Roger Johnson
Häromdagen damp en CD ner i min brevlåda. Det var sångaren Roger Johnson i Skellefteå, som skickade en hälsning. Tjugotvå låttitlar, många av dem rena godingar som Roger gjort på platta under åren. Meningen är att de så småningom skall hitta sin väg ut på youtube, vad det lider. Medan CD:n snurrat på härhemma, så har jag frapperats av Roger Johnsons fina röst. Visserligen visste jag detta sedan tidigare, men det är kul att återigen bli påmind.
Elsy
Min morbror Lennarts hustru, Elsy, har avlidit 85 år gammal. På bilden, som togs 1987,
ses fr. v. Malin Lidman, Elsy Lundgren, Elly Nilsson samt Maj-Gerd Lindqvist. Malin, Elly
och Maj-Gerd är syskon, och hette Lundgren som barn. Elsy hette Jonsson, och var född
i Lillpte 1927. Bilden togs hemma hos Lennart och Elsy i Lillpite, på Elsys 60-årsdag.
--------------------------------------------------------------------------
John & Yoko
Tillbaka till London igen kom förra veckan John Lennon och Yoko Ono för att närvara vid utkomsten av den senares bok "Grapefrukt". Varför heter då hennes bok "Grapefrukt"? Jo, därför att det är en hybrid av en apelsin och en citron. Det är en blandning, och jag tror att nationer borde blandas på samma sätt, som John och jag. Tyckte Yoko Ono.
-----------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 23 juli 1971
Älvsbyn
Idag har vi besökt Älvsbyn och Elisabeths föräldrars grav. Vädret var toppen, jämfört med igår, då vi hade regn hela dagen. Som brukligt är, så hann jag med en vända på Återbruket. En affär i återvinningens tecken. Där fann jag några gamla goa vinylplattor. Däribland popbandet Hounds, Povel Ramel, HasseåTage m.m. Älvsbybesöket resulterade också i några bilder.
SLUT!
-------------------------------------------------------
Foto: Roger Lindqvist
Fröken Julie repeteras!
Den nye regissören Bengt Ekeroth kramar om huvudrollsinnehavarinnan
Ulla Jacobsson.
¤ Repetitionerna på Riksteaterns uppsättning av "Fröken Julie" upptogs igen på torsdagen av nyutsedde regissören Bengt Ekeroth. Premiärdatum kommer att fastställas om några dagar då repetitionerna kommit igång på riktigt. Först utsedda dag var 7 februari i Kalmar. Premiären får förmodligen uppskjutas 10-14 dagar.
-----------------------------------------------------------
STOCKHOLMS-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 11 februari 1966
JFK - 1963
DAGENS NYHETER ¤ Onsdagen den 27 november 1963
Folkparkssommaren 1975
JUBILEUMSSÄSONG I FOLKPARKERNA
Sommar, sommar, sommar
DET ÄR DANS I FOLKETS PARK
Bland alla de många orkestrar som vi kan träffa på i parkerna
finns Pierre Isacsson och Gimmicks.
- Ja det är början på en schlager som många ofta sjunger och den ger också uttryck för vad många känner i början av juli månad då vi alla hoppas på en härlig sommar, en givande fritid där också dansen i folkparken ingår. Då det gäller förströelse är folkparken samlingsplatsen. Folkparken firar nu sin 70-åriga verksamhet och detta kommer säkerligen alla parkbesökare att uppmärksamma. Jubileumsprogrammet för sommaren är späckat.
Vår rubrik har också använts som titel för ett av de 12 program som Svenska Riksteatern producerat till årets säsong. Med i detta program är Lars Lönndahl, Kerstin Dellert, Rolf Jupiter och Birgitta Smiding. Med på denna turné är också Gävle Underhållningsorkester under ledning av William Lind.
Ett annat av Riksteatern producerat program för parkerna är "Summertime". En Gerswin-kavalkad som har formen av ett kollage med glimtar och milstolpar ur Gerswins liv och musikproduktion. Otaliga är de musikprogram som folkparkerna presenterat under gångna år. På sin tid turnerade Håkan Eichwald med stor orkester i parkerna. Andra kända orkestrar som turnerat är Charles Redland och givetvis Thore Ehrlings orkester.
Musiken ger upplevelser och folkparksarrangörerna har under årens lopp varit väl medvetna om det stora musikintresse som finns hos parkbesökarna. Många är de operettföreställningar som givits i parkerna under årens lopp. Även under den kommande sommarsäsongen ger folkparkerna operettföreställningar. Med i programmet finns "Glada Änkan" och "Lilla Helgonet". På eftersommaren kommer sedan "Tolvskillingsoperan". Den turnén börjar i augusti.
Lars Lönndahl är med i turnén "Sommar, Sommar, Sommar".
Folkparken är platsen där man skall roa sig och där man kan komma i kontakt med god teater och musikunderhållning, men givetvis är dansverksamheten dominerande. Ett stort antal av våra kända orkestrar är engagerade i folkparkerna. Öijwinds, Tötas, Bröderna Ferm, Sigge Gregorssons, Lindqvistarna och Ludgo-Pelles är några namn på de orkestrar som vi kommer at stöta på ute i folkparkerna. Ett annat känt orkesternamn är Ingmar Nordströms orkester från Växjö, som praktiskt taget är fullbokade från valborgsmässoafton och fram till mitten på september då väl det mesta utav folkparkssäsongen är avverkad.
Kulturrådet har i sitt arbete också uppmärksammat den verksamhet som folkparkerna bedriver och i linje med det kulturpolitiska handlingsprogrammet har folkparkerna för konstnärlig utsmyckning för 1975 erhållit ett anslag på kr 700 000:-. Parken skall också vara skön att vistas i. Här har man, bl a genom detta anslag, fått resurser för att anlita konstnärer såsom skulptörer och konsthantverkare för utsmyckning av parken. Det ökade stöd som folkparksrörelsen fått från samhällets sida medför också att man har ökade krav på folkparksrörelsen. Vi är övertygade om att dessa krav kommer också att infria. Vi tillönskar Folkparkernas Centralorganisation fortsatt framgång i sitt arbete. Vi hoppas på en grön, skön, lagom varm och givande jubileumssäsong för folkparkerna.
------------------------------------------------------------------------------
Musikern ¤ Juni 1975.
Affischgömma
På en vind kan man hitta det mest skilda saker. Så även på våran. De här affischerna är ett exempel på vad som kan ligga på lur, när man gör ett besök.
Minnen, minnen och åter minnen...
Tack för blomstren...
Igår fick jag en vacker blombukett av min syster Gerd. Den tackar jag för. Som ett ringa återgäldande, så kommer en bild på dig syster, från en tid då du var ung och vacker. Nu är du endast vacker.
Gerd hemma i Hortlax sommaren 1967. Till höger i bild ses pappas
nybyggda garage. Byggandet gjorde han tillsammans med sin svåger
John Risberg, gift med min faster Emmy. I vänstra bildhörnet, skymtar
farsans första bil. En VW inköpt på Åströms Bil AB i Piteå 1963.
Blommor, vackra som de ljuvligaste blomster i Sarons tempellundar...
En gåva av syster yster... ystriga syster... systriga syster... systrigaste syster...
--------------------------------------------------------------------------
Agnetha Fältskog
Det fanns faktiskt ett liv före ABBA. Jönköpingstjejen, Agnetha sjöng då med bl a det
här gänget: ENGHARTS.
Agnetha poserar för fotografen i början av 70-talet.
Syster Ester och lilla jag
Hon hette Ester Öquist och var distriktssköterska i Hortlax. Hon brukade besöka den skola jag gick i, Sörbyskolan. Alltid hade hon med sig sin stora svarta portfölj. Och vad som fanns i den, brukade egga min fantasi rätt mycket. För mitt inre såg jag stora sylvassa sprutor, som hon säkerligen snart som bara den skulle sticka in i min arm. Och när hon kom, så kändes det en eterdoft, som stack i min näsa. Syster Ester var en snäll person, men jag var fullständigt livrädd för henne. Under en period, när min mamma låg sjuk, så kom hon på täta besök. Och jag minns en gång, en tidig morgon innan jag skulle cykla iväg till skolan, så kom hon in på vår infart och parkerade sin Volvo PV. Hon kom in, med sin svarta portfölj. Och jag kände hur spak jag blev. Jag vill minnas att den aktuella morgonen var det dåligt väder. Och döm om min förvåning, när hon tittade på mig, lutade sig fram och frågade om jag ville åka med i hennes bil till skolan. Mitt hjärta slog dubbla frivolter. Mitt inre skrek NEJ, NEJ, NEJ! Men tyvärr så sa min mor, JA, JA, JA!
Så satt jag där. Syster Ester vid ratten, och lilla rädda jag bredvid. Jag hoppas det här går fort, minns jag att jag tänkte. Jag följde varje rörelse hon gjorde. I baksätet stod den farliga svarta portföljen. Mitt hjärta hade ännu inte lugnat sig. Och det kunde man väl förstå. Tänk om hon stannat sin bil, hämtat sin svarta portfölj, och sen dragit fram sin sylvassa spruta vars längd var åtminstoe 7-8 meter. Sen så hade hon sprutat in den i lilla försvarslösa mig. Och måtte vi vara framme snart, tänkte jag, smått darrande. Skolan var väl ingen höjdare, men den här morgonen längtade jag mig nästan till döds för att få komma in i skolsalen. Jag var t.o.m. ivrig i att få träffa min fröken. Då kan ni förstå hur det kändes. När vi så kom fram till den rödmålade Söbyskolan uppe på höjden, var mardrömmen inte slut. Det visade sig att syster Ester den här morgonen skulle in i vårt klassrum. Ja, hon nästintill förföljde mig, inbillade jag mig.
Hur jag tog mig hem den dagen, kommer jag rakt inte ihåg. Men hem kom jag. Och med livet i behåll. När jag blev äldre, så började jag omvärdera syster Ester. Hon förvandlades till en helt vanlig dam, vars jobb var att hjälpa sjuka människor. Jag träffade henne fler gånger i mitt liv, men då log jag åt alla de minnen som dök upp i mitt huvud. Hon var inte farlig längre. Syster Ester var en del av min barndom. Och kommer så alltid att förbli.
-------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 18 februari 1986.
På en septemberkall sandstrand
På vägen hem, gör vi en avstickare till Gläntan. Jag har en stor kärlek till vatten och stora
hav. Att vandra på en sandstrand är för mig rena terapin.
Längst därute i havsbandet ser jag ett vitt segel.
Ett avtryck av människans bäste vän...
Jag fortsätter att följa det vita seglet en stund. Sedan biter kalla vindar tag i mig,
och jag går tillbaka, nöjd och belåten, med en hel del fina bilder i min kamera.
-------------------------------------------------------------
Foto: Roger Lindqvist
Norah
Norah idag söndag. Vi gick en runda i skogen. Vi letade katterna. I skogen hördes
Norah ropa - PELLE, SELMA, SESSAN...
Grattis Jennie!
Idag fyller du 30! Grattis på födelsedagen.
Roger o Elisabeth
Semper
VI - 10 april 1965
Guld till Povel Ramel
HÄNT I VECKAN - Den 8 september 1972
Kronprins Carl-Gustaf
HÄNT I VECKAN - 15 oktober 1971
Hagge Geigert tycker till - 1968
------------------------------------------------------------
GÖTEBORGS-POSTEN - Lördagen den 30 mars 1968
Gunvor
Än en gång har förändringens vindar blåst. En av våra f.d. grannar har avlidit. Gunvor Jonsson avled den 16 september 82 år gammal. Hon blev sin hembygd trogen genom alla åren. Hon föddes i Hortlax den 20 mars 1930, far och mor hette Viktor och Jenny Jonsson. Hon brukade komma förbi på besök, någon gång då och då. Ibland ringde hon och ville bjuda på kaffe. Gunvor brukade även ge svar på mina frågor rörande hembygden. Det hände att jag gick ner till henne och satte mig vid hennes köksbord. Hon tog då fram sitt album, och berättade om de tider som varit, vilket jag är henne tacksam för. Den sista tiden bodde hon på Hortlaxgården. Nu är hon själv en del av historien. Tack Gunvor!
Ibland ringde hon och ville bjuda på en koppa kaffe. Det här var vad som mötte när
man kom in i hallen.
I hallen hängde ett foto över Gunvors föräldrahem. I samma hus, bodde hon i dryga 80 år.
Gunvor berättar... alltmedan kaffet puttrar på spishällen.
Så satt vi där: jag, Elisabeth och Gunvor. En gång bjöd hon mig på en rundvandring i huset.
Det fanns gamla saker som Gunvor sparat sedan sin barndom. Hon visade mig bl. a. en karaff
som hennes föräldrar fick i bröllopsgåva när de gifte sig 1914. T.o.m. ett par skor som hon hade
som liten hade hon kvar uppe på vinden.
När jag skulle ta den här bilden frågade hon hur jag tyckte hon skulle vara. - Ska jag le, eller vara
allvarlig, frågade hon. - Var precis dig själv sa jag. Resultatet blev detta.
Gunvors hus som det tog sig ut 2009.
--------------------------------------------------------------------------
Rock-Olga
Birgit Magnusson (1940-2010), mer känd under sitt artistnamn, Rock-Olga. En av de artister som slog igenom stort under senare delen av 1950-talet. Hennes mest kända låt, What You´ve Done to Me, lär väl ha spelats i varenda jukebox i hela vårt avlånga land när det begav sig. I början av 70-talet sjöng hon i Havsbandet, och uppträdde hos Bosse Larsson i Nygammalt. Hennes liv ändades av en blodförgiftning, den 10 juni 2012 i Borås.
ROCK-OLGA
Laila - med dej var skrattet aldrig långt borta...
Yrvädret från Trollhättan, hela Sveriges Laila Westersund, (1942-2011). Hittade två bilder som var och en på sitt eget lilla vis, får stå som symbol för henne. Laila - med dig var skrattet aldrig lång borta.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Reklam 1963
Anna-Lena Löfgren 1967
Reklam 1964
Reklam 1968
Reklam 1964
Höträsket
Idag efter en stund av lite arbete tillsmmans med Daniel, så tog jag kameran och styrde min färd till den gamla badplatsen i Hortlax, kallad Höträsket. Några av bilderna kommer här:
En brygga, en bänk och ett glittrande vatten.
Under en följd av år, så badade vi här varje sommar. Vi nästan bodde på platsen under
de mest varma sommardagarna. Naturligtvis åts det mycket glass, som köptes i den
kiosk som låg i centrala byn.
Idag är Höträsket en rätt så bortglömd plats. Ett av omklädningsrummen står i alla fall
kvar som minne. Badbryggorna är borttagna, Höträsket är ingen badplats längre.
Det blev en rätt så behaglig stund där jag stod på bryggan, och skådade ut över omgivningen.
--------------------------------------------------------------------------------------
Smått blir stort
En gång var de små. Idag har de blivit stora. Andreas, Robert och Daniel.
----------------------------------------------------------------
På jakt efter en sommar som aldrig var...
Ett desperat försök att få lite sommarstämmning. Tyvärr så försvann den så fort syréndoften
ilat iväg bort ut ur min näsa.
Norah & Max
På besök hos farmor och farfar, Norah och Max.
Yngve Forssélls / Tuttan Renholm
Om du läser detta, Margareta, så vill jag bara meddela att jag gärna vill bli vän med dig på Facebook. Du frågade, men tyvärr har jag fnv trassel med att skicka meddelanden. Som sagt mer än gärna. Hör av dig!
mvh Roger
PS. Margareta har ett förflutet som vokalissa i Yngve Forssélls orkester.
Kärleksstigen
Den kallas för Kärleksstigen. Kanske för att omgivningen framkallar en känsla av rofylldhet. Platsen är området vid Furunäset. Det gamla mentalsjukhuset med anor från 1893, som sedan början av 1990-talet är borta. Jag och min hustru jobbade där, Elisabeths anställning tog sin början i juni 1976, jag för min del började i augusti samma år. Man kan väl säga, att Furu förde oss samman. När vi fick vårt första barn, var det någon av Elisabeths arbetskamrater som utbrast: - Va´kul, vi har fått ett köksbarn!
Elisabeth hade sitt jobb i Centralköket, där jag också började, för att sedan flytta över till vaktmästardelen. Minns inte om vi någonsin gick Kärleksstigen under vår tid där. Den upptäckte jag först långt senare. Men bättre sent än aldrig. Vår Kärleksstig gick från sjukhuset, rakt upp på ett område som kallades Finlandia. Vägen ledde så småningom hem till Furubergsvägen 6 A där vi bodde 1979-1982. Inflyttningen skedde den 1 juni -79. Avflyttningen gick av stapeln i augusti 1982. Den nya adressen blev Hortlax. Nu har vi återigen "rört" på oss. Men inte så långt, några kilometer, drygt. Men det känns tryggt att veta, att sonen och hans sambo har tagit huset i besittning. Inte helt ensamma, två katter följde med på köpte, Sessan och Pelle. Till detta tillkommer Danne och Mias lilla Selma. Så se upp alla Hortlaxråttor. Nu lever ni farligt.
I lördags gick vi Kärleksstigen. Många är de minnen som poppar upp, varje gång vi åker ut till Furunäset.
På bilden ses Bettan vandra efter det solupplysta promenadstråket. Till höger om stigen, följer Piteälvens
klara vatten våra steg.
-------------------------------------------------------------
Foto: Roger Lindqvist
På promenad i omgivningen
Det råder f n v behagliga temperaturer i Piteå. Detta föranledde, att jag igår tog mig en promenad i
omgivningen. Men när fötter och ben ibland blir alltför trötta, är det skönt att sitta ner på en av de strategiskt
utsatt parkbänkarna som finns vid kyrkan. Ja, man kan väl påstå, att jag på bilden sitter på kyrkbänken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hortlax kyrka
Hortlax kyrka, invigd året 1917.
Jänkare - bilar av klass...
En bild som jag tod i somras på Badhusparken i Piteå. Underbara bilar, nästan som konstverk.