GRATTIS ULF ELFVING!

Grattis på din födelsedag.
 
Roger.

I covidfängelset

 
 
Det känns lite bättre, i dessa dystra tider, att titta på dessa bilder från en midsommarafton för några år sedan ute på Hattudden. Mörkret håller sakta men säkert på att äta upp mig inifrån.
 
Foto: Roger Lindqvist.

Lasse Stefanz

 

Torgny

 
Efter nära 50 år så korsades våra vägar återigen. Barndomskamraten Torgny och hans familj bodde i grannskapet. Torgny och jag var med i samma kompisgäng. Så en dag i slutet av 60-talet av så flyttade hela familjen. 47 år senare möts vi igen, på facebook. Sommaren därpå så kom han och hälsade på. Fb har sina fördelar ibland.
 

ROOSARNA

 
Sommaren 1985 spelade vi i Kjell-Bertils non-stop-dans på Piteå Havsbad med Kikki Danielsson & Roosarna.

Hortlax sommaren 1950

 
Bilden tillhör mest troligt Lennart Lundqvist.

ROYNES /1974

 
ROYNES blev senare MICKE AHLGRENS. Mannen med blombuketten är Micke Ahlgren.

Lasse Stefanz

 

The Shanes på turné /1964

 

Mordet på John F Kennedy

 
Fredagen den 22 november 1963 förändrades världen. Då mördades USA:s 35:e President John F Kennedy, 46, under ett besök i Dallas, Texas. Idag har det passerat 57 år sedan den ödesdigra dagen.
 
Det sägs att alla i något vuxen ålder minns exakt vad man gjorde när nyheten kom. Min mamma berättade att hon stod vid spisen och gjorde pannkakor när hon fick vetskap om det som hade hänt. Själv minns jag inte alls pga att jag var sex år när det hände. Jag har däremot väldigt bra minne vad gäller mordet på JFK:s bror Robert Kennedy.
 
 

THOR-ERICS med NICK BORGEN

 
THOR-ERICS från Hyssna, har gjort en liten form av comeback. Man spelade upp sina gamla låtar på ett ställe i hemorten Hyssna för publik. Två av medlemmarna på bilden avled 2018. Det är de två männen i mitten, Sören Salomonsson, trummor och bredvid honom organisten mm Lasse Högberg. Längst till höger, Nick Borgen.

Chevrolet /1960

 

En tappad tand

 
Det minns man. En gång så band jag en tråd runt en mjölktand som var på väg att ge upp. Den andra änden knöt jag fast i dörrhandtaget till köksdörren just när min far kom hem från jobbet. Men innan han öppnade dörren så ändrade jag mig plötsligt.
 
När jag väl hade fått mina riktiga tänder så hände en olycka på skolans skridskobana. Jag ramlade och slog bort en stor del av min ena framtand. Det blev början på ca tio års tandläkarbesök. Inte förrän 1978 fick jag en "riktig" tand.
 
 

Camping, in the old fashioned way...

 
Barndomen var i mångt och mycket en lek. Visst fanns ett och annat mörkt moln på himlen, men vi levde ändå i en trygghet som idag ses ljusår bort. Men jag var en av de lyckliga som fick chansen att uppleva det. När man berättar det ibland blir man nära på anklagad för lögn.

SAAB /1969

 

RENAULT 10

 

Ljuvliga barndom

 
Indianer och cowboys. Det utgjorde en del av min och mina kompisars barndom. Idag sägs det vara kränkande att säga indian. Även eskimå har jag hört att man inte får säga. Tack och lov fick jag en uppväxt omgiven av vettiga människor, som inte såg den där kränknings-syndromet bakom var och vartannat ord. Idag har det gått totalt överstyr. Men jag kommer att förtsätta att säga både indian och eskimå. Det har jag bestämt.
 
 

PITEÅ. Järnvägsstationen. 1940-tal

 
 

Kända ansikten året 1979

 
Idag 2020 finns sju av dem inte längre kvar i livet.
 
 

PITEÅ /1958

 

En älskad liten kille har varit på besök

 
Idag lördag har Mateo hälsat på hos sin farmor och farfar medan mamma och pappa skulle bort till ett annat ställe. Farmor tog bilden.

Claes-Göran Hederström

 
Året 1968 sjöng han den nu så klassiska Det Börjar Verka Kärlek Banne Mig. Låten som Peter Himmelstrand stod som kompositör till vann Melodifestivalen härhemma. Med åren så har låten blivit en riktig kultlåt. Claes-Göran gar även sjungit i dansbandet Max Rogers från Norrköping. Sommaren -68 åkte han på turné landet runt med Mona Wessman och Nina Lizell. En av de många platser trion besökte, var festplatsen Udden i Sikfors under midsommarhelgen.

VW 1500 /1963

 

VW /1966

 

Volvohallen, Piteå /1976

 
Volvohallen med den röda PV:n på taket stod klar 1957. Mannen bakom var bilhandlaren Conrad Pettersson. Det var här som jag köpte min första bil. En senapsfärgad Datsun 1200 årsmodell 1972. Den kostade 10.000 kr. Bilförsäljaren hette Arne Holm och kom från Älvsbyn. Idag är volvohallen ett minne blott. På samma plats står idag ett hyreshus

Nya Volkswagen /1959

 

VW 1600 TLE /1969

 
Min pappa hade en blå VW 1600 TL 1967.

Cornelis Vreeswijk (1937-1987)

 

Kvällstoppen, torsdagen den 6 juni 1968

 
Den här dagen avled senator Robert F. Kennedy av de skador han fick dagen före i Los Angeles.

Vi tre debutera /1953

 
Medverkande:
 
¤ Åke Grönberg
 
¤ Sven-Eric Gamble
 
¤ Maj-Britt Nilsson
 
¤ Per Oscarsson
 
¤ Karl Gerhard
 
¤ Olof Winnerstrand
 
¤ Gunnel Broström
 
¤ Gunnar Björnstrand
 
¤ Claes Thelander
 
¤ Douglas Håge
 
¤ Inga Gill
 
¤ Mille Schmidt
 
¤ John Harryson
 
¤ John Melin
 
¤ Göthe Grefbo
 
¤ Helga Brofeldt
 
REGI: HASSE EKMAN
 
MUSIK: LILLEBROR SÖDERLUNDH
 
SVEN-ERIC GAMBLE är en av mina favoriter från 30,40-50-talsfilmerna. Han började sin karriär inom filmen som barnskådespelare. Då med efternamnet Carlsson. Sven-Eric Gamble föddes den 10 augusti 1924 och avled den 9 maj 1976 endast 51 år gammal.
 
Roger Lindqvist.

"KLART TILL DRABBNING" /1937

 
Filmpremiär den 31 maj 1937 på biografen Spegeln i Stockholm. Texten till låten Klart till drabbning som även var filmens titel skrevs av Åke Söderblom medan Jules Sylvain gjorde musiken. I filmen så framfördes den av Sickan Carlsson och Åke Söderblom.
 
 
När jag besökte Stockholm för några år sedan gjorde jag ett besök vid Thor Modéens grav på Adolf Fredriks kyrkogård. Det var en hälsning från mig, för min beundran över ett av vårt lands allra största komiska genier. Jag har också hyllat honom i Piteå-Tidningen där jag skrev en artikel om honom.
 
foto Roger Lindqvist.
 

Dans i afton! Musik: OPUS - Piteå

 

BRIAN JONES DÖD /1969

 

VM-FOTBOLL 1990

 

6406 döda!

Hos somliga verkar Anders Tegnell vara GUD.
Dock inte hos mig.
 
Jag läste om en ung tjej som tatuerade in Tegnells ansikte på sitt ena lår. Hade det varit jag så hade jag haft ångest idag.
 
Varför ställer så inte våra alltför snälla journalister mer tuffa frågor? Törs man inte? Javisst ja, vi bor ju i Sverige.
 
Den regering som just nu sitter på sina bakdelar på Rosenbad, är enligt mig den mest urusla som någonsin funnits. Det är inte för inte som Sverige brukar kallas för mellanmjölkens land. Eller varför inte citera Hasse Alfredson när han i en sketch berättade om en person som inte hade några bestämda åsikter om någonting. Då tänker jag på regeringen.
 
Roger Lindqvist, missnöjd medborgare.

Bröderna LINDQVIST - Östersund

 
BRÖDERNA LINDQVIST som bildades 1955.
 
 
En bild som togs under en fikapaus under en danskväll med de populära Lindqvistarna. F rv Olle Sparrman (1928-1977), Folke Lindqvist f. 1932, Örjan Lindqvist (1943-2010) och Åke Lindqvist (1923-2005).
 
 
 
foto Mikael Ullberg.
 
 
På besök i Rosvik utanför Piteå under 1970-talet.
 
Idag 2020 är tre av de fyra medlemmarna avlidna.
 
¤ ÅKE LINDQVIST (1923-2005).
 
¤ ÖRJAN LINDQVIST (1943-2010).
 
¤ OLLE SPARRMAN (1928-1977).
 
¤ FOLKE LINDQVIST fyllde 88 år för ett tag sedan.
 

Mitt alias Tage...

Häromdagen kom det till min kännedom att det fanns en bild på mig på en fb-sida. I presentationen om mig så stod följande att läsa:
 
Namn: Tage Lindholm, 47 år bosatt i Vänersborg. Jobbar på ICA. Studerat vid Sjölins gymnasium.
 
"Tage Lindholm", det var jag det. Att jag både bodde och arbetade i Vänersborg kom som en överraskning. Likaså att jag hade studerat på Sjölins gymnasium. Det enda positiva var att jag endast var fyllda 47 år. Det fanns ännu en positivitet, det var bilden av mig på fb där jag såg bra mycket yngre ut än det riktiga 63.
 
Sonhustrun Jannicke reagerade blixtsnabbt, hon anmälde förfalskningen till facebook som senare plockade bort fejksidan.
 
Mvh Tage...

Välkommen till världen nr. 1011

 
En liten tjurkalv föddes på Avans Lantbruk häromdagen. Vad ska nu den lilla rara gossen heta då? Jo, "1011".

Hasse i Thorleifs & Lisbeth i Leif Bloms /1971

 

STEN & STANLEY /1966

Torsdag 27 januari 1966.

Dagen då jag föddes

 
Torsdagen den 26 september 1957.

De tjänade mest i folkparkerna året 1975

 

Bioannonser /1937

 

TV-tablå /1966

 

Att sitta bakom lås och bom

Det enda brottsliga jag gjort under mitt 63-åriga liv, är några fortköringar och ett bilbälte som jag inte hade på mig. Ändå känner jag mig som en grov förbrytare när jag och hustrun sitter i vår lägenhet omgiven av mörker. Snart så springer jag ut i mina svarta långkalsonger på Hortlaxvägen och sjunger Ave Maria i falsett. Men jag är rädd att det inte hjälper. Det som kan hända är att det kommer några mentalskötare för att ta på mig en tvångströja av modell Large. Sen så åker jag bort i en vit bil mot okänt mål.
 
Kampen mot covid-19 fortsätter...
 
SLÄPP FÅNGARNE LOSS DET ÄR VÅR!
 
Roger Lindqvist - fånge.

Starkt och svagt

Det är starkt,
att kunna vara svag.
 
Roger Lindqvist.

HORTLAX i backspegeln

 

SÄWES - Trollhättan

 
SÄWES var ett av de många dansband som skördade framgångar under 1970-talet. När gruppen bildades var det som "Sewes". Men för att inte blanda ihop namnet med en annan svensk dansorkester så byttes bokstaven E ut mot ett Ä.
 

"Snart blir det sommar igen, kom låt oss fly min vän..."

 
En rask promenad till återvinningen kändes som 8 timmar på kalfjället.
 

Hemlunda

 
Någonstans i ljudet av vågskvalpet och blåsten hörde jag Jussi Björlings "Till Havs". Även om det nu handlade om Piteälven.
 
foto Roger Lindqvist - 2020-11-18.

Åströms Bil AB - Piteå /1976

 
Här köpte min pappa sin första bil, 1962. Det blev en mörkblå folkvagn av årsmodell 1958. Det blev tre bubblor till innan han övergick till japanska bilar i början av 70-talet.

Transistorn Philetta /1966

 

Max Fenders i våra hjärtan

 
¤ Janne Nording
 
¤ Mats Långström
 
¤ Christer Ådén
 
¤ Per-Örjan Ådén
 
¤ Anders Östman
 
¤ Theo Lundström
 
 
Mats Långström och Per-Örjan Ådén.
 
 
Mats Långström.
 
 
 
 
 
 
Bilderna på bussar och släpvagn har jag lånat av kapellmästaren Mats Långström i Max Fenders.
 
Tack Mats!
 
Roger.
 

På jämmer och elände finns ingen ände

Förra lördagen blev det strul med internet. Icke bara strul, det var x-tra strul. Mitt i eländet så brottas vi med ett annat större elände: Covid-19. Vi är inte personligen drabbade, men det känns ändå som ett fängelse med alla dessa ständiga restriktioner.Alltmedan mörkret belägrar oss så sa internet som sagt, Tack och Hej, ta lite leverpastej!
 
Vi som ständigt umgås med våra barn och barnbarn har plötsligt blivit lite mer försiktiga. Häromdagen ringde 8-årige Malte och ville ha ett go´fika. Vi löste det på så sätt att farmor tog fram sitt nybakade bröd, medan farfar transporterade hela härligheten hem till Malte och hans syskon på deras köksbord. Max träffade vi förra helgen som hastigast. Lille Mateo mötte vi i byn häromdagen med mamma Linda. Det känns surt att inte kunna leva som vanligt. Här i Piteå så är det hur många som helst som blivit drabbade.
 
Roger.
 
 

TONIX /1970

 

Ser ni mig?

 
Däruppe i Bottniska viken sitter jag. Ser ni mig? Det är jag som sitter vid datorn. Vänta, jag går ut på balkongen och vinkar med ett vitt lakan... ser ni mig nu då? Jaså inte! Men om jag klättrar upp på taket och sätter mig på skorstenen då MÅSTE ni se...? Jag är lite höjdrädd, men vad gör man inte för sina vänner.

Robert Broberg - saknad men inte glömd

 
Robert Robban Broberg var en färgstark underbar upplevelse varje gång han stod på en scen. Jag älskade honom från första stund. Sommaren 2001 uppträdde han i Allsång på Skansen. Till höger ses trummisen Lasse Persson som hade jobbat med Robert även när han gjorde några föreställningar på Globen inför fullsatt publik.

Dansorkestern Alexander, Umeå

 
Alexander från Umeå, i Logen Långträsk någongång i mitten av 70-talet. Vid dörröpnningen ses basisten och sångaren Magnus Bergner, till höger om honom trumslagaren och sångaren Rolf Roffa Lind.

THOR-ERICS med NICK BORGEN

 

RSS 2.0