Vila i frid, Staffan!

 
STAFFAN SUNDIN (1944-2020).
 
En vän har gått ur tiden. Staffan Sundin, Sandviken, har avlidit, 75 år gammal. Det var igår som jag nåddes av dödsbudet att Staffan hade somnat in i sin säng på sitt boende i Sandviken.
 
Våra vägar korsades 2011 då Staffan en dag hörde av sig via bloggen. Vi började prata, och när han berättade om sina musikaliska bravader så kom jag med förslaget att jag kunde dokumentera det. Staffan tände på idén, och efter nån vecka skickade han den första laddningen av bilder och historier som jag redigerade och sammanställde.
 
Staffan föddes i norrbottniska Älvsbyn en decemberdag 1944. Redan i unga år visade han ett musikaliskt intresse. På hemmascenen Forum i Älvsbyn, deltog han i talangtävlingar. Intresset att stå på scen förde honom ut på olika platser under livet. När han blev sångare i popbandet The Balubas så flyttade han sina bopålar till Ö-vik. The Balubas hittade snabbt sin ungdomliga publik under framträdanden dels i hemstaden men även på bl a Nalen i Stockholm.
 
1964-65 åkte Balubas på Tysklandsturné. I Hamburg spelade man på Star Club där The Beatles en gång hade stått. The Balubas gjorde även skivinspelningar som idag kan höras på youtube.
 
Staffan bodde en tid i Eskilstuna där han åkte runt som trubadur med två andra musikanter. Gruppen släppte två skivor.
 
Staffan som av naturen var en smått orolig själ, flyttade senare till Umeå där han spelade trummor och sjöng i ett dansband. Så småningom så började Staffan att resa runt med sin enmansorkester. Med sin gitarr, sin sångröst, munspel och trummor reste han runt inte enbart inom landets gränser, han turnerade även i våra grannländer.
 
Han gjorde ingen större hemlighet av att han använde alkohol alltför ofta. Det blev bara så, avslöjade Staffan, när man exempelvis sitter ensam på ett hotellrum i Norge. Han tog så småningom ett beslut att lägga av med alla droger. Efter att alkoholen försvann så slängde han även bort sina cigaretter. Han blev ren.
 
Sommaren 2015 kom Staffan och hans Monica på besök hos oss i Hortlax. Efter att i 40 år varit bosatt på Södermalm i huvudstaden, gick flyttlasset för ca ett år sedan till ett boende i Sandviken, där han slutade sina levnadsdagar igårkväll.
 
Roger.
 
 
Larry Dean, i fornstora dagar, som sångare i The Balubas.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0