Vad är ondska?

Ondska vad är det? Under lång tid har mina funderingar kretsat över hur egentligen ondska uppstår. Att få ett fullödigt svar på den frågan är kanske inte så värst enkelt. Det är lätt att säga att den som gör just det eller det, så eller så, är ondskan personifierad. Man kan även dela upp människor i olika grupper, och säga att den som exempelvis mördar gamla tanter, han/hon är ond. Eller de som styckar sina offer att just de är de mest djävulska. Man kan även höra ibland att en speciell gärningsman har begått ett hemskt brott under drogpåverkan. Är han då mer ond än den som helt nykter mördar gamla försvarslösa tanter?

Att Adolf Hitler var ond, det kan vi väl alla hålla med om. Men där "flyter" man gärna ut i att beteckna hela det land (kollektivet) är av samma skrot och järn. Men om än Hitler var ond, skall då de vanliga landsmännen dras över samma kam? En uteliggare/hemlös begår ett brott. Fullpumpad av narkotika. Då är det lättare att förstå för gemene man och kvinna orsaken. Men om gärningsmannen är en högt uppsatt polis eller läkare, då blir det genast svårare att kanske förstå. En känd amerikansk läkare tog sin hustrus liv och begravde henne i källaren under ett cementgolv. En vanlig svensk småbarnspappa styckade sin fru i deras gemensamma lägenhet, medan barnen satt och tittade på TV i ett angränsande rum.

Exemplen är hur många som helst, och bevisar att oavsett samhällsgrupp så begås de mest horribla saker bakom stängda dörrar. I USA lejde en kvinnlig politiker en mördare för att hon ville bli av med sin värsta konkurrent. I många länder svälter och torteras oskyldiga människor p.g.a. en inkompetent och ond ledare. Så har vår värld sett ut så länge vi kan minnas. Även på biblisk tid triumferade ondskan, på ett sätt som kan kallas för ytterst barbariskt.

Ondska är ett tidlöst fenomen. Där det finns människor - där finns också ondska. En polisman fällde en gång denna kommentar: Jag kan aldrig sluta att förvånas över hur illa vi människor är beredda att göra varandra. När man diskuterar denna sak, kommer för det mesta alltid diktatorer som Hitler och Stalin upp i sammanhanget. Båda herrarna kommer för alltid att stå som två ondskefulla symboler". Med all rätt.

Men kom ihåg att vi möter även ondska i vår vardag. Man behöver inte nödvändigtvis vara diktator till sitt yrke, och heta Adolf Hitler eller Josef Stalin för att betecknas som ondskefull. Nää, man kan också heta Svensson, Karlsson eller Jönsson, det går absolut lika bra.

Ett närliggande exempel i dessa tider, är vår statsminister Olof Palme. Han föll offer för en kallblodig mördare. Lek med tanken att mördaren var en av 3-4 stycken som en längre tid planerat att ta Palme av daga. Kanske var det också så att mordet var väl förankrat högt upp i maktens korridorer? I så fall är ju alla de inblandade ett ondskans redskap. Samtidigt som man är satt att ta hand om rikets väl och ve. En hemsk tanke! Slutligen kan man väl påstå att ondska alltid kommer att finnas. Och genom ondskans besök så kommer ingenting att bli som förut. Vad lämnar då ondskan i sitt farvatten? Svar:Trasiga människor! Människor som aldrig någonsin blir detsamma efter att de mörka makterna traumatiserat och förstört. Sådan är ondskan enligt mitt sätt att se.
/Roger.


Koncentrationsläger
ett av många bevis på människans ondska.
---------------------------------------------
Bild: www.ystadsallehanda.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0