundra. Med anledning av detta lyfter även jag på hatten för en av våra tiders absolut störste och hyllade operasångare. "Det skall vi fira!"
JUSSI BJÖRLING (1911-1960).
Jussi Björling hann även medverka i ett par filmer. På bilden
ses han som "Tore Nilsson" i den svenska långfilmen "Fram
för framgång" från 1938.
I den här filmen, i regi av Gunnar Skoglund, får den berömde
sångaren tåla sig att bli kastad i vattnet och sedan bli omilt
uppdragen av "Rövarn" (Anders Henriksson).
------------------------------------------------------------------
Bilder från: Svenskt Filmskådespelar Lexikon & www.dalademokraten.se
Hjördis Schymberg i Piteå - 1954
Hovsångerskan Hjördis Schymberg (1909-2008).
--------------------------------------------------------------
Bild: www.ravjagarn.se
-----------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 19 maj 1954.
Fascination av bilder
Anny sittande längst bak. På baksidan av fotot står följande att läsa:
"Alla dövstumma flickor, Anny 16 år gammal". (1936).
Anny syns som andra fr. h. med ett kryss. På baksidan har hon skrivit:
"År 1936 i Piteå".
Anny, min moster, död sedan 1992, på ett gammalt foto från 1938.
---------------------------------------------------------------------------
En okänd byggnad
Ett gammalt foto som föreställer en för mig helt okänd byggnad. Byggnaden fotograferades en gång av A. E. Nybergs Ateljéer, Öjebyn. Kanhända att det är någon pitebo därute som känner igen den? Jag tar för givet att huset ifråga fanns någonstans här i Piteorten med omnejd.
Foto: E. A. Nybergs Ateljéer, Öjebyn. Rikstelefon 64.
Dagens gubbe
Teckning: Roger Lindqvist.
NILS POPPE i "Flottans Överman"
-------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 24 december 1958.
Bioannonser - 1954
-------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Lördag den 2 januari 1954.
Rogers funderingar...
Kallt!
Hälsningar från ett kallt Hortlax!
/Roger.
Anny & Harry - ett liv i tystnad
Anny på Dövstumsskolan i Härnösand. Anny syns i bakre raden som
nummer 8:a.
1936 konfrimerades min moster i kyrkan i Härnösand. Anny ses som
1:a fr. v. i bakre raden.
Anny och Harry gifte sig i Byske kyrka 1942. Makarna fick 39 år till-
sammans.
Familjen Jonsson i Bodsjön
Familjen Jonssons hem i Bodsjön omkring året 1915.
Jonas Jonsson, Storkåge i Västerbottens län, gifte sig den 23 mars 1889
med Maria Augusta Nordling från Öjebyn.
Dottern Beda Karolina Jonsson (1895-1964). Gift 1927 med Sanfrid
Lundgren (1899-1989). Min mormor.
Karl-Gustaf Jonsson (1899-1978). Gift med Hedvig Jonsson bosatta i
Hortlax.
Harry Jonas Gideon Jonsson (1901-1957). Gift med Göta Jonsson.
Bosatta i Svensbyn.
-----------------------------------------------------------------------------
Fotooriginalet lånat av Hedvig Jonsson.
En hälsning från det "förlovade landet"
Viktor Sjölund. Foto: Radium Studio 847 Belmont Ave. Near Clark.
Chicago.
------------------------------------------------------------------------------
En man från det förflutna...
Erik Anton Eriksson?
Avloppsproblem
Har haft två gubbar från gatukontoret på besök idag. Två rötter orsakade stopp i avloppet, vilket gjorde att tvättstugan vattenfylldes igårkväll. Kul heller hur? Det är inte första gången som detta händer. Redan för ca tio år sedan hade vi ett liknande problem. Den gången låg felet på "rätt sida", d.v.s. på kommunens mark. Idag låg problemet (tyvärr) på vår sida. Måste vänta till sommaren för att kunna åtgärda felet. Tänk vad ett par rötter kan ställa till med ett riktigt elände!
Den lyckliga sommaren
Varje sommar i många år stod ungarnas farmor och farfar på en
camping utanför Piteå. Och varje sommar gjorde vi till barnens stora
förtjusning många besök därute i deras sommargröna oas. Det var
skratt, bad, sol på blå himmel, våfflor med sylt, hamburgare, saft och
kakor i farföräldrarnas förtält. En dag tog det slut. Sommaren 1997 blev
deras absolut sista vistelse på den fina campingen. Men så här kunde
det alltså se ut - en av många lyckliga somrar med nära och kära...
Unga rekryter av årgång 1939
En grupp unga rekryter vid I 19 i Boden 1939. I bakre raden, 3:e fr. v.
syns min fars äldre bror, Sven Rudolf Lindqvist (1919-2004). 1939 var
som vi alla vet året för andra världskrigets utbrott. Här stod alltså Sven
från Hortlax på Bodens regemente. 40 år därefter fanns jag på samma
plats. Sån´t är livet!
Max & Norah
Två kunglighter (en prins o en prinsessa) har besökt oss i helgen. Max & Norah! Bildbeviset kommer här:
Tidig lördagsmorgon. Det kurrar nåt fruktansvärt i Max lilla mage.
Farfar serverar hotellfrukost!
En yrvaken liten prins! Med rester av hotellfrukosten kring sin mun.
Lördagskvällen var det Norahs tur att göra ett besök. Här ses hon äta
farmors plättar. Mums!
Prinsessan Norah ville naturligtvis även ut i snön en stund.
Självklart måste även en prins ha med sig sin tandborste...
...så även en liten prinsessa!
--------------------------------------------------------------
Dagens gubbe
Teckning: Roger Lindqvist
På turné med Peps, Svenne och Robert...
Roger Lindqvist inför en framtida turné med "långhåringarna" Svenne,
Peps och Robert.
------------------------------------------------------------
Datorn mår inte så för tillfället!
På återdatorhörande!
R. Lindqvist - datorinnehavare.
Ja, vad säger man?
Fortsättning följer...
Melodifestival 1969
Melodifestivalen 1969 sändes från Cirkus i Stockholm. Programledaren hette Pekka Langer, och eftersom vi ännu endast hade en TV-kanal, så var det inget svårt val vad man skulle se på. Av de 10 låtar som framfördes så vann så småningom Tommy Körberg med "Judy Min Vän". Låten vars upphovsmän hette Britt Lindeborg och Roger Wallis, slutade på en nionde plats i den stora Eurovision Song Contest i Madrid i Spanien. På bilden ovan syns sångaren Sten Nilsson vars bidrag, "Gång På Gång", hamnade på en hedrande tredje placering tätt efter Jan Malmsjös "Hej, Clown".
Ikväll kör "spektaklet" åter igång. Fast i 2011-års version. Idag har vi som bekant åtskilliga kanaler att zappa runt på. Trots detta så kommer den överväldigande delen av vårt lans innevånare att sitta som klistrade framför TV-rutan. Eller har jag fel?
------------------------------------------------------------------
Amerikabrev
- Jag minns att mamma var jämt så glad när de där avlånga kuverten med de där breven från moster Hulda kom, så berättade min far en gång för länge sedan om min farmor Hanna.
Breven han åsyftade var det så kallade "Amerikabreven", en kär hälsning från det stora landet i väst. I min farmor Hannas fall rörde det sig om storasystern Hulda och lillebror Viktor som emigrerat till Amerika 1904 respektive 1910. Och nästan varje gång som min farmor satte sig vid sekretären i finrummet, för att med spänning öppna breven, fanns ett eller flera foton medskickade. Det var bilder som visade hur familjen Wikström hade det där borta på andra sidan av Atlanten.
- Det var nästan smått andaktsfullt varje gång mamma satte sig i sin ensamhet i rummet för att läsa breven från moster Hulda, berättade min pappa.
Den 11 juli 1935 tog kontakten med Hulda slut, efter att hon plötslig avlidit under ett besök i Dome Creek i British Columbia hos kusinen Alam Johnson och hennes make Oscar. Brevkontakten fortsatte dock med oförminskad kraft. Farmor Hanna samt dottern Elsa upprätthöll brevskrivandet mellan familjerna Lindqvist/Nelson. Och titt som tätt så kom det små presenter från kusinerna Syrena och Elvira, som på detta sätt ville ge en gåva till "moster Hanna och kusinen Elsa".
I mitten av 1950-talet upphörde brevhälsningarna. Inte förrän sommaren 1990 togs den upp igen, genom undertecknad. Vi fick så småningom besök av familjerna. Under en vecka sommaren 1992, hälsade Jerry, Skip och Andy (Skips son) på hos oss i Hortlax. Vi åkte runt på de ställen där deras ursprungs rötter kom ifrån. Det blev båda glatt men även mycket känslosamt. Den kontakt som min farmor och hennes dotter Elsa en gång uppehöll, fortsatte jag med. Cirkeln var med andra ord sluten.
I mina samlingar har jag vissa av de foton som en gång skickades mellan Sverige och Amerika. Det var bilder som fanns med i de Amerikabrev som kom från landet "over there". Även min farmor skickade bilder på sin stora familj, som bestod av man och tio barn, till sin storasyster Hulda Wikström. En del av detta visar jag här:
------------------------------------------
Roger.
Mina farföräldrar, Amandus och Hanna Lindqvist. Det var Hanna som
nästan andaktsfullt gick in i sin kammare med de efterlängtade breven
som kom från storasystern Hulda i Amerika.
Dottern Elsa Lundmark, t.h. hjälpte sin mor med brevhälsningarna till
släkten Wikström i Amerika. På den här bilden från våren 1991, syns
fr. v. min far, John Lindqvist, Robert Lindqvist samt Ivan Lundmark,
Elsas man.
Amerikabreven - efterlängtade av de nära och kära hemma i "Det gamla
landet i nord". Brevet på bilden är det brev som berättar om att Hulda
Wikström hastigt avlidit i Canada den 11 juli 1935. Breven finns idag i min
ägo.
Ett exempel på det som kunde finnas i breven som skickades från
Amerika. På bilden ses Syrena Wikström-Nelson med sin lille son
Gerald "Jerry". Texten har Syrena skrivit på bildens baksida.
Bilden föreställer Syrenas två söner, Jerry och Skip, samt systern
Elviras dotter Marna-Lou.
Ett foto på det hus där Syrena bodde med sin familj i Minneapolis.
Fotot skickades till min farmor Hanna och dottern Elsa i Hortlax.
Elvira (Elvera) Wikström-Nelson med man och dotter vid sitt hem i
Minneapolis, Minnesota. Elvira var född 1906, och dotter till Frans och
Hulda Wikström från Blåsmark i Hortlax församling. Familjen Wikström
utvandrade 1904 till Amerika. Elvira var sålunda född borta i det "för-
lovade landet".
Familjen Wikström från Stensjökullen i Blåsmark. Här på ett foto som
skickades hem till nära och kära omkring 1907. Fr. v. Syrena (1900-
1985), Hulda (1876-1935), Elvira (1906-1987), Frans (1865-1932) och
Hugo Marino (1899-1978).
Elvira Wikström gift Nelson.
Foto på Syrena Nelson med sina två söner, Gerald "Jerry" och Richard
"Skip".
Syrenas man och sonen Skip.
"A Country Home", familjen Nelsons hem i Minneapolis.
Ett brefkort - skickat från Karolina Silver i Stensjökullen i Blåsmark, till
f.d. grannen Hulda Wikström i Minneapolis.
Lite annat kuriosa som jag också fick i gåva av Jerry och Skip.
Dessa kort härrör från 1940- och 50-talet.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤4
Vinterbilder...
Norrländska vita vidder...
Renhjord på vägen mot Lillpite...
Gamla hederliga hölador - som vittnar om den jordbruksbygd vi lever
i häruppe i trakterna kring Piteå.
En vanlig dag - mitt i livet. Stannar upp en stund för att ta bilder på
de fantastiska landskap som ligger vilande inför mina ögon. Längre
bort ligger Svensbyn. En by där min mormorsfar en gång brukade sin
lilla jordplätt, med tillhörande kvarn.
Mitt hjärta slår lite extra vid såna här vyer.
------------------------------------------------------------------
Foto: Roger Lindqvist.
LENA NYMAN DÖD
Lena Nyman.
---------------------------------
Skådespelerskan Lena Nyman har avlidit, 66 år gammal. Hon började sin bana inom film och teater redan som 10-åring. Men mest kommer jag att minnas henne som den lite tokroliga aktören i några av Hasse&Tages många revyer. 1975 gjorde hon film med Tage Danielsson i hans Släpp Fångarne Loss Det Är Vår, där bl. a. även Gösta Ekman, Margaretha Krook, Ernst-Hugo Järegård och Hasse Alfredsson också fanns med.
Skandalomsusad blev hon för sin medverkan i Lars Görlings och Vilgot Sjömans 491 inspelad 1964, samt Jag Är Nyfiken Gul som kom 1967, även den i regi av Vilgot Sjöman. I den sistnämnda produktionen visade hon och Börje Ahlstedt upp sig "som Gud skapat dem", vilket väckte rabalder i det då rätt så prydda? Svedala.
1978 gjorde Lena Nyman ett starkt rollporträtt i Ingmar Bergmans Höstsonaten. Lenas motspelare gick inte heller av för hackor; Ingrid Bergman och Liv Ullman. Lena Nymans sista filmroll blev i Att Göra En Pudel som kom 2006, där hon spelade mot Eva Röse.
---------------------------------------------------
Bild: www.ne.se
Bolinder-Munktell
..................................................................................................
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 5 september 1959.
Rock Around The Clock
...................................................................................................
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 24 december 1956.
Okända emigrantöden...
Okända människor - med okända öden. Ett foto som jag fick av mina
släktingar vid deras besök sommaren 1991. Fotot låg i en koffert på
en vinda i ett hus i Minneapolis, Minnesota i många år. I huset hade
min farmors syster Hulda Wikström bott med sin familj. Detta okända
kittlar min fantasi...
........................................................
Dagens (färgglada) gubbe
............................................................
Teckning: Roger Lindqvist.
Det brinner en eld
Det brinner en flammande eld på himlataket...
...ja, genom kyrkans fönster syns den välkända varma glöden.
Trons låga...
...även på mammas egen gata flammar de varma eldslågorna.
........................................................
Foto: Roger Lindqvist.
Gillette
....................................................................................
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ Torsdagen den 22 juni 1939.
ANNA-LENA LÖFGREN ¤ Ny LP!
.............................................................
AFTONBLADET ¤ Onsdagen den 26 september 1979.
"I ett fotoalbum där står tiden stilla..."
En del av det filmade materialet gjordes i Båtvik hitanför Skellefteå, från Piteå räknat. Där hade Anny och Harry sitt lilla paradis, dit vi brukade åka varje sommar. Både Anny och Harry var gravt hörselskadade, så att bara spontant åka iväg gick inte. Man var alltid tvungen att skriva ett brev några dagar i förväg och på så sätt anmäla sin ankomst. När vi stod vid strandkanten i Båtvik, hade vi ett vitt lakan eller handduk som vi vinkade med tills Anny eller Harry med sin kikare lokaliserat oss. När detta var gjort kom Harry med sin motorbåt för att hämta oss alla.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Harry Lundkvist (1914-1981) med makan Anny f. Lundgren (1920-1992).
Harry var den som stod bakom den där smalfilmskameran och som för-
evigade en del av min barndomstid. Harry var även en duktig konstnär,
som brukade rita gubbar i mitt ritblock när han och Anny kom på besök
hos oss i Hortlax. Stugan i Båtvik blev för dem ett kärt tillhåll och när
släkten kom på besök - ja, då stod Harry där bakom sin kamera som
vanligt. Resultatet, ja, det har ni sett...
------------------------------------------
Roger.
Opel Kapitän - 1939
.............................................................
NORRBOTTENS-KURIREN ¤ Torsdagen den 22 juni 1939.
Bioannonser - 1966
..............................................................................
STOCKHOLMS-TIDNINGEN ¤ Söndag den 27 februari 1966.
Schlager-SM -1968
Så här såg det ut i fjol, när segerherren Östen Warnerbring framförde
segermelodin "Som en dröm", som dock inte nådde någon fram-
skjuten placering vid Europafinalen.
.........................................................................
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 9 mars 1968.
Titta på POVEL!!!
¤ Född: Den 1/6 1922.
¤ Skolor: Kungsholms högre allmänna läroverk
Stockholms Samgymnasium
Whitlockska samskolan
Sigtuna humanistiska läroverk
Welanders tecknarskola
Wohlfarts pianoskola
Margaretaskolan
Stockholms självlärningsinstitut
¤ Första låt: Sick-sack-visan. 1933.
¤ Första utgivna låt: Vårt eget blue Hawaji. 1943.
¤ Första utgivna bok: Från Asar till Wasar. 1945. (Den enda)
¤ Ambition: Att få se sig själv på teater.
Ja, så ser de första 23 åren ut hos den nu 29-årige originelle herre, som kommit med en visa i var mans mun, alltsedan han fick Johansson att dansa boogie-woogievals. Dvs. den trängre vänkretsen (F.F.F.F.) hade då i åtskilliga år vid sina årliga sammankomster kunnat förnöja sig med nu dokumenterade alster, och frågan är väl om några andra blivit förunnade samma sak, om inte Per-Martin Hamberg av en slump råkat höra honom. Det blev Föreningen För Flugighetens Främjande, som först fick låta i etern. Resultatet blev en liten chock i en del svenska lyssnaröron med såväl positiv som negativ reaktion.
En ny representant för svensk humor hade i alla fall dykt upp, och dykt upp för att stanna kvar. Först stannade han i radio, och knöts givetvis till Underhållning. Skörden blev förutom F.F.F.F.-sammankomster och liknande evenemang, ett flertal program av intimare format.
Povel Ramel lugnar ner sig några grader med en cigarett mellan de
krävande stunderna framför mikrofonen.
Ett av dem, "Fyra kring en flygel", betraktas numera av de flesta lyssnare som en liten högtid när det kommer. 1948 övergav han med tvekan de skyddande murarna på Kungsgatan 8 för att ställa sig ansikte mot ansikte med sina åhörare, med tvekan därför att Povel i större sällskap är något av det blygaste. Det låter paradoxalt om en man, som genom sin lekamliga och andliga närvaro (Johanssons boogie-woogie-vals, Tjo vad det var livat i holken, Titta det snöar, Gräsänklingblues, Titta jag flyger, m. fl. m. fl.) i stort sett enat ett helt folk musikaliskt.
En något stillsammare repetition med Brita Borg, som är med i de fle-
sta Povel Ramel-radiosammanhang.
Men det är väl också få artister som så har splittrat ett helt radiofolk. Jag tänker då på Johan Blöth, som under sina härjningar runt jorden fick son att vända sig från far, fick olika recensenter att se snett på varandra, och bl. a. åstadkom att en sansad medborgare i Råsunda upprörd över programmets dåliga kritik i Sv. Dagbladet sade upp prenumeration på tidningen ifråga. (Vi har hans brev kvar än i dag). I sitt arbete är han mycket noggrann, även om han föredrar att arbeta om nätterna. Han vill ha långa repetitioner, putsar sina manuskript in i det sista och är i övrigt mycket lätt att komma överens med.
Han skiljer sig från andra humorister genom att även privat vara mycket rolig. Särskilt hemma hos familjen på Lidingö med några goda vänner omkring sig. Han nekar inte till att han tycker om god mat, inklusive de siamesiska läckerheter han lärde känna på sin bröllopsresa och de små köttbullarna hans fru bjuder honom och vännerna i köket under en natts manuskriptförfattande. Och han har en hel del att författa framöver. Först en film, sedan planerad ny radioserie, en helt ny repertoar till sommarens folkparksengegemang förutom oräkneliga ströprogram i radio och nya melodier när anden är villig.
Han knäar och sparkar, buffas och stångas, flaxar och viftar, slår ut
med armarna och torkar svetten ur pannan, överhuvudtaget utför en
fysisk prestation, som, om den kunde mätas, väl närmast skulle mot-
svaras av att hugga upp en kubikmeter ved eller ta upp en ruta betor,
den gode Povel Ramel, då han är i verksamhet. Det vet alla vi som
någon gång beskådat honom i folkparkerna. Men hör och häpna! Han
lägger ner lika mycket energi vid radiorepetitioner och inspelningar,
vilket i någon mån torde framgå av dessa bilder, som är tagna under
inspelning av programmet "Årets melodier" den 27 december 1951.
------------------------------------------------------------------
FRIHET ¤ Fredag den 4 januari 1952.
Skantic Radio AB - 1958
Bilolycka med dödlig utgång - 1975
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Våldsam krock lastbil - taxi
ÖJEBYBO DÖDADES
Ung kvinna svårt skadad
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sammanstötningen mellan lastbilen och personbilen blev mycket
kraftig. Lastbilens front träffade taxin strax bakom framdörren. Skad-
orna på det tunga fordonet blev helt obetydliga. Infällda bilden den
omkomne Leif Johansson.
30-årige Leif Johansson, Öjebyn, dödades och 20-åriga Viveka Eriksson, även hon från Öjebyn, skadades svårt vid en trafikolycka i korsningen Sundsgatan-Industrigatan i Piteå natten mot torsdagen. De två var passagerare i en taxibil som krockade med en lastbil. Föraren av taxibilen och lastbilschauffören klarade sig utan skador.
Taxin, förd av Holger Olofsson, Strömnäs, körde Sundsgatan och kom från Piteå centrum. Den svåra olyckan inträffade när taxin passerade korsningen vid Industrigatan och då påkördes av en lastbil som kom från ASSI och skulle korsa Sundsgatan. I korsningen råder väjningsplikt.
Den tunga lastbilen rände in i taxin med våldsam kraft. Taxins vänstra sida blev helt uppfläkt och de båda passagerarna som satt i baksätet fick ta emot den värsta smällen. Leif Johansson avled omedelbart och Viveka Eriksson fördes till Piteå lasarett med svåra skallskador. Hon remitterades senare till Umeå lasarett där hon vårdas i respirator.
30-årige Leif Johansson och Viveka Eriksson satt båda i baksätet på
den svårt demolerade taxibilen. Johansson dödades omedelbart me-
dan den unga kvinnan skadades svårt. Hon vårdas i respirator på
Umeå lasarett. I korsningen är det väjningsplikt för den trafik som
kommer Industrigatan och ska ut på Sundsgatan.
--------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 9 maj 1975.
MAJ-BRITT NILSSON i: "Hon glömde honom aldrig"
I rollerna:
Maj-Britt Nilsson (1924-2006)
Claus Biederstaedt (1928-
Paul Hörbiger (1894-1981)
övriga roller:
Gunnar Möller, Margit Saad, Lotte Rausch, Alice Treff, Carl Hinrichs m. fl.
Filmen inspelades 1956 - och fick sin svenska premiär den 22 juli 1957.
För regin svarade: Géza von Bolváry.
-------------------------------------------------------------------------------
Annons ur NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Den 22 juli 1957.
Ur familjealbumet
Cool Candys med Go´bitarna - del 7
Med LP:n Cool Candys Go´bitar fick bandet sitt breda genombrott. Tre av albumets 12 låtar hamnade på Svensktoppen. Men det var inte gruppens första besök på den åtråvärda listan. Redan den 15 december 1968 hamnade Som Varje Liten Pärla på listan, och stannade där i fyra veckor. Den 21 september 1969 var det dags igen. Elvis välkända Kiss Me Quick fick svensk text av Einar Svensson; Kyss Mig Ömt blev namnet, som också gjorde ett besök på listan. I sju veckor låg Lidköpings-stoltheter "De kalla karamellerna" kvar på listan med sitt alldeles speciella sound. Den 4 oktober 1970 placerade sig bandet återgen på Svensktoppen. Med låten, Vår Enda Sommar skrev Cool Candys definitivt in sig i det svenska folkets hjärta. Låten skrevs för övrigt av "alltiallon" trummisen, producenten, idésprutan himself: Einar Svensson. God hjälp med låtskrivandet hade han av Ingemar Fälth.
Cool Candys Go´bitar blev till en formidabel skivsuccé. Samtidigt som Einar Svensson slog på sina trummor i det egna bandet, fortsatte han med oförminskad kraft att producera andra band också. Som tidigare nämnts så fanns Ingmar Nordströms, Jan Öjlers, Leif Bloms, Berth Idoffs, Bob Stevens och Pelles m. fl. i grammofonbolaget Anettes stall. Även om det något år tidigare gått lite trögt, så hade Einar numera mycket mer vind i seglen. Succén med det egna bandets svenstoppsframgångar spädde på den popularitet som Cool Candys haft sedan 1950-talets mitt. Då hade gruppen ett klart jazzsound, men 1970 hade Cools blivit ett renodlat dansband. De "Kalla karamellerna" från Västergötland var med andra ord på stark frammarsch, vilket märktes på skivförsäljningen.
---------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 12 december 1970.
---------------------------------------------------
I september, 1970, alltså samma år som Cool Candys kom med den första i serien av "Go´Bitar", så inspelades deras första instrumentala LP: Sound 1. Einar Svensson var även här flitigt inblandad i de låtar som presenterades. Einars egen: Le Petit Sax en läcker låt som framhävde Gunnar Wahlgrens njutbara saxofon. Einar Svensson hade ett finger med i ytterligare låtar. Som arrangör hade han gett kända låtar som: Cotton Fields, La Paloma, Home On The Ranch och My Darling Clementine en ny fräsch kostym. Soundet från Lidköping visade härmed en imponerande musikalisk bredd både för publik som kritiker.
Skivkungen Bert Karlsson har i sin bok Mitt Liv Som Bert berättat om sin bekantskap med Einar Svensson:
Den här låten (Vår Enda Sommar) startade den stora dansbandsvågen med försäljning av hela album. Innan hade det mest varit singlar med Sven-Ingvars och liknande.
Jag gillade verkligen Einar. Om han inte kort senare drabbats av hjärntumör och dött, så skulle han ha blivit ett stort namn inom svensk skivindustri.
Einar kunde ha blivit nåt stort inom svensk skivindu-
stri om han inte drabbats av hjärntumör och dött,
säger Bert Karlsson i sin bok "Mitt Liv Som Bert".
Bert Karlsson fortsätter:
Einar spelade trummor i Cool Candys och hade dragit igång skivbolaget "Anette". Han blev en föregångare och inspirationskälla för mig, och faktum är att han egentligen är den som startade alltihop och ligger bakom vårt sound. Jag satt ofta i gästrummet i hans villakällare och lyssnade igenom hans skivsamling, där det bl. a. fanns många tyska plattor. Där hörde jag t. ex. väldigt tidigt den låt som senare blev "Göta Kanal".
Precis som jag gjorde sedan, så testade Einar sina låtar på alla möjliga, bland annat på mig. På det viset blev jag livligt insatt i Cool Candys första platta som han höll på att spela in. Och på den nivån fungerade vi jättebra ihop. Vi hade ungefär samma uppfattning om hur musik skulle låta. Einar var den smarte i bandet, och var egentligen den som var Cool Candys och skapade alltihop.
I september 1970 kom Cool Candys första instrumentalplatta, som fick
namnet "Sound 1". 1970 var också det år då den första LP:n kom, i
serien "Go´Bitar".
---------------------Forts. följer----------