BEATMAKERS & Jörgen Edman

 
Piteå-Tidningen ¤ Fredag 4 juni 1965

Hemma hos Hootenanny Singers

 
"Hemma hos Hootenanny Singers" var ett program som sändes i tv fredagen den 16 december 1966. På bilden den då 21-årige Björn Ulvaeus som inom loppet av 8 år skulle vara en av de fyra medlemmarna i världsberömda ABBA.

Gerd testar en Indian från 1917

 
Sommaren 1968 höll min systers kille Henning på att restaurera en Indian med sidovagn från 1917. Bilden togs hemma hos Hennings föräldrar i Svensbyn. Som ses på bilden så var den ännu inte färdig. Det tillkom även som jag sa en sidovagn och en stor gaslykta därframme. Jag vet att han beställde delar från USA det gjorde att arbetet tog tid. Men den blev en riktig läckerbit när allt var på plats.
 

Glasögonmode anno 1974

 
Dessa cykloper bar jag på min näsa 1974. Stackars näsa.

Minnesord över Staffan

Piteå-Tidningen ¤ Tisdag 31 mars 2020.

Piteå/Öjebyn

 
1904.
 
 
1959.
 
 
1920.
 
 
 
1962.
 
 
1948.
 
 
1905.
 
 
 

Staffan Sundin (1944-2020)

 
Staffan var en man med många järn i elden. Hans register som musiker och sångare var omfattande. Han var popsångare, dansmusiker, trummis, gitarrist, låtskrivare, kapellmästare, trubadur, artistbokare.

Adolf Jahr - "Adolf i eld och lågor" /1939

 

Olle Holmqvist - James Lasts orkester

 
Längst till höger den nyligen avlidne toppmusikern Olle Holmqvist med sin trombon, i en konsert med James Lasts orkester.
 

Bakom mentalsjukhusets fönster...

 
Bakom ett fönster på de gråkalla väggarna ropar nån på hjälp. Vissa lyssnar, andra inte. Dagarna kommer, dagarna går livet går i samma oändliga spår. Väggarna har genom åren samlat på sig skriken, förtvivlan. Ångesten har tvättat bort all den färg som en gång fanns. Glädjen är ytterst sparsam. Ibland blir natten dag, och dagen natt. För många är livet nattsvart.
 
Roger Lindqvist.

"Sjösalavår" /1949

Evert Taube med sin berömda luta, i filmen "Sjösalavår" inspelad 1949. I bakgrunden den då blott 15-årige sonen Sven-Bertil.
 
Far och son, Sven-Bertil och Evert.
 

"Honken" gifter sig med sin Lotta

 
 
September 1973.

The Flames - Piteå /1964

"The Flames" i sitt nuvarande utseende. Fr v Tommy Jonsson (trummor), Billy Bergström (kompgitarr), Arne Johansson (elbas), Kjell Dahlberg (sologitarr) och Håkan Lundberg (orgel).
 
Pitegruppen "The Flames" har i dagarna fått ett nyförvärv, dvs man består nu av 5 man. Nykomling inom musiklivet kan man inte säga att nyförvärvet Håkan Lundberg är. Han har nämligen varit med i Filadelfias stråkorkester i 7 år.
 
    - Det går inte i längden att bara ha gitarrer, säger gruppens "boss" Billy Bergström, därför försöker vi nu med orgel. Något offentligt spel på 3-4 veckor framöver blir det inte. Det behövs nämligen en tid att "spela in" en ny kille.
 
"Flammorna" kommer eventuellt att fara till Stockholm vid jultiden eller efter nyår. Underhandlingar är i full gång. Dessutom hoppas grabbarna på att få tag i en ny bil.
----------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ November 1964.
 
För nåt år sedan kom jag i kontakt med en kille som jobbat inom musikbranschen nära popbandet Tages. Han berättade att han hade lyssnat på The Flames på Nalen och att han var imponerad.
 
Kjell Dahlbergs bror Erling spelade jag tillsammans med i dansorkestern OPUS på 90-talet. Erling var också en gång popmusiker, dels i The Tramps från Piteå så även med rätt så välkända Ragges från Luleå. Erling har också spelat klaviatur i dansbandet Focus 5 som var hemmahörande i Piteå.
 
Roger.
 
Roger.

Humphrey Bogart-filmer

 
 
 
 
 
 
Hemma framför tv:n var jag min egen filmrecensent, precis som Gunnar Oldin, Torsten Jungstedt och Nils-Petter Sundgren brukade vara i sina program. Filmkrönikan missade jag aldrig. Jag hade ett eget poängsystem mellan 1-5. I min urklippsbok rymdes både engelska, svenska och amerikanska filmer som jag satte betyg på. Bogart var en stor favorit.

JOE´S COMBO - Piteå & Umeå

 
Fr v Gustaf Afsahi, Jan-Olof "Joe" Eriksson, Roger Lindqvist, Jan Svensson och Jan Hofverberg.
 
foto Leo Holmberg.

Dokumentera alla band i Piteå...

Under lördagskvällen fick jag ett telefonsamtal från en okänd dam bosatt i Skellefteå. Hon hade ett förslag: det var att jag skulle sammanställa alla de band av olika genrer inom musikens område, som funnits i Piteå. Jag berättade att jag visserligen inte skrivit nån bok i ämnet, men att jag gjort allt i min makt att dokumentera allt det jag har varit med om gällande dansband både genom ett stort antal artiklar i lokaltidningen, i Piteå museums årsbok, på bloggen samt dansbandsgrupper på facebook.
 
Det är ett rätt stort område att behandla, och många av de inblandade musikerna är borta idag. Hon var rätt så forcerande och pekade på allvaret av att inte dokumentera. Det skulle i så fall vara ett rätt digert arbete. Eftersom du är skribent så passar det dig, sa hon.
 
Roger.
 
 

Pierre Isacsson/1974

 
Pierre Isacsson f. 1947 d. 28 september 1994 i Estoniakatastrofen. För sin LP "Pierre" som utkom 1974 belönades han med en diamantskiva. Han var tidigare en av medlemmarna i sånggruppen Country Four och därefter i Family Four. Jag såg och hörde honom live midsommaraftonen 1975 på Brännaberget i Överkalix. Rolf Åhmans spelade dansmusik i den stora danshallen medan Pierre Isacsson och kompbandet Gimmicks bjöd på show på utescenen senare på kvällen.

Max von Sydow /1972

 
 
Max von Sydow (1929-2020).

Thor Modéen (1898-1950)

 
 
 

Sverige-Sovjet 4-3 på "Hovet" /1972

 
 

Världens bästa "Honken" /1972

 
 

Hans "Virus" Lindberg /1972

 
 

Tord Lundström /1972

 
 

Lars-Göran Nilsson "Virvelvinden från Vuollerim" /1972

 
 
 

Gösta Ekman och Tora Teje /1917

 

"Jag vill ha en egen måne"

 

Tutta Rolf

 
Solveig Jenny Berntzen (1907-1994) mest känd som Tutta Rolf. Gift med revykungen Ernst Rolf 1930 fram till hans död 1932. Tillsammans fick de sonen Tom Rolf.
 
Ernst Rolf lär ha sagt att det där med att ligga med flickor, det är betydligt överdrivet. Sagt av en man med tre misslyckade äktenskap bakom sig och till detta även fyra barn.
 
Tutta Rolf hade även hon tre äktenskap som slutade i skilsmässa. Det sista med Hasse Ekman mellan 1953-1974.

Elvin Jones

 

Kris i dansbandsvärlden pga corona

 

Olle Holmqvist död

Välkände trombonisten och orkesterledaren Bert Olav "Olle" Holmqvist har avlidit. Han var född i Skellefteå den 15 november 1936 och avled på ett äldreboende där han vårdades för sin Alzeheimer den 26 mars 2020. Dödsorsak coronavirus.
 
 
 

VM-hockey Prag /1972

 

VM-hockey Prag /1972

 
 

VM-hockey /1972

 

VM-programmet Prag /1972

 

"Honken" Holmqvist VM i Prag /1972

 
Jag har rätt många urklippsböcker där Tre Kronor och bl a "Honken" står i fokus.

Tre Kronors VM-trupp i Prag /1972

 

Staffan Sundin (Larry Dean)

 
 
Historien om Larry Dean började på min blogg 2011. I dag den 27 mars 2020 skrivs den allra sista raden.
 
 
 
 

Två legender: Christer Abrahamsson & "Honken" Holmqvist /1972

 
Tja, man kan endast kort konstatera att det var tider det. Först rensade "Honken" bort alla puckar. Var inte "Honken" med på isen, då fortsatte Christer i samma spår. Tack gubbar, för alla nervkittlande högtidsstunder ni gav både mig och min far i VM efter VM. Så händer det otroliga, den 11 mars ringer "Honken" på min telefon. Jag nyper mig i armen fortfarande.
 
För nån månad sedan fick jag skicka en hälsning till Ulf Sterner via hans hustru Pia. Det är inte klokt. Även Vladimir Petrovs son har hört av sig. Gode gud, låt mig aldrig vakna upp ur den här drömmen. Nä, nu måste jag fortsätta att nypa mig i armen.
 
Roger.

Teckning av idolen "Honken" Holmqvist

 
 
Det var inte bara tidningar och idolaffischer som jag köpte där "Honken" var med, jag till och med tecknade av honom också. Teckningen gjorde jag vid köksbordet 1971.

Drifters lägger ner

 
Drifters med sångerskan Erica Sjöström i spetsen meddelar nu att man lägger ner den populära orkestern som bildades 1962. Det är pga coronavirusen som fått medlemmarna att ta det här tråkiga beslutet.
 
Tack för alla åren!

Norah och Malte Lindqvist

 
Älskade er...

Inga Gill & Karl-Arne Holmsten

 
Skådespelarparet Inga Gill (1925-2000) och Karl-Arne Holmsten (1911-1995). Paret gifte sig 1957 ett äktenskap som varade fram till hans död 1995. Två barn föddes i äktenskapet: My och Björn Holmsten.
 
 
 
Man kunde bara inte låta bli att gilla Inga Gill. En glädjespridare. Maken Karl-Arne Holmsten gick eller inte av för hackor. Jag har sett alla Hillman-filmerna och mer därtill.
 
 

Lokes bilpark

 
John Loke "professorn" Lindqvist.

Louie Bellson (1924-2009)

 
Trumslagaren LOUIE BELLSON tillhörde en av "de tre stora" de övriga två hette GENE KRUPA och BUDDY RICH.

Sten-Åke Cederhöks gravplats

 
¤ Sten-Åke Cederhök (1913-1990)
 
¤ Gulli Cederhök (1908-1985)
 
Kvastekulla kyrkogård, Partille.
 

Dansgalor

Aftonbladet ¤ Torsdag 9 november 2000

Sivs Ur & Guld /1957

"30 sekunder från Busscentralen - mitt emot Telegrafen".
Premiär: onsdagen den 4 december kl. 12.00.
 
 
 
När boken om Piteå på 60-talet kom 1995, pryddes omslaget av Helena Nordström och Agnetha Lundström med Sivs Ur & Guld i bakgrunden. Lasse Eriksson är komikern från Piteå som gick bort alldeles för tidigt. Även Staffan Öberg är borta idag. Fotografen Hans G Pettersson är fortfarande still going strong. Hasse är vår äldste sons svärfar och morfar till Loke, 4 år. Hasse som i egenskap av pressfotograf under nära 50 år har många intressanta historier att berätta. Vid gemensamma middagar brukar jag be honom delge mig sina historier. Mötet med Olof Palme i ett hotellrum i Luleå har jag dokumenterat på bloggen. Likaså mötet med de sovjetiska hockeyspelarna vid VM-turneringen 1969-70. Det finns mycket mer...

Idoler från förr /1968

 
Övre bilden: Lill-Babs med sin bror Lasse Svensson. Undre: Ola Håkansson som fyllde 75 år häromdagen - GRATTIS!
 
 
Tommy Blom.
 
 
Björn Skifs.
 
 
 
 
 
 

Columbussextetten - Umeå

 
Fr v Gösta Pettersson, Eskil Columbus, Rolf Pettersson, Rolf "Roffa" Lind, Rolf Boström och Kenneth Österlund.
 
Trumpetaren Gösta Pettersson och hans bror saxofonisten Rolf Pettersson har också varit medlemmar i Yngve Forssélls orkester. Trumslagaren och sångaren Rolf "Roffa" Lind har också varit kapellmästare i populära Alexander i många år.
 
Tack för bilden Roffa Lind.
 
 

En kväll med glada vänner

 
Fr v Olle Lindgren, Britt-Inger Sjöberg, Christer Pettersson, Stig Åkerlund, Dick Sundberg och Göte Asplund.
 
Det var på Utbildnings-avdelningen vid Furunäsets sjukhus som personalfesten hölls den där kvällen i juli 1984 (eller -83?). Idag 2020 så är både Olle och Göte borta. När jag ser den här bilden längtar jag nästan tillbaka till den här tiden. Vi var ett bra gäng i vaktmästeriet/transportcentralen. Vi hade många uppfriskande diskussioner vid frukostbordet. Mest handlade det om politik. Den här kvällen så fattades Brage Lindgren och Harry Nilsson. Brage gick bort för en tid sedan. Tyvärr. Roligt hade vi. Jag minns att Stig bjöd laget runt på konjak. Kurt-Lennart gav sitt konjaksglas till mig som jag artigt tog emot.
 
 
 
 

Gamla goa jobbarkompisar

 
Fr v Roger Lindqvist, Sven Pettersson och Kurt-Lennart "Kurte" Wirén.
 
Återigen en bild från personalfesten på Utbildningsavdelningenvid Furunäsets sjukhus, tisdagen den 24 juli 1984? (eller -83?).
 
foto Stig Åkerlund.

En vanlig dag i Roger Lindqvists liv

Idag på promenaden så hälsade jag artigt på en solbränd person.
 
- Roger, nu får du ge dig, du hälsade på en brun soptunna.
 
- Jaså, verkligen. Men såg du personen som stod bredvid, han verkade må illa, han var ju alldeles grön i ansiktet.
 
- Det var ju den gröna soptunnan som stod bredvid den bruna.
 
- Lugn, lugn, till veckan får jag mina nya glasögon.
 
Hustrun: SUCK!!!
 
 
Roger L. (som burit sina glasögon sedan 1967).

Personalfest på Furu

 
I glada kamraters sällskap. Så kan man kalla den här bilden som togs under en personalfest med anställda vid sjukhusets vaktmästeri och transportcentral. Enligt uppgift så är datumet tisdagen den 24 juli 1984. Men jag hävdar bestämt att detta tilldrog sig 1983?
 
Fr v Christer Pettersson, Kurt-Lennart "Kurte" Wirén och Roger Lindqvist. Bilden och bilderna damp ner i brevlådan idag. Avsändaren är min fd chef Stig Åkerlund.
 
Tack Stig, du gjorde min dag.
 
 

Dagen då tenorsaxen tystnade för evigt

 
I lördags den 21 mars var det 11 år sedan tenorsaxofonisten Allan Lundström gick bort vid 77-årsålder. Sista gången vi talades vid, berättade han att den inplanerade resan till Shanghai inte skulle bli av. Allan hade blivit inbjuden av en bekant att gästa en golfklubb därborta med tenorsaxen i bagaget förstås. Jag skrev en minnesruna om Allan i Piteå-Tidningen.

Hilding, 74 från Lillpite

 
"Pite-Wiklund", en skön profil från byn Lillpite några mil utanför Piteå.
---------------------------------------
Aftonbladet ¤ Söndag 16 februari 1986

MUCK -79!

 
Fredagen den 23 mars 1979 sa vi tack och adjö till I19/P5 5:e kompaniet i Boden efter 227 dagars militärtjänsgöring. Tre superglada gossar, fr v Lindqvist, Danielsson och Mellqvist. Den sistnämnde kom från Stockholm, medan jag och Ingemar kom från Piteå. Dagen därpå spelade vi i Rolf Åhmans på hemmaplan (åtminstone för mitt vidkommande) i ett fullsatt Norrmalmia i Piteå. Den 1 juni flyttade jag och Elisabeth in i vår nya lägenhet på Furuberget i Munksund, på promenadavstånd från vår arbetsplats vid Furunäsets sjukhus.
 
En av lumparkompisarna, trummisen Mats Öström från Gällivare avled strax innan muck, 21-22 år gammal.
 
 
 

PITEÅ - paltens huvudstad vid Bottniska viken

 
Vid Ebba Hedqvists skulptur "Sjösättningen" fotograferades skådespelaren Åke Grönberg 1965 när Piteå-Tidningen gjorde ett reportage när "Markurells i Wadköping" kom till Framnäs utanför Piteå och där Åke gjorde huvudrollen som herr Markurell.

Pite Havsbad - Hotell Larus

 
 
"Här kommer alla minnena på en och samma gång".
Hotell Larus Pite Havsbad. Interiör av restaurang Evergreen.
Här spelade vi då och då. Scenen ses till vänster i bild. Vi spelade upp till dans ibland mitt i veckan, även på helger. Här anordnades orkesterforum för de norrländska dansorkestrarna där vi deltog ibland. Många kända artister har stått på havsbadets scen. När man rest ut i landet och berättat att man kommer från Piteå, så har de allra flesta frågat om Pite Havsbad.

En gång fanns det liv

 
En gång fanns här liv,
kanske ibland bråk och kiv,
lycka och sorg,
hemmet var någons trygga borg.
Men idag har livet flyttat ut,
ingenting är längre som förut.
 
Text & foto: Roger Lindqvist.

Ingmar Nordströms orkester - Växjö

 

MAGNUS

 

Bengan Janson tolkar Allan Edwall /2019

 
Folkkäre skådespelaren Allan Edwalls visor i storbandstappning
 
 

Sanningen är smärtsam, men osanningen dödlig.

Låt aldrig din fria röst tystas, hur än många stormbyar du blir utsatt för. Låt aldrig din egen fria vilja sättas bakom lås och bom.
Var stark och stabil. Sanningen är smärtsam, men osanningen dödlig.
 
Roger Lindqvist.

Vila i frid, Staffan!

 
STAFFAN SUNDIN (1944-2020).
 
En vän har gått ur tiden. Staffan Sundin, Sandviken, har avlidit, 75 år gammal. Det var igår som jag nåddes av dödsbudet att Staffan hade somnat in i sin säng på sitt boende i Sandviken.
 
Våra vägar korsades 2011 då Staffan en dag hörde av sig via bloggen. Vi började prata, och när han berättade om sina musikaliska bravader så kom jag med förslaget att jag kunde dokumentera det. Staffan tände på idén, och efter nån vecka skickade han den första laddningen av bilder och historier som jag redigerade och sammanställde.
 
Staffan föddes i norrbottniska Älvsbyn en decemberdag 1944. Redan i unga år visade han ett musikaliskt intresse. På hemmascenen Forum i Älvsbyn, deltog han i talangtävlingar. Intresset att stå på scen förde honom ut på olika platser under livet. När han blev sångare i popbandet The Balubas så flyttade han sina bopålar till Ö-vik. The Balubas hittade snabbt sin ungdomliga publik under framträdanden dels i hemstaden men även på bl a Nalen i Stockholm.
 
1964-65 åkte Balubas på Tysklandsturné. I Hamburg spelade man på Star Club där The Beatles en gång hade stått. The Balubas gjorde även skivinspelningar som idag kan höras på youtube.
 
Staffan bodde en tid i Eskilstuna där han åkte runt som trubadur med två andra musikanter. Gruppen släppte två skivor.
 
Staffan som av naturen var en smått orolig själ, flyttade senare till Umeå där han spelade trummor och sjöng i ett dansband. Så småningom så började Staffan att resa runt med sin enmansorkester. Med sin gitarr, sin sångröst, munspel och trummor reste han runt inte enbart inom landets gränser, han turnerade även i våra grannländer.
 
Han gjorde ingen större hemlighet av att han använde alkohol alltför ofta. Det blev bara så, avslöjade Staffan, när man exempelvis sitter ensam på ett hotellrum i Norge. Han tog så småningom ett beslut att lägga av med alla droger. Efter att alkoholen försvann så slängde han även bort sina cigaretter. Han blev ren.
 
Sommaren 2015 kom Staffan och hans Monica på besök hos oss i Hortlax. Efter att i 40 år varit bosatt på Södermalm i huvudstaden, gick flyttlasset för ca ett år sedan till ett boende i Sandviken, där han slutade sina levnadsdagar igårkväll.
 
Roger.
 
 
Larry Dean, i fornstora dagar, som sångare i The Balubas.
 

Malte Johnsons orkester - Göteborg

 
Kapellmästaren Malte Johnson stående i mitten med sin vita fiol. Hans huvudinstrument var saxofon, men det var med fiol han började en gång. Han var född 1910 i Göteborg och avled 2003. Malte Johnsons orkester besökte pitebygden på 50-talet. I bandet fanns trumslagaren Arne "Milan" Milefors, farbror till trummisen Peter "Milan" Milefors, som bl a spelat med Björn Skifs, Janne Önnerud och många fler.

Norrlands Riviera /1966

 
 

Vikingen Erik Lihm

 
 

MATZ BLADHS

 
En tidig konstellation av Matz Bladhs från Falkenberg.

Förlovade Roger & Elisabeth /1979

 
Midsommaraftonen 1979 förlovade vi oss. Ringarna hade vi köpt på Lundströms Guldsmedsaffär på Storgatan i Piteå. Huset är sedan länge borta. Idag finns där en bank.

Storasyster Gerd

 
Det var jag som var minstingen i familjen, medan Gerd var min storasyster. Vi pratar regelbundet i telefonen. Så sent som idag så gjorde vi det. Vi hälsar på då och då, jag och Elisabeth. Ju äldre man blivit desto mer rädd är man om varandra. Vi har ju så mycket gemensamt. Så många minnen att dela på. Livet är så pass skört, allt kan hända. Den 23 november 2011 dog Gerds särbo, Stig-Arne, 69 år gammal. Det var jag som fann honom. En minst sagt omtumlande upplevelse som jag kunnat vara helt förutan. Sånt är livet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Återföreningens tid

 
Året 1991 ringde jag på dörren till min storasyster som jag aldrig tidigare hade mött. Vanja, var min fars dotter som föddes 1946. Då var han 23 år gammal. Det skulle dock dröja väldigt länge tills den där dagen då jag tog kontakt med henne och hennes familj. Men säg den glädje som varar för evigt. 1995 avled Vanja endast 49 år gammal.
 
På bilden håller min far om sitt "nya" barnbarn Camilla. Han fick sammanlagt tre nya "på köpet". Bilden togs julaftonen 1995 hemma hos mina föräldrar. Bättre sent än aldrig. Han överlevde sin nyfunna dotter med exakt tio år. Lördagen den 4 juni 2005 klockan 20:45 somnade han in 82 år gammal.

Georg Rydeberg (1907-1983)

 
 
Den 20 mars 1983 hittades en av våra största skådespelare avliden i sitt hem. Man beräknade att han hade avlidit redan den 22 februari. Han hade bara några dagar före sitt dödsfall medverkat i Lasse Holmqvists "Här är ditt liv" där Viveca Lindfors var huvudpersonen. Ingen ska behöva ligga ensam, död och bortglömd i sitt hem i flera veckor. Tragiskt, är ordet.

Äkta gemyt

 
En blomma till kärestan, så en stund av gemyt vid kaffebordet, sedan vila i hammocken. Det kunde lika gärna varit mina morföräldrar. Bilden är från "mitt eget 1960-tal".
 

Snälla polisen stanna...

 
 
 
 
 
 

Barbados & Drifters

 
Expressen ¤ Lördagen den 12 november 1994

Sörbyskolan, Hortlax

Ett skolfoto från omkring 1977 i Sörbyskolan, Hortlax. Det kan tänkas att det var just i den här salen som jag gick i klass 3B.
 
Samma skolsal - kanske? Bilden togs 1967.
 

Kodak Instamatic

 
 
Min egen instamatic är borta sen länge, men en av blixtkuberna finns kvar.

BORGWARD Isabella

 

CARL-ERIK THÖRN

 
 
SVENSKTOPPSLÅTAR
 
¤ Säg Vackra Små Ord Till Mig - 650226
 
¤ Det Finns Ingen Annan - 650320
 
¤ En Stjärna Föll - 660212
 
¤ I Rosenrött Jag Drömmer - 660827
 
¤ Jag Saknar Dig - 671203
 
¤ När Morgonen Gryr - 680218
 
¤ Jag Vill Dansa Med Dej - 680225
 
¤ Du Var Mitt Liv - 690608
 
¤ Det Finns Ingen Annan - 710404
 
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Stig-Göran "Stisse" Johansson (1943-2002)

 
 
"Stisse" ännu en av min barndoms hockeyhjältar.
 

"HONKEN" The one and only /1965

 

Ivan Forsbergs - Skellefteå

 
Orkestermedlemmen längst fram till vänster lystrar till namnet Roger Pontare.

"Skruva på radion, det är Svensktoppen"

 
Rubriken känns igen hemifrån, då exempelvis Svensktoppen eller Det ska vi fira hördes på våran transistor. Uttrycken: "skruva" eller "tryck", kunde lika gärna omfatta våran tv. När barnbarnet Loke sov över hos oss för nån vecka sen, så hade han sin padda med sig. När jag skulle stänga av den så använde jag ordet "skruva". Då fick jag en tillsägelse av Loke: "Det heter inte skruva, farfar, det heter tryck".
 
 

Black Jack

 
Aftonbladet ¤ Torsdag 11 oktober 2001
 
 

Svensktoppen 1996-04-26

 
Expressen ¤ Lördag 20 april 1996

Kikki Danielsson & Roosarna

Expressen ¤ Söndag 27 augusti 1995
 

Beach Boys på Pite Havsbad

 
Aftonbladet ¤ Lördag 27 juni 2009
 
Daniel, en av sönerna var där den kvällen.

KELLYS i Bingolotto

Expressen ¤ Lördag 12 september 1998
 

Svensktoppen 1998-09-12

Expressen ¤ Lördag 12 september 1998.

Bondens ord

 

Idolen LEIF "HONKEN" HOLMQVIST

 
 
 

Muskus, Älvsby kommun, Norrbotten

 
Foto: Roger Lindqvist.

Fredens vita duva

 
Hon kom från skyn
med ett hopp om fred,
så plötsligt sköts hon ned,
av folk som stred.
 
Roger Lindqvist.

TV2-premiär

Piteå-Tidningen ¤ 19 september 1969
 
 

Partaj-gänget /1969

 
En av höstens begivenheter i televisionen var vitsprogrammet "Partaj". Efter en amerikansk förebild roades vi av ett program, där snabba, korta, vitsiga inslag - mer eller mindre fräcka - dominerade. Kritiken mot programmet var lite blandad. Många ansåg att det författarteam, som svarade för manuskripten, hade haft ganska svårt att få fatt på verkliga roliga vitsar. Men en del gick ju hem, förstås.
 
Och ett nytt uttryck fick vi förstås också genom det här programmet. Margareta Sjödin, som föreställde dum blondin, fick oss lite till mans att utbrista "har jag gjort bort mej nu igen", så snart det fanns minsta anledning till det.
 
Carl-Gustaf Lindstedt och Birgitta Andersson var värdfolk i "Partaj", där man i de olika programmen också hade gästartister. På bilden ses det ordinarie Partaj-gänget. Bland de mer namnkunniga kan igenkännas Mille Schmidt (i prästkrage), Jarl Borssén och Lasse Åberg. Vidare Ulla Hallin och Ardy Strüwer samt längst ned Birgitta Andersson, Margareta Sjödin (i vit klänning och vita stövlar) samt Carl-Gustaf Lindstedt. Övriga är dansare som "höll i gång" under sändningarna.
--------------------------------------------------------------------
 
Det här programmet brukade jag se, men jag minns ju att Lars Ekborg spelade en rätt framstående roll i programmet. Han finns inte med på bilden, inte eller Sonya Hedenbratt och Hasse Burman som också fanns med. Under inspelningen 1969 så blev Lars Ekborg svårt sjuk. Men han gjorde några inhopp under sommarn 1969 i några filmade sketcher tillsammans med Carl-Gustaf Lindstedt. Dessa sketcher visades aldrig i tv-rutan. Jag har sett några stycken "på sidan om" vid ett tillfälle, och han var en skugga av sitt forna jag. Mycket mager och dödsmärkt. Han avled den 7 oktober 1969. Han var 43 år gammal. Ulla Hallin, sångerska i Gals and Pals fanns också med i "Partaj", hon tog sitt liv den 24 januari 1970.
 
 

Hongkong-influensan /1969-70

 

JOE´S COMBO - Piteå & Umeå

JOE´S COMBO, i replokalen igår söndagen den 15 mars 2020.
 
Jan Svensson, Gustaf Afsahi, Jan Hofverberg, Roger Lindqvist och Jan-Olof "Joe" Eriksson.

Leif "Honken" Holmqvist

 

Pelles - Mariestad /1970

 
I den här konstellationen fanns både Christer Sjögren och Bosse Möller. Christer började i gruppen 1968 han var då 18 år gammal. Han blev ny medlem i Vikingarna efter att Stefan Borsch slutade, 1978. Bosse Möller har även medverkat i Five Teddys och i Streaplers. Han gick bort för några år sedan.
 
 
Skivbolaget Anette från Lidköping var det lilla bolaget som slogs med de större drakarna i landet, och som klarade konkurransen väldigt bra. Det var  trumslagaren Einar Svensson i Cool Candys som bildade Anette i mitten av 60-talet.
 

Schytts

 
Mannen som gav namn åt dansbandet Schytts är trumslagaren och kapellmästaren Yngve Skytt som står längst ner till vänster i bild.
 

Annalisa Ericson, "Den saltaste bönan i stan"

 
Hon var både vacker och begåvad; skådespelerskan Annalisa Ericson (1913-2011). Jag gillade henne väldigt mycket. Hon var en dam med stil.

Flygpionjären Lindqvist

 
En av länets allra första flygpionjärer var R. Lindqvist från Hortlax. Han störtade så småningom i en gödselstack.

Rep. med Joe´s Combo

 
Idag, söndag den 15 mars har vi repat i en av musikhögskolans många lokaler. Idag spelade jag på ett TAMA-set vid andra tillfällen är det trummor av märket PEARL. Som vanligt så består Joe´s Combo av Joe, Janne S. Janne H. Gustav och Roger. Vi fick en spelning i Badhusparken den 6 juni. Tyvärr så är keyboardisten Gustav Afsahi ute på turné med Emil Assergård just då. Även Gustavs pappa Janne Svensson är upptagen. Jag var tvungen att tacka nej.
 
 

Cool Candys-bilder

 
 
COOL CANDYS. Den här bilden utgjorde omslaget till Go´bitar 4 som kom 1973. Den här bilden fanns också på deras affischer samma år, jag hade den i min ägo men kastade den av någon konstig anledning. Men så för några år sedan i september 2016 strax före min födelsedag så skickade Arne Nathansohn mig en affisch från 1970. Tack än en gång Arne.
 
 
En dag i slutet av september 2016 låg en ihoprullad affisch i min brevlåda. Affischen vars bild fanns på LP-omslaget till Cool Candys sound 1 finns idag inramad.
 
 
I mitt rum hade jag en stringhylla som var överfylld med kassetter beställda på Skivor & Band i Borås. Däribland Cool Candys Sound 1 inspelad 1970.
 
 
 
 

Thorleifs

 

Cool Candys

 
 

Streaplers NY LP! /1974

 

I dag för 40 år sedan...

 
Idag för 40 år sedan, lördagsmorgonen den 15 mars 1980, avled Elisabeths mor Ruth Öhlund på Piteå lasarett i en ålder av 49 år. Av de sju kommande barnbarnen hann hon endast uppleva en av dem. Våren 1982 avled även Elisabeths far. Det tog oss alla nära anhöriga ett par år innan vi hade landat i verkligheten igen.
 

Nordmark & Lindqvist

 
Fredagen den 15 mars 2019 intervjuades jag och Lennart Nordmark inför publik av Leif Lidman på Kaleido i Piteå. Vi blev det första "offren" i en lång rad av intervjuer av "Piteåprofiler" som det så vackert heter. Efter oss så kom bl a ett fd kommunalråd, pressfotograf, fd möbelhandlare, PT-medarbetare och många fler. Intervjuserien har under 2020 fortsatt med ytterligare kända pitebor.
 
 
Lennart Nordmark, trumslagare i pitebandet Jannes X-tett under 60-70-talet, samt Roxy storband.
 
 
Samt undertecknad.
 
 
 
 
 
 

Allt går igen - Hongkong-influensan /1970

 
Ett urklipp från Piteå-Tidningen den 3 januari 1970. I texten berättas att 1.200 pitebor var drabbade. Min morfar som var drygt 71 år gammal klarade sig bra. Jag vet inte ens om han var sjuk. Jag har ett vagt minne av att jag var sjuk och hemma från skolan.
 

Alice Babs en svensk legend

 
Alice Babs var min pappas favorit. Även min.

A Tribute to the Spotnicks

 
SPOTNICKS ett av våra mest kända och internationella band.
 

Älskade Tage Danielsson

 
 
Den 13 oktober 1985 hände det som inte fick hända; Tage Danielsson avled 57 år gammal. Efter sig lämnade han ett stort tomrum.

BEATMAKERS

 
BEATMAKERS med grundaren och kapellmästaren trombonisten Olle Holmqvist längst till höger. Olle föddes i Skellefteå 1936 och har alltså idag uppnått den aktningsvärda åldern av 83 år. Det började i det lokala bandet Acke Kärrs orkester, hemma i västerbottniska Skellefteå. Så småningom vidgades de musikaliska vyerna alltmer. Olle Holmqvist har arbetat tillsammans med Quincy Jones, James Last, Kai Warner, Jerry Lewis, Manhattan Transfer, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, även med Jerry Williams, Kjell Öhman och gräddan av våra svenska artister. På 60-talet var han gift med skådespelerskan Anna Sundqvist. Till vänster om Olle står gitarristen Tonny Lindberg. Han är väl mest känd som en av medlemmarna i Jerry Williams kompgrupp The Violents. Tonny avled förra året.

CEGES - spelplan 1975

Kortet/spelplanen har jag lånat av sångaren Göran Jansson en gång medlem i CEGES.
 
CEGES, 1975. Med sångaren Göran Jansson längst till höger i den nedre raden.
 
CEGES efter att Göran Jansson lämnat gruppen.
 
 

Du är unik

Det unika med oss människor, är att just du är du.
 
Roger Lindqvist.

Lyckliga föräldrar

 
Daniel, Linda och deras fina Mateo på besök hos farmor och farfar.

AGA TRANSISTOR

 
AGA transistor 3316
 
 

Den nya symbolen

 

Tänk om...

Än är den fattige fattig, och den rike rik.
Tänk om vår värld vore mer jämlik.
 
Roger Lindqvist.

Corona

Inspirationen kommer ibland från oväntat håll. Efter en eftermiddag med mycket prat om coronaviruset, så föddes den här texten, samtidigt som jag skrev så föddes även en melodi.
 
Det är mycket värre än du nånsin tror,
så ta av dig byxa, skjorta slips och skor
Symtomen kan va´krånglig med feber ont i hals,
kanske att du tror att jag för dig drar en vals?
Så lyssna nu på doktorn han vill dig väldigt väl,
ät nu dina piller för det finns ju starka skäl,
sen så får vi hoppas att bacillen dör akut,
sen så kan du klä dig och frisk springa ut".
 
Roger Lindqvist, 2020-03-13

Vintermössan "Putin"

Teckning: Roger Lindqvist.

Farfar och älgen

Farfar han är kort,
en dag han blåste bort,
han hamna på en gren
ovanför en ovanlig sten
Där sitter farfar nu, å ropar hu hu
jag vill ju komma ner
finns det ingen alls som ser
 
Men farfar sitter kvar,
har nu suttit i flera dar,
han brölar som en tjur,
som sitter i en bur
Nu är han less å trött,
har blivit sur å stött
å regnet piskar obarmhärtigt blött
 
Farfar är ännu kvar,
fast det passerat 28 dar
ingen har honom sökt,
han känner sig rätt rökt
Han har nog vuxit fast,
på grenen som just brast,
faller ner mot backen i fartfylld hast
 
Han landar på en tjur,
en älg som stått på lur,
nu suckar farfar tungt,
han som ville ha det tryggt och lugnt
han försöker tanken stilla,
detta kan ju sluta illa
Älgen mot skogen far
på ryggen skumpar stackars farfar.
 
Roger Lindqvist.

Monica Zetterlund /1968

 

Fyrkantiga hjul

Om det sunda förnuftet inte hade funnits, så hade hjulen på våra fordon varit fyrkantiga.
 
Roger Lindqvist.

Wallsténs Järnhandel - Piteå

foto Rune Höglund.

Sam-Sam med kattskötare

 
Sam-Sam, heter barnbarnet Max´katt. Här har både Sam-Sam och hans vikarierande kattskötare fångats på bild.

Hattudden /2019

 
foto Roger Lindqvist.

Melody Makers

 
Annonsen och bilden har Linus Ekström i Karlstad skickat mig. Han berättar att dragspelaren hette Per och kom från Vännäs, sångerskan hette Ragna. Saxofonisten och gitarristen var Kjell Ledin med ett förflutet i popbandet The Balubas från Ö-vik.
 
Tack Linus.

Käraste ESSO

 
Jag tror mig veta att den här våtservetten troligen kommer från ESSO-stationen i Hortlax.

Vita kostymer 1978-79

 
Den vita kostymen hade vi i Rolf Åhmans orkester 1978-79. Då var jag 21-22 år gammal. Nu är jag 62. Byxorna fick jag nästan på mig, kavajen kändes däremot rätt så trång. Men jag fick i alla fall på mig den. Den vita overallen med platåskor som vi hade året 1976 finns tyvärr inte kvar. Konstigt, jag är känd för att spara det mesta.

I dag ringde legenden Leif "Honken" Holmqvist

Idag, onsdagen den 11 mars 2020 strax efter klockan 16.00 ringer det på min telefon. Så hör jag en röst som säger Hej Roger! Mannen på den andra sidan är ingen mindre än målvaktslegenden Leif "Honken" Holmqvist. Några timmar tidigare hade jag fått ett meddelande av Janis Petrov, son till en annan hockeylegend: Vladimir Petrov i det en gång så framgångsrika Sovjetiska ishockeylandslaget. Just för tillfället så jobbas det på en biografi över "Honken". Jag berättade på ett fb-inlägg att jag var en stor beundrare av honom, och har så alltid varit. Jag nämnde även om en artikel jag skrev i Piteå-Tidningen 2007 som handlade om målvakternas målvakt; Leif "Honken" Holmqvist. Bokens författare lovade mig att han skull be "Honken" ringa upp mig.
 
Det var just det han gjorde. Vi pratade om den kommande biografin, vi pratade även de forna framgångsrika åren då "Honken" stod likt en tung cementvägg parkerad i sin kasse, när både ryssar, tjecker, finländare, kanadensare m fl gjorde allt för att få in den där puckuschlingen bakom vår egen "Honken". Det var i stort sett helt omöjligt. Han bad mig skicka en hälsning till Pekka Lindmark om jag skulle råka honom på stan. Följer du med i hockeyn idag, frågade jag honom. O, ja, jag brukar kolla på HV 71 när det är hemmamatcher, jag brukar gnälla ibland också, sa han. Så förflöt samtalet, mellan en idol och hans beundrare. Den 11 mars kommer jag nu att uppmärksamma resten av mitt liv. Min barndomsdröm gick i uppfyllelse, med det tog ca 50 år. Bättre sent än aldrig.
 
Tack "Honken" för samtalet!
Du gjorde min dag.
 
Roger.

Idolen LEIF "HONKEN" HOLMQVIST

 

En onödig ångest?

Jag läste i nåt sammanhang att BRIS (Barnens rätt i samhället) har fått många samtal från barn som drabbats av klimatångest. Som väl de flesta vet vid det här laget så har allas vår Greta Thunberg predikat att man måste känna både ångest och panik pga hur vi behandlar vår planet. Ångest är en slags försvarsmekanism, har jag läst någonstan, kanhända i Johan Cullbergs bok "Dynamisk psykiatri". Hur som haver, så har jag sett olika människor i svåra ångesttillstån under de 15 åren jag jobbade vid Furunäsets sjukhus i Piteå.
 
Jag var inte skötare/vårdare, men jag jobbade i den här miljön där både jag och mina jobbarkompisar transporterade många patienter med ångestsymtomer. Att pådyvla sina medmänniskor att känna ångest och panik borde vara straffbart. Att sedan göra det mot unga människor det är så skamligt. En ung kille ca 10-11 år, stod på en gata i USA och förkunnade att "vi lever eventuellt endast 8 år till", påhejad av Greta och hennes miljökamp. Naturen ska vi värna om, men att sprida det här högst opassande ångest- och panikbudskapet får mig att må illa.
 
Tänk lite längre...
 
Roger.

Filmprestationer 1943-44

 

I pojkrummet, 1972

 
I min egen Lindqvistiska hörna, hösten 1972, sitter jag med mina första trummor. På väggen finns en affisch av fotbollsmålvakten Ronnie Hellström. På den motsatta sidan en tidningssida ur Norrbottens Kuriren, där det fanns en artikel om musikskolans storband, Piteå Havsband där jag spelade trummor. Bredvid en Rolf Åhmans-affisch som min kusin Sune gav mig. På den svarta tröjan jag har på mig står namnet "Piteå Havsband", tröjan har jag kvar än idag. Trummorna ja, undrar varför jag hade vinklat den lilla pukan så mycket? Hela mitt liv kretsade omkring musiken och trummorna. På en byrå i rummet, stod en skivspelare av enklare modell. Från den lyssnade jag på platta efter platta samtidigt som jag hängde med på trummorna. Mopeder var jag inte så värst intresserad av, det fanns mycket viktigare saker, trummor bl a. I skolan fanns det några tjejer som jag var intresserad av. Men tordes jag? Nja, blygseln stoppade alla försök.
 
 
 
 

Dagmar Ebbesen, det eviga hemiträdet

 
DAGMAR EBBESEN
 
 
Född den 1 oktober 1891, Stockholm, död den 5 december 1954, Solna.

Feministen Sara

Så kan det gå...

Flamingokvintetten

 
HASSE, ÅKE, GUNNAR, BORIS och DENNIS

Lars Ekborg

 
LARS EKBORG var/är en av mina största favoritaktörer både inom film, teater, revy och tv-underhållning. Den mannen kunde allt. I den svenska filmklassikern Att angöra en brygga från 1965, spelade han rollen som Kalle, som aldrig kommer i land till sin hustru Berit spelad av Monica Zetterlund. På segelbåten finns även Mona, i Birgitta Andersson tappning, som har sin lagvigde Lennart, spelad av Gösta Ekman på land, även här så mötas aldrig de tu. Filmen har jag sett åtskilliga gånger och jag har lika roligt varje gång. Mycket tack vare de skådespelare som medverkar i filmen. En klassiker som sagt.
 
 

En njutbar vårdag i mars

 
På besök hemma hos barnbarnen Malte och Loke lördag den 6 mars. Vi hade ett par trevliga timmar tillsammans då vi grillade korv, hamburgare och parisare. Däremellan drack vi kaffe och njöt av gott fikabröd. Daniel och Linda kom också på besök med lille Mateo i barnvagnen. Carro var i Haparanda på IKEA den här dagen. Men pappa bonden var hemma.
 
 
Bröderna Lindqvist, Loke och Malte. Även Norah var hemma med kompisen Ellen. Det kördes skotertur runt tomten. Norahs och Maltes mamma Jennie kom också på besök.
 
 
John Loke Lindqvist, 4 år.
 
 
John Malte Lindqvist, 7 år.
 
 
Loke, en stolt och modig bergsklättrare.
 
 
Storebror Malte ett hängivet Luleå Hockey fans.
 
-----------------------------------------------------
 
JOHN, är ett populärt namn i vår familj. Min far hette John. Jag fick det som andranamn, så även två av våra tre söner. Nu har det "smittat" av sig till våra barnbarn. Max, Malte, Loke och jag tror att även Mateo kommer att få ärva familjenamnet. Min käre far är nog stolt där han sitter i sin himmel över den fina gesten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grattis Göran!

 
CEGES tillhörde ett av de mest populära moderna dansbanden häruppe i Norrbotten. Bandet som kom från Uppsala var heltidsmusiker och hade jobb över hela landet. Vi brukade träffas då och då när vi spelade i Logen Långträsk. I dag fyller Göran Jansson år, det är mannen som ses längst upp på bilden. Vi är fb-vänner sedan några år. Göran åker fortfarande omkring och underhåller med sin musik.
 
Grattis, Göran!

Hörnans husband

 
Hylands hörna, 1970. I husbandet fanns Nicke Whörman, gitarr, Sture "Stubben" Kallin, trummor, Putte Wickman, klarinett, kapellmästare och Sture Nordin, kontrabas.
 
 
Inte att förglömma den ypperlige pianisten Leif Asp som tyvärr gick bort 1973 vid endast nyss fyllda 41 år. De övriga medlemmarna i husbandet, är alla borta förutom (tror jag) Nicke Wöhrman. Putte Wickman (1924-2006), Sture Nordin (1933-2000), Sture "Stubben" Kallin (1930-1998). Pitebon Allan Lundström spelade i Putte Wickmans orkester på 60-talet.
 

Dansbandsutställning, Piteå museum

 
Piteå museum håller som bäst på med förberedelserna av en dansbandsutställning som kommer att presenteras här framöver. De affischer som ses på bilden kommer eventuellt hängas upp på museets väggar. Det finns ytterligare en affisch som inte finns med på bilden. Till detta tillkommer även lite scenkläder som jag "skrapat" fram ur en gammal garderob. Även några inspelade EP och singlar kommer att följa med.

GEVALIA /1944

 

En sommarkväll 1963

 
På sommarkvällarna när solen hade nära på gått sitt vanliga varv, brukade vi sätta oss på baksidan av vårt hus för att få tillgång av de värmande solstrålarna. Det här var en sån kväll. Vid det vita runda bordet sitter jag med min katt, som pappa brukade kalla för Hitler, pga den svarta mustaschen som den hade under sin nos. Det är min far som sitter bredvid mig, min farmor Hanna håller handen för den stickande solen. Min mor sitter längst till höger.

Berns Salonger /1952

 
Tänk att få avnjuta en trerätters middag under takkronorna på Berns Salonger. På scenen den här speciella kvällen skulle jag gärna se och lyssna till Swe-Danes. Eller varför inte Karl Gerhard, The Supremes, Knäppupp med Povel, Brita, Martin och Gunwer. Kanske Judy Garland? Eller Sigge Wulff?

SHANES /1966

 
Snygga brallor på Torra och Kit. Kanske från en överbliven fönstermarkis?

Robert Karl-Oskar Broberg

 
Robert "Robban" Broberg f. 2 juli 1940 d. (tyvärr) 21 juli 2015. En älskad, galen och smått tokig person som jag tyckte väldigt mycket om. En impulsiv färgstark spelevink som gjorde livet lättare att leva. Jag sörjer honom fortfarande. Robban var en del av min barndom. Jag har faktiskt en son som heter Robert, men kallas både Robban och Robbe.

Alla är inte rasister

Sluta att sätta likhetstecken mellan befogad kritik och rasism. Detta rasismord har haft endast en funktion; att sätta stopp för människor som vill tycka till. Personligen håller jag mig för god att nedvärdera människor med en annan hudfärg. Vi är alla människor, vita som mörka, vi lever under samma himmel, sol och måne, men när man i vissa diskussioner förolämpar den person som INTE följer i PK-spåret då är det ett hån och slag mot demokratin som vi har i det här landet. Istället måste vi respektera varandra.
 
Roger.

Corona, detta ständiga Corona

Coronoviruset, ack detta ständigt närvarande Corona. Igår fick Norrbotten sitt första fall. Hustrun är inte ett dugg orolig, men jag själv har respekt för viruset. På tal om min äkta hälft, så var hon en av dem som drabbades hårt när svininfluensan hemsökte oss hösten 2009. Hon smittades när hon gjorde ett besök på lasarettet i Piteå - av alla ställen. Den här gången hoppas vi, naturligtvis, att viruset inte anfaller nån av oss. Inte nån annan eller.
 
Özz Nüjen, tycks vara av en annan åsikt.
 
Roger.

Hasse Alfredson

 

Kändisar /1970

 

Bilolycka -65

 

Roger Moore i Sörbyns festplats /1966

 
"Han kom, han sågs och han segrade". Midsommarhelgen 1966 damp Helgonet, dvs Roger Moore ner på flygplatsen Kallax i Luleå. Han skulle då göra en snabbvisit i både Norrbotten och Västerbotten. I Norrbotten besökte han festplatsen Sörbyn på vägen mot Niemisel ovanför Boden. Jag har själv spelat där många gånger, och utescenen som mr Moore stod på, finns vad jag vet kvar än i denna dag.
 
Det som också är intressant när man tittar på det övriga nöjesutbudet, är att duon Acke Carlsson och Stickan Andersson uppträdde. Stickan är just den där fd folkskolläraren Stickan Andersson som senare stavade förnamnet med två KK. ABBA:s femte medlem och även manager.

Oplar & Bubblor så långt ögat kan nå/1967

 

Lördagen den 12 januari 1974 kl 12.20

Hej! Jag blev ju ombedd häromdagen att hoppa in som vikarierande trummis i Rolf Åhmans orkester. Detta på grund av att Mats den ordinarie trumslagaren skulle resa bort. Igår så kom den stora dagen. Det blev en spelning i Boden på Torpgärdans travrestaurang "Spiltan". Det gick mycket bra! Det var härligt... jättehärligt. Rolf Åhman och hans fru Britt skjutsade hem mig efteråt. Min ordinarie kapellmästare Harry Berglund ringde mig i morse, han ville veta hur det hade gått. Han hade fixat bromssystemet på vagnet. Han ringde samtalet från en telefonkiosk antar jag.
 
Ikväll lördag spelar Rolf Åhmans på Bergnässkolan i Bergnäset, Luleå. Mats är med skulle jag tro. Erik Lundberg, trummis i Kjell-Bertils var och dansade på "Spiltan" igår. Han gjorde tummen upp för mitt trumspel. Han var nyfiken på mina nyinköpta Ludwig Vistalite-trummor. Han ville testa dem. Erik spelar också på Ludwig, han köpte trummorna för nåt år sen.
 
Min syster Gerd lägger upp håret på mamma fnv. Mor har varit och handlat på Lundmans. Pappa han jobbar till kl 2 idag på fabriken. Kusinen Sune och jag sjöng tillsammans hemma hos honom i Vidsel. Han tyckte det lät bra. Faster Sigrid bjöd på pitepalt. Sune hade skaffat sig en kattunge, det finns även en hund i familjen. Hasse Eriksson kom också dit på paltmiddag. Sune kom och hämtade mig i fredags med Rolfs svarta merca vid 13-tiden.
 
Roger.
 
 

Max von Sydow död

 
Max von Sydow, en av våra största svenska och internationella aktörer har avlidit 90 år gammal. Jag har sett nära på alla de svenska filmer han har medverkat i. Även ett stort urval av hans utländska filmer.
 
Roger.
 

Bölebyns Garveri, Piteå

 
I den här butiken i Bölebyn, har både Kungaparet och Göran Persson gjort besök. Göran Persson fick en portfölj i skinn av familjen Sandlund när han kom till Piteå i början av sin tid som statsminister. Kungaparet har också fått gåvor. Många besökande turister varje sommar.

Svänzons - Sundsvall

 
 

Tio i topp - 1965

Söndagen den 24 januari 1965.

TOTTES - Gävle

 
 

Ingen var lyckligare än mig...

 
När jag började spela trummor på riktigt, året 1968, hade jag inga egna trummor hemma, förutom en marschtrumma som jag hade fått låna av kommunala musikskolan i Piteå. 1970 fick jag till låns ett Trixonset av kusinen Gösta Lindkvist. Ingen var lyckligare än mig vid det tillfället. Det fanns visserligen ett trumset i Centralskolans musikrum av märket Gretsch, men det var ju där, och inte hemma hos mig. Så kom Gösta med räddningen. Det är jag honom evigt tacksam för.

Snus, kaffe, musik och världsbladet...

 

VOLVO 1800 S

 

Då dödar dom dig...

Eftersom jag är intresserad av det som händer i världen, så frågade jag en gång en vän från Iran på skoj, vad som kunde hända om jag reste till Teheran för att bygga en kristen kyrka. Svaret jag fick omgående var att då skulle jag dödas. Är du säker på det? Absolut, blev svaret. Vi hade många intressanta diskussioner han och jag, han berättade om sitt liv i Iran och om hur saker och ting fungerade. Han var en god kamrat och kompis och vi skrattade ofta tillsammans.
 
 

Yngve Forssélls orkesterbuss /1984

Den här bussen med reg. nr. CUM 524 tillhörde en gång Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. På taksidorna stod: SVENSKTOPPARNA längre ner på bussens sidor fanns orkesternamnet: YNGVE FORSSÉLLS.
 
Samma buss året 1975. Den här bilden prydde även LP-omslaget till den platta som Yngves släppte 1975.
 
Leontines från Umeå blev bussens nästa ägare, 1984. Jag har lånat bilden av sångaren, gitarristen Keijo Kekke Perkiö som står längst till höger. Keijo är av en av mina fb-vänner.
 
 

Livets tre faser

Livet kan indelas i tre olika faser:
 
¤ Födelsefasen
 
¤ Leva-livet-fasen
 
¤ Nedräkningsfasen
 
Efter den sista uppnådda fasen, släcks så småningom huvudströmbrytaren för gott.
 
Vill man inte tro på detta, så kan man helt enkelt ge fasen i allt.
 
R. Lindqvist, tf fasexpert.

Bondens fönster

 
foto Bondens pappa.

En dans på tulpaner

 
- Livet är icke enbart en dans på rosor. Själv så har jag dansat runt på en massa tulpaner de senaste året, men jag är rätt nöjd ändå.
 
Text & teckning: Roger Lindqvist.

Sven-Olof Walldoff

 
Sven-Olof Walldoff (1929-2011) var en välkänd musiker, dirigent, arrangör, kompositör och orkesterledare. Walldoff har samarbetat med de bästa och största sångarna och musikerna i landet. Mest känd blev han när han den 6 april 1974 åkte till Brighton i sällskap med ABBA. Som alla vet så tog ABBA hem segern denna kväll. Sven-Olof Walldoff var kvällen till ära utklädd till Napoleon. Sven-Olof Walldoff har en son, Lennie Walldoff som spelade trummor i dansbandet Gissbols, 1977. Namnet Gissbol var efternamnet på fd Cool Candys-medlemmen och sångaren Sven-Eric Gissbol som bildade eget band efter de nio åren med Cool Candys från Lidköping.

Min svåger - Wyatt Earp

 
"Jägarnas jägare. Ansvarig för Udda Äventyrs jaktarrangemang i Afrika, Tyskland och Canada".
 
Så beskrevs svågern Roger Sandberg på Udda Äventyrs hemsida för några år sedan. Själv så tycker jag att han har stora likheter med den legendariske Wyatt Earp. Roger vet i stort sett allt om jakt och vapen. Inte så konstigt, han har jagat hela sitt liv. Att han är en jägare av stora mått vittnar om alla de troféer som finns i hans hus.

Svensktoppen & Tio i topp /1967

Aftonbladet ¤ Tisdagen den 26 december 1967

Syrrans skiva /1964

 
I min syster Gerds rum stod en radiogrammofon, märket har jag glömt, men jag tror att min pappa ropade in den på en auktion. En av de plattor som syrran spelade rätt ofta var Siw Malmkvists: SKONA MITT HJÄRTA. Jag har ingen aning om det fanns en djupare förklaring, eller var det kanske när det tagit slut med nån kille? Jag använde själv den där grammofonen väldigt mycket. Jag hade nämligen upptäckt Povel Ramel på en LP-skiva, som f ö var min allra första "Long Play". Var det inte Povel så spelade jag Owe Thörnkvist. Dessa två herrar tilltalade mig väldigt mycket. De var båda otroliga ordekvilibrister. Synonymer till ekvilibrist är "Balanskonstnär", "Akrobat". Passar bra in på dessa ordets genier.
 
 

Säg det i toner - den första svenska ljudfilmen

 
 
DN ¤ 27 december 1929.
 

TV2 1970-tal "Nygammalt" & "Fredagsdeckaren"

 
Det fanns en tid då Bosse Larssons Nygammalt fick halva Sverige att stanna av. "Men det var för länge sen så länge sen, svara mig du, var finns det nu, jag bara undrar; var finns det nu..."
 
 
 

TV-tablå 15 december 1977

 

TV-tablå 29 maj 1976

 

TV-tablå 26 mars 1984

 

Söndagsskolan i Piteå

Piteå-Tidningen ¤ Lördagen den 10 oktober 1964
 
(urklippet har jag lånat av Leif Lidman).

ASSI-veteraner avtackades

På bilden ses sittande fr v: Klas Tjärnkvist, John Sandkvist, Adolf Ekberg. Stående fr v: Gunnar Lindberg, Gustav Brynolfsson, Ivar Lundgren, Karl Ökvist samt disponent Sigurd Wendleman.
 
I samband med årets sista företagsnämndssammanträde på måndagskvällen med de olika enheterna vid Lövholmens bruk - alltså sågverket, wallboardfabriken och pappersbruket - harangerades nio avgående veteraner i ASSI:s tjänst. Sju av dem var närvarande medan två på grund av flyttning till annan ort var förhindrade, nämligen ingenjör Gösta Persson, pappersbruket (numera Borlänge), och förman Klas Lundberg, sågverket (numera Umeå).
 
Följande sju fick ur disponent Sigurd Wendlemans hand motta var sitt par silverljusstakar som ett minne från sin tid vid industrin: Klas Tjärnkvist, Piteå, Adolf Ekberg, Piteå, Karl Ökvist, Öjebyn och Gunnar Lindberg, Kopparnäs, samtliga anställda vid sågverket, samt John Sandkvist, Norrfjärden, pappersbruket.
 
-----------------------------------------------------
Piteå-Tidningen ¤ Onsdagen den 11 december 1968
 

Konvalescenthemmet, Hortlax /1952

 

Dans i afton! Logen Selholmen. Musik: John Harrys

En artikel som jag skrev och som publicerades i Piteå-Tidningen onsdagen den 2 september 2015. Tyvärr så tappade PT bort mitt namn.
 
Logen, Selholmen,Älvsbyn.
 
foto Jan Larsen.
 
Logens interiör. Lägg märke till den något sparsamma scenen.
 
foto Jan Larsen.
 
 
 

Skönt med eget jordgubbsland

 

Dansmusik i toppklass

 
Ett av de mest populära dansbanden häruppe i norr då det begav sig. Jag spelade trummor i orkestern några år. Jag finns inte med på bilden, inte eller den utmärkte tenorsaxofonisten Allan Lundström, inte eller den lika utmärkte pianisten och sångaren Thomas Åström. Om jag får säga det själv så var vi ett bra gäng. Det var hög klass på det musikaliska området.
 
Sättningen i bandet: två saxar, gitarrer, bas, keyboard, trummor och naturligtvis sång. Kjell-Bertils kallades ibland även för KB:s eller KÅBES. Vi spelade på alla stora ställen häruppe i norr. Tre plattor producerades under 17 år.

Familjen Lindqvist, Pitsund /1963

 
John, Roger, Gerd och Maj-Gerd, fotograferade i Pitsund sommaren 1963.
 
foto Dagmar Lamberth-Karlén.

Piteå Dansar & Ler (Nattivalen) /1966

 
Sundsgatan, Piteå sommaren 1966.
 
Foto: Hans G Pettersson.

Puch Dakota

 

"Dansband all the way, baby"

 

Den nya kiosken i Hortlax

Bilden tillhör Leif Lidman.

LEIF BLOMS - VÄXJÖ /1972

 

TONIX - Mönsterås

 
TONIX, ett av landets populäraste dansband under 1970-80-talet.

Alexander - Umeå /1978

 
¤ Per-Olof Johansson - saxofoner, sång
 
¤ Rolf "Roffa" Lind - trummor, sång
 
¤ Magnus Bergner - bas, sång
 
¤ Johnny Holmgren - keyboard, sång
 
¤ Mikael Sävenstedt - gitarr, sång
 

SVT

 
Året 1962 kom tv:n in i vårt hem. Jag kom att älska den från första stund, plötsligt så flyttade hela världen in i vårt vardagsrum. Det var genom den svartvita televisionsapparaten med endast en kanal som jag kom att utveckla mitt intresse för teater, film, musikunderhållning, nyhetsreportage mm. En kusin till mig berättade en gång om den lille killen Roger, som kunde alla namn på film- och teaterskådisar. Ett litet frö såddes som kom att växa till stora proportioner under de kommande åren. Mycket tack vare min mamma. Min pappa såg på sin höjd Aktuellt och sport.
 
 
 

Gunnar Norgren /1975

 
Gunnar Norgren, i en artikel i Bildtidningen SE, 1975. Sommaren 1966 blev han omtalad och rikskänd när han tillsammans med Clark Olofsson åkte på en omfattande stöld- och våldsturné. Gunnar Norgren mördade polismannen Ragnar Sandahl i Nyköping. Han dömdes till fängelse i 12 år. Gunnar Norgren avled 73 år gammal den 31 mars 2017.
 

LUXOR 1974/75

 

Elvis /1957

 
Teddy Bear

Älvsbyns Folkpark /1964

 
I John Harrys dansorkester från Älvsbyn spelade jag 1973. Popbandet The Steelmen var också hemmahörande i Älvsbyn. Jannes X-tett kom däremot från Piteå. Martin Lundberg, en kusin till min mormor hade hand om folkparken.

Söndags-Nisse den 3 mars 1895

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här tidningen har jag i min samling, jag hade nära på glömt bort att jag hade den. /Roger.

Herbert Dahlbom

 
 
 
Urklippen och autografen har en gång tillhört min kusin Tage Lindkvist.
 
 
 
 

Chevrolet 55

 
Piteå-Tidningen ¤ 1955-05-24
 

Vårlig promenad

 
Idag har vi gått på en promenad ute på Furunäset. Till höger i bild ses den gamla överläkarbostaden, där sjukhusets överläkare bodde med sin familj. Vid den vita byggnaden i bildens mitt där fanns en gång sjukhusets huvudentré. Utan Furunäsets sjukhus, hade det inte funnits (o hemska tanke) tre söner, tre sonhustrur och fem barnbarn.
 
 

Öland & Gotland till middag

Hustrun och jag firade fredagskvällen med varsin köttbit och pommes frites. Det lustiga i sammanhanget var att hustruns köttbit påminde starkt om Öland till sin utformning. På min tallrik låg en avbild av Gotland. Eftersom jag starkt motsätter mig att sluka det underbara Gotland, så lämnade jag kvar hela Visby och ringmuren. Däremot så hamnade stora delar av Almedalen i min mun.
 
Hustrun lämnade kvar Borgholms slottsruin, en vacker gest med tanke på alla de storheter som uppträtt där genom åren. Jag tänker först och främst på Björn Skifs som firat många triumfer där. Mätt och belåten, skam vore väl annars, då man under kvällen satt i sig delar av både Gotland och Öland.
 
PS. Långe Jan på Mörbylånga finns också kvar.
 
Roger.

Grattis farmor!

 
I dag den 6 mars 2020 är det exakt 132 år sedan min farmor Hanna föddes. En snäll farmor som ville alla så väl.
 

Rune Ottosson (1923-1975)

 
När TV-serien "Hem till byn" började sändas 1971, fanns skådespelaren Rune Ottosson med i rollen som småbonden Evert Persson. Han omkom tragiskt i en bilolycka den 7 augusti 1975 på vägen hem efter en inspelning. Han förekom ända fram till säsong nummer tre som sändes 1976. Han var född den 2 november 1923 och var således endast 51 år vid sin bortgång.
 
 
Rune Ottosson i rollen som småbonden Evert Persson i långköraren "Hem till byn".
 

Mannekäng i rött /1958

 
Tre sammanbitna herrar, fr v Karl-Arne Holmsten, som privatdetektiven John Hillman, Nils Hallberg, som Freddy Sjöström Hillmans assistent, och Kotti Chave i rollen som kriminalkommissarie Sune Öhrgren. Arne Mattssom svarade för regin. En underhållande film i mitt tycke.
 

Carlsson & Wälivaara /1973

Janne Carlsson (1937-2017)
 
Gösta Wälivaara (1940-
 
Att Janne "Loffe" Carlsson var trumslagare i grunden vet väl de allra flesta idag. Janne Carlsson och Bosse Hansson utgjorde den välkända popduon "Hansson & Carlsson" under 60-talet. Janne spelade också jazz. Gösta Wälivaara var jazzbasist, men sen så tog humorn över. De båda rolighetsministrarna bildade även ett produktionsbolag tillsammans: "ATTLAXERAS".
 
---------------------------------------------
 

Björn Borg /1975

 

Lill-Babs & Gevalia

 

PELLE (2003-2020)

 

Brita Borg /1961

 

Siw Malmkvist /1961

 

The Telstars /1963

 
Fr v Gösta Nilsson, Rolf Bäckman, Kjell Öhman, skymd, Hasse Rosén, okänd, Douglas Westlund.
 

Dans i afton! /1974

 

Slagverket står kvar...

 
Vi har haft ett alltför långt uppehåll med de två band som jag spelar med. Den 15 mars repeterar Joe´s Combo på Musikhögskolan i Piteå. Vi kommer att träffas i Rolf Åhmans också längre fram. Virveltrumman står kvar. Malte och Loke brukar visa sitt intresse då och då, mest Loke 4 år. När jag började min bana i tidigt 60-tal så var det morsans pannor och kastruller som jag använde.

Tor-Erik "Torra" Rautio

 
Trummisen "Torra" Rautio, en viktig kugge i popbandet The Shanes när det begav sig. Niklas Strömstedt berättade i en intervju att han en gång hade "Torra" som idol. Om jag inte är helt fel ute, så har Tor-Erik en son, David Rautio som är hockeymålvakt, och som spelat en del matcher i Luleå Hockeys tröja.

Vart tog familjen Billgren vägen?

 
Jaha, här sitter jag och slötittar på Wahlgrens. I mina glasögon skymtar Bianca Ingrosso. De personer som jag tycker är mest intressanta i programmet är Christina Schollin och Hans Wahlgren. Men om jag ska välja så tyckte jag bra mycket bättre om när familjen Billgren visades i tv-rutan. En sån kreativitet dessa tre personer visade. Den flög ut genom rutan och träffade mig i hjärtat. Dottern Elsa Billgren gillar jag helskarpt.

LUXUS /1969

 
En liknande konservöppnare fanns i mitt hem.

Beppe Wolgers på Dalarö /1969

 
 

Ur Leif Lidmans samlingar

 
 
 

Man kan inte älska hela världen

Jag kan inte älska hela världen, och hela världen kan inte älska mig.
 
Roger Lindqvist.

Norrstrandsbadet (Kostranda), Piteå

 
 
En gång en mycket populär badplats och camping i Piteå. I folkmun gick den under namnet "Kostranda". I äldre tider så gick kossor på bete på den här platsen därav namnet.
 
foto Roger Lindqvist - 2019-10-14

Leif

 
Kompisen Leif Lidman, under ett ABF-möte om Piteås historia hösten 2019. Vi delar det historiska intresset om vår hembygd. Vi har haft några bildutställningar tillsammans. För några år sedan gjorde vi ett våghalsigt äventyr, då vi begav oss upp till stadshotellets torn på Olof Palmes gata i Piteå. Leif har ett eget museum där han har samlat saker från hembygden. Det är värt ett besök.

"Det börjar verka kärlek banne mig"

 
Sångaren Claes-Göran Hederström som vid Melodifestivalen 1968 vann hela tävlingen med Peter Himmelstrands Det börjar verka kärlek banne mig. Låten låg på både Svensktoppen och Kvällstoppen. Under sommaren och hösten 1968 åkte Claes-Göran ut på turné med Mona Wessman och Lenne Broberg. Kompbandet hette Hipp Happy Band och bestod av Mats Westman, Stephan Möller, Lasse Sandborg och Bertil Bodahl. Undrar om Claes-Göran och company även besökte Udden i Sikfors? Men då måste ju även Nina Lizell varit med eller...?

Douglas & Maja Håge

 
Oskar Fredrik Douglas Håge f. 6 mars 1898 d. 18 november 1959. Douglas Håge är för mig för evigt förknippad med den hunsade kontorschefen Fridolf Olsson. I rättvisans namn så har jag sett Håge i många andra roller också. På bilden ses han med hustrun, sångerskan/skådespelerskan Maja f. Håkansson (1905-1988). Paret gifte sig 1927 ett äktenskap som varade fram till hans död 1959.

Blå himmel över Hortlax

 
Foto: Roger Lindqvist 2020-03-04

Utedassblaskor

Jag har varit en trogen tidningsläsare hela mitt vuxna liv, men i dag anser jag att vissa blaskor skulle passa mycket bättre på ett utedass på landet. Dock inte för att läsas.
 
Roger Lindqvist

När ljuset återvänder

 
När det efterlängtade ljuset så sakta återvänder, går vi på promenad längs min barndoms gator.
 
Foto: Roger Lindqvist - 2020-02-05

Bondens lada

 
Foto: Roger Lindqvist.

ALI - The one and only

 

Loke, i sagohörnan

 
Hemma hos farmor och farfar sitter barnbarnet Loke, 4 år och läser en saga.

Många bloggbesökare

rogerlindqvist.blogg.se finns på en lista över de 100 mest lästa. Idag har den avancerat upp till en 7:e plats.
 
Det tackar jag för!
 
Roger.

Anita Ekberg (1931-2015)

 

Kyrkfönster

 
Foto: Roger Lindqvist.

Jarmo Myllys - The Man Behind The Mask

 
 
Den 24 maj 1965 föddes en liten gosse i Nyslott i Södra Savolax, Finland. Den lille gossen fick namnet Jarmo med efternamnet Myllys.
 
1994 kom den då 29-årige Jarmo som målvakt i Luleå HF. Det visade sig rätt snart att klubben kammat hem det som senare skulle bli det kanske mest lyckade förvärvet genom tiderna. Jarmo Myllys gick från klarhet till klarhet. Han är den första målvakten i den högsta ligan som dokumenterats för två mål i målprotokollet.
 
Myllys var en stor bidragande orsak till det SM-guld som Luleå vann säsongen 1995-96. Vid hockey-VM 1995 blev han även guldmedaljör när Finland tog guld. Om Jarmo hade ställt upp i nåt politiskt val hemma i Luleå hade han sopat banan med alla konkurrenter. Jarmo Myllys är Finlands mest framgångsrikaste målvakter någonsin.
 
När han 2001 aviserade sin avgång så sörjde hela Norrbotten. Tio år efteråt, 2011, så hissades Myllys tröja med nummer 35 upp i Luleå Hockeys hemmaarena. Det finns många legender, men Jarmo Myllys är en av de största.
 
 

Polare /1976

 
Den här filmen såg jag för många år sedan. Om det var på bio eller hemma vid tv:n det har jag glömt. Thomas Hellbergs karriär tog abrupt slut för en del år sedan. Vart tog han egentligen vägen? Thomas, Ted och Anki lever fortfarande. Göran Stangertz gick ur tiden 2012, Christer "Bonzo" Jonsson avled 1989. Även filmens regissör, Janne Halldoff är död han gick bort 2010, 70 år gammal.
 
 

Öjebyn - den gamla staden

 
Idag gjorde jag och Elisabeth ett besök i Öjebyn, den gamla staden.

Stora Grabbar

 
¤ Leif "Honken" Holmqvist, f. 1942
 
¤ Kjell Svensson, f. 1938
 
¤ Roland "Rolle" Stoltz, f. 1931 d. 2001
 
¤ Bert-Ola Nordlander, f. 1938
 
¤ Nils "Nicke" Johansson, f. 1938
 
¤ Lennart "Lill-Strimma" Svedberg, f. 1944 d. 1972
 
¤ Ulf Sterner, f. 1941
 
¤ Håkan Wickberg, f. 1943 d. 2009
 
¤ Tord Lundström, f. 1945
 
¤ Carl-Göran "Lill-Stöveln" Öberg, f. 1938
 
¤ Eilert "Garvis" Määttä f. 1935 d. 2011
 
¤ Lars-Göran Nilsson "Virvelvinden från Vuollerim", f. 1944
 
¤ Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson, f. 1936 d. 2017
 
¤ Hans "Stöveln" Öberg, f. 1926 d. 2009
 
¤ Lars-Eric Lundvall, f. 1934
 
¤ Sven Tumba, f. 1931 d. 2011
 
¤ Lars "Lasse" Björn, f. 1931
 
¤ Ronald "Sura-Pelle" Pettersson, f. 1935 d. 2010
 
-----------------------------------------------

Stjärnor från förr

Av de 13 kändisarna finns endast fyra personer vid liv idag 2020: Lena Granhagen, Siw Malmkvist, Christina Schollin och Anita Lindblom.
 
 Georg Riedel och Lars Lönndahl finns fortfarande kvar.

Träkorset

 
Ett lutande enkelt träkors på Hortlax kyrkogård. Även det enkla kan vara vackert.
 
foto Roger Lindqvist.

Palmolive

 

NORRSKEN

 
 
 
 

Semester med sonen feb. 2015

Roger och Robert.
 
Gran Canaria februari 2015.

ABBA /1975

 

The Spotnicks

 

Micke Ahlgren´s - ett toppband

 
 
MICKE AHLGREN´S är i mitt tycke ett av landets absolut bästa dansband idag.

Leif Engvalls - Gävle

 
Kapellmästaren Leif Enngvall längst ner till höger. Han har en viss likhet med Rolf Lassgård.

Polarna med Jörgen Edman /1976

 
 
Om tillfälle gavs, så brukade jag åka till det dansställe som Polarna med Jörgen Edman besökte. När bandet kom till Piteå så var det i regel Perudden utanför Piteå som man brukade spela på. Den 4 december 1976 spelade Polarna i Piteå. Den kvällen spelade jag och orkestern på Forum i Älvsbyn, så den gången blev det inget Perudden-besök för min del.

Skottsäkra fönsterrutor

Lek med tanken att du då och då besöker en föreningslokal, där du möter andra intressanta människor. Så efter ett helguppehåll upptäcker både du och de andra att alla lokalens fönsterrutor har blivit sönderslagna. Brottet anmäls, och efter en vecka eller två sitter det nya rutor på plats. Men det är inte vilka glasrutor som helst - det är skottsäkert glas i dem. SKOTTSÄKERT! Vad blir då nästa steg? Skyddsvästar? Uniformerade vakter, eller polis, eller militär? Då känns det inte lika intressant att gå till den där lokalen igen.
 
När du vid ett tillfälle kommer i kontakt med en lokalpolitiker i din stad, så märker du ganska fort att hon eller han inte tar din rädsla på fullt allvar. Man till och med tar parti för de vilda gossarna (vi förmodar att det är gossar) och försöker att avdramatisera händelsen. I fortsättningen kommer du aldrig mer att lita på de folkvalda i din kommun. Det här är inte en påhittad historia. Det hände på allvar i Trollhättan för en tid sedan. Lokalen var ämnad för PRO och berättades häromveckan i ett debattprogram i SVT1.
 
Roger.
 
 

VW-parkering

 
Högst upp på min stringhylla står mina bubblor på långtidsparkering. Inga parkeringsvakter - lapplisor - i sikte. Om så vore så skulle det kosta mig skjortan.

RSS 2.0