Tingsholmen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - måndag 31 augusti 2020.

Dansbandskort

 
 

Rosviksbodarna, Rosvik

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - Söndag 30 augusti 2020.

Ingrid Bergman (1915-1982)

Man smälter som en smörklick i en varm stekpanna när man ser på henne...

Hortlax 1948

 
På bilden ses den grusade Hortlaxvägen sligra sig ut som en orm mot vänster bildkant. I det sista huset på höger sida bodde familjen Emil Johansson. Huset övertogs senare av sonen Arvid Johansson och hans hustru Ing-Marie. På samma sida fast hitanför Johanssons syns en vit fastighet. Där bodde skomakaren John Risberg med hustrun Emmy f. Lindqvist. Emmy var min faster. Långt utanför bild så finns mina farföräldrars fastighet bredvid Hortlaxvägen.
 
---------------------------------------
Nu minns jag inte varifrån den här bilden kommer, kan tänkas att det är ur Lennart Lundquists samlingar? Tack vem det än månde vara.
 
Roger.

Thorbjörn Fälldin: fåraherden /1971

 

Trots grovt våld så råder total tystnad. Vad är felet?

Svenska folket är väldigt sparsamma och avvaktande med åsikter när det gäller det grova våldet här på hemmaplan. Däremot så går man man ur huse när det gäller det våld som finns i USA. George Floyds tragiska död berörde mig också. Men lite konstigt är det när Wilma Andersson, 17 år, halshuggs av sin pojkvän och därefter styckas så är alla lågmälda. Detsamma med den 12-åriga tjejen som sköts i huvudet en sen natt för några veckor sedan. När två tonårskillar tas som fångar på en öde kyrkogård i 8-9 timmar, och sedan får sina hälsenor avskurna, blir våldtagna och kastade i en grav där pojkarna skulle begravas levande då är svenska folket knäpptysta. Vad är det för allvarligt fel egentligen? Säg inte att detta är en normal reaktion. Jag tycker det känns väldigt läskigt. Är det en slags kollektiv psykisk störning som en stor del landets medborgare drabbats av, eller är det ren ovilja? Huvva, säger vi här uppe i Norrbotten då vi fryser. Huvva, säger jag också åt alla de människor som skiljer på våld och våld. Våldets ansikte är alltid detsamma. Rått, okänsligt och kusligt. HUVVALIGEN!
 
Roger.

Tripp Trapp /1981

 
Med tre söner i huset: Andreas f. 1982, Robert f. 1984 och Daniel f. 1987 så hade vi naturligtvis investerat i en Tripp Trappstol som stod hemma i köket.

DATSUN 160 /1978

 
Min pappa hade en grön Datsun 160.

4711 /December 1929

 

Nöjesannonser 1957-06-28

 

Svensktoppen 1969-12-28

 

Jan Malmsjö 1967-01-29

 

Lill-Babs 1968-01-06

 

Edvin Adolphson 1969-01-06

 

HasseåTage /1963

 
Aftonbladet ¤ Söndag 6 januari 1963

Volvo /1968

 

Lennart "Lill-Strimma" Svedberg /1968

 
Aftonbladet ¤ Onsdag 10 januari 1968

Hemma

 
Foto: Roger Lindqvist

RUTER FEM - PITEÅ

 
¤ Dan Eriksson
 
¤ Håkan Norberg
 
¤ Ulf Bergström
 
¤ Stefan Marklund
 
¤ Anders Lundkvist
 
-----------------------------------------
Bilden har jag lånat av Kenneth Berg.
 

Sommaren 1990

 
De tre sönerna: Andreas, Robert och lillebror Daniel.
 

Tomtval i Piteå

Expressen ¤ Lördag 5 januari 1974

Järnvägsstationen, Piteå /1968

 

Dennis & Hasse i Flamingokvintetten

 

Wizex med Git Elfwing /1963

 

Annie

 
foto Roger Lindqvist - 2020-08-29

TÖTAS /1970

 

INGMAR NORDSTRÖMS

 
¤ Ingmar Nordström - 1955-1991
 
¤ Sten-Åke Lindberg - 1959-1991 (avliden 2004)
 
¤ Sven Schill - 1962-1991
 
¤ Bo Jansson - 1966-1991
 
¤ Bert Månson - 1967-1991 (avliden 2019)
 
¤ Gunnar Sandevärn - 1970-1979

Lillan i Lidköping

 
Expressen ¤ 1974-11-03

BOSSES - Skellefteå /1977

 
 

Furunäsets sjukhus 1893-1973

 

Båtbild /Piteå

 
foto ROGER LINDQVIST - 2020-08-28
 

Jag har funderat...

Jag har funderat:
 
¤ Om man inte tycker som man måste tycka i det här landet, är man fientligt inställd  då?
 
¤ Om man känner för att protestera i en fråga är man då per automatk högerextremist?
 
¤ Om man inte vill gå i Pridetåg, är man homofob då?
 
¤ Om man tycker att vissa saker som finns i samhället idag 2020 var bättre förr, kan man då kallas för bakåtsträvare?
 
¤ Om man kritiserar saker och företeelser i landet är man en hat-profet då?
 
¤ Om man blir trött varje gång Stefan Löfven håller tal, är man ofin då?
 
¤ Om man tycker att hela regeringen borde entledigas, är man då en samhällsfara?
 
¤ Om man är på ett Café och beställer en kopp kaffe och en negerboll, är man då endast en lumpen rasist?
 
¤ Om jag säger att jag heter Roger Lindqvist, är man en lögnare då?
 
Roger Lindqvist (jag heter så).
 
 
 
 

Norrstrandsbadet, Piteå 1960-tal

 

Tingshuset, Piteå

 

Öjeby kyrka

 

Kvarnby - Skellefteå /1986

 
KVARNBYPOJKARNA, som efter 20 år kortade av sitt ursprungliga bandnamn till KVARNBY.
 
-----------------------------
Bilden har jag lånat från Kvarnbys fb-sida.
 

Chris Dane (1920-1983)

RÖSTER i RADIO ¤ 1952-12-07
 
 
När sångaren Chris Dane besökte festplatsen Öholma i Piteå sommaren 1956 med sin orkester så hette bandets pianist Gösta Eriksson. Gösta var född i Hortlax och min fars kusin. "Alltid lika trevligt att komma komma hem till Piteå", sa Gösta många år efteråt när jag pratade med honom. Han var då bosatt i Stockholm sedan många år. Gösta avled 2013 och hans aska spriddes ut i en minneslund på Hortlax kyrkogård.
 
 

"Det är oacceptabelt!"

Undrar hur många gånger "Det är oacceptabelt" har använts av Löfven och hans ministrar. Om något är "oacceptablet" då handlar man, man visar sin handlingskraft och inte bara pytsar ut meningslösa fraser och ord. Så sent som igår satt Mikael Damberg med gravallvarlig min i tv-rutan och sa (för vilken gång i ordningen vet jag inte) "Det är OACCEPTABELT".
 
Men herregud visa då att du menar det du säger. Ni börjar bli tjatiga. Hur än mycket oro och våld som idag finns på våra gator, hur än många oskyldiga som får sina liv förstörda så hasplar dessa nickedockor ut den där frasen återigen: "Det är oacceptablet". Undrar om det är där ute på sossarnas Bommersvik som man lär ut den där "papegojgrejen?"
 
Nu senast fick vi återigen nyheter om detta onödiga sjuka våld, när två ungdomar utsattes för grov misshandel och våldtäkt på en kyrkogård i Stockholm. Hade det inte varit för ett vittne så hade två oskyldiga tonåringar blivit levande begravda. Senare har Mikael Damberg mage att ännu en gång fälla sin invanda kommentar: "Det är oacceptabelt". Nå, har du sagt A måste du säga B.
 
Fy för er! Jag vill även spy på er! Handligsförlamningen är total. Landet lider ju. Medborgarna måste ibland ta lagen i egna händer. Se bara vad som hände uppe i Vidsel. Tvåhundra Bulgarer invaderade den lilla byn. Det blev kaos. Man brände bilar, man stal, många gånger så var det deras barn som de vuxna manade på att tjuva ur byns affär. Här klämde några ansvariga personer in "Det är oacceptabelt".
 
Jag är less på hela den här tragiska cirkusen med Löfven som en misslyckad cirkusdirektör. Så fort jag ser karl´n så får jag frossbrytningar. Det enda positiva är att språkröret Lövin har packat ner sitt gröna gräs och åkt sin väg. MP ett parti på ca 4% som står som fältherre och pekar med hela handen. Fyra procent? Vart tog demokratin vägen? Jag har en känsla av att det är MP som styrt och ställt i den Löfvenska regeringen till max. Det här landet håller på att däcka totalt. Synd är ju det med tanke på att Sverige var ett välskött och tryggt land före invasionen av MP och alla inkompetenta ministrar vars enda syfte är att kasta hela välfärden på ett skrotupplag.
 
Det är OACCEPTABELT!
 
Roger Lindqvist.

Morfarsmor

 
Den här bilden på min morfar Sanfrids släktsida togs gissningsvis i början av 50-talet i Blåsmark. Längst upp fr v morfars syster Greta Lundberg f. Lundgren, Astrid Jonsson f. Lundgren morfars syster som var gift med Tycko Jonsson bror till min mormor Beda Lundgren. Bredvid Maj-Britt gift med Bengt Lundgren som sitter bredvid den svarta hunden bror till min morfar. Den äldre damen med glasögon som sitter på en stol är morfarsmor Selma Lundgren f. Nilsson i Blåsmark. Hon avled 1957. De övriga är okända. Originalbilden lånade jag av Elly Nilsson min moster som hade den i sitt album. Jag gjorde en kopia på Fototjänst i Piteå.

Hemma på Hortlax-campingen /1980

 
Sommaren 1980 så hade vi våra husvagnar hemma på tomten i Hortlax några veckor. Henning och Gerd hade sitt KABE, jag och Elisabeth hade vårt KABE. På solstolarna ligger Elisabeth längst till vänster och bredvid min syster Gerd. Hennes son Mathias och pappa Henning sitter däremot upprätta i solgasset. Jag minns att våra föräldrar tyckte om att ha oss alla samlade på tomten.

På altanen /1980

 
Mamma och Elisabeth äter middag på altanen hemma i Hortlax, 1980.
 
 
Elisabeth som på den här bilden var 22 år gammal. Vi bodde då i en tvåa på Furubergsvägen 6 A i Munksund. På gångavstånd till våra jobb på Furunäsets sjukhus. Min mamma fyllde 51 den 14 maj 1980. Min pappa var 57 år gammal. Jag spelade fortfarande i Rolf Åhmans orkester. På spelplanen fanns bl a dessa ställen sommaren 1980: Mogenlogen i Laduberg, Djupgroven i Skellefteå, Sörbyparken midsommarafton och Rimjokk på midsommardagen. Furulogen, Kalix, Kanis Logen, Älvsbyn, Vändträsk, Allsåklubben, Arvidsjaur m fl.
 

Mamma och morfar

 
Min mor och min morfar på altanen hemma i Hortlax onsdagen den 23 juni 1982. Fredagen den 25:e var det midsommarafton. Den 21 juli det här året fyllde min morfar 83 år. Han bodde fortfarande kvar i sin lilla lägenhet på Hortlaxvägen i byn. I slutet av augusti det här året flyttade mina föräldrar till Kanalagatan i Öjebyn. Efter 25 år på den här platsen så sålde mina föräldrar huset till mig och Elisabeth. Vårt första barn kom till världen den 13 februari 1982. Vi tyckte det kändes skönt att flytta från våran trea på Furubergsvägen i Munksund till en mer öppen och barnvänlig plats med en rätt så stor tomt och en närliggande skog. I dag bor yngste sonen med sin familj där mitt föräldrahem fortfarande finns kvar.
 
Min morfar avled den 29 mars 1989 fyra månader före sin 90-årsdag. Jag saknar honom fortfarande.
 
 

Filmkameran med ljud

Min ljudfilmskamera och projektor som jag köpte på Jowa i Piteå den 12 december 1976. Det var en julklapp till mig själv. Jag köpte även ett bord till projektorn och en filmduk. Försäljaren var den alltid lika trevlige Henrik Wiklund.
 
 
Julaftonen 1976 tillbringade vi hos min moster Malin och hennes man Gösta Lidman i Blåsmark. Vi som var där var: John, Maj-Gerd, Roger, Gerd och Mathias Lindqvist. Sanfrid Lundgren, Henning Höglund, Lennart, Elsy, Stig och Gun Lundgren. Sune, Elly och Robert Nilsson. Lars-Erik och Helmy Lidman.
 

John Harry Berglund

 
Till höger Harry Berglund från Nybyn i Älvsbyn. Det var 1951 som Harry bildade sin trio som under åren blev både kvartett och sextett. 1986 så la han ner sin orkester. Bredvid honom står Kjell Wikström, Älvsbyn.
 
John Harry Elof Berglund avled 1993. I folkmun så gick han under namnet "John Harry".
 

Hortlax idag

 
Bilden tog jag på Ragnar Sandströms ägor i Hortlax torsdag den 27 augusti 2020.
 
foto Roger Lindqvist.

Första åkturen med den nya bebisen /1987

 
Första promenaden med Daniel i barnvagnen, på Markvägen i Övremarken. Mamma Elisabeth och storebror Robert ses på bilden. Äldste sonen Andreas (bonden) bor idag med sin familj i det röda huset som ses till vänster. Bilden togs februari 1987.

I den gula soffan /1974

 
Min mor och den gula soffan.

I Tv-rummet /1975

 
Undrar vad hon tittar på? Min mor var intresserad av både film- och teater.

I köket, 1975

 
Spisplattorna rengörs av min mamma.
 
 
Såja, då var disken avklarad. Troligtvis så är det min far hon pratar med.
 

Med Aftonbladet i gungstolen /1975

 
Bilden tog jag 1975, med tanke på min fars kläder så var det nog vinter vid den här tidpunkten. Gungstolen hamnade så småningom hos min faster Sigrid och hennes man i Vidsel. Aftonbladet köpte min far nästan varje dag.

Pappa, september 1974

 
Bilden på min pappa tog jag i september 1974. Här var han i full färd med att bättra på  våra utemöbler som Emil Johansson i Hortlax hade snickrat ihop. Möblerna bestod av fyra stolar ett bord och en bänk. Idag finns endast bänken kvar. Under sommaren 2020 så målades den vit av sonen Daniels sambo Linda.

Mamma oktober 1974

 
Mamma vilar i vardagsrumssoffan med en värmedyna på magen. Den gröna filten kallades för "Morjärvspläden". Jag har ett svagt minne av att den köptes en gång i byn Morjärv när vi skulle till Gällivare. Soffan köpte mina föräldrar på Hörnells möbler i Piteå 1970. Det fanns även en fåtölj i samma färg. Samtidigt så köptes ett bord och en lavalampa. Soffan satte vi in i Rolf Åhmans orkesterbuss 1977 då min mor och far köpte nya möbler.
 

Mina föräldrar julen 1974

 
Örhängen på! På nåt sätt så ska det gå. Mor vid köksbordet i december 1974.
 
 
Det känns nästan overkligt att det har gått 46 år sedan jag tog de här bilderna.
 
 
Det började en gång med en rakhyvel, för att sedan övergå till rakapparat. Min pappa hade korpsvart hår. På äldre dagar så blev det en blandning av både svart och grått.
 
 

Mamma julen 1974

 
Min mor med julförberedelser hemma i vårt kök i december 1974. Brödfatet hon håller i gjorde jag i skolans träslöjd i början av 70-talet. Här hade hon gjort knäck något som jag älskade. Varje jul från min tidiga barndom till vuxen ålder gjorde hon den traditionsenliga Radiokakan. Ingen jul utan Radiokaka. Den 14 maj det här året fyllde min mor 45 år.
 
 

Mamma och pappa /2001

 
En gång hörde det här till vanligheterna. Mina föräldrar kom ofta på besök i sin Nissan Stanza 86:a. Lika ofta hälsade vi på hemma hos dem på Tolvmansvägen i Bergsviken. Vi åt många middagar ihop. Både härhemma som hos mina föräldrar. Vi firade många högtider tillsammans, jul, nyår, midsommar ja allt som kunde firas gjorde vi tillsammans. Under de åren som mor och far hade sitt husvagn i Ladrike så möttes vi flera gånger varje vecka. Deras första husvagn var ett SMV det andra ett SOLIFER.
 
När barnen började sina sommarlov och examen var klar uppe i Hortlax kyrka, då hände det att far och mor kom med tårta till oss alla. När våra söner tog studenten så hände samma sak: tårta och presenter. När min far slutade köra sin älskade GPX 686 då åkte vi ut i våran bil till olika utflyktsmål. I baksätet satt mamma och pappa med ett belåtet leende på munnen. I fikakorgen fanns pappas oväderliga kaffetermos samt Elisabeths nybakade bullar. Det har nu passerat 15 år sedan pappa gick bort. Mamma har varit död i drygt 2 år. Jag saknar dem varje dag som går. Våra söner brukar titt som tätt föra sina farföräldrar på tal.
 
Roger.

ROSPIGGARNA /1977

 

Rosfors bruk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På besök i Rosfors, Roger och Elisabeth, måndag 24 augusti 2020.
 
 

Mateo och Selma

 
Bredvid barnbarnet Mateo ligger katten Selma, och båda verkar må så innerligt gott. Mateos mamma Linda tog bilden.

Kvarnbypojkarna

 
Bilden har jag lånat av Kvarnbypojkarna.

Till minnet av Ehrling Fredriksson - Max Rogers

 
Urklippet har jag lånat av Ehrling Fredrikssons vän Roland Engdahl, Norrköping. Så även min fb-vän.

Öjeby kyrkstad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2020-08-24

Våldsproblematiken

Nästa fredspristagare måste vara hon eller han som fått bort våldet från våra gator.
 
Roger

Norah Lindqvist

 
En mycket tidig bild på vårt första barnbarn Norah som föddes den 28 juli 2008.
 
 
Norah Maria Lindqvist.
 
 

Garveriet i Sjulnäs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist - 2020-08-23
 
 

Musikprofilen Erling Fredriksson död

 
 
ERLING FREDRIKSSONhar avlidit 76 år gammal. Erling Fredriksson var en välkänd musikprofil från Norrköping som under många framgångsrika år var kapellmästare och saxofonist i välkända Max Rogers orkester.

En gla´gubbe!

 
En gla´ gubbe!

Besök på "Vallen" ("Hällen") i Svensbyn

 
Idag onsdag åkte jag, Elisabeth och Gerd till Vallen i Svensbyn.
 
 
Min syster Gerd och min hustru Elisabeth.
 
 
Sommaren 1966 gjorde Gerd och hennes kille Henning också ett besök på Vallen eller "Hällen" som vi brukade säga i min familj. Bilden pryder idag en informationsskylt där Gerd står bredvid den gamla tvättstugan. Henning tog bilden. Gerd och jag är ättlingar till kvarnägaren och mjölnaren Jonas Jonsson (1865-1938) eller "Kvarn-Jonsson" som han också kallades. Jonas kvarn fanns lite längre ned på vägen, men den är borta sedan länge. Jonas Jonsson var våran mormorsfar.
 
 
Gerd sommaren 1966, idag 54 år senare stod hon på samma plats.
 
 
 

Dans i Afton!

 
NORRAN ¤ Fredag 12 september 1975

Lasse Lönndahl 92 år

 
Idag den 19 augusti 2020 fyller folkkäre Lasse Lönndahl 92 år. GRATTIS på födelsedagen!

Piteå juni 1965

 

TV-tablåer julen 1966

 

Norrlands Riviera 18 juni 1965

 

Tärendöholmen - Midsommar /1965

 

Kjell-Bertils i Sörbyparken - 1983

 

AVANT med MONICA ÖHMAN

 
¤ Monica Öhman - sång
 
¤ Torgny Westerlund - trummor, sång
 
¤ Lasse Öhman - bas, sång
 
¤ Ronald Wikberg - keyboard, sång
 

Stadsmatch i Hortlax

 
Piteå-Tidningen ¤ 1968-08-05
 

Mattes med Monica & Thurjans

Bilderna har jag olovligt lånat av Ronald Wikberg mannen med skägg och glasögon. Ronald spelar idag med dansbandet Avant. Sångerskan heter Monica Öhman, hennes man basisten Lasse Öhman har jag spelat med i Kjell-Bertils.
 
Förlåt, Ronald för tjuvlånet.
 
Roger.

Kräftskiva på Hattis 15.8 2020

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sigge Fürst /1953

 

Siw Malmkvist /1964

 

Lennes med Bitte /Piteå

 
1975
 
Piteå stadshotell i bakgrunden.
 
Bilderna hag jag lånat av Lennart Öhman i Lennes.
 

Edvard Persson /1953

 

Sommarvy över kanalen

 
foto Roger Lindqvist 2020-08-16

LEFFES - Älvsbyn /1971

 
LEFFES på Forum i Älvsbyn 1971.
Fr v Leif Öhlund, dragspel, sång, Jan Öquist, trummor, Sune Andersson, saxofon, gitarr, sång, Sven-Åke Andersson, bas, sång och Leif Nyberg, kompgitarr.
 
Trummorna som Jan Öquist spelar på blev mitt första trumset. Jan bytte in dem på Ramus i Piteå och såldes senare till mig i september 1972. Bröderna Andersson Sven-Åke f.1947 och bordern Sune f. 1951 har båda spelat i Rolf Åhmans från Älvsbyn. Jan Öquist och Sven-Åke Andersson har också spelat i popbandet The Steelmen.
 
 

SPOTNICKS /1962

 
¤ BO WINBERG (1939-2020)
 
¤ BOB LANDER (1942-2020)
 
¤ BJÖRN THELIN (1942-2017)
 
¤ OVE JOHANSSON (1940-2017)
 

TEMPO /1969-12-07

 

Wallsténs - Piteå /1969-06-08

 

Östen Warnerbring /1970-03-08

 

Tv-tablå /1974-01-05

 

Vikingarna /1978-04-04

 

LEE KINGS /1966-01-04

 

Autografskrivande

 
Under fredagens träff med Rolf Åhmans stod ett autografskrivande på schemat. Det var en person som ville ha våra respektive namnunderskrifter på de två plattorna som vi gjorde 1978 & 1981. En namnteckning saknades, Gunnar Sandbladh som gick bort den 22 augusti 2002. Den första inspelningen vi gjorde har då och då figurerat på Tradera. Som mest uppemot 100 kr.

LADRIKE

 
På Ladrike camping i Norrfjärden några mil norrut på vägen mot Luleå stod mina föräldrars husvagn under många somrar.

ROLF ÅHMANS - återigen...

 
Kapellmästaren och grundaren av dansorkestern Rolf Åhmans måste le i sin himmel när han så sent som idag blickade ner på sina forna medlemmar, Sune Karlsson, Sune Andersson, Hasse Eriksson och Roger Lindqvist när de numera fyra medlemmarna står med sina tröjor med Rolfs namn på. I ett sommarvarmt Lillpite träffades inte bara vi utan även våra äkta hälfter, Elvy, Elisabeth och Agnetha. Eivor kunde tyvärr inte vara med. Rolf Åhman, mannen bakom det hela avled 2006.

Älskade Sessan

 
I början av juni 2003 flyttade Sessan och hennes lillebror Pelle in i vårt hus. I februari 2013 var vi så illa tvungna att avliva henne. I slutet av februari 2020 blev Pelle sjuk. Några dagar efter diagnosen så somnade han in i Daniels famn hos veterinären i Öjebyn. Pelle blev 16 år och 8 månader. Blir vi sugna på att träffa katter så har äldste sonen två katter i sin ladugård. Mellersta sonen har också katt, så även vår yngste son. Vi har alltid haft katt i vårt hus.

Kaffe hos mamma /2008

 
Tiden rusar iväg skoningslöst, man blir äldre, och människor som stått mig nära försvinner. Då den här bilden togs så hade min pappa varit död i tre år. Efter 58 år tillsammans så blev mamma lämnad ensam. Tur var ju då att vi fanns runt omkring. Tre år därefter avled min systers särbo Stig-Arne 69 år gammal. Jag hittade honom död i hans lägenhet på eftermiddagen den 23 november 2011. Året därpå så flyttade mamma till ett äldreboende i Hortlax. Samma år sålde vi vårt hus där vi hade bott i 30 år. Yngsta sonen tog över. Den 19 februari avled mamma i sin säng på sitt boende. Någon vecka efteråt gick min moster bort. Ännu en moster dog ca ett år därefter. Några av mina kusiner är också avlidna. Glädjande är då att vid sidan av det tråkiga så kommer glädjebesked om nya fina barnbarn. Ett av dem heter Mateo. Han hälsade på sin farmor och farfar igår. Samma gjorde Mateos kusin Malte. Häromdagen så övernattade både Malte och hans bror Loke hos oss. Det är dessa stunder som får mig att glömma det tråkiga.
 
 

Tommy Tausis byter popband

 
1967-01-12

Fotbollsmålvakten Öberg, Hortlax

 
Målvakten Stig Öberg, Hortlax. Stig är född 1958 så vi gick inte i samma klass, men i samma skola så småningom.
 

SAIK/PIF /1982

 

The Caretakers

 
Killen med trumstockarna är Stephan Möller från Jönköping. Stephan var ca 13 år när han lirade trummor i bandet. Han gick en strålande framtid till mötes. Han har spelat med allt och alla. Häromdagen när vi pratades vid angående Lill-Babs, så berättade han att han var trummis på hennes sommarturné 1977. De senaste åren har Stephan trummat i legendariska The Spotnicks. Han har också berättat om tiden i bandet Salt & Peppar. Lee Kings, Maniacs, Tommy Körberg, Agnetha Fältskog, Cool Candys är några andra band och artister som han spelat med plus många fler.
 
Tack för bilden Stephan.

Rolf Åhmans-träff

 
I morgon fredag träffas dessa fyra goa gubbar hemma hos gitarristen Sune Andersson i Lillpite. Förutom medlemmarna så kommer även våra fruar att finnas med. Enligt väderkartan så blir det sol och ca 21 varma grader.
 

Britta

 
Britta, min fina kusin.

Lundmans - Hortlax 1960-tal

 
 
 
 

Rep med Kjell-Bertils /2013

 
Roger, 2013.
 
Bilden (som kommer ur en film) togs hemma hos Robert Öberg 2013. Kjell-Bertils skulle spela non-stop-dans på Folkets Hus i Piteå med Kvarnbypojkarna från Skellefteå. I den här konstellationen fanns Robert Öberg på gitarr och sång, Thomas Åström, keyboard, sång och Lasse Öhman på bas. Själv så spelade jag trummor som vanligt. I filmögonblicket så dammade vi av Last Date.

Back to the sixties...

 
Så här såg det ungefär ut när jag var barn. Bilden togs idag hemma vid mitt fd föräldrahem.

Kjell-Bertils på PT:s förstasida januari 1979

 

Linnéa och Gerd 1950-tal

 
Min moster Linnéa och min syster Gerd på Viktor Jonssons tomt i Övremarken.

Backenområdet i Piteå /1976

 
Den avlånga byggnaden med de blå portarna är Skega Gummiverkstad.
 
Bild: ARKIV DIGITAL.

Bosse Nymans hus i Hortlax /1976

 
Bosse spelade tillsammans med i John Harrys orkester sommaren 1973. Jag tror att huset var Bosses pappa Evert ägare till från början. Bosse bodde här med sin familj hustrun Siv och de tre barnen. Han byggde senare ett nytt hus på en närliggande tomt. Sommaren 1988 en varm sommarkväll kom mina föräldrar på besök. Det är då min mor berättar att Bosse hade dött. "Vadå dött? Han är ju bara 42..." Det var min reaktion. Bosse var en fin kompis trots att det skiljde 11 år mellan oss. Jag tänker ibland på honom. Han var alldeles för ung för att dö.

Åströms Bil AB - Piteå /1959

 

TV-tablå 1966-02-27

 

TV-tablå midsommarhelgen 1975

 
Den här midsommarhelgen spelade vi i Sörbyn FP fredag. Dagen därpå på Brännaberget i Överkalix tillsammans med Pierre Isacsson och Gimmicks.

MATZ BLADHS

 

TV-hallåor /1964

 

Det gamla bryggeriet

 
Foto: Roger Lindqvist - 2020-08-09

Siw, Streaplers & Cool Candys /1968

Lördagen den 8 juni 1968.

CURT GÖRANS /1976

 

Åke Grönbergs död 1969-09-15

 

Släktfoton /1993

 
John och Maj-Gerd Lindqvist.
 
 
Roger och Gerd Lindqvist.
 
Efter fotograferingen hos Tommy Stoltz gick vi på Ernst Cafe´på Storgatan i Piteå och fikade. Våra kära föräldrar är idag borta. Pappa gick bort den 4 juni 2005. Mamma gick bort den 19 februari 2018 (på fars födelsedag).
 

En sommarkväll med familjen 2020-08-09

 
Mateo, det senaste tillskottet i familjen Lindqvist.
 
 
John Alvar Mateo Lindqvist 6 månader gammal.
 
 
Bröderna Lindqvist, Robert, Andreas och Daniel.
 
 
 
 
Kusinerna, Norah, Malte, Loke och Max.
 
 
 
HJÄLP! Så här såg jag ut 1976. Anledningen att jag provar dem är att mina söner och barnbarn hittade farfars gamla brillor.
 
 
Daniel grillar. Det gjorde han bra.
 
 
 
Mateo i farfars famn.
 
 
Godispåsar till barnen.
 
 
Mamma Linda och sonen Mateo.
 
 
Linda, Mateo, Norah och Andreas.
 
 
 
 
Caroline och Andreas, Jannicke och Robert, Elisabeth och...? Jo, Roger tog bilderna. Linda och Daniel med sonen Mateo.
 
 
På den här bilden har Malte tillkommit. Han fyllde 8 år dagen före.
 
 
 
 
 
 
Max, Elisabeth, Caroline, Linda, Mateo och Norah.
 
 
En fullkomligt underbar kväll med 24 plusgrader. Enda smolken i glädjebägaren var att en viss Roger Lindqvist fick två gallstensanfall under kvällen. 
 
 
 

Strövtåg i Piteå

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Roger Lindqvist 2020-08-07.
 

Barbro Svenssons grav

 
Barbro Lill-Babs Svensson (1938-2018).
Här vilar en unik människa och artist. Ett unikum i den svenska nöjesvärlden. En fb-vän till mig sa dessa sanna ord i går: "Hon är det absolut mest svenska vi har haft". En annan fb-vän berättade för mig igår att han turnerade med henne sommaren 1977. "Hon var en verklig vän".
 
Foto: Gun Öberg.

CHRISTERS

 
 

Jerry Williams

 
 
 
 
 
 
 
¤ Erik Sven Fernström, mest känd som Jerry Williams f. 15 april 1942 Solna församling d. 25 mars 2018 Täby.
 
 
 
 

Finaste Mateo

 
Det senaste tillskottet i familjen Lindqvist - Mateo 6 månader gammal. Son till Linda och Daniel.

GRATTIS MALTE på din 8:a åriga födelsedag!

 
DÅ...
 
 
NU...
 

LILL-BABS 1960-tal

 
 
 

Vilhem Mobergs starka ord /1941

 

Kaj "Kajan" Hjelm, skådespelare

 
Skådespelaren Kaj "Kajan" Hjelm (1928-1983) han omkom i en båtolycka den 15 september 1983.
 

När dina broar revs

När alla dina broar var rivna,
satt du ensam kvar i dina svarta ruiner
Landskapet låg tyst mörkt och öde
inget liv, inget ljud på mils avstånd
Förutom ditt bultande ångestfyllda hjärta
Men så en dag växte liv upp ur de
svarta förkolnade resterna
 
Ett mirakel föddes framför dina trötta tomma ögon
Din slumrande trötta hjärna
försökte med all sin kraft registrera det
märkliga skeendet
Livet tog återigen tag i dig, gav dig
tusen skäl att leva
Livet, som du ibland stundom föraktat
gav dig din tro tillbaka
Tron på en framtid, på ett fortsatt liv
i kärlekens heliga tjänst
 
Roger Lindqvist

MAX

 
Här sitter ytterligare en värdefull person: barnbarnet Max. Bilden togs när vi tillsammans besökte Storforsen för ett tag sedan.

Virveltrumman min trogna vän

 
Detta var en verklighet för mig, från 11 till 19 år. Uniformen och virveltrumman hörde ihop. När uniformen försvann fanns min virvel troget vid min sida. Så kommer den att vara till och med mitt sista andetag. Virveln är för mig själva hjärtat i slagverket.
 

TV-tablå december 1969

 

Gunnar Wiklund /1961

 

MATEO, 6 månader idag

 
Farmor och farfars hjärta blir alldeles varmt när vi träffar Mateo. Idag fyller Mateo sina 6 månader på jorden.
 
Foto: Pappa Daniel.
 

Family Four /1967

 

Leif Engvalls - Gävle

 
1970-tal
 
 
1989
 
 
1990
 
 
1992
 
1995 spelade vi i OPUS non-stop-dans på Folkets Hus i Piteå med Leif Engvalls från Gävle. I en paus så gav kapellmästaren Leif Engvall oss betyget: "Proffsigt". Leif Engvalls orkester upphörde nåt år därpå.
 
 
 

Norrländers turnébuss

 
Dansbandet Norrländers nylackerade turnébuss.

GOLDFINGERS - Örnsköldsvik 1960-tal

 
GOLDFINGERS dansorkestern från Ö-vik på gästspel på Gotland. Här har grabbarna fångats på bild vid Ringmuren i Visby.

Catrine sjunger på parkkväll i Piteå /1971

Catrine Berglund, sju år, Älvsbyn.
 
Catrine Berglund, sju år gammal, från Älvsbyn var enda damen på scenen vid parkkväll i Piteå, om man bortser från parkvärdinnan. Catrine sjöng och spelade trumma.
---------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ 1971-07-29
 
PS. Jag har själv kompat Catrine på bl a Perudden i Svensbyn utanför Piteå. Hennes pappa Harry Berglund mest känd som John Harry var också med.
 
Roger.

Sjöstjärnan Arjeplog

 

Vila i frid bästa Ulf!

 
Ulf Sandberg, juli 2014.
 
Idag nåddes jag av budet att trummis-kollegan Ulf Sandberg har avlidit. Ulf var född och uppvuxen i Hortlax och blev med tiden trumslagare i olika lokala band här i Piteå. Trummorna förde oss samman. Ett minne jag har var när Ulfs mamma Siri fick agera privatchaufför när Ulf och jag skulle på Perudden för att lyssna på Yngve Forssélls orkester fettisdagen 1975. Så satt vi där inte så långt från scenen, två trum-nördar och kollade in trummisen Sven-Erik Johansson och hans trummor av märket Zickos.
 
Bilden ovan togs i Jävre sommaren 2014 på en musikalisk sammankomst med kollegor från andra dansorkestrar. Vi turades om att spela, i olika konstellationer. En av de medverkande gitarristen Ola Frodell gick bort häromdagen, 69 år gammal. Sista gången jag mötte Ulf var på Dollar Store i Piteå. Han berättade litegrann om sin sjukdom. Sedan gled samtalet in på Hortlax historia, som idag finns ute på facebook. Ulf var intresserad, de gånger vi möttes så kom alltid samtalen in på hur det en gång hade sett ut i vår by.
 
Det blir tomt utan er grabbar. Det enda jag kan säga i den här stunden är en önskan om en fridfull vila, till Ulf och Ola.
 
Roger.
 
 
1973 övertog Ulf trumspelet efter mig i Lasses orkester. På bilden ses Stig Wikström, stående tv, sittande brorsan Lars-Erik Wikström, bredvid Ulf Sandberg och stående Janne Höglund.
 

Församlingshemmet, Hortlax

Arbetet med att bygga ett församlingshem i byn påbörjades under hösten 1936. Byggnadskostnaden blev 16.800 kr.
 
Bilden tillhör Lennart Lundqvist.

LAGGENS / Lycksele

 
 
 
 
Mannen med det stora svarta skägget på de två översta bilderna heter Sven-Gunnar Lagerqvist, men går under smeknamnet "Laggen". På den svartvita bilden ses Laggen längst till höger, bredvid sångaren Jörgen Edman. Laggen var vid den här tiden med i Beatmakers. Ett band som bildades av trombonisten Olle Holmqvist från Skellefteå. Olle avled för ett tag sedan i sviterna av covid-19. Laggens band cirkulerade runt som dansband under 70-talet. Jag tror att han fortfarande är i livet, idag ca 83-84 år gammal. Bilden på Beatmakers där skådespelerskan Anna Sundqvist finns med togs omkring 1965. Olle och Anna var gifta med varandra. Enligt uppgift så var Olle Holmqvist kristen.

Kvarnbypojkarna - Skellefteå

 
Kvarnby, som bandet kallar sig idag, bildades 1966 två år före Rolf Åhmans. Vi möttes ibland i förbifarten när vi stannade vid nån nattöppen hamburgerrestaurang och pratade med varandra. Kvarnby och Rolf Åhmans spelade på ungefär samma ställen i Norr- och Västerbotten. När vi i Kjell-Bertils spelade på en nostalgidans på folkan i Piteå så var även Kvarnby med och delade scenen. Det här tilldrog sig 2013.
 
Är det nåt man måste beundra med Kvarnby, så är det deras enorma uthållighet. Två av originalmedlemmarna spelar fortfarande med i den nu 54 år gamla dansorkestern. Det är sångaren och gitarristen Ulf Viklund och trummisen Tage Viklund. Kvarnby håller alltså fortfarande igång.
 
 

DAX IGEN - Skellefteå

 
 

På utflykt med Mateo

 
 
 
Foto: farfar. /Jävre 20-20-07-31

Carli Tornehave /1967

 

OLA HERMANSSONS /1967

 

Nöjen juni 1968

 
Sångerskan i Elmers sextett, Elisabeth Liz Lundberg blev så småningom sångerska i Yngve Forssélls. Likadant med Roger Jonsson i Quintet 61.

Färgpennor från förr

 
Som barn och lite högre upp i åldrarna så tecknade jag väldigt mycket. Då använde jag ibland likadana färgpennor som syns på bilden. Tecknandet har avtagit men visst händer det ibland att inspirationen anfaller igen.
 

Loke "Professorn" Lindqvist

 
Övernattning hos farmor och farfar för barnbarnet Loke.

Ur fantasins djupa källa

 
En gubbe hämtad ur den rika fantasins djupa källa. Den föddes mitt under en lektion i skolan 1970.
 
Teckning: Roger Lindqvist, 13 år.

LASSES

 
LASSES från Hortlax & Piteå. Min första dansorkester där jag spelade 1972/73. På den här bilden finns jag inte med den togs nåt år efter att jag hade slutat.
Fr v Stig Wikström och brodern Lars-Erik Wikström. Båda bröderna är borta sedan några år. Bredvid Lars-Erik sitter Ulf Sandberg som efterträdde mig som trummis och stående th basisten Jan-Olof Höglund. Stig spelade dragspel medan Lars-Erik både sjöng och spelade gitarr.

Sommar i Långnäs

 
Foto: Roger Lindqvist 2020-08-01

Studio Bohus, Kungälv

AB ¤ Lördag 3 december 1977

Logen Käcktjärn

 
Här under en presenning står den, vagnen som dansarrangören vid Logen Käcktjärn brukar ställa vid infarten till danslogen. Där har den stått varje sommar de senaste 50 åren. På vagnen har Folke Sjöberg satt uppde aktuella dansbandens affischer. Sommaren 2020 blev det inga danser pga pandemin.
 
 
 

Andningsförbud?

Nu när det kommer förbud på löpande band om exempelvis ord, flaggor mm mm, så väntar jag med olidlig spänning på den dagen då det införs förbud att andas. Man behöver icke äga Albert Einsteins enorma hjärnkapacitet för att konstatera att då är det kört. Efter andningsförbudet så blir det av naturliga skäl inga mer pekpinnar om förbudens förbud. Vi har i och med detta ödesdigra beslut tagit livet av hela mänskligheten. Det enda positiva är att vi äntligen fått fred på jorden.
 
PEACE and LOVE!
 
Roger.

Sörbyskolan, Hortlax

 
Klassfoto från Sörbyskolan i Hortlax 1970. Lärarinnan heter Gunhild Lundman, hon var min lärarinna  när jag gick i klass 1 & 2 i samma skola 1964-1967.
 
 
Klassfoto från Sörbyskolan i Hortlax 1973. Gunhild Lundman ses även här som klassens lärarinna.
 
Övre raden fr v: Anders Lundström, Jan Lundkvist, Per-Åke Dahlbäck, Jan Wikström.
Mitten fr v: Anders Wikström, Roger Eriksson (min tremänning på min fars sida), Karin Flodin, Annika Brännström, Susanne Karlsson, Gun Lindberg,.
Främre fr v: Erica Sundström, Carola Olofsson, Carina Lindberg, Anna Johansson, Helena Holmgren, Maria Tellebo, Jeanette Lindgren och Inger Dahlbäck.
 
-----------------------------------
Bilderna har jag lånat av Karin Flodin i Hortlaxgruppen på fb.
 
Roger.
 

Födelsedagsfest i Långnäs

 
 
 
 
 
 
 
 
Idag har vi firat syskonen Norah, 12 och Malte, 8. Även om Norah redan fyllde den 28 juli, och Malte kommer att fylla den 7 augusti, så blev det här arrangemanget mest praktiskt. Vi hade festen hemma hos barnens morföräldrar Monica och Tage i Långnäs. Det blev mycket bad i den 28-gradiga poolen. Lillebror Loke föddes på Skellefteå BB den 14 januari 2016, hans födelsedag har redan varit. Varmt väder, men lite regn och åska innan vi åkte iväg. Nu på kvällen har det återigen både regnat och åskat.
 
 

Dansbandsutställningen - Piteå museum

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rolf Lennartz - Umeå

 

RSS 2.0