Minus 33 grader /1962

PT ¤ Måndag den 19 februari 1962. Den här dagen fyllde min far 39 år. Britt-Marie Henriksson bodde i Hortlax.
 

Fjärrskåderskan Hanna Lidman /1965

 
PT den 24 september 1965. Två dagar därpå den 26:e fyllde lilla Roger Lindqvist i Hortlax 8 år.

Grävande journalister, finns dom?

Det finns fnv inget jobb att få för grävande journalister. SVT TV4 Sveriges Radio har sålt alla sina spadar. Endast två personer har högljutt protesterat, Janne Josefsson och Joakim Lamotte. Även Alexander Bard håller med.
 
Roger.

Rita Hayworth & James Cagney

 
Två världsberömda skådespelare från Hollywood när det begav sig.

GÅGATAN PITEÅ

Foto: PG LUNDH.

HJULPALTEN /1965

 
THE FLAMES.
 
LOS CONCHOS.
 
THE TRAMPS.
 
Det här jippot minns jag mycket väl. Den där konstgjorda Pitepalten på släpvagnet stod parkerad vid ICA Lundmans i Hortlax. Ut ur en högtalare ljöd låten som Thore Skogman hade skrivit om våran kända Pitepalt. I The Tramps spelade Erling Dahlberg han spelade jag tillsammans med i OPUS. Komikern Lasse Eriksson var också en av medlemmarna i Tramps. Trummisen Hans Lundberg blev MC-Polis vid Piteåolisen men han avled tyvärr under en utryckning på Sundsgatan i centrala Piteå för många år sedan. Väldigt sorgligt.
 
 

The Coffins /1966

PT den 26 oktober 1966. Gitarristen Stefan Engman har jag spelat med i dansorkestern OPUS.
 
Stefan Engman avled den 29 november 2013. Bilden tog jag i Sikfors FH 1997. Stefan med sin röda gitarr.
 
 

Storgatan, Piteå 1960-tal

 

P som i Pitepalt

Det blev Piteås nationalrätt idag för Elisabeth och mig.
 

POTTHÅL?????????

Potthålen på våra vägar har att göra med klimatförändringarna.????????????????????????????????????????
 
Att jag inte fattade det? Jag har känt mig lite trött i mina ben, naturligtvis pga klimatet. Lite snuvig. Klimatet. Jag har fel på en tand. Klimatet. Skönt att få ett svar.
 
 

Snuskigt konstiga artister (artist och artist?)

 
Detta är så långt man kan komma från Lill-Babs, Thore Skogman, Lill Lindfors, Svante Thuresson, Towa Carson, Gunnar Wiklund, Anita Lindblom man kan komma. Det är genom ansiktet och ögon vi skapar kontakt med omvärlden. Men den här sk artisten kunde lika gärna stå bakom en hög mur och "sjunga".
 

Sönerna

Daniel och Andreas.
 
Robert.
 

SOLDIER BLUE /1970

Svensk premiär den 30 oktober 1970. Jag såg den hemma i Piteå några år efter själva premiären. En mycket våldsam historia.

Folkskolan i Öjebyn och Piteå

 
 

PITEÅ 1960-talet

Biografen Metropol, Piteå med adressen Storgatan.
 
Uddmansgatan, Piteå.
 

Elisabeth 31 december 1979

Nyårsaftonen 1979 bodde vi på Furuberget i Munksund. Samma år den 1 juni flyttade vi in i en lägenhet. Den här nyårsaftonen hade vi sällskaå av Elisabeths bror Göran och hans sambo Helena. Roligt hade vi. Ingen av oss hade ännu fått barn. Vi var fria att göra vad vi ville. I februari 1982 kom första sonen. Året 1983 kom Göran och Lenas första barn som blev en flicka. Det är en mansålder sedan.
 
Idag när vi besökte Piteå träffade jag min släkting Kenneth Sandström, som är pastor till yrket. Han är i samma ålder som mig. Vi pratade en stund hur det känns att bli äldre. Vi hade ungefär samma upplevelse. Vi mötte även en god vän till oss Elisabeth Granberg på Espresso House. Vår yngsta son umgick mycket med Elisabeths son.  Sånt är livet.
 

Det ser mörkt ut...

"DET SER MÖRKT UT PÅ KAMERUNS AVBYTARBÄNK"
 
Arne Hegerfors under VM 1990. Nu försöker man vrida om sanningen och påstå att det aldrig har sagts att det är en skröna. Arne Hegerfors har själv bekräftat att han sa det han sa. Jag hörde det ju själv. Jag minns det hur väl som helst. Bor vi i det forna Sovjetunionen, när man förnekar saker eller lägger en dimridå runt om? Det var en riktig "Hegerforsare" som man brukade säga. Härliga Arne.
 
"DET SER MÖRKT UT PÅ KAMERUNS AVBYTARBÄNK"
 
ARNE HEGERFORS VM 1990.

I vårsolen 1969

Elsy-Bett Hedkvist kom från Hortlax där hennes mamma hade en damfrisering.
 
PT den 25 april 1969.

Den oskyldiga kärlekskramen

En kram vänner emellan brukar inte vara fel. Men i det här fallet hade det nog varit bättre att avstå helt och hållet. Inga 1000 artister som visade sitt missnöje här inte. En av de sk artisterna är Malena Ernman. Dottern Greta brukar vara bra på att brunsmeta. Dock inte här, hon lever som hon lär.
 

Plogbilen kommer

Min kompis Anders farfar Johan och hans pappa Henry brukade köra plogbilen där vi bodde. Det var en intressant upplevelse när vi var barn.

Norrländsk soffpotatis årgång 1957. En fin knöl.

Eller kort och gott PITEPALTEN. Kärt barn har många namn. Barn och barn man kan väl låtsas.

Frank Sinatra & Kim Novak i PAL JOEY /1957

Frank Sinatra i filmen Pal Joey från 1957.
 
Frank Sinatra och Kim Novak, som också medverkade i filmen. Året därpå spelade hon i filmen Studie i brott mot James Stewart. Alfred Hitchcock regisserade.
 

HARPO

 
Född som Jan Torsten Svensson 1950. Under sin karriär från 1973 har han släppt många hits: Sayonara, Honolulu, Moviestar, Horoscope m fl. En artist som jag gillar.

Chaplin den store

Filmen Diktatorn kom 1940. Som vanligt var Charlie Chaplins rolltolkning superb.

1000 artister jo kyss mig...

 
Var fanns de sk 1000 artisterna när Israelerna slaktades? Är det så att vi äntligen fått svart på vitt att dessa artister i egentligen är anhängare av Hamas? Fy för den lede!

Hjärntvätta inte barnen

När våra barn har kommit i mogen ålder då får barnen själva bestämma. Inte när man är mellan 3-6 år. Låt alla barn vara barn så länge det går. En dag ska även dem möta den hårda världen där utanför. Jag tycker det är vidrigt. Den här killen måste ju någonstans blivit varse om dessa drag queens. Det är nog inte så att han en morgon vid köksbordet själv kommer på att han vill bli en dragqueen? Något eller någon har påverkat honom.

BUCHENWALD /1974

Krematorieugnar i koncentrationslägret i Buchenwald.
Foto: Roger Lindqvist, juni 1974.
 
 
 

Människan

Människan är bra på att skälla.
Men dålig med att ge beröm.
 
ROGER LINDQVIST.

Glöm aldrig förintelsen

 

Arne Hegerfors har avlidit 81 år gammal

Under Piteå Dansar Och Ler den 30 juli 1999, var Arne Hegerfors i öltältet och serverade öl. Jag pratade med honom en stund, och frågade om han kunde skriva sin autograf. Jovisst, sa han, går det bra om jag skriver på en servett? Den servetten har legat i en pärm hemma hos mig i snart 24 år. Idag nås vi av budet om hans död. Jag har bara fina minnen av honom.
 
ARNE HEGERFORS (1942-2024).
 
 

1000 artister jo kyss mig...

1000 artister kräver att man utesluter Israel ur Eurovisionen. Var fanns dessa artister när vårt land slog rekord i skjutningar, bomber, våldtäkter och attentat på gator och torg. Var fanns de 1000 personerna när PKK och vissa HAMAS-stödda människor demonstrerade på våra gator? Jag bara undrar?
 
ROGER

Family Four i Badhusparken i Piteå /1974

Den 31 juli 1974 stod Family Four på scenen i Badhusparken i Piteå. 1358 personer hade löst biljett den kvällen.

SESSAN /2012

Bilden togs hemma i badrummet. Sessan älskade värmen.

SAAB

 

KAFFE

 
 

Bergsviksbron

Den stod klar 1936. Revs 1970.
 
Bron under uppförandet 1935.
 
 
 

HELAN & HALVAN

Jag har älskat dem från den första sekunden. Kärleken består. Oliver Hardy och Stan Laurel skänkte världen någonting väldigt dyrbart: skrattet! En av de allra största gåvorna.

Storgatan, Piteå /1904-06-06

 

Röda Lyktan & Sunes korvbar, Uddmansgatan, Piteå

 

Munksunds Sulfatfabrik

 
 

Järnvägsstationen i Piteå /1974

Järnvägsstationen den 13 maj 1974. Här jobbade jag några sommarmånader 1975-76. Svante Forsman hette chefen. Byggnaden revs 1985. Om jag minns rätt. Trots många protester. Det var SJ själva som rådde om byggnaden och bestämde för en rivning.

Dante, med sin vackra svans

 
Kattpojken Dante med den vackra svansen bor sedan några månader hemma hos Mateo och Mila.

Blåsorkestern och de röda uniformerna.

Trumpetaren Björn Berg från Lillpite tar i för kung och fosterland i musikskolans blåsorkester. Jag fanns med i samma orkester. De röda uniformerna fick vi när Piteå stad fyllde 350 år 1971. Jag har kvar en uniform. Samt ännu en som jag skänkt till Leif Lidman i hans Piteå-samlingar.
 
Här sitter jag i min röda uniform och väntar på att åka in till Christinasalen i Piteå för en spelning. Det här var sommaren 1972. Bilden togs hemma i Hortlax.
 
Den här uniformen skänkte jag till Leif Lidmans samlingar på Furunäset. Ledarna hade blå uniformer och en röd basker. Vi musiker hade tvärtom.
 
 

Storgatan-Uddmansgatan i Piteå /1974

 

DE DEM DOM

Allvarligt talat så har jag problem ibland med dessa ack så viktiga ord. Redan i klasserna 4-5-6 brukade våran magister säga till oss elever: DET FINNS INGA DOM!!! Magistern hette Gunnar Sundén.

Kioskägarna

Kiosken i Hortlax.
 
Tyvärr så revs den så småningom, vilket många tyckte var förfärligt.
 
 
 
 
Rivning på gång.
 
 Många välkända ansikten. De flesta är idag bortgångna.
 
 

Biblioteksbussen /1969

 

Wallboardfabriken, Piteå /1961

Här jobbade min far John Lindqvist.

Chevrolet, Luleå /1939

Foto: Luleå kommuns bildarkiv.

Övremarken 2011

Övremarken, Hortlax den 19 maj 2011. Vi bodde i det röda huset till vänster. Huset till höger är mitt föräldrahem.
 
foto Roger Lindqvist.

Luleå /1976

Den 12 maj 1976. Helmer Widlund. Den gröna Mercabussen till höger liknar våran orkesterbuss som vi köpte 1977. Fast vi hade rutor på halva sidorna.

SVT /1978

SVT-reportern Jan Sandqvist.
 
Meteorologen Stig Ahlgren.
 

Ett hus med många minnen

Ett hus fyllt med rika och kära minnen. Om jag vore en jätte skulle jag lägga mina armar om huset och ge det värme. Här bodde vi en gång, mina föräldrar samt jag och min syster. Mor och far är borta sedan länge, fast inom mig vet jag att de två fortfarande finns kvar därinne. Ordet omtanke kommer upp i mitt huvud varje gång jag gör ett besök. Mina föräldrar var fyllda av omtanke om mig och min syster. Yngsta sonen har det på sin tomt idag där han bor med sin familj i ett annat hus. Tanken är väl denna att riva huset så småningom.

Om blickar kunde tala...

Och om munnen var stängd, vad skulle då blicken säga: HUR MENAR DU NU? Ungefär så.
 

Grannarna ALIDA & IDA /1967

De två damerna Alida Lindmark och Ida Sundlöf var två starka kvinnor. Alida var politiker inom socialdemokratin, Ida var barnmorska. Vi bodde grannar med båda familjerna. I ett lugnt och stilla område som jag minns med glädje.
 
 PT onsdag den 18 januari 1967.

Skönhetsvård i Älvsbyn /1967

PT den 17 februari 1967.

Christinasalen invigs /1967

PT den 5 oktober 1967.
 
Margareta Stenberg var parkvärdinna på Parkkvällarna tillsammans med parkvärden Curth Nilsson 1969-70. Jag minns att jag tyckte att Margareta var mycket vacker.

Löpsedlar

1967.
 
1964.
 
1964.
 
 
 

Farsan och Vasaloppet /1977

Min far var så inne i sportevanemangen att han ibland satt och gungade i stolen framför TV:n. Han ville liksom hjälpa till vad jag förstår. Favoriterna var ishockey, fotboll, skidor, backhoppning, friidrott och naturligtvis följde han mangrant alla stora turneringar såsom VM, EM OS, SM så även de sporter som fanns runt om  i Piteå.

Farmor, Loke & Salvador Dali /2016

 

The Who

 

Jerry Williams - Jump in Gröna Lund

 

EMILE FORD /1963

 
EMILE FORD.
 

CALTEX

 

ROLLING STONES /1966

 

Uddmansgatan, Piteå /1953

 

SHANES /1966

 

Strömgården Piteå 1959

Foto Roger Lindqvist 2017.

Johan Dielemans /1972

 
 

Stikkan Anderson /1971

 
AB söndag den 18 juli 1971

Dem som våldtar /2005

 
 
 
Aftonbladet 2005.

Låt hjärtat va´ me´ glöm för all del inte de´

Foto: Roger Lindqvist. Platsen var Rådhustorget i Piteå den 26 januari 2024.

Andra plats på Svensktoppen

Nu väntar jag på att Ulf Elfving ska ringa.

Veckotidningar /1966

 
PT den 7 oktober 1966.

Tor Isedal /1977

AB söndag 12 juni 1977.

Torbjörn Jonsson - Polisen i småstad

Torbjörn Jonsson avled 2007 vid 84-årsålder. Småstad minns jag. Charlie Norman, Roffe Berg och Hasse Burman medverkade också.
 
Torbjörn Jonssons autograf.
 

TV & Radio 1960-tal

 

TV-klockan 1969

 

TV-tablåer 1975-76

 

Reflexet

Den här modellen använde vi hemma när mörkret och vintern kom.
 

Flaggskeppet Prins Oscar /1952

 

Norrstrandsbadet /1958

 

Älskade ugglor

 

Lappnäset 4 /1940

Idag 2024 har sonen Andreas Lindqvist sitt lantbruk här. I bostadshuset bor idag en annan familj.

Hortlax konvalescenthem

1951.
 
1952.
 
 1960.
 
 
Idag är det en privatbostad.
 
 
 

Pitsundsfärjan 1960-tal

 

Strömlidastugan

Några mer eller mindre kriminella typer eldade upp Strömlidastugan 2008. Till vilken nytta kan man fråga? Vissa tycker om att förstöra, speciellt för andra.

Cykelbron /2009

 

Södra Vistträsk /1957

PT den 20 juli 1957.

Uddmansgatan Piteå /1957

PT den 1 juli 1957.

JOE´S COMBO på CINCO i UMEÅ

 

Till minnet av Hans G Pettersson

Idagens Piteå-Tidning finns en helsida om Hans G Pettersson skrivit av kollegan Torbjörn Carlsson. Det är idag som Hasses begravning äger rum här i Hortlax.
 
HANS G PETTERSSON f. 16 mars 1945 Hortlax d. 29 december 2023 Piteå.
 
Sista gången jag träffade Hasse var den 6 juni 2023. Jag spelade med Joe´s Combo i Badhusparken och Hasse var där med dottern Caroline och vårat barnbarn Loke. Vi pratades vid en stund.
 
 
 

Alice Babs 100 år

ALICE BABS (1924-2014).

THE BOOGIE BOYS - ÄLVSBYN/1962

PT den 27 januari 1962.
 
I det här bandet fanns Staffan Sundin med som senare tog sig artistnamnet Larry Dean. Vi var bekanta med varandra från 2011 fram till hans död 2020.
 
Jag och Staffan på våran balkong 2014-15.
 
 Mina minnesord över Staffan i PT 2020.
 
STAFFAN SUNDIN (1944-2020)
 
 
 
 

Revolutionär?

Två revolutionära ungdomar. Ni kan stoppa upp eran revolution någonstans. Eller flytta till Albanien, Rumänien, Ryssland, Kina eller varför inte till den mullige diktatorn i Nordkorea. Då kan ni ägna er åt revolution varenda dag. Men för gudsskull inte i Sverige. Vi vill inte ha eran revolution! Vill ni se blod kan ni besöka ett slakteri.

Du arma moder jord /1967

Teckning: EWK.

Terrorister ska hållas kort

Det här är ett sätt.
 

Kjell och Sandy

Kjell Andersson och Sandy Eklund. Jag och Kjell spelade i Kjell-Bertils i några år. När Kjell slutade bildade han eget Kjell Anderssons orkester. Jag hoppade in som vikarie i bandet ibland. Sandy Eklund är syster till sierskan Saida Andersson.

Furunäsets sjukhus /1960

PT den 18 november 1960.
 
Jag började på Furunäset 16 år senare i augusti 1976. Jag blev kvar där i 15 år. Sedan flyttade vi över till sjukhemmet i Öjebyn.

Hortlax, torsdag 25 januari 2024

foto Roger Lindqvist.

Himlamånen

foto Roger Lindqvist torsdag den 25 januari 2024.

TINA TURNER (1939-2023)

 

Hillmanfilmerna

Jag har sett dem alla fem.

Varmast i landet /1963

PT den 6 mars 1963.

Djärva Pitebor

 

Kommentarer

Jag har pga en speciell anonym person stängt kommentatorsfältet på obestämd tid. Allt går att missbrukas. Under de 15 åren jag har haft bloggen har jag haft öppet för dem som vill kommentera mina inlägg. Men så inträffade en speciell händelse med en anonym person som fullständigt tapetserade sina alltför många kommentarer dagar i sträck. Det tillhör demokratin att få ha åsikter, men när personen bakom väljer att vara helt anonym då reagerar jag. Törs man inte stå för de många åsikterna då har den personen inget att göra på bloggen. Som sagt det här är första gången det inträffar. Tydligen är det en person som inte har koll på vad man får göra eller inte får göra.
 
ROGER.

Sol och värme

Det är min egen lampa som lyser på bilden. Den får illustrera min och Elisabeths önskan om sol och värme här framöver. Den kommer, var så säker. Det är endast väntan som återstår.

Figaro med morrhåren

 
En av de anställda vid sonens lantbruk är katten Figaro. Det är han i förgrunden med de långa morrhåren. Gubben bakom med de mindre morrhåren, är bondens far.

När Hyland tackade nej till The Beatles

När The Beatles besökte Sverige 1963, fick Lennart Hyland och hans team förfrågan om Beatles kunde uppträda i programmet Hylands hörna. Lennart Hyland tackade ett bestämt nej med motiveringen att killarna i bandet var för långhåriga. Kanske blev farbror Lennart avundsjuk? Det konstiga var att 1966 medverkade Hep Stars i samma hörna kanske ännu mer långhåriga än Beatles.
 

Nyans är ett farligt parti

Låt oss slippa se Nyans i Sveriges Riksdag. Glöm inte att Sverige är Sverige.
 

AB 2005

 

På besök i Vidsel /1963

En vårdag 1963 åkte vi till Vidsel hos min faster Sigrid Karlssons familj. På bilden fr v Valter Karlsson gift med Sigrid i vit mössa till höger. Den lilla killen som Sigrid håller om det är jag, Roger, 5 år gammal. Skulle fylla 6 i september samma år. Flickan med hopprepet är min kusin Ulla och kvinnan bakom henne är Ullas storasyster Kristina gift Hedström, Båda flickorna var döttrar till Valter och Sigrid. Deras son Sune saknas på bilden. Även min far John Lindqvist, som var tvilling med Sigrid Karlsson saknas också. Längst till höger min mor Maj-Gerd Lindqvist. Om jag minns rätt bytte faster Sigrid och min mor ytterkläder innan bilden togs. Två personer till fanns med den här dagen, min farbror Åke Lindqvist och hans särbo Dagmar Lamberth-Karlén som även tog bilden. Åke var bror till John och Sigrid. Idag 2024 är det bara jag, Ulla och Kristina som lever. Till vänster skymtar Valters Volvo PV. Huset finns kvar men det finns inte numera någon koppling till familjen Karlsson. Innan min far fick körkort så åkte vi med rälsbuss från järnvägsstationen i Piteå upp till järnvägsstationen i Älvsbyn. Där stod Valter och väntade med sin Volvo PV på oss. Min far fick sitt körkort det här året 1963.
 
Den här bilden togs också under vårt besök i Vidsel. Kusinen Ulla och jag.
 
 Annons från 1968.
 
 
 

Vinterfärjning i Pitsund /1962

PT den 27 oktober 1962.

Kyrkan i Hortlax /1963

 

Människans bästa vän

Alla husdjur är ju människans bästa vän. Som våran Pelle och hans syster Sessan som förgyllde hela familjens liv i många år. Oj, vad vi älskade er. Djuren föemedlar något positivt bara genom deras sätt att vara. Dagen då bilden togs låg Pelle och mådde som en prins i en banankartong.

Hortlaxyngling omkom /1963

 
PT den 13 september 1963.

TV-tablå Lördag den 23 november 1963

Dagen efter mordet på presidenten John F Kennedy i Dallas.
 

Sparkstöttnings-turné

Idag var det blidväder. Då passade jag och Elisabeth på att ta en promenad.

PITEPALT?

 

Nöjesannonser februari 1964

 

Livet

Livet kan man leva,
men alla inte leva på riktigt,
och fullt ut.
 
Roger Lindqvist.

THE SHANES /1964

 

Landsförräderi

En muslimsk man intervjuades häromdagen om försvarsvilja. Frågan var kort och gott kommer du att försvara Sverige om det skulle bli krig? Svaret var kort och gott nej. Varför då, frågade reportern. Jag kan tänka mig att stå på den andra sidan. Reportern frågade vidare, menar du att du skulle hellre stå på angriparnas sida? Ja, ungefär så, fick han till svar.

Susanna Alakoski tackade nej till Leninpris

 
 
Snyggt jobbat Susanna! Men ärkekommunisten Jan Guillou tackade givetvis ja. Jag rensade ut alla böcker som Guillou har skrivit ur min bokhylla. Den här mannen har en attityd som många inte gillar. Jag är en av dem. Han vänder folk ryggen som inte tycker som honom. Han är en uppblåst person som har fått alltför mycket fokus. Många vittnar om han arrogans, senast i högen är Jan Emanuel Johansson. Han tittar ner på sina medmänniskor. En troende kommunist förknippar man väl inte med lyxvåningar och andra statusgrejor? Iså fall talar Guillou med kluven tunga. Jan Emanuel har han skällt ut pga att han är "nyrik". Jan Guillou gillar inte nyrika människor. Själv så bor han på Östermalm med hustrun. När Jan Emanuel mötte hans hustru kom de två i samtal. När Guillou såg att Jan Emanuel stod och pratade med hans hustru vände han demonstrativt ryggen till.
 
 

Blåsmarks by

 
Det här två kartorna har jag lånat av fb-vännen Jonas Berglund.

Piteå stadskyrka från 1668

 
foto Roger Lindqvist 2013.

Parkkvällsfinal i Badhusparken Piteå /1963

PT den 16 augusti 1963.

Loke, Mateo och Mila

Barnbarnet Loke sov hos farmor och farfar inatt. Idag har även Mateo och Mila varit här. Pappa Daniel var ute med sin lastbil på snösvängen, mamma Linda jobbade. Lokes pappa Andreas har också suttit i sin traktor hela dagen. Det var ett förfärligt oväder. Blidväder med snö och storm. Man kunde hålla sig för skratt. Barnbarnet Malte, Lokes storebror spelade bandycup i Haparanda i helgen. Malte gjorde 5 mål. En av matcherna vann dem med 11-1.

Glöm inte Fadime och Pelar

Det är endast gravt störda människor som mördar sina egna barn. Inte ens djuren gör det. Jag blir så arg och ledsen när jag ser detta hända om och om igen. Sådana är barnamördare ska vi inte ha i Sverige. Det finns ännu en sjuk grej som får magen att vända sig ut och in, när gubbar gifter sig med 9-10-åriga flickor. Eller när deras religion ger tillåtelse för att köpa små flickor några timmar eller så för sex. Alla dessa potentater borde utvisas. Ni äcklar mig!

Lokes tårta på sin 8:a åriga födelsedag

 

Love Story /1970

Ali MacGraw och Ryan O´Neal i filmen Love Story från 1970. En film som tog världen med storm.
 
 
 

Lutherska missionshuset, Piteå /1968

 

Med rätt att döda

"Den som talar illa om islam har man rätt att döda".
 
Citat från en intervju med en ex muslim här i Sverige.

Hortlax 1954

 

Utsikt från Uddmansgatan ner mot södra hamnen.

Foto: PT.

50 kategorier

Det finns 50 olika kategorier på min blogg med vitt skilda saker allt mellan himmel och jord. Så kommer en fantasilös person och snöar in på en enda och skäller har sig och gör bort sig. Ständigt! Detta är nog den mest enögda människa jag någonsin hört talas om. Fantasin är helt väck. Det är ungefär som när en bil kör fast i lera och inte kommer därifrån. Man måste kunna vidga sina vyer och inte gräva ner sig i ett djupt hål. Om inte så blir livet trist. Ibland måste man gå vidare för att utvecklas. Det skulle hjärnan må bra av på den här människan. Man kan inte käka risgrynsgröt hela livet.
 
ROGER.

ELOF AHRLE (1900-1965)

 

EDVIN ADOLPHSON (1893-1979)

 

Patienterna

Under den nära 30 åren jag jobbade på ett mentalsjukhus och även ett sjukhem, kom jag i kontakt med många av de patienter som var intagna. Yxmördare, en av dem hade mördat sin arbetsgivare med en armborst, hustrumisshandlare, pedofiler, grovt kriminella, sociopater, psykopater, knivmördare, här fanns även en kille som tillhörde en zigenarsläkt uppe i Haparanda som ställde till fruktansvärda saker främst för sina grannar. En förbipasserande bilist som råkade stanna vid deras infart fick en kniv i ena lungan. En av grannarna en kyrkoherde slog man sönder och samman med ett järnrör. En annan granne blev mördad. Det var kaos. Som sagt en av familjemedlemmarna låg på en sluten psykiatrisk avdelning i Öjebyn. En man som hette Gunnar och kom från Dalarna han misshandlade sin hustru så svårt att hon var nära döden. Han ville inte avtjäna straffet på sin hemort, därför ville han upp till Norrbotten. När man pratade med honom var han som vilken annan person som helst.
 
På Furunäset hade vi en äldre man som i ren svartsjuka hade dödat hustruns älskare. När jag mötte honom var han en gammal man som inte gjorde en fluga förnär. Det fanns patienter med Schizofreni. En en ung kille med bra läshuvud och som hade kunnat bli något högt i samhället hade den sjukdomen. Det var tragiskt. En tidig sommarmorgon stod han vid en sopcontainer och var arg. Han slängde nåt i containern. Det visade sig vara en rakapparat från avdelning 36A där han vårdades. Han hade ett utbrott. Det fanns patienter som hade vårdats på vissa avdelningar i över 50 år. En av dem som hette Ludvig, han skrev många brev till olika svenska politiker. Bl a Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. Han fick svar också.
 
Om mina minnen har jag då och då berättat om i Piteå museums årsbok. En av patienterna som hette Arne åt upp löv från marken. Han åt så många löv att han var tvungen in på lasarettet i Piteå för magpumpning. En annan var på väg att äta upp en spya som en annan patient hade kräkts upp. Jag fick stå och hålla vakt. Många var kroniker som hade varit sjuka hela sitt liv. Jag tänker på dem ibland.
 
ROGER.

På din grav

 

Håkan Juholt

Socialdemokraten Håkan Juholt var inne på rätt väg, men blev bortpolleterad av en S-falang i samma parti. Man "städade" bort honom, som brukar vara brukligt och satte honom som ambassadör på Island. Jag fick en känsla av att han tillhörde den lite mer traditionella socialdemokratin som de nytänkande inom partiet absolut inte gillade. Om jag inte minns fel hände det här när metoo-debatten hade börjat. Juholt var ju man och gubbe, ingen bra kombination för många av de kvinnor som hade skottpengar på män över huvud taget. Jag såg en dokumentär om Håkan Juholt och i mina ögon var han en vettig och klok kille. Den gamla socialdemokratin finns inte längre. Tyvärr. Håkan Juholt var värd ett bättre öde än att gömmas och glömmas bort på Island.
 
ROGER.

Om...

Vissa lever som om varje dag vore den sista. För många är det också så, att just den här dagen kan för alla bli den sista. Lördagen den 4 juni 2005 blev min fars sista dag. Måndagen den 19 februari 2018 blev min mors sista dag i livet. Vad blir våran sista dag? Det vill man nog inte veta. Min första dag var en torsdag. Tack vare den så sitter jag här just nu.

Alice Teodoresco-Måwe & Jokkmokks Jokke

Som tidigare sagts, Alice Teodorescu Måwe var ett bra val för KD. Den här kvinnan har jag gillat från allra första stund. Sara Skyttedals kohandel med SD gav henne kicken. Helt rätt. Vad hade hon då förväntat sig? När hon avslöjade att hon använt hasch så var det nog många som kliade sina huvuden. Vad gör hon i ett kristet parti med sådana åsikter? Jag upplevde henne som en lyckosökerska som gjorde allt för att nå toppen. På andras bekostnad. Hennes sexuella anklagelser mot en manlig partikamrat kanske inte stämde? Nä, jag vill ha ärliga och kunniga personer inom politiken, från vänster till höger. Hade Jokkmokks Jokke varit politiker hade jag gett honom min röst.
 
TJOSAN!

"För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras"

En fras som en gång användes långt tillbaka i vår historia. I ett av banden jag spelade brukade en av orkestermedlemmarna yttra sig på samma sätt när vi var på väg hem i turnébussen. På skoj naturligtvis.
 
Personligen tycker jag om det som byggs upp, inte det som förstörs.

LOKE 8 ÅR

Idag blir det födelsedagskalas hemma hos barnbarnet Loke. Han fyllde år för några dagar sen, idag blir det kalas.
 
LOKE.
 

GRATTIS DANIEL PÅ FÖDELSEDAGEN

Idag fyller våran yngste son Daniel 37 år. Älskar dig!
Mamma och pappa.

Lars Magnus Lindgren: Änglar, finns dom... /1961

 
 

FRIDOLF RHUDIN (1895-1935)

 
Aftonbladet onsdagen den 6 mars 1935.
 
 
1932.
 
 1933.
 
 Dåvarande melodiradion sände ju även talskivor, däribland Fridolf Rhudins "Den ensamma hunden". Den hörde jag ibland som barn i vår svarta transistor som stod på en hedersplats i köket. Tänk vad nutidens ungdomar har missat mycket. Då gav man sig tid att verkligen lyssna.
 

En svensk IS-terrorist /2015

Billé Ilias Mohammed.
 
Han rekryterade 14 unga män och kvinnor till IS i Syrien. Jag känner ett sådant förakt när jag ser det här.
 
AB den 22 maj 2015.

En filmklassiker på Starbiografen i Roknäs

PT Fredag den 19 mars 1954.
 

Med allvarlig min

 

I byn

foto Roger Lindqvist.

GLÄNTAN

 
FOTO ROGER LINDQVIST.

Du anonyme

Du anonyme person som bombarderar min blogg med många tråkiga innehållslösa kommentarer, dina åsikter läser jag inte. Allt skräp du skriver hamnar oavkortat i skräpkorgen. Jag kastar inte en enda blick på skiten.
 
Roger.

TJUVEN

 

Nu vill vi ha FRED!

LÄGG NER VAPNEN!

Alice Teodoresco-Måwe

Alice Teodoresco-Måwe kommer ett företräda KD. Ett utmärkt val eftersom jag har gillat den här kvinnan sedan jag såg henne första gången. Balanserad, kunnig, mjuk och en fin framtoning. Det är den bild jag har fått av henne. Hon och hennes familj flydde hemlandet det kommunistiska och diktatoriska helvetet i Rumänien och togs emot med öppna armar av landet Sverige. Tur var väl det. Hon är en resurs.
 
Alice Teodoresco-Måwe. Bild: wikipedia.
 
En annan person som jag också gillar är justitieminister Gunnar Strömmer. Han har också en varm och fin personlighet. Jag kom att gilla honom desto mer när jag hörde honom under julen sitta vid en kyrkorgel och spela en julpsalm. Tummen upp för honom också.
 
Roger.
 

Janne Josefsson räds inte sanningen

Janne Josefsson, har grävt i både det ena och det andra och lyckats avslöja det mesta. Avslöjandet om både högerextremister som vänsterextremister har väckt många reaktioner. Att avslöja de högerkrafter som fanns och finns tyckte ledningen i TV-huset i Göteborg om. När han ville avslöja det som fanns på den vänstra flanken blev det stopp. - Men Janne, vänstern gör ju något bra, sa en av cheferna. Har jag gjort om högern då ska jag banne mig även göra ett program om vänstern, gav Janne till svar.
 
Programmet gjordes, och när han sammanfattade de två ytterflankerna så var det vänsterextremisterna han tyckte var de mest aggressiva. Janne Josefsson ifrågasatte skådespelaren Sven Wollter för hans vurm för bl a Nordkoreas diktator. Skamlöst. Man hyllar inte en diktator! Man hyllar demokratin.

OMVAL i Piteå januari 1974

 

Sexdagarskriget 5-10 juni 1967

 
 
 
 
 
 
 
När Robert F Kennedy sköts till döds i juni 1968, nämnde mördaren Shiran Shiran att det berodde på Kennedys hållning och försvar av Israel under sexdagarskriget. Det är en livsfarlig värld vi lever i, både sett bakåt i tiden som i detta nu.

Fjäril vingad syns i Hortlax

foto Roger Lindqvist.

Humphrey Bogart & Ingrid Bergman CASABLANCA /1942

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har sett den här filmen. Inte undra på att den kallas för en av filmhistoriens största klassiker.

TAGNING

 

Bilder

 

Gammal man

Idag kan man leka med sina bilder och plötsligt förvandlas till en gammal gubbe med vitt skägg. Det finns drag av min far i mitt ansikte.

MALÅ

Det vita huset i mitten är föräldrahemmet där sonhustrun Jannices pappa Ove växte upp. Platsen heter Böle och ligger i Malå. Bilden togs i slutet av 60-talet. På samma ställe byggde Ove en stuga på 70-talet som idag ägs av Jannice och Robert. Det gamla huset står fortfarande kvar.
 
Stugan i Malå på en bild som jag tog för ca 5 år sedan. Robert har byggt till en bastu.
 

Magdalena Eulalia Andersson

Jag vill inte vara oförskämd, men Magdalena Andersson har en stor likhet med Eulalia Åsa-Nisses hustru i Knohult.

Det var en gång...

...för inte så värst länge sen.
 

Frisyren

Den här blomman och jag har det gemensamma, att min frisyr ser likadan ut.

Att vara nöjd

"Tänk om människan kunde vara nöjd".
Det brukade min far säga ibland.
 
 

Ni skall icke döma

Märta Stenevi, MP är sjukskriven på obestämd tid. Jag röstar inte på MP, men tycker att det är väldigt hemskt när människor ute i landet sitter och raljerar över hennes "sjukdom". Vi är bara människor som kan drabbas av det mesta. En frisk person sitter inte och önskar död och elände åt en medmänniska.
 
Roger.

Dadgostar om kokainet

 
Istället för att svara på frågan om varför hon gjorde sitt utspel mot AB häromdagen angående kokain-skandalen, försökte hon sticka in med ett politiskt anförande om den svenska vården. Hon nämnde även sin mamma som har jobbat hela livet inom vård och omsorg. Men det var inte svaret på Tilde de Paulas fråga. Nu gjorde DU bort dig!

KOKAIN

Jag trodde inte det var sant. Tyvärr så är det så.
 
¤ Socialdemokraterna
 
¤ Sverigedemokraterna
 
¤ Liberalerna
 
¤ Vänsterpartiet
 
Kokain på deras toaletter. Vänsterns Dadgostar ställer en motfråga till AB. Som var långt ifrån den intelligens som fordras av en sån hög politiker. Skärpning! Drogtesta våra politiker. Andra måste ju blåsa i ibland när farbror polisen stannar av oss.
 
Roger.

Till minnet av Hans G Pettersson

Hasse gör sotare på Hattudden.
 
En ljuvlig midsommarnatt satt vi på Hattudden nere vid Piteälven och mumsade i oss detta.
 
Här firade vi både vår, sommar, höst och vinter. Surströmming, kräftskivor, födelsedagar, jul och vanliga dagar och kvällar. Inte att förglömma midsommarhelgerna.
 
Alla nöjda och belåtna.
 
Vid bryggan låg båtarna.
 
"Nere vid Piteälva" sjöng Ronny Eriksson, så sant.
 
Våra tre söner, Andreas, Robert och Daniel. Ute på Hattis.
 
Ibland satt vi härnere och njöt.
 
Bettan njuter av fulla drag av kaffe.
Stugan ute på Hattis en vinterkväll för några år sedan.
 
Till höger Hasse bredvid kollegan Gunnar Westergren båda fotografer på Piteå-Tidningen under många innehållsrika år. Jag tog den här bilden efter en fikastund på Ekbergs konditori i Piteå.
 
En välkänd person här i Piteå pressfotografen Hans G Pettersson i sin krafts dagar. Under torsdagen har vi skickat ett telegram till Hasses begravning. Vi illustrerade telegrammet med ett fiskespö. Det var roligt att få lära känna dig, Hasse. Vi syns en dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vägra vapen!

Under militärtiden så använde vi K-pist. Vi var på en skjutbana några kilometer från militärförläggningen på I19 i Boden. När jag skulle rycka in på en repmånad i början av 1980-talet så vägrade jag använda vapen. Jag vägrade inte repövningen med vapen. Det blev en rätt stor grej av detta. Förhör hos en lokal politiker i 4-5 timmar med frågor som var det mest konstiga och förvridna som jag någonsin hört. Naturligtvis blev det avslag. Men jag gav mig inte. Jag överklagade. Det gick bättre. Eftersom jag hade busskort så blev jag chaufför på en stor buss som en gång hade gått i Uppsala. Problemet var inget problem längre. Vapen är inte min grej. Varför ska jag öva mig på att mörda mina medmänniskor? Åsikterna har jag kvar än idag. Ärtrör passar mig mycket bättre.
 
VÄGRA VAPEN!
 
Roger.

Varför tycker vänstern inte om judar?

Jag har aldrig någonsin hört att den politiska vänstern har sagt något gott om Israel och judarna. Korren Lars Adaktusson undrade också varför hans dåvarande arbetsgivare SVT vinklade rapporteringen när det handlade om Israel och Palestina. Det hände många övergrepp mot Israelerna som SVT inte berättade om. Det var tvärtom med deras hållning mot Palestinierna. Adaktusson tyckte det var konstigt att det fick inte sändas något över huvud taget när judarna råkade illa ut. Jag vet inte om han fick något svar på detta. Troligtvis inte.
 
Under en period så försökte jag följa med i Norsk, finsk och dansk nyhetsrapportering. Vad som förvånade mig var att deras presentationer över händelser var mycket mer öppna än de svenska. Om det hade skett ett brott låt oss säga en våldtäkt, så publicerades det etniska ursprunget. Samma gjorde man i tysk media. Man namngav till och med förövarna. I Sverige var det tabu. Varför? Var det ett led i hjärntvätten. Till exempel blev Ahmed omdöpt till "svenske Peter". Det rörde sig om övergrepp på underåriga tjejer både på internet som i det mer verkliga livet.
 
Helsing Sanomat, den finska tidningen rapporterade om en grov våldtäkt på en Finlandsfärja av en svensk kvinna. I AB och Expressen hade man rubriken "Kvinna gruppvåldtagen av fyra svenska män". I den finska tidningen stod "Fyra somalier våldtog svensk kvinna". Då frågar man sig VARFÖR!
 
ROGER.

Stålmannen

 
 

FRED PÅ JORDEN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"I mitt Europa byggs inga murar"

Det var Stefan Löfvens ord en gång.
Men tänkte han fel? Jo, enligt mångas sätt att se. Vad blir då innebörden när man inte kollar vem eller vilka som kommer? När massinvandringen kom 2015 fick Säpo meddelande jag tror det var från Irakiska säkerhetstjänsten som varnade för att i den stora strömmen fanns även många kriminella med, dvs kriminella som kunde utgöra fara för vårt land. Säpo svarade inte. Nu när vi sitter med facit i hand så hade Irakierna rätt. I våra grannländer så tog man varningen på större allvar än vad vi blåögda svenskar gjorde.
 
Ditresta svenskar varnade flyktingarna för att ta med sig sina pass. Istället förstördes passen, det var då en 30-årig man förvandlades till en 12-årig kille. Norge, Finland och Danmark hade genom sitt förflutna, när länderna ockuperades av tyskarna, mer självbevarelsedrift än vi svenskar som spelade en mer undfallande roll under kriget. Eller som en person uttryckte det: "Vi har inga krig i vårt DNA".
 
Vågen av flyktingar var nästan att likna med en tsunami. Sverige hade inga resurser. När folk började hämta andan, så fanns det några modiga som varnade för konsekvenserna. Det var då bl a sossarna och kommunisterna skrek i falsett: "Nazister, Rasister". Kom ihåg att våra grannländer reagerade på ett mer friskt sätt. Kung Harald av Norge sa: "Vi kan vä inte ta hit hela Afrika?" Drottning Margrethe av Danmark ifrågasatte detta också genom att säga: "Man blir inte automatiskt dansk medborgare för att man dricker danskt kranvatten". Nåå, var kungligheterna också rasister och nazister? Kanske det genom många svenskars enögda seende på verkligheten.
 
Det finns en gräns för allt. Det ska vi tacka vårt sunda förnuft för. Stefan Löfven kan man säga ljög när han pratade om inga murar. I hans vardag när han ska åka bort, låter han sin dörr vara olåst? Gjorde han det även i Sagerska palatset? När han åkte till andra länder, lämnade han sitt hus vind för våg och lät vem som helst att utnyttja sitt mest privata? Tror inte det. Varför hade Löfven livvakter? Om han hade trott på det han själv sa hade han varit utan. I hans besynnerliga värld var det ju 11-12-åriga pojkar som kom till Sverige.
 
Eftersom S så länge har suttit vid makten så är det fullt naturligt att man måste ifrågasätta dem. Även om regeringen Reinfeldt också har varit med på ett hörn. Alla som talar emot det här säkerhetstänket har ännu inte kunnat ta in i sina huvuden att deras egen partiledare Magdalena Andersson själv har erkänt att man förde en misslyckad migrationspolitik. Ta in det! Erkänn det! Istället för att visa er envisa som åsnor. Och alla ni som ryter som tigrar ni är lika skyldiga till de samhällsproblem vi kämpar med idag. Sanningen skall göra er fria, heter det. Kväv den inte, iså fall kommer det att drabba era efterkommande, barn och barnbarn. Men är man endast fylld av självömkan så blir det som det blir.
 
Roger.
 
 

VÄGEN

Den här bilden som jag tog igår fick bra betyg av många. Ljuset och färgerna var underbara, men i luften var det svinkallt. Hustrun frågade MÅSTE DU? Jo, sa jag jag måste ta en bild.

JAN FYLLER 80

Jan Guillou fyller 80 idag. En uppblåst och självgod person som under årens lopp inte dragit sig för att släpa människor i smutsen. När han själv blir ifrågasatt så antingen lämnar han TV-studion i direktsändning eller går hem till sin gamla skrivmaskin och hittar på något smaskigt som straff till den eller dem som vågade ifrågasätta honom. Guillou och Leif GW är inte längre vänner. De har väl blivit för stora på respektive håll, det är väl där det hela ligger. GW har jag ingenting emot. Enligt hans mor och syster i boken Ondskan så har lille Jan varit ovarsam med sanningen. Som hämnd så tog han avstånd från systern samma hämnd drabbade hans mor, som han vägrade ge ett sista farväl under begravningen. Det är ondska det. Det enda positiva som lille Jan har gjort är avslöjandet av den sk "IB-affären" 1973. Det är 51 år sedan. Hans många böcker som jag hade i bokhyllan tog jag bort.
 
ROGER.

Flera spelningar på gång...

 

Jackie Arklöv

Alldeles rätt att inte släppa Jackie Arklöv, en av männen bakom morden i Malexander 1999. Det är de lagliga medborgarna som skall leva fritt i samhället medan de grovt kriminella som ska skaka galler. Alla ska få en chans att eventuellt komma ut, och pröva sin dom men om det blir ett nej då är det ett nej.
 
Även Kakan Hermansson som på ett osmakligt sätt tog sig friheten att negligera brottet borde fått åtminstone böter. De dödas anhöriga tog mycket illa vid sig.

"Vi har misslyckats med migrationen"

När Magdalena Andersson och hennes parti öppet erkänner att man under sin tid vid makten misslyckats med migrationen, är det tyst omkring hennes sympatisörer. Blev chocken så stor? De tidigare höga rösterna som pekade ut alla dem som framförde klagomål, beskylldes av den skräniga och skrikiga högen för att vara Sverige Demokrater och nazister. Men hallå, vart tog det den så berömda och omtalade "högt-till-tak-demokratin vägen? Trots Magdalenas erkännande som en öppen bok fortsätter skrikhalsarna med sitt mantra: SD NAZISTER, SD NAZISTER, SD NAZISTER!!!"
 
Dessa människor har stannat i utvecklingen. För det första är man inte nazist för att man ogillar våld. För det andra är det väl så att dessa människor som tuggar samma fraser hela tiden älskar oro och att skrika sig hesa. Även om deras partiledare har sagt det så många har tyckt i några år. Enligt deras åsikter så är väl även Magdalena fullfjädrad nazist? Stefan Sauk som jag brukar lyssna på har fått skopor av ovett därför att han ifrågasätter saker och ting. Han har blivit beskylld av att gå SD:s vägar.
 
Han gav en förklaring till detta. Det var att han inte röstade alls över huvud taget. Men han hade åsikter. Det måste man få ha. Så nästa gång som just DU går i ditt femtioelfte 1:a majtåg med dina plakat, tänk då på hur falsk DU är när DU utmålar alla människor som både det ena och det andra. I så fall är du enbart en mycket falsk person med en stark föruttnelse inombords. Sådana människor hyser jag förakt för. Demokratin är enbart vikt för skrikhalsarna verkar det som. Demokratin omfattar alla människor. Jag vill leva i ett öppet samhälle utan våld, utan människor som gnager sig in i samhällskroppen som en dödlig form av cancer. Jag har alltid hyllat de demokratiska värderingarna det är just därför som jag skriver detta. Och DU döm ingen ohörd.
 
ROGER

MACGYVER

 
 
Den här serien gjorde debut i svensk TV i april 1990. Våra tre söner gillade MAC GYVER vilket även deras far gjorde. Richard Dean Anderson föddes i svenskbygderna i Minnesota men hans rötter är komna från Finland. Han är idag 73 år gammal.
 

Per-Albin och morfar

En grej jag skrev i tidningen om min morfar Sanfrid. Det ödesdigra valet 1976 när det gällde att hålla kvar Socialdemokratin vid makten så hade morfar inte röstat på flera år. Han tyckte att politikerna var "vilddjur" namnet ifråga hämtade han ur bibeln. Men jag var då förstagångsväljare och röstade liksom mina föräldrar på Olof Palme. Jag åkte till morfar och bad honom följa med. Det gjorde han. Det blev en röst på S. Men morfar levde kvar på Per-Albin Hanssons tid. Han tyckte att samhället gick åt fel håll. Hade Per-Albin varit med året 1976 hade han utan min hjälp gått alldeles själv till vallokalen. Trots våra stödröster så tappade S makten. Första maj samma år gick jag och min far i 1:a majtåget hemma i Piteå. Det hjälpte inte eller. Nu blev det som det blev.
 
Rubriken på inlägget är skrivet på pitemål, men på svenska så blir det "Per-Albin det var en kar´l man kunde lita på!" På bilden morfar Sanfrid. Valet 1979 lyssnade vi på Olof Palme när han talade i sporthallen i Luleå. En bekant till mig som var pressfotograf sökte upp Palme på ett hotell i samma stad. Palme öppnade dörren och bad Hasse komma in. Men, sa Palme, du får inte ta bilder på mig med en cigarett i handen. Han fortsatte, vi kan väl ta en rök innan du tar dina bilder. Då levde vi i ett öppet samhälle där man kunde ringa på en dörr och där en känd politiker öppnade utan säkerhetsvakter. Tyvärr kommer den tiden aldrig igen.
 

IVAN

IVAN från Moskva.
 
Teckning: Roger Lindqvist.
 

ROLF

En lärare jag hade i svenska, tror jag.
 
Teckning: Eleven Roger Lindqvist.

Giovanni från Italien

Teckning: Roger Lindqvist.
 
Pizzabagaren Giovanni i Italien.

Mina gubbar

Ännu en illustration som jag gjorde till en berättelse jag skrev i PT.

Vem ringde du?

Jag fick agera sophink för att personen ifråga skulle må bättre. I psykologiska termer så projecerade personen på mig istället för att ta hand om det mörka som fanns inuti personens medvetande. Jag var kurator, psykolog överläkare i psykiatri och är så fortfarande. Den här personen har haft detta inom sig i över 50 år. Så det är ingen lätt uppgift. Tur att jag har fått hjälp av Elisabeth som också kommer med goda råd till personen ifråga.

INSÄNDARE /2015

 

INSÄNDARE /2021

 

INSÄNDARE /2017

 

INSÄNDARE /2015

 
 

Mumin och jag

Ringde Mumintrollet på förmiddagen och bad honom komma med lite ved, vi fryser i våran lägenhet. Tänkte göra en brasa på vardagsrumsgolvet, hoppas nu inte att Brandkåren kommer och förstör stämningen. Tänkte även grilla lite korv.

Tänk om...

 

Rum nummer 10

 

Bröderna Cartwright BONANZA

 
F. 12 februari 1915 d. 11 september 1987. Pappa BEN.
 
F. 18 maj 1928 d. 21 januari 2010. ADAM.
 
F. 10 december 1928 d. 13 maj 1972. HOSS.
 
F. 31 oktober 1936 d. 1 juli 1991. Little MIKE.
 
Det blev hela 431 avsnitt av Bröderna Cartwright genom åren. Det var 1959 närmare bestämt den 12 september som serien började visas i svensk TV. Serien pågick fram till 1973.
 
Det var i den här TV-apparaten som jag såg Bröderna Cartwright.
 
 
 
 
 
 

Hemma hos mormor och morfar

Gårdsmyrvägen i Blåsmark idag tisdag den 16 januari 2024. Minus 20 grader.
 
Vägen till morfars och mormors hus i Blåsmark. Morfar köpte gården 1924 alltså för 100 år sedan.
 
Fastigheten som den såg ut på den här flygbilden från sommaren 1959. I ladugården fanns två kor varav den ena hette Norma. Det fanns även grisar och några getter. I mitten av 1950-talet så flyttade man ut. Under mina barndomssomrar var vi ofta här tillsammans med mammas syskon med familjer. Då brukade de vuxna äta surströmming. Min mor föddes i köket på en soffa den 14 maj 1929. Hon föddes i sk sätesbjudning dvs hon kom med fötterna första. Första barnet som föddes här var min morbror Lennart. Därefter min mor, min moster Malin, morbror Tage, moster Linnéa och sist i raden moster Elly. Den äldsta dottern hette Anny och föddes om jag minns rätt på en annan plats. Anny var döv eller dövstum som man då sa. Vid 10-årsålder åkte hon till dövstumsskolan i Härnösand. Alla är idag avlidna. Det var mycket slit och släp. Eftersom morfar Sanfrid jobbade på Fortifikationsverket i Boden under kriget så var det mormor Beda som skötte om hembestyren.
 
Hemma så var morfar skomakare bl a. Han jobbade även som vägarbetare. Mormor drabbades i början av 1960-talet av Parkinssons sjukdom, och avled den 8 oktober 1964 i en ålder av 69 år. Morfar var en kärnfrisk person som gick bort tre månader före sin 90-årsdag i mars 1989.
 
Sanfrid och Beda Lundgren 1956.
 
 En liten historia som jag skrev om mormor och morfar. På bilden ses lilla jag i morfars famn samt min syster bakom henne lägger mormor sina beskyddande händer om Gerds axlar.
 
 
 
 
 
 

The Beatles

Det finns en ocean av klassiker som The Beatles har gjort och jag gillar det mesta. Men en låt som har snurrat på i mitt huvud sedan den gavs ut den 13 februari är och var PENNY LANE. Albumet spelades in mellan den 29 december 1966 till den 13 januari 1967. Jag skulle fylla 10 år i september det året -67.

Tankar

 
Roger Lindqvist.

"Fredens religion"

Den som vidhåller att dessa budskap handlar om fred, är nog lite yrslig i sitt huvud. Inte bara det: rent livsfarlig!

INSÄNDARE /2015

 

INSÄNDARE /2015

 

INSÄNDARE /2015

PT Tisdagen den 17 november 2015.

MMMMMMMMMARIANNE...

 

The Summer of Love /1967

Hippien Roger Lindqvist, i San Francisco sommaren 1967. Det var då vi sjöng Scott McKenzies underbara låt "San Francisco". Vi lyssnade på Beatles, Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin och många fler.
 
LOVE & PEACE!!

Drottninggatan den 7 april 2017

 
Vi har alltför sjuka människor i det här landet. De människorna äger i mitt tycke inte rätten att finnas här. Det är alltför mycket daltande. Jag tänker ofta på Ebbas föräldrar vilket helvete de fick utstå. Ebba har tydligen rötterna i Piteåtrakten. Ändå så stod Gudrun Kommunisten Schyman och författaren Stina Oscarsson och bönade och bad att mördaren inte skulle utvisas. Det är så man börjar må illa. Nu har ju den fd S-regeringen gått ut och bett om ursäkt för den migrationspolitik som gick käpprätt åt skogen. Man har helt enkelt erkänt detta. Ändå finns det förvillade personer som än idag tar det hela i försvar. Hur tänker ni? Istället för mördaren Akilov, ta och tänk på de fem döda istället och deras familjer. Så även dem som överlevde men fick men för livet. Inte ett ord har jag hört om detta från den illröda kommunisten Schuman och den likfärgade Oscarsson. Özz Nujen, den flaxande fågeln som intervjuades av Janne Josefsson i TV, vill berätta om han och hans broders kontakter med Akilov. Du ljuger inte så bra herr Nujen. När han fick frågan blev han likblek. I landet upp-å-ner dvs Sverige, kan Özz Nujen prata sig varm om sitt Kurdistan och hur stolt han är över sitt lands flagga. Medan en vanlig svensk anses vara nazist om han skulle göra detsamma. Alice Teodoresco plockade ner herr Nujen på jorden så han tappade sitt ansikte.

Dansbandens gager sommaren 1972

 

En fundersam Björn Skifs

 

ELVIS hur kunde du?

 

Operation Smile

När vi var på ett årsmöte angående SK-AID för några år sedan, hade Kjell och Solbritt bjudit in en man och en kvinna som ville berätta om Operation Smile. Det var barn med gomspalt som orsakat defekter, vilket fick de drabbade att nära på gömma sig för andra människor. Man blev helt enkelt folkskygga. Vi tyckte det hela var helt fantastiskt att se. Dem som hade fått hjälp fick ett nytt och bättre liv. Jag minns en ung flicka som opererades av en svensk kirurg, hon blev så tacksam och lycklig att hon lämnade inte läkaren en sekund efteråt. Hon kramades och tackade många gånger om. Hela hennes familj fick ett lyckligare liv.

Getterna

Att ha getter var ett klart måste, ja, en ren livsnödvändighet därborta i Kenya. Genom Kjell och Solbritts idoga hjäpverksamhet sedan snart 40 år, har många familjet fått ett någorlunda bra liv. Den här familjen en mor och hennes två söner togs 2015. Genom SK-AID fick familjen 63 getter. Vi hade under några år 3-4 fadderbarn som vi skickade pengar till. Det var till ett barnhem i Komotobo där Kjell och Solbritt bodde. Kjell som var snickare hjälpte till att bygga både skolor och sjukhus. Solbritt var ute i bushen med mat och kläder mm. Det som jag tyckte var både fint och rörande det var när Solbritt besökte Kenya för några år sedan. En av de barn man hade hjälpt var färdigutbildad läkare.
 

"HAMAS ÄR INGEN TERRORGRUPP"

Detta anser det politiska partiet Nyans. Hur borta i hatten kan man vara? Man kan bara hoppas att Nyans aldrig når Sveriges riksdag. Istället kan dessa personer återvända hem. Vi vill inte ha detta i Sverige. Jag kan vinka ett adjö på Arlanda när ni åker.
 
 

Sharon Dyall, vart tog du vägen?

SHARON DYALL.
 
Jo, man blev smått förälskad i vackra Sharon när hon medverkde i serien Varuhuset. Det där med förälskelsen vet Elisabeth om. Sångerska och skådespelerska. Oj, vad du är vacker!
 
 
 

SK-AID KENYA

Svägerskan Solbritt Holmbom från hennes senaste besök i Kenya. Hon reser i februari återigen till sitt andra hemland Kenya och stannar i tre veckor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Solbritt med sina goda vänner. Vi firade nyåret tillsammans vi fick även prata med på telefon med några av dessa människor.
 
 

Folkmängden 1967-1968

 

Scenkläder från 1977-78

 
Två scenkostymer ur en större garderob som vi hade under 70-talet.

Phil Silvers (1911-1985)

Den här mannen flimrade till ibland när jag som barn såg på komedier från USA. Jag fastnade för hans humor.
 

Lennart Swahn och John Blund i Halvsju /1971

Det var i programmet Halvsju med premiär den 4 oktober 1971 som TV-tittarna fick stifta bekantskap med John Blund och Lennart Swahn. Den här programpunkten blev en succé. Själva programmet fick nedslående kritik av en av dåtidens mest kända journalister Macke Nilsson som bodde i Rosvik inte så långt från Piteå.
 
Halvsjugänget fr v Åke Falck, Gun Hägglund, Karin Falck, Lasse Widding, Lennart Swahn och Karl-Axel KAS Sjöblom. Karin Falck lever fortfarande. En mycket underbar kvinna.
 
 Macke Nilsson en tjurig norrbottning, bosatt några mil från Piteå.
 
 

Sven-Ingvars filmar /1968

 
 
Filmens kärlekspar Britta Pettersson och Sven-Erik Magnusson.
 
 
Filmen blev ingen succe´den floppade ordentligt. Till detta kom också dåliga recensioner. Om jag minns rätt så åkte medlemmarna i bandet på en riktig kris rent ekonomiskt. Trummisen Sven Svärd slutade och ersattes av Robin Bailey. Sven Svärd fortsatte dock med Sven-Ingvars i kulisserna så att säga. Idag 2024 finns endast Sven Olof (SOP) Pettersson och Ingvar Karlsson kvar i livet. Skådespelerskan Britta Pettersson lever också hon är idag 85 år gammal. När orkestern stod på topp hade man privat köpt fem vita mercedes. Bilarna fick säljas efter filmfiaskot. Men de värmländska legenderna kom igen.
 

GUSTAF VI ADOLF 85 ÅR 11 november 1968

 
 

Humphrey Bogart (1899-1957)

Den 14 januari 1957 avled Humphrey Bogart i en ålder av 57 år. Orsaken hette strupcancer.
 
 
 
 
MANNEN, MYTEN & LEGENDEN.
 
 

LOKE 8 ÅR

Detta firar vi med en trumvirvel.

BONGO

När Mateo och Mila kommer på besök brukar Mila säga "BONGO" och hämtar mina bongotrummor. Mateo är likadan. Vi bodde en gång grannar med en barnpsykolog som sa att ju fortare man börjar med sång och musik för de små ju större chans är att intresset så småningom rotar sig. En av deras söner blen musiker och kompositör. Han gjorde bl a filmmusiken till "Vinterviken" som har visats i TV.

Anonymt

Jag brukar inte svara anonyma personer, men det finns en person som kallar sig för "Arne" som verkar förölja mig med långa konstiga kommentarer. Jag läser inte hans inlägg jag slänger det i papperskorgen där det hör hemma. Jag tror att detta är en psykiskt störd människa. Det är ok att bemöta med kommentarer, men inte alls ok när vederbörande inte törs stå för dem. Jag har en polis i bekantskapskretsen som säger att han känner tyvärr igen tillvägagångssättet.
 
Roger.

VOLVO 445 VALBO 1953

 

LOKE 8 ÅR

GRATTIS LOKE på din födelsedag.

Legenden Louis Armstrongs död 1971

LOUIS "SATCHMO" ARMSTRONG f. 4 augusti 1901 d. 6 juli 1971.

Almarna 1971

 
 

FEGIS

Varför har en feg person rätten att ha åsikter om han eller hon inte törs visa sitt rätta jag? Då faller liksom deras åsikter och argument till ett blott ingenting. Svårt att ta en sån person på allvar. Om man är rädd att visa sig men sitter med ett flera ton tungt "åsiktspaket" då gör man sig rätt löjlig. Tyvärr så finns det alltför många av den sorten. Fortsätt istället att knyta näven i byxfickan där den hör hemma. Eller gå på terapi.
 

VM-HOCKEY 1971

 
 
 
 
 

TOPP 100

Ena dagen på en 1:a plats andra dagen på en 4:e plats. Kallas för jojoeffekt. I femton år har jag uppdaterat bloggen varje dag. Dock inte när det varit tekniska struligheter.

Elvis sista konsert /1977

Tragiskt att se honom så förstörd. Världsberömd, legend, megastjärna superlativen är många, men att dö vid 42-årsålder mycket på grund av ett mycket långvarigt missbruk av droger säger mig att berömmelsen har sitt pris. Elvis var inte ensam. "Vad gör det om man vinner hela världen men ändå förlorar sin själ".

ROLF ÅHMANS Spelplaner 1974-1982

1974.
 
 1974-1975.
 
Rolf Åhmans i Kusmark 1975. Grundaren Rolf Åhman fanns fortfarande kvar. Men valde att hoppa av samma år.
 
 1975.
 
 
1976.
 
 
Rolf Åhmans poserar för fotografen Per Pettersson tanken var att trycka upp affischer. Platsen är gamla Selholmsbron i Älvsbyn en sommardag 1976, vi spelade i Norsjö samma kväll.
 
 1976-1977.
 
 
 
 
 
1977-1978.
 
 
1978.
 
 
Rimjokk 1978.
 
 
1979.
 
 1980.
 
 
 
1981-1982.
 
Vi hade kunnat fylla spelplanerna med ännu mer jobb, men vi drog en gräns på grund av våra civila jobb samt våra familjer. Rolf Åhman som bildade orkestern är idag borta, så även Gunnar Sandbladh. Men när man blickar tillbaka så kan jag bara känna en stor tacksamhet över att man fick vara med alla dessa år. Jag började spela ute när jag var 15 år med den första orkestern. Det var mitt liv i många år. Det blev ca 30 år sammanlagt. Efter Rolf Åhmans spelade jag med Kjell-Bertils några år, därefter med OPUS i 7 år. Spelar gör jag fortfarande dock inte med dansmusik, idag spelar jag trummor i Joe´s Combo sedan 6 år.
 
ROGER LINDQVIST
 
 
 
 
 
 
 
 

Nytt jobb

 

MAX FENDERS /1973

 
 
 

THE SHINING /1980

Jack Nicholson som rollfiguren Jack Torrance i kultfilmen The Shining som hade svensk premiär den 26 september 1980. På min 23:e födelsedag. Vilken fin present! Shelly Duvall spelade Nicholsons hustru. Filmen regisserades av den berömde Stanley Kubrick. Idag vid 86-årsålder lever Jack Nicholson ett tillbakadraget liv.

Bengt Ahlbom (1904-1993)

Bengt Ahlbom, den legendariske sportjournalisten, författaren och dansaren, filmen om honom finns idag på Svt-Play signerade den underbare Tom Alandh. Ahlbom gick under namnet "Kungamördaren" efter att han vågade vinna en tennismatch mor Gustaf V. En intressant historia.

Göte Wilhelmsson död

Musikern och skivproducenten Göte Wilhelmsson har avlidit 95 år gammal. Wilhelmsson var en känd profil i musikaliska sammanhangen i många år. Han producerade bl a Sven Ingvars. Han var även inspelningschef på Philips Sonora de första åren. Han var gift med sångerskan Lily Berglund som dock avled för några år sedan.

Ro & oro

Om vi alla fick känna ro,
skulle det inte finnas någon oro.
 
Roger Lindqvist.

KJELL-BERTILS /PITEÅ 1982

 
 

Islam eller inte?

Hortlax kyrka. Foto: Roger Lindqvist.
 
Det har varit kutym i många långa år att kunna skoja vitt och brett om kristendomen och den kristna tron. Visst har det varit motdebatter ibland från kyrkans sida, men en liten storm i ett vattenglas när man ser hur allvarligt den islamiska delen av folk och länder har reagerat när det varit tvärtom. För det mesta har man reagerat med våldsamheter, där det ingår både mord och totalt uppror. Varför ska islam hållas bakom ryggen till exmpelvis härhemma i vårt land, när man många gånger uppträder hånfullt och utan respekt för de kristna värderingarna? Som de tafatta svenskar vi är så låter vi det hela ske. Här pratar vi om odemokratiska tilltag, i ett land som påstår sig vara demokratiskt. Moskéer och minareter passar inte alls in i Sverige. Det är det många som tycker men man törs inte ens viska det fram.
 
Islam passar inte in i Sverige. Vissa moskéer har haft radikala personer som Säpo har haft under lupp. Men här tillåter vi det mesta. Det finns ett litet ordspråk som lyder: "Vi har tagit fan i båten". Varför ska jag som svensk medborgare inte få vara stolt över mitt land när andra utomstående hyllar sina egna länder? Viktigt att även betona att det finns många skötsamma människor från andra länder som lever i Sverige. Jag har själv jobbat med iranier, varav en av dem blev en mycket god vän. Vi pratade en hel del om våra respektive länder. Jag var ganska rak i mitt sätt att fråga och grubbla. Han verkade inte alls ta illa vid sig. Vi kom rätt så nära varandra. En mycket trevlig kille.
 
ROGER LINDQVIST.
 

Dansbandens gager sommaren 1972

 

Helge & Svea

Det här äkta paret tecknade jag som en illustration till en text som jag skrev i PT. Texten skrev jag på pitemål.
 
Teckning: ROGER LINDQVIST.
 

I den rofyllda hängmattan

I den här rofyllda omgivningen brukade jag ligga i hängmattan. I dag är allt borta. Både hängmattan samt tallen och björkarna. Tur att bilden finns kvar.
 

Som en skridskobana

I morse när vi besökte lantbruket såg omgivningen ut som en enda stor skridskobana.

Lövholmen /1988

Här jobbade min far under några år.

Avans Lantbruk 1986

Året 1986 hette det inte Avans Lantbruk, det tillkom då Andreas blev ägare till det. Martin och Jan Nordlund skötte det här då. Far och son. Här har det byggts ut i själva ladugården. Silosen på bild är bort sedan några år.

Andreas Norrbottensgård /1986

När det här flygfotot togs vintern 1986 så var Andreas 4 år gammal. Idag är han ägare till marken och byggnaderna. Det har tillkommit några förråd och ett stort garage sedan bilden togs. Året 1986 hette ägaren Eugén Jonsson. Efter honom kom Roland och Ann-Kristin Lundmark. Roland är min kusin.

af CHAPMAN på Skeppsholmen

af Chapman var ett logementsfartyg under krigsåren. Där tillbringade min far sin tid ibland.

Gunnar Oldin (1932-1974)

GUNNAR OLDIN, journalist, filmkritiker och programledare i Filmkrönikan. Förutom Gunnar Oldin så fanns även Torsten Jungstedt och Nils-Petter Sundgren också med. Även Arne Weise ledde Filmkrönikan vid några tillfällen. Jag missade aldrig Filmkrönikan.

THE HOLLIES /1966

 

Claes-Göran Hederström (1945-2022)

 

Efter 50 år så sågs vi igen

Här bodde jag.
 
 Här bodde Torgny.
 
 Toggan.
 
Efter 50 år så mötte vi varandra igen.
 
 
 

Jag ser er...

 

Stikkan Anderson (1931-1997)

Han började från grunden. Jobbade som lärare, ett yrke som han gillade. På fritiden åkte han runt i parkerna med skådespelaren Curt "Minimal" Åström med sånger och spex. Så småningom bildade han skivbolaget Polar. Det var då det började hända saker. Det växte eftersom. Bland de första artisterna på bolaget var Hootenanny Singers. Sedan kom Ted och Kenneth Gärdestad. Den stora lyckoträffen var när ABBA kom in i bilden. Alla är vi väl medvetna vad som hände i Brighton den 6 april 1974. Stikkan siktade mot månen, han kom dit upp. Han blev berömd och med berömmelsen kom pengarna. Drinkarna växte också i antal. Hjulet snurrade fortare och fortare. För att göra en lång historia kort, så slutade hans liv på ett golv i det hus han bodde. Han brände sitt ljus i båda ändarna. Han blev 66 år gammal.
 

MAJ PÅ MALÖ /1947

 

Obehagligt

Avliva hunden! Såna här hundar innebär ju ren livsfara för både människor och andra djur. Det hände ju en tragedi i Västerbotten för ca 2 år sedan när en hund bet ihjäl sin egen matte. Den 10-åriga pojken ligger på lasarettet för vård. Hoppas det går bra.

Mjölnaren Jonas Jonsson, Svensbyn.

En berättelse jag skrev i Piteå-Tidningen om min mormorsfar Jonas Jonsson.
 
Jonas Jonsson i yngre dagar. Han var född i dåvarande Storkåge i Västerbottens län 1865 han gick ur tiden 1938.
 
Jonas var mjölnare och på bilden syns hans kvarn hemma på Vallen i Svensbyn.
 
På bilden ses makarna Jonsson. Jonas gifte sig den 23 mars 1889 med Maria Augusta Nordling som var född i Öjebyn. Bilden togs när familjen bodde i Bodsjön.
 
Hustrun Augusta f. Nordling (1864-1930).
 
Mjölnaren Jonas Jonsson nåt år före sin död 1938.
 
Jonas fick sin sista vila på den gamla kyrkogården i Öjebyn. Hustrun Augusta vilar i sin grav på ett annat håll fast på samma kyrkogård.
 
 
 
 
 
 

Våldsspiral

Alla dessa grovt kriminella med mask för ansiktet och därtill ett enormt våldskapital, vad jag är less på er. Att ungdomarna idag gillar den här gangsterrappen det avslöjar en hel del om den tid vi lever i. Som om det vore läckert att stå utanför lagen? Inte det minsta. Eller att ha käften full med guldtänder och ett tjockt halsband av guld. Fy för den lede. Samt alla dessa vapen som cirkulerar runt i både vårt land och andra länder. Den som tar våldet till sitt hjärta är långt ifrån frisk.

JOE´S COMBO

Det var tänkt att vi skulle repa nu i januari, men en av killarna skulle in för operation, så det kan tänkas att vi träffas i februari istället.

Vila i frid, Hasse

 
Hasse och Roger ute på Hasses stuga på Hattudden för nåt år sedan.

Det tror väl jag de´

 

Hjärtat till vänster...

Hjärtat till vänster på det rätta stället men det vet väl inte de hjärtlösa krigsherrarna?

FRED PÅ JORDEN!!!!

FRED I EUROPA OCH I VÄRLDEN.

Jazzmusikanter

T.v. trumslagaren Reimers Ekberg samt Jan Allan på trumpet.

GRATTIS på 90-årsdagen GEORG RIEDEL

Ett försenat GRATTIS till mästermusikanten och kompositören Georg Riedel som fyllde 90 år den 8 januari 2024. Jag hörde honom live för 51 år sedan på en jazzklubb hemma i Piteå. Då i sällskap med Arne Domnérus, Claes Rosendahl, Janne Schaffer och Ola Brunkert.

Världen

 

Den bisarra världen

Varmgrader även idag. Känns skönt efter de 35-36-graderna vi upplevde under nyårshelgen. Vi hade som minst 17 plus i lägenheten. Då kan man hålla sig för skratt. Men kylan ska visst komma tillbaka. Hoppas inte alltför kyligt.
 
Kyla eller inte, världen därute fortsätter att vara orolig. Jag lider med det ukrainska folket. Despoten Putin förbereder både sig själv och världen ett utdraget krig. I hans bisarra värld är terrorn ett sätt att kuva sitt folk. Han är ju med i samma sorts gäng som de övriga bödlarna. Han har ju även hotat Finland med orden, "Finland skall lida". Fy för den lede för alla dessa hemska krig. Vad är det som driver dessa herrar? Det är väl känslan av makt. Fred i Europa! Det utropades vid andra världskrigets slut. Undrar när freden kommer den här gången? Jag hoppas på en vändning.

Sommarblommor

 

Club 53 Piteå /1968

 

Lars Ekborg /1966

 

Feministiska hönor

De här två hönorna och väninnorna Agda och Signe var två drivande krafter i FI. Samt i reumatistiska föreningen... ursäkta feministiska föreningen. Tuppen Nisse avled plötsligt. Agda, Signe och deras feministiska vänninor misstänktes för mord. Men det hela rann ut i sanden.

LOKE /2017

Loke fyller 8 år den 14 januari 2024.

Sunt förnuft

Man behöver ingen examen från exempelvis Oxford för att ha eller få ett sunt förnuft. Man kan vara lika vrickad i roten om än man kan visa upp det bästa betygen från de bästa och mest kända skolorna. Sunda förnuftet är otroligt viktigt. Samma med de politiker som regerar och har regerat under alla år. Det är ungefär som att spola vatten i ett glas, när det är fullt då rinner det över. Tror man inte på det då, eller har vetskap om det så är det fara å färde.
 
Samma sak gäller alla dem som styr vårt land. När sanningen med stort S dyker upp så duckar en del. Man vrider om det på det mest konstiga sätt för att på så sätt krama ur det vanligt folk upplever som sanning och sunt förnuft. Det har man nu gjort i den regering som under 8 år skrämde personer när sanningen tittade fram fläckvis.
 
Hemifrån var vi noga med att vara ärlig mot varandra. Det fick vi även lära oss i skolan med början i första klass. Men sedan hände någonting. Jag sitter inte här för att utse Sveriges bästa regering någonsin, men det fanns och finns skillnader. Sedan Sverige våldtogs med brott som vi aldrig tidigare hade upplevt, började jag se hur allt började att liksom rämna. Jag upplevde saker som inte alls hörde hemma i landet.
 
Den röda tråden försvann. Brotten ökade, det var våldtäkter på mycket unga flickor och äldre. Det var skjutningar. Människor dog. Det var upplopp. Det var med andra ord rent kaos. Det var då jag tänkte tillbaka på när jag bodde hemma. Den där ärligheten och det sunda förnuftet. Det var satt ur spel. Politikerna verkade yrsliga i sin uttalande och pratade helt enkelt i den berömda nattmössan.
 
På tal om de livsfarliga politikerna, kan jag nämna några namn: Dan Eliasson, Morgan Johansson, Annika Strandhäll, Mona Sahlin, Anders Ygeman och även Stefan Löfven. Den sistnämnde hade speciellt ett ord som han upprepade ständigt: DET ÄR OACCEPTABELT. Först trodde jag på karl´n, för att sedan upptäcka att det var helt nonsens det han sa.
 
Det sunda förnuftet hade helt enkelt försvunnit. Ingen ville ta i de saker som hände ute i samhället. Ingen tog ansvar. Det tyckte jag kändes läskigt och jobbigt. Man satte även namnet RASIST i pannan på de människor som började ifrågasätta. Följden blev att många tystnade av ren rädsla. Ändå påstod regeringen att man hyllade de demokratiska värdena. Herre du milde så falskt det lät. Lika falskt som ett ostämt piano.
 
De kriminella gängen tog över stora områden. Nå, vad tyckte statsministern då om detta: DET ÄR OACCEPTABELT! Som en papegoja. Löfven var ingen man kunde luta sig emot. Tvärtom. Det var sorgligt att se och höra, när jag mindes hur Sverige en gång var med ordning och reda. Alla famlade på i blindo, och grav hörselnedsättning för att inte säga döva.
 
En av de största djupdykningarna var när Dan Eliasson utsågs till Rikspolischef. När jag såg honom i uniform tänkte jag på de poliserna som brukade jaga Charlie Chaplin på de stumfilmerna han gjorde. Han ingav ingen respekt. När det var den förfärliga pandemin valde Eliasson att resa bort och besöka gayklubbar och dricka drinkar.
 
Har man förtroende av en sådan politiker som varit högsta chef för den svenska poliskåren: Svaret är ett rungande nej. Förr i tiden gjorde S saker som var bra för landet. Men någonting hände. Nu är jag 66 år, och jag orkar inte låtsas längre att allt är bra när det inte är bra. Det hör av sig någon vilsen existens då och då och skäller på mig. Jag tar det med ro. Vill man skälla kanske man istället ska söka medlemsskap i svenska kennelklubben.
 
Jag fortsätter att tycka. Det får dessa skällande och vilsna personerna stå ut med. Det som jag skrattar åt det är dessa "krypskyttar" de fega personerna som har hur många åsikter som helst men i sin feghet och rädsla är anonyma. Sådana människor pratar jag inte med.
 
Under en följd av år hade jag många insändare i Piteå-Tidningen. Under alla dessa insändare hade jag alltid satt mitt fullständiga namn. På grund av att jag skämdes icke en millimeter av de åsikter jag hade. Till och med en av mina fd lärare dunkade mig i ryggen och gav mig rådet att fortsätta att skriva. Det tänker jag fortsätta med.
 
ROGER LINDQVIST.

Nyårshelgen 1981

Elisabeth vid köksbordet.
 
Min far och mor vid samma bord.
 
Bilderna togs nyårshelgen 1981. Det var första gången på många år som jag var ledig från våra spelningar. Vi bokade in endast två gig i december det här året. Den 5 december spelade vi i Obbola FH i Umeå. Den 26 december var vi i det populära HåWeT i logen Sunderbyn. Året innan avled Elisabeths mor Ruth i cancer 49 år gammal. Året 1982 gick hennes far bort nyss fyllda 60 år. Det var en otroligt tuff tid. Speciellt för Elisabeth och hennes syskon. Ja, vi delade sorgen alla som fanns runt omkring.
 

Vikingen Lindqvist

Jag brukar inte leka med såna här saker på fb, men nångång ska vara den första och kanske sista. Enligt dessa låtsas lekar så skulle jag se ut så här som viking. Men jag tror att jag skulle vara en snäll viking.
 

Rolf

Rolf var en lärare jag hade i Centralskolan.
 
Teckning: Roger Lindqvist.
 

Kalas 2017

 

Lappnäset, Hortlax

 
 
foto Roger Lindqvist.

"Svensk medborgare skjutna i Irak"

Dessa "svenska medborgare" är i grunden inte ens födda i Sverige. Detta sprider med andra ord ett väldigt dåligt rykte världen över för oss andra. Samtidigt så hotas de infödda medborgarna med allehand hemska hot. Namnet "SVENSK" har idag fått så dålig publicitet att man avråder etniska svenskar att resa till vissa platser i världen. Se bara vad som hände två oskyldiga etniska svenska fotbollssuportrar i Bryssel. Aldrig har svenskarna haft så dålig PR runt om i världen som just nu. Vi kallas ju både horungar och avskum av vissa grupper som fått asyl i Sverige.
 
ROGER.

En härlig morgon

Plus 7 grader! Man känner sig som en ny och hel människa. Tacksam för det. Har skjutsat Max, ett av barnbarnen till tandläkaren i Piteå. Har varit en runda på sonens lantbruk med mat till Alex och Figaro. Nu ska Elisabeth laga mat till det andra barnbarnet Malte. Max kommer också att få mat vad det lider. Maltes pappa, bonden har fullt upp fnv. Utanför Hälsocentralen mötte vi Linda med ytterligare två av våra barnbarn, Mateo och Mila. Daniel och Robert jobbar också för fullt. Robban var uppe i Kiruna när det var som mest kallt. Lastbilen var trög och mådde inte bra. Det är härligt att leva speciellt när den sibiriska kölden har försvunnit.
 
Tack för livet!
 
ROGER.

Ondska i rakt nedstigande led

Michail Gorbatjov visade i alla fall litegrann av medmänsklighet. De övriga var tyranner och demoner. Att så många har gått på detta med kommunism det fattar jag inte. Den politiken är förslavande. Det finns ingen som helst frihet i kommunismen. Det är bara att läsa dess historia. Den som inte förstår tycker jag synd om.

The Balubas med Larry Dean 1964

 
Larry Dean hette egentligen Staffan Sundin. Han tog kontakt med mig och kom på besök sommaren 2014.
 

FREDEN!!!

Skurkstaten Ryssland eller som det hette då, Sovjetunionen. Fy för den lede.

Carl-Henrik Norins med Boris Lindqvist /1963

 

Elisabeth och Marianne

Jag älskar två kvinnor, Elisabeth och Marianne.
 

VW & DE SOTO

 

Öijwind´s 1969

 

Danne Larsson / Göran Lagerberg TAGES

 

VOLVO AMAZON /1957

 

Åke Falck /1959

 

Evert Taube /1961

 

Notan

Blåögda Sverige. Nu kommer notan!
 

Värmen

 

ÄLVSBYN /2023

Foto: Roger Lindqvist.

Ondskan ännu en gång

Ta avstånd från ondskan! Den har aldrig gett oss människor några positiva saker över huvud taget. Under dagen så har en polisman ådragit sig livshotande skador när han och hans kollegor skulle ta hand om en man i 35-årsåldern beväpnad med kniv. Ett polisbefäl uttryckte sig så här om händelsen: En kollega ligger svårt skadad på lasarettet efter att en gärningsman har utsatt honom för brutalt våld. Jag vet inte i nuläget om min kollega någonsin kommer hem igen.
 
Roger.
 
 

Avstånd

Den som tar avstånd från ondskan behöver inte skämmas. Den som tar den i försvar borde undersöka sitt huvud.
 
Roger.

RSS 2.0