SÄWES med PAUL SAHLIN

 

Monotones - Eskilstuna

 
 
 

Kurt-Reines

 
 

Roland Dahls

 
 

LEIF ENGVALLS - Gävle

 

CALTEX

 
På min farbror Svens verktygslåda som fanns i hans garage hade han satt fast den här dekalen. Dekalen kom från den Caltex-station som fanns inte så långt från där han bodde, på Storforsvägen 46.

Rolf Åhmans orkester

Snart dags för Rolf Åhmans orkester. Efter en vila på ca fem månader, är det läge att återigen träffa gubbarna. Pratade med Sune A. idag. Han hade kollat med de andra i bandet, och sammanstrålningens dag blir den 11 maj. Den 20 maj repar jag med Joe´s Combo.

Ett bortglömt människoöde

En mossbeklädd anonym gravsten, inramat av ogräs,
vittnar om ett bortglömt människoöde.
En människa som gick här på jorden en gång.
 
Roger Lindqvist   

Agera eller resignera

Bättre att agera,
än att resignera.
 
Roger Lindqvist      

Föräldrahemmet

 

SSU går över till marxism /1972

 

Hösten 1974

 
Min mor med sitt första barnbarn Mathias, hösten 1974, sittande i vårt vardagsrum hemma i Hortlax. Soffan köptes 1970 på Hörnells möbler i Piteå. 1978 när det var dags att köpa nytt så använde vi samma soffa i vår orkesterbuss. Det fanns även en fåtölj i samma stil. 1970 köpte mina föräldrar även en ny bokhylla och en ny TV. Jag tror att bordet som ses på bilden också ingick i den ansiktslyftning som gjordes. Jag minns även att det köptes en lavalampa som fick sin plats högst upp på bokhyllan. På tal om TV:n så var det tyvärr ingen färg-TV. Jag kommer ihåg att vi satt och tittade på 1972-års upplaga av VM-ishockeyn jag, pappa och min morfar. Samma år var det vinter-OS i Sapporo. Sommar-OS anordnades i München.

Midsommarhelgen 1965

 
Piteå-Tidningens nöjessida, midsommarhelgen 1965.

Söndag den 29 april 2012 - Paltkalas!

 
Samlade omkring vårt köksbord hemma i Älvsbyhuset: Andreas, Norah, Elisabeth, Max, Jannice, Robert, Daniel och Mia. Fotografen var jag.

Bildutställningen på PT /2014

 
Roger Lindqvist och Leif Lidman, inför den stundande bildutställningen om Piteå. Utställningen ägde rum i Piteå-Tidningens lokaler. Även Ulf Lindlöf var med, men han kunde tyvärr inte medverka pga sjukdom.
 
foto Piteå-Tidningen

Barbro Svensson (1938-2018)

 

Födelsedagskalas

Igår fredag hade vi kalas för Elisabeth, och idag lördag kom det mera gratulanter härhemma hos oss. Mycket smörgåstårta och prinsesstårta samt många andra delikatesser på köksbordet. Vi har även hunnit med en promend och ett besök till två av våra söner som bor på samma gata. Daniel har avverkat många tallar på sin tomt, däibland en bamsetall som var ca 110 år gammal. Vi hann även med ett fika på Andreas Carolines och Lokes altan.

LaGaylia Frazier

LaGaylia Frazer, vilken sångerska, vilken kvinna! Har gillat henne sedan jag såg henne första gången med Robert Wells. Hon behärskar ju allt. Jag är djupt imponerad.
 
 

Janne Josefsson vs Özz Nujen

Snacket har gått hett sedan Janne Josefssons möte med Özz Nujen i onsdagens Uppdrag granskning. Ämnet som de två kontrahenterna diskuterade om var terroristen Akilovs koppling till Özz Nujen och familjens hus på Gotland.
 
Akilov, är mannen som dödade fem personer den 7 april 2017 på Drottninggatan i Stockholm, och skadade ännu fler. Bland offren fanns 11-åriga Ebba Åkerlund, med rötter i Norrfjärden utanför Piteå.
 
Özz Nujen, slingrade sig som en giftig orm när han skulle besvara Josefssons frågor. Svara och svara, han svarade inte på en enda fråga, istället så sände han frågorna tillbaka på ett osmakligt och bisarrt sätt. Nåt vettigt svar fick vi inte.
 
Kom ihåg, att Akilovs kopplingar till familjen Nujen ligger i allmänhetens intresse att få svar på.
 
Det finns tår som är så sköra och ömtåliga, att om man trampar på dem så går de sönder. Jag tyckte att Özz Nujens tår krossades av Janne Josefsson.

GÖTAPETTER!

Birgitta Andersson, som Teskedsgumman, 1967.

Thor Modéen /1939

 
Pappa Thor med barnen Lars och Margaretha.

Lill-Babs och Lill Lindfors /2017

 

Lidman & Lindqvist

 
 
Senaste utställningen, 2017-02-05, LIDMAN & LINDQVIST.
Bildskärmen i bakgrunden var endast en av många som vi hade på Malmgården i Hortlax. Det finns nya idéer om en ny utställning framöver.

Robert och farmor

 
 
Barnbarnet Robert besöker farmor.
 
2017-03-02

Snöstormen /1979

- Poff, sa det och bilen satt fast i en snödriva - mitt i stan!
 
Den rykande snöstormen som svepte fram över länet i går tog knäcken på det mesta. I Piteåbygden var man tvungen stänga skolor och sågverket i Lövholmen fick också slå igen. Arbetet vid flera byggen inställdes.
 
En rad byar blev helt utan eller delvis utan ström sedan omkullblåsta träd föll över elledningarna. Några större trafikolyckor inträffade dock inte i Piteåområdet, däremot mängder av småkrockar och dikeskörningar. För att inte tala om alla bilar som stod fast med snurrande hjul. Bärgningskåren var överhopad med jobb.
 
Fram till klockan 21 hade ett 25-tal bärgningsuppdrag utförts och fler väntades. I dag ska ovädret ha dragit iväg och nu börjar uppröjningen efter en av de värsta snöstormarna i mannaminne.
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Feb. 1979

Gud hälpe er...

Jag har sett Janne Josefssons granskning av terroristen Akilov, och kan inte annat än bli bedrövad över den totala slapphet som präglar våra svenska myndigheter. Akilovs huvudsakliga mål var att - som han själv säger - döda svenska medborgare. "Otrogna" män, kvinnor och barn. Vilket han lyckades alldeles förträffligt med. Han ångrar ingenting.
 
När man betänker att det i dag finns ca 1000 IS-män i landet, så får man frossa. Gud hjälpe er, alla ni makthavare ni som sitter inne med information om detta. Gud hjälpe er, om det inträffar ännu ett terrorattentat. Då har ni blod på era händer.
 
Özz Nujen, visar upp en oförskämd och respektlös min när han får frågan om sina kontakter med Akilov, angående det hus han renoverade på Gotland, som tillhör Özz Nujen och hans familj. I stället för att försöka ge en rimlig förklaring så blir komikern arg och stött över Janne Josefssons fråga. Hans svar blir ingenting. Märkligt!

Parkkväll med Bosse Parnevik /1967

 
Bosse Parnevik på Gågatan i Piteå.

Onkel Wills imperium /1967

Roy Thinnes, som Ben Quick.
 
Sommaren 1967, satt jag och mina kompisar som små fromma lamm framför TV:n varje onsdagskväll för att se "Onkel Wills imperium". Eller som den hette i sitt original: "The Long Hot Summer". Skådespelaren Roy Thinnes gjorde rollen som Ben Quick. Roy Thinnes, är i dag 80 år.

Simon Brehm - En spelmans jordafärd

Fr v Britta Svensson med dottern Barbro Lill-Babs Svensson och hennes make Lars Berghagen.
 
Större delen av Stockholms artistvärld hade mött upp när Simon Brehm jordfästes i Danderyds kyrka i går.
 
Efter jordfästningen kunde inte Lill-Babs behärska sig längre, tårarna strömmade utför kinderna på henne när hon lämnade kyrkan. Mamma Britta Svensson och Lasse Berghagen gjorde sitt bästa för att trösta henne. Komminister Rune Pär Olofsson vigde Simon Brehm till den sista vilan. Han sade att man valt att låta jordfästningsritualen inramas av musik och lyrik.
    - Ett sätt som vi tror Simon skulle ha tyckt om.
 
Leif Asp, Putte Wickman och Göran Pettersson spelade ett specialkomponerat stycke i fint svängande jazztempo - "Simon Brehm in memoariam". Musiken var hämtad från ett tema av Simon själv.
 
Monica Nielsen läste med bakgrundsmusik av Göran Pettersson och Leif Asp (bas, resp. orgel) en dikt av Stig Carlson "Missa sine nomine". Rune Pär Olofsson avvek från den traditionella ritualen vid en jordfästning. I stället för att viga stoftet till den sista vilan med tre skovlar mull valde han att lägga tre röda rosor på kistan. Med den gesten ville han symbolisera den enorma livskraft som alltid präglat Simon.
 
EXPRESSEN ¤ 1967

Sven Tumba & Håkan Wickberg /1965

 

CASSIUS CLAY /1971

 
 

VM-äss /1974

 

Rosviks fäbodvall

 

Lill-Babs /1962

 

Towa Carson /1962

 

Petula Clark /1962

 

Bibi Johns /1962

 

Lasse Dahlquist /1962

 

Calle Jularbo /1962

 

Ray Adams & Laila Westersund /1962

 

Martin Ljung /1962

 

Lill-Babs & Östen Warnerbring

 
Två välkända underhållare som inte finns längre. Barbro Lill-Babs Svensson, föddes den 9 mars 1938 i byn Tå i Järvsö socken, hon avled den 3 april 2018 hon var då bosatt i Hedvig Eleonora församling i Stockholm. Östen Warnerbring, föddes den 22 november 1934 i Malmö, han var vid tiden för sin bortgång, den 18 januari 2006, och underhöll i San Augustin på Gran Canaria i Spanien.

Gröna Hund /1962

Gröna Hund, var AB Svenska Ords första revy, året var 1962. Bakom AB Svenska Ord gömde sig två av våra mest älskade underhållare, Hans Alfredsson och Tage Danielsson.
 

De 20 populäraste popbanden

Tages - Dee-Jayes - Friends - Jan Rohde - The Streaplers - Los Comancheros - Hep Stars - Panthers - The Sunspots - Jerry Williams - The Shanes - Namelosers - Lollipops - The Violents - The Spotnicks - Moonlighters - Lenne & Lee Kings - The Girlsboys - Ola & Janglers, The Mascots

The Lollipops /1965

 

Bildjournalen

 

Erik "Bullen" Berglund

Aktören Erik "Bullen" Berglund (1887-1963) var mannen som gav pilsnerkorven ett ansikte. Bullen medverkade i en rad svenska långfilmer, men det är kanske för hans Bullens varmkorv som han mest är ihågkommen.

Carl-Gustaf Lindstedt /1954

 

Showbusiness, 1964

 

Roland Cedermark 80 år.

Grattis, till dragspelskungen Roland Cedermark som i dag fyller 80 år.

Grattis Gerd!

I dag den 23 april 2018 är det 70 år sedan min storasyster Gerd föddes. Jag och Elisabeth har därför hälsat på 70-åringen i hennes lägenhet idag med blommor och presenter.
 
Än en gång, GRATTIS GERD!

Kjell-Bertils jubilerar /1978

I dagens Piteå-Tidning har man gjort en återblick till året 1978, då Kjell-Bertils fyllde 10 år. Då spelade jag fortfarande i Rolf Åhmans orkester, men i juni 1982 fick jag anbud av Kjell-Bertils. Vi hade en grym saxofonist, mannen som sitter längst till vänster, Allan Lundström, han var outstanding. Jag efterträdde Ulf Degerman på trummor, Ulfs föräldrahem låg inte så långt ifrån mitt.

Lars-Åke Ekborg

 

Melodifestivalen /1975

 
1. Jennie, Jennie - Lasse Berghagen. 2. Sången lär ha vingar - Gimmicks. 3. Bang en boomerang - Svenne & Lotta. 4. Som min vän - Göran Fristorp. 5. Michelangelo - Björn Skifs. 6. Lady Antoinette - Hadar Kronberg & Glenmarks. 7. delad: Rockin´n´Reeling - Ted Gärdestad & Den gamla jukeboxen - Landslaget. 9. Ska vi plocka körsbär i min trädgård? - Ann-Christine Bärnsten. 10. Oh, Juicy - Nils Åke Runeson.
 
Melodifestivalen sändes i TV 1 lördagen en 15 februari 1975.
 
Tyvärr så missade jag hela festivalen. Det berodde på att jag spelade hela helgen. Fredagen den 14 februari spelade jag med Rolf Åhmans på Forum i Luleå. Lördag den 15 februari spelade vi i Kåbdalis FH. Video fanns icke att tillgå, den köpte jag först 1977-78.

The Beatles /1968

 
 

Sven-Ingvars /1967

 

Peter Erskine

 

Konvalescenthemmet, Hortlax

1952.
 
 1960.

Hylands hörna /1970

 
I bild: Nicke Wöhrmann, Sture "Stubben" Kallin och Leif Asp. I husbandet fanns även Putte Wickman och Red Mitchell. Programmet sändes den 7 februari 1970. Stubben Kallin är borta, så även Leif Asp, Red Mitchell och Putte Wickman. Mig veterligen så finns Nicke Wöhrmann fortfarande kvar i livet.

Älvsby motorservice /1958

Piteå-Tidningen ¤ 6 juni 1958

POPGALA i Piteå /1965

Piteå.
 
Piteå.

"Honken" Holmqvist

 

Nisse Nilsson /1966

 

Hockey-VM /1971

 

TRE KRONOR /1977

 

En efter en försvinner de bort...

TELSTARS
 
Per Anders Fröding, trumslagare och fb-vän har avlidit. Per Anders är mannen högst upp på bilden med en medaljong kring halsen. Han spelade med de allra främsta och mest kända i musikkerkretsarna. Sten & Stanley, Merit Hemmingsson, Roffe Ericsson, Jan Allan, Jerry Williams och många fler. Vi blev vänner på facebook för 4-5 år sedan. Pratade ibland med varandra, om musik mm. När jag besökte Stockholm hösten 2015 så gav han sig tillkänna, när jag befann mig på Adolf Fredriks kyrkogård efter Sveavägen. "Men Roger, du befinner dig exakt 300 meter från mig, kom hit!" Tyvärr så kunde jag inte, mitt sällskap satt i en bil och väntade. Per Anders eller "Pelle" som de flesta sa, bodde på Sveavägen 86. En gång frågade jag honom om hans efternamn, Fröding. "Är du möjligtvis släkt med Gustaf Fröding?, "Jodå, jag är släkt med Gustaf", blev svaret. Nu är han borta.
 
Vila i frid!
 

Brynäs /1969-70

 

AIK

1966
 
1968
 

FBK /1967-68

 

Elfsborg /1966

 

GAIS /1966

 
 

Årets sport /1973-74

 

Norrköping /1966


Örebro SK /1966

 
Lagbilden är inte IK Brage utan Örebro SK.
 

Degerfors IF /1966

 

Hälsingborgs IF /1966

 

Tre Kronor VM /1972

 

"Lill-Strimma" (1944-1972)

 

Leksand 1969-70

 

Hockey /1965

 

CCCP /1964

 

"Klimpen" Häggroth

 

Avicii är död

Disckjockeyn och musikproducenten Tim Bergling, (Lidén) alias Avicii har avlidit 28 år gammal i Muskat, Oman. Den världsberömde svensken var son till skådespelerskan Anki Lidén.

Trumdoktorn rycker ut...

 
 
 
 
 
Vid köksbordet med Seija...
 
Vid samma köksbord med Janne...
 
Ett besök i dag hos Seija och Janne Höglund. Trumdoktorn kikade på deras cocktailtrummor. Stämde dem och spelade litegrann. Janne och jag spelade tillsammans i John Harrys orkester 1973. Vi spelade även tillsammans i Rolf Åhmans orkester 1977-78.
 

I läshörnan

 

Åke Grönberg - en man med pondus

 
ÅKE GRÖNBERG f. 26 mars 1914 d. vid 55-årsålder den 15 september 1969.
 
Jag älskar hans inspelning av "Tess lördan" med text av Jeremias i Tröstlösa. Jag minns exakt var jag var när nyheten om Åke Grönbergs död tillkännagavs. Det var måndagen den 15 september 1969, jag var hemma från skolan pga sjukdom. Våran svarta transistor stod på som vanligt i köket. När TT kablade ut nyheten satt jag hemma på golvet i vårt kök. Det låter kanske sjukt, men jag minns det som igår. 11 dagar senare fyllde jag 12 år.

Viktnedgång 2014-2018

 
Den 18 april 2014 hade herr Lindqvist en antydan till dubbelhaka. Den 18 april 2018 så har dubbelhakan försvunnit. Tyvärr så har den dubbla hakan inte berättat var den befinner sig nu.

Sommarbilder

 
 
foto ROGER LINDQVIST
 

Snöfritt

Hortlaxvägen den 17 april 2015.
 
Avans Lantbruk, Hortlax den 17 april 2016.

Bonden och hans son

2017-04-18

Ordet "Hora"

Det finns ett ord som om jag finge bestämma helt skulle suddas ut ur folks medvetande. Ordet Hora.
 
Jag hörde precis berättas om en gravid mamma som var ute med sin 2-årige son i barnvagnet. På vägen möter hon en liten invandrarkille i ca 5-årsåldern. Precis när hon passerar den unge mannen, så ropar han: "Du har ett fett arsle!". Efter nån sekund så blir hon kallad för Hora av samma pojke. Upprördheten är stor när hon fortsätter sin promenad med sonen i barnvagnet. Nåt som jag klart kan förstå.
 
 

"Egentligen borde alla vara feminister"

Exakt så uttryckte sig en utländsk kvinnlig författare, på tillfälligt besök i Sverige. Säg mig, vad är det för fel att INTE vara feminist? Påtvingade åsikter är det värsta jag vet. I förlängningen kallas det för DIKTATUR.
 
Vad kommer då härnäst? "Egentligen borde alla vara veganer". Ja, listan kan göras ännu längre: "Egentligen borde alla vara Miljöpartister". "Egentligen borde alla vara kommunister". "Egentligen borde alla läsa Flamman". "Egentligen borde alla sluta äta kött". "Egentligen borde alla rösta på Löfven". "Egentligen borde alla sluta åka flyg". "Egentligen borde alla dricka havremjölk". "Egentligen borde alla tycka illa om älgjakt".
 
Jag vidhåller min rätt att än så länge tänka fritt. Är man rasist då?
 
 
Roger.

Den röda skålen med julknäck

 
Hemma i mitt föräldrahem fanns varje jul en röd skål som mamma brukade ställa fram på vardagsrumsbordet. Där satte hon en del av den hemmagjorda julknäcken som var tradition varje julhelg. När knäcken var klar satte hon dem på en stor blå bricka, som hon sedan förvarade på ett speciellt ställe. Varför mamma satte den på "ett speciellt ställe" berodde till stor del på att hennes knäck-älskande lille son hade för vana att i tid och otid mumsa i sig den åtråvärda sötsaken.
 
Det hände ibland att man hörde mammas förtvivlade rop: Roger, har du varit framme nu igen? Fortsätter du så här, så är ju knäcken slut innan julafton.
 
Det fanns en annan grej som jag också var förtjust i: pepparkaksdeg! När mamma hade gjort degen klar så satte hon den gröna skålen i skafferiets nedersta hylla. I ett obevakat ögonblick öppnade jag skafferidörren och likt en grävskopa tog jag handen full med deg. För att inte lämna några spår, så försökte jag att "platta till" så gott som det nu bara gick. Men se det gick inte alls. Trots att jag hade gjort mitt yttersta för att utplåna mina spår, så kunde mamma se mina små fingrar i hennes pepparkaksdeg.
 
Man säger att synden straffar sig själv. Det stämde bra in på mitt tjuvaktiga beteende. Jag fick nämligen ont i magen. Och medan jag låg och vred mig i magplågor bedyrade jag på heder och samvete att jag ALDRIG mer skulle tjuva en enda knäck eller gräva djupa hål i den gröna skålen med deg. Tyvärr, så var jag en vanetjuv. Så fort magen blev bättre så fortsatte jag min brottsliga gärning.
 
Tur är väl ändå, att jag hade en älskvärd mamma som förlät mig gång på gång. Där kunde historien vara slut, men icke! Min mor gjorde även en radiokaka varje jul. Den var så god, att jag hade kunnat göra vad som helst för att smaka en bit. Naturligtvis blev det inte bara en bit - det blev flera stora bitar. Samtidigt! Ett glas kall mjölk och 2-3 bitar av radiokakan och lyckan var gjord. Jag var i det stora hela ett riktigt fikamonster. Stackars lilla mamma. Men oj, vilka fina minnen både du och pappa gav mig under mina barndomsjular. Jag hoppas att ni läser detta, nu när ni sitter uppe hos änglarna. Älskar er båda!
 
Roger, fikamonstret.

Norah och Malte /17 april 2014

 
Påsken 2014, Norah och Malte på besök hos farmor och farfar.

Bröderna Lindqvist

 
Fr v Olle Sparrman d. 1977, Åke Lindqvist (1923-2005), Örjan Lindqvist (1943-2010), Folke Lindqvist (1932-

Thorleifs /1992

 
I 1992-års konstellation av Thorleifs, så fanns Bert Månson med. Bert som tidigare spelade med Ingmar Nordströms i många år. Han var också mannen bakom Sven-Ingvars superhit: Två mörka ögon.

Finaste, vackraste bästa Lill Lindfors /1966

 

Snart så sitter vi i grillhörnan, igen...

 
 
 

Livet i sammanfattning...

Någonstans, finns alltid en början.
Någonstans, finns också ett slut.
 
 
Roger Lindqvist    

Strömsborg, Piteå /2013

 
foto ROGER LINDQVIST /2013-04-10

Bröderna LINDQVIST

 
Bröderna Sven och John februari 2004. Min far t.v. och min farbror t.h. Sven bodde då på Hortlaxgården. Den 14 juni samma år, fyra månader efter att jag tog den här bilden, så avlider Sven efter en kort tids sjukdom. Året därpå, den 4 juni 2005, går min far bort, han var då bosatt på Hortlaxgården sedan januari samma år.
 
Sven var född 1919, min pappa John 1923. Den här bilden på bröderna var den sista tillsammans.

Max von Sydow 89 år

 
Ett försenat Grattis, säger jag till skådespelaren Max von Sydow, som den 10 april fyllde 89 år. På bilden, som var omslagsbild på Vecko Journalen den 14 april 1966, ses hans hustru Christina "Kerstin" Olin med vilken han var gift med åren 1951-1979.
 
Max von Sydow, hade året innan spelat Jesus i filmen Mannen från Nasaret. Det var idel kända namn i rollistan: John Wayne, Charlton Heston, Angela Lansbury, Van Heflin, Sal Mineo, Robert Blake (känd som Baretta i TV-serien med samma namn i mitten av 70-talet), Telly Savalas (även han känd TV-deckare i Kojak), Sidney Poitier (vem minns inte hans roll i Gissa vem som kommer på middag? och filmen I nattens hetta med Rod Steiger), Martin Landau, Roddy McDowell (en gång barnstjärna i filmen Lassie med Liz Taylor som motspelare) samt José Ferrer.

Beatmakers

 
Spontant så känner jag igen fyra av herrarna: sittande längst till vänster, organisten, pianisten, låtskrivaren  Pär Björck, bredvid honom sittande till höger, kapellmästaren och tillika Beatmakers grundare och trombonist Olle Holmqvist, född i Skellefteå, bakom honom basisten Kjell Mattisson och t.h. om Olle sångaren Jörgen Edman. I början av 70-talet bildade Pär Björck och Kjell Mattison dansbandet Polarna. Jörgen Edman blev bandets sångare. Kjell Mattisson är borta, han avled 2011. Vad Jörgen Edman beträffar så har han lagt sångkarriären på hyllan. Pär Björck övergick senare till klassisk musik.
 
Polarna med Jörgen Edman, var under 70-80-talet ett av landets mest populära dansband. Deras trummis hette Janne Holmberg, som enligt information också är avliden. Janne Holmberg, var i grunden jazztrummis. Han var officer i Boden med kaptens grad. Janne spelade i Rune Lindstedts orkester från Boden. 1979 medverkade Polarna med Jörgen Edman i Lasse Åbergs "Repmånad". Lasse Åberg, Janne Loffe Carlsson, Ted Åström och Weiron Holmberg var några andra rollfigurer.

De riktiga hjältarna

De syns i tidningar och i våra TV-apparater, det fina folket som visar upp sig i "knytblus" för att ge sitt stöd till en "ständig sekreterare" vars avgång har väckt rabalder vida omkring. "Knytblusstödet", har anammats av kända TV-personligheter och folkvalda politiker. Jag antar att även björnen Baloo kommer att ha knytblus på sig när vi träffar honom på självaste julafton detta år.
 
För mig är den här cirkusen ett I-landsproblem. När kommer vi att få ett 100-procentigt stöd för våra gamla och sjuka? När kommer en fattigpensionär att sitta i TV-rutan hos Malou von Sivers och berätta hur han eller hon ska klara sin redan ansträngda ekonomi? Med en överhängande risk att bli bostadslös. När släpper SVT, TV4 och de övriga kanalerna och tidningarna in verkligheten till sina respektive redaktioner?
 
När ska det "fina folket" börja förstå vem som egentligen byggde upp landet Sverige till det välfärdssamhälle som det en gång var, och i viss mån ännu är?
 
Han sitter därhemma vid köksbordet med sin tidning. Sakta vänder han bladen med sina seniga och grova händer. Han lever i en tillvaro som är långtifrån akademier, "knytblusar" oah annat tjafs. I sin närhet finns hans livsledsagarinna sedan många år. Hon har efter många år inom sjukvården, med slit och släp, en ständig värk i sin tunna kropp. Makarna har båda ett långt liv i samhällets tjänst, som de med sina skattepengar bidragit till vårt samhälles uppbyggnad.
 
Det är dessa två, som är mina hjältar. Men på ålderns sena höst har kylan kommit in i deras liv. De är inte längre intressanta i politikernas ögon. En skam och bedrövelse. Sk arbetarpartier har totalt vänt dem ryggen. Man har struntat i sin kanske viktigaste målgrupp. Jag kan endast säga: SKÄMS PÅ ER! VET HUT!
 
 
Roger Lindqvist   

Tingsholmen

 
foto ROGER LINDQVIST   /2013-06-07

Spiderman i Hortlax kyrka /2016-04-16

 
Den 16 april 2016 döptes Norahs och Maltes lillebror Loke. På bilden ses prästen Gösta Degerman när han skall sätta dopvattnet på lilla Lokes huvud. Men som också  framgår av bilden så gjorde Spiderman ett celebert besök i kyrkan den här dagen. Spiderman alias Malte Lindqvist, ses längst till vänster bakom sin pappa Andreas.
 
 
Huvudpersonen Loke, på dopdagens kväll.
 
 
Patriarkatet, församlade på Malmgården efter dopförrättningen i Hortlax kyrka. Fr v Robert, Daniel, Roger, Andreas och Loke. Alla med efternamnet Lindqvist. Fyra av de män som ses på bilden har John som tillägg till sit förstanamn: John Robert, John Daniel, John Roger och John Loke. Det är endast Lokes pappa Andreas som skiljer sig från mängden genom att heta Roger Andreas. Namnet John kommer från min far som hette John Lindqvist. Även Roberts son Max har John i sitt namn. Pappa måste vara otroligt stolt i sin himmel.

PEARL

Jag har spelat på många olika trumset genom årens lopp, men mig veterligen så är det premiär för mig med Pearl. Trummorna står i replokalen på Musikhögskolan i Piteå. Betyget då, jo, klart godkänt.
 
 
Grabbarna!

Världens finaste Norah

 
Norah, hemma hos farmor och farfar, den 16 april 2012.

Samerötter

 
Barnbarnet Max har samiskt påbrå på sin morfar Oves och mamma Jannices sida från Malå. Jag som tycker om släktforskning tycker det känns spännande. Släktskapet är inte 100% utan betydligt mindre än så. När Max´moster gifte sig hade hon en samedräkt från Malå på sig. Jag fick tillfälle att fråga henne när vi möttes i julas. Jag gillar deras dräkter, mycket färger som jag tycker om. Färger gör mig glad till sinnet.
 
När vi besökte Jannices och Roberts sommarstuga i Malå för två somrar sen, så kom två renar vandrande på tomten. De två renarna höll till alldeles i närheten, och kom på besök då och då. Jag minns att en av dem var så vackert vit och ståtlig med sin fina krona, men när jag skulle ta en bild, ja, då sprang de till skogs. Alldeles i närheten kan man plocka hjortron, det är en fin bygd, med vacker natur. Det händer att det kommer renar och springer i själva samhället.
 
OBS! Mannen på bilden har ingenting med min berättelse att göra.
 

Så är då frågan: vart tog Soren Ismail vägen?

Vart tog den påstådda våldtäktsmannen Soren Ismail vägen?
Om en oskyldig man blir anklagad för sexuella trakasserier och fullbordade våldtäkter, så är det naturliga att han ställer sig upp, slår näven i bordet och försvarar sig mot anklagelserna. Varför gjorde inte Soren Ismail det om han verkligen var oskyldig? I stället valde han tystnaden. Hur skall man då tolka det?
 
Nicke Nyfiken.

"En stilla färd in i dimmornas dal"

 
Det låg en anteckningsbok på mammas bord där vi brukade skriva ner vissa saker. I samma bok gjorde jag en sista minnesanteckning måndagen den 19 februari, samma kväll hon dog.
 
Mamma släpper taget undan för undan. Skönast så! En stilla färd in i dimmornas dal. Men en sån tomhet när du så småningom sagt ditt sista farväl.
 
Sov gott, mamma!
 
Roger och Gerd.
 
 
I mammas rum på äldreboendet, hängde den gamla köksklockan och visade troget sin tid år efter år. Den köpte mina föräldrar 1980 hos urmakaren Åke Nordlund i Hortlax. Köksklockan hann även utföra sitt tidsarbete i mitt gamla föräldrahem i Övremarken nåt år innan mor och far flyttade och vi flyttade in. Samma klocka har visat både på de goda stunderna i livet, men även på de svåra. Lördagen den 4 juni 2005 dog min far då samma klocka visade 20.45. Måndagen den 19 februari 2018, klockan 18.23 slutade mamma att andas. Samma klocka som satt på vägen och tittade ner på mammas säng, gjorde återigen sitt uppdrag.
 
Tiden är utmätt åt oss alla.
 

LILL-BABS

 

Los Comancheros - Luleå

 
Stephan Möller, trumslagare i nuvarande Spotnicks, berättade för mig att han har gjort inhopp i Los Comacheros vid nåt tillfälle. Stephan har även spelat med grupper som The Caretakers, Lee Kings, The Maniacs med Tom & Mick (Tommy Körberg), Gimmicks, Cool Candys m fl.

Ola & Janglers /1966

 

The Violents /1967

 

Siw Malmkvist /1964

 
Den här skivan spelade min syster titt som tätt på våran radiogrammofon som stod i vadagsrummet. Plattan hade hon fått som gåva av våran farbror Åkes särbo Dagmar som bodde på Bryggargatan i Piteå.

15 april 2014

 
Den här bilden togs hemma hos sonen Daniel i Hortlax den 15 april 2014. Betydligt mera snö i dag 2018.
 

Kunskapens vrå

 
15 april 2012.

Grattis, på din 76-årsdag, Jerry!

 
Sven-Erik Fernström, allas vår Jerry Williams, f. 15 april 1942 d. 25 mars 2018. Jerry skulle idag ha fyllt 76 år.

Kapten Rödskägg /2015

Kapten Rödskägg, i solgasset ute på Hattudden.
 

AnnaLena Kanon (1945-2015)

 
Omkring 2013 blev jag kontaktad av sångerskan AnnaLena Kanon från Umeå. Hon ville bli min vän på fb. AnnaLena brukade läsa min blogg där jag skrev och berättade om Yngve Forssélls orkester. AnnaLena berättade att hon varit sångerska i bandet 1964, då hon var 18-år fyllda. Hon sände foton och urklipp som hon hade sparat från tiden med Yngves. Vilket jag överlyckligt tog emot. 
 
AnnaLena var född 1945 i byn Skansholm i Vilhelmina. Hon flyttade senare till Stockholm där hon träffade musikern Robert Palm, som f ö var medlem i Family Four i mitten av 60-talet. Efter några år flyttade hon till Umeå där hon utbildade sig till musik- och dramapedagog. Hon bildade det egna bandet "Kanonbandet" där hon sjöng jazz.
 
Vi pratade ofta med varandra på facebook. Hon tyckte det var kul att jag dokumenterade Yngve Forssélls på min blogg. Hon berättade gärna om historier omkring orkestern. Det utmynnade senare i en artikel som jag skrev i Piteå-Tidningen. Tyvärr så drabbades AnnaLena av sjukdom. Vilket gjorde att hon så småningom avled den 16 november 2015 i en ålder av 70 år. Jag minns AnnaLena som en varm och positiv person, med ett stort hjärta.
 
 
Roger Lindqvist
 
 

Allt är politik

Idag andas allt politik. Allt du ser och hör i TV- radio, läser i tidningar är politik. Människor skall ta ställning till det eller det. Feminism, Me-too, om det var rätt eller fel att Sara Danius fick gå. Om vi ska ha  knytblus eller inte. Till och med SVT:s reportrar har slängt sin objektivitet och börjat visa genom miner och uttryck vart man står i olika brännheta frågor. I sanningens namn är det inte bara SVT, det dräller av reportrar på våra stora tidningsdrakar som har valt att kasta journalistens heliga huvudregel, att vara objektiv. Det har t.o.m. Janne Josefsson vittnat om. Eller som han själv sa: "När jag kom till TV-huset i Göteborg i början av 70-talet var alla som jobbade där kommunister. När jag ville göra en grej om högerextremism, så klappade cheferna mig bak på ryggen och sa: Kör Janne! När jag ville göra samma grej om vänsterextremism fick jag svaret: Är det nödvändigt?
 
Jag som tittare blir ju nära på mörkrädd när jag ser det som händer. SVT:s korre i Östeuropa i många år, Kjell-Albin Abrahamsson har sagt samma saker som Josefsson. Dvs att de journalister som jobbade på TV i tidigt 70-tal var uttalade kommunister. Dock inte Abrahamsson själv. Om detta har har han berättat i sina böcker. Han bevakade dåvarande Sovjet, "det största klassamhälle som funnits".
 
För mig personligen som läst mycket historia, så anser jag att nazismen och kommunismen går hand i hand. Varför väljer vi då att endast ta avstånd från nazismen? En högst intressant fråga. I grundskolan under 60-70-talet fick jag veta mycket om Hitler och hans psykopater. Dock icke om Stalin som var en lika stor psykopat, och som hade fler människoliv på sitt samvete än Adolf  Hitler. Varför blev det så? Varje vecka visas i olika TV-kanaler flera  filmer och dokumentärar om andra världskriget och Hitlers skräckvälde. Det är länge sedan man visade nåt om Lenin och Stalins dödsskvadroner. Är det nån form av propaganda som man håller på med? När Palestiner och Israeler slåss, visas endast upp de dödsfall som Israel har orsakat. Varför det då? I hela mellanöstern finns endast en demokrati, Israel.
 
Förre SVT-korren numera KD-politikern Lars Adaktusson, som bevakade händelserna i Mellanöstern fick endast rapportera hem till redaktionen när Israel hade begått våldsdåd, inte tvärt om. Han ställde frågan "varför" många gånger. Han ville vara objektiv men motarbetades av hemmaredaktionen på SVT. Varför? Vi som tittare sitter och sväljer det vi ser och hör. En farlig situation om vi aldrig ifrågasätter. Vi läser vårt Aftonblad, DN eller Express, och tänker inte mer på det. Samma här. Vem har sagt att dessa tidningar utgör sanningen? Det är inte förrän man tittar på djupet som man kan se saker som inte stämmer.
 
Roger Lindqvist    
 
 
 
 

Än en gång: KJELL-BERTILS - PITEÅ /1972

 
Kjell-Bertils orkester, Piteå. Som i detta år, 2018 fyller 50 år. Den här plattan släpptes 1972. Det skulle dröja tio år innan jag kom in i orkestern. Gubbarna på nedre raden, Conny, Robert och Kjell spelade jag med. Bertil och Kenneth på den övre raden hann jag spela med en gång. Det var när Folkan i Piteå fyllde 10 år 1991. Mannen längst till höger i den övre raden var gruppens trummis och hette Erik Lundberg. Han hoppade in som vikarie vid nåt tillfälle när jag spelade i Rolf Åhmans. Erik och Conny spelade med i popbandet Tommys på 60-talet.
 
På den här plattan fanns och finns fortfarande den instrumentala klassikern Atlantis. Fint framförd av Robert Öberg, gitarrist och sångare i Kjell-Bertils. Robert driver i dag en restaurang här i Piteå: "Koler-Elvis".

2009 forts...

 
Den här bilden glömde jag. Den togs också 2009 i rummet som Gud glömde. Åtminstone tyckte min hustru att det var en bra formulering på sin makes villervallarum.

2009

 
Hemma i mitt rum i älvsbyhuset 2009. Jag hade så smått börjat "fingra" på min dator. Bloggen föddes den 22 december 2008, så allt var liksom nytt. Facebook var ännu långt borta. Och jag hade bestämt mig, att jag inte skullle anamma den nya flugan. 2011 så sjönk jag sakta men säkert ner i facebook-träsket. Där befinner jag mig än i denna dag, fast betydligt djupare nedsjunken än 2011.
 
 
Samma rum vid samma tidpunkt. Min vurm för tidningar och tidskrifter ses spår av på bilden.
 
 
Samma sommar togs den här bilden på mig och 1-åriga barnbarnet Norah. Norah, kan få hjärtat att smälta på sin farfar och farmor varje gång vi ses. Norah, är den dotter som vi aldrig fick.
 
 
 
 
 

Elvis /1980

 

Polisen Norah /2013

 
Norah, klädd i poliströja, fotograferad av farfar söndagen den 14 april 2013 hemma på Markvägen, Övremarken.

Två snyggingar på samma bild

 
Rätt så unikt, att kunna samla två så vackra personer på samma bild. Min mamma och jag den 14 april 2017.

Girl Power! /1966

 

Dragspelsfest

 
 
Ivan Thelmé, var far till Mona Thelmé, sångerska i Family Four.

af Chapman

 
När min pappa låg vid flottan 1943-45 fungerade af Chapman som logementfartyg. En tid gick min far på sk militärskola på Liljevalchs, som då var i militär ägo. Under den perioden så fick min pappa och de övriga kollegorna övernatta på fartyget som redan då hade sin plats på Skeppsholmen i Stockholm. Jag gjorde ett av mina besök där hösten 2015. Pappa, tjänstgjorde på Pansarskeppet Drottning Victoria, samt på minsveparen Sökaren. Om jag kommer ihåg rätt så berättade han att han även gjorde sin tjänst på isbrytaren Ymer.

AB söndagen den 29 april 1945

 

Gösta Ekman den äldre

 
Skådespelaren, teaterdirektören Gösta Ekman f. 28 december 1890 Sthlm. d. 12 januari 1938 Sthlm. Gift med kostymtecknaren Greta f. Sundström 20 januari 1887 Sthlm. d. 4 augusti 1978 Sthlm. Paret var gifta 1914-1938. I äktenskapet föddes sonen Hans Gösta "Hasse" Ekman f. 10 september 1915 Sthlm. d. 15 februari 2004 Marbella, Spanien.

Ishockey-VM - 1969

 
 

ELVIS /1962

 

Cliff Richard /1963

 

Towa Carson /1961

 

Little Gerhard /1961

 

På besök hos mor

 
Den 13 april 2013 kom fd grannen Vivianne Dahlbäck på besök hos min mamma på Hortlaxgården. Våra familjer bodde ett stenkast ifrån varandra hemma i Övremarken.
 

När den stora världen flyttade in

 
1962 flyttade den stora världen utanför Hortlax in i vårt stora kök. Den nya familjemedlemmen fick sin plats i en vrå i köket. Vardagsrummet, som var den naturliga platsen  var alldeles för litet, och det hade min storasyrra ockuperat, så det var köket som gällde.
 
Det var genom den här fantastiska maskinen som vi kunde följa allt det som hände. Vi såg JFK mördas en novemberdag i Dallas 1963. Vi bjöds på TV-teater och film. Vi såg artister som: Lars Ekborg, Margaretha Krook, Carl-Gustaf Lindstedt, Gunwer Bergqvist, Åke Grönberg, Beppe Wolgers, Povel Ramel, Sven-Ingvars, Gunnar Wiklund, Anita Lindblom, Lasse Lönndahl, Lill-Babs, Gals and Pals, Lill Lindfors och Svante Thuresson i Nygammal vals 1966. Vi njöt av Hylands hörna och Per Oscarssons striptease annandagjul 1966. Bombi Bitt och jag 1968. Robban Broberg, Julia Caesar, Hemsöborna med Allan Edwall och Sif Ruud. Mordet på Robert Kennedy, den 5 juni 1968 i Los Angeles. Vi såg när Neil Armstrong och Buzz Aldrin gå på månen i juli 1969. Vi hörde Arne Thoréns röst när han i nära på extas sände rapporter till Aktuelltredaktionen.
 
Vi såg högertrafikomläggningen den 3 september 1967. Vi såg svenska filmer, vi såg utländska filmer. Jag upptäckte Humphrey Bogart sommaren 1968, när TV sände en serie Bogartfilmer. Jag såg och lyssnade på musik. Putte Wickman, Charlie Norman, Alice Babs. Jag såg, lyssnade och begrundade.
 
Tack, TV!

Karaktärsmord

Det har de senaste åren blivit alltmer impoulärt att vara man. Är det nåt allvarligt fel som begåtts, så är mannen i regel i fokus. Vi män står för det patriarkala, det hårda, det är vi som begår flest mord och våldtäkter. Där talar statistiken sitt tydliga språk. Det jag inte håller med om, det är när det påstås att alla män är likadana. Nån kvinnlig "feministisk guru" stack ut hakan rejält när hon sa: "om en kvinna våldtas i New York så bär alla män skulden". Varje sunt tänkande människa fattar att så är inte fallet. Tyvärr så är det så illa att det finns många som håller med i resonemanget.
 
Det har vi fått bevittnat härhemma, när unga tjejer blivt sexuellt trakasserade och gruppvåldtagna. Trots att att det senasre visats sig att detta med gruppvåldtäkter har en kulturell bakgrund (Expressen hade ett reportage för nån vecka sedan som belyste detta), så vägrar många tro att det är sant. Zarah Larsson, har ju inte missat att få ut sin mission i frågan: "Alla män bär slulden!".
 
Ingvar Oldsberg, populär programledare i Bingolotto fick packa väskan och som hastigast bege sig ut genom bakdörren. När man inte kunde beskylla honom för sexuella trakasserier, vad gjorde man då? Jo, man tyckte att han var alldeles för hård mot sina kamrater i TV-kulissen. Vad hände den välrenommerade AB-reportern Staffan Heimersson som hade den stora oförskämdheten att ifrågasätta metoo-rörelsen? Han fick avsked på grått papper. Det finns många fler exempel. Vad dessa män har som gemensam nämnare, är att man helt enkelt blivit utsatt för karaktärsmord. Det finns en röd tråd i dessa fall. Man vill helt enkelt ha bort dem. Kosta vad det kosta vill.
 
"Den som beskylls för att begå karaktärsmord anser sig sällan ha gjort något fel, utan i stället framfört relevant kritik av handlingar eller uttalanden".
 
/Wikipedia
 
Det är med andra ord icke längre gynnsamt att vara född till gubbe. Men hörrni, det låter ju som rasism?
 
 
ROGER LINDQVIST   

Lennart "Lill-Strimma" Svedberg /1971

 
"Lill-Strimma" älskad, saknad.
 

I knytblusarnas tidevarv

Svenska Akademiens fd ständige sekreterare, Sara Danius, är i dag på allas läppar. Medan hon hyllas och höjs till skyarna, så får väl Horace Engdahl symbolisera det rakt motsatta. Varför det då? Jo, han är ju gubbe! I dag ikläder sig alla, både politiker som programledare i knytblus. I mina ögon en slags politisk handling, som absolut inte hör hemma i den TV som jag betalar mina skattepengar till.
 
I gårdagens Debatt Opinion Live, så häcklades "de stygga" männen i full skala. Till och med Horace Engdahls förra hustru, Ebba Witt-Brattström satt som ett annat slags orakel och spydde galla över det som inträffat. Då kan man fråga sig, är hon då lämplig och tillförlitilig att sätta betyg på det hela? En frustrerad kvinna sitter i ett direktsänt TV-program och spyr ut sin totala frustration över sin fd man. Låt TV-publiken slippa detta! Deras skilsmässa är en högst privat sak. Som inte bör behandlas i SVT.
 
När föraktet var som allra högst i TV-studion, undrade jag var motparten var. För det är väl inte så att SVT:s nya giv med programledaren Belinda Olsson, är att prata skit och föraktfulla ord bakom ryggen på folk som inte har en chans att kunna försvara sig? Detta blir i så fall en envägskommunikation, som jag som licensbetalare sätter mig emot. Propaganda television av Öststatsmodell är det värsta jag vet. Det betackar jag mig för!
 
Roger Lindqvist   

Fredagen den 13 april 1973

Klockan är 9.40. Jag har fortfarande ont i min rygg. Jag är hemma i dag från skolan. Mamma ringde till doktorn i morse, han sa att jag skulle ta det lugnt. Om det inte är bättre på måndag så ska jag dit för undersökning kl 2. Jag var till läkarstationen i Hortlax för nån månad sen. Samma promblem då med ryggen. Då hade jag lyft bl a en trumma som gjorde att värken återkom.
 
Pappa ska fixa nåt hårt att lägga i min säng. Ev. så tar han in en annan säng till mig i rummet. Mamma gick nyss till Birgitta, som fick en liten flicka för några dagar sen. Dagbarnet Annika kommer halv 1 i dag. Pappa jobbar natt på boarden.
 
I dag så spelar Sverige mot Finland. Finnarna lyckades "bara" spela oavgjort i går mot Polen. Hoppas att Tre Kronor vinner i dag. Sen är det match mot Sovjet-Tjeckoslovakien.
 
Mor och far var på informationsmöte på Christinasalen igår angående musikskolans resa till Tyskland. Men det finns inte tillräckligt med pengar i kassan. Ska vara två dagar i Stockholm då vi åker dit i sommar.
 
Roger.

Jigs /1976

 
 
Svensktoppsplaceringar:
 
¤ 1973-01-21 - HALLÅ, DU GAMLE INDIAN, 11veckor på listan, som bäst en 4:e plats.
 
¤ 1973-10-14 -  IGEN OCH IGEN, 4 veckor på listan, som bäst en 6:e plats.
 
¤ 1973-12-02 -  ATT SKILJAS ÄR ATT DÖ LITEGRANN, 1 vecka på listan, som bäst en 8:e plats.
 
¤ 1974-09-08 - VI HAR SÅ MYCKET ATT SÄGA VARANDRA, 11 veckor på listan, som bäst en 1:a plats.
 
¤ 1975-02-02 - KORS I JÖSSE NAMN, 11 veckor på listan, som bäst en 1:a plats.
 
¤ 1977-02-13 - ROBOT ROMEO, 11 veckor på listan, som bäst en 2:a plats.
 
¤ 1977-03-13 - UNDER VÅR SOL, 12 veckor på listan, som bäst en 1:a plats.
 
¤ 1977-08-21 - MARIA, 11 veckor på listan, som bäst en 5:e plats.
 
¤ 1978-08-06 - KOM I MIN FAMN, 10 veckor på listan, som bäst en 3:e plats.
 
¤ 1982 - SÖNDAG, 3 veckor på listan, som bäst en 3:e plats.
 
 
 

Den astrologen hade fel!

 
Efter valet 1979 var det Thorbjörn Fälldin som fick i uppdrag att bilda sin andra regering. Undrar om astrologen bytte jobb? Kan också tillägga att jag och Elisabeth besökte sporthallen i Luleå under valrörelsen när Olof Palme var där. Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess.

Pop Flip Show

 

Hela Sveriges Lill-Babs / dec. 1980

 

Siw Malmkvist /1971

 

Repmånad /1979

 
I rollerna:
Lasse Åberg, Ted Åström, Janne Loffe Carlsson, Weiron Holmberg, Lasse Haldenberg, Lena-Maria Gårdenäs, Agneta Prytz, Monica Dominique, Lotte Eejebrand, Moltas Eriksson, Palle Granditsky, Thomas Ungewitter, Jan-Ivar Utas, Lennart Skoog, Ingvar Andersson.
 
Dansbandet Polarna med Jörgen Edman, stadshotellets orkester i filmen. Bandet framförde tre låtar: Eva (strippan från Trosa), Välkommen hem och Vid mitt fönster. Låtarna fanns på LP:n Klappa gärna takten.
 
Filmen hade premiär den 23 februari 1979. (I månad före min muck).

Lasse Krantz (1903-1973)

 
När min far låg vid flottan 1943-45 så var han och hans kompisar ofta ute och roade sig under permissionerna. Det fanns ett stort nöjesutbud i Stockholm under krigsåren. Pappa har berättat om Nalen och Sveasalen där han och flottistkollegerna gick ut för att dansa och träffa damer. En sak som florerade var ryktet om att skådespelaren, sångaren och revyartisten Lasse Krantz var ute för att ragga upp unga män. "Passa dig för den där Krantz", brukade flottisterna få höra när de skulle gå i land. Min pappa blev också "varnad". Under den här tiden var ju homosexualitet i lag förbjudet. Trots det så hade kung Gustaf V ett förhållande med Kurt Haijby. Men det är en annan historia.
 
Min far var 20 år gammal, och hade smak för det motsatta könet. Under de två åren han låg vid flottan så träffade han en ung kvinna från Saltsjöbaden. Hon hette Helga Moritz. Det finns ett gammalt foto bevarat där min far står och håller om henne. Tydligen så sa det ett KLICK när de två möttes. Men när när det blev fred i Europa så åkte min pappa hem till sitt, det blev ingen fortsättning. Istället så kom min blivande mamma i vägen, tur var väl det. Annars så hade jag inte suttit här.

Gunnar Papphammar /1981

Gösta Ekman, i rollen som Gunnar Papphammar.

Barbro Lill-Babs Svensson /1958

 
 
Lill-Babs Svensson, hennes adress: c/o Karusell Sandhamnsgatan 1 Stockholm.

Pappa, våren 1966

 
Om det fanns en enda männsika på planeten Tellus (jorden) som älskade varje liten uns av vår, så var det min pappa. Från det allra första takdroppet, till en grön gräsmatta, så fanns pappa med och njöt. Som själva pricken över I:et så var det den obligatoriska kaffetermosen, som min pappa hade vid sin sida där han satt på altanen hemma. Nåt som han också tyckte var stämningsfullt, var ljudet av Hortlaxkyrkans klockor som hördes vida omkring. Inte för att min far var en flitig kyrkbesökare, men klangen av klockorna tyckte han om.
 
Garaget i bakgrunden byggde pappa och svågern, skomakaren John Risberg, gift med min faster Emmy, upp 1965. Därinne i tryggheten stod pappas ögonsten: en blå Volkswagen av 1958-årsmodell. Inhandlad på Bil Åströms i Piteå 1963. Föregående ägare var sågställaren Herbert Lundmark från Munksund. Herberts son, Lasse Lundmark, var fotvårdare på Furunäsets där jag jobbade.

Mamma /2016

 
På besök hos min mamma på Hortlaxgården den 11 april 2016. På bordet står fotot av mina föräldrar som togs 1993.

Våra favoriter

 
 
Margaretha Krook, Carl-Gustaf Lindstedt, Martin Ljung, Anna-Lena Löfgren, Lasse Lönndahl, Anita Lindblom, Lill Lindfors, Jan Malmsjö, Siw Malmkvist, Sune Mangs, Birgit Nilsson, Birgit Nilsson, Alice Babs, Thor Modéen, Inger "Pippi" Nilsson, Edvard Persson.
 
 
Julia Caesar, Brita Borg, Harry Brandelius, Bertil Boo, John Botvid, Sickan Carlsson, Eva Dahlbeck, Lasse Dahlquist, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Tage Danielsson, Allan Edwall, Hasse Ekman, John Elfström.
 
 
Stig Järrel, var mannen med många ansikten. Han hade en otrolig bredd i sitt konstnärsskap som aktör. Från Fibban Karlsson, Kar de Mummas skapelse, som Stig Järrel gjorde på Blanche och Folkans scen i Stockholm i hela 34 år. Fibbans raka motsats var i rollen som Caligula i Alf Sjöbergs Hets från 1944.
 
På bilderna ses en del av det Stig Järrel gav sin film, radio, revy- och TV-publik genom åren:
 
¤ Fram för lilla Märta - 1945
¤ Första divisionen - 1941
¤ Hamlet - 1948
¤ "Dödsdansen" på Blanche - 1949
¤ Simon syndaren - 1954
¤ Kvartetten som sprängdes - 1949
¤ "Fagin" i Oliwer Twist - 1962
¤ "Galgmannen" - TV-teater, 1970
 
m.m. m.m.
 
Det var i den här "omgivningen" som jag växte upp i. Jag blev tidigt intresserad av film och teater, ja, underhållning över huvud taget. Detta var min mors förtjänst. En kusin till mig, berättade för några år sedan om sin "lillgamla" kusin Roger, som visste allt om den svenska underhållningsindustrin. "Du kunde ju namnen på alla de där sångarna, artisterna, musikerna, skådespelarna, ja, alla dem som rörde sig inom TV, teater, film".
 
Tack, för betyget, kusin!
 
 

Loke / 12.4 2017

Foto: farfar.
 
Just nu i skrivande stund (12.4 2018) så ligger Loke och har feber. Även Lokes pappa är krasslig.

Avans Lantbruk AB Hortlax /2015

 
Avans Lantbruk AB Hortlax, 2015-04-10. foto Roger Lindqvist.

Dagboksanteckningar /1973

TORSDAG 12 APRIL 1973
 
Ont i ryggen! Fruktansvärt ont i ryggen! Fick det i morse, jag kunde därför inte vara med på gymnastiken.
 
Ikväll ska jag spela. Vet inte hur det blir med skjutsen dit. Har sett på ishockey mellan Sverige - Västtyskland 12-1 (2-1, 6-0, 4-0). I morgon möter Sverige Finland. En spännande match. Just nu känns det som om ryggen håller på att gå av. Vissa rörelser gör ont. Kanske en sträckning?
 
Mamma och dagbarnet Annika vilar därnere i rummet. Pappa har lagt sig i rummet intill mitt rum. Ikväll ska jag se den annorlunda western: "Nichols från Nichols".
 
Hoppas på att spelningen går bra ikväll på Christinasalen. Föräldrarna kommer kl 7, och vi skall vara där i vanlig tid dvs kl 6.
 
Nu är mamma uppe.
 
Klockan är nu halv 5.
 
Roger.

Joe´s Combo - Repertoar

Rätt så friskt och intressant att efter ca 30 år som dansmusiker, ändra genre så smått. Några av låtarna har jag faktiskt spelat många gånger i olika dansorkestrar. Dem sitter fastlimmade i ryggmärgen. Så finns det låtar som jag aldrig spelat men känner till ändå.
 
Här kommer några exempel på de låtar som finns på låtlistan i Joe´s Combo:
 
¤ LAST DATE - Spotnicks
¤ TELSTAR - Tornados
¤ THE BREEZE AND I - Joe´s Combo (eget material)
¤ THE RISE AND FALL OF FLINGLE BUNT - The Shadows
¤ GOING HOME (LOCAL HERO) - Mark Knopfler
¤ HERE, THERE AND EVERYWHERE - The Beatles
¤ SIESTA - Joe´s Combo (eget material)
¤ VENUS - Joe´s Combo (eget material)
¤ LIVING DOLL - Cliff Richard
¤ RUNAWAY - Del Shannon
¤ SINGIN THE BLUES - Dave Edmunds
¤ HIS LATEST FLAME - Elvis
¤ SLOW DOWN - The Beatles
¤ HEARTBEAT - Buddy Holly
¤ I SAW HER STANDING THERE - The Beatles
¤ PRETTY WOMAN - Roy Orbison
¤ HELLO MARY LOU - Ricky Nelson
¤ DOWNTOWN - Petula Clark
¤ LET´DANCE - Chris Montez
¤ SUNNY AFTERNOON - Kinks
¤ DAYDREAM - Lovin´Spoonful
 
----------------------------------------------------
 
Joe´s Combo finns utgivna på bl a skivmärket TRIOLA.

Ola Hermanssons /1967

 

Norah och farfar /2008

 
Julaftonen 2008 var barnbarnet Norah endast fem månader gammal. Nu till sommaren fyller hon tio år. Natten till onsdag så sov hon över hos sin farmor och farfar. Norah, är dottern vi aldrig fick.

Lill Lindfors - Hortlax´ manskör /2013

 
Med dirigenten Folke Antonsson, har jag gjort en Jul-LP 1983.

Genom kameraögat

2012-04-12

Monsterförkylning

I två veckor har jag varit förkyld. I två veckor har jag hostat. Jag har fortfarande hosta. Elisabeth är inte eller återställd av den här influensan.

Joe´s Combo - Piteå

 
Joe´s Combo igår under en repetition på Musikhögskolan i Piteå. Bilden har jag lånat av Jan Hofverberg. Gruppen spelar en blandning av både sång som instrumentalt. På repertoaren finns även eget material.
 
Foto: Leo Holmberg.

Lasse Stefans (med S) /1970

 
Lasse Stefanz första platta, 1970. Märk väl, att namnet Lasse Stefans stavades fortfarande med ett S inte med det vanliga Z.

Ann-Louise Hanson /1967

 

Den 4 april 2017

 
Min mor blir fin i sitt hår när släktingen Siw Öhman hälsar på med sax och kam, på Hortlaxgården. Siws mamma, Tyra, var kusin med min mor. Siw, är revyprimadonna i Piterevyn sedan många år. Jag har faktiskt skrivit några revynummer genom åren. Bl a en monolog som Siw framförde. Jag gjorde även en travesti på Hamlet, som revygänget gjorde för nåt år sedan på Christinasalens scen. Ett av mina första alster var ett nummer som handlade om Zarah Leanders och Birgit Nilssons möte i himlen.
 
I slutscenen hade jag placerat dem båda på en stor balkong, där de sjöng: "Vill ni se en stjärna!" med blicken vänd mot stjärnhimlen.

Datsun 1200 -72

 
Både jag och min pappa hade varsin Datsun 1200. Jag hade en 72:a min pappa en 73:a. Det var för övrigt min första bil inköpt på Volvohallen i Piteå 1976 för 8.000 kr försäljaren hette Arne Holm.
 

DKW /1961

 

Svenska Floyd /1961

 
Carl-Gustaf Lindstedt, Arne Källerud, Jan Malmsjö, Siv Ericks, Hans Lindgren, Barbro Lill-Babs Svensson, Carl-Axel Elfving, Nils Asther m fl
 
Lill-Babs spelade här rollen som "Lollo Fillipini, italiensk pangbrallis".

Brommaplan 1960-tal

 
Njut av alla dessa gamla rariteter till fordon.

Bernhard "Buddy" Rich (1917-1987)

 

Camping /1962

 

Båt /1966

 

Martin Ljung

 

Bob Candys

 

Brian Jones död /1969

 
Brian Jones, f. 28 februari 1942 d. 3 juli 1969, 27 år gammal.

Bordellhärvan /1978

Fredag 5 maj 1978

Jerry Williams ON TOUR -84

 

Lill-Babs, fredag 9 mars 2018

 

Saknade!

 

JOE´S COMBO - Musikhögskolan, Piteå.

 
Repetition i dag på Musikhögskolan i Piteå med Joe´s Combo.
 
Fr v Gustav Afsahi - keyboard, sång, Jan-Olov "Joe" Eriksson - gitarr, Roger Lindqvist - trummor, Per Svensson - sång, gitarr och Jan Hofverberg - bas.

Hanna

 
Johanna "Hanna" Lindqvist f. Eriksson den 6 mars 1888 d. den 7 januari 1970. Gift 1911 med Knut Amandus Lindqvist f. den 9 februari 1886 d. den 20 januari 1965.
 
Bilden: min farmor Hanna på bron till hennes och maken Amandus hus i Övremarken, Hortlax. Det finns ett allvar i farmors ansikte, ett allvar som berodde på att bilden togs antagligen strax efter min farfars död. Äktenskapet varade i 64 år.

"Å, vem är du då?"

 
En dag fick Per-Olov Lindqvist möta sin nya inneboende, Selma Maria. Vid den här tidpunkten så bodde Per-Olovs storasyster Sessan också i samma hus. Det första mötet blev för Per-Olov ett enda stort frågetecken. Det var då som han jamade fram: "Å, vem är du då?" Med två damer i huset så flydde Per-Olov fältet. En bra stund efter mötet med Selma Maria så satt han på bron i tystnad. Undrar vad han egentligen tänkte på? Tyvärr, så fick jag inget svar.
 
 
Per-Olov Pelle Lindqvist begrundar tillvaron.
 

Birger Malmsten & Haidie Göransson /1952

 
Äkta paret; Birger Malmsten (1920-1991) och Haidie Göransson (1928-2008). Skådespelarparet Malmsten/Göransson var gifta 1951-1991.

Lill-Babs /1985

 
Hela Sveriges Lill-Babs (1938-2018).
 
PS! Personen som gömmer sig bakom tomtemasken, är skådespelaren Thomas Hellberg.

the SHANES /1964

 

Ford Anglia / Januari 1960

 

Sten Nilsson /1969

 

James Bond

 

Mor och syster

Den 6 april 2015.

"Påsksjuka"

Hela påskhelgen har jag varit sjuk. Det har snörvlats, det har hostats, det har varit ett allmänt jämmer och elände. I dag känner jag att det har så smått börjat att vända. Hostan sitter i. Elisabeth är också förkyld.
 
Nu på söndag är det återigen dags för en repetition med Joe´s Combo på Musikhögskolan i Piteå. Som det känns nu, så ska det nog ordna sig. Men jag kan tänka mig att det blir en hel del hostande mellan trumslagen.
 
Jag fick en låtlista av basisten Janne Hofverberg häromdagen. Idel gamla godingar från förr. Med både sång som instrumentalt. På söndag ansluter sig även en keyboardist.

Många besök på min blogg

Återigen ligger jag på en topplista över de mest välbesökta bloggarna. rogerlindqvist.blogg.se har legat på listan ca 5-6 gånger tidigare.
 
 

Fem svenska stjärnor

(1913-2011)
 
(1915-2011)
 
(1889-1964)
 
(1908-1964)
 
 
(1916-1998)

Den fantastiske Jan Johansson

 
JAN JOHANSSON f. 1931-09-16 d. 1968-11-09

Sven-Bertil Taube /1967

 
Den här mannen kännetecknas av en stor portion stil. Sven-Bertil Taube, missar jag aldrig när han står på estraden och sjunger.

Skuggan och jag!

 
I 60 år har den här skuggan följt mig. Först var skuggan en liten parvel, när den föddes på BB i Piteå den 26 september 1957. Sedan växte den i storlek. Skuggan är min mest trofasta vän. Hösten 2017 reste vi till Rhodos. Skuggan, åkte gratis. Vad gör man inte för sin kompis. Tyvärr så har skuggan levt i en skugglik tillvaro under de sextio åren. Vi har pratat mycket om det där, men som han säger: Äsch, jag bryr mig inte, jag är nöjd. Låter bra, Polar´n.

Påskkärringen Norah /2012

 
Den här bilden på barnbarnet Norah, världens sötaste påskkärring, togs den 5 april 2012. Hon kom och hälsade på hos farmor Elisabeth och farfar Roger innan sitt besök hos sin mormor Monica och morfar Tage.

Man spelade kula om våren...

 
Man spelade kula om våren,
innan det blev alltför grönt i snåren.
Utanför skolans vitmålade dörr,
vi spelade kula som aldrig förr.
Ja, så var min barndoms tid en gång,
lekte och busade, var alltid på språng.
 
En dag tog min barndom abrupt slut,
andra saker stod på lut.
Men när våren återvänder ännu en gång,
och vindarna sjunger sin speciella sång,
det kliar i fingrarna, jag måste ut,
sätter mig i leran för att spela kula som förut.
 
ROGER LINDQVIST 

Så Gick Det Till När Farfar Var Ung

 
Max, visar här hur hans farfar en gång började spela trummor. Eller man kan istället säga: Så Gick Det Till När Farfar Var Ung.

Barbro Lill-Babs Svensson är död

 
Allas vår Lill-Babs Svensson är död. Hon avled i dag på förmiddagen. Bara för nån vecka sedan skrev jag här på bloggen en hyllning till henne när hon fyllde 80 år. En hyllning som jag även skrev på en nostalgisida där över 3.000 personer visade sitt gillande. Ett tecken på att hon gick hem i våra stugor.
 
Det kommer att kännas tomt efter dig, Barbro. Du har ju alltid funnits i mina ögon. En gång såg jag henne live, det var hemma i Badhusparken i Piteå sommaren 1971. Hon var då som alltid lika glad och sprudlande och ett stort energiknippe. Hon var ett unikum i vår svenska underhållningshistoria.
 
Vila i frid, fina Barbro.

Hortlaxgården 1 april 2017

 
Den här dagen, den 1 april förra året gjorde jag och Elisabeth vårt vanliga besök hos min mamma. Vi drack vårt kaffe (som jag kokade) vi njöt av Elisabeths nybakade bullar. När jag kom hem så gjorde jag en anteckning: "I dag har jag berättat för mamma, hur mycket jag älskar henne".

Volvo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julafton - 1980

 
 
 

Länge leve SVEN-INGVARS

 

Vad säger man?

 
I det här landet är det strängt förbjudet att vara gift med barn. Är man gift med ett barn så är man nämligen pedofil. Ändå så tillåter vår naiva regering barnäktenskap. Ruskigt!

Bröderna Lindqvist

 
Bröderna Lindqvist, Åke t.v. (1924-2010) t.h. storebror John (1923-2005). På Malmgården i Hortlax, på brodern Svens begravning i juli 2004.

Den röda faran /1977

 
Det är hösten 1977. Min pappa - som var en ordningssam man - kollar olja och batterivatten på sin Datsun 1200 årsmodell 1973, innan avfärd till stan.

Bröllopet /1973

 

ICA-LUNDMANS - HORTLAX

 
Under en påskhelg i slutet av 50- eller början av 60-talet fanns den här affischen i skylten på ICA-Lundmans i Hortlax.

Kalle Anka /1971

 
 
 

Lego /1965

 
 
 
En liknade Legokarton fick jag 1965-66. Det enda som finns kvar i dag är ett fönster. Men vi har köpt till våra barnbarn som älskar att bygga med Lego.

Annadagpåsk den 23 april 1973

Hejsan, klockan är 08.20 på förmiddan. Det är vackert därute idag. Solen skiner och det känns härligt att leva. Valter, Sigrid, Ulla, Sune, Kjell, Christina, Jan och Birgitta var här hos oss igår. Sigrid, Valter och Ulla kom vid tio-tiden. Efter ca fem minuter så anlände Sune, han hade varit kvällen före på en spelning i Vitån, med Rolf Åhmans orkester. Igår på påskafton, skulle dom spela i Kåbdalis Folkets hus.
 
Sune och jag for in till stan och Bil-City. Vi mötte några tjejer (som vi inte alls kände) men som vi pratade med. Sen åkte vi till en av Sunes kompisar som så småningom åkte med oss hem till Hortlax. Det blev lite trumspel för min del, i mitt pojkrum, Sune var intresserad, han ville höra. "Roger, du är verkligen förjävligt bra", medan den andra killen sa. "Jag har aldrig hört nåt så fantastiskt". "Du sitter snart i Yngve Forssélls orkester". Ja, man tackar och bugar. Sen så åkte både Sune och Ulla hem till Vidsel. Sune skulle ju senare på kvällen spela på sin bas i Kåbdalis med Rolf Åhmans.
 
 
 

Påskafton 21 april 1973

Ja, så var det påskafton. Det har snöat mer i natt, så nu är det alldeles vitaste vitt därute. Mamma och pappa är nere i vårt kök. Hade ju tänkt in till Piteå för inprovning av mina nya glasögon, men min morsa tyckte att vi kunde göra det efter helgen, "det är så mycket folk i dag" som hon sa.
 
Igår satt jag faktiskt ensam hemma mellan 17-22.30. Det blev en kväll i TV:s tecken. Såg på Jan Lindblads naturprogram en stund, sen bytte jag till TV2 för att kolla på "N.P. Möller fastighetsskötare", med Nils Ahlrot i huvudrollen. Det var förresten den 5:e och sista delen. Sen så blev det ett program som handlade om Jesus, efter det "Inferno" en pjäs på två timmar som handlade om August Strindberg, där Per Oscarsson gestaltade Strindberg. Helt förträfflig rolltolkning.
 
Gerd var i Piteå-Tidningen i dag under "Det ska vi fira". Vi sände in ett foto och en grattishälsning inför hennes 25-åriga födelsedag. Farbror Sven ringde igår, han ville bara kolla hur vi mådde. Mor och far åkte till Emmy och John. Senare åkte de alla till Öjebyn för att hälsa på Artur och Ragnhild i deras kyrkstuga.
 
Jag jobbar frenetiskt med mina urklipp, och samlar dem i mina klippböcker. Det är min 9:e i ordningen som jag håller på med nu. Pappa kom upp och gick och la sig i sovrummet med Piteå-Tidningen i handen. Han ville ta sig en tupplur. Hasse Tellemar, pratar för fullt i sitt program "Ring så spelar vi".
 
Det visas en finländsk komedi från 1938 kvart i tio det ingår i det finskspråkiga programmen. Men det är textat. I kväll visar TV en svensk långfilm, "En stilla flirt" med Tutta Rolf och Thor Modéen.
 
------------------------------------------
Ännu ett utdrag ur min dagbok från året 1973. Boken med de svarta pärmarna, fick jag i december 1972 av min pappa. "Du som skriver så mycket ska ju ha en bok att skriva i", som jag minns att han sa. I dag 45 år senare så uppskattar jag att jag tog mig tid att pränta ner mina upplevelser, ett värdefullt tidsdokument, i mina ögon.
 
Roger.
 
 

Gösta Ekman, en man att minnas

Grynet Mollvig och Gösta Ekman i "Mannen som slutade röka", 1972.
 
Den 1 april 2017 satt jag och Elisabeth på en restaurang i Luleå och inväntade våran mat. Strax innan så kikade jag som hastigast på mobilen och fick till min stora fasa se en svart och mycket sorglig rubrik som förkunnade; GÖSTA EKMAN DÖD!
Med ens så kom alla hans rollfigurer emot mig, från filmerna, TV-serierna, revyerna mm. Tack kära Gösta, för att du gjorde världen både ljusare och gladare. Men även i rollerna med svarta stänk, som fick oss att tänka efter och fundera över livet.

Tonix

1974
 
1977
 
1979
 
1980
 
1981
 
1984
 
1985
 
1992
 
2000
 
 
 
Tommy Hagman (1951-2014).
 
Gitarristen och sångaren i Tonix, Tommy Hagman, anslöt sig till gruppen 1965. Han var medlem fram till 2000. När Tonix spelade upp till avskedsdansen 2010 så var Tommy Hagman med och alla andra som hade spelat i bandet genom åren. Tommy avled 2014 63 år gammal.
 
 
 
 
 

RSS 2.0